Experți: După obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, Rep. Moldova demonstrează că are un potențial de dezvoltare pe piețele internaționale

Radio Chisinau, 25 noiembrie 2022 13:45

Rep. Moldova a făcut pași importanți în realizarea proiectului de integrare europeană odată cu obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pe 23 iunie, anul curent, transmite Radio Chișinău.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 4 ore
19:50
Serviciul ”InfoTrafic” al INSP, informează: În mun. Chișinău, flux sporit de transport se atestă, pe următoarele străzi și tronsoane de drum:
19:40
Comisia Europeană va anunța în zilele următoare noi reguli care vizează industria de ambalaje, de la capsulele de cafea și până la sticlele din plastic de folosință unică, în încercarea de a reduce cantitatea de deșeuri generată, transmite Bloomberg, scrie Agerpres.ro.
19:20
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, 28 noiembrie, că România și Croația sunt pregătite pentru aderarea la spațiul Schengen și sunt parte a soluției de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce privește gestionarea fluxurilor migratorii.
Acum 6 ore
19:05
Poetei Lora Rucan, stabilită de mai mulți în Italia, i-au apărut recent la o tipografie din Chișinău două cărți noi: ”Fluxuri-refluxuri” cu poezii lirice, 92 de pagini, și ”Ah, ce miracol! Ah, ce-i frumos!” cu versuri pentru copii, 75 de pagini. Ambele au câte un tiraj de 300 de exemplare, transmite Moldpres.
18:55
Colaureatul Premiului Nobel pentru Pace Ales Beliațki, vechi apărător al drepturilor omului în Belarus, riscă până la 12 ani de închisoare într-un dosar de "contrabandă" cu numerar, a anunțat luni ONG-ul său Viasna, informează Agerpres.
18:40
Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a îndemnat luni autoritățile chineze "să nu plaseze în mod arbitrar în detenție" manifestanți ce protestează pașnic împotriva restricțiilor sanitare și pentru mai multă libertate, informează AFP.
18:35
În Aeroportul Internațional Chișinău au fost prevenite două tentative de trecere a frontierei cu acte falsificate. Sunt documentați doi cetățeni ai Iranului, care au încercat pentru a doua oară să folosească acte falsificate.
18:20
Uniunea Europeană are dreptul de a sancționa eludarea măsurilor restrictive adoptate împotriva Rusiei pentru a garanta punerea în aplicare a acestora, a anunțat președinția cehă a Consiliului UE, relatează Agerpres.
18:05
Igor Dodon nu revine în arest la domiciliu. Curtea Supremă de Justiție a respins astăzi recursul procurorilor care au contestat eliberarea din arest la domiciliu a fostului președinte și plasarea acestuia sub control judiciar, transmite Radio Chișinău.
18:00
După o pauză de doi ani, cauzată de criza pandemică, în preajma sărbătorilor de iarnă, revine Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, care se organizează la Chișinău anual începând cu 1997. Astfel, în perioada 1-4 decembrie, la Centrul Internațional de Expoziții MOLDEXPO, în Pavilionul Central, se va desfășura ediția a XXIV-a a Salonului nominalizat, informează MOLDPRES.
17:50
Selecționata Ghanei a învins Coreea de Sud cu scorul de 3-2 (2-0), luni, pe Education City Stadium din Doha, într-un meci din Grupa H a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, transmite Agerpres.
17:35
Șapte miniștri de externe ai țărilor baltice și nordice s-au deplasat luni la Kiev pentru a-și reitera sprijinul față de Ucraina care se confruntă cu întreruperi masive de curent cauzate de atacurile ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene, informează Reuters.
17:25
În contextul „Zilei Internaționale împotriva violenței și bullying-ului în școli”, Facultatea de Drept a Universității de Stat a organizat Lecția Publică cu genericul „Violența în mediul educațional”.
17:15
Participarea unui ministru de Externe de la Chișinău la o reuniune NATO, ca cea care începe mâine la București, nu ar fi fost posibilă dacă la putere în Rep. Moldova nu ar fi o guvernare pro-occidentală, consideră analistul Ion Tăbârță.
Acum 8 ore
16:55
Acordarea autonomiei fiscale, diminuarea influenței politice și financiare, modernizarea administrației publice prin optimizarea activității, descentralizarea și creșterea potențialului de dezvoltare. Sunt câteva dintre aspectele discutate astăzi, 28 noiembrie, la Conferința „Reforma Administrației Publice: provocări și perspective”. În luările lor de cuvânt, oficialii au subliniat că elaborarea unei noi Strategii de reformă a administrației publice este o condiție a Comisiei Europene în contextul acordării statutului de țară candidată pentru Rep. Moldova.
16:45
Perspectiva strategică pentru Republica Moldova este de a fi solidari cu Ucraina și de a merge împreună spre Uniunea Europeană. Dacă guvernarea actuală va încerca să negocieze cu Federația Rusă prețuri bune la resursele energetice și să se îndepărteze de parcursul european, aceasta va fi o „capcană periculoasă” pentru țară, a menționat Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică cu genericul „Compensațiile pe timp de criză. S-a putut și mai mult? Cine ar fi putut mai mult, din ce surse și cu ce preț?”. Dezbaterea a fost organizată de Agenția de presă IPN.
16:35
Luna decembrie va începe cu vreme rece și precipitații pe întreg teritoriului R. Moldova, transmite Serviciul Hidrometeorologic de Stat.
16:30
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său kazah Kasîm-Jomart Tokaev și-au afișat luni unitatea, lăudând legăturile istorice dintre țările lor, după divergențe asupra conflictului din Ucraina, informează Agerpres.
16:15
Membrii Comisiei parlamentare speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova s-au convocat în ședință. La discuții a participat și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
16:05
Oficiul Național Erasmus+ a lansat Campania națională de informare, ediția 2022, cu un eveniment dedicat în exclusivitate studenților de la universitățile din Republica Moldova. Astfel, primul eveniment național din cadrul campaniei de informare Erasmus+ a avut loc în data de 24 noiembrie, la Universitatea Tehnică a Moldovei. Evenimentul a fost organizat cu suportul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.
15:55
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat percheziții pe teritoriul Seminarului Teologic din Poceaiv, regiunea Ternopil, precum și la Episcopia din Ivano-Frankivsk a Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei, scrie Rador.
15:50
O emisiune pentru consumatorul de Istorie despre publicația științifică Revista de Istorie a Moldovei elaborată în cadrul Institutului de Istorie al Universității de Stat din Moldova care apare fără întreruperi începând cu anul 1990. În anul 2022 Revista de Istorei a Moldovei a apărut cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României. Despre importanța lucrărilor publicate în paginile Revistei de Istorie a Moldovei, structura, noutățile editoriale, așteptările și problemele cu care se confruntă colectivul redacțional vorbesc Gheorghe Cojocaru, redactorul șef al revistei, Nicolae Enciu, redactor șef-adjunct al revistei, Silvia Corlăteanu-Granciuc, secretarul responsabil al revistei și Constantin Ungureanu, cercetător științific coordonator.
15:25
În perioada 28 noiembrie - 2 decembrie, echipe mobile de medici specialiști vor oferi consultații profilactice gratuite populației din raioanele Căușeni, Orhei și Florești.
15:15
Rep. Moldova în acest moment este practic dependentă de importurile de combustibil fosil și de energie electrică, iar numărul persoanelor vulnerabile din punct de vedere energetic se ridică la peste 60 la sută, a declarat analistul politic, Igor Boțan în cadrul unei dezbateri la Agenția de presă IPN. Totodată, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a comunicat că în cazul familiilor cu venituri foarte mici, compensațiile din factura la gaz vor acoperi 60 la sută din costuri, transmite Radio Chișinău.
Acum 12 ore
15:10
În legătură cu acțiunea de protest organizată de către Partidul Șor, în municipiul Chișinău, este sistată circulația troleibuzelor pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, anunță Regia Transport Electric Chișinău.
15:05
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat luni, 28 noiembrie, că va începe să folosească „mpox”, un nou termen preferat pentru variola maimuței („monkeypox) și i-a îndemnat pe alții să îi urmeze exemplul din cauza acuzațiilor că actuala denumire a bolii ar fi rasistă, relatează hotnews.ro.
15:05
Statul nu se va împrumuta pentru a oferi compensații, deoarece beneficiază de asistența partenerilor externi și o bună parte a banilor care vin din exterior sub formă de granturi vor fi direcționați pentru a acoperi acest efort financiar. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputat al fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, la dezbaterea publică „Compensațiile pe timp de criză. S-a putut și mai mult? Cine ar fi putut mai mult, din ce surse și cu ce preț?”, organizată de Agenția de presă IPN.
14:55
Radio Chișinău va putea fi ascultat în curând în municipiul Bălți și în orașul Căușeni. La Bălți – pe frecvența 98,8 MHz, iar la Căușeni – pe frecvența 92,5 MHz.
14:50
Șefa-adjunct interimară a Poliției de Frontieră Diana Salcuțan a efectuat o vizită la Atena, în perioada 21-26 noiembrie 2022, fiind o activitate desfășurată în cadrul Proiectului „Contribuția la un răspuns consolidat al organelor de drept și de elaborare a politicilor la traficul de persoane în Republica Moldova”.
14:40
Vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, șeful Delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (AP GUAM), a participat astăzi la cea de-a 17-a Reuniune a Biroului Adunării Parlamentare GUAM. Reuniunea a avut loc în format on-line.
14:35
Serviciul Fiscal de Stat informează despre extinderea programului de lucru pentru mai multe subdiviziuni din cadrul instituției, până la data de 31 decembrie 2022.
14:35
După o pauză de 38 de ani, Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, situat în statul american Hawaii, a intrat în faza de erupție în noaptea de duminică, 27 noiembrie, spre luni, 28 noiembrie, obligând autoritățile locale să ridice nivelul de alertă, informează Agerpres.
14:25
În perioada 23-26 noiembrie curent, decanul Facultății de Drept, Serghei Brînza, însoțit de prodecanii Stela Botnaru și Oleg Pantea au efectuat o vizită de studiu în orașul Varșovia, Polonia.
14:05
După aproape un secol și jumătate de ocupație străină, de dominație a imperiului Austriac, ducatul Bucovinei redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a țării din care fusese ruptă în 1775.
14:00
Miniștrii de externe din Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia au sosit, luni, la Kiev - transmite portalul de știri Babel, citat de Rador.
13:55
Asociația Promo-LEX face apel la autoritățile constituționale de la Chișinău precum și la misiunile diplomatice acreditate în Rep. Moldova, prin care cere acordarea asistenței medicale urgente și eliberarea din detenție ilegală a lui Victor Pleșcanov, deținut într-o închisoare la Tiraspol. Zilele trecute el ar fi încercat să se sinucidă.
13:45
20 de instituții de învățământ general din Republica Moldova vor beneficia de echipamente digitale în procesul educațional oferite gratuit de Guvernul României. Donația, în valoare de 3 milioane de lei moldovenești, este oferită prin programul „Digitalizarea în educație”, pentru a susține transformarea digitală a educației din Rep. Moldova. La ceremonia  de transmitere a donației, oficialii din România, au spus că în pofida greutăților și crizelor cu care se confruntă astăzi Rep. Moldova, educația trebuie să rămână o prioritate, transmite Radio Chișinău.
13:30
Prețul mediu ponderat pentru 1 MWh de energie electrică procurat de către Republica Moldova de pe bursa din România timp de o lună a constituit 231 de euro, anunță SA Energocom.
13:25
Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu susține că extinderea Uniunii Europene rămâne soluția pentru consolidarea geopolitică în noua realitate creată de războiul din Ucraina.
13:15
Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson, a anunțat ministrul Culturii din România, Lucian Romașcanu.
13:10
Derby-ul dintre Zenit și Spartak Moscova, din grupele Cupei Rusiei, s-a soldat cu o bătaie generală și cu 6 cartonașe roșii. A fost 0-0 la finalul timpului regulamentar și 4-2 pentru formația din Sankt Petersburg la penalty-uri, scrie gsp.ro.
13:00
În premieră, stagiile pentru tineri în instituțiile statului ar putea fi plătite. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de către fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, transmite IPN.
12:55
Procuratura raionului Criuleni, cu suportul Inspectoratului de Poliție Criuleni, a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală privind învinuirea unei femei de 51 de ani, locuitoare a unui sat din raionul Criuleni, de comiterea infracțiunii prevăzute de art.190 alin.(5) din Codul penal (escrocheria săvârșită în proporții deosebit de mari).
12:45
Săptămâna trecută, în Chișinău s-au plantat 15 mii de arbori, iar în săptămâna care urmează vor fi plantați încă 5 mii de arbori. În total, municipalitatea are în vedere plantarea până la sfârșitul toamnei a 60 de mii de puieți, a declarat în cadrul ședinței operative de la Primărie, șefa direcției protecției plantelor, Inga Badrajan, transmite Radio Chișinău.
12:35
Mai multe proiecte de acte normative care au scop îmbunătățirea prevederilor legale existente și ajustarea acestora la standardele serviciilor speciale din țările cu democrație consolidată au fost înregistrate în Parlament de Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Instituția propune modificări la Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova; Legea privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă și Legea pentru modificarea Legii nr. 170/2007 privind statutul ofițerului de informații și securitate.
12:25
Publicația rusă Nezavisimaia Gazeta, printre ultimele titluri de la Moscova care beneficiază de o oarecare independență editorială, dedică o analiză eforturilor Republicii Moldova de a se rupe decisiv de dependența de Rusia. Analiza, semnată de Svetlana Gamova, arată impactul negativ pe care bombardamentele Rusiei din Ucraina l-au avut asupra Chișinăului, căruia i-a dat un impuls suplimentar pentru desprinderea de pe orbita Rusiei.
12:15
Experiența Parlamentului Republicii Moldova în organizarea proiectelor educaționale pentru vizitatori și a activităților de deschidere parlamentară au fost prezentate la cel de-al V-lea Forum internațional al centrelor de vizite ale parlamentelor. Evenimentul a avut loc în Israel, în perioada 20 – 24 noiembrie, și a reunit reprezentanți ai parlamentelor din 30 de țări.
12:10
Festivitatea de transmitere a donației oferite din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din România către 20 de instituții de învățământ general din Republica Moldova
12:00
Pentru data de 29.11.2022, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite de ANRE la nivelul de:
11:50
Pentagonul ia în considerare o propunere venită din partea companiei americane Boeing de a furniza Ucrainei un tip de rachetă cu o rază de acțiune de 150 de kilometri, care să poate fi lansată de către sistemele Himars aflate deja în dotarea armatei ucrainene, informează Reuters.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.