Spatari: Valoarea facturii la încălzire va fi apropiată de cea din iarna anului trecut

Agora.md, 6 august 2022 15:10

În următorul sezon rece valoarea facturii la încălzire va fi cât mai apropiată de cea din iarna anului trecut. Asta pentru că 90% din toți cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de ajutor din partea statului. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”. Oficialul a precizat că moldovenii își vor declara on-line veniturile, iar în baza cifrelor, statul va calcula cât la sută din valoarea facturii va fi compensată.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 10 minute
13:50
Mai multe asociații patronale din domeniul transportului solicită de la Ministerul Infrastructurii (MIDR) retragerea proiectului de modificare a Codului transporturilor rutiere din „dezbateri publice” și „organizarea activității reale și transparente” a grupului de lucru creat de MIDR, în vederea elaborării unui proiect de lege calitativ de modificare a Codului transporturilor rutiere, în interesul ramurii, „ci nu a unor grupuri restrânse de interese”.
Acum 30 minute
13:30
Două companii care oferă credite nebancare și-au suspendat activitatea pentru un termen determinat, în baza unei decizii luate de asociați. Anunțul a fost de către Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).
Acum 2 ore
12:50
Doar patru partide politice (14,28%) dintre cele 28 care au beneficiat de subvenții de la bugetul de stat au raportat utilizarea resursele financiare cu destinație specială pentru acțiuni de promovare și încurajare a participării femeilor și tinerilor în procesele politic și electoral în limita de 10% și 20% stabilite de legislație.
12:20
Mai mulți susținători ai Partidului Comuniștilor (PCRM) și ai Partidului „Șor” au protestat, miercuri, în fața Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) împotriva scumpirii tarifului la apă.
12:20
Controlul deținut de forțele ruse asupra celei mai mari părți din resursele naturale ale Ucrainei, pun în pericol economia țării pe termen lung, conform studiului realizat de The Washington Post.
12:10
Autoritățile din Rusia ar face promisiuni de libertate și bani condamnaților din celulele aglomerate ale închisorilor rusești. Această scenă se desfășoară adesea în comunitățile de deținuți din Rusia. Cu o armată regulată epuizată după aproape șase luni de invazie dezastruoasă și sângeroasă în Ucraina, există tot mai multe dovezi că Kremlinul recrutează prizonierii Rusiei pentru a lupta pe front, scrie CNN.
12:10
Dacă a venit timpul să te muţi la propria casă şi planifici să-ţi achiziţionezi o locuinţă cu ajutorul unui credit ipotecar, trebuie să te asiguri 100% că ai ales cea mai bună ofertă de la cea mai sigură bancă.
12:10
În ultimul deceniu, secetele din Republica Moldova au devenit tot mai frecvente și tot mai intensive. Astfel, în ultimii 11 ani șase au fost cu secete de diferită intensitate. În ultimii 30 de ani, secetele din anii 1994, 2007, 2011, 2012 și 2015 s-au evaluat drept cele mai puternice din punct de vedere al intensității și catastrofale după suprafața ocupată, care afectează economia. Schimbările climatice ar putea submina serios securitatea alimentară a Moldovei, lucru dovedit de seceta gravă din 2007, în timpul căreia s-a înrăutățit atât cantitatea generală a alimentelor disponibile pentru locuitorii din mediul rural, cât și sectorul agricol al țării. AGORA îți prezintă pe scurt, episoadele de secetă cu care s-a confruntat țara noastră.
12:00
Autoritățile din Rusia ar face promisiuni de libertate și bani condamnaților din celulele aglomerate ale închisorilor rusești. Această scenă se desfășoară adesea în comunitățile de deținuți din Rusia. Cu o armată regulată epuizată după aproape șase luni de invazie dezastruoasă și sângeroasă în Ucraina, există tot mai multe dovezi că Kremlinul recrutează prizonierii Rusiei pentru a lupta pe front, scrie CNN.
Acum 4 ore
11:30
O nouă reuniune a membrilor comunității antreprenorilor AIM sub marca „Ask me Anything” a avut loc în luna iulie. De data aceasta, am avut 4 invitați, care și-au împărtășit experiențele.
11:10
Prețurile medii de consum în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 31,83%. Astfel, produsele alimentare s-au scumpit cu 34,30%, mărfuri nealimentare cu 23,44%, iar cele mai mari majorări s-au înregistrat la servicii prestate populației - 40,70%.
10:50
Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, consideră că embargoul impus de Rusia asupra produselor vegetale de pe malul drept al Nistrului reprezintă un motiv în plus pentru introducerea stării de urgență în agricultură.
10:40
Luna iulie 2022 a fost una dintre cele mai călduroase luni iulie din istoria monitorizărilor meteorologice, a anunţat marţi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie specializată a ONU cu sediul la Geneva, scrie Digi24.
10:10
Trei zile, acesta este termenul pe care l-a oferit primarul capitalei, Ion Ceban, serviciilor municipale, pentru a fi înlăturate consecințele ploii. Anunțul a fost făcut în cadrul unei ședințe matinale, care a avut loc în dimineața zilei de 10 august, la primărie.
10:00
„E dinamic, deciziile sunt mega rapide, e cool, tare provocator, înveți o groază de lucruri noi și în acest stil lucrează și cei de la Google” – sunt doar câteva dintre impresiile unui angajat, care de câteva luni trăiește experiența agile wow la maib (wow fiind abrevierea de la way of working, stil de lucru).
Acum 6 ore
09:50
Deși așteptată după o secetă îndelungată, ploaia din această perioadă a provocat și daune. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au fost solicitați să intervină la pomparea apelor și defrișarea copacilor căzuți în urma precipitațiilor abundente. Conform informației recepționate de la furnizorii de energie electrică din cauza condițiilor meteo nefavorabile în sera zile de 9 august au rămas parțial deconectați consumatori din 18 localități.
09:40
Lucrătorii din agricultură abandonează sectorul, lăsând ramura fără brațe de muncă. E o afirmație pe care o repetă mai mulți oameni din breaslă, dând vina pe salariile atractive din alte domenii sau munca din străinătate. Pentru avea un tablou mai clar, AGORA a studiat datele statistice și a aflat că agricultorii se află la coada veniturilor, fiind doar cu o treaptă mai sus decât codașii ratingului - angajații HORECA. Vă propunem mai jos să faceți cunoștință cu istoriile a trei oameni de afaceri din domeniul agricol, care ne-au relatat, din propria experiență, cum se confruntă cu lipsa brațelor de muncă. Și pentru că nu am vrut să lăsăm semne de întrebare, am telefonat la Ministerul Agriculturii pentru a afla ce măsuri întreprind funcționarii. Ce ne-a reușit, vedeți în articolul de mai jos.
09:40
Victoriabank își lansează Strategia de dezvoltare pentru următorii trei ani. În document au fost fixate scopurile pe care Victoriabank urmează să le atingă până în anul 2024. Strategia este orientată spre dezvoltarea organică a băncii, reorganizarea modelului de business și lansarea unor noi produse digitale. De asemenea, Victoriabank are drept obiectiv de a deveni prima opțiune pentru clienți.
09:20
Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a venit cu o adresare către edilul capitalei Ion Ceban, în urma precipitațiilor de marți-seara. Membrul Executivului a scris pe pagina sa de Facebook că ploaia de ieri a arătat cât de prost primarul gestionează acest oraș. La scurt timp cu o replică a venit purtătoarea de cuvânt a edilului. Natalia Ixari a scris pe rețelele sociale ministrul face politică, în timp ce sute de angajați lichidează consecințele ploii.
08:50
Un caz tragic a avut loc în capitală la data de 9 august, când au fost înregistrate precipitații abundente. Un bărbat de 43 de ani a murit, după ce a călcat într-o băltoacă în care erau căzute două fire electrice. Totul s-a întâmplat în timp ce victima se îndrepta spre casă.
08:20
Rusia nu va reuși să ocupe regiunea Nicolaiv-Odesa și să ajungă în regiunea transnistreană. Consilierul administrației președinției ucrainene, Alexei Arestovici, și-a exprimat convingerea că un astfel de scenariu este irealizabil. Oficialul ucrainean a menționat că, grație sprijinului partenerilor externi, armata ucraineană s-a modernizat considerabil și este tot mai dotată. De cealaltă parte, armata rusă este epuizată și va ceda în curând, spune Arestovici, notează IPN.
Acum 8 ore
07:30
Lucrătorii din agricultură abandonează sectorul, lăsând ramura fără brațe de muncă. E o afirmație pe care o repetă mai mulți oameni din breaslă, dând vina pe salariile atractive din alte domenii munca din străinătate. Pentru avea un tablou mai clar, AGORA a studiat datele statistice și a aflat că agricultorii se află la coada veniturilor, fiind doar cu o treaptă mai sus decât codașii ratingului - angajații HORECA. Vă propunem mai jos să faceți cunoștință cu istoriile a trei oameni de afaceri din domeniul agricol, care ne-au relatat, din propria experiență, cum se confruntă cu lipsa brațelor de muncă. Și pentru că nu am vrut să lăsăm semne de întrebare, am telefonat la Ministerul Agriculturii pentru a vedea ce măsuri întreprind funcționarii. Ce ne-a reușit, vedeți în articolul de mai jos.
Acum 24 ore
23:00
În seara zilei de 9 august, pe traseul Odesa-Reni s-a produs un accident rutier. În aceste circumstanțe, circulația spre Odesa este temporar sistată, informează Poliția de Frontieră.
22:30
Prețurile de consum în Ungaria și-au continuat creșterea în luna iulie, atingând cel mai ridicat nivel de după 1998, ceea ce nu oferă niciun răgaz pentru Banca Națională a Ungariei, care a adoptat deja cea mai mare majorare a dobânzii de referință din Uniunea Europeană, transmite digi24.ro.
22:10
Administrarea în scop profilactic a preparatelor de ioduri de potasiu acum este inoportună așa cum nu există temei rezonabil, iar utilizarea fără indicații a acestor preparate pot afecta funcțiile glandei tiroide. Avertizarea vine din partea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În același timp, instituția publică instrucțiuni de utilizare a preparatelor de Iodură de potasiu în caz de catastrofă nucleară. Iată ce trebuie să știm.
21:00
Ploaia violentă din seara zilei de marți a declanșat un șir de probleme în Chișinău. Cititorii AGORA comunică mai multe pagube, printre care mașini avariate și copaci doborâți la pământ. Mai mult, Regia Transport Public informează că mai multe unități de troleibuz stașionează.
20:30
În seara zilei de 9 august, pe traseul Odesa-Reni s-a produs un accident rutier. În aceste circumstanțe, circulația spre Odesa este temporar sistată, informează Poliția de Frontieră.
20:20
Spațiul mediatic global a suferit transformări dramatice odată cu apariția rețelelor de socializare. Azi informația este mai aproape și mai accesibilă decât oricând. Informează toți - e suficient să deschizi orice platformă de social media. Cum poate mass-media să-și găsească loc în această lume nouă?
20:10
În orele după-amiezii, capitala a fost cuprinsă de precipitații abundente. Ploile cad în cantități mari și formează adevărate râuri pe străzile Chișinăului. Cititorii AGORA au trimis imagini surprinse din mai multe locații ale orașului.
19:10
Din 15 august, Federația Rusă interzice temporar importul de produse vegetale din aproape toate raioanele R. Moldova. Declarația a fost făcută de Iulia Melano, consilier al șefului Rosselhoznadzor, potrivit Ria Novosti.
18:20
Comisia Situații Excepționale a simplificat procedura eliberare a autorizațiilor pentru tăieri în fondul forestier şi în vegetația forestieră din afara fondului forestier. Acestea vor putea fi eliberate în baza cererii deținătorului de teren și actului de cercetare fitosanitară a arborilor. Termenul de examinare a cererii pentru obținerea autorizației a fost redus de la 20 la 10 zile. La fel, se anunță reguli de eliberare a lemnelor de foc pentru populație, sub supravegherea Agenției „Moldsilva”.
18:10
În Republica Moldova, 31,22% dintre locuitori s-au imunizat cu schema completă împotriva COVID-19, arată datele Ministerului Sănătății. Potrivit instituției, în perioada 1-7 august au fost vaccinate 5.364 de persoane, mai mult cu aproape 8% față de săptămâna precedentă.
17:40
În după-amiaza zilei de 9 august, în satulNovofedorovka din Crimeea au avut loc un șir de explozii. Localnicii spun că au văzut un nor de fum deasupra bazei aeriene militare ce aparține armatei ruse, notează meduza.io. La rândul său, Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că în jurul orei 15:20, pe teritoriul aerodromului au fost detonate mai multe muniții de aviație.
17:20
Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc către sudul Europei la începutul acestei luni, deoarece sancțiunile occidentale au împiedicat-o să primească taxe de tranzit de la Moscova, a declarat grupul rus Transneft, scrie Reuters.
16:50
Prima navă cu cereale care s-a îndreptat către Liban din Ucraina, a fost refuzată de către cumpărător, din cauza întârzierii termenelor de livrare, anunță ambasada Ucrainei pe Twitter.
16:40
Premierul estonian Kaja Kallas și premierul finlandez Sanna Marin au cerut Uniunii Europene să nu mai dea vize turistice rușilor, la o zi după ce Volodimir Zelenski a spus că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este „cea mai importantă sancțiune”, stârnind o nouă reacție nervoasă a Kremlinului, scrie Hotnews.
16:30
Ministerul Sănătății susține că întreprinde măsuri să asigure disponibilitatea iodurii de potasiu în R. Moldova. În urma discuțiilor purtate de ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Ala Nemerenco cu omologul său din România, Alexandru Rafila, statul vecin a donat țării noastre peste un milion de pastile de iodură de potasiu.
16:30
ONUKA este o trupă electro folk din Ucraina, care a devenit populară datorită magiei pe care o face pe scenă - o combinație fantastică dintre 10 instrumentiști, folclor ucrainean și muzică electro. Pe lângă asta, vocalista bandului Natalia Zhyzhchenko cântă la sopilkă, ocarină, fluier, harpă dar și la câteva instrumente tradiționale de percuție.
16:20
Armata rusă continuă să bombardeze centrala nucleară din Zaporojie și amenință să arunce clădirile în aer. Autoritățile ucrainene au făcut estimări despre posibilele consecințe în cazul unei catastrofe, notează Unian.net.
16:10
Jumătate din din totalul autorizațiilor de import a medicamentelor pe teritoriul Republicii Moldova au fost atribuite companiilor de profil din regiunea transnistreană. Mecanismul de import a medicamentelor a fost discutat în cadrul grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății a Chișinăului și Tiraspolului, la cea de-a 5-a ședință din 2022.
16:00
Inflația în Republica Moldova a atins nivelul de 31,8% la finele lunii iunie. Datele au fost comunicate de guvernatorul Băncii Naționale (BNM), Octavian Armașu, în cadrul prezentării celui de-al treilea raport asupra inflației pentru anul 2022. Octavian Armașu.
15:40
Inflația în Republica Moldova a atins nivelul de 31,8% la finele lunii iunie. Datele au fost comunicate de guvernatorul Băncii Naționale (BNM), Octavian Armașu, în cadrul prezentării celui de-al treilea raport asupra inflației pentru anul 2022. Octavian Armașu.
15:00
Guvernatorul Băncii Naționale (BNM), Octavian Armașu, prezintă al treilea raport asupra inflației pentru anul 2022.
15:00
Francezii încearcă să salveze beluga rătăcită o săptămână în urmă în râul Sena, pentru a fi întoarsă în habitatul său arctic, a anunțat organizația franceză care s-a implicat în salvarea ei, conform informațiilor difuzate de Reuters.
14:50
Circa 170 de milioane de lei, aceasta este suma pe care a alocat-o Primăria Chișinău pentru reparația a 195 de școli din capitală. Dintre acestea, doar în 171 lucrările fie sunt în desfășurare, fie au fost deja finisate. Autoritățile dau asigurări că până la 25 august totul va fi gata.
14:40
În ultima săptămână, peste 10 mii de persoane s-au infectat cu coronavirus. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în perioada 1-7 august, cazurile au fost confirmate după ce s-au efectuat 36.628 de teste.
14:30
În ultima săptămână, peste 10 mii de persoane s-au infectat cu coronavirus. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în perioada 1-7 august, cazurile au fost confirmate după ce s-au efectuat 36.628 de teste.
14:20
În primele șapte luni ale anului, pe teritoriul țării s-au produs 1.139 de incendii, fiind în creștere cu 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Datorită intervenției pompierilor, 124de persoane au fost salvate din flăcări 124 de persoane și bunuri materiale în sumă de peste 243 milioane lei.
14:10
Aproximativ 1.200 de tone de combustibil nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse, iar manipularea defectuoasă a acestuia ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi Rusia vecină, a avertizat marţi un responsabil ucrainean, citat de agențiile de presă EFE şi Ukrinform.
14:10
Șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a consiliului municipal Chișinău, Boris Gîlca, a venit cu recomandări în caz de un eventual accident nuclear, în contextul ultimelor evenimente de la centrala atomică din Zaporojie. „Suntem la cca 740 km distanță de orașul Zaporojie din Ucraina. Urmărim doar din mass-media știrile despre incidentele la centrala nucleară din acest oraș. În acest război nimic nu este sigur sau logic. Vrem să credem cu toată certitudinea că lucrurile vor fi sub control și nu vom avea incidente cu urmări al unui dezastru nuclear. Dar există un risc probatoriu - fie prin probleme de întreținere, fie prin bombardare sau distrugere deliberată”, a scris Gâlca pe pagina sa de Facebook.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.