Preşedintele Consiliului European, încrezător că Moldova şi Ucraina vor primi statutul de candidat

Adevarul (Moldova), 23 iunie 2022 13:10

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat încrezător că Republica Moldova şi Ucraina vor primi statutul de candidat de aderare la Uniunea Europeană. Declaraţiile în acest sens au fost făcute pentru presă, transmite IPN

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Ieri
10:30
Un copil de trei ani a murit aseară după ce a căzut de la etajul patru al unui bloc de locuit din sectorul Buiucani, transmite IPN. Poliţia a fost alertată aproape de ora 22.00. Copilul împreună cu mama au fost transportaţi la spital, dar viţa nu i-a putut fi salvată.
10:30
Prognoze sumbre din partea preşedintelui Maia Sandu. Şeful statului spune că nu existe indicii care ar anticipa eventuale scăderi de preţuri la resursele energetice, iar din acest motiv nivelul inflaţiei se va menţine unul ridicat. Maia Sandu spune că Guvernul va încerca să ajute cetăţenii în sezonul rece al anului prin acordarea compensaţiilor la încălzire, notează IPN.
24 iunie 2022
18:00
După obţinerea de către Republica Moldova a calităţii de ţară candidată de aderare la Uniunea Europeană, ar trebui să se producă „adevărata descentralizare, atât financiară, cât şi structurală a Administraţiilor Publice Locale”. Aşteptările au fost exprimate de primarul Chişinăului, Ion Ceban, care spune că nu mai sunt scuze pentru întărzierea implementării reformelor structurale de care are nevoie Republica Moldova, transmite IPN.
18:00
În nicio probă de apă din râul Nistru nu a fost găsit vibrionul holeric, precizează Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) care monitorizează anual, în perioada lunilor mai – septembrie, evoluţia procesului epidemic la holeră şi alte boli diareice acute, transmite IPN.
17:30
Faptul că Republica Moldova a obţinut statutul de candidat pentru aderare la UE nu este rezultatul unor reforme şi eforturi sistematice de dezvoltare a ţării. Este o decizie politică, luată într-un context geopolitic tensionat, notează Partidul Socialiştilor, al căruie preşedinte de onoare este fostul şef de stat, Igor Dodon.
17:30
Acordarea Republicii Moldova statutului de ţară candidat la aderarea la UE seamănă cu un ambalaj frumos de ciocolată, dar care nu are nimic în interior, a declarat liderul Partidului „ŞOR”, deputatul fugar Ilan Şor. Potrivit lui, în urma acestei decizii, cetăţenii moldoveni nu vor simţi nicio schimbare, pentru că nimeni nu ne va da niciun ban pentru acest lucru.
17:10
Moldova şi România au semnat Planul comun de acţiuni privind fluidizarea traficului transfrontalier în punctele de trecere a frontierei dintre două ţări. Documentul a fost semnat în marja întrevederii trilaterale a conducătorilor autorităţilor vamale şi de frontieră din Republica Moldova, România şi Ucraina, care s-a desfăşurat la punctul de trecere a frontierei dintre România şi Ucraina, Siret-Porubne, transmite IPN.
Mai mult de 2 zile în urmă
12:20
Preşedinta Maia Sandu susţine că, după ce Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia vor continua să muncească zi de zi, alături de administraţia publică locală, pentru ca dezvoltarea satelor şi oraşelor Moldovei, dezvoltarea ţării în ansamblu să continue, transmite IPN.
11:50
Preşedintele Maia Sandu a reacţionat la acuzaţiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit căruia, prin interzicerea transmisiunii de ştiri şi emisiuni politice din Federaţia Rusă pe teritoriul Republicii Moldova, Chişinăul încearcă să anuleze tot ce este rusesc, după modelul Ucrainei.
23 iunie 2022
22:50
Ex-premierul Ion Chicu a comentat decizia Consiliului European de a oferi Republicii Moldova statut de ţară candidată la UE. Fostul prim-ministru a declarat că, dacă UE va continua să aplice în Moldova standarde duble şi va rămâne tolerantă faţă de instaurarea „de către gruparea analfabetă şi coruptă a Maiei Sandu a dictaturii în Republica Moldova, acest eveniment istoric va constitui şi o dezamăgire istorică pentru moldoveni.”
22:50
Consiliul European a votat acordarea Republicii Moldova statutului de ţară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a declarat amintit că „statut de ţară candidat a primit şi Ucraina, care în această perioadă este la straja întregii lumi libere, fapt pentru care poporul nostru îi este etern recunoscător.”
22:10
Şefii de stat şi de guverne din UE au decis în cadrul Consiliului European să ofere Republicii Moldova statutul de ţară candidată la UE. Preşedintele Maia Sandu a declarat că este „zi istorică pentru Moldova”.
18:40
Deputaţi, membri şi simpatizanţi ai Partidului „ŞOR” şi ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova au organizat joi, 23 iunie, un protest comun în faţa Ministerului Afacerilor Interne.
18:40
BERD oferă Republicii Moldova împrumutul de 300 de milioane de euro ca ţara să-şi sporească securitatea energetică prin achiziţionarea de rezerve strategice de gaze naturale pentru a le suplimenta pe cele furnizate în prezent de Rusia prin Ucraina. Împrumutul urmează a fi acordat comerciantului de energie de stat „Energocom” pentru a achiziţiona gaze pe huburile Uniunii Europene, transmite IPN.
17:30
Starea de urgenţă, instituită pe 24 februarie şi prelungită pe 21 aprilie, a fost extinsă din nou, pentru un termen de 45 de zile. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de Parlament la prezentarea unui demers de către prim-ministra Natalia Gavriliţa. Deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, dar şi cei din Partidul Şor nu au susţinut prelungirea stării de urgenţă, transmite IPN.
17:20
Pensionarii pentru limita de vârstă şi persoanele cu dizabilităţi vor călători gratuit în transportul public pe întreg teritoriul municipiului Chişinău până la elaborarea unui regulament. Aceste categorii trebuie să prezinte legitimaţia care confirmă statutul de pensionar sau gradul de dezabilitate. Călătoriile vor fi gratuite şi pentru copiii până în clasa a V-a, a reiterat primarul general, Ion Ceban, la o conferinţă de presă.
13:30
Deputaţii din majoritatea parlamentară PAS au votat joi, 23 iunie, iniţiativa Guvernului privind prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova pentru încă 45 de zile, în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina.
13:10
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat încrezător că Republica Moldova şi Ucraina vor primi statutul de candidat de aderare la Uniunea Europeană. Declaraţiile în acest sens au fost făcute pentru presă, transmite IPN
11:40
Membrii şi simpatizanţii Partidului Socialiştilor au organizat joi, 23 iunie, un nou protest în faţa Parlamentului. Manifestanţii acuză guvernarea de incompetenţă, inechitate socială şi de faptul că promovează politici antipopulare şi iresponsabile, transmite IPN.
10:10
Statul va oferi cetăţenilor compensaţii pentru a face faţă facturilor mari la energia electrică şi gazele naturale. Asigurările sunt date de ministrul muncii şi protecţiei sociale, Marcel Spatari. Totuşi, potrivit oficialului, de ajutor din partea statului nu vor mai beneficia toţi cetăţenii, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, ci doar cei vulnerabili energetic, notează IPN.
10:10
La următoarea şedinţă a Comisiei Situaţii Excepţionale va fi luată decizia privind anularea interdicţiei de a exporta grâu. O spune preşedintele comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară, Vladimir Bolea. Potrivit deputatului, statul va veni în ajutorul agricultorilor şi cu rambursarea accizei la motorină pentru producătorii mici şi mijlocii.
22 iunie 2022
17:50
Fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vasile Botnari, a fost plasat din izolator în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. Procurorii nu sunt de acord cu încheierea Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, şi au contestat-o la Curtea de Apel Chişinău, transmite IPN.
17:10
Un proiect al declaraţiei finale a summit-ului Uniunii Europene din 23-24 iunie propune ca Ucraina şi Republica Moldova să primească statutul de candidat la aderare, scrie Europa Liberă, citată de IPN.
16:30
O ordonanţă de începere a urmăririi penale, pe numele mai multor demnitari din Procuratură şi Ministerul Afacerilor Interne, a ajuns în posesia redacţiei Paranteze.md. Documentul este semnat de fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, la data de 18 decembrie 2019 şi relatează pornirea unui dosar penal pentru luare de mită în valoare de 200.000 de dolari de la ex-directorul Metalferos Leonid Ţîmbrovschi.
13:50
Viziunile de management diferite şi disensiunile în legătură cu unele subiecte difuzate la radio ar fi motivele care au determinat-o pe jurnalista Victoria Coroban să demisioneze din funcţia de directoare a postului public Radio Moldova, după jumătate de an de activitate, transmite Media Azi.
13:50
Liderul Partidului „Şor”, deputatul fugar Ilan Şor, critică dur hotărârea Guvernului, prin care a decis prelungirea stării de urgenţă. Într-o postare pe Facebook, politicianul susţine că ceea ce face PAS înseamnă abuz de putere, dar şi uzurparea puterii de stat şi exercitarea ei în nume propriu, infracţiuni pentru care Codul Penal prevede pedepse extrem de aspre, transmite Unimedia.info.
10:10
Preşedintele Parlamentului explică necesitatea prelungirii stării de urgenţă cu încă 45 de zile prin incertitudinea generată de războiul din Ucraina. Igor Grosu spune că eventuale atacuri asupra regiunii Odessa ar putea crea noi valuri de refugiaţi care vor dori să se adăpostească în Republica Moldova sau să tranziteze ţara, notează IPN.
10:10
Evoluţiile geopolitice ale perioadei războiului ruso-ucrainean generează riscuri majore de ordin economic şi politic, îndeosebi în zonele limitrofe războiului în desfăşurare. Doar că, alături de riscuri, războiul generează şi oportunităţi de neînchipuit pe timp de pace
10:10
Statutul de ţară candidată la aderare va oferi Republicii Moldova şansa democratizării şi modernizării infrastructurii, pentru că vom avea acces la fonduri europene suplimentare. O spune deputatul PAS, Lilian Carp, potrivit căruia Republica Moldova nu-şi doreşte o poziţie privilegiată în raport cu alte state candidate la aderare şi va munci pentru a implementa reformele convenite cu partenerii europeni, notează IPN.
21 iunie 2022
20:40
Ex-preşedintele Republicii Moldova,  Igor Dodon, rămâne în arest la domiciliu încă 30 de zile. Judecătorii au respins recursul procurorilor care au solicitat mandat de arestare pe numele fostului şef de stat. Dodon a declarat că se aştepta la o asemenea de decizie.
19:30
Ex-preşedintele Igor Dodon califică recomandarea Comisiei Europene privind acordarea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova drept o acţiune de PR, transmite Unimedia.info.
19:00
Ex-premierul Ion Chicu a criticat propunerea Comisiei pentru Situaţii Excepţionale privind prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova cu încă 45 de zile, Fostul prim-ministru a declarat că „dictatura analfabeţilor corupţi ia amploare.”
17:00
Starea de urgenţă în Republica Moldova ar putea fi extinsă cu încă 45 de zile, începând cu 24 iunie 2022. Propunerea a fost aprobată urmare a examinării raportului privind necesitatea prelungirii stării de urgenţă, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE), prezidată de prim-ministra Natalia Gavriliţa marţi, 21 iunie.
17:00
Călătoria cu microbuzul în sectoarele Chişinăului va costa din 1 iulie 6 lei, iar în suburbii preţul va varia în funcţie de distanţă, însă nu va depăşi 12 lei. Cu precizări în acest sens a venit primarul Ion Ceban, la şedinţa Consiliului municipal Chişinău, transmite IPN.
15:30
Oamenii legii au stabilit că un grup de persoane au implementat o schemă infracţională specializată în contrabandă cu ţigări. Marfa de contrabandă a fost reţinută de autorităţile din România, care declară că cele aproape 40.000 pachete de ţigări sunt de provenienţă din Moldova şi au fost depistate într-un autocar cu destinaţia Italia.
14:30
Preşedinta Maia Sandu spune că acordarea statutului de ţară candidată la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova este o oportunitate geopolitică, transmite IPN.
11:00
Vicepremierul pentru Reintegrare reiterează că nu există indicii care ar trăda o eventuală implicare a Republicii Moldova în războiul din Ucraina. Oleg Serebrian recunoaşte că regiunea transnistreană reprezintă un pericol de escaladare a conflictului, însă, deocamdată, un astfel de scenariu este doar ipotetic, notează IPN.
11:00
Protestul de duminică din Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost organizat în contextul intenţiei Uniunii Europene de a oferi Republicii Moldova statutul de ţară candidată la aderare. O spune deputatul PAS, Virgiliu Pîslariuc, potrivit căruia evenimentul a avut menirea de a destabiliza situaţia în preajma summit-ului Consiliului Uniunii Europene din 23-24 iunie, notează IPN.
20 iunie 2022
17:40
Deputaţii Partidului Socialiştilor au depus la Curtea Constituţională o sesizare prin care solicită controlul constituţionalităţii unor prevederi ale legii prin care recent a fost modificat Codul Serviciilor Media Audiovizuale. Este vorba despre aşa-numita Lege privind combaterea dezinformării, numită de socialişti „legea cenzurii”, transmite IPN.
15:20
Jurnalistul Victor Nichituş afirmă că, după protestul desfăşurat duminică, 19 iunie, care s-a soldat cu constituirea Mişcării Civice „O viaţă nouă” şi adoptarea unei rezoluţii, Partidul „ŞOR” s-a transformat în principala forţă de opoziţie, transmite TRIBUNA.
15:00
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare de Cod galben de vreme caniculară. Astfel, marţi, după orele amiezii, în jumătatea de sud a ţării temperatura maximă a aerului va atinge valori de +33 de grade Celsius, transmite IPN.
12:40
Jurnalista Natalia Morari se arată dezamăgită de modul în care puterea de la Chişinău, în frunte cu preşedintele Maia Sandu, guvernează Republica Moldova. Morari consideră că treburile merg prost în ţară nu doar din cauza războiului, dar şi din cauza incompetenţei PAS.
12:10
Primarul Chişinăului, Ion Ceban, cere demisia ministrului de Interne, Ana Revenco, după ce zeci de poliţişti au asigurat ordinea publică la marşul LGBT din 19 iunie, din centrul Capitalei. Ceban mai susţine că marşul era ilegal, întrucât nu a fost autorizat de Primărie.
11:40
Fermierii din R. Moldova anunţă că vor ieşi la protest marţi, 21 iunie. Asociaţia Forţa Fermierilor anunţă că şedinţa de lucru cu preşedintele comisiei parlamentare pentru agricultură şi industrie alimentară nu s-a soldat cu niciun rezultat, iar premierul Natalia Gavriliţa „nu a găsit timp să discute cu reprezentanţii organizaţiei”.
19 iunie 2022
18:00
Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pentru a participa la protestul organizat de Mişcarea civică „O viaţă nouă”. Manifestanţii au ieşit în stradă pentru a protesta „faţă de sărăcie, scumpiri şi inacţiunile guvernării PAS”. Aceşti au cerut demisia preşedintelui Maia Sandu şi a întregii guvernări.
18:00
Legea privind securitatea informaţiei, care prevede interzicerea ştirilor şi emisiunilor analitice din ţările care nu au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră, printre care se află şi Rusia, a fost promulgată de preşedintele Maia Sandu, scrie Unimedia.
18 iunie 2022
19:20
Interpretul din Rusia, Egor Kreed se alătură artiştilor care vor evolua duminică, 19 iunie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în cadrul concertului dedicat Zilei Absolventului. Avionul cu care a venit celebrul interpret a aterizat în după-amiaza zilei de sâmbătă, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, transmite TV6.
16:10
Fracţiunea parlamentară a Partidului ”ŞOR” a explicat de ce nu a participat la şedinţa comună a parlamentelor României şi R. Moldova, care a avut loc la Chişinău sâmbătă, 18 iunie.
15:30
Parlamentele Republicii Moldova şi României au adoptat sâmbătă, 18 iunie, în cadrul şedinţei solemne, o declaraţie comună. Aceasta vizează cooperarea bilaterală în diverse domenii, parcursul european al R. Moldova şi evoluţiile de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina.
14:00
Regele muzicii pop din Rusia, Filip Kirkorov, a venit la Chişinău unde va avea un concert duminică, 19 iunie, dedicat Zilei Absolventului. Anunţul a fost făcut de interpret după ce avionul cu care a venit Kirkorov a aterizat pe Aeroportul Chişinău. Kirkorov a venit împreună cu artistul rus David Manukyan, cunoscut şi sub numele de Dava, precum şi cu cântăreţul Vanea Dmitrienko, transmite Unimedia.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.