88 de monede de colecție, depistate în bagajul și încălțămintea unui cetățean georgian, la Aeroportul din Chișinău

Radio Chisinau, 6 august 2022 12:45

Ieri, ora 19:30, la cursa Chișinău - Istanbul, în timpul controlului bagajului de cală, polițiștii de frontieră în conlucrare cu vameșii au depistat 50 de monede în valiza unui cetățean al Georgiei de 37 de ani.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 4 ore
19:45
David Popovici (17 ani) a cucerit medalia de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatele Europene de la Roma. Românul a stabilit un nou record mondial, cu timpul de 46,86 secunde, scrie gsp.ro.
Acum 6 ore
19:30
Universitățile regionale din Republica Moldova vor continua procesul de admitere pentru anul de studii 2022-2023, transmite MOLDPRES cu referire la un comunicat de astăzi al Ministerului Educației și Cercetării (MEC).
18:45
Primăria municipiului Chișinău informează că în perioada: 15 august 2022 - 1 octombrie 2022, va fi suspendat traficul rutier pe str. Alexandru cel Bun, tronsonul cuprins între străzile Ismail și Tighina.
18:20
Americanii vor finanța un program de deminare în Ucraina în valoare de aproape 90 de milioane de dolari, potrivit Sky News.
17:45
Ceasurile atomice, combinate cu măsurători astronomice precise, au dezvăluit că lungimea unei zile devine brusc mai lungă, iar oamenii de știință nu știu de ce, scrie descopera.ro.
Acum 8 ore
17:20
Ucraina a luat în ultimii ani o serie de măsuri pentru a-și securiza spațiul informațional, afectat atât de campanii rusești de manipulare și dezinformare, cât și de influența unor oligarhi care își urmăresc propriile interese. Măsurile includ o lege menită să scoată mass-media de sub controlul oligarhilor. Efectul e un control guvernamental sporit asupra presei și se pune întrebarea dacă e o situație temporară, justificată de război, sau un regres al democrației ucrainene, scrie Angela Grămada într-un editorial pentru veridica.ro.
16:50
Poate suna ciudat, dar LED-urile viitorului ar putea veni din mare. Potrivit oamenilor de știință de la Institutul de Tehnologie Nagoya (NITech), din Japonia, solzii de pește pot fi transformați în LED-uri surprinzător de eficiente cu destul de puțină energie, scrie descopera.ro.
16:20
Întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” va fi reorganizată în societate pe acțiuni. Într-un proiect de hotărâre al Guvernului se menționează că astfel se dorește atragerea investițiilor din fonduri interne sau străine. Acest fapt, potrivit autorităților, va asigura o activitate stabilă, precum și o bună dezvoltare a întreprinderii, transmite IPN.
15:55
Ministerul Culturii și Politicii Informaționale din Ucraina a transmis că, până la 11 august 2022, autoritățile ucrainene au înregistrat 464 de cazuri de crime de război comise de ruși împotriva patrimoniului cultural național, scrie Rador.
Acum 12 ore
15:30
În prima jumătate a anului curent mai mult de 595 de mii de persoane au beneficiat de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Numărul solicitanților este în creștere cu aproape 29 de mii comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cei mai mulți, 391 de mii, au primit medicamente compensate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, iar în jur de 99 de mii – preparate antidiabetice, transmite IPN.
14:55
Un diplomat rus a confirmat sâmbătă că Moscova și Washingtonul discută despre un posibil schimb de prizonieri care implică un traficant de arme rus deținut în Statele Unite și o jucătoare de baschet americană închisă în Rusia, transmite AFP, citat de hotnews.ro.
14:30
Cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului, sărbătorită vineri, 12 august, Ministerul Educației și Cercetării s-a alăturat demersului tinerilor „Într-o confluență a energiilor pozitive” care prevede implicarea lor la nivel local, național și global, în vederea progresului, a dezvoltării durabile într-o lume în care domnește pacea, armonia, constructivismul, iar tinerilor le revine rolul de a pune umărul la viitorul Republicii Moldova, prin implicare activă în toate procesele sociale, politice, economice etc. ale R. Molodova.
13:50
Ministerul Infrastructurii de la Kiev anunță că încă două nave cu cereale ucrainene au părăsit, sâmbătă, porturile "Ciornomorsk" și "Pivdenni" din regiunea Odesa, scrie Rador.
13:25
Evoluția situației de securitate din regiune este imprevizibilă, în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina, a declarat Nicu Popescu ministrul de Externe de la Chișinău. Într-un interviu în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, oficialul a menționat, însă, ca studiile făcute până acum arată că Republica Moldova nu este, deocamdată, în pericol.
13:00
Centura orasului Chisinau va fi reabilitată, iar lucrarile se vor incheia in octombrie 2022, anunta ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale Andrei Spanu.
12:35
La împlinirea unui an de la instaurarea regimului taliban, femei afgane au ieșit în stradă sâmbătă la Kabul pentru a denunța restricțiile impuse de talibani asupra drepturilor lor la educație, muncă și libertate de mișcare, dar manifestația a fost dispersată cu focuri de armă, transmit AFP și DPA.
12:25
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat vineri, 12 august, rezultatele sesiunii de bază a admiterii în învățământul superior din Republica Moldova pentru anul de studii 2022-2023.
12:05
În perioada, 13-14 august, în sectoarele capitalei se vor desfășura diverse iarmaroace cu produse și mărfuri autohtone, anunță autoritățile publice locale.
11:35
Moscova îndeamnă autoritățile separatiste de la Tiraspol să întreprindă de urgență măsuri suplimentare pentru a „proteja teritoriul și populația regiunii” de pericolele din exterior, în contextul situației complicate din regiune, transmite Radio Chișinău.
11:20
Cooperarea și schimbul de experiență și bune practici în gestionarea fluxului de migrați, odată cu declanșarea de către Federația Rusă a războiului în Ucraina au fiost discutate în cadrul unei întrevederi dintre conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al Republicii Moldova și o delegație a Direcției situații excepționale din regiunea separatistă transnistreană.
11:00
Se pare că Rusia încearcă să-și mobilizeze industria pentru a sprijini eforturile prelungite de război din Ucraina, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă, scrie hotnews.ro.
10:35
Ziarul de Gardă a pornit în căutarea pădurilor inexistente. Terebna, raionul Edineț. În 2015, pe un deal de la marginea satului, au fost plantate câteva hectare cu puieți de salcâm. Astăzi au rămas, abia vizibile, doar brazdele care au fost săpate cu tractorul pentru a sădi copacii. Nici măcar un singur copac nu a crescut, iar ceea ce trebuia să fie deja o pădure frumoasă, a rămas doar un deal acoperit de buruieni.
Acum 24 ore
10:20
Judocanul Mihail Latîșev a devenit campion mondial de tineret. În Ecuador, sportivul de 19 ani a obținut cinci victorii în categoria de greutate 81 kg, transmite IPN.
10:00
O delegație din Chișinău va participa la Zilele Culturale ale municipiului Vaslui, România, între 13 și 15 august, transmite IPN.
09:35
Guvernul nu planifică, deocamdată, compensații ale tarifului la gazele naturale pentru agenții economici. Ministrul economiei spune că acesta se va reflecta în prețul produselor, iar statul va veni cu măsuri de sprijin destinate populației. În timpul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”, Sergiu Gaibu a menționat că pentru antreprenori Guvernul pregătește programe de sprijin care-i vor ajuta să-și modernizeze echipamentele și să obțină o eficiență energetică sporită, notează IPN.
09:20
Rectorul Universității Tehnice, Viorel Bostan se arată convins că reorganizarea prin fuziune a Universității Agrare cu Universitatea Tehnică va avea un efect foarte pozitiv în doar câțiva ani. Tratăm această oportunitate să devenim mai puternici, mai buni pe domeniile noastre, a declarat Viorel Bostan în emisiunea Ora cu Personalitate de la Radio Chișinău. Declarația vine în contextul proiectului aprobat de către Guvern, privind reorganizarea prin fuziune și absorbție a unor instituții de învățământ superior. Vineri, 12 august, deputații socialiști – membri ai fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Bătrâncea și Vasile Bolea au depus la Curtea Constituțională, o sesizare cu privire la reforma învățământului superior.
Ieri
20:05
Mare parte din continentul european se confruntă de săptămâni bune cu temperaturi extreme care afectează comunitățile, comerțul și biodiversitatea. Pompieri din toată Europa au venit în Franța pentru a ajuta la stingerea incendiilor, în timp ce Marea Britanie se confruntă cu o secetă severă. Incendii devastatoare au loc și în Portugalia sau Grecia. În Germania, apele fluviului Rin au scăzut atât de mult încât unele nave nu mai pot naviga.
19:55
Site-ul Meduza a publicat o serie de extrase din cartea publicată de un parașutist rus care a participat la război în primele zile ale invadării Ucrainei.
19:35
Persoanele care își vor crea conturi pe rețelele de socializare folosind identitatea altcuiva ar putea risca amenzi de până la 15 mii de lei sau chiar închisoare pentru un an. Autoritățile propun completarea Codului penal cu componențe noi de infracțiuni în vederea protejării identității persoanei - uzurpare de identitate și falsul de identitate.
19:20
Primarul orașului Iași , Mihai Chirica, solicită Guvernului României să livreze Republicii Moldova stocurile de gaze naturale care ar fi fost folosite pentru încălzirea Iașului în perioada rece a anului.
19:05
Examinarea cererilor pentru eliberarea buletinului de identitate, a permisului de conducere și a certificatului de înmatriculare a vehiculului va putea fi prelungită până la cel mult trei luni.
18:50
Uniunea Europeană va discuta la sfârșitul lui august interzicerea vizelor pentru toți cetățenii ruși, a declarat vineri ministrul ceh de externe Jan Lipavsky, a cărui țară deține semestrul acesta președinția Consiliului Uniunii, transmite AFP.
18:30
Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian, în comun cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și ai Biroului politici de reintegrare, a desfășurat o ședință de lucru cu participarea directorilor și a unor cadre didactice din cele 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană.
18:15
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află ori care intenționează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul Național de Meteorologie (EMY) a emis o avertizare meteo de fenomene extreme, care se vor înregistra în perioada 12 - 15 august, în special în regiunile din centrul, nordul și vestul acestei țări.
18:00
„Astăzi, de Ziua Internațională a Tineretului, i-am cunoscut pe cei 47 de tineri care fac, în această vară, un stagiu de practică la Președinție, Guvern și alte autorități publice”, a scris președintele Maia Sandu într-o postare pe Facebook.
17:40
 Guvernul va aloca Agenției „Moldsilva” 64,2 milioane lei, din Fondul de Rezervă, în scopul neadmiterii majorării prețurilor la lemnul de foc, realizat către populație pentru sezonul rece. O Dispoziție în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidate de prim-ministra Natalia Gavrilița.
17:20
„Satelitul lasnsat în spațiu de către Republica Moldova are câteva misiuni importante. Scopul primordial ar fi partea educațională fiindcă, pe parcursul acestor ani, prin Centru au trecut sute de studenți la licență sau la master cu diverse proiecte, lucrări de laborator, legate de tehnologiile stelitare de comunicații, sau de calculul altitudinii. Și acest lucru cred că este important, dar sigur că avem misiuni clare”, a declarat Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice, într-un interviu acordat Radio Chișinău
17:05
Pentru implicarea nemijlocită în realizarea sarcinilor prioritare în contextul implementării cerințelor de aderare la Uniunea Europeană, personalul din autoritățile publice ar putea beneficia de un spor adițional la salariu. Prevederea se regăsește într-un proiect elaborat de Ministerul Finanțelor.
16:50
Angajatorii clasificați drept microîntreprinderi ar putea fi scutiți de obligațiile de adoptare a actelor normative la nivel de unitate care conțin reglementări în domeniul dreptului muncii (regulamentul intern al unității și alte acte).
16:30
Liderul etnicilor sârbi din nordul Kosovo a avertizat că această minoritate ar putea să-și declare în mod unilateral autonomia, indiferent de negocierile dintre Belgrad și Priștina, care au loc sub medierea Uniunii Europene.C
16:15
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a lansat vineri o amenințare voalată la adresa aliaților occidentali ai Ucrainei, care au acuzat Rusia că a creat riscul unei catastrofe nucleare prin staționarea de forțe în jurul centralei ucrainene Zaporojie, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.
15:55
Pe parcursul zilei de astăzi, 12 august, procurorii anticorupție, oficiul Sud în comun cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție a MAI, au descins cu 9 percheziții la șeful Direcției investigații „Sud” a Inspectoratului Național de Investigații, vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită (art. 330/2 alin. (1) din Codul penal).
15:45
În Republica Moldova, o țară agrară afectată din ce în ce mai des de secetă, funcționează doar 38 de stații centralizate de irigare, dintre care zece au fost construite pe bani americani. Suprafața irigată anual, de circa 60 de mii de hectare, reprezintă doar „o picătură” în totalul terenurilor cu destinație agricolă din țară, de două milioane de hectare, transmite IPN.
15:30
Cancelarul german, Olaf Scholz, a pledat joi pentru construirea unui gazoduct între Portugalia și Europa Centrală, necesar în contextul actualei crize energetice provocate de războiul rus declanșat în Ucraina, sprijinind suplimentar Uniunea Europeană în eforturile sale de a-și reduce dependența energetică de Rusia.
15:15
În perioada 5 august- 11 august, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (în continuare – Agenția), au întreprins acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legislative de către operatorii din domeniul alimentar, din cadrul unităților de comerț, unităților de alimentație publică și blocuri alimentare din cadrul instituțiilor de învățământ general, aziluri, centre de plasament, spitale.
15:00
Estonia a anunțat joi că de săptămâna viitoare nu va mai permite accesul cetățenilor ruși pe teritoriul său – parte din Spațiul Schengen – cu vize emise de autoritățile estoniene, ci va recunoaște doar vizele acordate de alte state europene, informează Reuters și Agerpres.
14:45
Conform Dispoziției CSE nr. 33 din 11 august, în Aeroportul Internațional Chișinău au fost instituite noi măsuri pe linia de securitate.
14:35
Co-președintele delegației moldovenești la Comisia Unificată de Control, generalul de brigadă Ion Solonenco, a decedat astăzi, 12 august. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul pe Reintegrare Oleg Serebrian, scrie zonadesecuritate.md.
14:20
Reprezentanții din 26 de țări, reuniți joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro pentru sporirea capacităților militare ale Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, a anunțat ministrul danez al Apărării, Morten Bodskov într-o conferință de presă, transmit Reuters și DPA, citate de Agerpres.
14:05
Deputații socialiști Vlad Bătrîncea și Vasile Bolea , membri ai fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, au depus, astăzi, la Curtea Constituțională, o sesizare cu privire la reforma învățământului superior.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.