Maia Sandu: „Schimbările climatice nu ne întreabă dacă suntem gata de ele” / „Ele sunt reale, sunt deja aici și vor avea efecte de durată”. A fost lansat dialogul național privind riscurile și vulnerabilitățile provocate de schimbările climatice

Replica Media, 25 noiembrie 2022 13:40

Președinția Republicii Moldova, cu sprijinul UNDP Moldova, Fondului Verde pentru Climă și Embassy of Sweden in Chisinau, a lansat dialogul național privind riscurile și vulnerabilitățile provocate de schimbările climatice și oportunitățile de răspuns la acestea. Peste 100 de reprezentanți ai autorităților centrale și locale, mediului academic, societății civile și producători agricoli au discutat vineri, 25 noiembrie, în cadrul conferinței „Avansarea agendei naționale privind schimbările climatice în silvicultură și agricultură în Republica Moldova”, politicile de mediu pe care ar trebui să le implementeze autoritățile naționale pentru a face față vremii secetoase, precipitațiilor abundente sau schimbărilor neprevăzute de temperatură.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Replica Media

Acum 4 ore
21:20
Î.S. Moldelectrica informează că a a fost înștiințată de S.A. Energocom că pentru ziua de 29.11.2022 nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74%.
20:40
Potrivit unui comunicat al Poliției, circa 3.800 de pesoane au participat astăzi la prostestul organizat de partidul ȘOR și nu 45.000 cum au anunțat organizatorii. Mai mult, potrivit IGP, s-au atestat și o serie de provocări la adresa structurilor de ordine.
Acum 6 ore
19:50
Conform unor rapoarte ale Promo-LEX, deputații și personalulSecretariatului Parlamentului au efectuat 48 de deplasări în interes de serviciu în străinătate, dintre care63% (30 de deplasări) au fost în scop de participare la diverse evenimente regionale/internaționale.
19:20
Curtea Supremă de Justiție a respins recursul înaintat de procurori, de a reveni în arest la domiciliu a fostului președinte Igor Dodon.
19:10
Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat, luni, la declarațiile de presă alături de liderul NATO Jens Stoltenberg, că este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul pro-european, democratic şi pro-reformă, transmite Agerpres.
18:30
Alexander Dyukov (54 de ani), președintele Federației Ruse de Fotbal, a declarat că ia în considerare ca echipa națională a Rusiei, precum și echipele de club din Rusia să părăsească UEFA, forul suprem fotbalistic din Europa și să se mute în Confederația Asiatică de Fotbal.
Acum 8 ore
18:00
Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 28 noiembrie 2022, un bărbat în vârstă de 38 de ani, a fost condamnat la închisoare pe un termen de 9 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, pentru comiterea infracțiunii de omor.
17:30
Fostul președinte Igor Dodon s-a răzgândit după ce anterior a condamnat atacurile masive ale Rusiei asupra infrastructurii ucrainene. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul șef al statului a menționat că nu a „condamnat niciodată agresiunea cuiva”, iar atât Rusia cât și Ucraina sunt pentru noi popoare frățești „cu care ar trebui să fim în relații bune”.
16:40
La Chișinău s-a desfășurat cea de-a șasea rundă de consultări în domeniul de securitate și apărare, în conformitate cu prevederile Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană. Consolidarea dialogului și a cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană pe dimensiunea de securitate și apărare, inclusiv participarea experților moldoveni la misiunile și operațiunile UE de gestionare a crizelor, precum și provocările de securitate cu care se confruntă Republica Moldova – au constituit subiectele principale ale agendei discuțiilor în cadrul consultărilor.
Acum 12 ore
16:20
Generalului-maior Steven Edwards, șeful Comandamentului Operaţiuni speciale din Europa (SOCEUR) al Statelor Unite efectuează o vizită în Republica Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasada SUA.
16:20
Bărbatul de 35 de ani, învinuit de violență în familie care s-a soldat cu sinuciderea soției acestuia, a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Sentința a fost pronunțată pe data de 25 noiembrie, de Judecătoria Bălți, sediul Fălești.
16:10
Biroul Politici de Reintegrare monitorizează cazul cetățeanului Victor Pleșcanov, condamnat ilegal la Tiraspol la trei ani și două luni de închisoare, pentru acuzații de „extremism”. Purtătoarea de cuvânt a BPR, Mariana Sarî, a declarat pentru Replica Media că din motiv că reprezentanții autorităților și Avocatului Poporului nu au acces în regiunea transnistreană, Biroul nu poate confirma presupusa tentativă de suicid, totodată a menționat că Tiraspolul ignoră „numeroasele adresări” de a-l elibera pe acesta.
15:50
Șoferii sunt îndemnați de Poliția Națională să evite circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt - în perimetrul străzilor Vasile Alecsandri și Ismail, deoarece drumul este blocat de manifestanții care participă la protestul Partidului ȘOR.
15:50
Membrii Comisiei parlamentare speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, au avut o întrevedere în cadrul căreia s-a discutat despre problemele cu care se confruntă cetățenii din regiunea transnistreană, dar și despre identificarea soluțiilor eficiente în acest sens.
15:10
Serviciul Fiscal de Stat informează despre extinderea programului de lucru pentru mai multe subdiviziuni din cadrul instituției, până la data de 31 decembrie 2022.
15:00
Partidul ȘOR a organizat astăzi, 28 noiembrie, o nouă acțiune de protest în fața Procuraturii Generale. Simpatizanții formațiunii politice, dar și mai mulți fruntași din partid precum deputata Reghina Apostolova, s-au adunat în fața magazinului UNIC din centrul capitalei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că forțele de ordine vor fi la datorie, pentru a asigura securitatea publică și pentru a fluidiza traficul pe bulevardul central al municipiului Chișinău.
14:30
Ex-președintele țării Igor Dodon a condamnat atacurile masive asupra infrastructurii ucrainene în urma cărora R. Moldova a rămas fără energie electrică și mulțumește României pentru ajutor în acest context, chiar dacă prețul de achiziție a energiei electrice este mai mare.
14:10
Zeci de școli și licee din Republica Moldova au primit astăzi, 28 noimbrie, echipamente IT de ultimă generație, din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), în cadrul proiectului Digitalizare în Educație, susținut de Guvernul României. Donațiile valorează aproximativ 840.000 lei.
14:10
Ministrul Culturii din România, Lucian Romașcanu, a anunțat luni, 28 noiembrie, că pisaniile lui Ștefan cel Mare, despre care s-a crezut că au fost furate de trupele de ocupație ruse în timpul retragerii din muzeul orașului Herson din Ucraina, au fost găsite și „sunt neatinse”. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul român a declarat că a propus omologului său ucrainean că România ar putea găzdui artefactele de valoare până la încheierea războiului.
13:20
Stagiile pentru tineri în instituțiile de stat vor fi plătite din bugetul de stat. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat de către deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Ana Calinici.
13:10
De când SA Energocom a început să cumpere electricitate de pe OPCOM (compania statului creată pentru liberalizarea pieței de energie electrică), întreprinderea a achiziționat timp de o lună curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro. Aceste procurări zilnice constituie 2/3 din necesarul Republicii Moldova, fiind și cele mai costisitoare achiziții din domeniu.
12:20
Procuratura raionului Criuleni, cu suportul Inspectoratului de Poliție Criuleni, a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală privind învinuirea unei femei de 51 de ani, locuitoare a unui sat din raionul Criuleni, de comiterea escrocheriei săvârșită în proporții deosebit de mari.
12:20
De la zi la zi carburanții devin mai ieftini. Potrivit tarifelor afișate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, mâine, 29 noiembrie, un litru de benzină va costa 25,10 lei, iar unul de motorină - 25,19 lei.
12:00
Asociația Promo-LEX a venit luni, 28 noiembrie, cu un apel public prin care cere acordarea asistenței medicale urgente și eliberarea din detenția ilegală a lui Victor Pleșcanov, condamnat de o pretinsă instanță de la Tiraspol după ce a arborat drapelul Ucrainei pe balconul apartamentului său, fiind considerat prima persoană condamnată în regiunea transnistreană pentru critica războiul Rusiei în Ucraina. Reprezentanții asociației spun că în seara de 25 spre 26 noiembrie anul curent, pe una dintre rețelele sociale au apărut informații despre o presupusă tentativă de suicid a lui Pleșcanov, ulterior informația a fost confirmată pentru juriștii Promo-LEX „de mai multe surse credibile”.
11:30
Doi bărbați au fost condamnați în prima instanță la pedepse de 12 și, respectiv, 5 ani de închisoare, într-un dosar de trafic de droguri, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Mai mult, cei doi vor trebui să plătească statului contravaloarea drogurilor puse în circulație - circa 800 de mii de lei.
11:30
Dosarul de învinuire a unui fost director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru falsuri în declarația de avere în care nu a indicat peste 1.000.000 lei, în raport cu realitatea constatată de oamenii legii, a fost trimis în judecată, anunță Procuratura.
Acum 24 ore
11:20
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continue să monitorizeze dinamica nivelului apei în râul Nistru la opt posturi de observare. În acest sens, în ultimele 24 de ore a fost atestată o descreștere a nivelului apei la punctele de măsurare Rezina, Șoldănești (Vadul-Rașcov), Criuleni (Zolonceni), dar și la Vadul lui Vodă.
10:50
Ex-președintele Igor Dodon, vizat în trei dosare penale de rezonanță, anunță pe canalul său de Telegram că astăzi, 28 noiembrie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va examina recursul Procuraturii Anticorupție (PA) cu privire la schimbarea măsurii preventive în dosarul „Kuliok”, după ce a fost eliberat acum zece zile sub control judiciar și se întreabă „cum semnează șefa PA, Veronica Dragalin, actele de procedură, dacă nu e foarte familiarizată cu dosarul deschis împotriva lui”.
10:30
Două femei au fost spulberate pe trecerea pentru pietoni de un automobil model Fiat. În urma impactului, una dintre victime a decedat pe loc, iar a doua a fost transportată la spital pentru îngrijirii medicale. Tragedia s-a produs în seara zilei de ieri la intrare în comuna Ciorescu.
10:30
Militarii Companiei Garda de Onoare a Regimentului de Stat Major au participat la repetițiile pentru parada militară din 1 decembrie, organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României.
10:00
S.A. Moldovagaz a achitat concernului rus SAP Gazprom avansul pentru gazele consumate de moldoveni în luna noiembrie, în valoare de 21,41 de milioane de dolari, a declarat luni dimineața președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban. În acest context, compania Gazprom a anunțat că nu va reduce volumele de gaz care urmează să fie livrate Republicii Moldova în luna decembrie, așa cum amenința anterior.
09:50
În perioada 21 - 27 noiembrie, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 710,25 milioane de lei, iar de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 30,1 miliarde lei, fiind atestată o creștere de 19,0 % față de încasările din intervalul corespondent al anului 2021.
09:40
Șase puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene sunt nefuncționale din cauza deconectării energiei electrice și a unor defecțiuni tehnice la baza de date a autorității vamale a Ucrainei, anunță luni dimineața Poliția de Frontieră a Republicii Moldova. În acest sens, IGPF îndeamnă călătorii să manifeste înțelegere și să opteze, după posibilitate, pentru alte treceri ale frontierei funcționale.
09:40
Un cuplu a încercat să transporte ilegal din Chișinău spre Londra peste 500 de pachete de țăgări. Cazurile au fost înregistrate ieri, 27 noiembrie 2022, în cadrul controlului de specialitate al pasagerilor de la ruta Chișinău - Londra.
08:50
Prim-ministra Natalia Gavrilița și Comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, au semnat, sâmbătă, 26 noiembrie, Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice LIFE, transmite Mold-Street.
08:20
Principalul suspect pentru comisă la Dubăsari a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Potrivit Judecătoriei Criuleni acesta și-ar fi recunoscut vina.
08:00
Război în Ucraina, ziua 278. Rachete rusești au lovit duminică dimineață infrastructura feroviară din regiunea centrală ucraineană Dnipro, a anunțat un oficial local, care a spus că „Există distrugeri considerabile. Acum nu este posibil să se călătorească pe calea ferată”. Cel puţin 32 de persoane din regiunea Herson au fost ucise în bombardamentele care au avut loc după retragerea forţelor ruse în urmă cu două săptămâni, conform informaţiilor furnizate sâmbătă de poliţia ucraineană, transmite Reuters. Există temeri din ce în ce mai mari că atacul necruțător al Rusiei asupra rețelei de electricitate din Ucraina va amenința siguranța centralelor nucleare ale țării, în urma opririi de urgență fără precedent de miercuri, scrie The Guardian.
07:40
Pentru astăzi meteorologii prognozează temperaturi scăzute și cer variabil. Maximele vor oscila între +2 și +7 grade pe timp de zi.
07:30
Dolarul american și moneda unică europeană se scumpesc. Banca Națională (BNM) a stabilit pentru miercuri, 28 noiembrie, un curs oficial de schimb de 19,37 lei pentru un dolar și de 20,13 de bani pentru un euro.
Ieri
17:00
Poliția Reublicii Moldova a venit cu un mesaj special legat de protestul anunțat al Partidului Șor pentru ziua de mâine, luni 28 noiembrie ce urmează să aibă loc de la ora 13.00 în fața sediului Procuraturii Generale. Reprezentanții forțelor de ordine spun că se vor afla la datorie și avertizează că ar putea avea loc provocări și incomodități pentru circulație.
16:30
Un grav accident rutier s-a produs noaptea trecută, pe traseul R-30, după satul Baccealia, raionul Căuşeni, transmite postul de televiziune din localitate, Studio-L. Potrivit primelor informații, șoferul autoturismului ar fi pierdut controlul mașinei care s-a izbit într-un copac și a luat foc.
15:40
Proteste în toată China, inclusiv la universităţi şi în Shanghai, unde sute de oameni au scandat "Pleacă, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!", într-o demonstraţie fără precedent de sfidare faţă de politica strictă şi din ce în ce mai costisitoare a ţării zero-Covid, relatează CNN, citat de Digi24.
14:30
Unul dintre cei mai talentați și apreciați actori din România, Marius Manole de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București își dorește cetățenia Republicii Moldova. Despre asta a anunțat pe pagina sa de facebook după ce a avut aseară 2 reprezentații la Teatrul Alexei Mateevici din Chișinău cu piesa „Eu sunt vântul”.
13:50
Republica Moldova va primi un grant de peste 3 milioane de Euro pentru Moldatsa, întreprinderea de stat privind Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian. Banii vor fi oferiți de către Fondul de Solidaritatea Voluntară din cadrul Eurocontrol care recent a aprobat un pachet important de suport pentru țările care au avut și au cel mai mult de suferit din cauza agresiunii ruse din Ucraina.
13:00
La reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO, care are loc marți și miercuri la București, se va dezbate asupra întăririi ajutorului pentru Ucraina, descurajarea Rusiei pe flancul estic și o serie de aspecte practice, transmite Deutsche Welle. La eveniment va participa și ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.
12:50
Liderii Partidului Acțiune și Solidaritate s-au reunit astăzi într-o ședință de lucru în cadrul lucrărilor Consiliului Politic Național, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Reuniunea nu a fost făcută public din timp.
12:10
Poliția de Frontieră anunță că în aceastp dimineață traficul la frontieră se desfăară în regim obișnuit cu excepția a 5 puncte de trecere și control. Este vorba despre PTF Ceadîr Lunga-Novîe Traianî, PTF Ceadîr Lunga-Maloiroslaveț, PTF Vulcănești-Vinogradovca, PTF Mirnoe-Tabaki, PTF Unguri-Bronița care și-au sistat temporar activitatea din cauza lipsei energiei electrice pe partea ucraineană.
11:20
Pare greu de crezut, dar e adevărat. Un moldovean a devenit campion mondial printre amatori. Competiția s-a desfășurat recent în Kuala Lumpur, capitala Malaysiei. Este vorba despre Veaceslav Sicrieru care a participat în competiția rezervată grupei sale de vârstă, iar trofeul l-a luat pentru Naționala României cu care a participat la competiție.
10:20
Continuă agresiunea militară a Rusiei în Ucraina pentru a 277-a zi consecutiv. În această noapte, trupele ruse au lansat atacuri cu rachete și artilerie asupra unei suburbii a orașului Zaporojie lovind teritoriul unei ferme de animale. Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit, iar în urma exploziei a ars o clădire și a fost distrus gardul întreprinderii. Un atac cu rachete asupra orașului Krivii Rig, locul de baștină a președintelui Ucrainei, a fost raportat de primarul orașului, Alexandr Vîlcul. Guvernatorul regiunii Dnepropetrovsk spune că a fost lovit un obiect de infrastructură rutieră, iar pagubele ar fi însemnate.
10:00
Meterologii anunță că vremea de afară va rămâne practic neschimbată în acest sfârșit de săptămână cu valori termice normale pentru această perioadă și care se vor încadra între +2 la Nord și +7 la Sud. Vântul va bate moderat din direcția nordică, iar pe întreg teritoriul Republicii Moldova vom avea parte de cer variabil și reprize de soare.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.