„N-am din ce să-mi fac provizii. Ați văzut prețurile?”

Gazeta de Chișinău, 24 noiembrie 2022 17:00

Reporterul „Gazetei de Chișinău” a întrebat mai multe persoane dacă și-au făcut rezerve pentru iarnă: „În vecinătatea unui război la vecini și în eventualitatea unei crize, v-ați făcut ceva provizii?”. Iată ce am aflat. Tatiana, 50 de ani, femeie de serviciu, satul Leușeni, r. Hânceești: „Oamenii de la țară mereu au provizii, nu doar atunci […] Articolul „N-am din ce să-mi fac provizii. Ați văzut prețurile?” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Gazeta de Chișinău

Ieri
12:50
„Vechile cântece basarabenești au avut o soartă paradoxală. Parte persistă în folclorul românesc, parte s-au șters voit, parte s-au călătorit până-n depărtatul Kazahstan. Scăpat de la vămi și cumpene, ajuns în binecuvântata Canadă, țară de adopție, scriu acest album cu vechi cântece din Basarabia ca unul ce le iubesc și le cânt, căci le știu […] Articolul Reconstituiri//Aurel Manolescu, bardul basarabean de pe continentul nord american apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:30
Pe 16 noiembrie a.c., Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a organizat, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, expoziția și medalionul literar „«Poemul acesta pe care îl scriu»: Arcadie Suceveanu – 70”, care au deschis seria evenimentelor din Sala verde a muzeului. Îmbrăcată în straie de sărbătoare, Sala verde și-a întâmpinat primii oaspeți cu […] Articolul Arcadie Suceveanu, 70 de ani de la naștere: expoziție și medalion literar la MNLMK apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:30
Cine a spus că au înnebunit? Poetul Arhip Cibotaru. Au înnebunit salcâmii!/ De atâta primăvară/ Umblă năuciți prin vânturi/ Cu tot sufletu-n afară… Şi a rămas în inimile noastre, și în plină iarnă îi cântăm versurile. Iar portretul? Portretul a fost executat de pictoriţa Elena Bontea încă prin anul 1971*. Știm că pictorița mânuiește cu […] Articolul Au înnebunit salcâmii, pe bune? apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:20
Volumul prezentat a apărut la cumpăna dintre ani, iar eu am l-am primit în ianuarie 2022. S-a publicat la Editura ARC din Chișinău; mi-a parvenit cu o dedicație de la pictorul Mihai Țăruș: „cu mulțumiri pentru contribuția la apariția acestui album”. De fapt, nu am făcut decât un „Cuvânt-înainte”, dar cartea este despre un proiect […] Articolul Simeze//Țăruș apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:00
 Interviu cu Mariana Codruț, scriitoare, Iași, România  – Stimată Mariana Codruț, la început de conversație voi cita din eseul dvs. „Dumnezeu n-a fost comunist”: „Tot satul părea să fie prezent la biserica noastră cea bătrînă, cocoţată chiar pe malul înalt al Prutului. Cu salcîmii, sălciile şi plopii întunecaţi de pe malul basarabenesc la numai zece-douăzeci […] Articolul „De la mama am aflat despre tragediile din familia noastră legate de „malul basarabenesc” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:40
Continuăm să publicăm răspunsuri la ancheta „Gazetei de Chișinău” ce vizează tema lustrației în societatea noastră. În ediția de astăzi, la ancheta noastră răspund scriitorul și publicistul Constantin Cheianu și Anatol Șalaru, ex-ministru al Apărării.     –      Cât de necesară este acum o lege a lustrației în Republica Moldova? Suntem o societate imatură, în […] Articolul Etica lustrației// Constantin Cheianu: „Vedem cum kaghebiștii de cândva și-au dat mâna cu fsb-iștii de astăzi” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:00
Continuăm să publicăm răspunsuri la ancheta „Gazetei de Chișinău” ce vizează tema lustrației în societatea noastră. În ediția de astăzi, la ancheta noastră răspund scriitorul și publicistul Constantin Cheianu și Anatol Șalaru, ex-ministru al Apărării.  –      Cât de necesară este acum o lege a lustrației în Republica Moldova? Legea lustrației nu este necesară, legea lustrației […] Articolul Anatol Șalaru: „Lipsa acestei legi a conservat și conservă oamenii Rusiei activi la Chișinău” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:50
„Împărțim o pensie de 2000 de lei la doi, pentru că ea nu poate munci”, ne-a mărturisit bărbatul  Un pensionar încearcă de trei ani să ajute o tânără femeie să beneficieze de un ajutor financiar din partea statului. În timp ce bărbatul susține că femeia are probleme de sănătate și că ar fi avut gradul […] Articolul Femeia fără căpătâi apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:40
Detaliile tehnice privind revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului Decizia Curții de Apel Chișinău în cazul Aeroportului Internațional Chișinău declanșează procedura de reziliere a contractului de concesiune cu Avia Invest. „Gazeta de Chișinău” a aflat procedura prin care obiectivul cu pricina va intra în administrația statului. Avia Invest amenință cu „restituirea necondiționată a tuturor […] Articolul Avem o decizie în cazul Aeroportului Chișinău. Ce urmează? apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
24 noiembrie 2022
17:50
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, rămâne în funcție, după ce moțiunea de cenzură înaintată de opoziția comunistă și socialistă a picat în urma dezbaterilor în plenul Parlamentului. „Un grup de hoți care vrea să scape de pușcărie a depus o moțiune simplă și s-a folosit, în acest scop, de un grup de deputați. Moțiunile sunt un […] Articolul Litvinenco rămâne ministru al Justiției. Moțiunea de cenzură a eșuat: „Un grup de hoți vrea să scape de pușcărie și a depus o moțiune simplă” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17:20
În cadrul unei dezbateri pe marginea Politicii Bugetar-Fiscale pentru anul viitor, organizate miercuri sub egida Agendei Naționale de Business, reprezentanții asociațiilor de business au cerut îmbunătățirea documentului, subliniind necesitatea asigurării predictibilității măsurilor de politici bugetar-fiscale pe care statul le aplică în raport cu mediul de afaceri. Documentul a fost lansat în dezbateri publice cu o […] Articolul Oamenii de afaceri cer predictibilitate și relaxarea politicii fiscale apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17:00
Reporterul „Gazetei de Chișinău” a întrebat mai multe persoane dacă și-au făcut rezerve pentru iarnă: „În vecinătatea unui război la vecini și în eventualitatea unei crize, v-ați făcut ceva provizii?”. Iată ce am aflat. Tatiana, 50 de ani, femeie de serviciu, satul Leușeni, r. Hânceești: „Oamenii de la țară mereu au provizii, nu doar atunci […] Articolul „N-am din ce să-mi fac provizii. Ați văzut prețurile?” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:20
După deconectările masive de miercuri, moldovenii s-au alăturat flashmob-ului cu genericul: „В темноте, но #безвас!”, lansat de către președintele Zelenski O pană masivă de curent a tulburat Republica Moldova miercuri, 23 noiembrie. În urma bombardamentelor Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, s-au produs deconectări de energie pe tot teritoriul Republicii Moldova. În după-amiaza zilei de miercuri, […] Articolul În beznă, dar în libertate! apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:40
Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban,  sparge tăcerea și se arată indignat de pretențiile pretinselor autorităților separatiste din stânga Nistrului. După ce așa-zisa administrație de la Tiraspol ar fi sesizat Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) invocând  o presupusă blocadă a regiunii de către autoritățile […] Articolul Șeful de la Moldovagaz, indignat de pretențiile separatiștilor din Tiraspol, care solicită un volum dublu și achită în proporție de 0,05%  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:20
„Prețul pe care noi îl plătim este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc un preț care se măsoară în sânge. Dacă îl vom lăsa pe Putin să câștige, noi toți vom plăti un preț mai mare. Trebuie să mergem înainte în cooperarea noastră cu partenerii apropiați și îndepărtați care sunt mai afectați de agresiunea […] Articolul DIXIT//„„Prețul pe care noi îl plătim este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc un preț care se măsoară în sânge” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:50
 Tânăra tenismenă Andreea Stratan și-a adjudecat recent Cupa TCH, categoria de vârstă Under-12, turneu găzduit de municipiul București. Conaționala noastră, desemnată ca favorită a concursului, reprezintă Clubul Sportiv Vergilius (Iași), având un traseu competițional de-a dreptul magistral. Începând lupta din runda a II-a, ea mai întâi s-a impus fără drept de apel în fața Mariei […] Articolul Tenismena Andreea Stratan a câștigat Cupa TCH apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:50
Când ajungi la Hramul satului tău și stai „trei zile cu oiștea cum ai intrat pe poartă în curtea gospodarului” nu mai prinzi și celelalte trei zile cu oiștea întoarsă invers, pe direcția ducerii acasă, pentru că „în a treia zi oaspetele, ca și peștele, începe să se strice”. Îți strângi frumușel periuța și pasta […] Articolul Scurtă investigație de Hramul satului apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:40
Nimic nu e mai de prețuit decât viața. Dar, din păcate, nimeni dintre noi nu are cum să știe dinainte ce surprize îi poate pregăti aceasta. Omul e trecător. Este muritor. Și el, la orice pas, poate fi pus în fața implacabilului. În aceste zile cenușii de sfârșit de toamnă s-a stins din viață, ne-a […] Articolul In memoriam//S-a stins din viață Alexei Jereghi apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:40
După primele zile ale desfășurării Cupei Mondiale din Qatar, au fost înregistrate câteva rezultate surpriză, cum ar fi înfrângerile fostelor campioane mondiale Argentina și Germania în fața unor selecționate mult mai slab cotate (Arabia Saudită și respectiv Japonia). De asemenea, reprezentativa Țării Galilor a evitat pe final de meci înfrângerea în fața SUA, grație strădaniilor […] Articolul Rezultate surpriză la Mondialul de fotbal apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:10
Strategia Occidentului în războiul din Ucraina este, în general, cunoscută. Anglo-saxonii, NATO, UE și, în particular, unii lideri continentali, au exprimat-o clar, fără ocolișuri și paranteze. Ea ar putea fi rezumată astfel: 1. Ucraina este un stat agresat de o putere cotropitoare și criminală; prin urmare, ea trebuie ajutată financiar și militar, întrucât securitatea europeană […] Articolul Speranța moare ultima apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai mult de 2 zile în urmă
11:00
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a declarat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, potrivit unui comunicat transmis miercuri, citat de digi24.ro. Eurodeputaţii au adoptat, cu 494 de voturi pentru, 58 împotrivă şi 44 de abţineri, o rezoluţie legată de ultimele evoluţii din războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Documentul subliniază […] Articolul Parlamentul European declară Rusia stat care sponsorizează terorismul și cere includerea grupării lui Kadîrov pe lista teroriștilor apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:50
Mii de consumatori din centrul și sudul țării încă nu au fost reconectați la rețeaua de alimentare cu energie electrică. Despre aceasta anunță ÎCS Premier Energy Distribution SA. Potrivit distribuitorului, după deconectările în regim de avarie, care s-au produs în după-amiaza zilei de miercuri,  până în această dimineață  au fost reconectați peste 860 mii de […] Articolul Mii de consumatori din centrul și sudul țării încă nu au lumină. Borosan: „Ne mai așteptăm la asemenea deconectări” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:10
Sistemul energetic moldovenesc (dacă acesta există, în genere) a fost pus – încă o dată – pe burtă. La ora când trebuia să-mi predau  textul la ziar, abia încep să-l scriu. Și nu sunt sigur că îmi funcționează poșta electronică. Or tot blocul informațional al lumii e (și el) conectat la același bloc energetic. Și […] Articolul Despre priorități apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:10
Consiliul Suprem de Securitate este convocat în ședință în contextul celei mai severe pene de curent care a afectat, preț de ore bune, toate localitățile din țară, inclusiv municipiul Chișinău. Ședința este planificată pentru dimineața zilei de joi, 24 noiembrie, iar în discuție vor fi puse provocările legate de asigurarea cu resurse energetice a țării […] Articolul Consiliul Suprem de Securitate se convoacă în ședință în contextul celei mai severe pene de curent care a afectat toată R.Moldova apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
23 noiembrie 2022
22:00
Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului după ce Curtea de Apel Chișinău (CAC) a emis o nouă decizie executorie în acest sens, care a respins, în acest sens, recursul concesionarilor asupra unei decizii similare din februarie curent. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. „Felicitări poporului Republicii Moldova. Este meritul vostru”, a […] Articolul Aeroportul revine în gestiunea statului. Autoritățile promit diversificarea operatorilor de transport și reducerea prețurilor de zbor apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:50
Șeful SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, dezminte acuzațiile lansate de gigantul rus „Gazprom” la adresa Ucrainei, precum că nu ar livra în țara noastră tot volumul de gaz achiziționat conform contractelor. La rândul său, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” a explicat, pe canalul său de Telegram, de unde vine diferența volumului de gaz consumat. […] Articolul Șeful de la „Moldovagaz” contrazice „Gazprom”-ul: „Operatorii rețelelor de transport din Ucraina au asigurat volumele indicate”. Spînu: „Șantajul nu-și mai are locul” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:40
În spațiul public au apărut pretinse noi „scurgeri” din Telegram. De această dată a fost vizat noul ministru al Economiei, Dumitru Alaiba. Portalul Moldova-leaks.com, care a publicat anterior pretinse discuții private și ale altor funcționari, susține că cele 175 de chat-uri sunt veridice. La rândul său, noul ministru al Economiei a lăsat să se înțeleagă […] Articolul Noi „scurgeri” din Telegram. Dumitru Alaiba: „Nu consider necesar să comentez…” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:40
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, nu cedează. Acesta insistă ca primarul Ceban să-i ceară scuze publice și … să măture primăria capitalei timp de un an „în interes public”. Așa cum a promis anterior, Spînu s-a plâns în instanță și l-a informat despre aceasta inclusiv pe edilul de Chișinău. „I-am trimis primarului Ion […] Articolul Spînu insistă să-l facă „măturător” pe primarul Ceban. I-a trimis cererea prealabilă de chemare în judecată apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
21 noiembrie 2022
15:00
 Marți, 15 noiembrie 2022, la Biblioteca Centrală a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, Asociația Obștească „Mitropolitul Gurie” și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” au organizat lansarea volumului Mitropolitul Gurie și revista „Luminătorul”. Îngrijitorii și coordonatorii cărții sunt dr. Silvia Grossu și preotul dr. Viorel Cojocaru. Doamna dr. Silvia Grossu este cel mai bun cunoscător […] Articolul Lansarea volumului „Mitropolitul Gurie și revista «Luminătorul»” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:00
13 instituții de învățământ din republică vor primi circa 14,3 milioane de euro pentru implementarea a 20 de proiecte în următoarele domenii: „Științe ale educației”, „Inginerie și activități inginerești”, „Tehnologii ale informației și comunicațiilor” și „Sănătate”. Evenimentul de lansare a proiectelor investiționale a avut loc azi, 21 noiembrie. Acestea vor fi implementate în universități și […] Articolul Proiecte în valoare de 14,3 milioane de euro vor fi implementate în șase universități și șapte colegii pedagogice din R. Moldova apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18 noiembrie 2022
15:10
–      Cât de necesară este acum o lege a lustrației în Republica Moldova? În ce relație ați fost cu KGB? Eu am cunoscut activitatea acestei instituții pe două exemple; pe propria piele, când am fost urmărit și amenințat de câțiva ofițeri KGB la sfârșitul anilor 80. Despre asta am scris în cărțile mele […] Articolul Etica lustrației//Ion Țurcanu: „Adoptarea acum a unei legi a lustrației mi se pare o idee ruptă de realitate” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:00
–    Cât de necesară este acum o lege a lustrației în Republica Moldova? Este o lege foarte necesară, deși a întârziat cu cel puțin 30 de ani. –      Cât de reală ar fi realizarea unui proces al lustrației în prezent în Republica Moldova? Acest lucru nu se va întâmpla, fiindcă vom rămâne fără clasă […] Articolul Etica lustrației//Alexandru Moraru: „Această structură l-a împușcat pe bunicul meu Ion Moraru” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:40
Cât de necesară este acum o lege a lustrației în Republica Moldova? Foarte necesară. Ar fi un semn clar că ne desprindem de trecut și ne îndreptăm spre o lume democratică. Cât de reală ar fi realizarea unui proces al lustrației în prezent în Republica Moldova?  E greu de spus. Mingea e în terenul politicului. […] Articolul Mircea Surdu: „Mingea e în terenul politicului” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:20
După luni de zile de reparații, umori, presupuneri, bârfe, așteptări, s-a deschis, la Chișinău, spațiul de artă contemporană – Lutnița, în chiar centrul capitalei, într-o casă veche, supraetajată în ultimii ani, dar galeria este la parter. Desigur, majoritatea dintre noi consideră că sintagma „artă contemporană” este sinonim cu arta zilelor noastre, cu ceea ce este […] Articolul Simeze//Lutnița apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:10
De subiectul raportului dintre muzică și literatură nu poți să te apropii decât cu mare prudență și având conștiința incomensurabilității fenomenului. Orice încercare de a defini exhaustiv muzica sau literatura devine din start o țintă ratată. „Cum să-ți explic ce este muzica, ar spune Antoine de Saint-Exupéry, dacă nu-ți este de-ajuns că o auzi, dacă […] Articolul  Reconstituiri//Haydn în vizită la Stamati, Vieru, Kogălniceanu apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:10
Mă voi clădi din iertare și resemnare. Iertare, resemnare, pocăință, dezlegare, cruțare și toate astea atribuite unei persoane care poate că nici n-a greșit, n-a păcătuit în măsura în care cutează să-și ceară iertarea tuturor celor care au cunoscut-o. Lucia Purice – născută mult înaintea timpului ei. Nu se tânguie. Încearcă cu toate puterile intelectuale […] Articolul Născută înaintea timpului ei apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:00
Regizorul și coregraful basarabean Ianoș Petrașcu a realizat spectacolul de teatru-dans „Puzzle” la Sibiu. Este o producție a Departamentului de Artă Teatrală al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în parteneriat cu Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu. Trei tineri actori și dansatori talentați, absolvenți ai Universității din Sibiu, întruchipează personajele din „Puzzle”: Andrada Oltean, Isabela Haiduc […] Articolul „Puzzle”, un spectacol de teatru-dans invitat la festivaluri internaționale apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:50
Interviu cu Angela Ciobanu, artistă a poporului din Republica Moldova Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a participat la ediția curentă a Festivalului Național de Teatru din București cu spectacolul „Capcana” de Mihail Bulgakov, în regia lui Petru Hadârcă. Imediat după spectacol a apărut o cronică de Anita Barton, din care cităm: „Petru Hadârcă ne […] Articolul „La noi e pace, la noi e bine, nu avem voie să ne plângem” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:20
Continuăm să publicăm răspunsuri la ancheta „Gazetei de Chișinău” ce vizează tema lustrației în societatea noastră. În ediția de astăzi, 18 noiembrie 2022, la ancheta noastră răspund politicianul Mihai Ghimpu, jurnalistul Mircea Surdu, director al „Telefilm-Chișinău”, și istoricii Ion Țurcanu și Alexandru Moraru. Cât de necesară este acum o lege a lustrației în Republica Moldova? Ea […] Articolul Etica lustrației//Mihai Ghimpu: „Nu știi dacă nu-s mai mulți de ăștia în dreapta decât în stânga…” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
Anul 2022 a început cu o creștere haotică a prețurilor. O creștere cu mult mai semnificativă decât în perioada precedentă. Oficialii au prezentat anumite explicații, însă ele nu au acoperit toate cauzele acestei creșteri (cu mult mai mari decât în alte state). În societate apar nemulțumiri, fiindcă „viteza” creșterii prețurilor o depășește simțitor pe cea […] Articolul De ce cresc prețurile și ce trebuie de făcut? apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:20
În ședința de miercuri a Guvernului a fost anunțată demisia ministrului economiei. Teoreticianul Sergiu Gaibu, care a condus ministerul mai bine de un an, a fost înlocuit cu politicianul Dumitru Alaiba, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe. Din declarațiile celor doi rezultă că nu se vor schimba prea multe în gestionarea unuia din […] Articolul Ce va schimba înlocuirea ministrului economiei? apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:10
Comentatorii politici consideră că remanierile actuale sunt neputincioase să influențeze actul guvernării  Remanierile făcute în cadrul Guvernului sunt niște paliative, iar PAS nu ia pulsul societății și se încăpățânează să facă schimbări profunde. În același timp, PAS nu este capabil să facă modificările profunde din cauza influenței unor miniștri în actualul guvern și în cadrul […] Articolul „O corporație politică încăpățânată” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17 noiembrie 2022
18:20
Boxerii moldoveni au cucerit cinci medalii la un turneu consacrat memoriei lui Leszek Drogosz, campion la Jocurile Olimpice de la Roma 1960, triplu campion european. Memorialul se află la a X-a ediție, în acest an desfășurându-se în perioada 9-13 noiembrie curent la Kielce (Polonia). În spațioasa Sală a Legiunilor, Davron Bozorov (71 kg), Andrei Zaplitnîi […] Articolul 5 medalii pentru pugiliștii moldoveni la un turneu din Polonia apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18:20
Tânăra tenismenă Lia Belibova (13 ani) a câștigat Turneul ITF Juniors J5 de la Islamabad (Pakistan), desfășurat în perioada 14-19 noiembrie curent, acesta fiind primul ei titlu la o competiție de un asemenea rang. Fiind desemnată cap de serie nr.3, în meciul ei inaugural la aceste întreceri, compatrioata noastră a învins-o pe kazaha Madina Omarova […] Articolul Lia Belibova a câștigat primul său turneu ITF Juniors apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18:10
Au fost stabilite mascotele Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de vară, ce se vor desfășura în 2024 la Paris. Noile însemne olimpice vor avea silueta unor bonete frigiene, simbolizând lupta pentru libertate. Bonetele sunt de culoare roșie, au formă triunghiulară (conică), vârful îndoit înainte și poartă numele de Phryges. Libertatea pe baricade Detaliul vestimentar a fost […] Articolul Boneta frigiană – mascota Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18:10
Trofeul Cupei Mondiale de Fotbal a sosit la Doha (Qatar), după o călătorie prin 51 de țări. Marele eveniment sportiv se află la a XXII-a ediție și se va desfășura în intervalul 20 noiembrie – 18 decembrie a.c. În acest context, vom face o scurtă prezentare a ediției inaugurale, ce a avut loc în Uruguay […] Articolul Din istoria Campionatelor Mondiale la fotbal (ediția I) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17:20
S-au împlinit doi ani de când Maia Sandu a devenit președintă  Președinta Maia Sandu a împlinit marți, 15 noiembrie, doi ani de mandat. Potrivit unor analiști politici, în momentul de față, „Republica Moldova are cel mai bun președinte din istoria sa”. Deblocarea finanțării externe, atragerea de noi investiții și suport bugetar, ieșirea din zona gri […] Articolul „Un președinte datorită căruia comunitatea internațională știe despre noi” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17:00
SA „Termoelectrica”, principalul furnizor de agent termic din capitală, confirmă producerea unei avarii serioase la unul dintre blocurile sale strategice, abia după ce informația a fost divulgată de sursele postului de televiziune Jurnal TV, care a și dat un semnal de alarmă. Potrivit responsabililor din cadrul întreprinderii,  avaria s-ar fi produs în seara zilei de […] Articolul Termoelecetrica confirmă, la săptămâni distanță, producerea unei avarii, iar premierul Gavrilița nu știe detalii: „Nu lucrez la Termoelectrica”  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:20
„Sunt convins că, după această iarnă, dependența blestemată pe care am avut-o timp de 30 de ani de zile, energetică, informațională, piețe de desfacere, n-o să mai fie ca înainte. Să nu permitem destabilizarea situației, să nu înghițim gogoșii cu gaz ieftin sau pe degeaba, nu există așa ceva. Orice momeală cu cașcaval ieftin te […] Articolul DIXIT//`Sunt convins că, după această iarnă, dependența blestemată pe care am avut-o timp de 30 de ani de zile, energetică, informațională, piețe de desfacere, n-o să mai fie ca înainte` apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:10
Violonista, actrița Teatrului Național „Mihai Eminescu”, solista trupei „Provincialii”, Aliona Triboi, e artista care trăiește în artă, prin artă și din artă E și femeia care inspiră, mama care le asigură o educație aleasă copiilor săi, soția care reușește să păstreze echilibrul în familie. În rândurile de mai jos, dragi cititori ai GAZETEI, aflați de […] Articolul „Când cineva îți închide o ușă, Dumnezeu îți deschide o fereastră” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.