Ucraina solicită comunității internaționale să ia măsuri pentru a-i forța pe ruși să părăsească centrala din Zaporojie

Agora.md, 5 august 2022 23:00

Ministerul ucrainean de Externe a condamnat cu fermitate vineri acţiunile trupelor ruse pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei) şi a cerut comunităţii internaţionale „să ia măsuri imediate pentru a forţa Federaţia Rusă să părăsească centrala” nucleară din Zaporojie şi să "o transfere sub controlul Ucrainei în interesul securităţii lumii întregi", relatează agenţia de presă Ukrinform, citată de Agerpres.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 15 minute
19:00
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut locuitorilor din teritoriile ocupate de Rusia să evite să se apropie de instalațiile militare rusești unde sunt depozitate muniții și echipamente, transmite Kyiv Independent.
Acum o oră
18:40
Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE–27) în ianuarie-iunie 2022 au totalizat 1,4 miliarde de dolari SUA, fiind de 1,6 ori mai mari comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2021. Potrivit Biroului Național de Statistică, exporturile spre țările UE dețin o pondere de 61,6% din volumul total de exporturi.
Acum 2 ore
18:10
În prima jumătate a anului 2022, volumul exporturilor R. Moldova au însumat un total de 2,29 miliarde de dolari, ceea ce este în creștere de perioada similară din 2021. Din totalul exporturilor, 75% au fost mărfuri autohtone, informează Biroul Național de Statistică.
17:40
Turcia și Israelul au anunțat miercuri, 17 august, reluarea completă a relațiilor diplomatice la nivel deplin, de rând cu retrimiterea ambasadorilor lor în cele două țări. Decizia a fost luată la o distanță de patru ani, de când cele două țări și-au retras diplomații, transmite Reuters.
Acum 4 ore
17:10
Termenul de perfectare a mai multor documente în regim normal, printre care se numără buletinele de identitate, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare pentru vehicul se extind până la cel mult trei luni, începând cu 15 august și până pe 6 octombrie. În același timp, Agenția Servicii Publice (ASP) anunță că vor fi eliberate gratuit acte provizorii.
16:40
O serie de măsuri de restricție a consumului de apă vor fi aplicate la Londra începând din 24 august, din cauza secetei actuale, a anunțat miercuri operatorul serviciilor publice de aprovizionare cu apă, Thames Water, cel mai important din Regatul Unit, transmite Agerpres.ro.
16:20
După o pauză de doi ani, la 17 august grupurile de lucru pentru telecomunicații şi servicii poștale de la Chişinău şi Tiraspol s-au întrunit în ședință. Utilizarea neautorizată și necoordonată a resurselor de spectru radio în partea stângă a Nistrului și dificultățile de acces al serviciilor poștei în regiunea transnistreană au fost principalele subiecte discutate la întrunirea online.
16:10
Condițiile de creditare, facilitățile fiscale și operațiunile de transfer în valută pentru agriculturi au fost discutate de reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare cu reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei și Ministerul Finanțelor. Discuția a avut drept scop identificarea modalităților de redresare a situației din sectorul agricol și ca urmare a solicitărilor din partea agricultorilor.
15:30
Angajații Penitenciarului numărul 1-Taraclia au desfășurat la 17 august percheziții inopinate în spațiile de detenție. Drept urmare, au fost identificate și ridicate mai multe obiecte interzise. Printre acestea se număr telefoane mobile și modeme Wi-Fi.
15:30
Combaterea ambroziei a intrat pe agenda Primăriei Chișinău, anunță edilul Ion Ceban. Acesta a anunțat că pe parcursul săptămânii precedente, angajații Î.M. „Asociații de gospodărire a spațiilor verzi” a intervenit pe o suprafață de 0,28 ha.
15:20
La aproape 100 de ani de la dispariția sa, tigrul tasmanian ar putea trăi din nou. Oamenii de știință vor să reînvie marsupialul carnivor dungat, cunoscut oficial sub numele de thylacine, care obișnuia să cutreiere tufișurile australiene. Proiectul va utiliza progresele în domeniul geneticii, al recuperării ADN-ului antic și al reproducerii artificiale pentru a readuce animalul la viață, spun oamenii de știință, scrie CNN.
15:20
Combaterea ambroziei a intrat pe agenda Primăriei Chișinău, anunță edilul Ion Ceban. Acesta a anunțat că pe parcursul săptămânii precedente, angajații Î.M. „Asociații de gospodărire a spațiilor verzi” a intervenit pe o suprafață de 0,28 ha.
Acum 6 ore
15:10
De câte ori ți sa întâmplat să revii seara acasă și să cauți cu disperare un loc de parcare pentru mașina ta?! Cu siguranță că nu numai o dată. Tot mai mulți locuitori ai capitalei, la procurarea imobilelor optează și pentru procurarea cel puțin a unui loc de parcare. Dezvoltatorul imobiliar Flormin-Com, având deja în spate experiența construcției unui complex rezidențial mixt, la proiectarea Hora Village, a analizat riguros toate detaliile care le-ar putea aduce confort maxim viitorilor locatari.
15:00
În acest an, creditarea persoanelor fizice de către bănci a încetinit de 2,3 ori și crește cu 239 milioane lei lunar. În schimb creditarea de către companiile de micro-finanțare crește cu 164 milioane lei lunar, record istoric absolut. Ponderea lor în totalul creșterii creditelor din acest an pentru persoanele fizice a ajuns la 40% sau de două ori mai mult decât anul trecut, spune expertul economic Veaceslav Ioniță.
14:40
După ce au instalat mai multe plăci de polistiren într-o subterană din centrul capitalei, metodă criticată dur de internauți și experți, o nouă inițiativă stârnește critici din partea cetățenilor. Este vorba de instalarea mai multor mese de tenis și armwrestling în parcuri, în zone de pământ, fără beton sau pietriș.
14:30
Pentru a doua zi consecutiv se înregistrează o creștere a prețului la motorină. Mâine, 18 august, motorina va fi cu cinci bani mai scumpă și va costa 25,74 lei pentru un litru. Benzina însă se va ieftini cu 15 bani și va costa 25,72 de lei.
14:10
Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat un nou caz de deces provocat de malarie tropică la un cetățean al Republicii Moldova, recent revenit dintr-o regiune endemică. Este vorba de un bărbat de 26 de ani care în perioada 3 iunie - 26 iulie s-a aflat în Benin, Africa de Vest, fără a administra tratamentul specific antimalaric, recomandat în asemenea cazuri.
13:40
A mai rămas puțin timp până clopoțelul din fiecare școală din țară va suna din nou pentru a anunța începutul unui nou an de studiu, iar pregătirile pentru acesta sunt deja în toi. După vacanța de vară, elevii vor trebui să revină la obișnuința de a-și prioritiza din nou studiile și de a-și organiza timpul astfel încât să nu uite nici de bucuriile copilăriei și jocurile preferate.
Acum 8 ore
13:10
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu s-a întâlnit cu directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, care efectuează o vizită de lucru la Chișinău.
12:20
Pentru a doua zi consecutiv se înregistrează o creștere a prețului la motorină. Mâine, 18 august, motorina va fi cu cinci bani mai scumpă și va costa 25,74 lei pentru un litru. Benzina însă se va ieftini cu 15 bani și va costa 25,72 de lei.
12:20
După ce au instalat mai multe plăci de polistiren într-o subterană din centrul capitalei, metodă criticată dur de internauți și experți, o nouă inițiativă stârnește critici din partea cetățenilor. Este vorba de instalarea mai multor mese de tenis și armwrestling în parcuri, în zone de pământ, fără beton sau pietriș.
11:50
Acum o lună, maib a anunțat despre lansarea a alte două orchestre și șapte banduri care vor funcționa după modelul agile WoW, dezvoltând și creând servicii și produse inovatoare.
11:40
Opt sate din sudul țării au rămas fără gaze naturale după ce o conductă de gaze interrurală de presiune înaltă a fost avariată în cadrul unor lucrări de reparație a drumului „Ciumai Giurgiulești”, anunță Moldovagaz.
Acum 12 ore
11:00
Poxy McPoxface, TRUMP-22 sau Mpox: acestea sunt câteva dintre ideile trimise de public Organizației Mondiale a Sănătății, care caută un nou nume pentru variola maimuței. De multe ori, numele bolilor sunt alese în spatele ușilor închise de către un comitet tehnic, dar de data aceasta OMS a decis să deschidă procesul către public, scrie Reuters.
11:00
Autoritățile au alocat 300 milioane de lei pentru importul a 15 mii de tone de păcură, conform datelor prezentate de Agenția Achiziții Publice. Potrivit mold-street.com, primul lot ar urma să ajungă la finele lunii curente în țară.
10:40
E vară în calendar! Dar răceala, tusea sau angină sunt neplacute indiferent de sezon! Cauzele răcelilor care apar în anotimpul călduros pot fi provocate de excesele pe care le faceți din dorința de a vă răcori. Consumul de lichide extrem de reci, consumul exagerat de înghețată, statul prea mult în apă (la piscine), mersul în mașina cu toate geamurile deschise sau temperaturile foarte scăzute în încaperile în care funcționează aparatele de aer condiționat, toate pot duc la o viroză pe timp de vară, atunci când nici prin cap nu-ți trece că poți răci.
10:30
Viitoarea generație de artiști grafici, specializați în animația personajelor din jocurilor video, licențiați oficial în Republica Moldova sunt la linia de start. De la 1 septembrie, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, zeci de tineri vor învăța o nouă specialitate, care acum este predată la ciclul licență. Tehnologia a extins posibilitățile artiștilor plastici, care acum utilizează spațiul digital în loc de tradiționala pânză pentru a-și spune istoriile. Iar animația este un mix perfect între artă, știință și tehnologii informaționale.
10:30
Licitația publică pentru achiziția lucrărilor de extindere a bulevardului Mircea cel Bătrân cu prelungirea liniei de troleibuze până la strada Bucovinei, a fost lansată de Primăria Chișinău. Potrivit autorităților, costul estimativ al lucrărilor se ridică la circa 200 milioane lei, fără TVA.
10:20
Subțierea firului de păr și căderea acestuia este foarte frecventă, întrucât pierdem, în medie, între 50 și 150 de fire în fiecare zi. Pe de altă parte, unele persoane se confruntă cu o cădere excesivă a părului, care poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv ereditatea, schimbările hormonale, vârsta, nivelul de stres și chiar dieta. La primele semne este bine să urmați un tratament pentru a opri căderea părului, a-l revitaliza și a-i oferi un aspect sănătos de la rădăcini până la vârfuri.
10:10
Agenția pentru Supraveghere Tehnică s-a autosesizat în cazul șantierului în construcție a obiectivelor din strada Calea Orheiului municipiul Chișinău, în baza informațiilor din spațiul public cu privire la starea șantierului în urma precipitațiilor atmosferice abundente și a rețelelor de canalizare orășenești deteriorate.
10:00
Liz Cheney, cunoscută drept reprezentanta republicanilor anti-Trump și membră a Congresului SUA, a pierdut marți, 16 august, alegerile primare din Wyoming în fața unei protejate a fostului președinte Donald Trump, scrie France24.
09:10
Moldovagaz informează consumatorii noncasnici despre expirarea în data de 15 august 2022 a termenului limită de achitare a facturii de plată, emisă pentru luna iulie 2022. Astfel 2002 consumatori noncasnici datorează furnizorului suma de 75.526 milioane lei pentru gazele naturale.
08:40
Un centru de odihnă și mai multe case private din regiunea Odesa au fost distruse în urma loviturilor lansate peste noapte. În mod preliminar, trei persoane au fost rănite. Cu toate acestea, operațiunea de salvare continuă. Informația a fost confirmată către purtătorul de cuvânt al administrației din Odesa, Serghei Bratciuk, transmite Unian.
08:20
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se va întâlni joi, în Ucraina, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele turc Tayyip Erdogan, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, iar vineri va vizita portul Odesa de la Marea Neagră, unde exporturile de cereale au fost reluate în baza unui acord mediat de ONU, scrie Reuters.
08:10
Operatorul public ucrainean al centralelor nucleare Energoatom a denunţat marţi într-un comunicat un atac cibernetic rus "fără precedent" împotriva site-ului său, precizând că funcţionarea acestuia nu a fost perturbată, transmite Agerpres.
07:40
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se va întâlni joi, în Ucraina, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele turc Tayyip Erdogan, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, iar vineri va vizita portul Odesa de la Marea Neagră, unde exporturile de cereale au fost reluate în baza unui acord mediat de ONU, scrie Reuters.
Acum 24 ore
22:50
Serviciul Vamal din R. Moldova este în plină pregătire pentru inițierea controlului cu o singură oprire la frontiera cu Uniunea Europeană. În acest scop, USAID Moldova urmează să ofere spații mobile de lucru. Datorită acestor unități, se așteaptă accelerarea trecerii frontierei și fluidizarea circulației de mărfuri.
22:40
O motocicletă și un microbuz de model Ford s-au ciocnit pe drumul principal din localitatea Visoca din raionul Soroca. Accidentul rutier s-a produs la 16 august, în jurul orei 15:30. În urma impactului, tânărul care conducea motocicleta și-a pierdut viața. Celălalt șofer ar fi părăsit locul accidentului, informează polițiștii din Soroca.
22:30
Munca din spatele știrilor, articolelor, istoriilor de viață, editorialelor și emisiunilor AGORA se datorează unei echipe de 25 oameni (dintre care, apropo, doar 12 îi reprezintă jurnaliștii). Cu toții depunem efort zilnic pentru ca întreaga comunitate să existe, să reziste și să crească. Însă, pe lângă acești oameni dedicați care pun combustibil în motorul AGORA, mai avem o categorie de autori, cu statut mai special. Aceștia sunt contributorii AGORA.
22:20
Preţul de referință în Europa la energie electrică a depășit marți, pentru prima dată, pragul de 500 de euro pentru un Megawatt-oră, sporind presiunile asupra companiilor şi gospodăriilor, în condiţiile în care cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii pare că va continua şi în 2023, transmite digi24.ro.
22:00
Începând cu 18 august până în prima săptămână din luna septembrie, în Chișinău vor fi organizate iarmaroace școlare. Cele necesare pentru pregătirea elevilor de noul an de învățământ vor putea fi achiziționate în locațiile amenajate în toate sectoarele capitalei.
21:20
În primăvara anului 2023, în UTA Găgăuzia se va desfășura scrutinul la care se va decide cine va fi noul bașcan al autonomiei. Alegerile urmează să se desfășoare la 30 aprilie. Data a fost aleasă prin votul deputaților din Adunarea Populară a UTA Găgăuziei.
20:30
Lucrările scriitorilor Federației Ruse și a celor din Belarus au fost scoase de Ministerul Educației și Științei din Ucraina din programul școlar de limbă și literatură străină. În schimb, au fost adăugate alte lucrări ale scriitorilor străini precum O. Henry, Jean de La Fontaine, Anna Gavalda, Olaf Stark și alții, informează meduza.io.
20:00
Drumul fructelor și legumelor moldovenești devine întortocheat și dificil atunci când este orientat spre rafturile magazinelor și supermarketurilor. O spun producătorii, o confirmă și autoritățile. Problema pare să fie, însă, în abordarea celor două părți. Fermierii sunt convinși că au produse bune, dar insuficient apreciate de lanțurile de magazine. Ei dau vine pe birocrația care le complică existența dar și pe cerințele prea mari de calibrare și ambalare care le sunt impuse de autoritățile statului. De cealaltă parte, funcționarii care gestionează ministerele responsabile de agricultură și de produsele agricole spun într-un glas că pe primul loc trebuie să stea comoditatea cumpărătorului, iar prețurile pe care le propun producătorii autohtoni sunt de multe ori nejustificate.
19:40
Sute de pompieri europeni, dintre cei 650 recrutați, erau în continuare mobilizați marți pentru a neutraliza numeroasele focare care ardeau în perimetrul vastului incendiu survenit în sud-vestul Franței. În regiune, 7.400 de hectare de pădure de pin au fost distrusă începând cu iulie, notează Agerpres.ro.
Ieri
18:50
O motocicletă și un microbuz de model Ford s-au ciocnit pe drumul principal din localitatea Visoca din raionul Soroca. Accidentul rutier s-a produs la 16 august, în jurul orei 15:30. În urma impactului, tânărul care conducea motocicleta și-a pierdut viața. Celălalt șofer ar fi părăsit locul accidentului, informează polițiștii din Soroca.
18:50
La 16 august, în R. Moldova a fost confirmat al doilea caz de variola maimuței. Un cetățean al țării noaste, care a revenit în țară la 15 august, din orașul Paris a fost diagnosticat pozitiv. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, simptomele, precum slăbiciuni generale, transpirație abundentă, erupții cutanate multiple, au apărut săptămâna trecută.
18:00
Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian, reprezentantul Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, dar și delegați ai participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2” s-au într-unit în ședință la 16 august. Aceștia au discutat în format online despre școlile cu predare în limba română, fermierii din raionul Dubăsari și libera circulație din regiunea transnistreană
17:40
La Chișinău a fost deschis primul centru auto GEELY. Acesta este situat pe adresa: mun. Chișinău, str. Calea Ieșilor, 14. La deschiderea oficială a centrului auto GEELY a participat prim-vicepreședintele DAAC-Hermes, Igor Șcerbinschi, precum și directorul general al companiei-fiice est-europene a GEELY Automobile International Corporation, domnul Zhang Shouhe.
17:30
Comisia Europeană a decis să ofere Republicii Moldova un suport bugetar în sumă de 75 milioane de euro. Anunțul a fost făcut de directoarea general adjunctă a Direcției generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea de la Comisia Europeană, Katarina Mathernova.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.