Zeci de funcționari vamali din Republica Moldova, vizite de studiu la aeroportul din București și portul Constanța

InfoPrut, 23 iunie 2022 14:20

Un grup de 30 funcționari vamali din R. Moldova vor participa la un atelier de lucru privind procedurile vamale la aeroport ce se va desfășura la București, iar alt grup de 10 funcționari vamali vor merge într-o vizită de studiu la portul Constanța. Despre aceste acțiuni au discutat conducerea Serviciului Vamal al Republicii Moldova și reprezentanții Programului de Dezvoltare a Dreptului Comercial (CLDP) din cadrul Departamentului de Comerț al SUA. În cadrul ședinței au fost identificate posibilitățile de organizare a instruirilor și schimbului de experiență pentru funcționarii vamali de către Program. Totodată, pe agenda discuției s-au regăsit și subiectele aferente digitalizării procedurilor vamale, precum și instituirea Ghișeului Unic vamal. Reprezentanții Programului CLDP au subliniat că scopul Programului este de a consolida eficiența instituției în domeniul facilitării comerțului, reducerii formalităților aferente acestui domeniu, precum și diversificării coridoarelor de comerț, pentru a fi simplificate acțiunile de import/export pe diferite căi, acțiuni ce într-un final vor spori tranzacțiile cu mărfuri. Articolul Zeci de funcționari vamali din Republica Moldova, vizite de studiu la aeroportul din București și portul Constanța apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Acum 30 minute
13:20
Duminică, 26 iunie, este marcată în România Ziua Drapelului Naţional, proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Drapelul naţional este unul din cele trei simboluri naţionale ale României, parte a identităţii naţionale, alături de Stema naţională şi Imnul naţional. Drapelul României este tricolor: roşu vermillon, galben crom şi albastru cobalt, plasate vertical, albastrul fiind aşezat la lance, galben la mijloc şi roşu în exterior. În îndelungata istorie a ţării, drapelul României nu a suferit transformări majore, cu excepţia proporţiilor şi poziţiilor culorilor. Stema naţională actuală a României a fost realizată după Revoluţia din Decembrie 1989. Ea este constituită din: – Vulturul de aur cruciat – ca element central care simbolizează dinastia întemeietoare a Basarabilor, nucleul în jurul căruia a fost organizată Ţara Românească, una dintre cele trei provincii din Evul Mediu (Ţara Românească, Moldova şi Transilvania) – Scutul pe care stă este azuriu şi simbolizează cerul. Vulturul ţine în gheare însemnele suveranităţii: un sceptru şi o sabie, care reamintesc de domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt şi de domnitorul Ţării Româneşti, Mihai Viteazul, primul unificator al celor trei Ţări Române. Un blazon împărţit în câmpuri heraldice prezintă simbolurile provinciilor istorice româneşti de la stânga la dreapta: Ţara Românească pe azur: un vultur ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur Moldova: un bour negru cu o stea între coarne. Banatul şi Oltenia, un pod galben cu două arce de boltă (simbolizând podul peste Dunăre al împăratului roman Traian) şi un leu de aur. Transilvania: deasupra se află un vultur negru cu gheare de aur; dedesubt se găsesc şapte turnuri crenelate simbolizând cele şapte oraşe principale ale Transilvaniei. Teritoriile adiacente Mării Negre (provincia istorică Dobrogea) sunt reprezentate de doi delfini afrontaţi. Cel mai mare drapel al României a măsurat 349,425 x 226,917 metri, rezultând o suprafaţă declarată de 79.290,39 metri pătraţi. Acesta a fost desfăşurat, la 27 mai 2013, pe aerodromul Clinceni şi a constituit un record mondial. Articolul 26 iunie – Ziua Drapelului Naţional apare prima dată în InfoPrut.
Acum 2 ore
12:40
Un nou punct de trecere a frontierei pe segmentul România-Republica Moldova, „Leova – Bumbăta”, va fi deschis traficului internațional. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița. Deschiderea noului punct de trecere a frontierei de stat va fi posibilă doar după ce autoritățile competente vor executa lucrările de construcție a drumului de acces și infrastructurii necesare amenajării pe malul râului Prut a unui pod de pontoane. În acest sens, au fost acordate abilitările necesare pentru îndeplinirea acestor obiective, pentru dotarea viitorului punct de trecere a frontierei de stat și pentru negocierile necesar a fi realizate cu România. De asemenea, în scopul efectuării transportului feroviar către portul fluvial-maritim Izmail din Ucraina, Comisia a împuternicit Î.S. „Calea Ferată din Moldova” să negocieze și să semneze contracte de antrepriză pentru reabilitarea porțiunii din R. Moldova a tronsonului de cale ferată Basarabeasca (Republica Moldova) – Berezyne (Ucraina), cu o lungime totală de 1188 metri și a stabilit procedurile necesare pentru realizarea acestui obiectiv. Articolul Un nou punct de trecere a frontierei între România și Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
22:40
Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este posibilă în mod direct, astfel că se doreşte crearea „noii Românii Mari”, afirmă fostul preşedinte rus şi actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. El acuză politicienii din România că „joacă hore” în jurul R. Moldova. Într-un interviu pentru agenția de presă TASS, Medvedev a acuzat oficialii de la București că „fac dansuri politice în jurul Moldovei” de mult timp și că au intensificat eforturile de a prelua în mod „legal” țara. „Prima şedinţă comună a parlamentelor moldovean şi român a fost finalizată de legislatorii care dansau ţinându-se de mână. A părut destul de amuzant. Cu toate acestea, consecinţele pot fi mai puţin amuzante”, a scris Medvedev, potrivit Adevărul. Politicianul rus a mai scris în postare că autorităţile din România „percep cu aroganţă” teritoriul dintre Nistru şi Prut, drept provincia lor „separată temporar”. „Occidentul încearcă, aproape la nivel legal, să interzică Rusiei să se apropie de poporul ucrainean, provocând în toate modurile posibile o adâncire a conflictului. Dar în ceea ce-i priveşte pe români şi moldoveni, situaţia este diferită. Oficialii de la Bucureşti, incitaţi de «integratorii» de la Bruxelles, sunt bântuiţi de ideea recreării proiectului României Mari, îngropat de «Armata Roşie în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei». Recent au intensificat în mod deschis eforturile de preluare «legală» a Moldovei, sub diferite formate. Mai mult decât atât, din partea Bucureştiului, nici măcar nu vorbim despre unificarea «popoarelor frăţeşti» într-un fel de entitate de tip statal. Autorităţile române percep cu aroganţă interfluviul Nistrului şi Prutului drept provincia lor «separată temporar»”, a mai scris oficialul. Acesta a acuzat politicienii de la Chișinău care își doresc reunirea cu România de trădare, subliniind că-şi distrug ţara pentru treizeci de arginţi. Totodată, spune Medvedev, vor exista consecințe pentru R. Moldova, printre care scumpirea energiei și întreruperea altor resurse. Articolul Medvedev acuză Bucureștiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare” apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
12:00
Luptătorii de stil greco-roman din România și Republica Moldova au participat în cadrul turneului internațional Ranking Series „Matteo Pellicone”, care se desfășoară în aceste zile la Roma, și au câștigat medalii de aur, argint și bronz.  Astfel, din partea Republicii Moldova, Mihail Bradu (82 kg) a cucerit medalia de aur, Victor Ciobanu (63 kg) a obținut argintul, iar Valentin Petic (72 kg) și Daniel Cataraga (82 kg) – au luat bronzul. La categoria Women's wrestling, sportivele Mariana Dragutan (53 kg) și Irina Ringaci (68 kg) au obținut medalii de argint. Pe de altă parte, din partea României a câștigat medalia de argint Florin Tita (55 kg), iar Teodor Horatiu (60 kg), Mihai Radu Mihuț (67 kg), Nicu Samuel Ojog (87 kg), Alin Alexiuc Ciurariu (130 kg) au avut mențiuni. De asemenea, la categoria Women's wrestling, Andreea Beatrice Ana (55 kg), a câștigat o medalie de bronz, Kriszta Tunde Incze (65 kg) medalie de bronz, Alexandra Nicoleta Anghel (72 kg), medalie de bronz, iar Cătălina Axente (76 kg), locul 4. Matteo Pellicone Ranking Series 2022 este un eveniment de lupte care are loc la Ostia, Roma, Italia, între 22 și 25 iunie 2022. Al treilea eveniment United World Wrestling Ranking Series al anului, a prezentat mai mulți campioni mondiali și olimpici, campioni panamericani, campioni europeni, campioni asiatici și campioni NCAA. Articolul Luptători din România și R. Moldova, medalii la turneul de wrestling de la Roma apare prima dată în InfoPrut.
24 iunie 2022
21:40
Prima stație de monitorizare a calității aerului în regim online din Republica Moldova a fost lansată la Chișinău. Stația va înregistra poluarea preponderent influențată de emisiile provenite de la traficul auto, cu software-ul, analizoarele de gaze și consumabilele incluse, transmite IPN. „Este un  pas înainte pentru Republica Moldova în dezvoltarea sa și apropierea de standardele Uniunii Europene în ceea ce privește protecția aerului atmosferic. Stația măsoară pe cinci indicatori în regim permanent și în baza acestor serii de date putem vedea cum se schimbă indicatorii pe parcursul zilei, în funcție de traficul care este în oraș, și cum aceste indicatorii scad pe parcursul nopții, când traficul este mai lejer”, a explicat ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu. Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Ulrich Kinne, a subliniat că, în calitate de parte a Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova s-a angajat să transpună o serie de directive a UE în legislația națională. Aceasta include directiva Parlamentului European privind calitatea aerului înconjurător și a unui aer mai curat pentru Europa. Prin urmare, R. Moldova trebuie să efectueze „o monitorizare cuprinzătoare a calității aerului și să depună efortul pentru a atinge nivelul sub valorile limite ale UE”. Lansarea stației automate de monitorizare a aerului atmosferic de tip trafic reprezintă o primă acțiune implementată de către Republica Moldova odată cu aprobarea Legii privind calitatea aerului atmosferic. Conform noii legi, pentru monitorizarea și gestionarea eficientă a calității aerului atmosferic, teritoriul țării urmează a fi divizat în zone și aglomerări de poluanți atmosferici cu concentrații atât ridicate, cât și mai scăzute, în dependență de structura surselor de emisie (trafic, industrie, gospodării), condițiile climatice, descriere geografică. Articolul O stație de monitorizare a calității aerului, instalată la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
21:30
Prima stație de monitorizare a calității aerului în regim online din Republica Moldova a fost lansată la Chișinău. Stația va înregistra poluarea preponderent influențată de emisiile provenite de la traficul auto, cu software-ul, analizoarele de gaze și consumabilele incluse, transmite IPN. „Este un  pas înainte pentru Republica Moldova în dezvoltarea sa și apropierea de standardele Uniunii Europene în ceea ce privește protecția aerului atmosferic. Stația măsoară pe cinci indicatori în regim permanent și în baza acestor serii de date putem vedea cum se schimbă indicatorii pe parcursul zilei, în funcție de traficul care este în oraș, și cum aceste indicatorii scad pe parcursul nopții, când traficul este mai lejer”, a explicat ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu. Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Ulrich Kinne, a subliniat că, în calitate de parte a Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova s-a angajat să transpună o serie de directive a UE în legislația națională. Aceasta include directiva Parlamentului European privind calitatea aerului înconjurător și a unui aer mai curat pentru Europa. Prin urmare, R. Moldova trebuie să efectueze „o monitorizare cuprinzătoare a calității aerului și să depună efortul pentru a atinge nivelul sub valorile limite ale UE”. Lansarea stației automate de monitorizare a aerului atmosferic de tip trafic reprezintă o primă acțiune implementată de către Republica Moldova odată cu aprobarea Legii privind calitatea aerului atmosferic. Conform noii legi, pentru monitorizarea și gestionarea eficientă a calității aerului atmosferic, teritoriul țării urmează a fi divizat în zone și aglomerări de poluanți atmosferici cu concentrații atât ridicate, cât și mai scăzute, în dependență de structura surselor de emisie (trafic, industrie, gospodării), condițiile climatice, descriere geografică. Articolul O stație de monitorizare a calității aerului în regim online, instalată la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
15:50
Conducătorii autorităților vamale din Republica Moldova și România au semnat Planul comun de acțiuni privind fluidizarea traficului transfrontalier în punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România. Documentul a fost semnat în marja întrevederii trilaterale a conducătorilor autorităților vamale și de frontieră din Republica Moldova, România și Ucraina, desfășurate la punctul de trecere a frontierei dintre România și Ucraina Siret-Porubne, România. Principalele subiecte de pe agenda întâlnirii de lucru au vizat fluidizarea traficului de mărfuri și mijloace de transport la frontiera comună, mecanismele și instrumentele de intervenire promptă în vederea minimizării timpilor de așteptare și simplificarea procesului de vămuire a mijloacelor de transport în posturile și birourile vamale de frontieră. În Planul comun se regăsesc acțiuni precum suplimentarea numărului de lucrători vamali din cadrul birourilor vamale din România situate la frontiera comună cu Republica Moldova, pentru sincronizarea acestuia cu numărul funcționarilor vamali din cadrul posturilor vamale de frontieră din Republica Moldova; dispunerea redirecționării unei părți din traficul majorat de la punctul de trecere Giurgiulești-Galați spre alte puncte de trecere; revizuirea normelor tehnice de interacțiune; înaintarea demersurilor către alte instituții competente în vederea sincronizării acțiunilor necesare pentru fluidizarea traficului prin posturile și birourile vamale de frontieră; susținerea implementării conceptului de controale coordonate și alte măsuri ce țin de accelerarea procesului de traversare a frontierei. O altă acțiune agreată de autoritățile vamale de pe ambele maluri ale Prutulu vizează inițierea demersurilor necesare pentru implementarea schimbului de date electronice referitor la camioanele goale care traversează frontiera, pe baza experienței acumulate în cadrul Proiectului pilot între autoritățile vamale din Republica Moldova și România privind schimbul automat de informații vamale prin intermediul sistemului de Schimb Electronic Sistematic de Date (SEED) cu sprijinul Programului UE „EU4Digital” din 24-25 martie 2022. Articolul Autoritățile vamale din România și R. Moldova, plan comun de acțiuni privind fluidizarea traficului transfrontalier apare prima dată în InfoPrut.
15:30
Societatea culturală „Valea Prutului”, în parteneriat cu Centrul Media BucPress și Centrul cultural Arboroasa din Suceava, invită tinerii din regiunea Cernăuți să participe la concursul online „Cămașa mea — moștenirea mea”. Concursul se va desfășura în perioada 24 iunie- 26 iunie 2022, în mediul online. Cei care vor să participe la concurs, trebuie:  să înregistreze un clip video în care să poarte o cămașă tradițională românească, să spună din ce sat provine ia și cum este cusută și alcătuită aceasta să îi aibă alături pe mama/tata/bunelul sau bunica ta, care să prezinte, de asemenea, cămașa proprie să trimită clipul pe WhatsApp/Viber/Telegram la numărul de telefon +40756035657 sau la numărul +380665476656 ori să-l publice pe Facebook cu eticheta #CamasaMeaMostenireaMea Cea mai bună prezentare va fi premiată cu 3.000 de grivne. Articolul Suceava și Cernăuți premiază cea mai bună prezentare a unei ii apare prima dată în InfoPrut.
14:40
Așa-numita Lege privind combaterea dezinformării ține de decizia suverană a Parlamentului, a Președinției Republicii Moldova și a fost necesară pentru a combate dezinformarea, a fost răspunsul președintei Maia Sandu la criticile aduse de către ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov. Reacția a fost oferită la solicitarea presei, care i-a cerut președintei să comenteze ultimele afirmații ale ministrului Lavrov, potrivit IPN. „Facem acest lucru și vom face în continuare ca să asigurăm un spațiu informațional obiectiv pentru ca cetățenii noștri să poată să analizeze lucrurile pornind de la informație obiectivă și nu de la propagandă și surse false”, subliniază Maia Sandu. Parlamentul a aprobat în lectură finală, iar recent și președinta Maia Sandu a promulgat Legea securității informaționale. Documentul interzice știrile și emisiunile analitice din țările care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră, inclusiv Rusia. Astfel, instituțiile media care dezinformează vor fi sancționate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate. Se interzic și programele care conțin dezinformare, propaganda agresiunii militare, conținut extremist, conținut cu caracter terorist sau care conțin informații false ce prezintă o amenințare pentru securitatea națională. Recent, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că prin această lege autoritățile de la Chișinău încearcă să „anuleze tot ce este rusesc, așa cum face Ucraina”. Articolul Maia Sandu îi răspunde lui Lavrov în legătură cu interzicerea difuzării emisiunilor de știri din Rusia apare prima dată în InfoPrut.
14:20
Muzeul Național al Țăranului Român și Institutul Frații Golescu invită românii de pretutindeni duminică, 3 iulie, la un eveniment de omagiere a preotului Haralambie Balamace, martir al neamului românesc la sud de Dunăre. Evenimentul numit „Amintiri despre Papalambru...” va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Media, începând cu ora 12,00, și își propune să aducă un omagiu celui care a fost un exponent al românismului la Sud de Dunăre. Acțiunea va fi moderată de istoricul Robert Stănciugel, iar printre invitați se numără și Pano Bakalli, președintele Fundației „Nicolae Iorga” din Saranda, Albania. Haralambie Balamace, cunoscut și sub numele de Papa Lambru, a fost un cleric ortodox aromân, considerat un exponent al românismului. Preotul Balamace a fost cel care a înființat primele şcoli româneşti în Albania şi Epir, care a pledat în fruntea delegaţiei româneşti la Constantinopol pentru înfiinţarea unei episcopii a aromânilor şi alegerea unui titular și care a militat pentru recunoaşterea naţiunii române din Turcia europeană ca millet, alături de cel grecesc. Articolul Omagiu adus preotului Haralambie Balamace la București apare prima dată în InfoPrut.
14:10
Statutul de stat candidat la aderarea la UE oferă Republicii Moldova o direcție clară de dezvoltare, sprijin pe această cale și speranță. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, care a prezentat astăzi beneficiile obținerii acestui statut. Potrivit șefei statului, acest eveniment nu schimbă peste noapte lucrurile în Republica Moldova, dar oferă un sprijin mai mare din partea Uniunii Europene. În acest sens, Maia Sandu a remarcat că Republica Moldova este un stat mic și vulnerabil care va fi în mai multă siguranță în familia Uniunii Europene, „unde putem conta pe susținerea tuturor membrilor, țări mari și mici, și pe ajutorul instituțiilor europene”. „Apartenența la UE înseamnă integrarea cu piața europeană, cea mai mare și mai bogată piață de desfacere din lume. Accesul pe piața UE oferă companiilor din R. Moldova oportunități semnificative de dezvoltare și creștere, într-un mediu competitiv și corect, cu reguli clare și respectate. Iar pentru cetățeni, apropierea de UE înseamnă garantarea drepturilor și libertăților și o mai bună calitate a vieții aici, acasă”, a subliniat președintele Republicii Moldova. Totodată, șefa statului a mai remarcat că ne așteaptă o munca grea și îndelungata pentru „construirea Moldovei Europene”. „Proiectul pe care îl începem acum, în calea spre aderarea la Uniunea Europeană, va dura mai mulți ani. Nu este proiectul meu, al Guvernului sau al Parlamentului - acesta este proiectul generației noastre, este proiectul dumneavoastră. Iar succesul lui depinde de noi toți. Noi ne asumăm orice preț politic pe care va trebui să-l plătim pentru realizarea acestui proiect. Sarcina noastră este să facem totul pentru ca cetățenii să trăiască în pace, stabilitate, într-o țară care se dezvoltă și merge înainte. Locul Republicii Moldova este în familia europeană”, a declarat Maia Sandu. Amintim că șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut joi, 23 iunie 2022, perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de state candidate Ucrainei și Republicii Moldova. Articolul Președintele R. Moldova, despre beneficiile obținerii statutului de candidat la aderarea la UE apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:40
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a comparat din nou Republica Moldova cu Ucraina, acuzând autoritățile de la Chișinăul că ar încerca „să anuleze tot ce este rusesc” așa cum, potrivit lui, s-ar face și la Kiev.  „Cu părere de rău, acum în Moldova se încearcă să se întreprindă, la fel ca și în Ucraina, abolirea a tot ce este rusesc. Președintele (Maia Sandu -n. red) a semnat o lege că nu vor mai fi știri din Rusia în Moldova. Este trist acest lucru”, a declarat Serghei Lavrov citat de presa rusă. Reacția ministrului rus de Externe a venit după ce Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a promulgat recent legea „securității informaționale”, prin care va fi interzisă difuzarea emisiunilor de știri și analize politice din Rusia, inclusiv după expirarea stării de urgență instituite în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Actul normativ prevede interzicerea ştirilor şi emisiunilor analitice din ţările care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră. Totuși, nu este prima dată când Lavrov încearcă să compare Republica Moldova cu Ucraina. Acum o săptămână, el a acuzat Occidentul că și-ar dori să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraină”. Articolul Ministrul rus de Externe compară Republica Moldova cu Ucraina apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Clădirea Parlamentului Republicii Moldova a fost iluminată în culorile Uniunii Europene imediat după ce Consiliul European a anunțat că Republica Moldova și Ucraina au devenit state candidate de aderare la proiectul european. Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate joi seara de liderii UE. „Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor”, a scris președintele Maia Sandu pe pagina de Facebook. De asemenea, și autoritățile din România, printre care premierul Nicolae Ciucă, au salutat „decizia istorică” și au promis că România rămâne fermă în sprijinul acordat cetățenilor Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei pe calea europeană. Articolul Parlamentul Republicii Moldova, iluminat în culorile Uniunii Europene apare prima dată în InfoPrut.
13:10
Compania Wizz Air a anunțat că va redeschide din luna septembrie baza din Chișinău şi vor fi reluate 16 curse din și spre capitala Republicii Moldova, notează Moldpres. Operatorul low cost a anunțat reluarea celor 16 curse operate din și spre Chișinău, precum și majorarea frecvențelor de zbor la trei rute deja operate - spre Bologna, Bergamo și London Luton. „Susținem eforturile companiilor aeriene de a reveni la zborurile operate din și spre Aeroportul Internațional Chișinău, în special în contextul efectelor pandemiei, precum și al războiului din regiune. Sperăm ca pasagerii noștri să beneficieze de oferte de preț cât mai avantajoase pe rutele anunțate de Wizz Air, iar călătoriile prin Aeroportul Internațional Chișinău să redevină o parte memorabilă și frecventă pentru toți pasagerii noștri”, a estimat Arcadie Ciochina, prim-vicedirector la Avia Invest. Biletele de zbor pentru toate cursele anunțate sunt disponibile la vânzare pe site-ul oficial al companiei sau în aplicația mobilă. Articolul Compania Wizz Air reia cursele aeriene din și spre Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
12:50
Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău, a mulțumit României pentru tot ajutorul acordat Republicii Moldova în procesul de obținere a statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Oficialul a precizat că inițial au fost câteva țări care aveau o „opiniei mai deosebită”, dar grației efortului depus de autoritățile de la Chișinău, dar și a partenerilor „am reușit să-i convingem”. În mod special, președintele parlamentului de la Chișinău a remarcat ajutorul oferit de România care a fost avocatul Republicii Moldova. „A fost o muncă enormă care a culminat cu acest rezultat. Trebuie să spunem încă o dată că România a făcut un lucru extraordinar. Prin vocea președintelui, premierului, președintelui celor două camere, ministrului de Externe. România a fost avocatul nostru în tot acest parcurs”, a spus Igor Grosu pentru presa de la Chișinău. Amintim că șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut joi, 23 iunie 2022, perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de state candidate Ucrainei și Republicii Moldova. Articolul Președintele Parlamentului de la Chișinău, mesaj de mulțumire pentru România apare prima dată în InfoPrut.
12:40
Guvernul de la București a aprobat un memorandum referitor la negocierea și semnarea Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Albița rutier, pe sensul de intrare în România, transmite Agerpres. Acordul între Guvernele României și Republicii Moldova vine ca urmare a celor convenite recent de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă cu omologul din Republica Moldova, Natalia Gavrilița, la întâlnirea pe care au avut-o împreună, la București, cu autoritățile responsabile pentru optimizarea traficului la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova. Potrivit sursei citate, proiectul de acord propus prin acest Memorandum reglementează modalitățile concrete de realizare a controlului coordonat, aspecte privind activitatea personalului de serviciu și răspunderea juridică, locurile de serviciu pentru controlul coordonat al traficului de frontieră și personalul care prestează servicii, în acord cu legislația Uniunii Europene, care prin Codul Frontierelor Schengen permite efectuarea controlului în comun la frontiera externă între un stat membru și un stat terț. Guvernul de la București precizează că viitoarea procedură de lucru coordonată presupune că polițiștii de frontieră din România și cei din Republica Moldova desfășoară unul după celălalt controalele la intrare în conformitate cu dreptul lor intern pe teritoriul celeilalte țări. Astfel, polițiștii de frontieră din Republica Moldova vor realiza propriile verificări, utilizând mijloace mobile de control conectate la internet, însă fără a fi interconectate cu sistemele gestionate de autoritățile abilitate din România. După ce va fi agreat de către Comisia Europeană, textul acestui Acord va fi remis și partenerilor din Republica Moldova în vederea demarării negocierilor și încheierii noului document de cooperare. Articolul Controlul comun la punctul de trecere a frontierei Albița, cu un pas mai aproape de realizare apare prima dată în InfoPrut.
12:10
Vineri, 24 iunie, de Ziua Iei, la Palatul Behague, reşedinţa Ambasadei României din Franţa, va avea loc o paradă a costumului popular românesc marca „Flori de Ie” în cadrul Festivalului „RomânIA Autentică”, notează Mediafax. 20 de femei de succes din România şi Franţa, cu vârste cuprinse între 25 şi 70 de ani, din domeniul afacerilor, diplomaţiei şi culturii, vor defila atât în costume tradiţionale, cât şi în creaţii recente ale casei Flori de Ie, pentru a celebra Ziua Iei. La manifestare va participa şi grupul „Duo ConTe”, format din violoniştii români Ingrid şi Bogdan Nicola, iar publicul va putea degusta produse culinare româneşti. „Flori de Ie îşi doreşte o prezenţă puternică a valorilor româneşti. După Havana, Londra, New York, Abu Dhabi, Viena, Bari, Shanghai, Bergamo, Dubai, Tokyo, Copenhaga şi Ankara, Parisul se bucură iar de frumuseţea iei şi a portului tradiţional românesc, de data aceasta sub marca RomânIa Autentică. Am viziunea iei româneşti ca emblemă a succesului, a antreprenoriatului, a mândriei de a-ţi purta sufletul la vedere, în orice loc. Nu creăm pret-a-porter sau high couture, scriem femeia de succes a acestor vremuri”, a declarat Cristina Chiriac, fondatoarea mărcii „Flori de ie”, iniţiatoarea festivalului RomânIA Autentică şi preşedinta CONAF. Ziua Iei este sărbătorită în fiecare an la 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene. La 21 iunie 2022, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei”. Articolul Ziua Internațională a Iei, sărbătorită printr-o paradă la Paris apare prima dată în InfoPrut.
11:50
Republica Moldova a primit condiționat statutul de stat candidat la aderare la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de George Damian, istoric și jurnalist de la București, care a prezentat lista condițiilor pentru candidatura R. Moldova.  În acest sens, istoricul s-a referit la „Opinia Comisiei Europene privind cererea de aderare la UE a Republicii Moldova” din 17 iunie 2022 pentru a arăta care sunt condițiile impuse Republicii Moldova. „Decizia finală va fi cuprinsă în concluziile Consiliului European, rămâne să vedem dacă și cum vor fi modificate aceste condiții. Republica Moldova va fi tratată diferit față de Ucraina, acolo sunt alte condiții. Conform documentului amintit („Opinia Comisiei Europene...”) procesul de aderare la UE a Republicii Moldova se supune așa numitelor criterii de la Copenhaga: a) țara candidată are instituții stabile care să garanteze democrația, statul de drept și protecția minorităților; b) existența unei economii de piață funcționale și a capacității de a face față competiției din cadrul Uniunii; c) abilitatea de a-și asuma obligațiile statutului de membru, adeziunea la țintele uniunii politice, economice și monetare. Candidatura Republicii Moldova va fi apreciată în funcție de aceste criterii. Alte criterii se referă la crearea unui mediu economic și monetar stabil (Madrid, 1995) și capacitatea UE de a integra noi membri (din 2006). Ceea ce sare în ochi la capitolul introductiv este fraza următoare: „UE își menține angajamentul deplin de a sprijini o soluționare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, cu acordarea unui un statut special pentru Transnistria”. Ce înseamnă acest statut special pentru Transnistria? Nu îmi este clar de când Comisia Europeană susține acordarea unui statut special pentru Transnistria. Chestiunea asta nu este enumerată printre condiții, ci reprezintă o poziție stabilită deja, mai rămâne să fie anunțat mecanismul prin care va fi pusă în aplicare. (Rămâne să vedem în ce măsură se potrivește acest „statut special pentru Transnistria” cu legislația internă a Republicii Moldova și dacă vor apărea elemente suplimentare în concluziile Consiliului European. Pe plan intern „statutul special pentru Transnistria” va genera probleme, eu îl văd ca pe o condiție, nu e trecut la capitolul condiții, dar Comisia Europeană anunță ce ar vrea să vadă că se întâmplă cu chestiunea transnistreană. Va fi interesant să vedem și cum va specula Tiraspolul asta)”, a remarcat George Damian. Totodată, istoricul a vorbit și despre recomandarea Comisiei Europene privind acordarea statutului de stat candidată la aderare, urmând ca Republica Moldova să întreprindă următoarele acțiuni: „1. Să încheie reforma sistemului de justiție care să asigure independența, integritatea, eficiența, responsabilitatea și transparența sistemului; să completeze locurile vacante din Consiliul Suprem al Magistraturii; 2. Să adreseze deficiențele din domeniul justiției constatate de OSCE și Comisia de la Veneția; 3. Să își respecte angajamentul de combatere a corupției la toate nivelurile prin luarea unor măsuri decisive în direcția unor anchete proactive și eficiente și a unui bilanț credibil de urmăriri penale și condamnări; 4. Să pună în aplicare angajamentul de "dezoligarhizare" prin eliminarea influenței excesive a intereselor personale în viața economică, politică și publică; 5. Să consolideze combaterea criminalității organizate, pe baza unor evaluări detaliate ale amenințărilor, a unei cooperări sporite cu partenerii regionali, UE și internaționali și a unei mai bune coordonări a agențiilor de aplicare a legii; în special, să instituie un pachet legislativ privind recuperarea activelor și un cadru cuprinzător pentru lupta împotriva criminalității financiare și a spălării banilor; 6. Să crească capacitatea de a realiza reformele și de a furniza servicii publice de calitate, inclusiv prin intensificarea punerii în aplicare a reformei administrației publice; evaluarea și actualizarea strategiei de reformă a administrației publice; 7. Să finalizeze reforma gestionării finanțelor publice, inclusiv îmbunătățirea achizițiilor publice la toate nivelurile de guvernare; 8.Să consolideze implicarea societății civile în procesele decizionale la toate nivelurile; 9. Să consolideze protecția drepturilor omului, în special a grupurilor vulnerabile, și să își mențină angajamentele de consolidare a egalității de gen și de combatere a violenței împotriva femeilor”. Potrivit lui Damian, toate aceste acțiuni vor fi monitorizate de Comisia Europeană și nivelul realizării lor va fi prezentat într-un raport la sfârșitul anului. „Dacă condițiile enumerate mai sus nu vor fi îndeplinite pașii de apropiere de UE pot fi anulați. Vom vedea în concluziile Consiliului European dacă și cum se vor modifica condițiile enumerate mai sus”, a mai punctat istoricul. El a adăugat că în mod normal acordarea statutului de stat candidat la aderare ar fi venit la pachet cu deschiderea negocierilor de aderare, pentru asta Consiliul European ar trebui să acorde un mandat Comisiei Europene în care să se precizeze obiectivele acestor negocieri și să fie stabilit un calendar. „Cum situația nu este una normală în „Opinia Comisiei Europene” nu se zice nimic de deschiderea capitolelor de negociere pentru aderare, nici măcar nu este amintit un orizont de timp pentru această discuție. Din nou, vedem cum va adresa Consiliul European această chestiune. Concluzia este că Republica Moldova a primit condiționat statutul de țară candidată la aderare. Are o listă de reforme pe care trebuie să le îndeplinească sub monitorizarea Comisiei Europene, din lista asta nu face parte expres acordarea unui statut special Transnistriei – însă acest statut este văzut de Comisia Europeană ca modalitatea de rezolvare a conflictului transnistrean, în același timp nu este limpede dacă aderarea la UE depinde sau nu de rezolvarea conflictului transnistrean (trebuie să vedem și reacția Tiraspolului la acordarea statutului de țară candidată la aderare). Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderare la pachet cu o listă de condiții, Georgia a primit niște condiții pe care trebuie să le îndeplinească înainte de a primi statutul de țară candidată la aderare”, a conchis Damian într-un comentariu publicat pe pagina sa de Facebook. Articolul Istoric de la București: Republica Moldova a primit condiționat statutul de stat candidat la aderare. Care sunt condițiile apare prima dată în InfoPrut.
09:50
România va oferi Republicii Moldova tot ajutorul și expertiza de care va avea nevoie în parcursul său european. Asigurările vin din partea președintelui Klaus Iohannis după decizia Consiliului European de a acorda statut de state candidate Ucrainei și R. Moldova și perspectivă europeană Georgiei. Astfel, în cadrul unei conferințe de presă susținute în marja participării la reuniunea Consiliului European, șeful statului român a declarat că Ucraina, Republica Moldova și Georgia au primit un nou impuls și se vor pune pe treabă pentru a face reforme și a face următorul pas. „Sper că acest drum să fie cât mai scurt”, a adăugat președintele României. Referindu-se la Republica Moldova, Klaus Iohannis a mai declarat că „din partea României, Moldova va primi absolut tot ajutorul de care are nevoie și, cu siguranță, noi vom veni cu toată experiența și expertiza pe care am acumulat-o în acești ani, în faza de candidat, dar și în faza de proaspăt membru, și cred că, pentru Moldova, acesta va fi un ajutor valoros”.  Potrivit acestuia, prin evenimentul de joi, 23 iunie, de la summitul Consiliului European „s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene, iar politica de extindere a primit un nou impuls. Articolul Iohannis: Din partea României, R. Moldova va primi tot ajutorul și expertiza de care va avea nevoie apare prima dată în InfoPrut.
08:50
Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de state candidate pentru aderarea la blocul comunitar, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a făcut o recomandare în acest sens.  „Consiliul European recunoaște perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei. Viitorul acestor state și al cetățenilor lor se află în cadrul Uniunii Europene. Consiliul European a decis să acorde statutul de stat candidat Ucrainei și Republicii Moldova”, se arată în concluziile adoptate de Consiliului European la 23 iunie. Totodată, oficialii invită Comisia Europeană să raporteze Consiliului cu privire la îndeplinirea condițiilor specificate în avizele Comisiei cu privire la cererile de aderare respective, ca parte a pachetului său obișnuit de extindere. „Consiliul va decide cu privire la măsurile ulterioare după ce toate aceste condiții vor fi îndeplinite pe deplin”, se mai arată în document. De asemenea, Consiliul European se declară „pregătit să acorde Georgiei statutul de țară candidată de îndată ce vor fi abordate prioritățile indicate în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Georgiei”.  Progresul fiecărui stat către Uniunea Europeană va depinde de meritele proprii în îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga, luând în considerare capacitatea UE de a absorbi noi membri, se mai punctează în respectivele concluzii. Articolul Documentul care atestă acordarea statutului de candidat la integrarea europeană R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
23 iunie 2022
22:50
Din toamnă se va redeschide cursa de trenuri pentru transportul mărfurilor pe tronsonul de cale ferată Berezino (Ucraina) - Basarabeasca (Republica Moldova), după ce Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova și Ministerul Infrastructurii al Ucrainei au semnat un memorandul de înțelegere în acest sens. Astfel, Republica Moldova va putea exporta/importa mărfuri prin portul Izmail, amplasat pe Dunăre, fiind redusă aglomerația în portul Reni. Totodată, prin intermediul acestui segment de linie feroviară, Ucraina va putea exporta mărfuri în Republica Moldova și în statele UE. Relansarea circulației pe tronsonul de cale ferată Berezino-Basarabeasca va transforma orașul Basarabeasca într-un hub logistic internațional, prin intermediul căruia va fi asigurată conexiunea porturilor din Iujnîi, Odesa, Cernomorsk, Belgorod-Dnestrovskii, Izmail, Reni, Giurgiulești, Galați, Brăila și Constanța. În acest fel, complexele portuare vor deveni mai competitive, iar beneficiarii serviciilor portuare vor avea o ofertă mai diversificată, susține Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău. Tronsonul de cale ferată Berezino-Basarabeasca, pe teritoriul Ucrainei, a fost desfăcut în anul 1997. Construcția tronsonului urmează a fi efectuată pe o distanță de aproximativ 23 de km. Din aceștia, 1,2 km de cale ferată vor fi construiți pe teritoriul Republicii Moldova. Articolul Circulația pe tronsonul de cale ferată Berezino-Basarabeasca, relansată din toamnă apare prima dată în InfoPrut.
22:20
Președintele Maia Sandu a venit cu o reacție după decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. „Zi istorică pentru R. Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a menționat președintele Republicii Moldova. Maia Sandu a mai adăugat că „pornim pe drumul spre UE”, care va aduce cetățenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în Republica Moldova. „Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort - și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a mai conchis șefa statului. Amintim că șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut astăzi, 23 iunie 2022, perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de state candidate Ucrainei și Republicii Moldova. Articolul Maia Sandu: Avem în față un drum complicat. Suntem pregătiți să îl parcurgem apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Centrul de Medicină Tradițională Chineză din Republica Moldova va activa încă cel puțin trei ani la Chișinău, permisiunea fiind acordată miercuri, 22 iunie, de Guvern. Astfel, cetățenii R. Moldova vor putea beneficia în continuare de asistență medicală prin aplicarea metodelor de tratament utilizate în medicina tradițională chineză, precum acupunctură, terapie manuală sau fitoterapie. Serviciile medicale vor fi acordate de o echipă de medici chinezi, delegată în R. Moldova, dar și de specialiști din R. Moldova care vor fi instruiți cum să aplice aceste metode de tratament. Centrul de Medicină Tradițională Chineză a fost inaugurat în 2011, în baza Acordului de Cooperare Economică și Tehnică dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză, acesta fiind unul dintre cele mai importante proiecte ale Chinei în țară și printre primele de acest fel în Europa de Est. Articolul O echipă de medici din China tratează cetățenii R. Moldova cu metode din medicina tradițională apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Republica Moldova și Ucraina au primit statut de state candidate la Uniunea Europeană. Decizia a fost anunțată de președintele Consiliului European, Charles Michel.  „ Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statutul de candidat Ucrainei și Republicii Moldova . Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE”, a scris Charles Michel în limba română pe Twitter  De asemenea, Georgia, un alt stat care a depus cerere de aderare la UE, a primit o perspectivă clară de aderare și va primi statut de candidat dacă vă îndeplini criteriile necesare. Amintim că astăzi, Parlamentul European a votat cu o majoritate largă de voturi o rezoluție prin care a solicitat acordarea statutului de candidat pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Articolul Republica Moldova a primit statutul de candidat la aderarea la UE apare prima dată în InfoPrut.
21:10
Președintele României, Klaus Iohannis, s-a arătat optimist în privința acordării statutului de candidat la aderare pentru Ucraina și Republica Moldova, decizie care va reprezenta o garanția că integrarea europeană să va întâmpla. Declarațiile au fost făcute la Bruxelles la finalul summitului UE – Balcanii de Vest și în ajunul Consiliului European la care liderii europeni sunt așteptați să decidă acordarea statutului de țări candidate la UE atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova. „Eu am sprijinit din capul locului, știți foarte bine, am spus-o public, solicitările celor trei state, voi exprima astăzi punctul meu de vedere, punctul de vedere al României, care este foarte clar. Noi susținem, sprijinim și salutăm punctul de vedere al Comisiei, care este unul corect, reflectă situația din teren, este un punct de vedere care totuși vine cu câteva noutăți, procedural vorbind”, a declarat Iohannis la Bruxelles, potrivit caleaeuropeană.ro. Totodată, Iohannis a salutat și abordarea Comisiei Europene potrivit căreia după acordarea statutul de candidat pentru R. Moldova și Ucraina vor trebui îndeplinite o serie de condiții și reforme pentru a putea declanșa procedura propriu-zisă a negocierilor de aderare. În opinia sa, acordarea statutului de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova reprezintă „o garanție că integrarea europeană se va întâmpla”, însă a atenționat că aceasta nu este o garanție unidirecțională. Pe 23 și 23 iunie, la Bruxelles are loc summitul Consiliul European, în cadrul căruia urmează să fie luate decizii istorice – de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la Uniunea Europeană. Articolul Klaus Iohannis, optimist cu privire la aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană apare prima dată în InfoPrut.
20:20
Separatiștii de la Tiraspol au prelungit din nou așa-numitul cod galben de alertă teroristă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova.  În acest sens, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski ar fi semnat astăzi un așa-numit decret. Astfel, așa-numitul cod galben de alertă teroristă a fost prelungit pentru încă 15 zile, adică până la 8 iulie. Amintim că la 26 aprilie 2022, autoritățile separatiste de la Tiraspol au instituit un așa-numit cod roșu de pericol terorist în regiunea transnistreană pentru o perioadă de 15 zile, după ce ar fi constatat trei așa- numite „atacuri teroriste”. Ulterior, acesta a fost prelungit cu încă 15 zile. Totuși, la 25 mai, separatiștii de la Tiraspol au decis să diminueze nivelul de alertă teroristă, astfel codul roșu de pericol a fost substituit cu un cod galben. De atunci și aceasta a fost prelungit de câteva ori. Articolul Separatiștii de la Tiraspol au prelungit așa-numitul cod galben de alertă teroristă apare prima dată în InfoPrut.
19:30
BERD oferă Republicii Moldova un împrumut de 300 de milioane de euro ca statul să-și sporească securitatea energetică prin achiziționarea de rezerve strategice de gaze naturale pentru a le suplimenta pe cele furnizate în prezent de Rusia prin Ucraina. Împrumutul urmează a fi acordat comerciantului de energie de stat „Energocom” pentru a achiziționa gaze pe huburile Uniunii Europene, transmite presa de la Chișinău. Împrumutul va finanța până la o cincime din importurile de gaze ale Republicii Moldova planificate pentru 2022, care sunt vulnerabile la o eventuală întrerupere ca urmare a războiului împotriva Ucrainei. În prezent, toate aceste importuri provin de la compania rusă Gazprom, în baza unui contract care expiră în 2026. Împrumutul în valoare de două miliarde de euro, care sprijină Ucraina și statele vecine afectate, va fi împărțit în două tranșe. O tranșă de urgență pentru R. Moldova în valoare de 200 de milioane de euro va fi utilizată în caz de întrerupere a aprovizionării, în timp ce alte 100 de milioane de euro vor fi utilizate pentru a crea o rezervă strategică de gaze care va fi stocată în România sau Ucraina, pentru a evita creșterile sezoniere ale prețurilor și pentru a îmbunătăți securitatea energetică. Progresele recente în implementarea celui de-al treilea pachet energetic al UE și punerea în funcțiune a unei interconexiuni de gaze între România și Republica Moldova în 2021, care a fost finanțată de BERD, înseamnă că Republica Moldova are acum mijloacele tehnice necesare pentru a înlocui furnizarea actuală cu furnizarea de la huburile UE în caz de întrerupere a aprovizionării. „Aceste proiecte BERD oferă o linie de salvare pentru Republica Moldova, atât prin diversificarea surselor de aprovizionare, cât și prin posibilitatea ca țara să importe 100% din necesarul de energie din UE prin intermediul interconectorului în timpul verii și până la 60% în timpul iernii”, a declarat Matteo Patrone, directorul general al BERD, Europa de Est și Caucaz. Guvernul Republicii Moldova a autorizat Energocom să achiziționeze gaze din surse alternative pe piața spot, derulând licitații în principal la granițele UE și Ucrainei. Acest lucru permite BERD să deburseze împrumutul direct furnizorilor precalificați din UE, selectați de Energocom și agreați de BERD, în conformitate cu normele BERD privind achizițiile publice. Tranzacția este structurată astfel încât să asigure transparența deplină și trasabilitatea mijloacelor financiare ale împrumutului. BERD este un important investitor instituțional în Republica Moldova și, până în prezent, a investit peste 1,5 miliarde de euro în acest stat prin intermediul a 154 de proiecte. Articolul BERD, 300 de milioane de euro pentru ca R. Moldova să-și facă rezerve de gaze naturale apare prima dată în InfoPrut.
18:10
Republica Moldova va primi un grant în valoare de cinci milioane de dolari din partea Fondului de Multiplicare al Parteneriatului Global pentru Educație, a anunțat Ministerul Educației și Cercetării. Sprijinul financiar acordat de Parteneriatul Global pentru Educație( PGE) are drept scop susținerea reformelor în domeniul educației, conform priorităților stabilite în Strategia Educația 2030 și a Programului de implementare a acesteia. Sursele financiare ale grantului PGE urmează a fi utilizate pentru învățământul general până în anul 2025. În context, Ministerul Educației și Cercetării se angajează să mobilizeze la nivel național surse financiare de la partenerii de cooperare, ținând cont de prioritățile stabilite în Strategia Educația 2030. Astfel, procesul de elaborare a aplicației ministerului pentru Fondul de Multiplicare al PGE a fost susținut de către UNICEF în calitate de Agent de Grant și consultat pe larg cu partenerii de cooperare, inclusiv în cadrul Grupului Local de Țară (LEG). În acest sens, UNICEF, PNUD, Uniunea Europeană și Agenția Universitară a Francofoniei și-au exprimat susținerea financiară a acestui demers. Mijloacele financiare ale grantului oferit de PGE vor fi folosite pentru implementarea unui program de creare în sistemul educațional național a unui cadru digital și TIC solid, cu instrumente și echipamente moderne, în scopul promovării unei educații echitabile, de calitate, accesibile pentru toți copii și adolescenții, băieți si fete, dar și pentru a crește reziliența sistemului ca răspuns la experiențele și lecțiile învățate în timpul pandemiei de Covid-19. Dimensiunile cuprinse în cadrul acestui program pentru a fi susținute financiar vor fi: (1) dotarea instituțiilor de învățământ general cu mijloace ale tehnologiei informației și comunicațiilor; (2) consolidarea mediului de învățare digitală prin dezvoltarea conținutului pedagogic al programelor de studiu pentru învățarea digitală și capacitarea (formarea) profesorilor pentru utilizarea acestora și (3) sporirea eficienței managementului educațional cu ajutorul instrumentelor digitale. Articolul Parteneriatul Global pentru Educație, cinci milioane de dolari pentru promovarea reformelor în educație în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
16:30
Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, a fost invitat la Procuratura Anticorupție de la Chișinău pentru a fi informat despre aplicarea sechestrului pe mai multe bunuri și mijloace bănești ale acestuia. Informația a fost confirmată pentru presa de la Chișinău de Mariana Cherpec, purtătorul de cuvânt a Procuraturii Anticorupție. La scurt timp, Igor Dodon a venit cu o reacție în acest sens, acuzând procurorii de „jocuri propagandistice”, scopul cărora, în opinia sa, ar fi „să prelungească telenovela dosarului Dodon, ca lumea să aibă ce discuta”. Amintim că fostul președinte al Republicii Moldova se află în arest la domiciliu, fiind învinuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită. Inițial, Dodon a fost reținut reținut pe 24 mai pentru 72 de ore și dus la izolatorul de detenție provizorie al Direcției de poliție a municipiului Chișinău după ce procurorii anticorupție au efectuat mai multe percheziții la domiciliul său, dar și la alte locații care au tangențe cu socialistul. Articolul Procuratura Anticorupție, sechestru pe mai multe bunuri ale lui Igor Dodon apare prima dată în InfoPrut.
16:00
Centrul de Medicină Tradițională Chineză din Republica Moldova va activa încă cel puțin trei ani la Chișinău, permisiunea fiind acordată miercuri, 22 iunie, de Guvern. Astfel, cetățenii R. Moldova vor putea beneficia în continuare de asistență medicală prin aplicarea metodelor de tratament utilizate în medicina tradițională chineză, precum acupunctură, terapie manuală sau fitoterapie. Serviciile medicale vor fi acordate de o echipă de medici chinezi, delegată în R. Moldova, dar și de specialiști din R. Moldova care vor fi instruiți cum să aplice aceste metode de tratament. Centrul de Medicină Tradițională Chineză a fost inaugurat în 2011, în baza Acordului de Cooperare Economică și Tehnică dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză, acesta fiind unul dintre cele mai importante proiecte ale Chinei în țară și printre primele de acest fel în Europa de Est. Articolul O echipă de medici din China tratează cetățenii R. Moldova cu metode din medicina tradițională chineză apare prima dată în InfoPrut.
15:00
Republica Moldova și Ucraina se așteaptă să obțină astăzi statut de state candidate la aderare în cadrul summit-ului Uniunii Europene care se desfășoară astăzi și mâine la Bruxelles. Decizia va fi anunțată în această seară și va fi una conform așteptărilor, transmite Radio Chișinău.  Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene se vor întruni astăzi pentru a discuta acordarea statutului de state candidate la blocul comunitar pentru Republica Moldova și Ucraina. Decizia va fi anunțată în această seară, dar surse de la Bruxelles spun că cele două state vor primi statutul care le va apropia și mai mult de Uniunea Europeană. În scurtele declarații pentru presă din această dimineață, președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus, cu referire, la R. Moldova și Ucraina, că este o decizie geopolitică într-un moment decisiv pentru Uniunea Europeană. „Este un moment decisiv pentru Uniunea Europeană. Este o decizie geopolitică pe care o vom lua astăzi și sunt încrezător că vom oferi statut de candidate pentru Ucraina și Moldova și vom exprima o perspectivă europeană clară pentru Ucraina, Georgia și Republica Moldova”. De asemenea, în această dimineață, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola a spus că speră că astăzi va fi oferit statut de candidat la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, precizând că acest lucru se întâmplă într-un moment istoric, în timp de război. Tot astăzi la Bruxelles are loc și summitul Balcanilor de Vest. Șase state din Balcanii occidentali așteaptă de mai mulți ani aderarea la Uniunea Europeană, însă așa cum au recunoscut și liderii europeni, acest proces din păcate stagnează. Articolul Republica Moldova și Ucraina, în așteptarea deciziei Consiliului European apare prima dată în InfoPrut.
14:50
Liderii UE trebuie să se ridice la înălțimea responsabilității lor istorice și să dea un semnal politic clar Ucrainei, R. Moldova și Georgiei, confirmând perspectiva lor europeană, se arată într-o rezoluție a Parlamentului European, adoptată joi, 23 iunie în ajunul summitului Consiliului European.  Cu 529 de voturi pentru, 45 împotrivă și 14 abțineri, Parlamentul a adoptat o rezoluție prin care solicită șefilor de stat sau de guvern – care își desfășoară summitul astăzi și mâine – să acorde „fără întârziere” statutul de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova. Aceștia ar trebui să facă același lucru cu Georgia, „odată ce guvernul său a îndeplinit” prioritățile indicate de Comisia Europeană. În contextul războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, această mișcare ar echivala cu o dovadă de leadership, hotărâre și viziune, spun deputații europeni. Aceștia insistă că nu există o „cale rapidă” pentru aderarea la UE și că aderarea rămâne un proces structurat și bazat pe merit, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare la UE și depinde de implementarea efectivă a reformelor. Parlamentul European invită autoritățile din Ucraina, Republica Moldova și Georgia să „își demonstreze fără echivoc determinarea politică de a pune în aplicare ambițiile europene ale popoarelor lor”, accelerând reformele pentru a îndeplini efectiv criteriile de aderare la UE cât mai curând posibil. Cetățenii Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, merită să trăiască în state libere, democratice și prospere, care sunt membri mândri și dedicați ai familiei europene, afirmă deputații europeni, îndemnând Consiliul European să facă un prim pas important pentru îndeplinirea aspirațiilor legitime ale cetățenilor acestor trei state Rezoluția mai subliniază că nu există alternativă la extindere, care este „mai mult ca oricând o investiție geostrategică” într-o UE stabilă, puternică și unită. Perspectiva unei aderări depline la UE pentru statele care se străduiesc să devină state membre este în interesul politic, economic și de securitate al Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Parlamentului European. Amintim că la Bruxelles are loc astăzi reuniunea Consiliului European, la care șefii de stat sau de guvern din țările blocului comunitar urmează să decidă acordarea statului de „candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană" pentru Ucraina și Republica Moldova. Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie. La finalul săptămânii trecute, Comisia Europeană a venit cu recomandarea către Consiliul European să ofere Republicii Moldova și Ucrainei statut de candidat la aderare. Decizia finală este luată de liderii statelor membre cu unanimitate de voturi. Articolul Parlamentul European cere liderilor UE să acorde Ucrainei și R. Moldova statutul de candidat la aderare apare prima dată în InfoPrut.
14:20
Un grup de 30 funcționari vamali din R. Moldova vor participa la un atelier de lucru privind procedurile vamale la aeroport ce se va desfășura la București, iar alt grup de 10 funcționari vamali vor merge într-o vizită de studiu la portul Constanța. Despre aceste acțiuni au discutat conducerea Serviciului Vamal al Republicii Moldova și reprezentanții Programului de Dezvoltare a Dreptului Comercial (CLDP) din cadrul Departamentului de Comerț al SUA. În cadrul ședinței au fost identificate posibilitățile de organizare a instruirilor și schimbului de experiență pentru funcționarii vamali de către Program. Totodată, pe agenda discuției s-au regăsit și subiectele aferente digitalizării procedurilor vamale, precum și instituirea Ghișeului Unic vamal. Reprezentanții Programului CLDP au subliniat că scopul Programului este de a consolida eficiența instituției în domeniul facilitării comerțului, reducerii formalităților aferente acestui domeniu, precum și diversificării coridoarelor de comerț, pentru a fi simplificate acțiunile de import/export pe diferite căi, acțiuni ce într-un final vor spori tranzacțiile cu mărfuri. Articolul Zeci de funcționari vamali din Republica Moldova, vizite de studiu la aeroportul din București și portul Constanța apare prima dată în InfoPrut.
13:40
Parlamentul de la Chișinău a votat astăzi prelungirea stării de urgență pentru o perioadă de 45 de zile, începând cu data de de 24 iunie.  Hotărârea a fost adoptată în cadrul ședinței plenare, cu votul a 59 de deputați, urmare a propunerii venite din partea Guvernului de la Chișinău. Decizia respectivă se bazează și pe Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova. Potrivit documentului, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați. În aceste condiții, Comisia pentru Situații Excepționale va putea interveni prompt, în cazul necesității de a lua decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului. Hotărârea Parlamentului presupune abilitatea Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova de a emite dispoziții pe perioada stării de urgență, în vederea punerii în executare a măsurilor necesare, pe durata prelungirii stării de urgență. Dispozițiile CSE sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Amintim că Parlamentul de la Chișinău a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Ulterior, starea de urgență a fost prelungită pentru încă două luni începând cu 25 aprilie 2022. Articolul Starea de urgență în Republica Moldova, prelungită apare prima dată în InfoPrut.
13:40
O campanie demarată cu sprijinul României va începe joi, 23 iunie, prin distribuirea pe cale aeriană de momeli vaccinale pentru a vaccina vulpile de pe teritoriul R. Moldova contra rabiei. Campania face parte dintr-un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană. Momelile sunt distribuite din avion, care decolează de pe Aeroportul Mărculești, pe suprafețe întinse, cu o densitate de 25 de momeli per kilometru pătrat, cu excepția suprafețelor zonelor locuite, lacuri, râuri și a drumurilor naționale. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă restricționarea, timp de două săptămâni după distribuirea momelilor, circulației libere a câinilor şi pisicilor în zonele respective, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care au fost distribuite momeli, vânătoarea nu se recomandă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora. De asemenea, Agenția atenționează populația că vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice, dar, în cazul consumului accidental, vaccinul nu este dăunător pentru câini și pisici. UE a oferit un grant R. Moldova pentru măsuri de profilaxie a rabiei la vulpile sălbatice pe o distanță de 50 km de la hotar cu România în interiorul R. Moldova, cu posibilitatea extinderii pe întreg teritoriul țării. Principalul obiectiv al proiectului este diminuarea progresivă a rabiei în Republica Moldova până la obținerea statutului de țară liberă până în anul 2023. Articolul Republica Moldova scapă de rabie cu ajutorul României apare prima dată în InfoPrut.
13:10
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut în seara zilei de miercuri o discuție telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Cei doi oficiali au discutat despre summitul Consiliului European din 23-24 iunie, în cadrul căruia liderii UE vor decide dacă oferă Republicii Moldova și Ucrainei statutul de state candidate la aderare. „Am avut o discuție telefonică bună cu președintele ucrainean ZelenskI înainte de importanta întâlnire a Consiliului European. Am discutat despre recomandarea Comisiei Europene privind acordarea statutului de stat candidat pentru R. Moldova și Ucraina. Ne angajăm să ne consolidăm cooperarea în ceea ce privește integrarea noastră în Uniunea Europeană”, a scris președintele Maia Sandu pe Twitter. La rândul său și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a menționat că a discutat cu președintele Republicii Moldova despre reuniunea Consiliului European, subliniind că „așteptăm cu nerăbdare decizia UE de a acorda statut de candidat statelor noastre”. „Am căzut de acord asupra asistenței reciproce pe calea noastră către UE“, a mai menționat Zelenski pe Twitter. Amintim că în ultimele zile, președintele Maia Sandu a purtat discuții cu mai mulți lideri europeni în încercarea de a-i convinge să susțină oferirea statutului de candidat pentru Republica Moldova pentru aderarea la UE. Articolul Maia Sandu și Volodimir Zelenski, discuție înainte de summitul Consiliului European apare prima dată în InfoPrut.
12:40
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a transmis astăzi, 23 iunie 2022, un mesaj prin intermediul căruia a subliniat că sprijinirea Republicii Moldova în idealul ei de a adera la Uniunea Europeană este o datorie istorică și morală pentru Coroana Română. În acest context, Majestatea Sa Margareta a mai adăugat că Regele Ferdinand și Regina Maria, străbunicii săi, pot fi considerați în Republica Moldova „părinți” ai istoriei ei moderne, iar Regele Mihai, tatăl său, este respectat și admirat, în egală măsură de națiune și de autoritățile politice. „Coroana Română este, totodată, un instrument de sprijin și un depozitar de valori europene. În ultimele două decenii, Familia Regală a dezvoltat în Republica Moldova proiecte în educație, economie, învățământ militar, cultură și societate civică și știm cât de vibrante sunt, în această țară, atât generația tânără, cât și elita intelectuală. De fapt, o parte importantă a lor muncește și trăiește în prezent în țările UE, unde și-a câștigat respectul și încrederea comunităților de adopție. Îmi exprim profunda încredere și convingere că acum este momentul potrivit pentru a face din Republica Moldova o parte a familiei noastre europene de națiuni demne și sigure”, a mai menționat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Amintim că Republica Moldova și Ucraina se așteaptă să obțină statut de candidate la aderare în cadrul summit-ului Uniunii Europene care se desfășoară pe 23-24 iunie 2022, la Bruxelles. Articolul Majestatea Sa Margareta: Sprijinirea R. Moldova în idealul ei de a adera la UE, o datorie istorică și morală pentru Coroana Română apare prima dată în InfoPrut.
22 iunie 2022
22:50
Cea de-a cincea ediție a Festivalului de Muzică Clasică „DescOperă”, organizat în amfiteatrul stâncos de la Orheiul Vechi, unicul în aer liber din Europa de Est, a încântat peste 3.000 de vizitatori cu artiști consacrați și opere muzicale fabuloase. Prima seară a fost luminată de forța expresivă a Orchestrei Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, sub bagheta dirijorilor Daniel Jinga, director al Operei Române din București și Andry Yurkevych, prim dirijor TNOB „Maria Bieșu”. Soliști recunoscuți pe scenele mondiale, ca sopranele Valentina Nafornița, Natalia Tanasiiciuc, baritonul Andrei Jelihovschi și tenorul Florin Guzgă, au amintit inclusiv despre rădăcinele frumoase ale poporului român, înșirând versuri ale poeților basarabeni pe muzica compozitorului Eugen Doga. În decorul natural de la Butuceni, în cea de-a doua zi, publicul „DescOperă” a fost vrăjit de prezența mezzo-sopranei din Serbia – Ljubica Vraneš. Alături de baritonul Dragoljub Bajic și într-o prietenie muzicală cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Concertino Accordion Band, Capela Corală Academică „Doina” și Corul de Copii al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, în scenă a fost adusă în lumină celebra operă „Carmen” – de Georges Bizet. Ultima zi de festival a însemnat voci pline de caracter și un „tango” al muzicii polifonice cu cea în stil latino sinfonic. Ansamblul vocal „Batumi” a transmis dragostea din inima Georgiei, iar Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale sub bagheta prim-dirijorului Mihail Agafiţa a continuat seara într-un rimt latin. Au oferit culoare serii vocile deosebite ale soliștilor: Cristina Scarlat, Geta Burlacu, Ksenya Nikora; notele de acordeon ale lui Eugen Negruța; sunetele de trompetă ale lui Petru Haruța și măiestria Show-ului Balet Repede. Rusanda Panfili. Evenimentul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii al Republicii Moldova în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), cu sprijinul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei. Articolul Artiști cu renume și orchestre consacrate din România și R. Moldova, la Festivalul „DescOperă” apare prima dată în InfoPrut.
22:50
Un proiect al declarației finale a summit-ului Uniunii Europene din 23-24 iunie propune ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidat la aderare, transmite Europa Liberă. În documentul văzut de radio Europa Liberă se precizează: „Consiliul European a decis să acorde statutul de țară candidat Ucrainei și Republicii Moldova”, adăugând că Georgiei i se va acorda același statut odată ce Tbilisi îndeplinește o serie de condiții. „Viitorul acestor state și al cetățenilor lor se află în Uniunea Europeană”, se mai arată în proiectul de declarație, care datează din 21 iunie. Comisia Europeană a recomandat acest statut pentru Ucraina și Republica Moldova, dar decizia finală revine exclusiv liderilor de state și guverne din țările membre și trebuie luată cu unanimitate. Articolul Proiectul declarației finale a Consiliului European: R. Moldova, statut de candidat la aderarea la UE apare prima dată în InfoPrut.
22:40
Într-un discurs susținut în Parlamentul European, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că „Republica Moldova a făcut pași fermi spre Europa, printr-un mandat foarte clar care l-a primit din partea cetățenilor”. Potrivit oficialului european, Republica Moldova se află pe o traiectorie reală pro-reformă, anticorupție și pro-europeană, pentru prima dată de când și-a redobândit independența. „Iată de ce, Republica Moldova merită să capete o perspectivă europeană și să i se acorde statutul de țară candidată la aderarea la UE, înțelegând că va realiza o serie de reforme importante. Economia și administrația publică necesită reforme importante și eforturi semnificative. Toate acestea presupun că Republica Moldova va rămâne pe acest curs și nu avem nicio îndoială. Credem că Republica Moldova are potențialul de a se ridica la înălțimea acestor solicitări”, a declarat Ursula von der Leyen, citată de Radio Chișinău. Amintim că liderii UE se întâlnesc la Bruxelles în perioada 23-24 iunie, pentru a da verdictul final în ce privește acordarea Republicii Moldova și Ucrainei a statutului de stat candidat la aderarea la blocul comunitar. Articolul Președintele Comisiei Europene: R. Moldova merită să i se acorde statutul de stat candidat la aderarea la UE apare prima dată în InfoPrut.
22:20
Lituania sprijină Republica Moldova în aspirațiile europene, inclusiv pentru oferirea statutului de candidat la Uniunea Europeană în cadrul Consiliului European, a anunțat președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele Maia Sandu. Cei doi șefi de stat au mai discutat despre recomandarea Comisiei Europene de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE și despre parcursul european al Republicii Moldova. Președintele Nauseda a confirmat sprijinul Lituaniei pentru aspirațiile europene ale R. Moldova, inclusiv pentru oferirea statutului de țară candidată la UE în cadrul Consiliului European din 23-24 iunie. Maia Sandu i-a mulțumit președintelui Gitanas Nauseda pentru susținerea politică la nivelul Uniunii Europene, dar și pentru asistența oferită de Lituania de-a lungul timpului, și și-a exprimat speranța în avansarea cooperării bilaterale. Articolul Președintele Lituaniei: Sprijinim aspirațiile europene ale Republicii Moldova apare prima dată în InfoPrut.
21:30
Românii de pe ambele maluri ale Prutului sunt invitați sâmbătă, 25 iunie, la Festivalul Ziua Mediului, unde se va organiza o drumeție la Vadu-Rașcov, una dintre cele mai bogate, diverse și prețioase destinații turistice din Republica Moldova. Doritorii vor avea posibilitatea să descopere o localitate care abundă de istorie și frumusețe: stânca „Muntele Roșu”, cascadă, grote săpate în stânci, ruinele unei biserici ortodoxe și a unei sinagogi, clopotniță, cea mai veche biserică catolică din țară, satul de baștină al lui Dumitru Matcovschi, un peisaj de o frumusețe ieșită din comun etc. Călătoria va fi oferită gratuit de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova și va fi ghidată de Nikolai Romanovici (Putniki), unul dintre autorii Ghidului. Pentru participare, doritorii sunt rugați să completeze formularul de înregistrare, afișat pe Facebook, în pagina Ziua Mediului. Evenimentul are loc în contextul lansării „Ghidului Ecoturistic de-a lungul celor două maluri ale Nistrului de la Hrușca la Cioburci” – care descrie situri, rezervații și complexe ecologice/naturale aflate pe ambele maluri ale Nistrului, realizat de AO Parcurile Viitorului, Eco-Tiras și Putnik (Tiraspol) din platforma ecologică a Programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. În acest an, Festivalul Ziua Mondială a Mediului are loc în perioada 4-30 iunie. Este organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu, cu sprijinul Programului de Granturi Mici GEF – PNUD, Suediei, Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății, Ministerul Mediului, precum și al comunității de mediu – organizații de mediu, activiști și activiste, afaceri verzi etc. Articolul Drumeție gratuită la Vadul-Rașcov, organizată de Ziua Mediului apare prima dată în InfoPrut.
20:10
Înotătorul român David Popovici a câștigat, miercuri, medalia de aur și la proba de 100 metri liber la Campionatele Mondiale de natație de la Budapesta. El a reușit un timp de 47 sec 58/100. Luni, Popovici a câștigat aurul și în proba de 200 de metri liber. Astfel, David Popovici a scris istorie pentru sportul românesc fiind primul înotător bărbat din țara noastră care devine dublu campion mondial. El este al doilea înotător din toate timpurile care reușește să câștige aur la probele 100 și 200 m liber la aceeași ediție după americanul Jim Montgomery, care a reușit acest lucru în 1973, la prima ediție a Campionatelor Mondiale de la Belgrad. Articolul David Popovici, o nouă medalie de aur la Campionatele Mondiale de natație de la Budapesta apare prima dată în InfoPrut.
20:00
Înotătorul român David Popovici a câștigat, miercuri, medalia de aur și la proba de 100 metri liber la Campionatele Mondiale de natație de la Budapesta. El a reușit un timp de 47 sec 58/100. Luni, Popovici a câștigat aurul și în proba de 200 de metri liber. Astfel, David Popovici a scris istorie pentru sportul românesc fiind primul înotător bărbat din țara noastră care devine dublu campion mondial. El este al doilea înotător din toate timpurile care reușește să câștige aur la probele 100 și 200 m liber la aceeași ediție după americanul Jim Montgomery, care a reușit acest lucru în 1973, la prima ediție a Campionatelor Mondiale de la Belgrad. Articolul David Popovici, o nouă medalia de aur la Campionatele Mondiale de natație de la Budapesta apare prima dată în InfoPrut.
19:20
Conducerea Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova a avut o întrevedere cu Franck Daeschler, șef-adjunct al Direcție pentru alegeri și democrație participativă din cadrul Consiliului Europei, aflat în vizită la Chișinău. Oficialii au discutat despre activitățile realizate și planificate în cadrul proiectului „Îmbunătățirea practicilor electorale în Republica Moldova, faza a doua”. Președinta CEC, Angelica Caraman, a apreciat interesul organizației pentru perfecționarea practicii și legislației electorale din R. Moldova și a manifestat gratitudine pentru colaborarea intensă și productivă în cadrul proiectului.  Printre principalele realizări ale CEC pe parcursul anului 2022, atinse cu asistența CoE, se regăsesc: analiza listelor electorale utilizate în cadrul alegerilor din ultimele scrutine naționale și formularea unor recomandări pentru perfecționarea procesului de gestionare a acestora; elaborarea metodologiei pentru noua subdiviziune CEC ce va fi responsabilă de supravegherea și controlul finanțării politice; oferirea expertizei internaționale pentru elaborarea concepției pentru digitalizarea proceselor electorale din RM; dezvoltarea sistemelor informaționale ale instituției; consolidarea capacităților CEC prin facilitarea schimbului de experiență cu colegii din CEC Georgia. Totodată, au fost analizate acțiunile în curs de implementare, dar și oportunitatea continuării sprijinului din partea Consiliului Europei axat pe ajustarea cadrului normativ intern, informarea cetățenilor și altor subiecți electorali cu privire la modificarea Codului electoral și a legislației conexe, implementarea concepției de digitalizare a proceselor electorale din RM, inclusiv pilotarea votării prin internet, consolidarea capacităților CEC cu privire la supravegherea și controlul finanțării campaniilor electorale și a partidelor politice, dar și elaborarea planului strategic al CEC pentru perioada 2024-2028. Franck Daeschler a apreciat pozitiv rezultatele obținute de CEC, inclusiv în domeniul reformării legislației electorale, menționând că acest proces urmează să fie unul continuu, pentru a răspunde prompt la schimbările care au loc, dar și pentru a anticipa eventualele provocări în organizarea alegerilor. Totodată, oficialul s-a arătat interesat de continuarea oferirii sprijinului pentru Republica Moldova în ceea ce privește perfecționarea proceselor electorale, în conformitate cu obiectivele CEC, care corespund recomandărilor Comisiei de la Veneția și celor ale misiunilor de observare a alegerilor. La final, președintele CEC a asigurat partenerii europeni de întregul angajament și sprijin pentru continuarea și dezvoltarea cooperării cu Consiliul Europei. Articolul Consiliul Europei, sprijin pentru R. Moldova privind perfecționarea proceselor electorale apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Președintele Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în Republica Moldova cu reședința la București, în cadrul căreia s-a discutat despre criza refugiaților, dar și despre efortul cetățenilor de a-i ajuta pe cei fugiți de războiul din Ucraina. Reprezentantul Sfântului Scaun a venit la Chișinău pentru a transmite personal șefei statului aprecierea Papei Francisc pentru solidaritatea și generozitatea de care cetățenii R. Moldova au dat dovadă față de refugiații din Ucraina. Maia Sandu a mulțumit pentru cuvinte calde și a menționat că acest efort este, înainte de toate, al cetățenilor Republicii Moldova, care au răspuns imediat la nevoia celor pomeniți în dificultate. De asemenea, șefa statului a apreciat ajutorul primit în această perioadă de Republica Moldova prin intermediul organizațiilor caritabile ale Vaticanului. Președintele Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru felul în care liderul spiritual al Bisericii Catolice promovează ideea de pace și dialog între civilizații și popoare, și și-a reiterat convingerea că războiul trebuie să înceteze. Articolul Papa Francisc, mesaj pentru Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
16:40
Ministerul Culturii de la Chișinău, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” din R. Moldova organizează Ziua Națională a Portului Popular. Ediția din acest an este dedicată promovării dosarului cămășii cu altiță depus la UNESCO de Republica Moldova și România. Evenimentul va avea loc duminică, 26 iunie 2022, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, între orele 11.00 - 13.00, și la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, între orele 10.00 - 21.00. La Muzeu vor fi organizate expoziții tematice, cu costume din colecția muzeului și din colecții private ale meșterițelor Maria Cristea și Ecaterina Popescu, dar și artiștilor Ioana Căpraru, Mariana Dobzeu, Nicolae Botgros. Orchestra Lăutarii, împreună cu soliștii săi, va fi parte a sărbătorii din incinta Muzeului. La Rezervație, pe tot parcursul zilei vor avea loc master-class-uri de brodat, șezători tematice. Evenimentul va culmina cu recitalul Vali Boghean Band. Articolul Ziua Națională a Portului Popular, ediție dedicată promovării dosarului cămășii cu altiță depus la UNESCO de R. Moldova și România apare prima dată în InfoPrut.
16:10
Ateneul Național Iași se află în aceste zile în turneu în Republica Moldova. Pe scenele Centrului Raional de Cultură „Andrei Suruceanu” din Orhei și Teatrului Muzical-Dramatic „B.P.Hasdeu” din Cahul, copiii s-au putut bucura de povești în cadrul proiectului „Hai la teatru!”, inițiat de Asociația Tinerilor din Regiunea Nord-Est în parteneriat cu Ateneul Național din Iași. Marți, 21 iunie, la Centrul Raional de Cultură „Andrei Suruceanu” din Orhei au avut loc două spectacole. Primul, în regia Ericăi Moldovan și Dumitru Florescu, prezentat la ora 12,00, a fost vizionat cu mare atenție de zecii de micuți însoțiți de părinți. „Capra cu trei iezi”, într-o versiune adaptată vremurilor în care trăim, îmblânzită pe alocuri pentru a șlefui imaginile dure, dar păstrând intactă esența literară, se adaugă portofoliului de spectacole pentru cei mici în urma unui efort de echipă a tuturor departamentelor Ateneului Național din Iași. La ora 17,00, la Centrul Raional de Cultură „Andrei Suruceanu” din Orhei a fost jucat spectacolul „Făt Frumos”, cel care a adus în atenția copiilor o capodoperă a literaturii naționale. „Făt Frumos din Lacrimă” este unul dintre basmele emblematice ale culturii românești. Publicat pentru prima dată în revista „Convorbiri literare”, încă din anii studenției marelui poet Mihai Eminescu, „Făt Frumos din Lacrimă” reiterează eternul conflict dintre bine și rău, tema principală fiind drumul inițiatic al tânărului fecior de împărat. Miercuri, 22 iunie, actorii de la Iași au ajuns la Teatrul Muzical-Dramatic „B.P.Hasdeu" din Cahul, unde au creat o atmosferă de poveste. „Hai la teatru” este un proiect realizat de Asociația Tinerilor din Regiunea Nord-Est cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Articolul Ateneul Național Iași, turneu în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
12:40
Guvernul Republicii Moldova și Agenția Japoneză de Cooperare Internațională au semnat un Acord de grant pentru îmbunătățirea infrastructurii de prevenire a incendiilor. Astfel, cu sprijinul financiar al Japoniei urmează să fie achiziționate 10 autoscări și 9 autospeciale pentru intervenții în caz de incendiu și descarcerare, iar pompierii și salvatorii vor fi instruiți cum sa folosească noile echipamente. Costul total al proiectului se ridică la 1,55 de milioane de Yeni japonezi, aproximativ 11 mii de euro. Articolul Japonia, grant pentru îmbunătățirea infrastructurii de prevenire a incendiilor din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
12:30
Guvernul de la Chișinău a aprobat astăzi noi măsuri privind susținerea veteranilor războiului moldo-rus de pe Nistru.  Astfel, conform deciziei respective, perioada de participare la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale a Republicii Moldova va fi calculată în mărime triplă la stagiul total de cotizare necesar acordării dreptului la pensie. Prevederea va fi aplicată în cazul participanților la acțiunile de luptă de pe Nistru, cu prezentarea legitimației de veteran de război de model nou și a unui certificat, cu indicarea perioadei de participare la acțiunile de luptă, eliberate de către Ministerul Apărării. Documentul, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, vine să susțină veteranii războiului de pe Nistru și membrii familiilor acestora, în contextul comemorării a 30 de ani de la acțiunile de luptă, desfășurate în perioada 2 martie – 13 august 1992. Cheltuielile pentru implementarea proiectului urmează a fi acoperite din contul mijloacelor financiare prevăzute în bugetul pentru anul 2022. Articolul Guvernul de la Chișinău, măsuri de susținere pentru veteranii războiului moldo-rus de pe Nistru apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.