Parlamentul a prelungit starea de urgență cu încă 45 de zile pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Radio Chisinau, 23 iunie 2022 13:15

După aproape trei ore de dezbateri în contradictoriu, Legislativul a aprobat extinderea perioadei stării de urgență pe un termen de 45 de zile, pe întreg teritoriul Rep. Moldova, începând cu data de 24 iunie și până la 4 august. Opoziția s-a opus cu vehemență adoptării măsurii respective, acuzând guvernarea de incompetență, transmite Radio Chișinău.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 5 minute
14:10
Regimul separatist de la Tiraspol a pedepsit școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană pentru toate evenimentele importante din istoria Republicii Moldova, mai ales cele legate de calea noastră europeană, spune directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, în prezent consilier al eurodeputatului Eugen Tomac la Parlamentul European.
Acum o oră
13:40
Turcia „trebuie să aleagă” cu privire la aderarea la NATO a Suediei și Finlandei, cu riscul de a ridica semne de întrebare cu privire la „comportamentul” său în cadrul Alianței, a afirmat duminică șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Acum 2 ore
13:10
Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminică, 26 iunie, că declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din „retorica falsă a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”, informează un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro.
12:55
Patru explozii au fost auzite, duminică dimineața, la Kiev, conform The Guardian. Fumul a fost văzut ridicându-se pentru scurt timp în două locații din centrul Kievului.
12:30
În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 50 370 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 25 778 traversări persoane.
Acum 4 ore
11:50
Președintele Klaus Iohannis a transmis duminică, 26 iunie 2022, un mesaj cu prilejul Zilei Drapelului Național, subliniind că această zi are o însemnătate deosebită pentru România și ne oferă prilejul de a ne manifesta respectul față de unul dintre simbolurile fundamentale ale identității și unității naționale.
11:30
Premierul britanic Boris Johnson le-a cerut sâmbătă liderilor G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând asupra oricărei „oboseli” în sprijinirea Kievului și anunțând ajutor economic suplimentar, relatează presa internațională și Agerpres.
11:05
Ziua Națională a Portului Popular
10:30
În premieră în Republica Moldova, pe câteva sectoare de drum cu risc crescut de producere a coliziunilor frontale ale autovehiculelor au fost montate atenuatoare de impact.
Acum 6 ore
10:05
Ziua Drapelului Național al României este marcată în fiecare an, la 26 iunie, fiind instituită prin Legea 96/1998. Drapelul este, alături de stemă, sigiliu și imn, un simbol național, așa cum prevede Constituția României
09:35
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit românilor pentru sprijinul acordat în obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară-candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Într-un interviu acordat Euronews România, Maia Sandu a vorbit despre planul autorităților de la Chișinău de reformare a justiției și a domeniului de luptă anticorupție.
09:05
Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE. În comparație, României i-a luat 11 ani și jumătate până în punctul în care s-a putut numi, oficial, stat membru al Uniunii Europene.
Acum 24 ore
19:55
Consiliul municipal Ungheni a decis în unanimitate, în ședința din 24 iunie, să-i confere titlul „Cetățean de onoare al municipiului Ungheni” lui Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca din România.
19:30
Siguranța traficului și atragerea de fonduri pentru construcția, modernizarea și reabilitarea infrastructurii de transport, inclusiv gestionarea proiectelor de investiții, precum și aplicarea sistemului de control al calității inclusiv și dezvoltarea bazelor de producție au fost temele abordate de directorul interimar al Î.S ,,Administrația de Stat a Drumurilor” (ASD) Sergiu Bejan, și secretarul general de Stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, aflați într-o vizită de lucru la Iași, România.
18:55
Premierul britanic Boris Johnson și-a exprimat sâmbătă îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă, transmite Reuters.
18:25
Emmanuel Macron pare ferm, ofensiv, categoric, chiar dur. Vladimir Putin nu cedează, devine agasat. „Ascultă-mă”, îi spune el, dar din spatele câtorva expresii rusești de politețe, răzbat ironia și chiar cinismul. Este duminică dimineață, 20 februarie, cu patru zile înainte de declanșarea invaziei ruse din Ucraina, iar președintele francez, care tocmai fusese la Moscova, are o nouă convorbire cu liderul de la Kremlin, pe care încearcă să-l convingă să accepte o întâlnire directă cu Joe Biden.
17:55
Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a transmis un mesaj în urma deciziei Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la UE.
17:25
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat vineri cum România a ajutat Republica Moldova să obțină statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Aurescu a subliniat că acest sprijin va continua în procesul de reforme pe care Chișinăul trebuie să-l urmeze.
16:55
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, la Bistrița, că noul Concept Strategic, ce urmează să fie aprobat săptămâna viitoare la summit-ul de la Madrid, va aduce o abordare coerentă, holistică a celor cinci domenii operaționale ale NATO – terestru, aerian, naval, cibernetic și spațial -, cu elemente „de o calitate și o sofisticare fără precedent”, relatează Agerpres.
16:25
Primarul orașului ucrainean Severodonețk a declarat că trupele ucrainene au „părăsit aproape în totalitate” orașul strategic din prima linie a frontului, după ce au rezistat săptămâni întregi ofensivei forțelor ruse.
16:05
În cadrul reuniunii de vineri, miniștrii de externe ai G7 ai Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Regatului Unit și Statelor Unite, precum și Înaltul Reprezentant al UE, au condamnat în termenii cei mai fermi războiului Rusiei împotriva Ucrainei și au cerut Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente, informează comunicatul oficial.
15:45
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a amenințat astăzi guvernarea pro-europeană de la Chișinău, pe canalul său de Telegram, că lasă Republica Moldova fără gaze naturale în cazul în care țara noastră decide să se alature sancțiunilor Uniunii Europene impuse Moscovei, după invadarea Ucrainei. El a menționat că prin aceste intenții Republica Moldova ar încerca să se poziționeze înaintea locomotovei, fiind pasibilă de sancțiuni înainte de a deveni membră UE.
15:30
În luna aprilie, cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) în prețuri comparabile s-a micșorat cu 2,5% față de luna precedentă și a scăzut cu 5,7% comparativ cu luna aprilie 2021. Totodată, cifra de afaceri în comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) în prețuri curente s-a micșorat cu 8,2% față de luna martie și s-a majorat cu 44,9% comparativ cu luna aprilie 2021. Datele au fost publicate recent de Biroul Național de Statistică.
15:05
Ucraina și-a reiterat sprijinul față de Republica Moldova, în replică la amenințările reînnoite din partea Rusiei. Declarația îi aparține ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba, după ce Moscova a avertizat cu privire la consecințele negative ale candidaturii celor două state la UE.
14:40
Extinderea, chiar și într-o perspectivă mai îndepărtată cu două, patru sau șase state a comunității europene „va  avea consecințe grele asupra funcționării UE”, consideră Luuk van Middelaar, istoric olandez, într-o analiză pentru AFP, preluată de mass-media europeană.
14:20
Consumatorii din bulevardul Dacia, 41/1, și strada Cuza Vodă, 1-11; 6-12 cu fracții, vor rămâne marți, 28 iunie, fără apă la robinet. De asemenea, apa va fi sistată pe străzile Botanica Veche, Poamei, Pictor I. Jumati și Sarmizegetusa, 48 cu fracții, transmite IPN.
Ieri
14:00
Amenzile pentru conducerea vehiculului fără deținerea poliței de asigurare obligatorie RCA vor fi majorate semniicativ, iar inspectorii de patrulare vor putea verifica deținerea poliței inclusiv  într-un sistem online.
13:40
Profesorul Ion Iovcev, în prezent consilier al deputatului Eugen Tomac din Parlamentul European, a fost directorul liceului Lucian Blaga din Tiraspol, singura școală cu predare în limba română din acest oraș, pe care a condus-o timp de 30 de ani (1992-2022), pentru care a luptat alături de elevi și părinții lor.
13:20
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, consideră posibilă nu intrarea directă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ci prin crearea "unei noi Românii Mari".
12:55
Un nou punct de trecere a frontierei de stat urmează a fi instituit între localitățile Leova din Republica Moldova și Bumbăta din România. Subiectul a fost dicutat la ședința de ieri, 24 iunie, a Comisie Situații Excepționale (CSE).
12:40
Un troleibuz articulat cu o lungime de 18 metri va circula pe străzile capitatei. Unitatea de transport, procurată din Italia, a fost pusă pe ruta nr. 22, transmite IPN.
12:20
Uniunea europeană de fotbal (UEFA) a decis vineri ca nicio partidă din cupele europene să nu se mai dispute, până la noi ordine, în regiunea transnistreană, informează AFP, preluat de AGERPRES .
12:00
Întrunită vineri, 24 iunie, în ședință, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis să oblige SA Energocom să procure, prin negocieri directe, energia electrică solicitată de operatorii de sistem și furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune pentru perioada iulie-august 2022.
11:45
8030 de locuințe au fost procurate prin intermediul programului guvernamental „Prima Casă”, de la la lansarea acestuia. După cum anunță Ministerul Finanțelor, până pe 24 iunie, valoarea totală a creditelor acordate de către bănci beneficiarului programului este de 4,39 de miliarde de lei, iar suma totală a garanțiilor active constituie 2,12 miliarde.
11:30
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunțat până la 30 iunie avertizare hidrologică de scurgere scăzută, în bazinul râului Prut, transmite MOLDPRES.
11:15
Costume tradiționale vor fi expuse pe 26 iunie la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și la Rezervația Cultural - Naturală „Orheiul Vechi”, cu prilejul Zilei Naționale a Portului Popular. Ediția din acest an este dedicată promovării Dosarului Arta Cămășii cu altiță – element de identitate culturală în Republica Moldova și România, depus pentru înscriere în patrimoniu cultural al UNESCO, transmite IPN.
11:00
Telefericul din Chișinău, care leagă străzile Nicolae Costin și Calea Ieșilor, urmează a fi reconstruit. Autoritățile capitalei au inițiat un proiect de parteneriat public-privat (PPP) în acest sens, care prevede și amenajarea zonei adiacente.
10:45
La Ungheni au fost finalizate lucrările de construcție a rețelei de apeduct și canalizare în cadrul proiectului "Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în mun. Ungheni", implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene.
10:20
Muzeul Național de Artă al Moldovei oferă acces gratuit publicului în ultima duminică a lunii. Astfel, în acest weekend expozițiile noi inaugurate, cât și cele permanente sunt deschise pentru a fi studiate și admirate.
09:50
Președinția Republicii Moldova a postat pe pagina de Facebook un videoclip în care se aduc mulțumiri în toate limbile Uniunii Europene pentru încrederea acordată Republicii Moldova. Videoclipul este însoțit de o postare, în care Maia Sandu își arată recunoștința pentru decizia de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană
09:40
Statutul de țară candidată la aderare îi oferă Republicii Moldova șansa de a fi parte a unei lumi democratice și prospere. O spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, potrivit căruia noul statut al Republicii Moldova ne va oferi fonduri europene suplimentare, care vor fi investite în democratizarea și modernizarea țării. Șeful Legislativului spune că toate condiționalitățile impuse de Uniunea Europeană sunt și prioritatea guvernării de la Chișinău, iar ritmul reformelor urmează să fie accelerat, notează IPN.
09:25
Calitatea de stat candidat la aderare la Uniunea Europeană și cea de membru CSI nu se exclud. Este opinia directorului executiv IPRE, Iulian Groza, potrivit căruia Republica Moldova își va menține statutul de membru CSI atât timp cât acest lucru va fi avantajos din punct de vedere strategic. De cealaltă parte, expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, spune că după agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, Republica Moldova ar trebui să părăsească CSI, organizație pe care o califică drept lipsită de prestigiu, notează IPN.
09:05
Prognoze sumbre din partea președintelui Maia Sandu. Șeful statului spune că nu existe indicii care ar anticipa eventuale scăderi de prețuri la resursele energetice, iar din acest motiv nivelul inflației se va menține unul ridicat. Maia Sandu spune că Guvernul va încerca să ajute cetățenii în sezonul rece al anului prin acordarea compensațiilor la încălzire. Totuși, de ajutor din partea statului vor beneficia doar familiile cu venituri modeste, notează IPN.
24 iunie 2022
23:20
20:10
Liderii UE reuniți în Consiliul European au aprobat vineri aderarea Croației la zona euro, potrivit concluziilor oficiale ale summitului Consiliului.
19:50
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat acordarea statutului de țară candidată la aderare Ucrainei, despre care a spus că reprezintă un puct de cotitură, în cadrul unui videoclip dat publicității vineri, relatează DPA.
19:30
Ministerul Educației și Cercetării recomandă universităților din Republica Moldova termene comune de organizare și desfășurare a sesiunii de bază a concursului de admitere la studii superioare de licență și de master, pentru anul de studii 2022-2023.
19:15
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSA) a anunțat că monitorizează evoluția procesului epidemic la holeră și alte boli diareice acute în scopul depistării precoce a semnelor de agravare a situației epidemiologice, în rândul populației și în obiectivele mediului ambiant.
19:00
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova a semnat ordinul cu privire la confirmarea Veronicăi Prisăcaru în funcția de rector al Universității Agrare de Stat din Moldova, cu începere de la 21.06.2022 pentru un mandat de 5 ani.
18:55
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Cluj, că Summit-ul NATO de săptămâna viitoare de la Madrid (28-30 iunie) va fi unul istoric, care va aduce vești bune pentru România, dar și pentru Ucraina, pentru relația transatlantică și pentru Alianță în sine.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.