Mulți dintre prizonierii ucraineni eliberați din Rusia au fost „torturați brutal” în captivitate. Oficial ucrainean: Au nevoie de reabilitare psihologică

Agora.md, 22 septembrie 2022 23:40

Mulți dintre ucrainenii eliberați recent în urma unui schimb de prizonieri de război cu Moscova, au fost „torturați brutal” în captivitate. Un înalt oficial ucrainean a declarat că mulți dintre ei „au nevoie de reabilitare psihologică”, scrie Agerpres.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 5 minute
13:20
Serviciul de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară rus anunță că reia livrările de fructe și legume de la trei întreprinderi din raionul Orhei. Potrivit Rosselkhoznadzor, această decizie a fost luată de agenție în urma rezultatelor negocierilor cu președintele raionului Orhei din Republica Moldova, Dinu Țurcanu, și a unei analize a situației fitosanitare din regiune.
13:20
Compania moldo-austriacă Keller HOLZ are în Republica Moldova o fabrică de bere ultra modernă.Este vorba despre Keller HOLZ, succesorul companiei locale Kellers, fondată în anul 1997.Noua fabrică produce peste 30 de tipuri de bere artizanală și este echipată cu tehnică ultramodernă de la compania germană Caspary,cel mai mare producător mondial de echipamente de bere și lider în tehnologiile de bere.
Acum 15 minute
13:10
Cetățenii din Căușeni vor achita mai mult pentru consumul de apă. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile tarife de furnizare a serviciilor de asigurare cu apă.
Acum o oră
12:30
Moldova Developer Conference (#MDC22) este cel mai mare eveniment IT anual pentru developeri IT și alți entuziaști al inovației din Moldova. Vom petrece 5 și 6 noiembrie cu prezentări interactive, sesiuni practice la Tekwill și petreceri excepționale prin oraș. Toate detaliile sunt pe https://mdc.md
Acum 2 ore
12:20
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat prețurile plafon la carburanți pentru următoarele trei zile. Astfel, pentru perioada 8 - 10 octombrie, benzina va costa cu 14 bani mai mult, iar motorina se va scumpi cu 32 de bani.
12:10
Traficul rutier pe strada București, la intersecția cu strada Tighina, din 8 până la 9 octombrie, inclusiv, va fi parțial suspendat în legătură cu executarea lucrărilor de reabilitate a rețelelor de apeduct.
12:10
Depozitele de gaze ale Uniunii Europene au depăşit un nivel mediu de înmagazinare de 90%, peste cel de 80% stabilit de blocul comunitar drept obiectiv pentru a garanta un volum sigur în toamnă şi iarnă, în contextul nesiguranţei legate de livrările din Rusia, scrie Agerpres.
11:30
Cel puţin 19 persoane şi-au pierdut viaţa într-o avalanşă produsă marţi în partea indiană a Himalaya, iar alte zece sunt în continuare date dispărute, potrivit unui bilanţ publicat vineri de autorităţi, scrie Digi24.
Acum 4 ore
10:10
Ne apropiem cu pași rapizi de zilele în care temperatura aerului va coborî sub 0 °C, iar criza energetică și veșnicul „suspans” dacă vom avea sau nu gaz și lumină la iarnă creează adevărate bătăi de cap. Moldovenii își pun mari speranțe în plăpumile groase și ciorapii de lână, AGORA însă vine și cu alte soluții care mențin locuințele călduroase, dar nu cresc facturile la energia electrică sau la gaze.
10:00
Prin sentința Judecătoriei Edineț, un tânăr în vârstă de 28 de ani, originar din raionul Briceni, a fost condamnat la 12 ani închisoare și i-a fost aplicată i amendă în mărime de 150.000 lei pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj.
09:40
Ex-președintele Igor Dodon l-a felicitat pe liderul de la Kremlin cu ocazia zilei de naștere. Fostul șef de stat a menționat în mesajul său că Vladimir Putin este „un om de stat remarcabil, care și-a câștigat încrederea și un înalt prestigiu internațional”.
Acum 6 ore
09:10
Anul acesta, suprafața însămânțată cu sfeclă de zahăr constituie circa 12 mii de hectare. Conform datelor recepționate din teritoriu, unde a început procesul de recoltare a sfeclei de zahăr, recolta este în medie de 30 de tone la hectar.
09:10
Șefii subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne susțin o conferință de presă despre acțiunile realizate și rezultatele obținute pe parcursul a nouă luni de activitate.
08:40
Întreprinderile micro, mici și mijlocii, precum și persoanele fizice care intenționează să înființeze o afacere vor putea beneficia de suport financiar pentru inovații digitale și startup-uri tehnologice. Ministerul Economiei, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a lansat Programul de Susținere a Inovațiilor Digitale și Startup-urilor Tehnologice.
08:10
Raportul privind asistența externă acordată Republicii Moldova relevă că în perioada anului 2021, țara noastră a beneficiat de 889,7 milioane de euro, cu aproape 200 milioane euro mai mult ca în 2020. Din suma totală, pentru atenuarea crizei pandemice COVID-19 au fost debursate 75,2 milioane euro și 60,4 milioane euro – pentru atenuarea crizei energetice, scrie Mold-Street.
07:50
Uniunea Europeană a adoptat un nou pachet de sancţiuni economice şi individuale împotriva Rusiei, ca urmare a anexării ilegale a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Pachetul convenit include o serie de măsuri dure, menite să întărească presiunea asupra guvernului și economiei ruse, să slăbească capacitățile militare ale Rusiei și să facă Kremlinul să plătească pentru recenta escaladare.
Acum 8 ore
07:20
Parlamentul a ratificat, în ambele lecturi, Acordul de grant dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) pentru realizarea asistenței financiare din Fondul pentru migranți și refugiați „Sprijinirea furnizării în Moldova a serviciilor de sănătate pentru persoanele afectate de criza din Ucraina”.
Acum 24 ore
00:00
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, crede că, după victoria Ucrainei, conflictul transnistrean ar putea fi rezolvat, însă procesul nu ar urma să fie unul imediat. Declarațiile au fost făcut în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Jurnal TV.
6 octombrie 2022
23:30
Cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene va avea loc primăvara viitoare în Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat președinta Maia Sandu, care participă la Praga, la Summit-ul inaugural al Comunității Politice Europene (CPE).
23:20
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, crede că, după victoria Ucrainei, conflictul transnistrean ar putea fi rezolvat, însă procesul nu ar urma să fie unul imediat. Declarațiile au fost făcut în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Jurnal TV.
22:50
Cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene va avea loc primăvara viitoare în Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat președinta Maia Sandu, care participă la Praga, la Summit-ul inaugural al Comunității Politice Europene (CPE).
21:50
Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), urmează să meargă la Moscova pentru a discuta despre securitatea nucleară și despre situația de la centrala nucleară Zaporijia, după ce s-a întâlnit la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite CNN.
21:10
Forțele de intervenție urgentă teritoriale și echipa Substației de Asistență Medicală Urgentă (SAMU) Comrat a participat la un exercițiu comun de protecție chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN). Exercițiul desfășurat a avut drept scop pregătirea, antrenarea, perfecționarea și verificarea capacităților de conducere a structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.
20:20
Serviciile de încălzire a peste 22.000 de apartamente din municipiul Bălți urmează a fi modernizate. În acest sens, Republica Moldova va beneficia de un grant în valoare de două milioane de euro, care urmează a fi acordat în urma semnării unui Acord dintre ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, S.A „CET-Nord” și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
20:00
Fostul președinte Igor Dodon a venit cu o reacție după ce dosarul numit generic „kuliok” a fost trimis în judecată de către Procuratura Anticorupție. Politicianul se declară nevinovat și susține că dosarul ar fi unul politic.
19:20
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că se îndoiește de capacitatea președintelui rus, Vladimir Putin, de a efectua un atac nuclear. Totodată, liderul de la Kiev a declarat că Putin ar fi înțeles că lumea nu va ierta niciodată un atac nuclear rusesc și că acesta ar înțelege faptul că după o asemenea decizie el „nu-și va putea salva viața”, transmite Associated Press.
19:00
Într-un articol postat pe site-ul PCRM, comuniștii s-au arătat deranjați de declarațiile făcute recent de președinte de onoare al PSRM, Igor Dodon, care a dat de înțeles că Vladimir Voronin ar fi ajuns în Parlament datorită lui. Totodată, comuniștii i-au reproșat din nou lui Dodon că ar fi „trădat” partidul atunci când, în 2012, a votat în favoarea fostului președinte Nicolae Timofti.
18:10
Deputații au aprobat un proiect de lege care prevede instituirea Serviciului de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile. Atribuțiile Serviciului de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile vor fi expertizarea, clasarea, digitizarea, arhivarea dosarelor, completarea și gestionarea Registrului național al patrimoniului cultural național mobil.
18:00
Moscova a afirmat joi că rămâne „pe deplin angajată” principiului de a nu permite niciodată declanşarea unui război nuclear, în condiţiile în care există tot mai multe temeri privind o posibilă escaladare după şapte luni de conflict armat cu Ucraina, transmite Digi24.
17:50
Legea cu privire la Procuratură a fost ajustată la recomandările Comisiei de la Veneția, proiectul fiind votat de 53 de deputați în lectură finală. Documentul a fost elaborat în contextul recomandărilor expuse de instituția europeană.
17:30
Legea cu privire la Procuratură a fost ajustată la recomandările Comisiei de la Veneția, proiectul fiind votat de 53 de deputați în lectură finală. Documentul a fost elaborat în contextul recomandărilor expuse de instituția europeană.
17:20
Când ai nevoie de un credit, găsești zeci de oferte „apetisante” doar la prima vedere. Până îți dai seama că dobânda mică nu întotdeauna înseamnă un credit ieftin. Cât te costă de fapt un credit? Cât de obiectiv se calculează prețurile? Ce comisioane, taxe și costuri accepți atunci când semnezi contractul? Acestea sunt principalele întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de orice credit. Fie că e vorba de un credit de consum, pentru afacere, cumpărarea automobilului sau imobilului.
17:10
Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat joi să convingă statele europene, şi prin urmare să surmonteze în special unele reticenţe ale Germaniei, în legătură cu un mecanism comun de plafonare a preţului la gazul folosit pentru producerea de electricitate, relatează Agerpres.
16:50
Leonid Manakov, șeful Reprezentanței Oficiale a Transnistriei în Federația Rusă, s-a adresat participanților la cea de-a 51-a sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva și a acuzat Republica Moldova că încalcă drepturile cetățenilor din stânga Nistrului, scrie novostipmr.
16:30
Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile. Decizia a fost luată în cadrul ședinței plenare din 6 octombrie. Pentru proiectul de hotărâre au votat 53 de deputați , după ce prim-ministra Natalia Gavrilița a vorbit de la tribuna Parlamentului despre motivele pentru care ar fi necesară prelungirea stării de urgență.
16:10
Era una dintre primele zile în care toamna își arăta colții arămii. Frunzele cădeau, timide, una câte una, într-un dans greoi. Sub norii tuciurii, străzile orașului gemeau sub povara mașinilor înghesuite într-un ambuteiaj specific orelor dimineții. Bară la bară, șoferii, adunați fără voie într-un clan tacit, făceau un ping-pong imaginar între plictiseală și nervi. „Big city life” cântă la radioul unei mașini care acum câteva luni era decapotabilă. De după geamul ușor lăsat, un bărbat de vreo 40 de ani scrolează cu îndârjire pe ecranul telefonului. Alături, într-un microbuz plin ochi cu oameni grăbiți, șoferul trage cu poftă dintr-o țigară fără filtru și analizează cu periodicitate aproape simetrică culoarea semaforului.
16:00
Pe data de 24 septembrie, la Chișinău a avut loc primul eveniment dedicat Zilei Recordurilor. În cadrul acestui eveniment doritorii de a se avânta în competiție au avut posibilitatea de a concura pentru titlul de campion național la 11 discipline.
15:40
Marina Tauber rămâne în arest la domiciliu. Curtea de Apel a menținut decizia Judecătoriei Ciocana cu privire la prelungirea arestului cu 20 de zile. Informația a fost confirmată pentru AGORA de procurora responsabilă de relația cu presa, Mariana Cherpec.
15:20
Noi criterii de clasificare a întreprinderilor micro, mici și mijlocii au fost aprobate de Guvern. Cabinetul de Miniștri a dispus majorarea valorii acestor criterii, pentru ca mai multe întreprinderi să beneficieze de programe de suport.
15:00
Primăria municipiului Chișinău a venit cu o reacție după ce poliția a anunțat că s-a adresat în instanța de judecată cu o solicitare, ca cea din urmă să oblige municipalitatea să interzică manifestațiile din centrul capitalei. Responsabilii de la Primărie au menționat că este de competența poliției să asigure ordinea și securitatea publică.
14:20
Parcul industrial CAAN SA este o verigă esențială în nodul industrial din zona centrală a Republicii Moldova. În rol de dezvoltator și facilitator în lanțul de producție al companiile industriale, platforma continuă să contribuie la consolidarea nucleelor industriale naționale regionale prin investiții în modernizarea complexului industrial și energie verde. Dezvoltatorul a investit deja 3.5 mln euro și urmează să aloce alte 17.5 mln euro.
14:20
În seara zilei de 5 octombrie a început să circule pe scară largă pe rețelele de socializare un videoclip în care 500 de persoane mobilizate în regiunea Belgorod. Bărbații înarmați din videoclip se plâng că li s-au dat arme, dar nu au fost repartizați într-o unitate, și că trăiesc „în condiții inumane” de o săptămână, cumpărându-și singuri hrana. Nu se știe cine a realizat videoclipul, scrie meduza.io.
14:10
Dinamic, autentic, sincer și un pic dulce. Așa este noul proiect video lansat de cei de la Zahăr Cinci Inimioare - „La Dolce Vita”. Un proiect video ce vine să contureze portretele persoanelor cu atitudine pe care alegem să le urmărim zilnic - pe rețelele de socializare, în emisiuni sau în viața cotidiană. Un produs video pe care îl puteți consuma dimineața la dejun, în pauzele de masă sau atunci când aveți acele 5 minute libere.
14:00
Maib își extinde portofoliul de soluții digitale disponibile prin rețeaua de bancomate. Începând de astăzi, poți cumpăra și vinde euro sau dolari în numerar, la bancomatele maib, iar restul să îl redirecționezi pe un card maib.
13:40
Continuăm primul sezon #WINEderfulWoMen cu cel de-al doilea episod, în care invitata este Diana Lazăr, șefa industriei vitivinicole, APM, USAID și director parteneriate și funcții de piață, FTA, USAID și Suedia. Aflați cum colaborează oamenii din industria vinului, ce șanse au micii producători și cine sunt adevărații concurenți ai vinului moldovenesc.
13:30
Cel puţin 31 de oameni, printre care 23 de copii, au fost uciși joi într-un atac armat comis la o grădiniţă din localitatea thailandeză Na Klang, anunță poliţia locală, scrie Agerpres.
Ieri
13:10
În primele nouă luni ale anului 2022, la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 65,5 miliarde lei, fiind în creștere cu 11,5 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut.
13:00
Deputații au votat pentru îmbunătățirea mecanismului de asigurare a drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie. Un proiect de lege în acest sens a fost susținut, în prima lectură, cu votul a 51 de deputați din cadrul fracțiunii parlamentare PAS.
13:00
La 30 septembrie curent, poliția s-a adresat cu o cerere prealabilă Primăriei municipiului Chișinău cu solicitarea de sistare a protestelor din centrul orașului, la care Primăria nu a reacționat, spun oamenii legii. Iar la data de 4 octombrie curent, poliția s-a adresat în instanța de judecată cu solicitarea de a obliga municipalitatea suspende aceste întruniri.
12:20
Linella lansează campania de imagine „Zi de zi adunăm Moldova la masă” prin realizarea unui spot video a cărui imagine șicoloană sonoră se bucură de aportulunor artiști locali, cunoscuți și pe plan internațional: trupa Zdob și Zdub.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.