„Încorporarea” anunțată de Putin: A crescut numărul cetățenilor care vor să revină în R. Moldova din Rusia

InfoPrut, 24 septembrie 2022 00:00

Ambasada Republicii Moldova la Moscova atestă în ultimele zile o creștere considerabilă a numărului de cereri pentru perfectarea titlurilor de călătorie.  În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a dispus prelungirea programului secției consulare a Ambasadei Republicii Moldova în Rusia și în zilele de weekend. „Astfel, toți cetățenii care solicită ajutor […] Articolul „Încorporarea” anunțată de Putin: A crescut numărul cetățenilor care vor să revină în R. Moldova din Rusia apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Acum 4 ore
14:30
Astăzi, începând cu ora 18,30, la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău va avea loc premiera filmului „CARBON”, în regia lui Ion Borș. Potrivit organizatorilor, filmul CARBON, a cărui acțiune are loc în R. Moldova anului 1992, în nemijlocita apropiere de zonele „fierbinți” ale conflictului de pe Nistru, povestește istoria unui tânăr tractorist, Dima, care […] Articolul Carbon, filmul despre războiul moldo-rus de pe Nistru, în premieră la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
14:00
În zilele de 1 și 2 octombrie, Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălţi, a fost prezent la sărbătoarea Zilei Comunei Mogoșești și Ziua Comunei Cotnari din județul Iași, pe care le-a și binecuvântat. Pe 1 octombrie, Episcopul a felicitat mogoștenii cu ziua comunei și i-a îndemnat să păstreze tradițiile din strămoși. Primarul Rodica Popa i-a mulțumit […] Articolul Oaspeți din R. Moldova, la sărbătoarea Zilei Comunelor Mogoșești și Cotnari din județul Iași apare prima dată în InfoPrut.
13:40
Muzeul Național de Artă al Moldovei va inaugura joi, 6 octombrie, expoziția de arte vizuale „Despre negru”, semnată de artistul plastic Petru Lucaci, născut la Arad. Petru Lucaci (n. 1956) este un artist, educator, curator și manager cultural care trăiește și lucrează la București. Este absolvent cu diplomă de merit al Institutului de Arte Plastice […] Articolul Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, expoziție la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
13:40
Zilele Filmului Românesc vor ajunge și în acest an la nordul Republicii Moldova. Astfel, pe 8 și 9 octombrie, pasionații de filme vor putea urmări cele mai importante proiecții românești la Soroca. Potrivit organizatorilor, la sfârșitul acestei săptămâni, la Casa de Cultură din oraș vor fi ecranizate mai multe proiecții, iar intrarea va fi liberă. […] Articolul Zilele Filmului Românesc, un popas și la Soroca apare prima dată în InfoPrut.
13:10
Doi profesori din Statele Unite ale Americii vor face cercetare în Republica Moldova, în domeniul asistenţei sociale şi ştiinţe politice, în cadrul Programului Fulbright. Ei vor fi ghidaţi de cadrele universitare de la Universitatea de Stat din Moldova, potrivit TVR Moldova. Kim Osbern este doctorand şi a ajuns în Republica Moldova în urmă cu câteva […] Articolul Reunirea R. Moldova cu România, subiect de cercetare pentru profesorii americani ajunși la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
23:50
Un spital nou cu bani donați de enoriași a fost construit pe lângă o mănăstire românească de lângă Cernăuți. În insitituţia dotată cu echipament medical de ultimă generaţie sunt tratați gratuit copii orfani, călugări şi măicuţe din Ucraina, Republica Moldova şi România, notează TVR Moldova. La 20 de kilometri de Cernăuţi, pe un deal de […] Articolul Clinica unei mănăstiri românești din Cernăuți, tratamente gratuite pentru călugării și măicuțele din România, R. Moldova și Ucraina apare prima dată în InfoPrut.
23:30
O delegație din Ilfov a vizitat șantierul Centrului de Sănătate din localitatea Bardar, raionul Ialoveni al Republicii Moldova.  Obiectivul se realizează cu fonduri alocate de Consiliul Județean Ilfov, Consiliul raional Ialoveni și Compania Națională de Asigurări în Medicină. „Oaspeții din România au apreciat modul în care sunt realizate lucrările la Centrul de Sănătate”, a informat […] Articolul Delegație din Ilfov, vizită la Ialoveni apare prima dată în InfoPrut.
22:40
Proiectul noii linii de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești – Chișinău se află în construcție, conform planului, iar în maxim trei ani ar trebui să fie finalizat. Declarații în acest sens au fost făcute de vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.  „Se merge conform planului, a fost testat […] Articolul Vicepremier de la Chișinău, noi detalii despre proiectele de interconectare energetică dintre R. Moldova și România apare prima dată în InfoPrut.
22:40
O rundă a consultărilor bilaterale la nivel politico-militar dintre Ministerul Apărării de la Chişinău şi cel al Germaniei va fi găzduită în curând la Chişinău, a anunţat ministrul Apărării Anatolie Nosatîi într-o conferiţă de presă comună susţinută împreună cu omologul său german, Christine Lambrecht. „Ne dorim să consolidăm aceste relații de colaborare prin noi inițiative […] Articolul Ministrul german al Apărării, la Chișinău: Vom dota armata R. Moldova cu drone și alte echipamente moderne apare prima dată în InfoPrut.
22:10
Uniunea Europeană trebuie să crească sprijinul pentru Republica Moldova în contextul crizei energetice generate de Rusia. Este opinia lui Siegfried Mureșan, europarlamentar al României.  „Trebuie să creștem sprijinul pentru Republica Moldova după noile reduceri de livrări de gaze din partea Gazprom! Decizia Gazprom de a reduce livrările de gaz către Moldova confirmă că Federația Rusă […] Articolul Europarlamentar al României: Trebuie să creștem sprijinul pentru Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Compania de stat Energocom a obținut licența la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei România și poate cumpăra sau vinde gaze naturale pe piața din România. Declarațiile au fost făcute de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din R. Moldova, Andrei Spînu. „SA Energocom a obținut licența la ANRE România și poate cumpăra/vinde gaze naturale […] Articolul Vicepremierul R. Moldova: Energocom a obținut licența la ANRE și poate cumpăra gaze pe piața din România apare prima dată în InfoPrut.
21:40
Instituțiile de învățământ de pe ambele maluri ale Prutului au desfășurat vizite reciproce în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, inițiat de Școala Profesională de Cooperație Botoșani. Scopul programului a fost de a sprijini și dezvolta aptitudinile antreprenoriale ale tinerilor. Din proiect fac parte școlile profesionale din orașul Glodeni, Briceni, din satul Corbu, […] Articolul Școlile profesionale din România și R. Moldova, schimb de experiență privind aptitudinile antreprenoriale ale tinerilor apare prima dată în InfoPrut.
19:30
România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi. Un anunț în acest sens a fost făcut de Nicolae Ciucă, premierul de la București.  Potrivit oficialului, Republica Moldova a solicitat României să primească gaz natural. „Au nevoie (cei din Republica Moldova – n.r.), atunci când am discutat […] Articolul Premierul de la București, anunț privind cantitățile de gaze pe care România le-ar putea oferi R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:30
Majoritatea cetățenilor din România au o părere bună despre relația cu Republica Moldova. Astfel arată datele unui sondaj realizat de Avangarde în septembrie. Mai exact, fiind întrebați în cadrul cercetării sociologice ce părere au despre modul în care se comportă alte state vis-a-vis de România, 53% dintre respondenții au răspuns că au „mai degrabă o […] Articolul Ce părere au cetățenii României despre relația cu Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:00
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit astăzi la telefon cu șefa Parlamentului European, Roberta Metsola. În cadrul discuției, Maia Sandu a comunicat despre situația energetică dificilă și despre implicațiile economice ale războiului care afectează semnificativ populația.  De asemenea, s-a discutat și despre acțiunile pe care le întreprind autoritățile de la Chișinău pentru a realiza […] Articolul Despre ce au discutat președintele R. Moldova și președintele Parlamentului European apare prima dată în InfoPrut.
17:00
Autoritățile de la Chișinău au infirmat informația apărută în sursele mass-media din Rusia, precum că președintele Maia Sandu se pregătește să anunțe mobilizare militară în Republica Moldova este falsă. Astfel, Ministerului Apărării al Republicii Moldova a menționat că informațiile vehiculate de propagandiștii ruși sunt false. „Potrivit Legii Nr.212 din 24.06.2004 privind regimul stării de urgență, […] Articolul Reacția Chișinăului la propaganda moscovită privind o pretinsă mobilizare în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
14:20
Muzeul de Istorie și Etnografie din municipiul Soroca va purta numele regretatului filolog și muzeograf Nicolae Bulat, promotor al limbii române și al idealurilor naționale românești. Decizia a fost luată vineri, 30 septembrie, de către consilierii raionali din Soroca, întruniţi într-o ședință extraordinară, transmite Observatorul de Nord. Aleșii au ținut și un minut de reculegere […] Articolul Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca va purta numele „Nicolae Bulat” apare prima dată în InfoPrut.
12:40
În zilele de 1 și 2 octombrie, orașul Chișinău a devenit capitala vinului. După o pauză de doi ani, în Piața Marii Adunări Naționale s-a sărbătorit „Ziua Națională a Vinului”, cea de a XXI-a ediție reunind într-o expoziție fără precedent peste 80 de producători din toate regiunile. Cu deviza „Vinul meu aduce pace, Ura-n dragoste […] Articolul Oaspeți din România, la „Ziua Națională a Vinului” sărbătorită la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
12:00
România va continua să sprijine dezvoltarea comunităților locale din Republica Moldova pentru integrarea în marea familie europeană, a declarat Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, în cadrul unei vizite de lucru în municipiul Ungheni. În cadrul vizitei, oficialul s-a întâlnit cu primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, cu care a discutat despre proiectele bilaterale desfășurate […] Articolul Consulul României la Bălți, vizită în Ungheni: Vom continua să sprijinim comunitățile locale din R. Moldova pentru integrarea în UE apare prima dată în InfoPrut.
10:50
Duminică, 02 octombrie, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Hodora, comuna Cotnari din județul Iași. După Sfânta Liturghie, Episcopul de Bălți a oficiat, la mormintele celor […] Articolul O candelă pentru unitatea neamului românesc va arde și la Hodora, Iași apare prima dată în InfoPrut.
10:30
Cu sprijinul financiar al UNFPA Moldova, femeile din Republica Moldova vor avea acces la servicii medicale de calitate. În nouă instituții medicale va fi distribuit echipament de ultimă generație în domeniul obstetricii și ginecologiei, potrivit Realitatea.md. O parte din echipamentul medical a mers spre Institutul Mamei și Copilului, cea mai mare maternitate din R. Moldova, […] Articolul Echipament medical de ultimă generație în domeniul obstetricii și ginecologiei, donat de UNFPA spitalelor din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
22:20
Serviciul Vamal al Republicii Moldova împreună cu Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) a organizat „Forumul Internațional pentru Facilitarea Comerțului – Răspuns la Blocajul Coridoarelor de Transport din Ucraina”.  Forumul de o zi, desfășurat la Chișinău, a fost deschis de către Ambasadorul Delegației UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care […] Articolul Autorități din România, R. Moldova și Ucraina, discuții despre succesul Culoarelor de Solidaritate dintre UE și Ucraina apare prima dată în InfoPrut.
22:10
Găgăuzii sunt pro-ruși din cauza nivelului scăzut de educație. Este opinia lui Constantin Taușanji, unul dintre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova, dar și unul dintre autorii proiectului de lege privind statutul autonomiei găgăuze.  Astfel, fiind întrebat, în cadrul unui interviu pentru jurnal.md, de ce găgăuzii din R. Moldova susțin în continuare Rusia, el a […] Articolul Găgăuzii nu au primit absolut nimic de la ruși. Nivelul scăzut al educației, o problemă în regiune apare prima dată în InfoPrut.
19:50
Vasile Dâncu, ministrul Apărării Naționale al României, va efectua în perioada 1-2 octombrie o vizită oficială la Chișinău.  Astfel, sâmbătă, Vasile Dâncu va avea o întrevedere cu omologul său de la Chișinău, Anatolie Nosatîi.  Aceasta întâlnire va fi urmată de declarații comune de presă. Agenda oficială a ministrului Apărării Naționale cuprinde și întrevederi cu Natalia […] Articolul Ministrul Apărării Naționale din România, vizită oficială în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
19:30
Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare de la Chișinău, a avut o întrevedere cu Iulian Fota, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe de la București, aflat într-o vizită în Republica Moldova.  Astfel, părțile au făcut un schimb de opinii pe tema reglementării dosarului transnistrean, inclusiv stadiul dialogului la nivel tehnic desfășurat între Chișinău și Tiraspol. […] Articolul Despre ce au discutat vicepremierul pentru Reintegrare de la Chișinău și secretarul de stat al MAE de la București apare prima dată în InfoPrut.
19:00
România și Republica Moldova condamnă anexarea unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a forțelor militare ruse ca urmare a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Potrivit diplomației de la București, așa-zisele „acorduri de intrare în componența Federației Ruse” semnate astăzi sunt ilegale și ilegitime, fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-și […] Articolul România și Republica Moldova, poziție privind anexarea ilegală de către Rusia a unor teritorii ucrainene apare prima dată în InfoPrut.
18:50
Episcopul de Bălți, alături de Episcopul Basarabiei de Sud, au participat joi, 29 septembrie, la ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești și la ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de la București. Evenimentul a avut loc în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei. În cadrul ședinței, prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh […] Articolul Reprezentanți ai Mitropoliei Basarabiei, prezenți la Adunarea Națională Bisericească de la București apare prima dată în InfoPrut.
17:20
Klaus Iohannis, președintele României și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, au condamnat anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene ocupate.  „Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalți membri ai Consiliului European, o Declarație comună în care respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. […] Articolul Președinții României și R. Moldova condamnă anexarea ilegală de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene apare prima dată în InfoPrut.
16:40
Republica Moldova și Comitetul Internațional al Crucii Roșii încep negocierile asupra semnării unui Acord privind statutul, privilegiile și imunitățile Comitetului Internațional al Crucii Roșii în Republica Moldova. Acordul are ca scop stabilirea cadrului legal care va permite Comitetului să beneficieze de aceleași condiții ca și orice altă organizație internațională cu sediul în Republica Moldova. Potrivit […] Articolul Crucea Roșie ar putea obține un alt statut în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
15:20
O academie de fotbal de la Chişinău va participa la Turneul „Premier Junior Cup” care va avea loc la Iași pe 7,8 și 9 octombrie 2022. Parteneriatul dintre Primăria Municipiului Iași și ACS Premier Iași va oferi publicului trei zile pline de meciuri energice, între echipe cu renume din România, precum Academia Hagi, FCSB, New […] Articolul O academie de fotbal de la Chişinău, la turneul „Premier Junior Cup” din Iaşi apare prima dată în InfoPrut.
15:00
Republica Moldova a aderat, printr-un vot unanim, la Rețeaua Europeană de Poliție Rutieră. Evenimentul a avut loc joi, 29 septembrie, în cadrul reuniunii oficiale a rețelei care a avut loc la Madrid, Spania. Ca urmare a aderării la rețea, Poliția Națională a Republicii Moldova va avea acces la o bază de date mai complexă și […] Articolul Republica Moldova, membru oficial al Rețelei Europene de Poliție Rutieră apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova în cazul în care Gazprom va întrerupe livrările de gaze naturale începând cu 1 octombrie, a declarat Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, în cadrul conferinței de presă comune cu președintele Maia Sandu, potrivit LiberTV. „În situațiile dificile am sporit sprijinul nostru financiar, vom continua să o […] Articolul Oficial european: Vom ajuta R. Moldova în cazul în care Gazprom va sista livrarea de gaze apare prima dată în InfoPrut.
12:30
Maria Pancu, deputată a Partidului Acțiune și Solidaritate de la Chișinău, a solicitat opoziției parlamentare să renunțe la declarațiile în limba rusă și să vorbească doar în limba română.   Potrivit acesteia, într-un stat cu o populație majoritară vorbitoare de limba română „este normal și chiar obligatoriu” ca și parlamentarii de la Chișinău să vorbească limba […] Articolul Opoziția de la Chișinău, somată să vorbească în limba română în Parlament apare prima dată în InfoPrut.
12:10
15 milioane de metri cubi de gaze naturale vor fi procurate de compania de stat Energocom din Republica Moldova, în două tranșe, și stocate în depozitele din Ucraina. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de la Chișinău, prezidate de premierul Natalia Gavrilița. Stocurile de gaze naturale […] Articolul R. Moldova, rezerve de gaze naturale și în depozitele din Ucraina apare prima dată în InfoPrut.
11:50
Mobilizarea anunțată de președintele rus Vladimir Putin determină autoritățile Republicii Moldova să se pregătească pentru noi scenarii de escaladare a războiului din Ucraina. Declarații în acest sens au fost făcute directorul Serviciului de Informații și Securitate, care a mai subliniat că așa-zisa mobilizare parțială din Rusia ar putea schimba liniile frontului, iar Republica Moldova se […] Articolul Șeful SIS, despre riscurile pentru R. Moldova ale mobilizării în războiul ruso-ucrainean apare prima dată în InfoPrut.
11:30
Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, susține că modul în care poate fi rezolvat conflictul transnistrean va depinde de configurația finală a liniei de front din Ucraina. În acest context, diplomatul a remarcat că în prezent nu există negocieri în formatul „5+2” pentru că Rusia are un război nedeclarat împotriva Ucrainei, motiv pentru care […] Articolul Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, detalii privind modul în care ar putea fi rezolvat conflictul transnistrean apare prima dată în InfoPrut.
10:50
Compania de stat Energocom din Republica Moldova, controlată integral de Agenția Proprietății Publice, a primit licență pentru a desfășura activitate de trader de gaze naturale în România de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei de la București, urmând să activeze prin intermediul unei sucursale înregistrate în Otopeni, județul Ilfov, scrie Profit.ro. Înainte de […] Articolul O companie din R. Moldova, trader de gaze naturale în România apare prima dată în InfoPrut.
29 septembrie 2022
21:50
În premieră pentru Republica Moldova, Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Ministerul Culturii găzduiesc, în perioada 24-30 septembrie 2022, proiectul „Caravana UNATC pentru Comunitățile istorice românești”.   Caravana respectivă este organizată de către Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” cu participarea unei echipe comune de profesori și studenți din instituția de la […] Articolul UNATC din România trece Prutul în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
21:20
Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, a anunțat că Gazprom nu a confirmat până astăzi continuitatea livrărilor către Republica Moldova. Potrivit acestuia, deși se așteaptă ca gigantul rus să respecte contractul semnat cu Moldovagaz, autoritățile de la Chișinău se pregătesc pentru mai multe scenarii. „Pe 1 octombrie, peste două zile, […] Articolul Gazprom nu a confirmat continuitatea livrărilor de gaz către R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
21:10
Datele Biroului Național de Statistică arată că, la începutul anului 2022, în Republica Moldova locuiau 593 de mii de persoane în vârstă de 60 de ani şi peste, ceea ce constituie 22,8% din totalul populației cu reședință obișnuită, notează Ziarul Național. Din numărul total al vârstnicilor, 356,4 mii sau 60,1% erau femei, fiecare a treia […] Articolul Statistică îngrijorătoare: Aproape fiecare a patra persoană din R. Moldova are peste 60 de ani apare prima dată în InfoPrut.
20:50
Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a înființat o creșă la Chișinău, unde mamele singure vor putea să-și lase copiii pentru a-și putea continua studiile sau să-și găsească un loc de muncă. La Centrul de dezvoltare timpurie „Gâgâlici”, care-și va primi micii beneficiari în curând, sunt așteptați copii din comunitate, dar și micuții ale căror mame […] Articolul O creșă-grădiniță, înființată la Chișinău de Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei apare prima dată în InfoPrut.
20:20
Prim-ministrul R. Moldova, Natalia Gavrilița, i-a solicitat astăzi vicepremierului Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, să se asigure ca mesajele sonorizate la bordul aeronavelor care vin sau pleacă din Chișinău să fie și în limba română, potrivit Ziarul Național. Solicitarea a fost făcută de prim-ministru în debutul ședinței de Guvern în baza propriei observații. […] Articolul Guvernul R. Moldova: În avioane, limba română să fie unica stăpână apare prima dată în InfoPrut.
19:40
România va avea un nou punct de trecere a frontierei, la granița cu Ucraina. Noua rută, construită peste Tisa, va permite schimburile comerciale și reprezintă un nou punct de acces la UE pentru mărfurile ucrainene, scrie „Our river, the Tisza”, potrivit ziare.com. Potrivit sursei citate, proiectul va fi realizat în Maramureș și este considerat cea […] Articolul Un nou pod peste Tisa va lega Maramureșul istoric, aflat în Ucraina, și România apare prima dată în InfoPrut.
19:00
România va avea un nou punct de trecere a frontierei, la granița cu Ucraina. Noua rută, construită peste Tisa, va permite schimburile comerciale și reprezintă un nou punct de acces la UE pentru mărfurile ucrainene, scrie „Our river, the Tisza”, potrivit ziare.com. Potrivit sursei citate, proiectul va fi realizat în Maramureș și este considerat cea […] Articolul Un nou pod va lega România de Ucraina apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Granița finlandeză va fi închisă pentru turiștii ruși începând de vineri, 30 septembrie, relatează ziarul finlandez Helsingin Sanomat (HS). Noile reguli de frontieră ar urma ă intre în vigoare joi seară, cu excepția cazului în care guvernul face astăzi o modificare de ultim moment, notează Radio Chișinău. Din 19 septembrie, Finlanda este singurul stat de […] Articolul Se închide ultima frontieră terestră din UE deschisă turiștilor ruși apare prima dată în InfoPrut.
16:20
Producătorii din R. Moldova au început exporturile de mere, din recolta anului 2022, către Orientul Mijlociu. Potrivit Asociației „Moldova Fruct”, primele loturi au ajuns în port și au luat, pe 24 septembrie, calea spre Arabia Saudită. „Datorită echipamentului procurat cu suportul Proiectului USAID Moldova, Agricultura Performantă în Moldova, producătorul are posibilitatea să sorteze merele, concomitent […] Articolul Merele din Republica Moldova, exportate în Orientul Mijlociu apare prima dată în InfoPrut.
16:00
În ajunul Zilei Naționale a Vinului în Republica Moldova, această băutură se va afla în centrul atenției. Astfel, în premieră, Republica Moldova va găzdui concursul de degustare – „Vinul Moldovei 2022”. La competiție s-au înscris 52 de vinării din Republica Moldova cu peste 200 de mostre de vinuri produse din soiuri autohtone, (Fetească Albă, Fetească […] Articolul „Vinul Moldovei 2022”, concurs de degustare la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
16:00
O echipă de instructori medicali din Garda Naţională a Carolinei de Nord a SUA îi învață pe militarii din Batalionul 22 de menținere a păcii „Căști Albastre” din Republica Moldova cum să acorde primul ajutor. „Ședințele teoretice și practice, organizate în perioada 26 septembrie — 8 octombrie, au scopul de a familiariza pacificatorii cu noile […] Articolul Pacificatorii din Armata R. Moldova, instruiți de Garda Națională a Carolinei de Nord în acordarea primului ajutor apare prima dată în InfoPrut.
15:30
Asociația Promo-LEX anunță că regimul separatist de la Tiraspol a condamnat prima persoană pentru că a criticat deschis agresiunea rusă asupra Ucrainei.  Este vorba despre Victor Pleșcanov, un activist civic din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care pe 26 septembrie 2022 a fost condamnat la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru „incitare la […] Articolul Un activist civic din regiunea transnistreană, condamnat de separatiștii de la Tiraspol pentru că a criticat agresiunile militare ale rușilor apare prima dată în InfoPrut.
14:40
Iulian Fota, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe de la București, s-a întâlnit cu recent, la Chișinău, cu reprezentanții principalilor investitori din România în Republica Moldova.  Discuția a avut loc la Ambasada României în Republica Moldova și s-a axat pe subiecte ce țin de mediul investițional, perspectivele dezvoltării afacerilor și crearea de noi locuri […] Articolul Secretar de stat al MAE de la București și investitorii din România în R. Moldova, discuții la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.