Mesajul Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune referitor la interzicerea utilizării toponimicului Chișinău din denumirea postului Radio Chișinău

Radio Chisinau, 28 mai 2022 23:00

Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune apreciază calitatea actului jurnalistic, dar și modul în care standardele profesiei sunt respectate de către echipa Radio Chișinău și se declară impresionat de reacțiile de susținere venite din partea factorilor de decizie, a presei și a ascultătorilor.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum o oră
20:20
Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) a primit astăzi o diplomă specială la „Gala premiilor pentru Fidelitate și Colaborare” în cadrul unui eveniment de premiere organizat de Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova (USM).
20:05
Comisiile de Apărare din Parlamentul României au hotărât să acorde un vot favorabil inițierii de către MApN a procedurilor pentru realizarea programului de înzestrare cu tehnică militară „Sistem de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/raza foarte scurtă de acțiune, portabil - MANPAD”, transmite monitorulapararii.ro.
Acum 2 ore
19:50
Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) va finanța la 11 iulie indemnizațiile unice la nașterea copilului, indemnizațiile  paternale, indemnizațiile pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, indemnizațiile pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani și indemnizațiile pentru creșterea copiilor gemeni, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al CNAS.
19:35
Reprezentanți ai Muzeului Național de Istorie a Moldovei au participat la o expediție științifică, în cadrul căreia a fost efectuată scanarea 3D a siturilor istorice din România, transmite MOLDPRES.
19:20
Forul internațional de transport (ITF) va acorda Republicii Moldova 50 de autorizații multilaterale CEMT. După cum a comunicat pentru Infotag Agenția națională transport auto (ANTA), organizația a răspuns astfel solicitării viceprim-ministrului, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, de a acorda Republicii Moldova cel puțin 25 de autorizații suplimentare de acest tip pentru anul 2023.
19:00
Oligarhul rus Oleg Deripaska a calificat marți drept "o eroare colosală" războiul din Ucraina, unde Rusia a lansat în februarie o amplă ofensivă, afirmații de o rară virulență din partea unui reprezentant al elitei ruse, informează AFP, potrivit Agerpres.
Acum 4 ore
18:50
O pereche de schițe în cretă rare, reprezentând doi apostoli din "Cina cea de Taină" de Leonardo da Vinci și realizate la scurt timp după ce pictorul își terminase capodopera, vor fi scoase la vânzare în cadrul unei licitații organizate de Sotheby's la începutul lunii iulie, informează DPA, potrivit Agerpres.
18:30
De la intrarea în vigoare a Legii privind controlul tutunului, în anul 2016, oamenii legii au întocmit peste 26 de mii de contravenții și au fost aplicate amenzi în sumă de peste 32,3 milioane de lei. Datele au fost prezentate în cadrul unor audieri publice organizate de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie, transmite IPN.
18:20
Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, apreciază că începerea producției de gaze naturale în cadrul proiectului de dezvoltare Midia reprezintă un moment istoric, pentru că aceasta va genera un miliard de metri cubi anual.
18:00
Consumatorii de pe mai multe străzi din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, vor rămâne vineri, 1 iulie, fără apă la robinet. Sistările sunt planificate între orele 09.00 și 18.00, timp în care SA „Apă-Canal Chișinău” va efectua lucrări de branșarea a unui apeduct nou, transmite IPN.
17:50
Oferta pentru locuințe depășește în Chișinău cererea de zeci de ori, dar, în același timp, prețurile nu scad. Acest aspect l-a evidențiat directorul Societății evaluatorilor independenți din Republica Moldova (SEI RM), Dumitru Tărăburcă, marți, într-o conferință de presă susținută la agenția Infotag.
17:35
47 de studenți, masteranzi și tineri absolvenți vor face stagii de practică, timp de două luni, în instituțiile publice, grație programului pilot de burse lansat de către Uniunea Europeană în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, informează MOLDPRES.
17:15
Începe summitul de la Madrid, unde, potrivit ministrului Apărării Naționale de la București, Vasile Dîncu, sunt așteptate decizii fundamentale pentru profilul și postura Alianței Nord Atlantice la nivel regional și global, pentru sarcinile importante ale NATO și aliaților, dar și pentru direcționările strategice ale următoarei decade.
17:05
Momentul atacului de luni, 27 iunie, asupra mall-ului din orașul ucrainean Kremenciuk a fost surprins de camerele de supraveghere dintr-un parc aflat în apropiere, scrie Ziare.com.
Acum 6 ore
16:50
Europa se confruntă în prezent cu un nou val de COVID-19, una dintre explicații fiind că noile variante virale evită barierele imunitate puse de vaccin sau de o infectare anterioară, informează HOTNEWS.RO.
16:35
Pașapoartele Republicii Moldova cu termen de valabilitate extins pot fi folosite în nouă țări. Este vorba despre Letonia, Israel, Federația Rusă, Armenia, Estonia, Azerbaidjan, Croația, Irlanda și Ucraina, transmite IPN.
16:25
Șoferii care încalcă regulile de circulație ar putea fi sancționați mai dur.
16:15
Începând cu 1 iulie curent, persoanele care urmează tratament în condiții de ambulatoriu vor putea beneficia de analogi de insulină, dispozitive medicale pentru monitorizarea glicemiei, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare, compensate în premieră din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). 
16:05
Dosarul ”Energocom”, în care fostul președinte Igor Dodon este acuzat că ar fi prejudiciat statul cu sume în proporții deosebit de mari, trebuie instrumentat imparțial. Dacă într-adevăr se demonstrează că fostul președinte se face vinovat, acesta trebuie pedepsit ca atare. Declarațiile au fost făcute de expertul Ion Tăbârță în cadrul emisiunii ”Ora de vârf” de la Radio Chișinău. El a explicat și care a fost schema de corupție folosită în prejudicierea statului în acest dosar:
15:55
UPDATE: 15:45 În urma verificărilor efectuate de forțele de ordine, alerta cu bombă s-a dovedit a fi falsă nu s-a adeverit. Polițiștii nu au depistat obiecte sau substanțe explozibile.Ofițerii secției investigare infracțiuni și urmărire penală a IP Buiucani au dispus mai multe acțiuni în vederea identificării autorului alertei cu bombă.În legătură cu acest caz, a fost inițiat un proces penal pentru comunicarea minciunoasă cu bună știință despre actul de terorism, iar persoana culpabilă de infracțiune riscă amendă de până la 42 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.
15:40
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, Conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare”. Conform documentului, votarea prin internet reprezintă un proces de exercitare a dreptului de vot prin intermediul unei platforme accesibile pe internet, cu utilizarea unui mijloc de identificare electronică a alegătorului. La fel ca votul tradițional pe hârtie, votul prin internet se realizează prin 2 pași: identificarea alegătorului în baza unui act de identitate compatibil cu sistemele de identificare electronică și exprimarea opțiunii de vot. În cadrul arhitecturii IT a CEC, votul prin internet va fi asigurat de către un subsistem informațional cu denumirea ”e-Votare”, parte a sistemului informațional SIAS ”Alegeri”.
15:30
Un tribunal din Moscova l-a condamnat marți la 15 zile de închisoare pe Ilia Iașin, unul dintre puținii opozanți ruși care nu părăsise Rusia, în plin val de represiune după declanșarea ofensivei ruse asupra Ucrainei, informează AFP, potrivit Agerpres.
15:20
În marja conferinței aniversare George Marshall Fund de la Bruxelles, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a discutat cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
15:10
Inspectoratul de Poliție Buiucani, a fost sesizat astăzi, la ora 13:50, despre faptul că în incinta Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, este amplasat un obiect explozibil.
15:05
Soția lui Ruslan Popov, fost adjunct al procurorului general, a fost suspendată din funcția de procuror de către Consiliul Superior al Procurorilor. Iulia Popov este învinuită de complicitate la îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere, transmite IPN.
14:55
Ministerul Sănătății a anunțat că, în perioada 20–26 iunie, pe teritoriul țării au fost înregistrate 465 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, transmite MOLDPRES.
Acum 8 ore
14:50
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a participat împreună cu Katarina Mathernova, director general adjunct al Direcției generale Vecinătate și Negocieri privind extinderea de la Comisia Europeană la panelul „A Marshall Plan for Eastern Europe” din cadrul Forumului de la Bruxelles a German Marshall Fund.
14:40
Sectorul Business Process Outsourcing ia amploare în Republica Moldova și autoritățile anticipează și în continuare o creștere fulminantă. Deși date oficiale nu sunt încă, un studiu efectuat recent arată că cele mai multe companii operează tehnologii informaționale, însă altele sunt orientate pe externalizarea proceselor de afaceri – servicii comerciale, de telecomunicații, activități bancare, transporturi etc. Acest sector, ca și cel IT, practic nu are bariere la export, nu necesită vămuiri, certificări complicate, iar efortul din partea autorităților și a antreprenorului este minim pentru a presta aceste serviciu. Declarații în acest sens a fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizate de Agenția de Investiții „Invest Moldova”, transmite IPN.
14:30
Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina și Republica Moldova, după sincronizarea cu rețeaua europeană, vor fi realizate începând cu 30 iunie, pe interconexiunea cu România, se arată într-un comunicat al Transelectrica, remis, marți, către AGERPRES.
14:20
Conform datelor statistice anume punctele de trecere a frontierei Leușeni și Sculeni sunt cele mai solicitate în această perioadă, iar la aceste PTF-uri se desfășoară lucrări de construcție și modernizare, fapt ce poate condiționa creșterea timpilor de așteptare la trecerea frontierei, anunță Poliția de Frontieră. 
14:10
Secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, participă la cea de-a 38-a sesiune plenară a Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției (CEPEJ), organizată și cu ocazia aniversării a 20 de ani de la crearea CEPEJ. Genericul discuțiilor din cadrul sesiunii plenare se axează pe creșterea calității și eficienței unei justiții digitalizate.
13:55
Astăzi, 28 iunie 2022, membrii Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au avut o întâlnire cu conducerea Consiliului Concurenții (CC).
13:40
Ministerul Educației și Cercetării a anunțat startul reformei în sistemul universitar. Mai multe universități și structuri academice vor fi absorbite de unele instituții universitare. Cele mai multe entități, 15 la număr, vor fuziona cu Universitatea de Stat din Moldova, câte patru cu Universitatea Tehnică și Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. De exemplu, Universitatea Agrară va fi absorbită de UTM, iar Universitatea de Sport – de USM. Pentru implementarea reformei vor fi alocați 700 milioane de lei. Reforma se produce pe fondul scăderii numărului de studenți și intenția autorităților de a consolida instituțiile universitare. Radio Chișinău a discutat cu rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Natalia Gașițoi, despre felul în care vor fi reformate universitățile din afara Chișinăului.
13:30
Agenția de rating Moody's confirmă că Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei externe, pentru prima dată în acest secol, după ce deținătorii de obligațiuni nu au primit 100 de milioane de dolari în plăți de dobândă.
13:15
Un monument în memoria eroilor români căzuți în cele două Războaie Mondiale a fost dezvelit astăzi în orașul Florești. Lucrarea a fost restabilită de Asociația obștească Monumentum și instalată pe locul vechiului cimitir unde au fost înhumați cei 301 eroi.
13:00
Ministrul ucrainean de interne, Denis Monastirski, a declarat că experții Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și ai Poliției Naționale au identificat regimentul de aviație rusesc care a efectuat atacul cu rachete asupra centrului comercial din Kremenciuk, regiunea Poltava.
Acum 12 ore
12:45
Revenirea la putere a unui partid prorus în Republica Moldova ar putea îngheța relațiile cu UE, atenționează experții de la Bruxelles, cu care a discutat reporterul nostru Cristina Păpușoi. Totodată, vicepreședintele Euractiv Dan Luca spune, într-un interviu pentru Radio Chișinău, că dosarul transnistrean va fi punct foarte important pe agendă europeană.
12:30
Potrivit noilor prețuri la carburanți stabilite de ANRE pentru ziua de mâine, 29 iunie, motorina și benzina se vor ieftini cu câte 4 bani fiecare.
12:05
Pe 28 iunie este marcată ziua ocupației Basarabiei de către Uniunea Sovietică. Trupele sovietice au ocupat regiunile Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, teritorii ale statului român la acea vreme. Anexarea Basarabiei, acum 82 de ani, a dus la instaurarea unui regim totalitar comunist, străin de identitatea și ființa românească, regim care a însemnat foametea organizată, colectivizare forțată, schimbarea alfabetului, represiuni politice, deportările populației în Siberia.
11:50
Rusia deține în Republica Moldova cele mai importante obiective strategice care furnizează gaze și energie electrică și le folosește abil pentru a pune nu numai presiune economică, dar și politică asupra deciziilor majore ale Chișinăului. Federația Rusă își exercită pârghiile de influență economică asupra politicii de la Chișinău printr-un triunghi de obiective strategice format din Moldovagaz (deținută de Gazprom) – Uzina Metalurgică Moldovenească (MMZ) deținută de regimul separatist total controlat de Moscova) – Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres) proprietate a companiei rusești Inter RAO), potrivit unei investigații publicate de veridica.ro.
11:40
Ministrul apărării Sebastien Lecornu a anunțat că Franța va trimite în Ucraina cantități semnificative de transportoare blindate pentru trupe, într-un interviu publicat luni seară, informează marți AFP.
11:30
În evaluarea de marți dimineață a războiului din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării notează că forța de luptă a Rusiei este tot mai degradată și a folosit elementele de bază din șase corpuri de armată pentru un succes tactic la Severodonețk, operând cu un nivel degradat de eficacitate ce nu este sustenabil pe termen lung.
11:15
Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi finanțarea pentru Proiectul privind Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii (ÎMMM)” în valoare de 50 milioane dolari SUA. Proiectul va ajuta țara să reducă povara de reglementare, să sporească accesul la finanțare, să îmbunătățească competitivitatea exporturilor întreprinderilor moldovenești, iar în caz de criză sau urgență eligibilă, să reacționeze prompt și efectiv la acestea.
10:55
Ucraina a solicitat luni o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la cele mai recente bombardamente rusești împotriva unor ținte civile, reuniune care va avea loc marți la ora 19:00 GMT, informează AFP, potrivit Agerpres.
10:55
Liderii G7 au calificat luni drept un "atac abominabil" și o "crimă de război" bombardamentul rusesc cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk
10:45
Conform datelor Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în intervalul 28.06 - 30.06.2022 pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33...+35 oC.
10:35
Trupele ruse au lansat aproximativ 11 rachete asupra orașului ucrainean Nikolaev, în noaptea de luni spre marți.
10:25
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, spune că a discutat la întrevederea de la Kiev cu președinta Maia Sandu despre riscurile unor eventuale atacuri din partea regiunii transnistrene asupra Ucrainei. Potrivit lui, Ucraina va reacționa corespunzător în cazul unor riscuri, transmite IPN.
10:10
Cea mai mare provocare în calea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană o reprezintă războiul din Ucraina. O spune vicepremierul Nicu Popescu, potrivit căruia, consecințele agresiunii militare ruse se resimt în toate statele europene prin majorări galopante ale prețurilor la resursele energetice, iar Republica Moldova nu este o excepție. Șeful diplomației de la Chișinău spune că autoritățile au anticipat decizia Consiliului European și au pregătit deja un plan intern privind implementarea reformelor sugerate de Comisia Europeană, notează IPN.
09:55
„Ziua de 28 iunie 1940 a însemnat desprinderea noastră de România și de Europa pentru mai mult de jumătate de secol. Comemorarea acestei zile este un act de dreptate socială și națională față de înaintașii noștri, care au crezut în viitorul nostru european și democratic”, a scris ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, într-o postare pe Facebook dedicată Zilei ocupației sovietice.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.