Revin temperaturile fierbinți: Meteorologii emit Cod Galben de caniculă pentru toată țara

Replica Media, 5 august 2022 18:50

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de caniculă, ce intră în vigoare de mâine, 6 august și va fi valabil până la data de 8 august, pe întreg teritoriul țării.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Replica Media

Acum 8 ore
18:00
Vin și graffiti - de aceste două lucruri vă veți îndeletnici papilele gustative și ochii la vinăria ATU din orașul Chișinău. Fondată în anul 2016 de familia Vutcarău, brandul „ATU”, ceea ce în limba română înseamnă „un punct forte”, produce vinuri artizanale de calitate, în loturi limitate de 1.000 - 3.000 de sticle.
Acum 12 ore
16:50
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că Centura Chișinău va fi reabilitată, iar în acest sens progresul de execuție este de aproximativ 70%. Totodată, membrul Guvernului a dat asigurări că lucrările se vor încheia integral până în luna octombrie curent.
15:50
Fiecare al doilea student străin care învață în Moldova este din România. În prezent numărul studenților străini care învață în Moldova a ajuns la 5.154 persoane, în creștere cu 12% față de anul precedent. Studenții străini reprezintă deja 8,6% din numărul total de studenți, față de 1% acum 10 ani, scrie expertul economic Veaceslav Ioniță pe blogg-ul său.
15:10
Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian, în comun cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și ai Biroului politici de reintegrare, a desfășurat o ședință de lucru cu participarea directorilor și a unor cadre didactice din cele 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană.
14:10
Zi istorică pentru Judo-ul din Republica Moldova. Sportivul Mihail Latîșev (-81 kg) s-a impus cu un succes răsunător pe arena din Ecuador. La doar 18 ani, sportivul moldovean a cucerit cel mai măreț titlu: campion mondial de tineret, informează Comitetul Național Olimpic și Sportiv.
13:20
Cetățenii vor achita mai scump pentru gaz. Asta în contextul în care au intrat în vigoare a noilor prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, aprobate prin Hotărârea Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) la 4 august curent, și sunt aplicate începând cu 12 august.
12:30
Două persoane au fost transportate la spital, după ce mașina în care se aflau s-a izbit violent într-un pilon. Accidentul a avut loc în seara zilei de ieri, 12 august, pe strada Muncești din sectorul Botanica al capitalei.
Acum 24 ore
11:10
La această oră, în PTF Leușeni, pe sensul de ieșire din Moldova se atestă un flux majorat de mașini. Restul punctelor de trecere a frontierei de stat activează în regim normal, informează Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.
10:20
Salman Rushdie, scriitorul care a fost înjunghiat vineri pe scenă, în timpul unui eveniment cultural în statul New York, a primit mii de amenințări cu moartea în ultimii 33 de ani, după ce statul iranian a emis o fatwa în 1989, un decret religios de condamnare la moarte. Ayatollahul acelor timpuri, Khomeini, a emis decretul din cauza „Versetelor satanice”, o carte în care Salman Rushdie punea sub semnul întrebării unele precepte islamice, scrie Digi24.ro.
09:50
Lumea a intrat în a 171-a zi de război în Ucraina, iar conflictul nu dă semne că se va sfârși în curând. Președintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy, a înaintat Radei Supreme proiecte de legi privind extinderea legii marțiale și mobilizarea generală în Ucraina.Șeful Ministerului de Externe ceh, care deține în prezent funcția de președinte al Consiliului European, a susținut interzicerea eliberării vizelor rușilor de către țările UE. Problema va fi discutată la o reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE săptămâna viitoare.Departamentul de Apărare al SUA a declarat că armele pe care Washington le furnizează Ucrainei nu au fost folosite pentru a ataca aerodromul Saki din Crimeea, iar Pentagonul nu cunoaște cauza exploziilor de la instalație.Atacurile rusești au ucis trei civili ucraineni vineri - doi în Kramatorsk și unul în Zaporojie, au declarat autoritățile ucrainene.Ramura de sud a conductei petroliere Druzhba, care trece prin teritoriul Ucrainei, a început să funcționeze din nou la capacitate maximă după o suspendare de opt zile din cauza sancțiunilor. Petrolul rusesc ajunge din nou în Cehia.
09:20
Caracterul vremii va rămâne neschimbat și în următoarele zile. După orele amiezii instabilitatea va fi mai accentuată, ceea ce pe alocuri va provoca căderea averselor însoțite de descărcări electrice. Vântul va continua să sufle din sectorul de nord slab la moderat, în timpul descărcărilor electrice mai agitat. Regimul termic noaptea pe parcursul întregului interval se va menține la minime cuprinse între +15..+20ºC, iar maxima zilelor de odihnă va oscila între+26..+31ºC.
Ieri
21:50
În perioada 13 - 14 august, inclusiv, va fi sistată circulația transportului pe strada Ismail intersecție cu strada Alexandru cel Bun, tronsonul cuprins între străzile Dimitrie Cantemir și Columna, informează Poliția Națională.
21:10
Scriitorul britanic Salman Rushdie, în vârstă de 75 de ani, autor ale cărui scrieri i-au adus ameninţări cu moartea din partea Iranului în anii 1980, a fost înjunghiat vineri, când se pregătea să ţină o prelegere la un eveniment în New York, transmite CNN.
20:20
La 8 august 2022, instituțiile de învățământul superior din republică au anunțat rezultatele sesiunii de bază a admiterii la studii superioare de licență și master, pentru anul de studii 2022 - 2023. În acest an, comanda de stat prevede 8732 de locuri bugetare în total, dintre care, la studii superioare de licență este organizat concursul de admitere la 5307 de locuri bugetare, iar la studii superioare de masterpentru 2864 de locuri bugetare, pentru studii de rezidențiat și secundariat clinic – 455 de locuri bugetare și 106 de locuri bugetare sunt oferite cetățenilor statelor cu care Republica Moldova are semnate tratate internaționale în domeniul educației.
19:20
Guvernul va aloca Agenției „Moldsilva” 64,2 milioane lei, din Fondul de Rezervă, în scopul neadmiterii majorării prețurilor la lemnul de foc, realizat către populație pentru sezonul rece. O Dispoziție în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale. De asemenea, ministrul Mediului va elabora un Plan de acțiuni pentru aprovizionarea populației cu lemne de foc, aplicabil la nivel central și local.
18:30
Pe parcursul zilei de astăzi, 12 august, procurorii anticorupție, oficiul Sud în comun cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție a MAI, au descins cu 9 percheziții la șeful Direcției investigații „Sud” a Inspectoratului Național de Investigații, vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită. Perchezițiile s-au desfășurat în biroul de serviciu, domiciliu, încăperi nelocative, automobil deținute de șeful Direcției investigații „Sud” al INI, precum și la sediul unei entități economice rezidente, afiliate acestuia.
17:40
Fiul fostului polițist Ion Stratulat, împușcat în 2011, care este și nepotul generalului Nicolae Alexei, fiind unul dintre suspecții în cazul omorului tânărului de 29 de ani, găsit împușcat și îngropat într-o pădure de la Zubrești, raionul Strășeni, este anunțat în căutare de organele de drept.
17:10
Serviciul „InfoTrafic” al INSP informează că, în orele de seară, în municipiul Chişinău flux sporit de transport se atestă pe mai multe străzi și tronsoane de drum.
16:40
Imagini cu o trambulină instalată pe acoperișul unui bloc din complexul locativ „Porţile Oraşului” a stârnit diferite emoții pe rețelele de socializare. Pe canalele de Telegram au fost distribuite două fotografii și un material video în care se vede cum un copil sare în trambulina instalată și, în așa fel imaginile au ajuns la Poliția capitalei care s-a autosesizat imediat.
16:10
Comisia Electorală Centrală (CEC) prezintă informații despre numărul de alegători în cele 3 localități din țară unde, la 16 octombrie 2022, vor avea loc alegeri locale noi pentru funcția de primar.
16:00
Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au efectuat pe parcursul 5 - 11 august 129 controale. Au fost depistate mai multe neconformități, printre care comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat, dar și încălcarea regulamentelor sanitare.
15:40
Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a efectuat astăzi, 12 august, finanţarea indemnizaţiilor destinate familiilor cu copii, indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă și a ajutorului social în valoare totală de peste 250 milioane lei.
14:50
Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) anunță despre o pană de curent din partea furnizorului de energie electrică pe str. Miorița, Grenoble și Gheorghe Asachi și informează că mai multe troleibuze stațiozează sau au fost redirecționate.
14:40
Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat noi măsuri de securitate la Aeroportul Internațional Chișinău, pentru a combate alertele false cu bombă. Astfel, prin decizia CSE din 11 august, se sistează activitatea sălii VIP din Aeroport, iar Poliția de Frontieră este întărită cu atribuții de acordare a suportului la examinarea clădirilor și teritoriului Aeroportului.
14:40
14 dintre deputații în Parlamentul de legislatura a XI-a sunt tineri cu vârsta de până la 35 de ani. Dintre aceștia, 10 sunt deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, doi sunt deputați ai Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și doi sunt parlamentari ai Fracțiunii Partidului ȘOR. Totodată, patru sunt femei deputate – Ana Calinici, Diana Caraman, Marcela Nistor și Marina Tauber.
14:20
25 de persoane care domiciliază în capitală sau în localitățile suburbane din componența municipiului, au depusastăzi, 12 august, jurământul pentru acordarea sau redobândirea cetățeniei Republicii Moldova.
14:20
Mijlocașul naționalei Moldovei, Vadim Rață este ultimul transfer al multiplei campioane a României, FCSB București. Internaționalul moldovean a fost achiziționat cu 300 de mii de Euro de la FC Voluntari și va primi un salariu de 10 mii de Euro, transmite GSP.ro cu referire la sursele publicației.
14:00
Generalul de brigadă și co-președintele Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control, Ion Solonenco, s-a stins din viață vineri, 12 august, la vârsta de 87 de ani. Vestea tristă a fost anunțată de către viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian.
13:50
Reprezentanții din 26 de țări, reuniți joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro pentru sporirea capacităților militare ale Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, a anunțat ministrul danez al Apărării, Morten Bodskov într-o conferinţă de presă, transmit Reuters şi DPA, citate de Agerpres.
13:20
Serverul de poștă electronică al Președinției Republicii Moldova a fost ținta unui atac cibernetic. Anunțul a fost făcut de către administrația prezidențială.
12:50
Republica Moldova nu are niciun „argument sănătos” pentru care Rusia i-ar livra gaz pe datorie, a declarat vineri, 12 august, Valerii Seleznev, deputat în Duma rusească. Într-o postare pe canalul său de Telegram, oficialul rus a invocat în acest sens politica anti-rusă a Republicii Moldova de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.
12:50
Primăria municipiului Chișinău informează că în perioada: 15 - 19 august, ora 17:00, va fi sistată livrarea gazelor naturale pe unele străzi din zona de centru a capitalei, în legătură cu desfășurarea lucrărilor de reparație planificate de către operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale.
12:40
Avocații deputatei Șor, Marina Tauber, acuză procuratura că îi încalcă dreptul clientei sale la un proces echitabil. Asta după ce legislatoarea, aflată în arest preventiv la Penitenciarul nr. 13 nu a fost lăsată să vină la Judecătorie pentru a asista la o ședință în care a solicitat revocarea măsurii de arest preventiv. Avocații acuză procurorii că nu au venit la ședință deliberat care astfel a fost amânată pentru ziua de marți, 16 august. Reprezentanții Procuraturii nu au comentat deocamdată acuzațiile avocaților. Am solicitat o reacție și o vom publica imediat ce o vom primi.
12:10
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova contestă la Curtea Constituțională decizia cu privire la reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții ale învățământului superior.
12:00
Valută nedeclarată în sumă de 31.000 dolari și 2.000 euro au depistat funcționarii vamali, asupra unei pasagere a rutei „Chişinău - Hurghada”, astăzi, 12 august, ora 07:45, pe Aeroportul Internațional Chișinău.
11:50
Premieră pentru țara noastră. Primul satelit al Moldovei, creat de Universitatea Tehnică a Moldovei, TUMnanoSAT, este lansat în spațiu. Urmăriți LIVE evenimetul.
11:30
La o săptămână după ce a fost accidentat grav în cadrul meciului din etapa a doua din Super Liga, jucătorul olandez al echipei Zimbru Chișinău va fi transportat la tratament în Olanda, țara sa de baștină. Tânărul urmează a fi urcat la bordul unui avion special comandat și achitat de clubul din capitală din Germani și, în caz că nimic impredictibil nu se va întâmpla, va ajunge sâmbătă, 13 august pe mâinile medicilor olandezi.
11:20
Ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon, investigat în două dosare penale - unul denumit generic „Energocom” și al doilea fiind învinuit pentru patru capete de acuzare, a venit cu o reacție în care se arată nemulțumit de comentariul emis de Procuratura Anticorupție (PA) cu privire la incidentul din fața instituției cu implicarea mamei ex-președintelui R. Moldova, Galina Dodon, și spune că „s-a gândit că măcar această nouă fată venită din America, Dragalin (n.red. noua șefă a Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin), va lua măsuri” în cadrul intituției, dar reacția PA a fost „eu - nu sunt eu și nici vaca nu este a mea.”
11:10
Opt săptămâni consecutive de scădere a prețurilor de comercializare a carcuranților de tip standard. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru următoarele trei zile (13 - 15 august) un tarif cu 17 bani mai mic la benzină și o scădere de 13 bani la tariful la motorină.
11:10
Instituția care monitorizează calitatea produselor alimentare în Federația Rusă, Rosselhoznadzor, susține că restricțiile la importul de produse vegetale în Rusia din mai multe regiuni ale Moldovei are la bază motive întemeiate. Într-un răspuns oferit pentru TASS, instituția menționează că decizia nu are nicio tentă politică.
10:50
Primăria municipiului Chișinău informează că astăzi, 12 august, de Ziua Internațională a Tineretului, în capitală vor fi organizate un șir de activități destinate acestei categorii de populație.
10:40
Procurorii Anticorupție și ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA), au descins în această dimineață la domiciliul șefului direcției ivestigații „SUD” a INI. Perchezițiile se desfășoară în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite.
10:30
Procuratura Anticorupție informează că investigațiile în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor” continuă. Astfel, până la această etapă în cadrul urmăririi penale au fost efectuate măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală. Potrivit PA, una din cele șapte persoane care la 16 iulie 2022, au părăsit teritoriul Republicii Moldova în scopul eschivării de la urmărirea penală, a fost reținută de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție pentru un termen de 72 ore.
10:10
Patru bărbați, suspectați că au furat un safeu cu aproape 280 de mii de lei de la sediul unei întreprinderi din Călărași, au fost reținuți de procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii Inspectoratului Național de Investigații. Infracțiunea a avut loc o noapte înainte de Revelion, pe data de 30 decembrie.
10:00
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi în faţa Consiliului de Securitate al ONU că situaţia centralei de la Zaporojie este gravă, menționând că ultimele incidente care au avut loc „profund îngrijorătoare”și ar putea duce la dezastru, scrie The Guardian.
09:50
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a anunțat în cadrul emisiunii „Zi de zi” de la Radio Moldova despre lansarea în luna septembrie a concursului pentru idei de construcție a Filarmonicii Naționale distrusă de un incendiu de proporții în septembrie 2020.
09:50
În preajma Zilei Independenței, care va fi marcată la 27 august, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îi îndeamnă pe copiii din toată țara să spună, în scrisori sau prin desen, cum văd ei Republica Moldova și viitorul țării și al lor.
09:30
Parlamentul Republicii Moldova a găzduit o ședință plenară simulată de către tineri, în cadrul căreia au fost prezentate inițiativele legislative elaborate de ei. Aceștia sunt participanți la proiectul „Moldova's Road map to EU”, etapa finală.
09:20
O femeie de 75 de ani a fost găsită moartă în dimineața de joi, 11 august, în locuința sa din satul Gura Bîcului din Anenii Noi. Potrivit poliției, femeia a fost bătută cu cruzime până a decedat, iar principalul suspect este fiul acesteia, un bărbat de 49 de ani care ar fi fost în stare de ebrietate la momentul comiterii crimei.
08:50
Doi bărbați au fost condamnați la câte 24 ani, și respectiv 20 ani închisoare, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip închis, pentru săvârșirea omorului intenționat a unui consătean. La fel, acestora li s-a incriminat și săvârșirea infracțiunii de sustragere pe ascuns a bunurilor altei persoane, comisă prin pătrunderea în încăpere.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.