Pașaportul perfectat în Moldova poate fi livrat la domiciliu sau în orice țară a lumii. Iată cum funcționează și cât costă serviciul

Agora.md, 6 august 2022 17:20

Începând cu luna iulie, cetățenii R. Moldova, după ce-și perfectează pașaportul la Agenția Servicii Publice, pot primi actul prin livrare în orice localitate din țară și în orice țară a lumii. Serviciul numit MDelivery a fost gândit de Agenția de Guvernare Electronică și este disponibil de o lună. La emisiunea DESCIFRAT, la AGORA, Olga Tumuruc, airectoarea AGE, a dezvăluit cât costă și ce posibilități oferă acest serviciu.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 8 ore
20:20
Canicula rămâne prezentă și în luna august, la începutul săptămânii viitoare temperaturile urmând să ajungă până la 34 de grade Celsius, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Cele mai mari valori termice se vor înregistra în zona de sud a țării, iar cele mai mici, în zona de nord.
Acum 12 ore
19:10
Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza, pe fondul noii escaladări armate cu gruparea Jihadul Islamic, au indicat duminică surse de securitate egiptene citate de Reuters şi AFP, transmite Digi24.
17:20
Republica Moldova este din nou parte a Asociației Mondiale a Drumurilor (PIARC) după ce și-a redobândit statutul de membru. Anunțul a fost făcut de Administrația de Stat a Drumurilor.
17:10
Republica Moldova este din nou parte a Asociației Mondiale a Drumurilor (PIARC) după ce și-a redobândit statutul de membru. Anunțul a fost făcut de Administrația de Stat a Drumurilor.
16:20
Amnesty International face un pas înapoi și își cere scuze pentru „suferința și furia” provocate de raportul în care a acuzat Kievul că și-ar pune în pericol proprii civili. Documentul a provocat furia președintelui Volodimir Zelenski și a dus la demisia șefei filialei ucrainene a organizației, transmite Reuters.
15:30
În august 2008, sub conducerea președintelui Mihail Saakașvili, Georgia a lansat o ofensivă militară pentru a recupera republica separatistă Osetia de Sud, în ajutorul căreia a intervenit Federația Rusă. La 14 ani de la acele evenimente, Republica Moldova reiterează poziția de condamnare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Georgiei.
Acum 24 ore
14:10
Încă patru nave au părăsit porturile ucrainene, acestea transportând aproape 170 de mii de tone de produse agricole la bord. Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov și Ministerul turc al Apărării.
13:10
Circa 2.900 de contribuabili aflați în faliment datorează statului în jur de 8,5 miliarde lei, arată un raport al Curții de Conturi. Mai mult, auditorii publici au constatat că datoriile acestor contribuabili sunt în creștere.
12:10
Institutul pentru Studiul Războiului citează publicația rusă de opoziție The Insider, care susține că armata rusă depozitează mine și explozibili la Centrala Nucleară Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa. Anterior, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi a declarat că există un risc real de dezastru în cazul acestei centrale.
11:20
Ex-vicepremierul pentru reintegrare, Vladislav Kulminski face parte din echipa Organizației Națiunilor Unite (ONU) la Centrul de Coordonare Comună (CCC) de la Istanbul, care se ocupă cu monitorizarea tuturor navelor care au început să transporte cereale din Ucraina. Despre aceasta a anunțat Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS).
10:00
Poliția din Kosovo afirmă că una din patrulele sale din apropierea graniței cu Serbia a fost atacată, sâmbătă, într-o zonă afectată des de dispute etnice și activități de contrabandă, transmite Reuters.
09:10
Peste 36 de mii de traversări au fost semnalate la granița cu România, considerată și cea mai „activă” frontieră. În același timp, alte 13 mii de treceri au fost semnalate la granița moldo-ucraineană, iar puțin peste 10 mii la frontiera aeriană.
Ieri
21:50
Numărul în creștere de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, ne-a determinat să-i convocăm pe micii noștri experți la o discuție serioasă. I-am întrebat de ce virusul revine dar și ce remedii ar exista pentru o viață sănătoasă. Răspunsurile ne-au intrigat și ne-au adus zâmbete pe buze, de aceea nu am ezitat și le împărțim cu voi.
20:00
În momentul în care autoritatea din România a solicitat apostilarea tuturor actelor din dosarul de cetățenie, aceasta s-a transformat într-un colaps la Ministerul Justiției, autoritatea responsabilă de apostilare, contată Olga Tumuruc, directoarea Agenției de Guvernare Electronică, la emisiunea DESCIFRAT, la AGORA. Totuși, soluția există și asta ar însemna o interfață accesibilă pentru partea română care ar permite verificarea directă a actelor depuse de cetățenii moldoveni.
19:10
Peste 100 de orașe au rămas fără apă potabilă. Anunţul a fost făcut de ministrul francez al tranziției ecologice, Christophe Béchu, scrie Euronews. Potrivit oficialului, orașele afectate primesc apă cu camioanele. Prim-ministrul Franței, Elisabeth Borne, a activat vineri o celulă de criză interministerială pentru a aborda problema secetei, despre care biroul său a spus că este „cea mai gravă criză înregistrată vreodată” în țară.
17:20
Începând cu luna iulie, cetățenii R. Moldova, după ce-și perfectează pașaportul la Agenția Servicii Publice, pot primi actul prin livrare în orice localitate din țară și în orice țară a lumii. Serviciul numit MDelivery a fost gândit de Agenția de Guvernare Electronică și este disponibil de o lună. La emisiunea DESCIFRAT, la AGORA, Olga Tumuruc, airectoarea AGE, a dezvăluit cât costă și ce posibilități oferă acest serviciu.
16:00
Un accident teribil a avut loc în dimineața zilei de sâmbătă pe o autostradă din Croația. Unsprezece persoane au murit şi mai multe au fost rănite după ce un autocar polonez a deviat de pe drum și s-a oprit într-un șanț. Un purtător de cuvânt al poliţiei, Matko Muric, a declarat că în autocar se aflau cetățeni străini, scrie ABC News.
15:10
În următorul sezon rece valoarea facturii la încălzire va fi cât mai apropiată de cea din iarna anului trecut. Asta pentru că 90% din toți cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de ajutor din partea statului. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”. Oficialul a precizat că moldovenii își vor declara on-line veniturile, iar în baza cifrelor, statul va calcula cât la sută din valoarea facturii va fi compensată.
14:10
Aerul respirat de locuitorii unui sat din Islanda riscă să fie intoxicat de o erupție vulcanică din apropiere de capitala islandeză Reykjavik. Anunțul a fost făcut vineri de Institutul meteorologic al Islandei. Autoritățile se aşteaptă la o poluare gazoasă deosebit de importantă la Vogar, o localitate cu 1.000 de locuitori aflată la cinci kilometri nord-est de Fagradalsfjall, o vale muntoasă nelocuită, în care s-a produs erupţia, scrie presa internațională.
11:00
Chiar dacă nu sunt pregătite să trimită oameni pe o altă lume, NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) speră să preia mostrele pe care Perseverance le-a colectat și să le readucă în siguranță pe Pământ. Pentru asta vor avea nevoie de ajutorul a încă două elicoptere, scrie IFL Science. Potrivit sursei citate, NASA și ESA colaborează pentru a plasa pe Marte un modul de aterizare capabil să decoleze din nou și să faciliteze transportarea încărcăturii pe Pământ.
10:10
Atacurile asupra teritoriului palestinian au continuat și în timpul nopții. Gruparea armată Jihad Islamic a lansat, la rândul său, rachete spre statul evreu, unde a fost activat sistemul de apărare anti-aeriană Iron Dome, scrie Times of Israel. Înainte de confruntările din timpul nopții, armata israeliană a anunțat că a ucis 15 luptători ai Jihadului Islamic, o organizaţie considerată teroristă de Israel, SUA și UE.
09:10
Primul week-end din luna august vine cu temperaturi caniculare care se vor înregistra pe teritoriul întregii țări. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 6-8 august, pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.
Mai mult de 2 zile în urmă
23:00
Ministerul ucrainean de Externe a condamnat cu fermitate vineri acţiunile trupelor ruse pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei) şi a cerut comunităţii internaţionale „să ia măsuri imediate pentru a forţa Federaţia Rusă să părăsească centrala” nucleară din Zaporojie şi să "o transfere sub controlul Ucrainei în interesul securităţii lumii întregi", relatează agenţia de presă Ukrinform, citată de Agerpres.
22:20
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari susține că în perioada rece a anului suma totală necesară pentru a finanța mecanismul de acordare a compensațiilor către cetățeni se va ridica la circa cinci miliarde de lei. Oficialul susține că noul sistem va viza acordarea ajutoarelor într-un mod mai țintit și diferențiat pe categorii.
21:50
Războiul din Ucraina a generat o criză umanitară fără precedent în întreaga regiune. În aceste circumstanțe, Republica Moldova și-a asumat gestiunea fluxului enorm de refugiați care vin în țara noastră.
21:10
Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat la ce etapă se află construcția liniei electrice aeriene 400 kV Vulcănești Chișinău. Acesta susține că la moment au loc mai multe lucrări de proiectare a pilonilor, a fundațiilor, elaborare a planului și profilului liniei.
20:40
Beijingul a anunțat vineri că va sista cooperarea cu Statele Unite în mai multe domenii, ca răspuns la vizita de marți, 2 august a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi în Taiwan. În același timp, ambasadorul chinez în SUA a fost convocat la Casa Albă, unde i s-a înmânat o notă de protest în legătură cu manevrele militare începute de China în jurul Taiwanului, transmite Digi24.
20:30
22 de tone de ajutor umanitar va fi distribuit refugiaților din Ucraina și familiilor gazdă din Republica Moldova. Primele două loturi de ajutor umanitar au ajuns astăzi la Strășeni și Anenii Noi.
19:30
Israelul anunță noi operațiuni militare în Fâșia Gaza, îndreptate împotriva „Jihadului Islamic”. Potrivit unui comunicat al armatei, au fost bombardate ținte din zonă, fiind ucis comandantul principal al Jihadului Islamic, Tayseer Jabari, anunță The Times of Israel.
18:40
Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a efectuat o vizită în Zona de Securitate vineri, 5 august. Oficialul s-a deplasat în localitatea Gura Bîcului din raionul Anenii-Noi.
18:10
Asociația „Forța Fermierilor” insistă asupra introducerii stării de urgență în agricultură, de rând cu acordarea dreptului de amânare a plăților față de creditorii privați și unele facilități fiscale. Cererile au fost înaintate în cadrul unei ședințe de lucru cu ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea.
17:40
Vladimir Putin l-a primit vineri pe omologul său turc, Recep Erdogan, la Soci, stațiunea rusă de pe malul Mării Negre. Este a doua întâlnire tete-a-tete între cei doi lideri după cea de săptămânile trecute, când au avut un summit la Teheran, transmite Digi24.
17:30
În premieră, Mongolia a acordat Republicii Moldova autorizații pentru efectuarea transportului internațional de mărfuri. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională Transport Auto (ANTA).
17:10
În ultimii ani, RepublicaMoldova a pierdut mai mult de jumătate din totalul de vite mulgătoare, iar creșterea acestor animale nu mai este atât de rentabilă ca în anii anteriori. Printre cauzele acestui trend descendent în sectorul zootehnic sunt seceta și lanțul de scumpiri care s-a abătut peste meleagurile noastre. În ultimii 40 de ani, șeptelul de bovine din țară s-a redus de șase ori. AGORA a analizat cum au evoluat cifrele din sectorul zootehniei, ce îi nemulțumește pe fermieri și cu ce soluții vin autoritățile pentru a revitaliza ramura creșterii bovinelor.
17:00
Memorandum-ul de cooperare și schimb de informații cu privire la identificarea amprentelor digitale în scopuri de justiție penală și pentru lupta împotriva terorismului, a fost semnat astăzi, la Chișinău, de către ministrul afacerilor interne Ana Revenco și oficiali ai Biroului Federal de Investigații (FBI) al SUA.
16:50
Amenzi de aproape 40 de mii de lei pentru mai multe posturi de televiziune, apropiate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și „TV-Comunicații Grup” SRL. Principalele încălcări constatate în cadrul ședinței din 5 august sunt nerespectarea Concepției generale aprobată de Consiliul Audiovizualului și transmisiunea fără licență de emisie.
16:10
Vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi respinge apelurile la negocieri directe dintre Gazprom și conducerea țării la Moscova. Parlamentarul afirmă că, în opinia sa, condiția obținerii unui preț mai mic pentru gazul rusesc este susținerea războiului dus de Rusia în Ucraina.
16:00
Pacienții cu diabet zaharat pot beneficia de analogi de insulină și dispozitive medicale compensate. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) explică ce pași trebuie urmați pentru obținerea acestora.
15:40
Autoritățile din Nikolaev anunță stare de asediu în oraș începând cu ziua de vineri, 5 august și până luni, 8 august, perioadă în care vor încerca să identifice posibilii spioni ai Rusiei, scrie Reuters.
15:20
Trăim timpuri în care tehnologii informaționale progresează cu pași alerți, iar dezvoltarea digitală se strecoară inevitabil în toate domeniile de activitate. Apar noi instrumente menite să simplifice procese, să ofere comoditate și să economisească timp și bani. Așa sau altfel, autoritățile centrale ale R. Moldova, după modelul altor țări avansate pe domeniul digitalizării, cum ar fi Estonia, și-au propus să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor prin modernizarea serviciilor publice electronice. Le-a reușit sau ba și ce planuri așteaptă să fie puse în practică? Discutăm azi la DESCIFRAT cu Olga Tumuruc - Directoarea Agenției de Guvernare Electronică.
15:20
Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în iulie, pentru a patra lună consecutiv, graţie în special declinului preţurilor la cereale şi uleiuri vegetale, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Chiar dacă a scăzut timp de patru luni, acest indice este în prezent cu 13,1% mai mare decât era în luna iulie 2021, scrie Digi24.
15:10
Trăim timpuri în care tehnologii informaționale progresează cu pași alerți, iar dezvoltarea digitală se strecoară inevitabil în toate domeniile de activitate. Apar noi instrumente menite să simplifice procese, să ofere comoditate și să economisească timp și bani. Așa sau altfel, autoritățile centrale ale R. Moldova, după modelul altor țări avansate pe domeniul digitalizării, cum ar fi Estonia, și-au propus să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor prin modernizarea serviciilor publice electronice. Le-a reușit sau ba și ce planuri așteaptă să fie puse în practică? Discutăm azi la DESCIFRAT cu Olga Tumuruc - Directoarea Agenției de Guvernare Electronică.
15:00
70 de cicliști, inclusiv patru membri ai echipei maib, au pedalat 102 km pe traseul Chișinău-Isacova-Chișinău pentru a susține copiii și adulții care suferă de boli incurabile, în stadiu progresiv sau avansat şi cu un prognostic limitat de viaţă. Cursa caritabilă „Foc la ghete pe biciclete” se află la a treia ediție și a fost organizată de Fundația Hospice Angelus Moldova, fiind colectați 70 de mii de lei din taxa de înscriere și din donațiile partenerilor, sponsorilor și a persoanelor fizice.
14:40
Un tânăr de 27 de ani, conducând automobilul de marca Renault prin localitatea Sofia, în circumstanțe necunoscute a accidentat vehiculul de marca Opel care staționa regulamentar și a fost proiectat într-un alt automobil Škoda, care, la fel, era parcat regulamentar, ulterior acesta a lovit alte două vehicule de marca Toyota parcate în preajmă.
14:30
Pe numele procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo se pornește un nou dosar penal. Aceasta după ce la ședința din 5 august, procurorul Victor Furtună a fost desemnat de membrii Consiliului Superior al Procurorilor să examineze pretinsele acțiuni ilegale comise de șeful suspendat al PG.
14:20
4 zile de așteptare a treptelor sau pervazurilor pentru ca să poți să le ridici din producere? Astăzi datorită noului echipament la Art Granit le ai în 3 zile de la expedierea comenzii!
14:10
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noi tarife pentru apa potabilă pentru localitățile din nordul țării. Astfel, consumatorii din Soroca și Briceni vor achita 15,39 de lei și respectiv 19,22 de lei pentru un metru cub de apă.
13:40
Belarus și Rusia sunt țările din care sunt expediate alertele din ultima perioadă precum că mai multe instituții importante din țară și capitală ar fi minate. Declarația a fost făcută de Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii„Ediție specială” la Radio Moldova.De altă parte, autoritățile de la Chișinău verifică dacă autorii s-ar afla anume în aceste țării. Iată ce măsuri de răspuns se întreprind în Moldova.
13:20
Guvernul pregătește un set de măsuri de sprijin pentru angajații din sectorul public și pensionari. Acestea urmează să fie anunțate în luna septembrie, spune Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii„Ediţie specială” la Radio Moldova. Astfel, unele salarii vor fi majorate cu 6%. La fel, se prevăd ajutoare unice pentru cei care au venit lunar sub 15.000 de lei și pentru cei cu pensii mai mici de 5.000 de lei.
12:50
China a decis să o sancționeze pe președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și pe familia sa apropiată, ca răspuns la acțiunile sale „provocatoare” în contextul vizitei în Taiwan, a anunțat Ministerul chinez de Externe, scrie Reuters.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.