Consiliul Suprem de Securitate a examinat riscurile de securitate energetică

Mesaj.md, 25 noiembrie 2022 08:40

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat azi ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) al țării. În cadrul acesteia, au fost analizate riscurile de securitate energetică în urma distrugerii infrastructurii energetice din Ucraina, din cauza bombardamentelor masive lansate în ultimele săptămâni de Federația Rusă.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Mesaj.md

Ieri
12:20
Dana Munteanu a fost numită în funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 53 de deputați.
12:20
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu congresmenii David Price, Președinte al Parteneriatului Democratic din Camera Reprezentanților, și August Pfluger, principalul reprezentant al Partidului Republican în Subcomitetul de Informații pentru Securitate Internă și Contraterorism - ambii, copreședinți ai Grupului de prietenie cu Republica Moldova din Congresul SUA.
12:20
Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco, a avut o întrevedere cu reprezentantul Biroului Coordonatorului de Asistența al SUA pentru Europa și Eurasia (EUR/ACE) al Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Gregory Naarden, anunță Ministerul Justiției.
12:10
Ofițerii antidrog ai INI și ai DGUP din IGP, sub conducerea procurorilor PCCOCS,  au destructurat o rețea de traficanți de droguri cu activitate în Moldova și România, urmare a unei capturi de cocaină de circa 300.000 lei.
12:00
Militarii din Brigada de Infanterie Motorizată „Moldova” execută, în perioada 7-8 decembrie, curent, trageri de luptă la Centrul de instruire al unității din municipiul Bălți.
12:00
Documente rusești capturate recent și publicate de o firmă britanică de apărare și securitate, au dezvăluit planul lui Vladimir Putin de a cuceri Ucraina în termen de zece zile și de a-i ucide conducerea țării, scrie publicația The Daily Digest.
12:00
Deputații au aprobat în cea de-a doua lectură proiectul de lege care are drept scop crearea cadrului normativ necesar pentru activitatea de ținere a registrului acționarilor de către societățile de registru. Proiectul prevede transferul parțial al registrelor la Depozitarul Central Unic (DCU) și reîncadrarea societăților de registru în câmpul serviciilor de ținere a registrelor deținătorilor de valori mobiliare.
12:00
Procurorii PCCOCS, oficiul Sud, de comun cu ofițerii Poliției de Frontieră ai Direcției regionale Sud, au combătut încercarea unui conațional de introducere în țară a trei arme sustrase dintr-un magazin din Austria, în valoare de 34.000 euro.
12:00
Doi bărbați, membri ai unei grupări infracționale, au fost reținuți pentru 72 de ore fiind suspectați de șantaj.
10:40
La data de 30 noiembrie 2022, Comisia Europeană a aprobat Programul Interreg NEXT România-Moldova 2021-2027, care prevede alocarea a 77 milioane de euro destinați pentru cooperarea transfrontalieră între România și Republica Moldova în vederea îmbunătățirii educației, asistenței medicale și a conservării naturii.
10:40
Prețul la actele permisive, eliberate operatorilor de transport rutier, vor fi reduse, iar lista  categoriilor de vehicule scutite de plata taxelor vamale va fi extinsă. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern.
10:40
Ministerul Economiei propune modificarea cadrului normativ aferent comerțului electronic (e-comerț). Conform unei inițiativei legislative, ce va fi aprobată la una din ședințele viitoare, ministerul vine să elimine unele constrângeri care pun în dificultate dezvoltarea e-comerțului, acestea fiind identificate în dialog cu comunitatea de business și partenerii de dezvoltare.
10:40
Indemnizațiile unice de 120 de mii de lei și 96 de mii de lei vor fi oferite într-o singură tranșă tinerilor specialiști cu studii medicale și farmaceutice
10:40
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la Forumul Uniunii Democrate Internaționale (IDU), organizat în aceste zile la Washington.
09:30
Guvernul a aprobat avizul la proiectul de lege cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor, inițiat de un grup de deputați. Este vorba despre serviciile de îngrijire a copilului organizate de angajator la locul de muncă, servicii de îngrijire individualizată și servicii de îngrijire a copilului de tip familial.
09:30
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Secretarul General al Consiliului Europei (CoE), Marija Pejčinović Burić. Discuția s-a axat pe cooperarea cu CoE, care de aproape trei decenii este un partener solid în procesul de reformare și democratizare a țării noastre.
08:50
Banca Europeană de Investiții (BEI) va oferi țării noastre un împrumut adițional în valoare de 100 de milioane de euro. La ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Contractului de finanțare între Republica Moldova și BEI pentru suplinirea și realizarea în continuare a proiectului ”Moldova drumuri III”.
08:50
La Sângerei a fost inaugurat un proiect de revitalizare urbană, în cadrul căruia au fost realizate câteva subproiecte de modernizare a infrastructurii publice.
08:50
Guvernul a aprobat Politica fiscală și vamală pentru anul 2023 care vine să susțină agenții economici în condițiile multiplelor crize cu care se confruntă Republica Moldova, asigurând, în același timp, un nivel suficient de resurse pentru finanțarea programelor bugetare. Proiectul vizează și modificarea legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, salariul minim pentru personalul din sectorul bugetar va fi majorat de la 3500 lei la 4000 lei.
08:50
Zece școli din centrul și nordul Republicii Moldova vor fi dotate cu câte 45 laptopuri și calculatoare performante grație unei donații în valoare de cca. 80.000 euro, făcute de Guvernul României prin intermediul RoAID – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României, în cadrul unui program implementat de PNUD Moldova.
08:50
Obiectivele din domeniul agricol, medical, social, industrial și comercial trebuie să fie dotate, în mod obligatoriu, cu detectoare autonome de fum și de semnalizare a concentrației monoxidului de carbon, în scopul asigurării apărării împotriva incendiilor. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Regulile generale de apărare împotriva incendiilor în Republica Moldova.
Mai mult de 2 zile în urmă
15:30
Republica Moldova va avea, până în 2025, două centrale termoelectrice de cogenerare. A fost lansată licitația pentru proiectarea și construcția centralelor electrice de cogenerare, anunță vicepremierul Andrei Spînu pe canalul său de Telegram.
15:30
Mesajul Președintei Maia Sandu la Conferința Internațională Anticorupție 2022
15:30
În dimineața zilei de 07 decembrie, trei minori au avut de suferit în urma intoxicației cu monoxid de carbon. Cazul a fost înregistrat într-o locuință din satul Valea Perjei, raionul Taraclia, anunță IGSU.
15:30
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit, în cadrul vizitei în SUA, cu Secretarul de Stat al Trezoreriei americane, Janet Yellen. Discuția s-a focusat pe acțiunile anticorupție întreprinse de autoritățile de la Chișinău și pe sprijinul de care avem nevoie pentru a accelera în acest proces, precum și pe situația curentă din Moldova și din regiune.
15:30
Reprezentanți din cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică au participat la workshop-ul privind suportul transpunerii noilor regulamente referitor la cerințele de etichetare energetică, unde au fost prezentate și discutate proiectele regulamentelor privitor la produsele cu cel mai mare impact energetic și anume: frigidere, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe, televizoare și corpuri de iluminat.
15:30
Locuitorii a 123 de apartamente din municipiul Bălți au fost conectați la un sistem de încălzire centralizat mai eficient, care va genera economii la consum de până la 30 la sută. Totodată, aceștia vor avea acces la apă caldă centralizată, care lipsește în localitate din anul 1999. Distribuția pe verticală a energiei termice din trei blocuri din municipiul Bălți a fost schimbată cu cea pe orizontală datorită suportului oferit de PNUD Moldova și Facilitatea Globală de Mediu (GEF), în parteneriat cu Green City Lab Moldova și CET-Nord.
15:30
Angajații primăriilor ar putea beneficia de indemnizații lunare neimpozabile în mărime de 40 la sută din salariul de bază. Un proiect în acest sens, care prevede modificarea Legii privind descentralizarea administrativă și Legii privind administrația publică locală, a fost examinat în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei administrație publică.
15:30
Bursa pentru șomerii înmatriculați la cursuri de formare profesională va fi majorată de la 15% la 35% din salariul mediu pe economie pentru anul precedent. Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat raportul, iar Comisia economie, buget și finanțe – coraportul la proiectul de modificare a Legii cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj și a Codului fiscal, propus de Guvern.
15:30
Deputații Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială sănătate și familie, și Marina Morozova, membra Comisiei economie, buget și finanțe, au lansat o inițiativă legislativă care prevede trei opțiuni de alternativă de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani. Parlamentarii propun instituirea serviciilor organizate de angajator la locul de muncă; servicii oferite de îngrijitor/îngrijitoare de copii calificat/ă la domiciliul/reședința acesteia pentru un număr limitat de copii; servicii oferite de îngrijitor/ îngrijitoare de copii calificat/ă la domiciliul/reședința copilului. Comisia protecție socială sănătate și familie a aprobat raportul la proiect de lege cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copilului.
15:30
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut marți seară, la Casa Albă, o discuție cu Kamala Harris, vicepreședinta Statelor Unite ale Americii. Lidera de la Chișinău i-a vorbit oficialei SUA despre situația noastră de acasă și problemele majore cu care ne confruntăm, în special după începutul agresiunii ruse în Ucraina.
11:20
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a discutat la Stockholm cu Johan Forssell, ministrul cooperării internaționale pentru dezvoltare și al comerțului exterior,
11:20
Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei privind cooperarea în cadrul programului „Stipendium Hungaricum” pentru anii 2023-2025 a fost semnat în contextul reuniunii Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Lodz, OSCE de către viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu și Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto.
11:20
Ministerul Educației și Cercetării încurajează elevii și profesorii din instituțiile de învățământ secundar din Republica Moldova să participe la cea de-a treia ediție a concursului de proiecte „Tinerii – cetățeni activi pentru Dezvoltare Durabilă”.
11:20
Șefa Executivului Natalia Gavrilița și ministrul Economiei Dumitru Alaiba se află într-o vizită în Ucraina, despre care nu a anunțat preventiv. Într-o postare pe rețelele de socializare, prim-ministra a spus că au fost în orașele Bucha și Irpin, suburbii ale capitalei ucrainene aflate anterior sub ocupație rusă și unde s-au descoperit atrocități în urma retragerii soldaților ocupanți.
11:20
Funcționarii publici, implicați în procesul de pregătire a aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, vor participa, în perioada 5-15 decembrie curent, la sesiunile de instruire cu tematica ,,Armonizarea legislației ca element cheie pentru succesul procesului de integrare a RM în UE”.
11:20
Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu desfășoară o vizită de lucru în Turcia. În cadrul programului, oficialul moldovean se va întâlni în Istanbul cu Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul turc al afacerilor externe, alături de care va susține o conferință pentru presă începând cu ora 10:45, care va fi transmisă în direct pe pagina Facebook a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
11:20
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Ambasadoarea SUA la Organizația Națiunilor Unite, Linda Thomas-Greenfield. Oficialele au vorbit despre situația precară de securitate în regiunea noastră, cauzată de războiul Rusiei în Ucraina, și despre eforturile de gestionare a crizei umanitare, provocate de acesta.
6 decembrie 2022
15:10
ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor înainta către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în termen de o zi lucrătoare de la data semnării noilor contracte de procurare a energiei electrice, cererea de ajustare a prețurilor pentru furnizarea energiei electrice. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidate de prim-ministra Natalia Gavrilița. Noile tarife, revizuite de ANRE, vor fi făcute publice în termen de 3 zile lucrătoare, cu aplicarea acestora începând cu 2 decembrie curent.
15:10
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale informează că lucrările de întreținere a drumurilor naționale pe timp de iarnă sunt monitorizate non-stop de către Î.S Administrația de Stat a Drumurilor.
15:10
Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a anunțat un pachet de modificări regulatorii, menite să reducă barierile birocratice și să diminueze povara administrativă, anunțând că Ministerul Economiei va elabora periodic câte un pachet de simplificări, benefice pentru mediul de afaceri.
15:10
Un bărbat de 37 de ani din orașul Bender a fost plasat în arest pentru 30 de zile fiind suspectat de omor.
15:10
Aprofundarea cooperării moldo-ucrainene în sectorul energetic și economic, continuitatea proiectelor comune în domeniul transportului și al infrastructurii, viziunile ambelor state privind implementarea cu succes a agendei europene - au fost principalele subiecte examinate la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu omologul său ucrainean, Denis Șmigal, desfășurată, astăzi, la Kiev.
13:30
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat la Washington cu Nanci Pelosi, Președinta Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite. Cele două oficiale au vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină Moldova și întreaga noastră regiune din cauza războiului Rusiei contra Ucrainei, și despre soluțiile pe care încercăm să le găsim pentru a face față actualelor crize.
13:30
O mare bucurie a dat peste noi: ANRE ne spune că vom face plinul cu vreo doi bănuți mai ieftin. Potrivit ANRE, carburanții se vor ieftini și mâine, dar nu foarte mult. Conform tarifelor afișate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, benzina se ieftinește cu încă 11 bani, iar motorina cu 8 bani.
13:30
În cadrul vizitei la Washington, Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu Kristalina Georgieva, Directoarea Generală a Fondului Monetar Internațional. Șefa statului a menționat, în cadrul discuției, importanța cooperării cu FMI pentru a atenua consecințele economice și sociale provocate de invazia Rusiei în Ucraina.
13:30
În urma verificării ariei din apropierea orașului Briceni, unde luni, 5 decembrie, au fost depistate componente ale unei rachete, echipa de geniști deplasată la fața locului nu a identificat explozibil care ar prezenta pericol pentru populația locală.
13:30
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Michael McCaul, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA. Oficialii au discutat despre relațiile moldo-americane și sprijinul oferit de partenerii din Statele Unite pentru agenda noastră de reforme.
13:30
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, consideră că Executivul trebuie să comunice cât mai eficient despre acțiunile întreprinse pentru asigurarea populației cu resurse energetice, dar și să prezinte opțiuni de reorganizare a sectorului energetic.
09:40
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a început vizita în Statele Unite ale Americii cu o întrevedere cu Samantha Power, Administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) și o bună prietenă a țării noastre. Lidera de la Chișinău a mulțumit Statelor Unite pentru că, timp de peste 30 de ani, au susținut și susțin, inclusiv prin programele USAID, eforturile noastre de a transforma viața oamenilor spre mai bine.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.