Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a primit la MAEIE delegația Consiliului Europei

Radio Chisinau, 24 noiembrie 2022 15:55

Secretatului de stat Veaceslav Dobîndă l-a primit la MAEIE pe directorul pentru coordonarea programelor din cadrul Consiliului Europei Claus Neukirch pe marginea rezultatelor reuniunii Comitetului Director privind monitorizarea Planului de Acțiuni 2021-2024 al Consiliului Europei pentru Republica Moldova.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 30 minute
13:25
Odată cu aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro, cetățenii vor putea trimite bani de la un cont la altul mai ușor. Și pentru companii, ca și pentru cetățeni, costul va fi mai mic și viteza va fi mai mare. Plățile urmează să devină mai rapide și mai ieftine pentru cetățenii obișnuiți, atât prin intermediul băncilor, cât și al furnizorilor de servicii de plată. Reprezentanții Băncii Naționale precizează că o a treia parte interesată este sistemul financiar. Însă, pentru a se conecta la SEPA, sistemul trebuie să depună un efort pentru a îmbunătăți calitatea sistemelor și a normelor interne, pentru a investi și pentru a se moderniza, transmite IPN.
Acum o oră
13:05
De astăzi începe o nouă ediție a Festivalului de Film Studențesc „Debut”. Proiecțiile de filme vor putea fi vizionate la Centrul Cultural Odeon, de la ora 16:00, transmite IPN.
12:45
Rep. Moldova a aderat la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice- LIFE. . Acordul de asociere a fost semnat astăzi de către premierul Natalia Gavrilia și Comisarul UE pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, aflat în vizită în Rep. Moldova, transmikte Radio Chișinău.
Acum 2 ore
12:25
Recent, la Biblioteca ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău a avut loc lansarea volumului autobiografic ”Ostatic în propria țară. Cartea vieții mele”, semnat de Ion Iovcev. Timp de 30 de ani profesorul Ion Iovcev a fost directorul Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol- una din cele doar opt școli cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană supuse presiunilor constante din partea așa numitelor autorități transnistrene, cât și din partea regimurilor pro-ruse care s-au perindat la guvernare la Chișinău.
12:00
Traficului rutier pe strada 31 August 1989 din capitală, tronsonul cuprins între străzile Alexandr Pușkin și Bănulescu-Bodoni, va fi suspendat începând cu 28 noiembrie și până pe 11 decembrie. Primăria Chișinău precizează că măsura a fost luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de branșare-racordare a rețelelor de apeduct nou construit, transmite IPN
Acum 4 ore
11:40
Cel mai mare pod nou care urmează să fie construit peste Prut va fi cel care va lega orașul Ungheni din Republica Moldova cu localitatea Ungheni din România, tot el asigurând conexiunea Republicii Moldova cu viitoarea autostradă A8 din România, care va conecta orașul Târgu Mureș cu Iași și Ungheni.
11:15
Instituțiile statului au aplicat sechestru pe bunuri în valoare de 7 miliarde de lei. O spune directorul Centrului Național Anticorupție, potrivit căruia sunt aplicate sechestre atât în dosarul fraudei bancare, cât și în cazul altor dosare de rezonanță. Potrivit lui Iulian Rusu, aplicarea sechestrelor pentru bunurile din străinătate este un proces anevoios și necesită colaborarea cu instituțiile altor state, notează IPN.
10:55
Artiștii de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor susține duminică, 27 noiembrie, la ora 17:00, un concert de gală dedicat marelui compozitor italian Giacomo Puccini. Spectacolul, în regia Rodicăi Picireanu, va conține 22 de arii și fragmente din spectacole, printre care aria lui Calaf „Non piangere Liu” din opera Turandot, interpretată de Sorin Lupu din România, aria „Hai ben regione” din opera „Il taborro” în interpretarea artistului italian, Simone Frediani.
10:30
Republica Moldova se confruntă cu multiple atacuri hibride, care îmbracă cele mai variate forme, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru Agerpres.
10:10
Ministerul rus de Externe a denunțat vineri rezoluția Parlamentului European care a calificat în cursul săptămânii Rusia drept „stat sponsor al terorismului”, Moscova afirmând că această decizie „nu are nicio legătură” cu lupta împotriva terorismului, potrivit Agerpres.
09:50
„Am avut o întâlnire cu Vlad Stoica- Președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și colegii acestuia, unde am discutat despre suportul pe care ni-l pot oferi astfel încât țara noastră să obțină excluderea tarifelor de roaming în toată UE”, a scris ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, într-o postare pe Facebook.
Acum 6 ore
09:25
Obiectivele trasate la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană privind apropierea politică și integrarea economică, au fost realizate. O spune fostul ambasador al Republicii Moldova la Bruxelles, Eugen Caras. Potrivit diplomatului, dinamica cu care au fost implementate prevederile Acordurilor de Asociere și de Liber Schimb au determinat comunitatea europeană să ofere Republicii Moldova statut de țară candidată la aderare, notează IPN.
09:05
Secretara de stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu, a avut o întâlnire de lucru, la București, cu secretarul de stat al Ministerului Justiției din România, Bogdan Ilea, și directorul ANP din țara vecină. În cadrul discuțiilor, oficialii au analizat posibilitățile dezvoltării colaborării dintre cele două ministere în ceea ce privește schimbul de experiență și bune practici în domeniul penitenciar.
08:50
Selecționatele Olandei și Ecuadorului au terminat la egalitate, 1-1 (1-0), vineri seara, pe Khalifa International Stadium din Ar-Rayyan, într-un meci din Grupa A a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar.
08:30
Circumstanțele avariei de la Termoelectrica sunt analizate de două grupuri de anchetă, fiind vorba despre o investigație internă și o anchetă externă cu implicarea reprezentanților SIS. O spune vicepremierul Andrei Spînu, potrivit căruia reprezentanții întreprinderii dau asigurări că defecțiunea va fi remediată până la 20 decembrie. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale spune că nu există nicio legătură dintre solicitările de majorare a energiei electrice și avaria de la Termoelectrica, notează IPN.
Acum 24 ore
20:05
Reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO va avea loc, marți și miercuri, la București, evenimentul fiind găzduit, în numele României, de ministrul Bogdan Aurescu. Totodată, luni și marți, tot la București va avea loc Reuniunea Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting – MLM). Ministerul Afacerilor Externe este co-organizator al acestui eveniment prestigios, care constituie formatul restrâns al Conferinței de Securitate de la München (Munich Security Conference – MSC), transmite News.ro
19:50
Uniunea Europeană va furniza Ucrainei transformatoare și generatoare de curent, din Lituania, Letonia și din stocurile de urgență rescEU găzduite de România, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declarație remisă presei, vineri, după o convorbire telefonică cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
19:30
Forțele NATO au participat vineri la exerciții în nordul Poloniei, o zonă de importanță crucială pentru securitatea flancului estic al alianței, relatează Reuters.
19:15
Societatea Națională de Cruce Roșie din România a inaugurat vineri „Centrul de Promovare a Sănătății” în București, un proiect dedicat cetățenilor ucraineni, prin care aceștia vor putea beneficia de consiliere și acces la servicii medicale gratuite.
18:55
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu Comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, care efectuează o vizită de lucru în țara noastră. Oficialii au discutat despre provocările de mediu cu care se confruntă Republica Moldova și cooperarea în domeniu, informează MOLDPRES.
18:40
România e în prima parte a clasamentului țărilor unde e ideal să te retragi la pensie, realizat de o agenție de turism britanică.
18:20
Școlile din capitala ucraineană Kiev și-au deschis porțile pentru locuitorii care nu au curent electric acasă, relatează CNN.
18:05
17:50
„La 5 ani de la semnarea Deciziei protocolare „Cu privire la organizarea interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor”, formalizată la 25 noiembrie 2017, la nivel de reprezentanți politici, din cauza pozițiilor lipsite de compromis ale Tiraspolului, constatăm imposibilitatea de a extinde termenul de acțiune al mecanismului pentru perioada următoare, după expirarea acestuia”, se arată într-un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.
17:35
Decizia Consiliului municipiului Chișinău prin care s-a dispus majorarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare contravine legislației în vigoare, precizează un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Potrivit normei legale, aprobarea tarifelor are loc în conformitate cu Metodologia de determinare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și/sau de epurare a apelor uzate și doar după avizarea acestora de către ANRE, transmite IPN.
17:20
Naționalele din Qatar și Senegal s-au întâlnit într--o partidă din grupa A a Campionatului Mondial de fotbal.
17:05
Deputatul PAS Radu Marian spune într-o postare pe Facebook că votul din CMC, potrivit căruia se va majora tariful la apă și canalizare, urmează a fi contestat pe toată căile legale.
17:00
Teroarea, frica, spaima, suferința, respirația tăiată, strigăte, plânsete sunt lucrurile îngrozitoare auzite de operatorii 112 în apelurile recepționate de la victimele supuse violenței. Femeile, copii acestora, rudele apropiate sună înspăimântați la numărul de urgență 112: "Amenințările cu violență nu se mai opresc, Veniți, opriți-l! Tata o bate pe mama, ginerele o amenință cu moartea pe fiica mea, copilul meu sare la bătaie, la vecini se aud zgomote puternice și strigăte, soțul este în stare de ebrietate, e incontrolabil, mă agresează, nu mai suport, copii mei sunt în pericol, Veniți, Vă rog! Ajutor! Parcă sunt secvențe scoase din filme de groază, dar sunt situații reale prin care trec femeile și tinerele noastre.
16:50
Ministerul rus al Justiției a adăugat Meta – compania mamă a Facebook, Instagram și WhatsApp – în registrul său de organizații „extremiste”, potrivit site-ului ministerului, relatează CNN.
16:40
Cea mai mare bancă din Polonia examinează posibilitatea de a investi în sistemul bancar al Republicii Moldova
16:25
Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Šimonytė, a reiterat suportul Lituaniei pentru Republica Moldova și Guvernul său și a declarat că țara sa este alături, fiind un susținător al tuturor aspirațiilor Moldovei de a se debarasa de dependența față de Rusia și a adera la familia europeană. Declarația a fost făcută astăzi în cadrul unui briefing, susținut de prim-ministrul Natalia Gavrilița împreună cu omologul său de la Vilnius, Ingrida Šimonytė, transmite MOLDPRES.
16:15
Cea mai bună variantă pentru securitatea Poloniei este dislocarea lansatoarelor Patriot pe teritoriul Ucrainei, însă această decizie aparține aliaților, a declarat, vineri, președintele Poloniei, Andrzej Duda, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, președintele Republicii Letonia, Egils Levits și președintele României, Klaus Iohannis, scrie defenseromania.ro.
15:55
Președinții din România, Lituania, Letonia și Polonia, au semnat astăzi, la Kaunas, în cadrul unui summit dedicat întăririi flancului estic al NATO, o declarație comună în susținerea Rep. Moldova și Ucrainei.
15:40
Parlamentul Republicii Moldova s-a alăturat Campaniei Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. În acest an, campania se desfășoară sub genericul „Uniți prin activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.
15:30
La întâlnirea avută cu mamele militarilor ruși care participă la războiul din Ucraina, președintele Vladimir Putin le-a cerut acestora să nu dea crezare informațiilor despre evenimentele care au loc, care apar pe internet, scrie Rador.
15:20
Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI, au finalizat perchezițiile de vineri,25 noiembrie, în număr de cinci, desfășurate în Chișinău, precum și în raioanele Cimișlia și Anenii Noi, în dosarul privind pregătirea dezordinilor în masă, anunță Procuratura Generală.
15:15
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București se mențin pe primele locuri și în ediția din acest an a Metarankingului universitar, realizat independent de un grup de experți din mai multe centre de învățământ superior pe baza principalelor clasamente internaționale și publicat, în noua ediție, de Centrul Qualitas al UBB.
15:05
Un înalt oficial ucrainean din domeniul securității a confirmat moartea unor consilieri militari iranieni în Crimeea, relatează Sky News.
15:05
Membrii CMC au votat astăzi, 25 noiembrie, pentru aprobarea noilor tarife pentru apă și canalizare. 22, 94 de lei ar fi noul tarif pentru consumatorii casnici și 26,58 de lei pentru consumatorii noncasnici, transmite Radio Chișinău.
14:45
Țara Galilor și Iran s-au înfruntat, vineri, în etapa a doua a fazei grupelor de la Cupa Mondială din Qatar, iar câștig de cauză au avut elevii lui Carlos Queiros, care s-au impus cu 2-0 pe final de joc.
14:30
SA Energocom a majorat volumele de energie electrică procurată direct de la producătorii din România. Astfel, de vineri, 25 noiembrie, Complexul Energetic Oltenia va furniza Republicii Moldova 20 MWh bandă (24 de ore din 24) la preț de 900 RON/MWh, iar de la 1 decembrie SA Energocom va procura de la OMV Petrom SA 80 MWh bandă, cu 30 MWh mai mult decât în prezent. Prețul energiei conform acestui contract este de 450 RON/MWh. De asemenea, de la 1 decembrie, CET Craiova va livra 5 MWh la preț de 1000 RON/MWh, se arată într-un comunicat al Energocom.
14:20
Curtea Constituțională (CC) n-a acceptat pentru examinare cererile mai multor avocați privind „excepția de neconstituționalitate" referitoare la art. 330 din Codul penal - privind tragerea la răspundere penală a funcționarilor pentru îmbogățirea ilegală. Potrivit agenției Infotag, acest lucru a fost anunțat vineri, la un briefing, de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.
14:10
Înregistrarea pentru compensații pe platforma compensații.gov.md va continua pe toată perioada rece. Începând de astăzi, timp de câteva zile, sistemul de compensații „Ajutor la contor” va atribui categoria de vulnerabilitate pentru luna noiembrie pentru cei care s-au înregistrat până la data de 24 noiembrie. Persoanele vor fi informate printr-un sms sau e-mail, transmite Radio Chișinău.
14:05
Volumul total de energie electrică pe care România îl furnizează în această perioadă Republicii Moldova, în diverse modalități, reprezintă 80-90% din necesarul total de consum al Republicii Moldova, iar România va continua să sprijine Republica Moldova din punct de vedere energetic, a declarat ministrul român de externe Bogdan Aurescu într-un interviu pentru ADEVĂRUL LIVE.
13:50
Guvernatorul regiunii Irkuțk, Igor Kobzev, a declarat public că viețile soldaților ruși „aparțin statului”, scrie ziare.com.
13:45
Rep. Moldova a făcut pași importanți în realizarea proiectului de integrare europeană odată cu obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pe 23 iunie, anul curent, transmite Radio Chișinău.
Ieri
13:30
Azerbaidjanul a anunțat vineri că a anulat negocierile de pace cu Armenia prevăzute să aibă loc la Bruxelles, pentru că Erevanul insista ca președintele francez Emmanuel Macron să asiste la ele, informează Agerpres.
13:25
22 de membri ai Consiliului Municipal Chișinău (CMC) au votat o rezoluție prin care Federația Rusă este declarată drept stat care finanțează terorismul. Cei care au susținut rezoluția sunt consilieri care reprezintă Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Platforma DA, Partidul Liberal (PL), Partidul Unității Naționale (PUN) și unii consilieri neafiliați. Nu s-au alăturat demersului aleșii din partea Partidului Socialiștilor (PSRM), Partidului „Șor”, Partidului Democrat (PDM și Partidului Comuniștilor(PCRM), scrie anticoruptie.md.
13:20
Universitatea de Stat din Moldova a semnat un Memorandum de cooperare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), ce are drept scop pregătirea asistenților sociali, accentuând importanța implicării mediului academic în elaborarea și avizarea politicilor sociale. Semnatare ale Memorandumului sunt și alte trei instituții de învățământ superior din Republica Moldova.
13:10
Camera Reprezentanților, camera inferioară a parlamentului olandez, a declarat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, din cauza invaziei rusești în Ucraina. În favoarea acestei decizii, potrivit ziarului "NRC Handelsblad", a votat majoritatea covârșitoare a parlamentarilor din Olanda joi, 24 noiembrie, scrie MEDUZA, citat de Rador.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.