(VIDEO) Moldova – stat polițienesc! A fost agresat de polițiști, iar la final a fost amendat cu peste 2000 de lei

Liber TV, 23 iunie 2022 13:10

A fost agresat de polițiști și târât pe jos, iar într-un final s-a ales cu dosar penal și amendă de peste 2000 de lei. Vorbim despre unionistul Marin Danuța, membru al Asociației „UNIREA-ODIP”. Totul s-a întâmplat în timpul campaniei electorale din vara anului 2021, atunci când Marin Danuța, fiind candidat la funcția de deputat din partea AUR-Moldova a participat la o acțiune de contra-protest împotriva Marșului Socialiștilor. Atunci, unioniștii au întins un drapel tricolor de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, iar poliția a decis să le ia partea socialiștilor și să calce în picioare drapelul tricolor, îmbrâncind și târând pe jos unioniștii de la AUR. Printre cei îmbrânciți s-a numărat și tânărul Marin Danuța.Pentru a-și acoperi fapta, poliția a decis ulterior să paseze vina asupra participanților la contra-protest. În rezultat, lui Marin Danuța i s-a întocmit un dosar penal și a fost amendat cu peste 2000 de lei.La rândul său, tânărul spune că nu-și recunoaște vina și nu va achita amenda, întrucât se simte nedreptățit. 

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Ieri
15:40
Kremlinul spune că decizia şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la UE este o „afacere internă a Europei”. Acesta a fost răspunsul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la întrebările jurnaliștilor. El a adăugat că este „important” pentru Moscova ca „toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (...) în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. Peskov a mai spus că speră ca această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a criticat, de asemenea, dorinţa Republicii Moldova „de a deveni mai europeană decât europenii înşişi”. El a reamintit că Turcia, care este ţară candidată la UE de circa 20 de ani, „nu a reuşit niciodată să avanseze mai mult”. „Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”, a mai spus Peskov. Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au acordat joi Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la clubul comunitar, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană (CE) a făcut o recomandare în acest sens. Această decizie marchează începutul unui proces lung şi complex în vederea aderării la forul comunitar.
15:30
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că autoritățile din R. Moldova încearcă să „anuleze tot ce este rusesc”, așa cum fac și autoritățile ucrainene. Declarația a fost făcută joi, 23 iunie, în cadrul unui interviu pentru Compania națională de radio și televiziune de stat din Belarus, scrie TASS.„Din păcate, astăzi în Moldova se încearcă aceleași lucruri ca și în Ucraina, adică anularea a tot ce este rusesc. Președintele țării a semnat o lege care interzice orice știri din Rusia. Asta este trist”, a declarat Lavrov la televiziunea de stat din Belarus.De altă parte, Președinta Maia Sandu a răspuns acuzației aduse de ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.„Această lege ține de decizia suverană a parlamentului, a președinției țării noastre și a fost necesară pentru a combate dezinformarea. Facem acest lucru și vom face în continuare ca să asigurăm un spațiu informațional obiectiv, pentru ca cetățenii noștri să poată să analizeze pornind de la informații obiective, și nu de la propagandă și surse false”, a replicat Maia Sandu, într-o conferință de presă, prilejuită de decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidat la aderare la UE.Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a promulgat, pe 19 iunie, legea securității informaționale, prin care va fi interzisă difuzarea emisiunilor de știri și analize politice din Rusia. Legea prevede că interdicția se va aplica și după expirarea stării de urgență instituite în R. Moldova, în contextul războiului din Ucraina.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:50
Zi istorică! După ani de năzuințe și așteptări, Republica Moldova devine țară-candidat la Uniunea Europeană. Decizia de o importanță primordială a fost luată în această seară la Bruxelles. Odată cu Republica Moldova, și Ucraina a primit acest statut, în favoarea deciziilor votând toate statele membre ale Uniunii Europene. Între timp, UE și Republica Moldova ar trebui să continue să lucreze pentru integrarea țării în Piața Comună Europeană.Comisia Europeană trebuie să ajute Republica Moldova în pregătirea unei strategii credibile de pre-aderare. Europarlamentarii subliniază, de asemenea, nevoia unui sprijin strategic accentuat pentru Republica Moldova.Totodată, Ucraina şi Republica Moldova vor trebui să realizeze reforme în materie de combatere a corupţiei şi de independenţă a justiţiei, înaintea primei evaluări a candidaturilor lor ce va fi efectuată către sfârşitul anului.Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie. La finalul săptămânii trecute, Comisia Europeană a venit cu recomandarea către Consiliul European să ofere Republicii Moldova și Ucrainei statut de candidat la aderare.
18:40
Diplomele de studii obținute în Republica Moldova sunt recunoscute și în România. Acordul semnat între Chișinău și București în acest sens a intrat în vigoare. Anunțul a fost făcut de Ambasada României în Republica Moldova. „Ambasada României are plăcerea să informeze că la 20 iunie 2022 au fost finalizate procedurile interne în România și Republica Moldova necesare intrării în vigoare a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, semnat la București la 23 noiembrie 2021. Astfel, începând cu 20 iunie 2022, respectivul Acord a intrat în vigoare", comunică Ambasada. Guvernele României și Republicii Moldova au semnat acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor științifice. Evenimentul a avut loc la 23 noiembrie 2021 în cadrul vizitei oficiale în România a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Documentul stabilește modalitățile de recunoaștere a tipurilor actelor de studii la toate nivelurile de învățământ, începând cu învățământul general și terminând cu titlurile științifice și științifico-didactice. Totodată, Acordul facilitează mobilitatea academică și profesională a cetățenilor din ambele state, dar și recunoașterea pe plan internațional a actelor de studii obținute în Republica Moldova. Acordul stabilește și reglementări pentru recunoașterea reciprocă a actelor de studii obținute până la aderarea Republicii Moldova la Procesul de la Bologna. Astfel, noul Acord determină recunoașterea și echivalarea actelor de studii, eliberate după absolvirea unei instituții de învățământ general cu durata studiilor de 10 sau 11 ani, precum era până la introducerea învățământului liceal de 12 ani. Noile prevederi permit deținătorilor acestor acte de studii să aibă acces direct la învățământul superior din România. 
18:40
Casa Regală a României a transmis un mesaj prin care exprimă suport Republicii Moldova în contextul aderării la Uniunea Europeană. Principesa Margareta susține că aceasta este „datoria istorică și morală” a Coroanei.Ea precizează că Familia Regală de peste Prut a dezvoltat în Republica Moldova proiecte de educație, economie, învățământ militar, cultură și societate civică. Potrivit ei, o parte a tinerilor basarabeni muncește și trăiește statele Uniunii Europene, unde și-a câștigat respectul și încrederea comunităților.
18:30
Pacienții cu tumori benigne vor fi incluși în rândul beneficiarilor de intervenții de protezare sau implantare. Un proiect de modificare a Legii ocrotirii sănătății a fost aprobat astăzi în două lecturi de Parlament.Potrivit proiectului, cheltuielile respective vor fi acoperite din Fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală.Până în prezent, de protezare beneficiau doar pacienții cu tumorilor maligne, iar includerea pacienților cu tumori benigne în rândul beneficiarilor de intervenții de protezare sau implantare va elimina criteriul existent de discriminare și va permite reabilitarea funcțională, anatomică, estetică și psihologică a beneficiarilor, cu revenirea la viața socială și activitatea de muncă.Numărul pacienților cu tumori benigne, care necesită implanturile și protezările și care se încadrează în prevederile actului adoptat este de până la șapte persoane pe an.
15:50
Procurorii anticorupție l-au chemat joi, 23 iunie, pe fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, la Procuratura Anticorupție pentru a-l anunța despre decizia acuzatorilor de a aplica sechestru pe mai multe bunuri de ale lui Dodon. „Igor Dodon a fost invitat astăzi la Procuratura Anticorupție pentru a i se aduce la cunoștință hotărârea prin care s-a dispus punerea sub sechestru a anumitor bunuri în procesul investigației penale în care acesta este vizat. Informarea lui Igor Dodon privind hotărârile de aplicare a sechestrului reprezintă o acțiune procesuală obligatorie prevazută de Codul de procedura penală”, a precizat procurora de la Procuratura Generală Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media.Reacția lui Dodon nu s-a lăsat mult timp așteptată. Acesta a transmis un mesaj pe rețelele de socializare, în care a acuzat procurorii de jocuri propagandistice, scopul cărora, în opinia sa, este de a „continua telenovela dosarului Dodon” pentru ca lumea să aibă ce discuta. Fostul șef de stat insistă că dosarul în care este vizat este un dosar politic fals, cusut cu ață galbenă și care nu ar avea succes juridic.„Ce face o echipă de procurori care au fabricat un dosar politic fals, cusut cu ață galbenă, dar nu au probe suficiente și convingătoare? Ei încearcă să transfere dosarul în spațiul public, pentru a impresiona presa și cetățenii cu cifre și detalii denaturate”, a declarat Dodon.Igor Dodon a spus că dosarul deschis pe numele său „este sortit eșecului și va deveni una din cele mai rușinoase și grave pagini în istoria Procuraturii Generale” și a promis că „faptele de abuz n.red. ale procurorilor) nu vor rămânea nepedepsite”.Amintim că, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, este învinuit pe patru capete de acuzare – corupere pasivă; organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat; trădare de patrie și îmbogățire ilicită.
15:30
Parlamentul European a votat astăzi o Rezoluție prin care cere acordarea Republicii Moldova și Ucrainei statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. „529 voturi pentru Republica Moldova și Ucraina acum în Parlamentul European. Tocmai am votat cu foarte mare majoritate Rezoluția Partamentului în care cerem acordarea statutului de candidate pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Rezultatul votului arată că în Parlamentul European nu mai există opoziție la Republica Moldova. Susținere totală”, a declarat europarlamentarul român Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook. Republica Moldova și Ucraina se așteaptă să obțină astăzi statut de țări candidate la aderare în cadrul summit-ului Uniunii Europene care se desfășoară astăzi și mâine la Bruxelles. Cererea de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană a fost semnată de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la data de 3 martie curent.
13:10
A fost agresat de polițiști și târât pe jos, iar într-un final s-a ales cu dosar penal și amendă de peste 2000 de lei. Vorbim despre unionistul Marin Danuța, membru al Asociației „UNIREA-ODIP”. Totul s-a întâmplat în timpul campaniei electorale din vara anului 2021, atunci când Marin Danuța, fiind candidat la funcția de deputat din partea AUR-Moldova a participat la o acțiune de contra-protest împotriva Marșului Socialiștilor. Atunci, unioniștii au întins un drapel tricolor de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, iar poliția a decis să le ia partea socialiștilor și să calce în picioare drapelul tricolor, îmbrâncind și târând pe jos unioniștii de la AUR. Printre cei îmbrânciți s-a numărat și tânărul Marin Danuța.Pentru a-și acoperi fapta, poliția a decis ulterior să paseze vina asupra participanților la contra-protest. În rezultat, lui Marin Danuța i s-a întocmit un dosar penal și a fost amendat cu peste 2000 de lei.La rândul său, tânărul spune că nu-și recunoaște vina și nu va achita amenda, întrucât se simte nedreptățit. 
12:50
Orașul portuar Nikolaev a fost ținta unor noi bombardamente ale armatei ruse, care de această dată au afectat două mari terminale pentru stocarea de cereale. Unul din acestea avea o capacitate de stocare de până la 160.000 de tone, scrie Digi24.Terminalul portuar Evri, proprietate a Viterra şi dedicat uleiurilor vegetale, „a fost avariat de un atac cu rachete”, care de asemenea a rănit uşor o persoană, a anunţat un purtător de cuvânt al grupului, precizând că două silozuri au fost cuprinse de flăcări şi un al treilea a fost avariat.Acest terminal, achiziţionat în 2020 de Glencore, compania-mamă a Viterra, are o capacitate de stocare de 160.000 de tone. În ceea ce priveşte Bunge, instalaţiile sale „au fost lovite în timpul celor mai recente atacuri ruse în regiune”, a declarat o purtătoare de cuvânt, precizând că loviturile asupra terminalului nu s-au soldat cu răniţi şi că anvergura exactă a pagubelor nu este deocamdată cunoscută.Terminalul, care era închis din prima zi a invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, conţine un sit stocare, de încărcare a navelor şi o unitate pentru producţia de ulei vegetal.Informațiile despre aceste atacuri vin în condițiile în care Occidentul acuză Rusia că folosește criza cerealelor pe post de armă.Porturile Nikolaev şi Odesa sunt blocate de la începutul conflictului, ceea ce paralizează transportul maritim de materii prime agricole, până acum principala cale de export pentru Ucraina.Discuţii, fără rezultate concrete până la această oră, au avut loc între Rusia şi Turcia cu privire la deschiderea de coridoare maritime care să le permită navelor comerciale să circule din Ucraina pe Marea Neagră, o zonă devenită impracticabilă prin prezenţa minelor.Potrivit Ankarei, o navă comercială turcă a părăsit miercuri portul ucrainean Mariupol (sud-est), aflat deja sub control rus, în Marea Azov.
12:40
Președintele Consiliului European, Charles Michel, susține că e convins că astăzi Ucraina și Republica Moldova vor primi statutul de candidat la Uniunea Europeană. „Este momentul decisiv. Sunt convins că vom acorda astăzi statut de țări candidate Moldovei și Ucrainei. Vedem perspective europene clare pentru Moldova, Ucraina și Georgia”, a declarat Michel înainte de summit. Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a salutat, de asemenea, ziua de joi ca fiind una „istorică”, exprimându-și „speranța” că statutul de candidat al Ucrainei va primi undă verde.Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie. La finalul săptămânii trecute, Comisia Europeană a venit cu recomandarea către Consiliul European să ofere Republicii Moldova și Ucrainei statut de candidat la aderare. Decizia finală este luată de liderii statelor membre cu unanimitate de voturi.
22 iunie 2022
20:20
Înotătorul român David Popovici a câștigat, miercuri, medalia de aur și la proba de 100 metri liber la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta. El a reușit un timp de 47 sec 58/100. Luni, Popovici a câștigat aurul și în proba de 200 de metri liber. „Vă iubesc pe toți și mulțumesc pentru că v-ați uitat la cursă!”, a declarat David Popovici imediat după cursă. Cu cele două victorii de la Budapesta, înotătorul român a reușit o performanță istorică în natație „David este al doilea înotător din toate timpurile care reușește să câștige aur la probele 100 și 200 m liber la aceeași ediție după americanul Jim Montgomery, care a reușit acest lucru în 1973, la prima ediție a Campionatelor Mondiale de la Belgrad”, scrie Comitetul Olipic și Sportiv Român pe Facebook. Marți seara, românul s-a calificat în finala probei de 100 m liber cu cel mai bun timp din semifinale, 47 sec 13/100. David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber, luni seara, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu timpul de 1 min 43 sec 21/100. Popovici a stabilit astfel un nou record mondial de juniori, după ce îl ameliorase, duminică, în semifinale (1 min 44 sec 40/100).
19:50
Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis să-i prelungească cu încă 30 de zile arestul la domiciliu ex-președintelui Igor Dodon, cercetat de procuratură pe patru capete de acuzare, inclusiv trădare și îmbogățire ilicită. În aceeaşi şedinţă, magistraţii au decis să prelungească arestul preventiv pentru cumnatul lui Igor Dodon, Petru Merineanu. Acesta va mai sta 20 de zile în Penitenciarul nr. 13. Igor Dodon a anunţat că va ataca la Curtea de Apel hotărârea judecătorilor. El a declarat că acuzarea a invocat trei argumente pentru prelungirea arestului la domiciliu, inclusiv faptul că locuieşte împreună cu soţia, figurantă în dosar, dar şi discuţiile cu presa şi comentarii făcute pe reţelele de socializare. Igor Dodon a reiterat că este nevinovat şi că va demonstra acest fapt în instanţă.Acesta a fost reţinut pe 24 mai pentru 72 de ore, după ce procurorii au dispus percheziţii la reşedinţele sale, iar două zile mai târziu a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.Fostul lider al Partidului Socialiştilor este suspectat de corupţie pasivă, acceptarea finanţării formaţiunii sale politice de către o organizaţie criminală, trădare de ţară şi îmbogăţire ilicită.Între timp, săptămâna trecută a fost pusă sub învinuire şi soţia sa, Galina Dodon, care a primit ca măsură preventivă interdicţia de a părăsi ţara timp de 60 de zile.„Am fost pusă sub învinuire-complice, pentru îmbogăţire ilicită, fără probe”, a declarat Galina Dodon,  ea acuzând un dosar motivat politic.
19:50
După ce poliția le-a asigurat ordinea publică în pofida Marșului neautorizat, membrii GENDERDOC-M acuză forțele de ordine, dislocate pe traseul Marșului Pride din 19 iunie, că ar fi insultat și și-ar fi permis comentarii degradante față de participanții la eveniment. Într-o notă informativă făcută publică, GENDERDOC îndeamnă participanții Marșului Pride să raporteze cazurile de intimidare din partea poliției. “În timpul Marșului Pride din 19 iunie anumiți reprezentanți ai forțelor de ordine dislocați pe traseul Marșului și-au permis comentarii degradante față de participanți. Dacă sunteți printre persoanele care au fost insultate de către angajații Poliției în timpul Marșului Pride, vă rugăm să luați legătura cu noi”, se arată în nota informativă a GENDERDOC-M.Poliția nu a comentat deocamdată acuzațiile.
19:40
Întreaga industrie de rafinare a petrolului din Ucraina este paralizată din cauza atacurilor cu rachete ale Rusiei, a declarat miercuri Iurii Vitrenko, șeful Consiliului de Administrație al societății naționale Naftogaz din Ucraina, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, transmite Ukrainska Pravda.„Din nefericire, aceste lovituri au început de fapt chiar în primele zile de război... Toate rafinăriile de petrol din Ucraina sunt în prezent în impas din cauza atacurilor masive și repetate ale agresorului și este dificil să se asigure logistica pentru a furniza produse petroliere pe piața ucraineană, ceea ce duce la penurie", a declarat Iurii Vitrenko. Vitrenko a menționat condițiile în care Naftogaz se va implica în rezolvarea problemelor legate de combustibil în Ucraina. „Când vom avea control deplin și o rețea de benzinării, când problema logisticii va fi rezolvată și când vom putea obține resursele necesare pentru a crea o rezervă națională de produse petroliere, atunci Naftogaz va putea să se implice în rezolvarea problemelor de pe piața carburanților și va garanta stabilitatea, transparența și echitatea prețurilor pe această piață", a declarat Vitrenko. 
17:50
Se pare că au venit vremurile bune pentru oamenii lui Plahotniuc. Procuratura Anticorupție a contestat cu recurs la Curtea de Apel Chișinău încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 20 iunie 2022, prin care s-a dispus înlocuirea arestului preventiv aplicat în privința ex-directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, cu arestul la domiciliu, pe un termen de 30 zile.Prin recursul înaintat, procurorii anticorupție solicită prelungirea măsurii preventive sub formă de arestare preventivă pe un termen de 30 zile aplicată în privința lui Botnari.Procurorii și-au motivat recursul prin netemeinicia deciziei instanței de judecată. Or, potrivit unui comunicat emis de Procuratura Generală, la eliberarea mandatului de arestare la domiciliu în privința persoanei vizate, instanța de judecată nu a oferit o apreciere corespunzătoare argumentelor aduse de către procuror cum ar fi: riscul ingerinței învinuitului în cursul normal al efectuării justiției, influențarea și exercitarea de presiuni asupra martorilor care nu au fost încă audiați, nimicirea și deteriorarea probelor, întrucât urmărirea penală încă se află în plină desfășurare.De menționat că ex-directorului SIS este vizat în cadrul unei cauze penale, pornite pe faptul îmbogățirii ilicite, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică. Vasile Botnari pledează nevinovat.
16:40
După ȘOR și Platon (prin Valiko), socialiștii pregătesc mâine un nou protest. Evenimentul va avea loc joi, 23 iunie, în fața Parlamentului.În ultima perioadă, au loc tot mai multe proteste organizate de partidele de stânga.
20 iunie 2022
11:40
Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova va organiza pe 21 iunie proteste cu tehnică agricolă în mai multe raioane ale țării. Asta după ce, în urmă cu o săptămână, fermierii au cerut sprijinul autorităților în contextul scumpirii carburanților și a interdicției la exportul de grâu, dar nu au primit un răspuns satisfăcător la solicitările lor.„Piața motorinei angro practic nu mai există în Moldova. Prețul la diesel se apropie de 33 lei per litru, iar fertilizanții s-au scumpit până la 24.000 lei per tona. În mai puțin de un an prețurile la carburanți au crescut cu aproape 300%, iar la inputuri cu peste 400%. Totodată, mulți agricultori sunt blocați cu stocuri de producția agricolă în situația interzicerii exportului de grâu și unei piețe stagnate în urma acțiunilor unui grup îngust de operatori, care importă masiv cereale și floarea soarelui din Ucraina”, se arată într-o declarație emisă de Asociația Forța Fermierilor.Revendicările fermierilor sunt următoarele: restituirea accizelor (cu excepția agroholdingurilor) fermierilor în sumele depline la toata motorina, procurată de agricultori în anul 2022, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare; compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizanților și pesticidelor în contextul scumpirilor exorbitante din ultimele 6 luni; neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei până la 1,5 lei per litru; deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 mii tone de grâu de la fermierii autohtoni.
10:40
Președintele Maia Sandu a promulgat legea securității informaționale, prin care va fi interzisă difuzarea emisiunilor de știri și analize politice din Rusia, principala modalitate a regimului de la Kremlin de a-și transmite propaganda în această țară. Interdicția se va aplica și după expirarea stării de urgență instituite în Republica Moldova după ce Rusia a invadat Ucraina. Astfel, instituţiile media care dezinformează vor fi sancţionate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate.”Amintim că, Parlamentul de la Chişinău a votat, în a doua lectură, proiectul de lege care drept scop prevenirea şi combaterea dezinformării şi a răspândirii informaţiilor false în spaţiul mediatic.Documentul prevede modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova şi urmăreşte prevenirea şi combaterea tentativele de dezinformare, care afectează securitatea naţională. 
10:30
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizează că Rusia își va intensifica atacurile în această săptămână şi anunţă partenerii europeni că și ei ar trebui să fie pregătiți pentru o intensificare a ostilităților din partea Rusiei.Avertismentul liderului de la Kiev vine în urma unei recomandări a Comisiei Europene de a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la aderare la UE.„Începe o săptămână istorică. Și într-o astfel de săptămână, ar trebui să ne așteptăm la o activitate ostilă mai mare din partea Rusiei. Și nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva altor țări europene. Noi ne pregătim. Suntem pregătiți. Îi avertizăm pe parteneri”, a declarat Zelenski.Liderii europeni urmează să se întâlnească în această săptămână pentru a lua o decizie finală cu privire la cererea de aderare accelerată a Ucrainei.Pe câmpul de luptă, forțele ruse continuă să încerce să preia controlul total al regiunii Donbas (est), în timp ce Ucraina susține că a respins noi atacuri. Lupte grele continuă în Severodonetsk, unde oficialii locali recunosc că Rusia controlează acum cea mai mare parte a orașului.
10:20
Un bărbat din Lisichansk, oraș situat în regiunea Luhansk, a descoperit trupul fiului mort în bombardamentele rușilor, chiar în ajunul Zilei Tatălui. Tragedia sa a fost surprinsă într-una dintre cele mai terbilie fotografii care documentează războiul din Ucraina. Probably one of the most horrible photo of this warThis picture shows a resident of Lisichansk, who has just seen body of his son killed as a result of shelling of the city.Photo was taken on eve of Father's Day, which is celebrated in Ukraine on June 19.Aris Messinis/AFP pic.twitter.com/1fkmhIQ25P— NEXTA (@nexta_tv) June 20, 2022 Orașul Lisichansk, situat în estul Ucrainei, se află în linia întâi a războiului, iar civilii au rămas să trăiască într-un oraș care a fost aproape complet distrus. Între 10.000 și 15.000 de civili se află încă în Severodonețk, care este bombardat de câteva săptămâni de artileria rusă, a spus Zelenski. El a spus că situația va deveni foarte dificilă pentru Ucraina dacă Rusia reușește în regiunea de est a Donbasului.
17 iunie 2022
11:50
Parlamentele Republicii Moldova și României se întrunesc în prima ședință comună, care va avea loc sâmbătă la Chișinău. Din partea Republicii Moldova la reuniune au fost invitați întreg corpul de deputați și președinta țării, Maia Sandu. România va fi reprezentată la eveniment de delegațiile Senatului și Camerei Deputaților, conduse de președinții Florin-Vasile Cîțu și Ion-Marcel Ciolacu, transmite IPN.„Ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României are loc în premieră și este un mesaj puternic de susținere a eforturilor noastre de integrare europeană, dar și un mesaj despre ce putem face împreună pentru a spori cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, investițiile, sănătatea, educația sau cultură”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu, citat într-un comunicat de presă al instituției.Agenda va începe la ora 09.25 cu depuneri de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.Ședința comună va debuta cu ceremonialul protocolar, urmat de discursurile oficialilor de la Chișinău și București. În cadrul ședinței urmează a fi semnată o declarație comună. La finalul reuniunii președinții Parlamentelor Republicii Moldova și României vor susține o conferință de presă.Ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României va avea loc la Palatul Republicii, cu începere de la ora 10.00.
11:40
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu la un post rusesc că Uniunea Europeană vrea să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraină”, spunând în același timp că Moldova încearcă să obțină cât mai multe avantaje de la Rusia, sub amenințarea că altfel se va alătura Uniunii Europene.„Bineînțeles, (Occidentul) e clar că încearcă să facă din (Republica) Moldova o a doua Ucraina. Și o astfel de abordare consumeristă din partea conducerii actuale a Moldovei este foarte, foarte grăitoare, când spun: «Hai să începem acum aderarea la Uniunea Europeană și apoi vom vedea ce promisiuni ne fac ei acolo, poate vom decide să rămânem în Comunitatea Statelor Independente». Și alte declarații: «Rușii ar trebui să ne facă reducere la gaz, față de contractul semnat, și să ne amâne plățile»”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru postul rusesc NTV.El a mai spus că ceea ce face Moldova este „extorcare”.„Acest tip de cerșetorie, în mare parte extorcare, jucând pe ideea că dacă nu faceți cum vrem noi, mergem mai repede în Europa, și dacă faceți cum vrem noi, tot mergem, dar mai încet. Cam aceste tipuri de semnale cred, dar pot să vă asigur că mare parte a cetățenilor din Republica Moldova înțeleg perfect (jocul - n.r.). Cu atât mai mult cei din Transnistria și, mai ales, cei din Găgăuzia. Și foarte dur lucrează Uniunea Europeană, forțând aceste țări care încă nu sunt nici candidate (la UE - n.r.) să deschidă al doilea front”, a mai spus Lavrov.
16 iunie 2022
23:10
Republica Moldova şi România au format astăzi o comisie mixtă interguvernamentală pentru cooperare în domeniul transformării digitale. Despre aceasta au anunţat într-o conferinţă de presă comună viceprim-ministrul pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Ţurcanu, şi ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării al României, Sebastian Ioan Burduja, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău.Astăzi, la Chişinău, a fot semnată declarația de constituire a Comisiei mixte moldo-române privind dezvoltarea spaţiului digital comun. În baza Memorandumului, semnat în luna februarie, părţile vor putea face schimb de experiență, prin mobilizarea resursele tehnice, financiare și umane.”Ne propunem să avem în agenda noastră de lucru recunoașterea mutuală a semnăturii electronice, astfel încât cetățenii care au obținut semnătura de la autoritatea de certificare din Rep. Moldova să o poată utiliza în raport cu autoritățile din România și invers. Lucrul acesta este important pentru investiții, pentru antreprenori ca să-și poată administra afacerile eficient acționând de la distanță, este important și pentru cei aproape un milion de cetățeni pe care îi avem în comun cu statul român”.Una dintre componentele esențiale de activitate ale structurii noi create va fi și securizarea cibernetică pe ambele maluri ale Prutului, potrivit Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Ioan Burduja.”Am văzut cu toții ce se întâmplă în țara vecină, în Ucraina dar și in Rep. Moldova și România. Directoratul Național de Securitate Cibernetică a avut o perioadă extrem de grea. Ne confruntăm cu un val de atacuri de securitate cibernetică de o complexitate scăzută spre medie. Astfel, sunt prevăzute mai multe direcții care țin exact de securitatea cibernetică. Ele țin, pe de o parte, de soluțiile tehnologice pe care noi le avem și pe care le putem pune la dispoziția dumneavoastră și, pe de altă parte, de formarea resursei umane pentru a avea sisteme cât mai sigure și aici vorbim nu doar de funcționari publici, dar și de programe care să se adreseze întregii societăți”. Amintim că, pe 11 februarie a avut loc o şedinţă comună a Guvernelor Republicii Moldova şi al României în cadrul căreia a fost semnat un memorandum, care a impulsionat formarea comisiei mixte specializate în domeniul transformării digitale. Potrivit oficialilor, în următoarele câteva luni ar urma să aibă loc o aliniere a soluţiilor digitale aplicate în cele două ţări, iar până la sfârşitul anului, Republica Moldova ar putea avea deja mai multe proiecte digitale importate şi implementate din România şi invers.
21:40
Liderul unionist Vlad Bilețchi cere Procuraturii Generale să-i ridice imunitatea deputatului socialist Corneliu Furculiță și efectuarea perchezițiilor la domiciliul acestuia în renumitul dosar “kuliok”. Un demers în acest sens a fost depus joi, 16 iunie, la Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate.Potrivit lui Bilețchi, imaginile video cum Igor Dodon ia punga cu bani de la Plahotniuc și este menționat “Cornel” demonstrează că nimeni altul decât Corneliu Furculiță, consăteanul lui Dodon și unul din oamenii săi de încredere este cel care gestionează banii murdari în PSRM. “În anul 2019, o țară întreagă a urmărit imaginile video în care fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon primea o pungă de la fostul președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc. Probabil nu există nicio îndoială că acea vestită pungă cu calendare conținea mijloace bănești. În cadrul discuției, Igor Dodon a declarat că întrucât are planificată o deplasare la Moscova, punga să fie transmisă „lui Cornel”. Fiind una dintre persoanele de încredere ale lui Dodon, este clar că în discuție este vorba despre Corneliu Furculiță. În același timp, tot Corneliu Furculiță este responsabil de schema banilor veniți din Federația Rusă pentru a finanța ilegal Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Anume, banii din Federația Rusă au fost plasați pe un cont dintr-o companie din Bahamas, după care banii din Bahamas ajung pe contul „Exclusiv Media” SRL, firmă responsabilă de televiziunile afiliate socialiștilor, proprietar al „Exclusiv Media” SRL fiind nimeni altul decât Corneliu Furculiță. Ulterior, deputații PSRM au venit și au înscenat că au primit un împrumut, iar sumele împrumutate au fost alocate Partidului Socialiștilor sub formă de donații”, se arată în sesizarea depusă la Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție, CNA și SIS. Astfel, unionistul cere tragerea la răspundere imediată a socialistului Corneliu Furculiță. “În contextul celor expuse mai sus și a altor informații apărute în spațiul public privind schemele și ilegalitățile deputatului Corneliu Furculiță, reiterez necesitatea de a fi aplicate toate măsurile legale pentru tragerea la răspundere penală a lui Corneliu Furculiță, mai exact solicitarea Procurorului general interimar de a fi ridicată imunitatea parlamentară, iar ulterior efectuarea perchezițiilor la domiciliul, oficiul, sediul partidului și alte locații, care ar demonstra faptele sale ilegale”, se mai arată în textul sesizării.
20:50
Ungaria este pentru ca Republica Moldova să obțină statutul de tară candidata la Uniunea Europeana. Asta i-a transmis premierul Victor Orban, premierului Natalia Gravrilița într-o convorbire telefonică.  Ucraina, Moldova si Georgia au depus cererile de aderare la UE la inceputul lunii martie, la scurt timp dupa ce, pe 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina. O decizie privind acordarea statului de candidat a celor 3 tari ar urma sa fie luata la summitul din 23-24 iunie al Consiliului European.Ungaria va sprijini integrarea Moldovei în UE pe tot parcursul procesului de aderare, a spus şeful guvernului ungar, potrivit şefului biroului său de presă, Bertalan Havasi.Cei doi premieri au vorbit şi despre situaţia din Ucraina, inclusiv despre criza refugiaţilor, menţionând că ambele lor ţări se învecinează cu Ucraina şi ajută sute de mii de persoane care fug din calea războiului, a declarat Havasi.Orban şi Gavriliţă au vorbit, de asemenea, despre legăturile istorice dintre ţările lor şi şi-au exprimat sprijinul pentru stimularea în continuare a cooperării bilaterale în domeniul economic şi al formării profesionale.
13:50
Șeful echipei de negocieri a Ucrainei cu Federația Rusă, David Arahamiya, a declarat, joi, că până la o mie de apărători ucraineni sunt uciși sau răniți zilnic în confruntările cu trupele ruse din regiunea Donbas. „Până la 1.000 de soldați ucraineni sunt uciși sau răniți în fiecare zi în regiunea Donbas din estul Ucrainei, cu o medie de 200 până la 500 de morți și mult mai mulți răniți”, a transmis David Arahamiya.Oficialul ucrainean a adăugat că un milion de oameni au fost mobilizați în Ucraina și există posibilitatea de a mări armata cu încă două milioane pentru a continua lupta împotriva agresiunii ruse„Avem oameni pregătiți să atace, să contraatace, dar avem nevoie de arme pentru asta”, a precizat David Arahamiya.La începutul lunii iunie, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak  a declarat că armata ucraineană pierde zilnic între 100 și 200 de militari.
13:40
Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anushauskas, a anunțat joi că transferul de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 15,5 milioane de euro a fost finalizat, informează Ukrainska Pravda.“M113 a ajuns deja pe câmpul de luptă din Ucraina și va proteja viețile armatei ucrainene”, a scris Arvydas Anushauskas pe Twitter.Potrivit unui comunicat al ministerului apărării din Lituania, au fost livrate Ucrainei 20 de vehicule blindate M113, 10 camioane militare și 10 SUV-uri în valoare totală de 15,5 milioane de euro.Transportorul blindat M113 este un vehicul pe șenile cu o greutate de 10,4 tone, care adăpostește 12 luptători și un șofer. M113 poate merge pe apă cu 6 km/h.Ca parte a asistenței militare, Lituania a donat deja Ucrainei sisteme Stinger, arme antitanc, veste antiglonț și căști de protecție, mortiere de 120 mm, arme de calibru mic, muniție, camere termice, drone sau radare de supraveghere.   
13:30
Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin, a anunțat miercuri că țara sa nu va risca încălcarea sancțiunilor decise de Occident împotriva Rusiei ca să nu se expună la rândul ei unor penalități secundare.„Sancțiunile sunt sancțiuni, nu ar trebui să le încălcăm”, a declarat acesta în cadrul unei interviu acordat televiziunii Rossiya-24 de la Moscova. Tokayev a explicat că cooperarea economică dintre Kazahstan și Federația Rusă va avea loc în cadrul regimului de sancțiuni deoarece nu vrea să-și expună țara la sancțiuni secundare occidentale dacă permite companiilor rusești să ocolească restricțiile. Kazahstanul este la rândul său un exportator important de petrol și gaze naturale. Tokayev a asigurat totuși că Kazahstanul nu se va retrage din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, alianța militară condusă de Rusia, și Uniunea Economică Eurasiatică, respingând zvonurile în acest sens.
12:30
Șoferii nu vor mai primi puncte de penalizare pentru parcarea sau staționarea în locuri interzise. De asemenea, se exclud sancțiunile complementare, sub formă de puncte de penalizare pentru conducerea unui vehicul care nu a fost înmatriculat în modul stabilit sau care nu a fost supus reviziei tehnice. Prevederile se conțin într-un proiect de lege aprobat de Guvern, transmite IPN.Ministerul Afacerilor Interne precizează că, prin modificările propuse, se reduc unele penalități pentru conducătorii auto conștienți, dar care săvârșesc încălcări minore, cu grad redus de pericol în trafic.„Lipsa unei infrastructuri rutiere corespunzătoare standardelor și cerințelor naționale și internaționale, care implică marcajul invizibil și amplasarea indicatoarelor rutiere în locuri cu vizibilitatea redusă, deseori creează conductorilor de vehicule premise și condiții de a admite anumite încălcări în domeniul circulației rutiere. Drept urmare, pe lângă sancțiunea amenzii contravenționale se propune instituirea sancțiunii contravenționale sub formă de avertisment”, menționează MAI.O altă problemă întâlnită este tragerea la răspundere contravențională a conducătorilor mijloacelor de transport pentru contravențiile comise. Potrivit proiectului, în cazul în care proprietarul mijlocului de transport nu conducea vehiculul în momentul comiterii contravenției și prezintă persoana responsabilă, proprietarului nu i se vor aplica puncte de penalizare și nu se vor face înscrieri în cazierul contravențional.Totodată, cetățenii care, nefiind în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, în timpul conducerii transportului auto comit anumite fapte prejudiciabile fără rea-voință nu vor fi obligați să frecventeze programul probațional antialcoolic şi antidrog.
15 iunie 2022
20:40
Veaceslav Valico confirmă că este organizatorul concertului de duminică, 19 iunie, din Piața Marii Adunări Naționale. Mai mult, lui Morgenshtern i se alătură și Slava Marlow. Cei doi rapperi ruși vor cânta în PMAN, la ora 15:00 cu prilejul Zileii Absolvenților, susține controversatul politician. „Pe 19 iunie aștept toată lumea în PMAN, la ora 15:00, la concertul dedicat zilei tinerilor și absolvenților. Îi avem pe invitați pe rapperii Morgenstern și Slava Marlow, îndrăgiți de tinerii noștri”, a menționat Veaceslav Valico pe facebook.Veaceslav Valico susține că evenimentul este sponsorizat de către diasporă: „Ar trebui să îi spunem mulțumesc Victoriei Șapa din Canada”.Amintim că Morghenshtern a anunțat pe rețelele de socializare că este la Chișinău, iar pe 19 iunie, de ziua absolventului, va susține un concert în Piața Marii Adunări Naționale din inima capitalei. Mai mult, el a declarat că intrarea va fi gratuită, iar limită de vârstă nu va fi.Veaceslav Valico este un controversat activist civic pro-rus din Chișinău. S-a înscris ca independent la alegerile parlamentare din 2021. La dezbateri însă, acesta a fost reprezentat de omul de afaceri fugar, Veaceslav Platon care venea de fiecare dată în studiourile televiziunilor.
20:10
Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns miercuri la Chișinău și s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu. Cei doi au discutat despre relațiile bilaterale și despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. După întâlnirea și conferința de presă comună pe care cei doi lideri au avut-o, Emmanuel Macron și Maia Sandu s-au plimbat prin centrul Chișinăului. În cadrul conferinței de presă Emmanuel Macron s-a pronunțat în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Moldova a depus cererea de aderare. Această dorință este perfect legitimă. Cererea va fi discutată în zece zile. La următorul summit al UE, trebuie să trimitem un mesaj pozitiv și clar la cererea pe care ați făcut-o”, a spus el.Emmanuel Macron s-a referit și la problema transnistreană, declarând că aceasta nu este un impediment pentru parcursul european al Republicii Moldova. „Salut spiritul de pace și de moderație a doamnei președintă în acest subiect delicat, care nu este nou. Dorința noastră este ca  Moldova să rămână suverană și teritoriul său să rămână integru și ca poporul său să nu devină destabilizat. Pentru a lansa un proces, nu putem spune că această situație este un blocaj, un obstacol, dar pe parcursul procesului va trebui să găsim soluții la această situație pentru a face să progreseze stabilitatea. Situația de astăzi nu este un obstacol care să împiedice procesul”, a declarat Emmanuel Macron.În contextul vizitei președintelui francez, au fost semnat o serie de acorduri bilaterale. „Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, așteptată de oamenii de afaceri din Moldova și Franța, va fi semnată chiar după această conferință de presă și ne va ajuta pe noi să atragem mai multe investiții franceze în Republica Moldova. Al doilea este Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare, Proparco și Expertise France în Republica Moldova, prin semnarea căruia lansăm oficial cooperarea pentru dezvoltare dintre Moldova și Franța, pe care am inițiat-o anul trecut. Al treilea acord vizează aprobarea unui contract de credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru țara noastră. Apreciem acest sprijin bugetar, în special în această perioadă complicată pentru noi”, a declarat Maia Sandu. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mai declarat că Agenția Franceză de Dezvoltare va acorda un credit pentru investiții de 15 milioane de euro în energie regenerabilă, feroviar, irigații și aprovizionarea cu apă și canalizare. De asemena, ea a vorbit despre colaborarea dintre cele două state pentru recuperarea activelor furate.Emmanuel Macron este primul președinte francez care vizitează Republica Moldova în ultimii 23 de ani. Primul președinte francez care a fost în țara noastră este Jacques Chirac, care a vizitat Chișinăul pe 4 septembrie 1998.
14 iunie 2022
20:40
În spatele așa-numitei investigații de la TV8 despre Veaceslav Platon stă însuși Veaceslav Platon. Este acuzația făcută către TV8 și moderatoarea investigatiei Mariana Rață de liderul unionist Vlad Bilețchi. În cadrul unui live pe rețelele sociale, Bilețchi a declarat că așa-numita investigație nu este decât o încercare jalnică de a spăla imaginea televiziunii după ce a demonstrat complicitate cu acesta și i-a lustruit imaginea, iar TV8 nu a fost decât portavocea lui Platon. „În cadrul emisiunii moderată de Mariana Rață, cu denumirea Cutia Neagră, au fost folosite mai multe înregistrări audio în care poate fi auzită o discuție dintre Veaceslav Platon și Serghei Iaralov, unul dintre oamenii oligarhului Vladimir Plahotniuc. Ceea ce e cel mai straniu este că aceste înregistrări audio au fost făcute chiar de Platon și într-un mod “miraculos” au ajuns în posesia celor de la TV8. Într-un mod cinic, prezentatoarea Mariana Rață spune că “din niște înregistrări audio care au ajuns în posesia TV8”. Întrebarea mea retorică este - de unde are TV8 înregistrările vocale ale lui Veaceslav Platon? Această emisiune nu este altceva decât o încercare jalnică de a spăla imaginea acestei televiziuni compromise, după ce a fost demonstrată public complicitatea lor, iar TV8 a jucat un rol important în spălarea imaginii lui Veaceslav Platon”, a declarat Vlad Bilețchi.Potrivit liderului unionist, anume la TV8 a fost lansat mitul precum că Platon va contribui la recuperarea miliardului furat, fapt ce a servit drept temei pentru Stoianoglo pentru a-l elibera.  „TV8 este acea televiziune care i-a asigurat acea acoperire mediatică lui Platon pentru ca Procuratură să aibă la ce face trimitere și să-l absolve pe acesta de toate acuzațiile. Cu certitudine, discuția avută de Veaceslav Platon cu Mariana Rață difuzată în cadrul emisiunii este una mai mult decât prietenească. Nu cred că un hoț fugar ar sta de vorbă atâta timp și ar furniza atâtea detalii pentru așa-numita lor investigație. Este încă o încercare de a distrage atenția opiniei publice de la agenda reală care are loc în Republica Moldova, și anume că piața mediatică este dominată de televiziuni controlate de oligarhi fugari. Degeaba mai faceți astăzi investigație, când Platon nu este în țară și cică este căutat de oamenii legii, dacă cea mai importantă crimă a fost săvârșită - voi ați contribuit la eliberarea și fuga lui din Republica Moldova. Acum puteți face și 100 de investigații - acestea nu au nicio valoare”, a declarat liderul unionist, Vlad Bilețchi.
16:10
Scriitorul Spiridon Vangheli împlinește astăzi 90 de ani. Este „Tatăl lui Guguță”, personaj a cărui cușmă este inconfundabilă și care a educat generații întregi. Prin năzbâtiile sale, prin trăiri și atitudine față de ceea ce i se poate întâmpla unui copil, prin rețete de comportament, Guguță a cucerit inimile a milioane de cititori.Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, în prezent raionul Râșcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (astăzi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), a lucrat ca profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Lumina”. A debutat în 1962 cu placheta „În țara fluturilor”, urmată de mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguță”, „Ministrul bunelului”, „Guguță – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Tatăl lui Guguță când era mic” ș.a. A tradus din poezia universală pentru copii: „Iepurașul albastru” (1968), „Fetița din Hiroshima” (1981), „Peter Pan și Wendy” de James Barrie ((1975, 1988) și „Pepi Cioraplung” de Astrid Lindgren (1973, 1984). Spiridon Vangheli este unul dintre coautorii „Abecedarului” (1970, 1990). În 2006 a realizat un proiect de proporții „Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV în patru volume. Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu medalia „Mihai Eminescu”, cu „Ordinul Republicii”, cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al Artei şi cu cel de Scriitor al Poporului.
16:00
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru miercuri, 15 iunie, prețuri plafon record pentru carburanți. Astfel, pentru un litru de benzină, șoferii vor achita cu 9 bani mai mult. În același timp, prețul pentru un litru de motorină se va scumpi cu 33 de bani.  Prin urmare, pentru benzina COR 95  a fost stabilit un tarif de 33,86 lei/litru, iar pentru motorină – 31,67 lei/litru.Anterior, ANRE susținea că din cauza schimbărilor ce au loc pe piața mondială a carburanților, corelarea dintre cotațiile petrolului „Brent” și cotațiile Platts pentru produsele derivate din acesta (benzina și motorina), au devenit tot mai puțin probabile, fiind dictate exclusiv de cererea și oferta dintr-o regiune anumită.
15:50
Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul zilnic adresa poporului, în cea de-a 110 -a zi a războiului, că oamenii din teritoriile ocupate trebuie să ştie că armata ucraineană va veni cu siguranţă. El afirmă că o mare parte a regiunii Harkov a fost eliberată iar invazia ocupanţilor din sudul Ucrainei a fost oprită. El le transmite celor din Donbas că vor fi eliberaţi.”Doar un număr suficient de artilerie modernă pentru Ucraina va asigura avantajul nostru şi în cele din urmă sfârşitul torturii ruseşti asupra Donbasului ucrainean”, mai afirmă el, precizând că lăţimea frontului ucrainean este deja de peste 2,5 mii de kilometri şi se simte că iniţiativa strategică este încă a Ucrainei.”Spuneţi-le oamenilor din teritoriile ocupate despre Ucraina, că armata ucraineană va veni cu siguranţă. (..) Inamicul a fost alungat din regiunile Zhytomyr, Kiev, Cernihiv şi Sumy. O mare parte a regiunii Harkov a fost eliberată. În total, peste o mie de aşezări au fost eliberate. Invazia ocupanţilor din sudul Ucrainei a fost oprită. Da, ei încă mai vor să distrugă Mykolaiv, Zaporizhzhia şi oraşele din regiunea Dnipropetrovsk. Au încă suficientă putere pentru a trage din artileria de la Zelenodolsk şi Hulyaipole. Odesa rămâne o ţintă pentru flota rusă”, spune preşedintele ucrainean.El arată că zeci de încercări de atac ale armatei ruse au fost deja dejucate chiar acolo, în sud. Şi datorită contraofensivei, unele comunităţi din regiunea Herson au fost deja eliberate.”În luptele din Donbas - şi cu siguranţă vor rămâne în istoria militară ca fiind una dintre cele mai brutale bătălii din Europa şi pentru Europa - armata ucraineană şi informaţiile noastre încă bat tactic armata rusă. Şi asta în ciuda avantajului semnificativ al ruşilor în ceea ce priveşte cantitatea de echipamente, şi mai ales - sistemele de artilerie”, spune el.Potrivit lui Zekenski, ”doar un număr suficient de artilerie modernă pentru Ucraina va asigura avantajul lor şi în cele din urmă sfârşitul torturii ruseşti asupra Donbasului ucrainean”.”Astăzi s-a aflat despre moartea unui alt copil, cauzată de bombardamentele ruseşti - chiar acolo, chiar în Donbas, în regiunea Lugansk. Băiatul s-a născut în 2016. A locuit în Lysychansk, într-o casă obişnuită de pe strada Moskovska. Iată: un băieţel de şase ani de pe strada Moskovska este şi, după cum s-a dovedit, un inamic periculos pentru Federaţia Rusă...Avem de-a face cu răul absolut. Şi nu avem de ales decât să mergem mai departe. Eliberaţi întregul nostru teritoriu. Alungaţi ocupanţii din toate regiunile noastre. Şi deşi acum lăţimea frontului nostru este deja de peste 2,5 mii de kilometri, se simte că iniţiativa strategică este încă a noastră”, mai spune preşedintele Zelenski.Zelenski afirmă că ”este nevoie doar de suficiente arme pentru a face acest lucru”. 
15:00
Gafă de proporții a speakerului Igor Grosu. Asta după ce a publicat un mesaj privind primul val de la deportările staliniste, dar a greșit poza atașată la postare. Internauții au observat imediat greșeala, iar la o zi de la publicare, Igor Grosu a șters poza. Igor Grosu este licențiat în istorie. „Acum 81 de ani avea loc primul val de deportări staliniste. Circa 30 de mii de persoane din Basarabia și Bucovina de Nord au fost ridicate pe timp de noapte și urcate în vagoane spre Siberia. Acești oameni nevinovați au fost pedepsiți pentru că gândeau liber, pentru că s-au opus regulilor regimurilor de atunci”, a scris Igor Grosu și a atașat și o poză.Internauții nu au ezitat să-l corecteze pe speaker.„Cu poza ați greșit... e foto femeilor evreiești sub convoiul ostașilor români, fotografie din 7 iulie 1941, care arată un soldat în uniformă românească escortând un grup de femei evreice în cadrul politicii Judenverfolgung - expulzarea evreilor, care de cele mai multe ori s-a încheiat tragic”, a scris unul dintre ei.Ulterior, Igor Grosu a șters poza din postare.
15:00
Şapte corpuri neînsufleţite au fost descoperite luni într-o nouă groapă comună, în apropiere de Bucha, unde au fost găsite cadavre de civili după retragerea armatei ruse din regiunea Kievului la finalul lunii martie, a anunţat poliţia ucraineană. „Şapte civili au fost torturaţi de ruşi, apoi executaţi cu laşitate cu un glonţ în cap”, a scris pe Facebook şeful poliţiei din Kiev, Andrii Nebîtov, precizând că mai multe victime aveau mâinile şi genunchii legaţi. „Această groapă comună a fost descoperită astăzi acolo unde au fost staţionaţi militarii ruşi, în apropiere de satul Mîroţke”, situat la 10 km nord-vest de Bucha şi la 35 de km de Kiev pe aceeaşi axă, a adăugat el. Şeful poliţiei din regiunea Kievul a precizat că lucrează în prezent la identificarea victimelor. După plecarea soldaţilor ruşi din regiunea Kiev şi descoperirea a sute de cadavre de civili ucraineni, Bucha a devenit simbolul crimelor de război imputate Rusiei de către Ucraina. Moscova a respins în mai multe rânduri acuzaţiile, denunţând „falsificări” orchestrate de Kiev cu sprijinul Occidentului. La sfârşitul lunii aprilie, au fost găsite cadavrele a trei bărbaţi aparent torturaţi şi ucişi de gloanţe, legaţi la ochi, într-o groapă comună la Mîroţke, conform poliţiei din Kiev.
13 iunie 2022
21:20
Președintele francez Emmanuel Macron nu are planuri ferme de a face o vizită de război în Ucraina, a transmis luni Palatul Elysee. „Președintele a spus că va vizita Ucraina la momentul potrivit. Sunt studiate mai multe opțiuni, nimic nu este stabilit în acest stadiu”, a declarat Elysee.Spre deosebire de mai mulți lideri europeni, Macron nu a vizitat Ucraina de când a început invazia rusă, la 24 februarie. Președintele francez, care prezidează în prezent Consiliul Uniunii Europene, a declarat în repetate rânduri că se va deplasa în Ucraina atunci când va fi „util”.Macron a vizitat Kievul la 8 februarie, în cadrul eforturilor de reducere a tensiunilor din jurul Ucrainei.Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întors sâmbătă la Kiev pentru a se întâlni cu Zelensky și a discuta despre progresele Ucrainei în ceea ce privește aderarea la UE. „După cum știți, Comisia pregătește în prezent recomandările așa-numitului aviz pentru statele membre ale UE”, a declarat ea la Kiev. „Am lucrat zi și noapte la această evaluare și îți promit în aprilie, dragă Volodimir, că vom lucra neobosit la ea. Așadar, discuțiile de astăzi ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la sfârșitul săptămânii viitoare.”
21:00
Armata ucraineană a anunţat luni că trupele sale au fost împinse în afara centrului oraşului Severodoneţk, un oraş-cheie din estul Ucrainei pentru care cele două armate se luptă de săptămâni întregi.Forţele ruse au bombardat centrul oraşului cu artilerie şi i-au alungat pe soldaţii ucraineni rămaşi acolo, a comunicat Statul Major de la Kiev.În ciuda acestui regres major, luptele din jurul Severodoneţk au continuat şi Ucraina deţine în continuare controlul asupra a aproximativ o treime din oraş în ansamblu, se spune în ultimul raport cu privire la situaţie.Într-un mesaj video în noaptea de duminică spre luni, preşedintele Vladimir Zelenski declara că ucrainenii „se luptă pentru fiecare centimetru de pământ" în oraşul industrial de importanţă strategică. El anticipează că ruşii vor încerca să arunce în luptă recruţi slab pregătiţi şi, în aceste condiţii, Rusia poate depăşi pragul de 40.000 de soldaţi pierduţi încă din iunie, mai mult decât în orice alt război în care a fost implicată Moscova.Rusia a cucerit oraşul portuar Mariupol în luna mai, după un asediu care a durat luni de zile, iar apoi şi-a îndreptat mai mult atenţia spre preluarea controlului asupra provinciei Lugansk, unde se află Severodoneţk. Rusia controlează acum 90% din Lugansk şi a făcut progrese treptate pentru a încercui complet Severodoneţk. Lugansk şi provincia învecinată Doneţk alcătuiesc regiunea cunoscută sub numele de Donbas, care se învecinează cu Rusia.Uzina chimică Azot din Severodoneţk este, de asemenea, bombardată de Rusia. Potrivit oficialilor ucraineni, civilii continuă să reziste în uzină, folosind-o ca adăpost antiaerian.Cucerirea Severodoneţkului ar deschide calea Moscovei către un alt oraş important din Donbas, Kramatorsk, un pas important în cucerirea întregii regiuni de la frontiera cu Rusia, deţinută parţial de separatiştii pro-ruşi din 2014.Potrivit AFP, duminică Ministerul rus al Apărării a anunţat că a distrus la Ciortkiv, în vestul Ucrainei, la 140 km de graniţa cu România, ”un mare depozit de sisteme de rachete antitanc, sisteme portabile de apărare antiaeriană şi obuze furnizate regimului de la Kiev de către SUA şi ţările europene”. Atacul asupra acestui oraş s-a soldat cu 22 de răniţi, potrivit guvernatorului regiunii Ternopil.
20:30
O delegație de opt deputați ai Comitetului pentru Dezvoltare din cadrul Parlamentului European (PE) va efectua o vizită de trei zile în R. Moldova, începând de miercuri, 15 iunie. Aceștia vor evalua impactul umanitar al războiului din Ucraina.Delegația, condusă de președintele Comisiei pentru Dezvoltare Tomas Tobé (PPE, SV), va călători în R. Moldova pentru a evalua situația refugiaților care sosesc și rămân în țară după ce au fugit de invazia rusă în Ucraina. Ei vor evalua, de asemenea, răspunsul umanitar finanțat de UE și implementat de agențiile ONU și ONG-urile locale și internaționale.Pe parcursul vizitei, grupul de europarlamentari se va întâlni cu reprezentanți ai delegației UE la Chișinău, precum și cu reprezentanți ai statelor membre UE care lucrează în R. Moldova, precum și cu parteneri ai organizațiilor internaționale și ONG-urilor care lucrează pe partea privind situația umanitară din R. Moldova. Aceștia vor purta discuții cu Igor Grosu, Președintele Parlamentului R. Moldova, și cu șefii comisiilor parlamentare ale R. Moldova pentru securitate națională, apărare și ordine publică, protecție socială, sănătate și familie, drepturile omului și relațiile interetnice. Călătoria oficialilor europeni în R. Moldova vine ca urmare dupa  vizita din aprilie 2022 a deputaților europeni ai Comisiei pentru Afaceri Externe în R. Moldova și discursului președintelui R. Moldova, Maia Sandu, în plenul Parlamentului European din mai. Din delegație vor face parte: Tomas TOBÉ, Chair (EPP, SV); Mónica Silvana GONZÁLEZ (S Rasa JUKNEVIČIENĖ (EPP, LT); Janina OCHOJSKA (EPP, PL); Frances FITZGERALD (EPP, IE); Karsten LUCKE (S Stéphane BIJOUX (Renew, FR); Gianna GANCIA (ID, IT).
20:20
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că a retras de pe piață 15 loturi de torturi, biscuiți, covrigei și pesmeți cu termenul de valabilitate expirat, dintre care 10 loturi de torturi fiind suspecte de modificarea datei de fabricare. Sesizarea a parvenit din partea unui consumator.Agenția a supus verificărilor mai multe unități de comerț ce aparțin operatorului din domeniul alimentar, amplasate în raioanele din țară. În urma controalelor efectuate de către inspectorii din teritoriu, de asemenea, au fost constatate mai multe neconformități: comercializarea produselor de patiserie în lipsa certificatelor de calitate și lipsa asigurării trasabilității acestora. Toate produsele depistate în urma controalelor au fost retrase din circuitul alimentar și s-au emis prescripții operatorului alimentar de nimicire sau utilizare condiționată a acestor produse.Pe numele operatorului din domeniul alimentar au fost întocmite procese verbale.
18:30
Soția fostului președinte Igor Dodon, Galina Dodon, a fost citată la Procuratură pentru a fi pusă sub învinuire în dosarul penal deschis împotriva lui Igor Dodon, aflat deja în arest la domiciliul. Informația a fost făcută publică de fostul președinte, Igor Dodon.„Procurorii i-au înmânat citație soției mele și o invită la procuratură să o pună sub învinuire, după ce au oprit-o în trafic, pe drum, când mergea cu copiii la lecția de şah (probabil este filată non-stop). Este un caz fără precedent pentru R. Moldova, când dorința de răfuială asupra oponentului politic o împinge pe Maia Sandu, președinte actual al țării, să-mi atace soția, copiii, mama, rudele apropiate (…)”, a spus Igor Dodon.Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.Perchezițiile au avut loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte.În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.
18:20
Ministerul Sănătăţii din România anunţă primul caz de variola maimuţei diagnosticat în România. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Bărbatul va sta în izolare timp de 21 de zile. „Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună”, precizează Ministrul Sănătăţii, luni, într-o informare. Potrivit sursei citate, pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare. „Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței”, mai menționează Ministrul Sănătăţii. În acest caz este în desfășurare și o anchetă epidemiologică efectuată de DSP București.
18:10
De la 1 iulie, costul unei călătorii cu troleibuzul și autobuzul  în municipiul Chișinău ar urma să fie de 6 lei, comparativ cu 2 lei și, respectiv, 3 lei cât este în prezent. Anunțul a fost făcut de Primăria municipiului Chișinău.Potrivit municipalității, în urma acestei decizii, „în premieră”: 200 de mii de pensionari vor călători gratuit, 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a vor călători gratuit și 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile, vor călători gratuit. „Dacă călătorești mai mult cu transportul public, indiferent cu troleibuzul sau autobuzul, prețul unei călătorii poate ajunge mai mic decât este azi, de doi lei. Prețul propus de 6 lei, va fi unicul atât pentru Chișinău, cât și suburbii.Cu abonamentul procurat se va putea călători din suburbie în Chișinău și retur, indiferent dacă persoana schimbă transportul de pe troleibuz sau autobuz, prețul și abonamentul va rămâne unic și neschimbat”, anunță Primăria Capitalei.Autoritățile Capitalei spun că vor pune accent pe abonamentele la călătoria cu transportul public: 234 de lei, abonament pentru 1 lună 594 de lei, abonament pentru 3 luni 972 de lei, abonament pentru jumătate de an.„Metodologia de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public din Chișinău a fost elaborată și prezentată de către experți, publicată și dezbătută foarte mult în ultima perioadă.Astfel, prețul calculat de experți este de 6 lei pentru o călătorie, atât la troleibuz, cât și la autobuz, pentru oraș și suburbii”, anunță autoritățile municipale.
17:10
Le-a ajuns cuțitul la os! Fermierii amenință cu proteste după ce prim-ministra, Natalia Gavrilița și președinta, Maia Sandu, au refuzat întâlnirea cu reprezentanții Asociației Forța Fermierilor, iar în asemenea circumstanțe membrilor Asociației nu le rămâne decât să anunțe protest pe 21 iunie.Membrii Asociației mai precizează că evenimentul poate fi evitat dacă până pe 21 va exista un progres real în negocierile cu conducerea țării. „În campania electorală au fost foarte multe promisiuni față de producători agricoli. La aproape 11 luni distanță după alegeri parlamentare Asociația Forța Fermierilor constată cu mare regret că asistăm în continuare la atitudinea total neglijență față de un sector strategic, care reprezintă baza pentru aproape jumătate din exportul Moldovei, asigură peste o treime de locuri de muncă în țară și contribuie direct cu aproape 21 % la formarea Produsului Intern Brut. Zeci de mii de fermieri în prezent sunt ultima redută pentru menținerea satelor pe linia minimală de plutire”, spun aceștia.“Consiliul Asociației și în perioada înființării organizației și în 2 luni după înregistrare a depus mai multe eforturi în vederea negocierii cu autoritățile abilitate îmbunătățirea condițiilor de activitate pentru agricultorii mici și mijlocii. Pe fundalul creșterii vertiginoase a prețurilor la motorina, fertilizanții, pesticide, semințe etc. , precum și problemelor cu depozitarea și comercializarea producției agricole în condițiile monopolizării piețelor respective, noi am avut mai multe discuții cu ministru al agriculturii și industriei alimentare și președintele comisiei parlamentare de profil.Am prezentat conceptul nostru privind mecanismul de restituire a accizelor în valoarea deplină la motorina și compensarea parțială a costurilor fertilizantelor exclusiv pentru fermieri mici și mijlocii. Am solicitat majorarea subvențiilor pentru construcția depozitelor pentru păstrarea producției și pentru procesarea acestei, alocate doar la categoria nominalizată de agricultori. Am cerut deblocarea exportului grâului în condițiile când jucătorii mari de pe piața cerealelor în ultima perioada au importat cantități mari de grâu din Ucraina și practic au paralizat piața internă. Am propus urgent elaborarea altei Strategiei privind securitatea alimentară a țării cu măsuri concrete privind demonopolizarea piețelor agroalimentare, acordării sprijinului consistent pentru producătorii agricoli mici și mijlocii, industrializarea agriculturii la scară mică și extinderii semnificative a procurărilor producției agricole de către stat.Din păcate, dialogul nostru cu guvernare nu s-a soldat cu rezultat palpabil. Regulamentul de restituire parțială a accizelor prevede compensarea sumelor mizere. în situația când motorina la moment se procură cu aproape 31 lei per litru, compensarea la 2 procente din valoarea combustibilului este considerată de foarte mulți producători agricoli drept bătaie de joc și deja sunt foarte multe cazuri, când fermierii declară că vor refuza să depună dosarele pentru aceasta compensație, mai ales că și procedura este una extrem de birocratizată. Ministru agriculturii practic nu poate influența asupra deciziilor strategice privind dezvoltarea sectorului agroalimentar”, se arată în nota emisă de Asocație.
17:00
L-au pus pe Vladimir Putin în sicriu. Este flashmobul mai multor manifestanți în fața Ambasadei Federației Ruse din Chișinău. Acțiunea a avut loc în contextul Zilei Naționale a Rusiei.Începând cu 24 februarie, în fața ambasadei Federației Ruse de la Chișinău au avut loc mai multe proteste.Anterior, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat autoritățile de la Chișinău, deoarece permit astfel de manifestații în fața misiunii diplomatice. În replică, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a făcut un apel declarând „Domnilor diplomați, obișnuiți-vă cu faptul că cetățenii au dreptul de a protesta în Moldova!”.
16:50
Primele 15 restaurante ale fostului lanţ de  fast-food McDonald’s Corporation se redeschid duminică la Moscova. Localurile au un nou patron şi un nou nume, ”Vkusno & tochka”, care înseamnă ”Delicios şi punct”.Alte 50 de restaurante vor fi deschise luni, a mai precizat Vkusno & tochka.Ziua de duminică reprezintă o zi importantă pentru ruşii care îndrăgesc mâncarea de tip fast-food, deoarece restaurantele conduse anterior de compania americană se redeschid sub un nou nume marcă şi cu burgeri redenumiţi, la mai bine de trei decenii după ce McDonald's a deschis primul restaurant la Moscova.Relansarea are loc de Ziua Rusiei, o sărbătoare naţională care celebrează independenţa ţării, în aceeaşi locaţie emblematică din Piaţa Puşkin din Moscova, unde McDonald’s a fost deschis pentru prima dată în ianuarie 1990.
16:40
Pretinsul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselskii, a semnat modificările la codul penal local prin care persoanele care se vor adresa la instanțele naționale sau internaționale, cu privire la abuzurile comise de reprezentanții structurilor neconstituționale din stânga Nistrului, vor fi pedepsite penal. Prin urmare, pedeapsa maximă este de până la 8 ani privațiune de libertate, scrie Zona de Securitate.În textul „legii” publicat se arată că:„depunerea la organele de drept ale statelor străine a unei contestații în vederea aducerii în judecată a „funcționarilor autorităților și administrației de stat, locale; autoguvernarea rmn, pentru a le împiedica activitățile licite sau pentru a se răzbuna pentru acțiunile și deciziile luate în legătură cu exercitarea atribuțiilor oficiale sau îndeplinirea atribuțiilor de serviciu;se pedepsește cu amendă în cuantum de 2500 (două mii cinci sute) până la 3500 (trei mii cinci sute) unități convenționale din salariu minim sau închisoare de până la 5 (cinci) ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a se angaja în anumite activități până la 3 (trei) ani.2. Aceeași faptă săvârșită de un grup de persoane prin acord prealabil sau de un grup organizat, precum și consecințe grave, –se pedepseşte cu închisoare de la 5 (cinci) la 8 (opt) ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii până la 3 (trei) ani sau fără acesta. 
13:00
Se împlinesc astăzi 81 de ani de ani de la primul val de deportări sovietice din Basarabia și Nordul Bucovinei, în urma căruia 25 de mii de oameni au fost duși în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice.Potrivit datelor de arhivă, în noaptea de 12-13 iunie 1941, din Basarabia şi din nordul Bucovinei au fost ridicate de la casele lor 29.839 de persoane, dintre care 5.479 au fost arestate şi 24.360 au fost deportate.Persoanele deportate au fost transportate cu vagoanele în Siberia şi Kazahstan, operaţiune pentru care au fost repartizate 1.315 vagoane de vite în Basarabia şi 340 în Cernăuţi. Operaţiunea de ridicare a lor de acasă a durat câteva ore, de la 2 noaptea până dimineaţă.Din totalul de 29.839 de persoane, doar din R.S.S.Moldovenească au fost ridicate 18.392 de persoane, din care 4.507 capi de familie arestaţi (4.342 din considerente politice şi 165 cu dosare penale) şi 13.885 persoane deportate.Operațiunea de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Organele sovietice represive au reușit să strămute până la 22 iunie 1941 zeci de mii de basarabeni. Au fost duși în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice oamenii cei mai înstăriți, dar și cei care erau percepuți ca o amenințare la adresa URSS. În categoria „elemente antisovietice” au mai fost incluși „moșierii”, „comercianții”, „polițiștii și jandarmii”, „albgardiștii”, „primarii”, „refugiații din URSS” și alte „elemente sociale străine”.Deportările au avut rolul de a distruge întâi de toate elitele, ca mai apoi să-i determine pe cei rămași acasă să accepte mai ușor colectivizarea și exproprierea de bunuri, potrivit istoricilor.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.