Elena Cojocari: Trebuie să apreciem cultura noastră românească. Nu poți să promovezi ceea ce nu apreciezi

Vocea Basarabiei, 24 noiembrie 2022 13:00

În această ediție vă invităm să abordăm tema legată de cultură și atitudinea țărilor europene față de acest domeniu comparativ cu Republica Moldova. Despre cultură, experiența europeană în promovarea valorilor culturale și muzeografie discutăm cu Elena Cojocari, cercetător științific și Director adjunct pe Proiecte Culturale și Educative în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. Elena […] Articolul Elena Cojocari: Trebuie să apreciem cultura noastră românească. Nu poți să promovezi ceea ce nu apreciezi apare prima dată în Vocea Basarabiei.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Vocea Basarabiei

Acum 2 ore
19:50
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, consideră că Partidul Șor ar trebui să fie interzis în R. Moldova. În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei Igor Grosu a menționat că ”așa bandiți Republica Moldova n-a mai avut de mult în politică”. ”Nu depinde de noi, cunoaștem că guvernul a sesizat Curtea Constituțională în raport […] Articolul Igor Grosu consideră că Partidul Șor trebuie scos în afara legii: Nu-i partid, asta-i o grupare criminală apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 4 ore
18:50
Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, anunță că volumul de gaze naturale furnizat de Moldovagaz consumatorilor casnici în luna noiembrie a constituit 25,65 milioane metri cubi, cu o valoare totală de 731,9 milioane lei. Într-o postare pe o rețea de socializare, acesta subliniază că suma compensațiilor alocate de Guvern cetățenilor ajunge la 363,5 milioane de lei, adică aproximativ […] Articolul Șeful Moldovagaz: Suma compensațiilor alocate pentru gaz constituie circa 50% din valoarea totală a livrărilor apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:40
ȘTIRILE ZILEI prezentate de Octav Tarlapan! În ediția de azi: – S-a ieftinit energia electrică! Noile tarife au fost aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. – Salariile bugetarilor se vor majora cu 1 300 de lei anul viitor. Totodată, pentru 2023 se va stabili un salariu minim în valoare de 4 000 de […] Articolul VIDEO/ Știrile Zilei prezentate de Octav Tarlapan 8.12.2022 apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:30
Legislația națională ce reglementează domeniul sănătății reproducerii, transplantului de țesuturi și celule a fost actualizată și aliniată la prevederile legislației europene. Parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură un proiect de modificare a mai multor acte legislative. Inițiativa a fost elaborată de deputații Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, Adrian Belîi, Maria […] Articolul Legislația națională cu privire la reproducerea artificială a fost adusă în concordanță cu directivele europene apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:50
Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, se află într-o vizită de lucru în Belgia. La Bruxelles, oficialul a avut o avut mai multe întrevederi, una dintre care a fost cu Maive Rute, director general adjunct al Comisiei Europene pentru Piața Internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri (DG GROW). ”Am discutat despre mecanismele de suport pentru IMM-uri, de care […] Articolul Dumitru Alaiba, într-o vizită de lucru la Bruxelles: Am fost încurajați să valorificăm beneficiile oferite de statutul de țară candidat al UE apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:50
La 8 decembrie curent, la Bender, în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) au fost reluate discuțiile pe problema posturilor structurilor de forță transnistrene instalate abuziv în Zona de Securitate. În context, Delegația Republicii Moldova a cerut, în cadrul ședinței, încetarea acțiunilor abuzive și eliminarea necondiționată a posturilor ilegale ale Tiraspolului din Zona de Securitate. […] Articolul Delegația R. Moldova în CUC susține că și-a reafirmat poziția privind eliminarea posturilor ilegale din Zona de Securitate apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 6 ore
17:20
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței din 8 decembrie, micșorarea tarifului la energia electrică. Astfel, consumatorii Premier Energy, vor achita 4,62 lei/kWh, iar consumatorii Societății „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor achita vor achita 4.65 lei/kWh. Principalul motiv care stă la baza deciziei de astăzi este micșorarea prețului de procurare […] Articolul ANRE a aprobat noi tarife reduse la energia electrică apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:10
Plata arendei pentru folosirea terenurilor publice va fi stabilită în baza prețului de piață al terenului. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, un proiect menit să aducă claritate procedurii și modului de vânzare-cumpărare a terenurilor publice. Modificările legislative prevăd stabilirea valorii de piață drept criteriu de determinare a prețului de vânzare-cumpărare sau de arendă […] Articolul Plata arendei pentru folosirea terenurilor publice va fi stabilită în baza prețului de piață al terenului apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:10
Deconectarea consumatorilor casnici de la sursa de gaze, căldură și electricitate, în perioada rece a anului este interzisă în R. Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi, în cea de-a doua lectură. Potrivit proiectului, măsura va fi luată în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023. Potrivit autorilor, scopul […] Articolul Deconectarea consumatorilor casnici de la gaz căldură și electricitate, interzisă în perioada rece a anului apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:50
Igor Grosu, președintele Parlamentului a răspuns acuzațiilor precum că Republica Moldova sprijină un regim secesionist prin consumul de electricitate livrată de Centrala de la Cuciurgan (MGRES). Șeful Legislativului a spus că cetățenii de pe malul stâng al Nistrului sunt cetățenii R. Moldova și nu pot fi lăsați fără căldură și electricitate. Oficialul a precizat în […] Articolul Igor Grosu răspunde acuzațiilor precum că RM sprijină regimul secesionist de la Tiraspol apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:50
16 km de apeduct au fost construiți la Călărași. Astfel, aproximativ 9.300 de cetățeni au fost conectați la sistemul de aprovizionare cu apă, iar 5.700- la sistemul de canalizare. Despre aceasta anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. ”Toți cetățenii trebuie să aibă acces la servicii de apă și canalizare. Astfel de proiecte demonstrează […] Articolul 16 km de apeduct au fost construiți la Călărași. Spînu: Toți cetățenii trebuie să aibă acces la apă și canalizare apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:30
Consecințele invaziei militare ruse în Ucraina, impunitatea, lipsa mecanismelor eficiente de apărare a drepturilor omului și persecutarea activismului civic, sunt doar câteva aspecte identificate de Asociația Promo-LEX în domeniul respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova pe parcursul anului 2022. Administrația de facto continuă să ignore constatările CtEDO, să restricționeze accesul unor categorii relevante de […] Articolul Promo-LEX: Situația respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, agravată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:20
Vehiculele înmatriculate provizoriu pentru probe vor fi supuse impozitării. Deputații au votat, în prima lectură, proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal și a Legii cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule. Scopul proiectului constă în stabilirea unor norme și condiții speciale pentru subiecții care au ca scop înmatricularea […] Articolul Vehiculele înmatriculate provizoriu pentru probe vor fi supuse impozitării apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:10
Extinderea Spațiului Schengen nu va avea loc pentru România și Bulgaria, în schimb Croația a obținut undă verde. Austria și Olanda au votat împotriva aderării celor două țări la Schengen. Olanda a precizat că nu se opune României, ci doar Bulgariei, dar pentru că sunt la pachet, a votat împotrivă pentru amândouă.  Ministrul austriac de […] Articolul Ultima oră! România și Bulgaria nu intră în Schengen. Austria și Olanda s-au împotrivit. Croația a obținut vot favorabil apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:00
Un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Drochia a fost reținut pentru mită. Acesta este bănuit că ar fi pretins și primit 1.000 de euro pentru a ajuta o persoană să obțină mai ușor permisul de conducere. Potrivit denunțului, depus pe data de 6 decembrie, polițistul ar fi promis persoanei că ar avea influență asupra […] Articolul Un polițist din Drochia, reținut de CNA pentru mită de 1.000 de euro apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:50
Taxele consulare pe care le plătesc cetățenii moldoveni aflați în afara țării au fost reduse cu 60 la sută. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectură finală în cadrul ședinței plenare a Legislativului din 8 decembrie. Astfel, au fost eliminate taxele aferente prestării serviciilor consulare. De asemenea, au fost reduse […] Articolul Taxele consulare pentru moldovenii din diasporă se vor reduce cu 60% apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:40
Statul va rambursa producătorilor agricoli Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru acoperirea datoriilor la mai multe tipuri de impozite și taxe de stat. Deputații au aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, proiectul de Lege privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, în lectura a doua.   Documentul a fost elaborat în scopul […] Articolul Statul va rambursa producătorilor agricoli TVA pentru acoperirea datoriilor acumulate la mai multe tipuri de impozite și taxe de stat apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:40
Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță că pentru consumatorii care au indicat greșit numărul locului de consum în cererea depusă pe compensatii.gov.md, furnizorii nu pot aplica categoria de vulnerabilitate energetică corectă în factură. „Pentru consumatorii care au indicat greșit numărul locului de consum în cererea depusă pe compensatii.gov.md, furnizorii nu pot aplica categoria de vulnerabilitate […] Articolul Precizările Ministerului Muncii pentru consumatorii care au comis erori la înregistrarea în programul „Ajutor la contor” apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:30
Pompierii au fost alertați în această dimineață pentru a lichida un incendiu produs în gara feroviară din localitatea Sipoteni, raionul Călărași. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 11:30. Potrivit informațiilor înregistrate, focul a cuprins secțiunea motorului trenului staționat în gară, care circula pe cursa Chișinău – Iași (Socola). La fața locului, pentru […] Articolul FOTO/ Incendiu la locomotiva unui tren de pe ruta Chișinău-Iași: Peste 70 de persoane, evacuate apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 8 ore
15:20
Poliția a fost sesizată joi, 8 decembrie, despre amplasarea unor obiecte explozive în mai multe instituții de învățământ. În urma verificării clădirilor, de către serviciile specializate, alertele s-au dovedit a fi false. UPDATE Obiecte suspecte ori explozibile nu au fost depistate. Ofițerii secției investigare infracțiuni și urmărire penală au dispus mai multe acțiuni în vederea […] Articolul Alerte cu bombă în mai multe instituții de învățământ din țară. Poliția: S-au dovedit a fi false apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:20
Turcia vrea să trimită centrale electrice plutitoare în România și Republica Moldova pentru a furniza 300-400 MW de electricitate Ucrainei, a declarat Zeynep Kharezi, directorul general al companiei Karpowership, într-un interviu pentru agenția de presă Anadolu. Navele cu centrale plutitoare ar putea fi ancorate încă în luna decembrie. Centrale electrice plutitoare sunt nave uriaşe care […] Articolul Turcia vrea să amplaseze centrale electrice plutitoare în România și R. Moldova apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:10
Proiectul de lege care prevede ajustarea cadrului normativ conex celui electoral a fost votat, în a doua lectură, de Parlament. Potrivit unei note informative, prin această inițiativă legislativă, autorii și-au propus perfecționarea procedurilor electorale prin ajustarea actelor normative ce conțin dispoziții referitoare la alegeri, astfel încât să corespundă tendințelor noului Cod electoral al Republicii Moldova. Astfel, […] Articolul Proiectul de lege care prevede ajustarea cadrului normativ conex celui electoral, adoptat de Parlament apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:10
Parlamentul se va reuni luni, 12 decembrie, în ședință specială pentru a dezbate și a vota în prima lectură legea bugetului de stat și politica bugetar fiscală pentru 2023, a anunțat spicherul Igor Grosu. Bugetul pentru anul viitor aprobat de Guvern prevede, între altele, o majorare a salariilor tuturor bugetarilor, dar și o diminuare a […] Articolul Experți, despre legea bugetului de stat pentru 2023: „Salariul bugetarilor trebuie să fie majorat cel puțin comparativ cu creșterea din sectorul real” apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:50
Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a anunţat astăzi, 8 decembrie că termenul-limită de achitare a impozitului pe avere pentru anul curent este data de 26 decembrie 2022. Impozitul pe averese aplică bunurilor imobiliare cu destinație locativă şi căsuțelor de vacanță (cu excepția terenurilor), a căror valoare totală constituie 1,5 milioane lei şi mai mult, iar suprafața totală – […] Articolul Serviciul Fiscal de Stat anunță termenul-limită de achitare a impozitului pe avere apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:50
Președinta țării, Maia Sandu, a fost nominalizată de cititorii Financial Times la titulatura de femeia anului 2022. „Există foarte puțini politicieni din lume care se confruntă cu provocări atât de mari precum le are Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, și tara sa: influx major de refugiați, lupta cu oligarhi corupți legați de Rusia, o criză […] Articolul Maia Sandu, nominalizată de cititorii Financial Times femeia anului 2022 apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:30
Ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii oficiului Sud al Procuraturii Anticorupție (PA) au reținut, joi, 8 decembrie, o polițistă din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) într-un dosar de corupere pasivă. Polițista a fost reținută pentru 72 de ore și este cercetată pentru organizarea trecerii ilegale a frontierei a unui […] Articolul O polițistă de frontieră, reținută de CNA pentru organizarea trecerii ilegale a frontierei a unui cetățean al Ucrainei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:10
Autorizațiile pentru transportul rutier de marfă vor fi mai ieftine, iar lista categoriilor de vehicule scutite de plata taxelor vamale va fi extinsă. Despre aceasta anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. ”Din cauza războiului din Ucraina lanțurile logistice de aprovizionare au fost modificate și respectiv, au crescut și prețurile la produse. Pentru a […] Articolul Spînu anunță noile prețuri la autorizațiile pentru transportul rutier de marfă apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:00
Poliția a fost sesizată joi, 8 decembrie, despre amplasarea unor obiecte explozive în mai multe instituții de învățământ. „La o parte din ele verificările s-au încheiat, informațiile fiind false. Colegii noștri verifică acum restul imobilelor. Solicităm părinților să-și păstreze calmul”, anunță reprezentanții Poliției. Articolul Alerte cu bombă în mai multe instituții de învățământ din țară apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:00
Laurențiu Pleșca activează în cadrul Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile. Este licențiat în Științe Politice, Universitatea din București, și absolvent al unui program de master în cadrul aceleiași facultăți, Departamentul Relații Internaționale și Studii Europene. Este analist politic, iar principalele sale puncte de interes în domeniul politic sunt: dezvoltarea economică a României în cadrul UE, […] Articolul Laurențiu Pleșca: Decizia de a nu semna acordul MGRES ar fi însemnat sugrumarea Transnistriei și falimentul ei economic apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:40
Legislația națională în domeniul statisticii oficiale este racordată la standardele Uniunii Europene. Deputații au votat proiectul de Lege privind modificarea unor acte normative, în cea de-a doua lectură. Documentul prevede consolidarea accesului la sursele de date administrative și private relevante pentru elaborarea statisticilor oficiale, precum și alinierea statisticii naționale la standardele și bunele practici ale […] Articolul Legislația în domeniul statisticii oficiale, racordată la standardele UE apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:30
În cadrul ședinței plenare a Parlamentului, de joi 8 decembrie, deputatul socialist Vlad Batrîncea, a propus audierea reprezentanților Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), învinuind instituțiile respective că ar avea înțelegeri cu băncile comerciale și companiile petroliere din țară. „Cu referire la BNM ne interesează de ce […] Articolul Socialiștii propun audierea în Parlament a conducerii BNM și ANRE apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 12 ore
13:10
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat noile prețuri maxime de referință valabile pentru mâine, 9 decembrie. Potrivit ANRE, miercuri un litru de motorină va costa 23,84 lei per litru, cu 26 bani mai puțin decât azi, 8 decembrie, iar benzina cu cifra octanică A 95 va costa 23,78 lei, fiind în scădere […] Articolul Prețurile la benzină și motorină au scăzut sub 24 lei/litru: Explicația ANRE apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:00
Telejurnalistul Aleksei Korostîliov a îndemnat spectatorii postului de televiziune  TV RAIN (Дождь)   să comunice redacției cazuri de tratament abuziv față de rezerviștii ruși trimiși pe câmpul de luptă din Ucraina, lăsând impresia – printr-o exprimare confuză – că instituția de presă acreditată la Riga ar participa la îmbunătățirea condițiilor elementare de viață ostășească de care […] Articolul Minutul lui Vasile Botnaru- Fumatul ucide, neglijența omoară    apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:00
În această ediție a matinalului „Te salută Vocea Basarabiei”! Mihaela Cîrnov și Andrei Porubin vă invită să-i descoperiți pe: –Gabriel Nebunu, interpret. Ne dezvăluie că este mulțumit și recunoscător pentru tot ce are, iar mai apoi ne încântă plăcut auzul cu piesele „Să pornim bătutele” și „Măi bade Coliță!” – Elizaveta Breahnă, director interimar al Oficiului Național al Viei și […] Articolul Te salută Vocea Basarabiei cu Mihaela & Andrei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:50
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, menționează că reprezentanții Tiraspolului n-au pus nicio condiție politică Chișinăului înainte ca să fie semnat contractul dintre Energocom și MGRES (Centrala de la Cuciurgan) privind livrarea energiei electrice. În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei șeful Legislativului a subliniat că a fost un proces de negocieri economice. ”A […] Articolul Igor Grosu, despre contractul MGRES: N-a fost nicio condiționalitate politică, noi rămânem ferm pe pozițiile noastre apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:50
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la Forumul Uniunii Democrate Internaționale (IDU), precum și la un eveniment organizat de Institutul Republican Internațional (IRI) organizate în aceste zile la Washington. În discuție cu Președintele IRI, Dan Twining, Președinta Maia Sandu a vorbit despre provocările prin care trece țara noastră în contextul ultimelor evoluții de securitate […] Articolul Maia Sandu a vorbit despre provocările curente din R. Moldova la IRI și Forumul IDU din Washington apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:20
Circa 78% dintre români agreează ideea de a ajuta cu gaze Republica Moldova, se arată în Barometrul Energetic, lansat miercuri, 7 decembrie de INSCOP Research. Potrivit datelor unui sondaj care au fost culese în perioada 13-22 noiembrie în România, aproximativ 78% dintre români sunt de acord ca România să ajute cu gaze Republica Moldova. Totodată, […] Articolul Sondaj: 78% dintre români sunt de acord să ajute cu gaze R. Moldova apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:20
Germania susţine candidaturile Bulgariei, Croaţiei şi României de a adera la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, înainte de Consiliul JAI, ministrul german de interne Nancy Faeser, care a subliniat că nu împărtăşeşte opoziţia Austriei faţă de extinderea spaţiului de liberă circulaţie, relatează Reuters. „Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă”, a declarat […] Articolul Germania susţine candidaturile Bulgariei, Croaţiei şi României de a adera la spaţiul Schengen apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:00
Președinta R. Moldova Maia Sandu a avut o întrevedere cu congresmenii David Price, Președinte al Parteneriatului Democratic din Camera Reprezentanților, și August Pfluger, principalul reprezentant al Partidului Republican în Subcomitetul de Informații pentru Securitate Internă și Contraterorism – ambii, copreședinți ai Grupului de prietenie cu Republica Moldova din Congresul SUA. Șefa statului a menționat importanța […] Articolul Președinta R. Moldova s-a întâlnit cu membrii Grupului de prietenie cu Moldova din Congresul SUA apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:50
Temperatura scăzută din ultima perioadă a determinat mai multe persoane fără adăpost să apeleze la centrele puse la dispoziție de autorități. În prezent, 73 de oameni ai străzii, printre care 23 de persoane cu grad de dizabilitate sunt adăpostiți la Centrul de găzduire a persoanelor fără domiciliu stabil din str. Haltei, informează Primăria Municipiului Chișinău. […] Articolul Peste 70 de oameni ai străzii sunt adăpostiți la centrul municipal pentru persoanele fără domiciliu apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:30
La Sîngerei a fost inaugurat un proiect de revitalizare urbană, în cadrul căruia au fost realizate câteva subproiecte de modernizare a infrastructurii publice. Lucrările de modernizare a orașului Sîngerei prin dezvoltarea infrastructurii publice au demarat în luna mai și a prevăzut:  Valoarea Proiectului de revitalizare urbană „Sîngerei – orașul incluziunii teritoriale” este de 15,5 mil. […] Articolul FOTO/ Un nou proiect de dezvoltare regională, dat în exploatare apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:30
Dana Munteanu a fost numită în funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 53 de deputați. Dana Munteanu și-a început activitatea la Comisia Electorală Centrală în anul 2012 și, până acum, a deținut funcția de șef adjunct în Direcția management alegeri din cadrul […] Articolul Comisia Electorală Centrală are un nou membru apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:00
Termoelectrica S.A. a recepționat, joi, 8 decembrie curent, pe cale ferată cât și pe cale auto, un nou lot de păcură. Păcura este recepționată și stocată la Gospodăria de păcură în conformitate cu normele tehnice prevăzute de legislația națională. La inceputul lunii noiembrie, Termoelectrica a anunțat despre inițierea unei noi proceduri de achiziționare a păcurii, în […] Articolul Termoelectrica a recepționat un nou lot de păcură apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:30
Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco, a avut o întrevedere cu reprezentantul Biroului Coordonatorului de Asistența al SUA pentru Europa și Eurasia (EUR/ACE) al Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Gregory Naarden. În discuții, secretarul de stat a mulțumit Departamentului de Stat al SUA și poporului american pentru suportul strategic și […] Articolul Prioritățile MJ, discutate cu reprezentanții Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:20
În cadrul ședinței din 7 decembrie, Guvernul a aprobat noua structură a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR). Astfel, activitatea MIDR va fi consolidată iar numărul de angajați va fi majorat. „În domeniul Energetic, am preluat ministerul cu 7 persoane și o singură direcție. După restructurare, vom crește numărul la 17 persoane și sunt create […] Articolul Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va avea o nouă structură apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:10
Forțele ruse au tras peste 1.000 de rachete care au vizat reţeaua electrică a Ucrainei, care încă funcţionează în ciuda unor pagube majore, a declarat miercuri agenţia de presă Interfax Ukraine, citată de un înalt oficial, scrie The Guardian. Kyiv supermarket. Electricity is off but that doesn't stop anyone from shopping. pic.twitter.com/lM1ZOLRVsS — Anton Gerashchenko […] Articolul VIDEO/ Rusia a lansat peste o mie de atacuri asupra rețelei electrice a Ucrainei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:00
Oamenii legii au destructurat o rețea de traficanți de droguri cu activitate în Moldova și România, urmare a unei capturi de cocaină de circa 300.000 lei. Potrivit Poliției, cei cinci au vârste cuprinse între 17 și 29 de ani, iar în privința unuia din fruntașii grupului infracțional, anterior a fost trimis în judecată un dosar pentru […] Articolul VIDEO/ Cinci persoane, cu activitate în Moldova și România, reținute după ce au fost prinse cu droguri de circa 300.000 lei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
09:30
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit la Washington cu Secretarul General al Consiliului Europei (CoE), Marija Pejčinović Burić și cu Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan. Discuția cu Marija Pejčinović Burić s-a axat pe cooperarea cu CoE, care de aproape trei decenii este un partener solid în procesul de reformare […] Articolul Securitatea regională și procesul de reforme, discutate de șefa statului la Washington apare prima dată în Vocea Basarabiei.
09:30
SA „Moldovagaz” informează despre finalizarea procesului de emitere și distribuire a facturilor de plată pentru gazele naturale consumate în luna noiembrie a anului curent. În acest proces, au fost identificate cazuri când gradul de vulnerabilitate socială a unor consumatori, indicat în aceste acte de plată, diferă de statutul stabilit de Guvern prin intermediul platformei www.compensatii.gov.md. În […] Articolul În noiembrie unele compensații pentru gaze naturale nu corespund gradului de vulnerabilitate atribuit. Precizările Moldovagaz apare prima dată în Vocea Basarabiei.
09:00
Președintele Parlamentului, Igor Grosu a fost invitatul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei. Vă prezentăm partea a doua e misiunii în cadrul căreia s-a discutat despre protestele organizate de partidul „Șor”, parcursul european și securitatea R. Moldova, precum și necesitatea implementării reformelor în diverse domenii. Igor Grosu: Noi ne uităm atent la toate […] Articolul VIDEO/ Președintele Parlamentului: Trebuie să luptăm cu propaganda și să-i tăiem toate tentaculele care spală creierul cetățeanului nostru apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.