Jurnalul orei 15, 24 Noiembrie

Jurnal TV, 24 noiembrie 2022 20:00

Prezentat de Eugenia Apostu

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnal TV

Acum 2 ore
23:20
Prezentat de Sofia Obadă
Acum 4 ore
22:50
Fostele campioane mondiale, Spania și Germania, au oferit "calitate pe centimetru pătrat" la Cupa Mondială 2022, într-o adevărată finală care s-a disputat în faza a doua a grupelor. A fost 1-1, după o partidă în cu o bară, un gol anulat și alte ocazii uriașe. A fost a cincea întâlnire dintre cele două super puteri la Cupa Mondială. Nemții au două victorii, iar Spania, una singură. A fost primul punct al Germaniei la acest mondial. Ca echipa lui Hansi Flick să ajungă în faza eliminatorie trebuie ca Germania să bată pe Costa Rica, iar Spania să învingă Japonia.
22:40
Prezentat de Felicia Jenunchi
Acum 6 ore
21:00
Prezentat de Vasile Luchianu
21:00
Prezentat de Vasile Luchianu
20:10
Măsurile de prevenire și combatere a corupției nu și-au atins scopul, pentru că nu au fost însoțite de politici coerente. Este concluzia experților, desprinsă din cel mai recent raport, publicat de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Una dintre explicații ar fi că procesul a depins de persoanele, care ocupau funcții de conducere. În raportul „Ruperea cercului vicios: regândirea cadrului instituțional anticorupție în Republica Moldova” se conțin și peste 50 de recomandări, pe care ar urma să le ia în calcul toate instituțiile antrenate în combaterea corupției.
19:50
Miniștrii de externe ai NATO vor căuta modalități de a sprijini în continuare Ucraina în fața invaziei rusești, dar și alte țări afectate, inclusiv Republica Moldova. Este declarația pe care a făcut-o în această seară la București secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, după o discuție cu președintele României, Klaus Iohannis.
19:50
China fierbe, a treia zi consecutiv. Oamenii din mai multe orașe ies în stradă, supărați pe autoritățile care impun restricții stricte anti-COVID-19. Un element nou al acestor manifestații este că oamenii cer și demisia președintelui Xi Jinping. Se întâmplă în urma unui incendiu soldat cu morţi, care a declanșat furia oamenilor. În Shanghai, sute de demonstranți și polițiști s-au ciocnit. Au fost operate arestări. Nimeni nu știe însă cum și când se va încheia politica „zero-covid” a lui Xi Jinping, iar asta este deja „o bombă socială”, notează The Economist.
19:40
Vestea că energia electrică ar putea fi și mai scumpă i-a îngrozit pe mulți oameni. De economisit nu mai pot, pentru că și așa au scos din prize tot ce aveau. Stau mai mult pe întuneric, iar banii îi strâng pentru facturi și medicamente. Cel mai greu le este bătrânilor și familiilor cu copii mici. Urmăriți un reportaj din raionul Nisporeni.
19:40
Luptele de lângă Avdeevka, un oraș de pe linia frontului din estul Ucrainei, s-au intensificat în ultima vreme, forțele ruse încercând să-l încercuiască. BBC scrie că autoritățile fac apel la cetățenii rămași să fie evacuați de urgență și avertizează că mulți oameni care locuiesc în subsoluri, fără curent, gaz și apă, nu vor supraviețui acestei ierni. Președintele Ucrainei a avertizat că și săptămâna curentă va fi una dificilă. O echipă BBC a mers să vadă cum se descurcă civilii ucraineni care se adăpostesc de bombele rușilor.
Acum 8 ore
18:00
Orice e posibil, dacă aveți bani. Mai nou, cei care vor scoate din buzunar câteva sute de euro, pot lua cu chirie până și un tren al Căii Ferate din Moldova. Cu această propunere vine întreprinderea pentru doritorii de a face o excursie sau de a organiza o petrecere inedită. Clienții pot alege traseul dorit, trenul și chiar un vagon de tip restaurant.
18:00
Timp de o lună, statul a cheltuit peste 51 de milioane de euro pentru procurarea energiei electrice din România. Datele au fost publicate de Energocom. Întreprinderea achiziționează curent de pe bursa din România, în condițiile în care centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, a stopat complet furnizările pentru dreapta Nistrului.
17:50
Guvernul de la București modernizează încă 20 de școli din Republica Moldova. Un lot de aproximativ 200 de mii de euro conține, de această dată, table interactive și calculatoare. Semnarea actului de donație a avut loc la Guvern, în prezența managerilor instituțiilor de învățământ.
Acum 12 ore
15:40
Rețeta tradițională a tăițeilor moldovenești a stat la baza unei afaceri inițiate de două femei - mamă și fiică. Cumpărătorii din Tohatin se bucură acum de ceva deosebit - paste colorate din spanac, dovleac și sfeclă. Pe lângă nuanțele atrăgătoare, produsele sunt sută la sută naturale. Familia își propune acum să exporte tăiețeii multicolori.
15:40
Gazprom s-a răzgândit. Gigantul rus a anunțat în această dimineață că nu va reduce livrările de gaze pentru Republica Moldova, așa cum amenința săptămâna trecută. Totuși, concernul controlat de regimul de la Kremlin arată, din nou, din deget Guvernului de la Chișinău și sugerează că ar putea închide robinetul pentru Republica Moldova, în această iarnă. ”Moldovagaz” afirmă că a transferat către Gazprom 21,4 milioane de dolari, plata în avans pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii noiembrie.
15:40
Cotațiile internaționale ale petrolului s-au prăbuşit peste noapte și au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni. Dacă în weekend, barilul de petrol BRENT se tranzacționa cu 86 de dolari, astăzi prețul acestuia a scăzut până la 80 de dolari. Carburanții se ieftinesc încet și sigur, și în Republica Moldova. Prețul plafon al benzinei și motorinei scade continuu de mai bine de două săptămâni.
15:40
Un fost director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost trimis pe banca acuzaților și riscă un an de pușcărie pentru falsuri în declarația de avere. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, funcționarul nu a indicat în declarație peste un milion lei.
15:40
O femeie a murit într-un accident rutier, ieri seara, pe o trecere de pietoni din comuna Ciorescu. O altă femeie a fost transportată la spital. Urmează detalii și alte știri pe scurt.
15:40
Dansul este cea mai elevată, cea cea mai frumoasă dintre arte! Este chiar viață, afirmă membrii grupului de dansatori cu vechime, care au uitat de griji și au frecventat o perioadă cursurile de dansuri populare. Pentru ei, vârsta a fost doar o cifră, pentru că ceea ce a contat cu adevărat a fost dansul. Participanții la proiectul ”Dance 4 Health” au fost susținuți de Ansamblul de dans popular „Veselia”. Ieri, au ieșit în scenă cu un spectacol de zile mari!
Ieri
22:20
Examinarea cauzelor penale se face într-un ritm prea lent, în Republica Moldova. Unele dosare stau înghețate ani buni, cum ar fi cel în care este vizat Ilan Șor, condamnat de prima instanță, în 2017, la șapte ani și șase luni de pușcărie pentru fraude la Banca de Economii. Potrivit unui raport al Centrului de Resurse Juridice, în occident un dosar penal trece toate instanțele în aproximativ 380 de zile, iar în Republica Moldova același lucru se face în aproape 475 de zile. Care este veriga slabă a lanțului și cum explică experții această stare de lucruri.
03:00
„Fă rai din ce ai”! Acesta este sloganul folosit de ani buni în mai toate școlile din Republica Moldova. Fiecare leu este socotit! Bani nu sunt niciodată suficienți, iar procurarea unei table digitale sau a unui proiector este o realizare din domeniul fantasticului. /// În timp ce toate statele dezvoltate privesc educația ca pe o investiție în viitor și alocă bani grei în acest sens, școlile din Republica Moldova stau cu mâna întinsă. /// Practic toate instituțiile de învățământ, pe care le-am vizitat, se confruntă cu deficit de buget de sute de mii de lei. Banii pe care îi primesc le ajunge strict pentru întreținerea clădirilor și salariile profesorilor. Unii directori ne-au mărturisit că au avut la dispoziție cel mult cinci mii de lei pentru a se pregăti de noul an școlar. În continuare urmăriți un reportaj de autor din cadrul campaniei „Moldova, hai la școală!”.
Mai mult de 2 zile în urmă
02:20
С Владом Маркочем
01:50
Prezentat de Sofia Obadă
25 noiembrie 2022
22:30
21:20
Neymar, superstarul selecţionatei Braziliei, a suferit o entorsă la glezna dreaptă, a anunţat medicul Braziliei, Rodrigo Lasmar, după victoria Selecao în faţa Serbiei (2-0), în meciul de debut la Cupa Mondială 2022. "Trebuie să aşteptăm între 24 şi 48 de ore pentru a avea o altă evaluare a gravităţii acestei accidentări şi o eventuală indisponibilitate a jucătorului", a subliniat Rodrigo Lasmar. Selecţionerul brazilian Tite s-a declarat însă "încrezător că Neymar va continua să joace la Cupa Mondială" din Qatar.
21:00
Prezentat de Eugenia Apostu
20:50
Prezentat de Eugenia Apostu
20:40
Acrobații, dans și multe emoții la Campionatul Național de Gimnastică Ritmică și la prima ediție a Turneului Internațional „Moldova Open Cup”. Competiția se desfășoară azi și mâine la ”Futsal Arena” din comuna Ciorescu. Participă 300 de gimnaste din opt țări! Despre acest subiect se va discuta și în cadrul emisiunii ”Total Sport”, care va începe de la ora 20:00.
20:40
Peste 170 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au nevoie de îngrijire specială. Acești oameni știu cât e de greu să te încadrezi în societate, dacă ai probleme grave de sănătate. Mai bine ca alții știu despre suferințele, nevoile și situațiile mai multor categorii de persoane vulnerabile, aflate în dificultate, reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale, în al căror vizor se află cetățenii respectivi. În cadrul ediției de astăzi a campaniei „Cunoaște ONG-ul tău” vorbim despre sprijinirea, pe diferite căi, a oamenilor ajunși la nevoie, dar și încadrarea acestora în societate. Urmează un reportaj semnat de Ana Neamțu.
20:40
Peste 40 de mii de familii din Republica Moldova vor primi câte 700 de lei, pentru a suporta greutățile iernii. Potrivit Guvernului, sunt vizate familiile cu trei sau mai mulți copii, persoanele cu dizabilități, femeile gravide sau cele care alăptează. Toți banii în acest sens provin de la partenerii externi. Ajutorul va fi dat timp de șase luni și este suplimentar celui acordat pentru perioada rece a anului, asistenței sociale sau compensațiilor în factură.
20:30
Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat pentru BBC că ucrainenii vor rezista iernii, care vine, în ciuda frigului și a întreruperilor de curent. „Ucraina a avut atât de multe provocări teribile, a văzut atât de multe victime, încât întreruperile de curent nu sunt cel mai rău lucru, care i s-a întâmplat”, a menționat Zelenska.
20:30
În Ucraina, milioane de oameni rămân fără lumină și fără apă. Atacurile rușilor au cauzat, pentru prima oară în ultimii 40 de ani, stoparea tuturor centralele nucleare ale Ucrainei, cufundând țara în cele mai grave întreruperi de curent, la nivel național. Aseară, în Hersonul recent eliberat, cel puţin patru persoane au fost ucise într-un nou bombardament asupra unei zone rezidențiale. A fost lovit și un teren de joacă pentru copii. La Moscova, Putin a discutat astăzi, la un ceai, cu mamele soldaților ruși morți în război.
20:30
Adaptarea la schimbările climatice este una din prioritățile puterii de la Chișinău. Potrivit autorităților, restabilirea suprafețelor forestiere este foarte importantă în condițiile, în care doar aproximativ 11% din suprafața Republicii Moldova este acoperită cu păduri. Subiectul a fost abordat astăzi în cadrul unui forum specializat privind schimbările climatice în silvicultură și agricultură.
20:30
Asociația Presei Independente dă alarma! Jurnaliștii sunt în continuare supuși unor atacuri, de orice formă. Potrivit API, jurnaliștii suportă amenințări cu sănătatea sau chiar cu viața.
19:50
Curtea Constituțională a declarat inadmisibile un șir de sesizări, care se referă la art. 330 secund din Codul Penal, privind răspunderea penală pentru „îmbogățire ilicită”. Înalta Curte a decis că infracțiunea respectivă rămâne în Codul Penal, iar demnitarii și funcționarii care nu vor fi în măsură să explice proveniența averilor, vor putea fi cercetați și condamnați. După decizia magistraților, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a remarcat că cei care doreau să scape de răspundere penală, vor trebui acum să prezinte probe care să răstoarne acuzațiile privind originea ilicită a bunurilor acumulate.
17:50
Jurnal TV este cel mai urmărit post TV din Republica Moldova. Starea de lucruri e reflectată în Barometrul Socio-Politic.
17:50
Un grup de militari din Republica Moldova a plecat astăzi la București, pentru a participa la parada tradițională de 1 decembrie, cu prilejul Zilei Naţionale a României.
17:50
Campania ”Susținem pentru că ne pasă”, inițiată de Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului, a ajuns în raionul Taraclia. Organizația și-a propus să-i bucure acum, în prag de iarnă, pe 380 de oameni nevoiași din Tvardița. pentru aceștia s-au pregătit cutii cu produse alimentare de primă necesitate. Beneficiarii spun că un mic ajutor e binevenit întotdeauna, deoarece banii pe care-i au, ajung numai pentru facturi.
17:40
Am putea plăti mai mult pentru apă! Potrivit proiectului, aprobat astăzi de consilierii municipali, consumatorii casnici din Chișinău vor plăti 22 de lei și 94 de bani pentru un metru cub de apă, iar consumatorii non-casnici - 26 de lei și 58 de bani.
16:30
Carburanții continuă să se ieftinească și în weekend. Potrivit prețurilor plafon stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, benzina se va ieftini cu 20 de bani, iar motorina - cu 17 bani.
16:00
Alte șapte cazuri de gripă sezonieră au fost confirmate în Republica Moldova, săptămâna trecută. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică,
15:50
Compania ”Air Moldova” are probleme de ordin financiar și riscă să fie insolvabilă. Autoritatea Aeronautică Civilă, care a depistat deficiențele, cere administrației „Air Moldova” să suspende vânzarea biletelor pentru sezonul 2023. În replică, operatorul aerian afirmă că solicitarea este una nelegitimă.
15:40
Cele două mari companii de furnizare a energiei electrice, „Premier Energy” și „FEE Nord”, solicită o nouă majorare a tarifelor la curent pentru consumatorii finali. Se întâmplă la mai puțin de o lună după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a acceptat să crească tarifele cu peste 50%. De data aceasta, dacă ANRE va da curs noilor solicitări ale celor doi furnizori, consumatorii din centrul și din sudul Republicii Moldova vor achita facturi majorate cu 33%, iar cei din nord - cu 18%.
15:40
Accident cumplit la Strășeni. Un pieton a murit după ce a fost lovit de un automobil. Șoferul nu era în stare de ebrietate. Urmează detalii și alte știri pe scurt.
14:10
Azerbaidjanul consideră Uniunea Europeană un partener important, o declarație în acest sens a fost făcută de președintele Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev în cadrul conferinței internaționale "De-a lungul Coridorului Mijlociu: geopolitică, securitate și economie", care a avut loc pe 25 noiembrie.
24 noiembrie 2022
21:40
Ministerul Culturii caută soluții pentru readucerea la viață a turismului, în contextul unui segment atractiv foarte limitat. Republica Moldova nu are nici ieșire la mare, nici lanțuri muntoase, nici stațiuni balneare de calitate. Rămâne o singură opțiune - pensiunile agroturistice, ale căror animatori le adaptează la noile condiții de criză energetică.
21:40
Noua strategie de securitate energetică a Republicii Moldova include conexiunea sistemului cu cel al Ucrainei și al României, construcția noilor centrale electrice și creșterea rezervelor de petrol. Guvernul de la Chișinău afirmă că totul se face pentru protejarea consumatorilor, iar banii necesari vor veni din fondurile europene. Noua strategie de securitate energetică urmează să fie implementată până în 2050.
21:40
Prezentat de Sofia Obadă
21:40
A fost dat startul Turneului Internațional „Moldova Open Cup”, la care participă peste 300 de gimnaste, din opt țări. În prima zi a competiției, pe covor concurează sportive la categoriile de vârstă 2010-2017. Evenimentul sportiv se desfășoară la „Futsal Arena” a FMF, din comuna Ciorescu și se va încheia sâmbătă, 26 noiembrie. Despre acest subiect se va discuta mâine, în cadul emisiunii Total Sport, unde este invitată președinta federației naționale de gimnastică, Victoria Federiuc. Jurnal TV este partener media general a Openului de gimastică.
21:40
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.