LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 163. Kievul raportează despre distrugerea a noi depozite de muniție rusă

Replica Media, 6 august 2022 09:50

Ucraina se află în cea dea 163-a zi de rezistență împotriva armatei ruse, care a invadat teritoriul ucrainean, la 24 februarie. Luptele continuă în estul Ucrainei și în regiunile de sud unde este așteptată o contra-ofensivă ucraineană, iar armata rusă a masat în ultimele zile efective importante pe direcțiile Nikolaec, Krivii Rig și Zaporojie.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Replica Media

Acum 30 minute
13:50
Agenția de Mediu anunță că procedura de obținere a autorizației pentru tăierea în fondul forestier și în vegetația forestieră din afara fondului forestier a fost simplificată. Modificarea a fost făcută în temeiul punctului 8 a Dispoziției nr.32 a Comisiei pentru Situații Excepționale din 8 august 2022.
Acum o oră
13:40
Operatorii de Transport și de Sistem (OTS), Transelectrica șiMoldelectrica (Operatorul de Transport și de Sistem din Republica Moldova), au semnatastăzi contractul care va permite alocarea de capacitate pentru schimburile comerciale deenergie electrică pe linia de interconexiune între România și Republica Moldova.
13:30
Ofițerii SIS, de comun cu ofițerii Serviciului Vamal și procurorii PCCOCS, au anihilat o tentativă de contrabandă la ieșirea din țară, prin postul vamal Costești – aproximativ șase milioane de țigarete, de diferite mărci comerciale, cu timbru de acciz autohton.
13:30
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a desfășurat o întrevedere de rămas bun cu ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Kestutis Kudzmanas, cu prilejul încheierii misiunii sale diplomatice în Republica Moldova.
Acum 2 ore
12:50
Procuratura Anticorupție (PA) a venit astăzi, 11 august, cu o reacție în care își exprimă dezacordul față de incidentul din fața instituției cu implicarea mamei ex-președintelui R. Moldova, Galina Dodon, care a fost citată la Procuratură pentru i se aduce la cunostință rezultatele unei expertize despre munițiile găsite la domiciliul acesteia în timpul perchezițiilor, și subliniază că „persoanele citate la Procuratura Anticorupție nu trebuie să fie supuse la așa fel de tratament.”
12:20
Tarifele la benzină și motorină continuă să scadă. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru vineri, 12 august, un preț cu 20 bani mai mic pentru litrul de benzina COR 95, și cu - 23 bani la litrul de motorină standard.
Acum 4 ore
12:10
Trei persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce a avut loc în seara zilei de ieri, 10 august, în jurul orei 21:00, între localitățile Căpriana și Condrița.
12:10
Scandal politic la nivelul raionului Sîngerei. Liderul Platformei DA din regiune, Tudor Tutunaru, cel care a fost stropit anul trecut cu verde de briliant de un grup de membri ai PACE, partid condus de fostul șef al Poliției Gheorghe Cavcaliuc, a fost demis din funcția de vicepreședinte al raionului. Tutunaru acuză o răfuială politică și spune că va contesta decizia în instanță.
11:40
Școala Sportivă Specializată de Rezerve Olimpice din orașul Călărași a inițiat o campanie de donații pentru familia lui Cătălin Spînu, aflată la limita sărăciei. Cătălin Spînu a obținut recent titlul suprem European la lupte libere, la categoria de greutate de 62 kilograme, trecând pe rând de sportivi din Armenia, Polonia, Turcia, Georgia și Ucraina.
11:30
Rușii ar fi pierdut echipament militar în valoare de până la 220 milioane de dolari în timpul exploziei de pe aeroportul militar din Novofedorivka, penisula Crimeea ocupată de Rusia în 2014, potrivit imaginilor din satelit care arată locul exploziilor care au avut loc marți, 9 august. Imaginile au fost publicate de fondatorul Bellingcat, Eliot Higgins, iar imaginile au fost realizate de proiectul de observare prin satelit Planet, scrie The insider.
11:10
Un bărbat din Republica Moldova a decedat după ce s-ar fi înecat în piscina unei hotel din Antalya, Turcia, unde era cazat. Acesta avea 53 de ani, iar astăzi urmează să fie petrecut pe ultimul drum.
10:50
Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI și cu sprijinul angajaților „Fulger” au descins joi dimineața cu alte 12 percheziții în dosarul contrabandei cu peste 3,8 milioane de țigarete din 31 iulie curent la punctul de trecere a frontierei Vulcănești-Vinogradovca.
10:50
Dacă actualul șef al statului, Vladimir Zelenskiy, decide să nu candideze pentru un al doilea mandat, atunci actualul consilier al Oficiului Președintelui Alexei Arestovici își poate depune candidatura la viitoarele alegeri prezidențiale. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu cu jurnalistul Dmitri Gordon.
Acum 6 ore
10:10
Primarul capitalei, Ion Ceban, susține astăzi, începând cu ora 10:00, un briefing de presă.
10:00
Republica Moldova va beneficia de o finanțare suplimentară de 63 de milioane de dolari din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii (SUA), sub formă de grant, în cadrul celor două acorduri semnate de către Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA, la data de 28 septembrie 2016.
09:50
Pasionații de stele căzătoare și spectacole cerești se pot uita după Perseide în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopții până dimineață.
09:40
Embargoul european asupra cărbunelui rusesc a intrat în vigoare miercuri, la patru luni după adoptarea sa în cadrul celui de al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.
09:00
Agenția Proprietății Publice anunță că a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de compania rusească Gazprom și Factoring-Finance. Potrivit unui comunicat de presă, au fost contractate două companii din Marea Britanie și Norvegia, care vor trebui să realizeze auditul datoriilor până la 30 ianuarie 2023.
08:50
Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy susţine că armata rusă a fost „expulzată” din partea de nord a Ucrainei şi din Insula Şerpilor și că rușii „simt deja” că e timpul să se retragă și din Herson și sudul țării. De cealaltă parte, separatiştii pro-ruşi au acuzat forţele ucrainene că ar fi bombardat miercuri o fabrică de bere din oraşul ocupat Doneţk, atac soldat cu un mort și care a declanşat o scurgere de amoniac.Ucraina are șansa să elibereze regiunea Herson în două luni, a declarat consilierul șefului biroului președintelui, Alexei Arestovici. Planurile în schimbare ale Kremlinului sugerează că forțele de ocupație ar putea cel mai probabil să amâne data referendumului de anexare în Ucraina ocupată, ceea ce face mai greu de imaginat orice negociere a încetării războiului în orice condițiile pe care Ucraina sau Occidentul le-ar putea accepta, susțin experții de război americani. Acest lucru demonstrează faptul că Kremlinul este complet lipsit de seriozitate în a pune capăt războiului în alte condiții decât capitularea Ucrainei.
Acum 8 ore
07:50
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a avut miercuri, 11 august, o întrevedere cu Pinchas Goldschmidt, rabinul-șef al Moscovei, care a părăsit Rusia pentru că s-a opus războiului din Ucraina. Oficialii au abordat criza refugiaților ucraineni dar și despre restabilirea și valorificarea turistică a traseelor memoriei, a culturii și tradițiilor poporului evreiesc în Republica Moldova.
07:30
Leul se depreciază față de euro și se întărește față de dolar. Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru joi, 11 august, un curs de schimb de 19,75 de lei pentru un Euro, cu 2 de bani mai mult decât în ziua precedentă, și de 19,28 de lei pentru un dolar, cu 2 bani mai puțin.
07:20
Caracterul instabil al vremii se va menține și astăzi. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) prignozează pentru joi, 11 august, ploi slabe de scurtă durată însoțite de descărcări electrice în partea de nord a țării și cer variabil în centru și în sud. Vântul va sufla din nord-vest mai mult moderat. Noaptea temperatura minimă a aerului se va menține cu valori între +13..+18ºC. Ziua temperatura maximă va crește până la +26..+31ºC.
Acum 24 ore
22:00
Președinta Maia Sandu a venit cu o reacție la acuzațiile făcute de către fostul șef al statului Igor Dodon, referitor la incidentele de astăzi, 10 august, cu mama acestuia. Astfel, Maia Sandu a argumentat că justiția ar trebui să facă dreptate și nu circ, iar instituțiile ar trebui să asigure tuturor corectitudine. Declarațiile au fost oferite pentru Replica Media de către purtătoarea de cuvânt a șefei statului, Sorina Ștefârță.
21:40
Steven Seagal, actorul american cunoscut pentru pozițiile sale pro-rusești, a făcut o vizită separatiștilor din estul Ucrainei, acolo unde s-a întâlnit și cu Denis Puşilin, liderul separatist pro-rus din Republica Populară Doneţk.
21:00
Real Madrid și Eintracht Frankfurt se întâlnesc, miercuri, 10 august, de la ora 22:00, pe Stadionul „Olimpic” din Helsinki (Finlanda), în Supercupa Europei.
20:30
Un elicopter rusesc, model Mi-8, a intrat fără permisiune în spaţiul aerian al Estoniei în seara zilei de 9 august, au anunţat forţele armate estoniene, conform Agerpres. Ministerul de Externe de la Tallinn l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în legătură cu acest incident şi i-a prezentat o notă de protest.
19:10
Vineri, 12 august 2022, cu începere de la ora 12:00, Universitatea Tehnică a Moldovei invită toți doritorii la Centrul Tekwill (str. Studenților, 9/11, Chișinău), pentru a trăi împreună istoricul eveniment de lansare pe orbită a nanosatelitului TUMnanoSAT.
18:30
Un tânăr de 29 de ani, care a fost declarat dispărut de către mama sa, în după amiaza zilei de ieri, 9 august a fost depistat astăzi, 10 august, mort în pădurea din Strășeni, fiind împușcat cu trei gloanțe.
18:20
Jurnalista rusă Marina Ovseannikova, care s-a opus războiului din Ucraina, a fost arestată în Rusia, relatează Le Monde.
17:40
Sara Minkara, Consilier special pentru drepturile internaționale ale persoanelor cu dizabilități, va efectua o vizită în Moldova în perioada 11-12 august. Doamna Minkara conduce strategia cuprinzătoare a Departamentului de Stat al SUA de promovare și protecție a drepturilor persoanelor cu dizabilități din întreaga lume.
17:20
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că urmărirea penală într-un episod al dosarului denumit generic „Frauda bancară”, care vizează Banca Socială, a fost încetată. Decizia a fost emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, după ce o persoană, care potrivit procurorilor nu are niciun statut procesual, a contestat reluarea urmăririi penale.
16:50
Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a adoptat un proiect de hotărâre care prevede modificarea primei de asigurare de bază și a coeficienților de rectificare aferenți asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) internă. Astfel, prima de bază a poliței de asigurare RCA crește cu 355 de lei și în actualele condiții va constitui 1.350 de lei.
16:50
În vederea asigurării securității aprovizionării consumatorilor cu gaze naturale în situații de urgență, Guvernul a aprobat, astăzi, Hotărârea care impune obligația de serviciu public S.A. „Energocom”. Prin aceasta, se va crea un mecanism legal care va permite S.A. „Energocom” să inițieze procedura de achiziție, în mod transparent, a cantităților necesare de gaze naturale pentru stocarea acestora.
16:20
Un nou punct de trecere a frontierei de stat Leova – Bumbăta urmează a fi deschis traficului internațional rutier, pe segmentul moldo-român. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, semnarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind înființarea punctului de trecere.
16:10
Situația medicală a jucătorului olandez al echipei Zimbru Chișinău este în continuare gravă. Între timp, au apărut noi complicații în acest caz. Mai multe publicații olandeze scriu că familia fundașului își dorește să-l transporte în Olanda unde va beneficia de un tratament mai bun, însă nu poate. Asta pentru că jucătorul nu dispune de o asigurare olandeză și niciun spital din Țările de Jos nu dorește să-l primească.
16:10
SA „Moldovagaz” anunță că, în perioada 1 august - 8 august, a fost sistată furnizarea gazelor naturale către 708 locuri de consum pentru neachitarea datoriei în mărime de 4,083 milioane lei, acumulată pentru gazele naturale consumate în perioadele precedente.
16:00
Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Rusia (Rosselkhoznadzor) nu a notificat oficial autoritățile Republicii Moldova privind decizia de a interzicere parțial, începând din 15 august, importul de produse vegetale din Republica Moldova. Chiar și așa, factorii de decizie ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), dar și din Asociațiile de profil ale producătorilor agricoli și exportatorilor, se vor întruni joi, 11 august, pentru a analiza și discuta anunțul serviciului fitosanitar rus de stat.
15:50
În contextul intemperiei de marți seara, 9 august, de pe teritoriul municipiului Chișinău, Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova (SHS) vine cu precizări în care menționează că specialiștii nu au reușit să emită o avertizare către cetățeni, deoarece astfel de procese severe de vară nu pot fi prevăzute cu șapte zile înainte sau 24 de ore și că ele de obicei sunt observabile de la șase ore și până la cinci minute.
15:50
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 10 august, modificarea Hotărârii Guvernului cu privire la pilotarea Centrelor Unificate de Prestare a Serviciilor Publice ce prevede extinderea acestui concept pentru alte primării, care și-au manifestat intenția de a aduce inovația în localitate.
15:40
Președinta Maia Sandu a emis un Decret prin care a dispus grațierea de la pedeapsă penală a patru deținuți. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.
15:10
Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău (CSE Chișinău) solicită Ministerului Afacerilor Interne (MAI) dislocarea echipelor de carabinieri în parcuri pentru a securiza zonele cu risc sporit de prăbușire a crengilor, până la eliminarea tuturor zonelor problematice, în urma ședinței de astăzi, 10 august, cu privire la măsurile referitoare la evaluarea situației și lichidarea consecințelor furtunii de aseară.
15:10
Datele publicate recent de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova oferă o nouă perspectivă asupra situației demografice pentru fiecare raion din țară. Potrivit datelor BNS, cea mai mare pondere a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 34 ani este în orașele Bălți, Ungheni, Chișinău, Sîngerei, Cantemir, Criuleni și Hîncești, arată un studiu realizat în colaborare cu Agenția Națiunilor Unite pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA).
15:00
Cabinetul de miniștri se întrunește în ședință. Pe ordinea de zi figurează 11 subiecte.
Ieri
14:10
Doar 4 partide politice (14,28%) dintre cele 28 care au beneficiat de subvenții de la bugetul de stat în primul semestru al anului 2022 au raportat utilizarea resursele financiare cu destinație specială pentru acțiuni de promovare și încurajare a participării femeilor și tinerilor în procesele politic și electoral în limita de 10% și 20% stabilite de legislație, potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC).
13:50
Rusia înființează o nouă formațiune militară a forțelor terestre pentru a veni în sprijinul efectivelor deja implicate în campania sa militară în Ucraina, susține Serviciul de Informații britanic. Ar fi vorba despre Corpul 3 de Armată (3 AC), care are cartierul general în Mulino, regiunea Nijni Novgorod, unde se pot înrola bărbații cu vârsta de până la 50 de ani și doar cu studii medii, se arată în ultimul raport prezentat de Ministerul Apărării al Regatului Unit privind războiul din Ucraina.
13:50
Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre bombardamentele care au vizat centrala nucleară ucraineană din regiunea Zaporojie în estul ţării, informează miercuri DPA și Agerpres.
13:30
La scurt timp după ce în spațiul public au apărut imagini video în care mama lui Igor Dodon este huiduită la ușa Procuraturii Anticorupție unde a venit să i se prezinte rezultatele expertizei pe munițiile depistate la casa sa din Sadova în timpul perchezițiilor, fostul lider al PSRM a transmis pe rețelele de socializare un mesaj acid în care acuză partidul de guvernare și pe președinta Maia Sandu că permite „ca mama unui fost șef de stat să fie umilită și batjocorită public de niște mizerii morale care trăiesc din bani negri plătiți pe ascuns de sponsorii PAS?”
13:00
Departamentul de Stat al SUA și-a anunțat intenția de a oferi 89 de milioane de dolari din fondurile pentru anul fiscal 2022 pentru a ajuta guvernul Ucrainei să facă față provocărilor umanitare urgente reprezentate de rămășițele explozive de război create de războiul brutal de agresiune al Rusiei.
12:40
Pe 20 august, la Moldexpo, vor răsuna creațiile geniului muzical Eugen Doga în cadrul unui spectacol desăvârșit, ce va avea loc în aer liber. Marele compozitor își va celebra aniversarea oficială a 85 ani alături de publicul său drag, pe notele pieselor care au cucerit o lume întreagă.
12:40
După ameliorarea stării de sănătate, mama lui Igor Dodon, Galina Dodon, s-a prezentat la Procuratura Anticorupție (PA) unde i-au fost aduse la cunoștință,, acum două săptămâni învinuirile, anume de complicitate alături de fiul său pe capătul de acuzare privind îmbogățirea ilicită.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.