Nivelul apei la Naslavcea a scăzut peste noapte cu 2,3 metri . Precizările IGSU în contextul majorării debitului de apă în râul Nistru

Replica Media, 25 noiembrie 2022 10:10

Potrivit ultimelor informații nivelul apei la punctul de măsurare Naslavcea raionul Ocnița a scăzut peste noapte cu 2,3 metri. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență monitorizează în continuare situația în legătură că mărirea debitului de apă deversat din Lacul de Acumulare Dnestrovsck pe râul Nistru.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Replica Media

Acum 30 minute
20:40
De la 1 ianuarie, o călătorie cu troleibuzul în orașul Bălți va costa 5 lei. O decizie în acest sens a fost votată, astăzi, în cadrul ședinței consiliului municipal din capitala de nord a țării, transmite nordnews.md. De vină ar fi situația financiară dificilă a întreprinderii municipale „Direcția Troleibuze Bălți”. Potrivit administrației, majorarea aprobată nu este suficientă pentru a face întreprinderea profitabilă, mai ales că în 2023, aceasta va primi cu 30 de milioane mai puțin din bugetul local.
Acum 2 ore
19:50
Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost dezbătut, astăzi, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe. Documentul a fost elaborat de Guvern, în condițiile unor situații fără precedent: criza energetică, criza economică și cea a refugiaților, precum și în contextul unor procese inflaționiste cu impact pronunțat asupra bugetului. Aceste circumstanțe au determinat concentrarea nu doar pe măsuri de redresare economică pe termen scurt, ci și pe reforme pe termen lung, care să genereze resurse de creștere durabilă. Respectiv, la elaborarea proiectului legii bugetului de stat pentru anul viitor s-a ținut cont de obiectivele Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova europeană 2030”.
Acum 4 ore
18:40
Un procuror din Procuratura raionului Călărași a fost reținut, fiind bănuit de corupere pasivă. Acuzatorul a pretins de la un condamnat suma de 300 de euro în schimbul susținerii cererii de reabilitare a condamnatului, aflată spre examinare pe rolul instanței de judecată.
17:50
Cadavrul unei minore, în vârstă de 15 ani, originară din Tiraspol, a fost găsit în subsolul unui bloc ce se afla în construcție. Asta după ce ea de la 1 decembrie era de negăsit, iar familia copilei s-au adresat la miliția din regiune și au anunțat-o în căutare. După o săptămână de căutări, corpul neînsuflețit al fetei a fost depistat.
17:10
Le promitea lemne, dar lua banii și dispărea. Un deținut, în vârstă de 33 de ani, originar din raionul Ungheni, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pentru comiterea infracțiunii de escrocherie. Adăugând parţial, la pedeapsa aplicată prin sentinţă partea neexecutată a pedepsei stabilite anterior deținutului, instanța de judecată i-a stabilit pedeapsa definitivă sub formă de 14 ani de închisoare.Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la 5 decembrie curent.
17:00
A început reabilitarea tronsonului de cale ferată „Tighina-Basarabeasca-Giurgiulești”. Lucrările de reparație, care au scopul eliminării restricțiilor de greutate și viteză atât pentru trenurile marfare, cât și pentru cele de pasageri, costă 133 de milioane de euro și vor dura patru ani de zile.
Acum 6 ore
16:30
O moldoveancă care din anul 2017 s-a eschivat de răspundere în fața legii a fot reținută de Poliția de Frontieră. Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Central, persoana era condamnată la pedeapsă definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 19 ani, pentru trafic de persoane și trafic de copii.
16:20
Sancțiunile aplicate de Statele Unite Ale Americii asupra fugarilor Vlad Plahotniuc și Ilan Șor se fac deja simțite, susține prim-ministra Natalia Gavrilița. Șefa Executivului a declarat că este deja „finalitate pe anumite subiecte”, însă sancțiunile vor duce la consecințe și mai importante odată cu transpunerea lor în legislația națională, referindu-se la inițiativa ministerului Justiției privind adoptarea „Legii Magnitsky”.
15:50
Reprezentanții Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova s-au aflat, în perioada 4-7 decembrie curent, într-o vizită de lucru la Parlamentul Ungariei. Membrii delegației au avut întrevederi cu oficiali ai Oficiului Adunării Naționale a Ungariei, a cărui activitate este similară cu cea a Secretariatului Parlamentului.
15:50
Președinta Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor atât la nivel de țară, cât și la nivel de municipiu Chișinău, potrivit datelor sondajului realizat de International Republican Institute (IRI).
15:20
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și Partidul ȘOR ar intra în Parlament, dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, potrivit noului sondaj realizat de International Republican Institute (IRI).
15:10
Posturile de televiziune care promovează persoanele aflate pe listele de sancțiuni, precum fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc sau liderul partidului ȘOR, Ilan Șor, și-ar putea pierde licența. O prevedere în acest sens se regăsește în proiectul Legii Magnitsky anunțat pe 9 decembrie de ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, iar acest lucru se va putea întâmpla în cazul în care sancțiunile internaționale vor fi transpuse în legislația națională.
Acum 8 ore
14:50
Persoanele tinere și apte de muncă cu vârste cuprinse între 25 și 45 ani reprezintă cea mai mare categorie a populației din municipiul Chișinău. Totodată, municipiul Chișinău se confruntă cu îmbătrânirea demografică, iar fiecare al cincilea locuitor a declarat intenția de a pleca în altă țară în următorii trei ani.Politicile publice bazate pe dovezi și ajustate la necesitățile oamenilor, ar putea contribui la creșterea calității vieții locuitorilor municipiului Chișinău, care constituie 26% din populația țării.
13:50
Ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu l-a primit într-o vizită de rămas bun pe Katayama Yoshihiro, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, cu prilejul încheierii mandatului său în țara noastră. Oficialul moldovea a primit notificarea oficială din partea autorităților de la Tokio privind aprobarea de către Dieta Națională a Japoniei a unei asistențe financiare de aproximativ 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova.
13:30
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție după ce autoritățile Marii Britanii au anunțat includerea pe lista de sancțiuni a fostului lider democrat Vladimir Plahotnicu și a liderului Partidului ȘOR, Ilan Șor, care se ascund de justiție peste hotarele țării. Șefa statului a mulțumit cu această ocazie partenerilor externi pentru srijinul oferit Republicii Moldova în lupa împotriva corupției.
13:20
Echipa de deminare a Brigăzii infanterie motorizată „Dacia” a identificat în centrul localității Copceac, raionul Ceadîr Lunga, peste 155 de obiecte explozive — proiectile de artilerie, grenade de mână, bombe de aruncător și cartușe.
13:00
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a certificat provizoriu Î. S. Moldelectrica în calitate de Operator Independent de Sistem conform prevederilor Legii nr.107/2016 cu privire la energia electrică.
13:00
Proiectul de Legii Magnițki Moldova, anunțat vineri de ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, numit „unul complex, inspirat din legislația țărilor care au adoptat legea Magnițki”, va conține prevederi care vor clarifica „foarte detaliat” care anume persoane fizice și juridice vor putea fi subiectul unor sancțiuni transpuse în legislația din țara noastră, procedurile de înghețare a bunurilor, gestionarea acestora și alte proceduri specifice. Ministrul a declarat într-o conferință de presă că speră ca inițiativa legislativă să treacă toate procedurile prevăzute de lege și să intre în vigoare până la sfârșitul anului 2022, adăugând că Proiectul de lege va fi transmis spre consultări chiar astăzi și va fi disponibil în scurt timp pe pagina Cancelariei de Stat.
Acum 12 ore
12:10
Un șofer cu dublă cetățenie, rusă și ucraineană, care figura în baza de date INTERPOL ca fiind dat în căutare internațională pentru escrocherie, a fost reținut de polițiștii de frontieră.
12:10
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat noile tarife de referință la carburanți pentru următoarele trei zile 10 - 12 decembrie. Astfel, prețul motorinei se ieftinește cu 0,27 de bani și litrul va ajunge să coste 23,57 bani, iar un litru de benzină se ieftinește cu 0,29 de bani și va costa maxim 23,49 lei.
11:40
„Corupția afectează în modul cel mai direct bunăstarea și viața oamenilor. Astăzi să ne reafirmăm cu toții angajamentul de a lupta cu acest flagel”. Declarația aparține președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care a fost făcută în contextul în care astăzi este marcată Ziua internaţională împotriva corupţiei.
11:30
Un bărbat a decedat în dimineața zilei de 9 decembrie, în urma unui accident produs, în jurul orei 08:20, în satul Congaz din raionul Comrat. Potrivit oamenilor legii, acesta se afla pe bicicletă atunci când a fost tamponat de un automobil.
11:30
Prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiției Sergiu Litvinenco susțin o conferință de presă privind măsurile care urmează să fie adoptate pentru a transpune sancțiunile internaționale în Republica Moldova.
11:00
Deținuții condamnați la detențiune pe viață din Penitenciarul nr.17-Rezina, care au declarat acum o lună greva foamei, au depus, ieri, 8 decembrie, cereri precum că renunță la aceasta, potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
11:00
Doi băieți de 14 și, respectiv, 18 ani din Chișinău, au fost reținuți după ce ar fi jefuit două persoane în plină stradă. Pentru fapta comisă ei riscă închisoare pe un termen de la 5 la 7 ani.
11:00
Orice active deținute de fugarii Vladimir Plahotniuc și llan Șor în Regatul Unit sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Regatului Unit, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate, a anunțat vineri Ambasada Marii Britanii la Chișinău. Într-un comunicat de presă, reprezentanța diplomatică a explicat că celor doi cetățeni moldoveni, care se ascund de justiția Republicii Moldova și sunt dați în căutare internațională, „li se va interzice orice tranzacţie economică cu oricare dintre persoanele sancţionate cărora li se interzice de acum înainte intrarea în Regatul Unit”.
10:50
La 30 iunie 2022, întreprinderile de stat și societățile comerciale aveau înregistrate datorii privind impozitele și taxele față de bugetul public național în mărime de 132 milioane lei, scrie Mold-street, cu referire la datele Serviciului Fiscal de Stat. Cea mai mare parte ale acestor datorii reveneau întreprinderilor de stat – 125,7 milioane lei, în timp ce cele ale societăților comerciale – 6,3 milioane lei.
10:00
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) s-a întrunit astăzi, 9 decembrie, în ședință ordinară. Pe ordinea de zi sunt 16 subiecte, printre care adresarea activistului Pavel Grigorciuc cu privire la pretinse acțiuni ilegale ale Procurorului General interimar, Ion Munteanu, nouă contestații împotriva Consiliului de disciplină și etică al CSP și examinarea unui demers în legătură cu modificarea structurii Procuraturii. La fel, pe ordinea de zi au fost incluse două subiecte suplimentare - reavizarea proiectului de hotărâre a Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de Lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție și nota de constatare a Aparatului Consiliului Superior al Procurorilor cu privirela cererea de înscriere în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante de procuror.
09:50
O nouă ediție a ghidului vinurilor bune din Moldova, Fine Wine Guide 22/23, a fost prezentată joi seara, 8 decembrie, la librăria Cărturești, din incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Publicația este realizată de Andrei Cibotaru, degustător de vinuri la concursurile internaționale de vin și autorul site-ului specializat finewine.md. Ghidul este disponibil în limbile română și engleză.
09:50
Familiile vulnerabile din Republica Moldova sunt înregistrate în sistemul informațional „Suport de criză”, pentru a beneficia de programele de asistență financiară acordate de organizațiile internaționale. În prezent, se completează listele cu familiile și persoanele eligibile ajutorul unic de o mie de lei și ajutorul de urgență de 700 de lei, acordat pe o perioadă de jumătate de an, anunță Ministerul Muncii și protecției Sociale.
09:50
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București anunţă că respinge ferm, ca total inadmisibilă, poziţia Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la Spaţiul Schengen, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). În acest context, ambasadoarea Austriei a fost convocată, joi seară, la MAE, pentru a i se comunica protestul MAE „faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei”.
09:40
Comisia de la Veneția va emite în cadrul celei de-a 133-a sesiune plenară, care va avea loc la 16-17 decembrie, proiectul de memoriu amicus curiae referitor la solicitatea Curții Constituționale (CC) privind verificarea constituționalității Partidului ȘOR.
08:50
Guvernul va crea Agenția de Dezvoltare Regională Municipiul Chișinău. Hotărârea de Guvern privind inițierea procedurii de constituire a fost publicată pentru consultări publice și aprobată în ședința secretarilor generali, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
08:30
Între orele 10:00 – 16:00, astăzi, va fi suspendat parțial traficul rutier pe strada Ismail, în adiacentul podului - în ambele direcții, pentru efectuarea lucrărilor de măsurare a prospecțiunii geometrice. Circulația transportului public nu va fi afectată.
08:10
Serviciul „InfoTrafic” al INSP informează că la această oră, la nivel național, se circulă în condițiile unui carosabil umed, pe alocuri se atestă ceață. În municipiul Chişinău flux sporit de transport se atestă pe mai multe străzi și tronsoane de drum.
Acum 24 ore
07:40
Război în Ucraina, ziua 289. Președintele Vladimir Zelenskiy a decorat postum patru ofițeri de poliție care au fost uciși în timp ce deminau zonele eliberate din regiunea Herson, pe 7 decembrie. Potrivit liderului de la Kiev, șeful poliției din regiunea Cerkașî Mihailo Kuratcenko a primit premiul Eroul Ucrainei, în timp ce ofițerii de poliție Igor Melnik, Seghei Nenada și Vadm Perijok a fost distins cu Ordinul pentru curaj.Franța a trimis 100 de generatoare pentru a ajuta Ucraina să treacă peste iarnă, potrivit ministrului adjunct al Energiei Farid Safarov și Benjamin Roehrig, șef adjunct al misiunii la ambasada Franței în Ucraina.ISW: Kremlinul probabil că nu și-a abandonat obiectivele maximaliste din Ucraina, în ciuda comentariilor lui Dmitri Peskov cu privire la obiectivele teritoriale ale Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut pentru prima dată că obiectivul teritorial actual al Moscovei este de a ocupa în totalitate patru regiuni ucrainene parțial ocupate, relatează Institutul pentru Studiul Războiului. Când a răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la obiectivele inițiale ale Kremlinului pentru război pe 8 decembrie, Peskov a spus că unul dintre obiectivele lor principale în Ucraina a fost „acela de a proteja locuitorii din sud-estul Ucrainei și din Donbas”.
07:20
Vremea nu se modifică semnificativ. Persistă aceleași precipitații neesențiale, noaptea și dimineața pe alocuri se mențin condițiile pentru formarea ceții, poleiului, iar pe drumuri ghețuș. Vântul va sufla mai mult slab din sud-est. Noaptea se prevăd temperaturi cu minime ale aerului care vor oscila între 0..+5°C. Ziua maxima se va situa între +4..+9°C.
8 decembrie 2022
21:40
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost nominalizată „Femeia anului 2022”, de către cititorii ziarului Financial Times.
21:30
Judecătoria Chișinău i-a dat dreptate ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, în procesul intentat împotriva împotriva deputatei Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Darovannaia. Astfel, potrivit ministrei sănătății, instanța a obligat-o pe parlamentara socialistă să dezmintă personal și public informațiile răspândite de aceasta și să achite un prejudiciu moral în sumă de 20.000 de lei.
21:00
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat joi că accesul la prezervative va fi gratuit în farmacii pentru tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani din 1 ianuarie 2023.
Ieri
20:30
Serviciul Fiscal de Stat a aprobat Strategia de control pentru anul 2023 și Lista agenților economici ce vor fi supuși controalelor fiscale prin metoda totală, conform planului anual, scrie Mold-Street.
19:40
Statul va rambursa producătorilor agricoli Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru acoperirea datoriilor la mai multe tipuri de impozite și taxe de stat. Deputații au aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, proiectul de Lege privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, în lectura a doua.
19:00
Într-un comentariu pentru Europa Liberă, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Sergiu Russu, a declarat că procurorul care investighează cazul de la Naslavcea va decide dacă va porni o anchetă separată sau dacă va considera incidentul de la Briceni drept un alt episod din cadrul aceluiași dosar.
18:20
Progresele obținute de Republica Moldova în promovarea drepturilor omului au fost discutate, astăzi, în cadrul unei întrevederi dintre prim-ministra Natalia Gavrilița și Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk.
17:40
Cu 70 de voturi ale deputaților, a fost aprobat, în cea de-a doua lectură, proiectul de lege cu privire la interzicerea deconectărilor de la servicii locativ-comunale în perioada rece a anului 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023. Proiectul a fost înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către președintele și vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun și Vladimir Odnostalco.
17:20
Astăzi, 8 decembrie 2022, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și aprobat, în ședință publică extraordinară, prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune.
16:40
Ministerul rus de Externe (MID) a anunțat joi că a eliberat-o pe vedeta americană de baschet Brittney Griner pentru a-l primi pe cetățeanul rus Viktor But, un traficant de arme condamnat în SUA, într-un schimb de prizonieri. Schimbul dintre Victor Bout și Griner a avut loc joi pe aeroportul din Abu Dhabi, a precizat MID într-un comunicat.
16:20
Consiliul de Integritate a finalizat etapa de depunere a dosarelor la concursul pentru suplinirea funcției de președinte al Autorității Naționale de Integritate. Astfel, au fost recepționate actele din partea a trei pretendenți care râvnesc pentru această funcție.
16:00
România a ratat din nou aderarea la Spațiul Schengen după ce Austria și Olanda au votat joi la Consiliul JAI de la Bruxelles împotriva aderării Bulgariei și României la acest spațiu, scrie G4Media.
16:00
Fostul director al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM), Iurie Topală, rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocaților acestuia și a lăsat în vigoare decizia primei instanțe.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.