Sculptor basarabean, expoziție suprarealistă la București

InfoPrut, 24 noiembrie 2022 17:10

Lucrările tânărului sculptor basarabean Iulian Cristea pot fi văzute în cadrul unei expoziții din București, cu genericul „WILDERNESS, peisaje suprarealiste”. Evenimentul este organizat de Asociația pentru cultură și arte „Arbor”, potrivit MOLDPRES. Președintele Asociației, Victoria Nagy-Vajda, a subliniat că expoziția este concepută ca o cercetare despre o lume abandonată, lipsită de prezența omului. „Vorbim despre […] Articolul Sculptor basarabean, expoziție suprarealistă la București apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Acum 24 ore
21:50
Miniștrii Afacerilor Interne din Republica Moldova și Polonia au semnat un memorandum de colaborare la Chișinău, cu ocazia vizitei oficialului polonez. Documentul va uni subdiviziunile din ambele state printr-un plan operațional comun. Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a avut astăzi o întrevedere cu omologul său, Ministrul de Interne și Administrație al Poloniei, Mariusz Kaminski. Oficialii […] Articolul Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova și cel Polonia, memorandum de colaborare apare prima dată în InfoPrut.
21:20
SA „Energocom” a majorat volumele de energie electrică procurată direct de la producătorii din România. Astfel, de vineri, 25 noiembrie, Complexul Energetic Oltenia va furniza R. Moldova 20 MWh bandă (24 de ore din 24) la preț de 900 RON/MWh, iar de la 1 decembrie SA „Energocom” va procura de la OMV Petrom SA 80 […] Articolul România a majorat volumele de energie electrică livrate în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
19:10
Situația din domeniul energetic și de securitate din regiune a fost discutată astăzi de Natalia Gavrilița, premierul Republicii Moldova și Ingrida Šimonytė, omologul său din Lituania, care se află într-o vizită oficială la Chișinău.  Astfel, părțile au făcut un schimb de opinii despre războiul din Ucraina și despre cum bombardamentele rusești afectează direct și cetățenii […] Articolul R. Moldova face apel către Lituania pentru transportul de gaze lichefiate apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București se mențin pe primele locuri și în ediția din acest an a Metarankingului universitar, realizat independent de un grup de experți din mai multe centre de învățământ superior pe baza principalelor clasamente internaționale și publicat, în noua ediție, de Centrul Qualitas al […] Articolul Clasament: Care sunt cele mai bune universități din România apare prima dată în InfoPrut.
17:50
Președinții din România, Lituania, Letonia și Polonia, au semnat astăzi, la Kaunas, o declarație comună privind securitatea regională și integrarea europeană în care se regăsește și Republica Moldova.  Astfel, statele semnatare confirmă „angajamentul asumat de consolidare a eforturilor comune în sprijinirea integrării europene a Republicii Moldova și salută progresul înregistrat de  acest stat pe această […] Articolul Republica Moldova, în declarația comună a președinților din România, Lituania, Letonia și Polonia apare prima dată în InfoPrut.
17:00
Aproximativ 700 de gospodării din comuna Ghelăuza, raionul Strășeni, vor avea acces la apă potabilă datorită unui apeduct care a fost dat astăzi în exploatare.  Construcția apeductului a costat 7,6 milioane de lei moldovenești. 85 la sută din bugetul proiectului a fost alocat sub formă de grant din Fondul Ecologic Național din Republica Moldova. Restul […] Articolul Acces la apă potabilă pentru 700 de gospodării din raionul Strășeni cu susținere din România apare prima dată în InfoPrut.
16:40
România va continua să sprijine Republica Moldova din punct de vedere energetic. Asigurările vin din partea Bogdan Aurescu, ministrul de Externe de la București.  Potrivit șefului diplomației române, volumul total de energie electrică pe care România îl furnizează în această perioadă Republicii Moldova, în diverse modalități, reprezintă 80-90% din necesarul total de consum al Republicii […] Articolul Ministrul de Externe de la București: România va continua să sprijine energetic R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
15:40
Podul care leagă Republica Moldova de România, Leușeni – Albița, ar urma să fie demolat, iar în locul acestuia va fi construit un alt pod cu patru benzi.   Potrivit lui Irinel Ionel Scrioșteanu, secretatul de stat al Ministerului Transporturilor de la București, lucrările respective fac parte dintr-un plan comun de acțiuni pe infrastructură, care a […] Articolul Pod nou cu patru benzi între România și Republica Moldova, parte a planului comun de infrastructură apare prima dată în InfoPrut.
15:20
O delegație din Republica Moldova a participat, în perioada 21-24 noiembrie, la un schimb de experiență și bune practici cu reprezentanții Consiliului Județean Iași și ONG-urile din zonă în domeniul abilitării economice a supraviețuitoarelor violenței. Din delegație au făcut parte reprezentanți ai cinci raioane pilot: Soroca, Bălți, Hîncești, Telenești și Ștefan-Vodă –, care participă la […] Articolul Autoritățile din România și R. Moldova, discuții privind abilitarea economică a femeilor supraviețuitoare ale violenței apare prima dată în InfoPrut.
14:30
România va continua să sprijine Republica Moldova din punct de vedere energetic. Asigurările vin din partea Bogdan Aurescu, ministrul de Externe de la București.  Potrivit șefului diplomației române, volumul total de energie electrică pe care România îl furnizează în această perioadă Republicii Moldova, în diverse modalități, reprezintă 80-90% din necesarul total de consum al Republicii […] Articolul Ministrul de Externe de la București: România va continua să sprijine R. Moldova energetic apare prima dată în InfoPrut.
14:30
De Ziua Națională a României, românii de pe ambele maluri ale Prutului pot vizita gratuit muzeele din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române din Iași. De asemenea, muzeele vor fi deschise pentru vizitatori și în zilele de 30 noiembrie și 2 decembrie. Acestea vor funcționa după programul obișnuit de vizitare, cuprins între orele 10:00 și […] Articolul Muzeele din Iași, intrare liberă de Ziua Națională a României apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
13:30
Grigore Leșe, unul dintre cei mai îndrăgiți artiști de muzică tradițională din România vine la Chișinău, în preajma ajunului sărbătorii de Sfântul Nicolae, la un eveniment cultural inedit – „Așteptând Crăciunul…”. Concertul va avea loc pe 4 decembrie, ora 18,00, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chişinău, unde sunt așteptați toți românii […] Articolul Unul dintre cei mai iubiți artiști de muzică tradițională românească din zona Țării Lăpușului vine la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
12:50
La nouă luni de la invazia nejustificată a Federației Ruse în Ucraina, Parlamentul din Olanda a recunoscut Rusia drept stat sponsor al terorismului, notează Agerpres. Camera inferioară a parlamentului a recunoscut Rusia ca țară teroristă și a cerut sprijin cuprinzător pentru Ucraina în domeniile umanitar, diplomatic și militar. Potrivit unui canal de Telegram, decizia a […] Articolul Rusia, catalogată drept „stat sponsor al terorismului” de Parlamentul Olandei apare prima dată în InfoPrut.
12:20
Numărul cetățenilor Republicii Moldova care ar vota pentru unirea cu România a trecut de 42 la sută. Datele au fost prezentate în cadrul ediției a III-a a barometrului socio-politic al Republicii Moldova „Provocări interne și incertitudini externe”.  Această cercetare a fost realizată de către CBS-Reseasch, la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS ) „Viitorul” […] Articolul Sondaj: 42% dintre cetățenii Republicii Moldova vor unirea cu România apare prima dată în InfoPrut.
11:40
Circa 11 puncte de trecere a frontierei R. Moldova cu Ucraina sunt cu activitatea sistată, a anunțat Poliția de Frontieră. Motivele nefuncționării sunt lipsa energiei electrice pe partea ucraineană sau defecțiunile tehnice la bazele de date ale autorităților de frontieră și vamale din Ucraina . Astfel, la ora 08:30 erau cu programul de lucru întrerupt: […] Articolul Ucraina închide temporar 11 puncte de trecere a frontierei cu R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
10:50
Un contingent al Armatei Naționale din Republica Moldova a plecat astăzi, la București, pentru a participa la parada militară care se va desfășura pe 1 decembrie, cu prilejul Zilei Naționale a României. Detașamentul din Republica Moldova, format din 16 ofițeri, soldați și sergenți ai Companiei Garda de Onoare din Regimentul de Stat Major, va defila […] Articolul Militari ai R. Moldova, în drum spre București pentru a participa la parada de Ziua Națională a României apare prima dată în InfoPrut.
24 noiembrie 2022
23:10
Parlamentul R. Moldova a adoptat astăzi o declarație cu privire la condamnarea Marii Înfometări din anii 1923-1933 din Ucraina. Inițiativa, elaborată în contextul comemorării a 90 de ani de la începutul Holodomorului, aparține unui grup de deputați din fracțiunea PAS și a fost votată de 54 de parlamentari. Prin această declarație, Legislativul își exprimă solidaritatea […] Articolul Parlamentul de la Chișinău, despre Holodomorul din Ucraina: Aceeași politică criminală a fost aplicată și în Basarabia apare prima dată în InfoPrut.
22:30
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, într-o conferință de presă susținută în cadrul vizitei din Lituania, că România ajută Republica Moldova cu aprovizionarea de energie, însă interconectările dintre cele două state sunt „total insuficiente”.  „În ce privește interconectarea dintre România și Moldova, eu am spus-o și a spus-o și Guvernul: evident că noi ajutăm Republica […] Articolul Iohannis: Interconectările directe dintre România și R. Moldova, insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile apare prima dată în InfoPrut.
22:10
Reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova la București au participat joi, 24 noiembrie, la Forumul „Romanian Investment Zoom”, dedicat relațiilor de colaborare cu România. Astfel, în cadrul evenimentului, a fost susținută o prezentare a climatului de afaceri din Republica Moldova, fiind aduse la cunoștința celor prezenți oportunitățile investiționale în sectoarele cheie ale Republicii Moldova. Ambasada Republicii Moldova […] Articolul Oportunitățile investiționale în R. Moldova, prezentate la Forumul „Romanian Investment Zoom” apare prima dată în InfoPrut.
20:00
Moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Justiției din Republica Moldova, depusă de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a fost respinsă de majoritatea parlamentară de la Chișinău.  În discursul său în fața deputaților, Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției de la Chișinău, a declarat că în spatele moțiunii ar sta un grup de hoți care au prejudiciat Republica Moldova […] Articolul Ministrul Justiției de la Chișinău rămâne în funcție. Moțiunea simplă de cenzură a picat apare prima dată în InfoPrut.
19:00
Universitatea de Stat Bogdan Petriceicu Hasdeu din Cahul a primit în dar 500 de cărți din diverse arii tematice, oferite în colaborare cu Primăria Municipiului Cahul și cu sprijinul donatorilor din România. „Municipiul Cahul din Republica Moldova este un oraș primitor și plin de istorie! Mulțumim pentru ospitalitatea lor și le dorim să aibă mult […] Articolul Proiectul „Cartea din rulotă”, de la Alba Iulia la Cahul apare prima dată în InfoPrut.
18:50
Universitatea de Stat Bogdan Petriceicu Hasdeu din Cahul a primit în dar 500 de cărți din diverse arii tematice, oferite în colaborare cu Primăria Municipiului Cahul și cu sprijinul donatorilor din România. „Municipiul Cahul din Republica Moldova este un oraș primitor și plin de istorie! Mulțumim pentru ospitalitatea lor și le dorim să aibă mult […] Articolul Proiectul „Cartea din rulotă” din Alba Iulia a ajuns la universitatea din Cahul apare prima dată în InfoPrut.
17:10
Lucrările tânărului sculptor basarabean Iulian Cristea pot fi văzute în cadrul unei expoziții din București, cu genericul „WILDERNESS, peisaje suprarealiste”. Evenimentul este organizat de Asociația pentru cultură și arte „Arbor”, potrivit MOLDPRES. Președintele Asociației, Victoria Nagy-Vajda, a subliniat că expoziția este concepută ca o cercetare despre o lume abandonată, lipsită de prezența omului. „Vorbim despre […] Articolul Sculptor basarabean, expoziție suprarealistă la București apare prima dată în InfoPrut.
16:00
Aflat în vizită la Chișinău, ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, Ilia Darchiashvili, a discutat în cadrul unei întrevederi cu vicepremierul Nicu Popescu despre lansarea unei rute directe maritive și fluviale între Porturile Giurgiulești și Poti din Georgia. Potrivit oficialilor din ambele state, un grup de lucru va evalua fezabilitatea și va discuta cu partenerii din […] Articolul O rută directă maritimă și fluvială ar putea fi lansată între porturile din Georgia și R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
15:40
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, într-o conferință de presă susținută în cadrul vizitei din Lituania, că România ajută Republica Moldova cu aprovizionarea de energie, însă interconectările dintre cele două state sunt „total insuficiente”.  „În ce privește interconectarea dintre România și Moldova, eu am spus-o și a spus-o și Guvernul: evident că noi ajutăm Republica […] Articolul Iohannis: Interconectările directe din România și R. Moldova, insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile apare prima dată în InfoPrut.
15:10
Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) din Republica Moldova și Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) din România au semnat miercuri, 23 noiembrie, un acord de cooperare în domeniul securității cibernetice. Părțile au convenit să semneze documentul pentru a facilita schimbul de informații referitoare la incidente sau evenimente de securitate cibernetică, ce ar putea […] Articolul Instituții din România și R. Moldova, acord de cooperare în domeniul securității cibernetice apare prima dată în InfoPrut.
15:00
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat joi, 24 noiembrie, ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). În cadrul acestei reuniuni, au fost analizate riscurile de securitate energetică în urma distrugerii infrastructurii energetice din Ucraina din cauza bombardamentelor masive lansate în ultimele săptămâni de Rusia. Astfel, membrii CSS au audiat informația prezentată de instituțiile responsabile din […] Articolul Recomandările Consiliului Suprem de Securitate în contextul riscurilor de securitate energetică din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:30
Cabinetele de limba română din cele 6 școli din Ciudei, regiunea Cernăuți, cu predare în limba română, precum și cele 5 grupe de grădiniță în care activitatea educațională se desfășoară în limba română, vor fi dotate cu tablete, laptopuri, imprimante și mobilier datorită sprijinului financiar oferit de Guvernul României.  Printr-un grant finanțat de Departamentul pentru […] Articolul Școlile și grădinițele cu predare în limba română din Ciudei, regiunea Cernăuți, dotate cu tehnică și mobilier de Guvernul României apare prima dată în InfoPrut.
13:00
Președintele României, Klaus Iohannis, a discutat miercuri, la Riga, cu omologul din Letonia, Egils Levits, despre „situația foarte dificilă în care se află Republica Moldova sub aspectul securității energetice”.  Astfel, într-o conferință de presă comună cu președintele din Letonia, șeful statului român a remarcat că solidaritatea și unitatea sunt esențiale la nivel european în gestionarea […] Articolul Situația energetică din Republica Moldova, subiect de discuție între președinții României și Letoniei apare prima dată în InfoPrut.
12:50
Republica Moldova va beneficia de asistență financiară nerambursabilă în valoare de 19,5 milioane de dolari, acordată adițional de Statele Unite ale Americii. Parlamentul a ratificat, în cadrul ședinței de astăzi, cel de-al 14-lea Amendament la Acordului de asistență privind obiectivul de dezvoltare între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA. „Finanțarea adițională de 19,5 milioane de […] Articolul SUA oferă R. Moldova 19,5 milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice apare prima dată în InfoPrut.
12:40
Republica Moldova cumpără în prezent 80% din necesarul de energie din România, restul energiei este produsă pe malul drept al Nistrului. Declarații în acest sens au fost făcute de secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Constantin Borosan.  Astfel, oficialul a mulțumit României pentru că a sărit în ajutorul Chișinăului […] Articolul Câtă energie electrică asigură România R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
12:30
O delegație a Universității „Dunărea de Jos” din Galați participă în aceste zile la simpozionul „Tradiție și performanță în educația europeană”, care se desfășoară în Republica Moldova, la sediul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. În cadrul unei întâlniri de lucru avută marți cu conducerea Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, delegația din […] Articolul Universități din Galați și Bălți, schimb de experiență privind performanța în educație apare prima dată în InfoPrut.
11:10
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, a condamnat bombardamentelor rusești în Ucraina, care au dus la deconectări de energie electrică inclusiv în Republica Moldova. „Condamn cu fermitate atacurile criminale ale Rusiei asupra infrastructurii critice și civile ucrainene, care au dus la deconectări masive de electricitate, inclusiv în […] Articolul Oficial european, mesaj după bombardamentele care au dus inclusiv la întreruperile masive de curent din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
23 noiembrie 2022
23:20
Centrul perinatal din orașul Edineț, care deservește peste 280 mii de cetățeni, inclusiv din raioanele Briceni, Dondușeni și Ocnița, a fost dotat cu echipamente moderne, oferite de Fondul ONU pentru Populație, cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii. Ceremonia de inaugurare a maternității renovate a avut loc astăzi în prezența prim-ministrului Natalia Gavrilița, […] Articolul Spitalul raional din Edineț, dotat cu echipamente medicale moderne cu sprijinul SUA apare prima dată în InfoPrut.
23:20
Străinii care sunt căsătoriți de cel puțin 10 ani cu cetățeni români, chiar dacă nu domiciliază în România, pot solicita cetățenie română, după ce Camera Deputaților de la București a adoptat un proiect de lege în acest sens, notează Agerpres. Proiectul de lege completează în acest sens art. 8 alin.(1) din Legea cetățeniei române nr.21/1991, […] Articolul Cum pot dobândi cetățenie română străinii care nu au locuit în România apare prima dată în InfoPrut.
22:40
„La aesta casa ira scoala Romana 1899-1915”, scrie pe placa de informare inagurată astăzi la Elbasan, Albania, unde a funcționat cândva o școală aromână cu predare în limba română. La evenimentul prilejuit de dezvelirea plăcii au participat reprezentanții asociațiilor aromâne din Albania, viceprimarul localității Artur Guni, precum și Niko Ziu, președintele asociației din Elbasan, care […] Articolul Elbasan, Albania: „La aesta casa ira Scoala Romana” apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Mai mulți militari din Republica Moldova vor participa la parada militară de la București care se va desfășura pe 1 decembrie, cu prilejul Zilei Naționale a României. Astfel, în Piața Arcul de Triumf de la București, vor defila circa 150 de militari din cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, […] Articolul Ziua Națională a României: Militari din R. Moldova participă la parada militară de la București apare prima dată în InfoPrut.
19:00
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a venit cu o reacție după ce Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului.  Astfel, șefa statului a subliniat că astăzi Curtea de Apel a pronunțat „o hotărâre definitivă și executorie” în acest sens. Totodată, Maia Sandu a felicitat toată echipa implicată în procesul de recuperare a aeroportului. „Gruparea […] Articolul Reacția președintelui R. Moldova după ce aeroportul din Chișinău a revenit în proprietatea statului apare prima dată în InfoPrut.
18:50
În raionul Edineț a fost inaugurat un apeduct extins și reabilitat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț” cu ajutorul Uniunii Europene. Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul GIZ Moldova și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, a presupus reabilitarea și extinderea a 33 km de rețele de […] Articolul Un apeduct din Edineț, reabilitat și extins din fonduri europene apare prima dată în InfoPrut.
18:20
Nicu Popescu, ministrul de Externe de la Chișinău, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, pentru explicații în contextul bombardamentelor ruse din Ucraina care au afectat alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova. Diplomația de la Chișinău a remarcat într-o reacție oficială că bombardamentele brutale ale Rusiei în Ucraina […] Articolul Ambasadorul Rusiei la Chișinău, convocat la Ministerul de Externe după deconectările masive de curent în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
17:40
Războiul ne arată că Republica Moldova este mai degrabă legată de Ucraina decât de România. Este opinia lui George Damian, istoric și jurnalist de la București, care a subliniat că atacurile rusești din Ucraina afectează direct Republica Moldova.  Potrivit sursei citate, acum devine evident nivelul de integrare al Republicii Moldova în spațiul ex-sovietic, dependența profundă […] Articolul Istoric de la București: Războiul ne arată că R. Moldova este mai degrabă legată de Ucraina decât de România apare prima dată în InfoPrut.
17:30
Reprezentanți ai INTERPOL se află în aceste zile într-o vizită de informare și prezentare de proiect în Republica Moldova. În acest context, au avut o întrevedere cu conducerea Serviciului Vamal. Vizita a fost desfășurată în cadrul activităților planificate în contextul implementării de către INTERPOL a proiectului Inițiativa de Asistență Operațională în Moldova. Proiectul are drept […] Articolul Prioritățile de colaborare între Serviciul Vamal și INTERPOL, discutate la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
16:40
Într-o rezoluție fără caracter obligatoriu, aprobată de majoritatea deputaților europeni, Parlamentul European a declarat că Rusia este „un regim terorist ca o consecință a distrugerii fizice deliberate a infrastructurii civile și a uciderii în masă a civililor ucraineni cu scopul de a elimina poporul ucrainean”, potrivit Europa Liberă. Rezoluția cere celor 27 de state membre […] Articolul Parlamentul European a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului” apare prima dată în InfoPrut.
16:10
Președintele Maia Sandu a venit cu o reacție după ce mai multe localități din Republica Moldova, inclusiv orașul Chișinău, au rămas fără curent în urma bombardamentelor rusești asupra Ucrainei. Potrivit șefei statului, Rusia a lăsat Republica Moldova pe întuneric. „Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile […] Articolul Maia Sandu: Rusia a lăsat Republica Moldova pe întuneric apare prima dată în InfoPrut.
15:40
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inițiat un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 21/1991 a cetăţeniei române, prin care se dorește acordarea cetățeniei române tuturor etnicilor români din comunitățile istorice din Balcani: Serbia, Macedonia de Nord, Albania etc., cunoscuți sub numele de vlahi și de aromâni. Potrivit deputatului Ringo Dămureanu (AUR), unul dintre […] Articolul Un partid din România se opune acordării cetățeniei pentru românii din Balcani apare prima dată în InfoPrut.
15:10
O mare parte din teritoriul Republicii Moldova a rămas în întuneric, după ce curentul electric a fost din nou întrerupt în mai puțin de două săptămâni. Oficialii spun că deconectările ar fi cauzate de bombardamentele din Ucraina. „Dragi cetățeni, azi avem repetarea situație din 15 noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din […] Articolul Republica Moldova stă pe întuneric. Ce s-a întâmplat apare prima dată în InfoPrut.
14:00
Delegaţii ale Camerelor de Comerţ şi Industrie din România, Turcia, Belgia, Ucraina sau Austria vor participa la cea de-a XX-a ediție a Expoziţiei Naţionale „Fabricat în Moldova”. Astfel, în perioada 1–5 februarie 2023, la Centrul „Moldexpo” va avea loc un amplu program de afaceri care va oferi posibilotatea producătorilor basarabeni să își prezinte marfa. „Programul prevede […] Articolul Delegație din România, la cea de-a XX-a ediție a expoziţiei „Fabricat în Moldova” apare prima dată în InfoPrut.
13:50
Compania Moldovagaz a infirmat acuzațiile lansate de concernul rus Gazprom potrivit cărora o parte din gazele destinate Republicii Moldova ar fi reținute ilegal pe teritoriul Ucrainei.  Astfel, într-o reacție oficială, Moldovagaz a subliniat că operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova au asigurat tot timpul predarea volumelor de gaze venite din Rusia. „Operatorii […] Articolul Problema gazelor furnizate R. Moldova, ping-pong între Rusia și Ucraina. Reacția Moldovagaz apare prima dată în InfoPrut.
12:40
Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, a venit cu o reacție după ce gigantul rus Gazprom a amenințat că va reduce din nou livrările de gaze către Republica Moldova.  Potrivit oficialului de la Chișinău, Republica Moldova are peste 200 milioane de metri cubi de gaze în depozite, iar „presiunea, șantajul, […] Articolul R. Moldova anunță cât gaz are în depozite/Mesajul către Gazprom: „Presiunile și șantajul nu își mai au loc” apare prima dată în InfoPrut.
12:10
Secretarul de stat de la Ministerul Sportului din România și președintele Agenției Naționale Anti-Doping de la București se află într-o vizită oficială în Republica Moldova, unde au avut o întrevedere cu un reprezentant al Ministerului Educației. Oficialul de la Chișinău, Sergiu Gurin, a subliniat, în cadrul întâlnirii, necesitatea stabilirii unui cadrul legal privind colaborarea în […] Articolul România și Republica Moldova, perspective de colaborare în domeniul sportului apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.