Jurnalul orei 15, 5 August

Jurnal TV, 5 august 2022 22:10

Prezentat de Eugenia Apostu

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnal TV

Acum 24 ore
22:50
Prezentat de Sofia Obadă
22:50
Transferul lui Adrien Rabiot de la Juventus la Manchester United a intrat în impas, deşi părţile se înţeleseseră pentru o sumă de 20 de milioane de euro. Potrivit publicaţiei Dailymail, mama mijlocaşului, Veronique, care îi este şi impresar, a cerut peste 7 milioane de euro salariu pentru fiul ei, după ce a luat legătura cu clubul. La Juventus, mijocașul francez este plătit cu 9 milioane de euro pe an, brut, iar câştigul anual net este în jur de 5 milioane. Pe Rabiot l-a impresionat ceea ce a spus despre el antrenorul olandez Erik ten Hag, care a insistat pentru transfer. Contractul francezului cu Juventus e scadent în 2023, iar italienilor le-ar conveni ca Rabiot să plece acum, având în vedere că a intrat în ultimul an de contract.
22:50
20:50
Volodimir Zelenski cere comunităţii internaţionale să reacţioneze imediat pentru a determina plecarea ruşilor de la Centrala nucleară de la Zaporojie. Aceasta a fost din nou bombardată joi, Ucraina şi Rusia acuzându-se reciproc de atac. Situația creată a fost abordată ieri la Consiliul de Securitate al ONU, unde s-a cerut demilitarizarea zonei.
20:50
La Edineț a fost lansat „Orășelul Păcii - egalitate pentru toți”. Acesta este format din zece căsuțe din lemn aduse din Austria și asamblate în Moldova. În aceste case vor locui refugiații ucraineni, care au fugit din calea războiului. Ucrainenii prezenți la deschiderea orășelului au mulțumit moldovenilor pentru primirea călduroasă.
20:50
11 cadavre neidentificate au fost îngropate în Bucea, lângă Kiev. La câteva luni după ce rușii au ucis acolo sute de persoane, ancheta autorităților ucrainene este în derulare, iar scopul acesteia este pedepsirea fiecărui ucigaș. Ororile care au avut loc la Bucea au înspăimântat o lume întreagă.
20:50
Un monument al soldatului Armatei Roșii a fost dat jos astăzi, în orașul Cernăuți. Autoritățile locale au decis să-l demoleze după ce au organizat consultări publice la acest subiect, scrie publicația Ucrainskaia pravda.
20:40
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut Uniunii Europene și G7 să nu mai elibereze vizele cetățenilor ruși. În cadrul unei conferințe de presă online, oficialul de la Kiev i-a dat o replică lui Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, care s-a arătat sceptic față de o interdicție pentru rușii care vor să ajungă în țările occidentale.
20:40
Autorităţile de la Atena au dispus evacuarea persoanelor din zona Limenaria din Thassos, unde s-a produs un incendiu de vegetaţie, care afectează în prezent estul insulei. Cetățenilor Republicii Moldova le este recomandat să evite deplasările în zonele afectate de incendii din Grecia.
20:40
Nanosatelitul numit TUMnanoSAT a fost lansat pe orbită! S-a întâmplat cu ajutorul astronauților de la Stația Spațială Internațională. Evenimentul este o premieră pentru Republica Moldova, precum și o experiență spațială de rezonanță pentru comunitatea internațională.
20:40
A murit copreședintele Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului, generalul Ion Solonenco. Informația a fost confirmată de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
20:00
Tinerele orfane și cele lipsite de grija părintească se pomenesc într-o situație dificilă, când nu mai au un acoperiș deasupra capului după ce pleacă din centrele de plasament. Un colac de salvare este Serviciul locuința asistată In Cammino al Fundației „Regina Pacis”. Aici locuiesc opt fete, dar capacitatea totală este de 12.
19:50
Exponenții regimului separatist de la Tiraspol nu mai pot ieși din Republica Moldova fără notificarea și acordul prealabil al autorităților constituționale de la Chișinău. Potrivit Biroului pentru Reintegrare, mecanismul este provizoriu, este aplicat de pe 1 august și are menirea de a asigura monitorizarea și responsabilizarea subiecților vizați din considerente de securitate. Separatiștii de la Tiraspol spun că percep măsura ca pe o îngrădire a liberei circulații.
19:50
Au muncit degeaba. Asta declară fermierii, care au ales în acest an să crească porumb sau floarea-soarelui. Seceta a fost nemiloasă. În raionul Cahul, bunăoară, de luni bune nu a fost o ploaie sănătoasă, care să-i bucure pe oameni. Agricultorii așteaptă ca autoritățile să găsească soluții pentru cei care suportă pierderi enorme. Detalii - în reportajul semnat de Diana Popa.
19:50
Sala VIP a Aeroportului internațional Chișinău își sistează activitatea. Pentru a spori gradul de securitate, în incinta Aeroportului au acces doar pasagerii, angajații antreprenorilor sau ai autorităților publice care activează în cadrul Aeroportului și membrii echipajelor.
19:40
Procurorii Anticorupție l-au reținut astăzi pe un nou figurant în dosarul finanțării ilicite a Partidului Șor. Este vorba despre Olga Romanova, contabilul formațiunii. În luna iulie, aceasta a fugit din Republica Moldova împreună cu alți șase eventuali complici, figuranți în dosar. Procuratura anunță că Romanova va petrece următoarele 72 de ore în izolatorul Centrului Național Anticorupție.
19:30
Procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI au efectuat astăzi percheziții la șeful Direcției „Sud” a Inspectoratului Național de Investigații, Sergiu Solovei. Acesta a fost reținut pentru 72 de ore, fiind vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită. Potrivit anchetei, este vorba de o casă în construcție, într-o suburbie a Chișinăului, două apartamente și două parcări subterane, peste 50 de loturi agricole și două unități de transport.
Ieri
21:20
Astăzi, la Copenhaga, demnitari din domeniul apărării din 24 de țări s-au reunit într-o conferință dedicată sprijinului militar pentru Ucraina. Premierul Danemarcei a anunțat pentru armata ucraineană un pachet adițional de 110 de milioane de euro pentru arme, echipament și antrenament.
20:50
În zece ani, de când s-a stabilit aici, a reușit să facă mult mai multe decât unii localnici. Astăzi vorbim despre Igor Plevschi, un preot care face lucruri mari cu dragoste și credință. De trei ani încoace, părintele a deschis și un centru de reabilitare a celor dependenți de alcool și droguri. Este proiectul lui de suflet...
20:40
Estonia anunță că va interzice intrarea în țară a cetățenilor ruși cu viză Schengen emisă de Estonia. Regula nu afectează rezidenții permanenți și va intra în vigoare pe 18 august.
20:40
Consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a avertizat Republica Moldova să fie pregătită pentru un eventual dezastru nuclear în Ucraina. Într-un interviu la postul public de televiziune, Podoliak s-a referit la situația centralei atomice de la Zaporojie, ocupată de ruși, care a fost ţinta unor atacuri în ultimele zile. Centrala, care este cea mai mare din Europa, se află la aproximativ 700 de kilometri de Chișinău.
20:30
Deruta persistă la Moscova după exploziile de marţi de la baza aerienă Sakî din Crimeea, care a distrus cel puţin opt avioane de luptă ruse şi mai multe clădiri, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite. Imaginile din satelit îi contrazic pe ruși. Deși aceștia au declarat că totul este sub control, zona este puternic avariată.
20:30
Primele exporturi de grâu după invadarea Ucrainei de către Rusia sunt aşteptate să înceapă săptămâna viitoare, în conformitate cu acordul internaţional semnat în iulie la Istanbul. Fermierii ucraineni încheie recolta din acest an cu incertitudine. ”Scopul principal nu este să câștigi, ci să supraviețuiești", spun oamenii.
20:30
Unii fug de la pământ, dar ea îl valorifică. Vorbim despre Zinaida Plămădeală, care produce culturi și legume ecologice într-o seră modernă, în orașul Călărași. Afacerea prevede un consum enorm de energie, dar datorită unui grant oferit de Suedia în cadrul proiectului PNUD ”Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, ferma Zinaidei Plămădeală a obținut independență energetică.
20:10
Procurorii au descins astăzi cu alte 12 percheziții și au reținut patru bărbați în cazul de contrabandă din 31 iulie curent, de la punctul de trecere Vulcănești-Vinogradovca. Angajații Serviciului Vamal au depistat atunci 3,8 milioane de țigări.
20:10
Datoria de peste 700 de milioane de dolari, pe care ar avea-o Moldovagaz față de gigantul rus Gazprom, va fi supusă auditului. Verificările vor fi efectuate de două companii - una din Marea Britanie și alta din Norvegia, până pe 30 ianuarie 2023.
20:10
S-a săturat să fie șomer și a ridicat fruntea sus! Nu l-au speriat greutățile, restricțiile și nici pronosticurile sumbre ale celor apropiați. Astăzi, la doar 22 de ani, Vitalie Groza este proprietarul unui complex sportiv din orașul Bălți, unde vin zeci de clienți fideli.
19:40
Un nou lot important de țigări de contrabandă a fost descoperit la Postul vamal Costești. Este vorba de aproape șase milioane de țigări, ascunse într-un camion ce transporta cărbune din Ucraina spre România. Șoferul, un cetățean ucrainean, a fost reținut pentru 72 de ore.
19:40
Un tânăr a fost găsit împușcat într-o pădure din raionul Strășeni. Potrivit surselor noastre confidențiale, omul a fost ucis în satul Zubrești, după un chef nocturn, de către fiul fostului polițist Ion Stratulat, asasinat în 2011 de către Ion Şoltoianu. Ion Stratulat era ginerele ex-deputatului Nicolae Alexei. Presupusul ucigaș a fugit noaptea trecută peste hotare.
19:40
Un nou punct de trecere a frontierei de stat Leova–Bumbăta urmează a fi deschis traficului internațional rutier peste râul Prut. Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind crearea punctului de trecere a fost aprobat miercuri de cabinetul de miniștri.
19:30
Moldovagaz susține că nu-și va putea onora plățile în avans față de Gazprom pentru luna august și a solicitat o amânare a transferului pentru trimestrul patru. Anunțul a fost făcut de către președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban.
Mai mult de 2 zile în urmă
22:30
Prezentat de Sofia Obadă
21:10
21:10
Dinamo Kiev, echipa antrenată de Mircea Lucescu s-a calificat în play-off-ul UEFA Champions League după ce a trecut de Sturm Graz, scor general 3-1. Formația ucraineană a câștigat meciul tur cu 1-0, însă în returul de la Graz s-a văzut condusă după doar 27 de minute, rezultat care s-a menținut până la finalul celor 90 de minute de joc.
21:00
Armata rusă a bombardat din nou orașul Nikolaev în această noapte. Trei persoane au fost rănite. Oamenii care au mai rămas în orașul Nikolaev ies din case pentru a lua apă și a primi ajutor umanitar, după ce localitatea a stat câteva zile în stare de asediu. Orașul din sudul Ucrainei se află în apropiere de zonele ocupate de către ruși în regiunea Herson, importantă din punct de vedere strategic, unde Kievul intenționează să efectueze o contraofensivă.
21:00
Joe Biden a semnat ratificarea de către Statele Unite a aderării Finlandei și Suediei la NATO. Biden le-a îndemnat pe restul statelor membre ale NATO să-și încheie propriul proces de ratificare cât mai repede posibil.
20:50
Mai multe explozii au fost raportate ieri pe coasta de vest a Crimeii, în zona unei baze aeriene rusești din peninsula anexată ilegal în 2014. Din partea ucraineană nu a existat nicio veste despre vreun atac în zonă. Cauza exploziilor a fost o încălcare a cerințelor de securitate la incendiu, scrie presa moscovită. În cel mai recent mesaj către națiune, Volodimir Zelenski a afirmat că ”războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei”.
20:40
August e luna în care părinții și copiii își aleg rechizite, ghiozdane și haine pentru un nou an de școală. Sunt însă copii, care nu au parte de grija părintească și nu-i vede nimeni prin magazine. Vorbim de cei din centrele de plasament. Ei nu-și doresc haine noi sau lucruri mărețe, ci un ghiozdan și rechizite. În preajma noului an școlar, Fundația Regina Pacis desfășoară campania „Ghiozdanul cu speranțe”, ce are drept scop susținerea copiilor rămași fără îngrijire părintească și a celor din familii cu venituri mici, prin colectarea și distribuirea de ghiozdane și rechizite școlare.
20:40
Consiliul de Securitate al ONU va discuta mâine despre bombardamentele în preajma Centralei nucleare Zaporojie, la solicitarea Rusiei. Președinția rotativă a Consiliului de Securitate este deținută de China, care a refuzat să condamne războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Noaptea, rușii au bombardat orașul Nikopol, care se află de cealaltă parte a Niprului, față de Centrala Zaporojie. Potrivit Kievului, rușii au lansat peste 80 de rachete și au ucis cel puțin 13 civili.
20:30
Europa renunță la cărbunele rusesc. Cel de-al cincilea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Moscovei, adoptat în aprilie ca răspuns la invazia Ucrainei, intră în vigoare astăzi. În pofida crizei energetice din Europa, noile restricții sunt văzute ca o oportunitate de a reduce consumul de combustibili fosili. "Este necesar un embargo pe gaz pentru a grăbi prăbușirea economiei ruse", a fost reacția autorităților de la Kiev.
20:20
Zece deținuți în penitenciarul nr. 10 Goian au pășit astăzi dincolo de poarta închisorii. Surpriza a fost o plimbare la Grădina Zoologică, unde minorii și-au amintit de timpul pe care îl petreceau la libertate, cu familia. ”Socializarea e scopul primordial al acestui tip de evenimente”, afirmă responsabilii din sistemul penitenciar.
20:10
Galina Dodon, mama fostului președinte Igor Dodon, a fost audiată astăzi de procurorii anticorupție. Ea este învinuită de complicitate la infracțiunea de îmbogățirea ilicită a fiului aflat în arest la domiciliu. Procuratura a anunțat că Galinei Dodon i-au fost prezentate rezultatele expertizei privind munițiile și armamentul ridicate de la Sadova în timpul perchezițiilor.
20:00
25 de percheziții au fost efectuate ieri în șase localități din Republica Moldova, în cazul de contrabandă din 31 iulie, de la punctul de trecere Vulcănești-Vinogradovca. Este vorba de un lot cu peste 3,8 milioane de țigări, anunță Serviciul Vamal.
19:50
Pretinsul procuror-șef din regiunea transnistreană, Anatolii Gurețki, este cercetat penal, fiind bănuit de „privațiunea ilegală de libertate și uzurparea de calități oficiale”. Dosarul este gestionat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
19:40
În Republica Moldova nu există un risc iminent privind o eventuală expunere la radiații ionizante. Mesajul vine din partea Ministerului Sănătății în contextul în care Centrala nucleară din Zaporojie a fost atacată de forțele ruse, fiind afectați trei senzori de radiație. Moldova are peste un milion de pastile de iodură de potasiu donate de România, însă nu există un pericol radiologic pentru administrarea lor acum, anunță autoritățile din sănătate, care îndeamnă populația la calm. În România a fost declanșată o adevărată panică după ce ministrul Sănătății a îndemnat oamenii să meargă imediat să-și ia rețetele pentru pastilele de iodură de potasiu.
19:30
Un bărbat de 43 ani a murit ieri seara, fiind electrocutat. Furtuna a făcut prăpăd în mai tot orașul Chișinău, mai afectate fiind sectoarele Râșcani și Ciocana. Zeci de copaci au fost dați la pământ. Străzile au fost inundate. Pentru redresarea situației se cer 2,5 milioane de lei.
19:30
Consumatorii cu datorii de peste cinci mii de lei față de Moldovagaz ar urma să fie deconectați de la rețea în zilele următoare. Anunțul a fost făcut de șeful companiei Vadim Ceban. El a precizat că peste 700 de gospodării au fost deja deconectate, în ultima săptămână. Cumulativ, aceștia au format o datorie de peste 4 milioane de lei în ultima jumătate de an. Pentru a fi reconectați, aceștia vor trebui să achite plata în avans pentru 12 luni.
9 august 2022
21:50
Prezentat de Sofia Obadă
21:10
Acțiune de ajutorare pentru Donny van Iperen, fundașul celor de la Zimbru, care a suferit o teribilă accidentare în partida din runda trecută a Super Ligii cu Dinamo-Auto. Zimbru Chișinău a anunțat că toți banii obținuți din biletele vândute pentru partida cu CSF Bălți vor fi donați familiei lui Donny van Iperen.
21:00
În Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de variola maimuței, au anunțau ieri autoritățile de la Chișinău. Potrivit acestora, boala a fost adusă aici de către un cetățean străin. Diagnosticul este confirmat. Noi am ieșit în stradă să aflăm ce cunosc locuitorii orașului despre această infecție. Situația pare trasă la indigo cu cea de la începuturile Covidului: unii sunt sceptici, iar alții se avântă în teorii conspiraționiste.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.