Parlamentul olandez a declarat Rusia drept stat sponsor al terorismului

Radio Chisinau, 25 noiembrie 2022 13:10

Camera Reprezentanților, camera inferioară a parlamentului olandez, a declarat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, din cauza invaziei rusești în Ucraina. În favoarea acestei decizii, potrivit ziarului "NRC Handelsblad", a votat majoritatea covârșitoare a parlamentarilor din Olanda joi, 24 noiembrie, scrie MEDUZA, citat de Rador.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 15 minute
14:25
Contractul încheiat cu centrala termoelectrică de la Cuciurgan din stânga Nistrului este o soluție de compromis care va permite Chișinăului evitarea unor deconectări în masă de la energia electrică în Rep. Moldova și riscuri mai mari pentru stabilitatea energetică pe malul drept al Nistrului. Lucrurile trebuie privite în ansamblu, consideră analiștii de la Chișinău, prin prisma situației regionale critice pe plan energetic, iar în al doilea rând, prin prisma impactului pe care energia scumpă procurată în regim de avarie ar putea afecta economia și chiar funcționalitatea statului Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
Acum o oră
14:00
Festivalul internațional al școlilor de Teatru și Film „ClassFest”, ajuns la cea de-a XI ediție, începe astăzi la Chișinău. În cadrul evenimentului vor fi prezentat 12 spectacole în care vor juca peste 90 de studenți din cinci țări, printre care România, Franța, Polonia, Austria și Republica Moldova. Spectacolele vor avea loc în incinta teatrelor „Eugen Ionesco”, „Licurici”, „Luceafărul”, „Mihai Eminescu” și „Satiricus I.L.Caragiale” din capitală, transmite Radio Chișinău.
13:45
Comisia Europeană a subliniat luni că Bulgaria, România și Croația îndeplinesc ''în totalitate toate cerințele'' pentru a fi membre cu drepturi depline ale spațiului de liberă circulație Schengen și se așteaptă ca Cei 27 să dea undă verde primirii lor, joi, în pofida faptului că unele țări se opun, transmite EFE, citat de Agerpres.
Acum 2 ore
13:35
Miercuri, 7 decembrie curent, militarii din cadrul Brigăzii 1 Infanterie Motorizată ,,Moldova" vor desfășura trageri de luptă din aruncătoare de bombe, calibru 82 mm, la Centrul de instruire militară al unității din municipiul Bălți. Antrenamentele fac parte din planul de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2022, anunță Ministerul Apărării.
13:30
Incidența cazurilor de infecții respiratorii acute, în special la copii, a înregistrat o creștere alarmantă în ultima săptămână în municipiul Chișinău. Spitalele municipale au fost supraaglomerate. Pentru a face față situației, a fost majorat numărul de paturi, fiind instituite și echipe suplimentare de medici, a declarat șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Boris Gîlcă în cadrul ședinței operative de astăzi, 5 decembrie, a serviciilor municipale, transmite Radio Chișinău.
13:15
Geniștii Armatei Naționale au neutralizat, în luna noiembrie curent, 14 obiecte explozive de diferite tipuri, anunță Ministerul Apărării.
13:10
Regiunea transnistreană poate să revină în spațiul constituțional al Republicii Moldova, doar după ce va fi făcut un plan de reintegrare ce presupune un efort colosal de resurse umane și financiare, consideră expertul în energetică Sergiu Tofialt, în contextul disputei energetice dintre cele două maluri ale Nistrului din ultimele luni.
13:05
Tariful pentru energie electrică ar urma să se ieftinească cu circa 25 %, a anunțat Andrei Spînu în cadrul unei conferințe de presă, transmite Radio Chișinău.
12:50
În zilele de odihnă, oamenii legii au sancționat peste 4 000 de șoferi pentru încălcări în trafic, transmite MOLDPRES.
12:40
Două explozii puternice au avut loc în cursul nopții de duminică înspre luni pe aerodromuri diferite din Rusia, ambele fiind folosite de Forțele Aeriene ale Moscovei ca baze pentru unitățile sale de bombardiere strategice, scrie hotnews.ro.
Acum 4 ore
12:35
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu susține o conferință de presă privind situația energetică din Republica Moldova.
12:25
Exporturile UE de mașini electrice și hibride au crescut anul trecut cu 69%, în termeni valorici, la 42 miliarde de euro (44,26 miliarde de dolari), depășind importurile pentru al doilea an, conform datelor Eurostat, transmite Reuters, citat de Agerpres.
12:15
Pentru data de 06.12.2022, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite de ANRE la nivelul de:
12:10
Vadim Ceban spune că „Moldovagaz” datorează „Gazpromului”, 43,84 de milioane de dolari pentru gazele livrate pe malul drept al Nistrului în noiembrie și în primele zile din luna decembrie. Anunțul a fost făcut pe canalul său de Telegram.
11:55
Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 30 noiembrie 2022, un bărbat în vârstă de 39 de ani, a fost condamnat la închisoare pe un termen de 6 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, pentru comiterea infracțiunii de punere în circulație a banilor falși. Sentința motivată urmează a fi pronunțată la 20 decembrie 2022, anunță Procuratura Generală.
11:50
Ministerul Justiției a finalizat etapa de consultări publice în cadrul căreia a fost discutat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ce vizează răspunderea disciplinară a judecătorilor și Inspecția Judiciară.
11:40
Încasările la Bugetul Public Național (BPN) administrate de Serviciul Fiscal de Stat au constituit 48,9 miliarde lei în 11 luni ale anului 2022, ceea ce denotă o creștere de 6849,9 milioane lei sau cu 16,3 % în raport cu perioada similară a anului precedent.
11:30
Program de cântece cu Ștefan Hrușcă, Florin Săsărman, Andra, Ana Maria și Paul Surugiu
11:30
Departamentul antifraudă și conformare al Serviciului Vamal de comun cu ofițerii SIS, procurorii PCCOCS și securitatea internă a Poliției de Frontieră, au deconspirat duminică o încercare de scoatere din țară a 17.900 pachete de țigări, prin punctul de trecere a frontierei „Costești- Stânca.”
11:15
Municipiile Soroca și Bistrița s-au înfrățit, chiar de 1 decembrie, scrie Observatorul de Nord.
11:00
Procuratura Generală informează, că prin sentința Judecătoriei Chișinău sediul Buiucani, din 28 noiembrie 2022, un bărbat în vârstă de 55 de ani de origine turcă și o societate cu răspundere limitată au fost condamnați pentru comiterea infracțiunii de contrabandă.
10:50
Republica Moldova este astăzi mai credibilă decât oricând pe plan internațional, cu o perspectivă europeană clară, consideră europarlamentarul român Siegfried Mureșan, transmite Radio Chișinău.
10:40
În perioada 28 noiembrie – 04 decembrie, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 630,6 milioane de lei, iar de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 30,7 miliarde lei, fiind atestată o creștere de 18,7 % față de încasările din intervalul corespondent al anului 2021.
Acum 6 ore
10:30
Trei puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene din zona de Sud a țării și-au sistat activitatea, anunță Poliția de Frontieră într-un comunicat. Motivul nefuncționării este lipsa energiei electrice pe partea ucraineană și unele defecțiuni tehnice.
10:20
Bunuri în valoare de 1 026 000 de lei au fost indisponibilizate de Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI), din cadrul CNA, în baza delegațiilor procurorilor, săptămâna trecută. Printre acestea se numără bunuri sechestrate în cazuri de contrabandă, într-un dosar de creare sau conducere a unei organizații criminale, escrocherie, spălare de bani, abuz de putere și fals în declarații, între care un automobil și bani în numerar. 117 000 de lei au fost preluați în administrare de ARBI.
10:15
Politicienii din coaliția aflată la guvernare în Germania, formată din Partidul Social Democrat (SPD), Verzii și Partidul Liberal Democrat (FDP) au respins duminică afirmațiile președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la o posibilă viitoare arhitectură de securitate în Europa care să ofere garanții Rusiei, informează dpa, citând publicația Die Welt, scrie caleaeuropeana.ro.
10:00
Cotația barilului de țiței Brent a urcat luni, după ce grupul OPEC+ a decis să mențină țintele de producție, în contextul în care Uniunea Europeană impune un plafon de preț pentru petrolul rusesc, scrie Reuters, citat de digi24.ro.
09:45
Presa de la Chișinău comentează situația energetică și reluarea curentului electric din stânga Nistrului. „Sensul compromisului la care s-a ajuns peste noapte între Chișinău și Tiraspol este următorul: întregul volum de gaze livrate de „Gazprom” Republicii Moldova va merge către formațiunea separatistă nerecunoscută, care, în schimb, va livra pe malul drept al Nistrului energie electrică la un preț de 73 USD/MW, asigurând 53 la sută din consumul nostru. Restul energiei o vom procura din România la prețul de 90 USD/MW.
09:20
Propunerea președintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanții de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost primită duminică cu critici puternice la Kiev și în statele baltice, relatează publicația Agerpres, care citează Financial Times.
09:05
În dimineața zilei de 03 decembrie, salvatorii IGSU au intervenit pentru a extrage o persoană căzută într-o fântână cu apă din localitatea Octeabriscoe, raionul Sîngerei.
08:55
Anglia s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar, după ce a trecut în ”optimi” de Senegal, scor 3-0, scrie digisport.ro.
Acum 8 ore
08:35
Poliția de moralitate a Iranului, care are sarcina de a aplica codul vestimentar islamic al țării, este desființată, a confirmat procurorul general al țării, scrie BBC, citat de Rador.
08:20
Noi sancțiuni economice aplicate Rusiei de Uniunea Europeană și grupul G7 au intrat în vigoare astăzi, 5 decembrie.
08:10
„Există motive foarte serioase ca socialiștii și comuniștii moldoveni să se alinieze la raliul automobilistic, în afara îndemnului colegilor din Rusia: aceștia nutresc sentimente antiromânești, pe care nu le pot ascunde. Vorba e că visul luminos al inventatorului raliului automobilistic, ca instrument universal de atingere a idealurilor, a fost curmat de grănicerii și vameșii români...”
Acum 24 ore
19:05
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis duminică un răspuns ''corespunzător și bine calibrat'' al UE pentru a reduce impactul distorsionării concurenței în urma subvențiilor masive pe care administrația președintelui SUA Joe Biden dorește să le acorde companiilor americane, consemnează Agerpres.
18:35
Președintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi țara sa în spațiul Schengen, în timp ce ministrul bulgar de interne a respins acuzațiile Austriei și Olandei conform cărora Bulgaria nu ia suficiente măsuri pentru a stăvili valul de migranți ilegali, relatează Agerpres.
18:05
Militarii din Ucraina antrenați în Regatul Unit al Marii Britanii se întorc acasă cu echipament care îi va ajuta pe front. Echipamentul include căști, veste antiglonț, saci de dormit și truse speciale pentru a rezista în timpul iernii, transmite stiri.tvr.ro.
17:55
Guvernul britanic analizează posibilitatea ca armata să ajute la funcționarea serviciilor publice în cazul în care lucrătorii din instituții esențiale, precum Serviciul Național de Sănătate (NHS), ar intra în grevă, a anunțat duminică președintele Partidului Conservator, Nadhim Zahawi, informează digi24.ro.
17:05
Expunerea pe termen lung la un aer poluat poate crește riscul de hipertensiune arterială la adolescenți, conform unui nou studiu. Tensiunea arterială în timpul copilăriei și adolescenței este un factor de risc pentru probleme precum hipertensiunea și bolile de inimă, apărute la maturitate, transmite descopera.ro.
16:45
Vulcanul Semeru din Indonezia a erupt duminică, degajând un nor colosal de cenușă care i-a determinat pe locuitorii din apropiere să se refugieze, la un an după o altă erupție care a ucis zeci de oameni.
16:20
Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu, a participat împreună cu miniștrii de externe și înalți oficiali din întreaga regiune OSCE la cel de-al 29-lea Consiliu al miniștrilor afacerilor externe la invitația președintelui în exercițiu al organizației, ministrul afacerilor externe al Poloniei, Zbigniew Rau. În cadrul întrevederilor, șeful diplomației moldovenești a abordat agenda bilaterală cu omologii săi și organizarea în anul viitor a Summitului Comunității Politice Europene, care va fi găzduit în Republica Moldova.
15:55
România va consemna în acest an cea mai mică producție de porumb din 2007 și până în prezent, seceta pedologică diminuând recolta cu aproximativ 40%-50% față de anii trecuți, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
15:30
Peste 500 de localități ucrainene încă nu aveau energie electrică duminică dimineață, 4 decembrie, în urma bombardamentelor rusești din ultimele săptămâni, care au avariat grav infrastructura esențială din Ucraina, a indicat un reprezentant al Ministerului de Interne ucrainean, potrivit Agerpres.
15:15
Un microbuz ce se deplasa din Turcia spre Republica Moldova a fost supus controlului de specialitate de către funcționarii postului vamal Leușeni. Astfel, în mai multe cutii și genți, au fost depistate parfumuri în cantități comerciale, nedeclarate organului vamal, anunță Serviciul Vamal.
14:50
Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a criticat sâmbătă plafonarea prețului pentru un baril de petrol rusesc la 60 de dolari printr-un acord al UE, G7 și Australiei, susținând că nu este o decizie serioasă”, scrie Agerpres.
14:45
Ucraina a exportat aproape 18,1 milioane de tone de cereale până acum în sezonul iulie 2022/iunie 2023, în scădere cu 29,6% față de cele 25,8 milioane de tone livrate peste hotare în același stadiu al sezonului precedent, arată datele publicate de Ministerul Agriculturii transmite Reuters.
Ieri
14:30
Muzeul Național de Istorie din Chișinău este astăzi gazda celei de a 24-a ediție a Târgului Internațional de Caritate (TIC). Evenimentul este organizat de soțiile ambasadorilor acreditați la Chișinău și mai multe femei de afaceri din Rep. Moldova. Fiecare își amenajează standul după specificul țării pe care o reprezintă, transmite Radio Chișinău.
14:30
Președintele Israelului, Isaac Herzog, a început duminică o vizită în Bahrain, prima vizită a unui șef al statului israelian în această monarhie din zona Golfului, informează Agerpres.
14:05
Lituania a trimis încă două obuziere 2000s în Ucraina după ce le-a reparat, a anunțat Ministerul Apărării de la Vilnius, transmite Agerpres.
13:55
În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 44 825 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 23 548 traversări persoane.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.