Alegerile locale noi de mâine vor fi monitorizate de aproximativ 60 de observatori naționali

Replica Media, 28 mai 2022 10:10

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că alegerile locale noi din 29 mai 2022 vor fi monitorizate de 59 de observatori naționali. Conform criteriului de gen, 38 observatori sunt femei, iar 21 sunt bărbați.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Replica Media

Acum 8 ore
22:00
Şedinţele de judecată în care urmează să fie examinată cererea de contestare a decretului semnat de fostul preşedinte Igor Dodon, prin care a fost retrasă cetăţenia moldovenească lui Cristian Mihai Rizea, sunt amânate pe bandă rulantă, transmite portalul anticorupție.md.
Acum 12 ore
21:00
Orice acțiuni pe teritoriul ocupat temporar al Moldovei - regiunea transnistreană, care va amenința Ucraina, va primi un răspuns adecvat, dar trebuie evitată destabilizarea în această regiune. Declarația aparține președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy ce a fost făcut în cadrul unei întâlnirii cu reprezentanții presei în urma discuțiilor cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Kiev.
20:20
Primăria Municipiului Chișinău informează că 15 mii de abonamente noi pentru călătoria în transportul public municipal au fost vândute până în prezent în capitală, inclusiv 12 mii în prima zi de comercializare, după repartizarea în cele 95 de puncte de vânzare de pe teritoriul municipiului.
19:20
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit în această după-amiază, la Kiev, cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenskiy și echipa sa. În cadrul discuției, șefa statului și-a exprimat admirația pentru curajul cu care ucrainenii își apără patria de agresiunea rusă și i-a asigurat că Republica Moldova este alături de Ucraina.
18:30
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, Conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare”. Conform documentului, votarea prin internet reprezintă un proces de exercitare a dreptului de vot prin intermediul unei platforme accesibile pe internet, cu utilizarea unui mijloc de identificare electronică a alegătorului. La fel ca votul tradițional pe hârtie, votul prin internet se realizează prin 2 pași: identificarea alegătorului în baza unui act de identitate compatibil cu sistemele de identificare electronică și exprimarea opțiunii de vot.
17:50
47 de studenți, masteranzi și tineri absolvenți vor face stagii de practică, timp de două luni, în instituțiile publice, grație programului pilot de burse lansat de către Uniunea Europeană în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.
17:10
Serviciul „InfoTrafic” al INSP informează că la această oră, la nivel național, se circulă în condiții de carosabil uscat. În municipiul Chişinău, flux sporit de transport se atestă pe mai multe străzi și tronsoane de drum.
16:30
Procurorii au decis să reia dosarul bazat pe niște fapte de acum 14 ani pentru că nu le reușește nimic pe celelalte capete de acuzare, a declarat fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, la scurt timp după ce a fost la Procuratura Generală, pentru a i se înainta învinuirea în dosarul „Energocom”.
16:20
Ministerul Educației și Cercetării, anunță astăzi, 27 iunie, despre procesul de reorganizare a instituțiilor de învățământ superior, care va avea loc între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii. Potrivit ministerului de resort, „admiterea la studii superioare se va desfășura doar în instituțiile reorganizate, iar transferul studenților se va finaliza până la începutul noului an de studii.”
Acum 24 ore
16:10
Președinta Maia Sandu a fost întâlnită la Kiev de către președintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy. Aflată în aceste momente în Ucraina la invitația omologului său, șefa statului este însoțită și de către ministrul Andrei Spînu.
15:50
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni marţi la Madrid cu omologul său finlandez Sauli Niinisto şi cu premierul suedez Magdalena Andersson pentru a discuta despre candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO, blocate de Ankara, a anunţat preşedinţia de la Helsinki pe Twitter, scrie Agerpres.
15:30
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis astăzi, 27 iunie, Cod Galben de caniculă. Alerta este valabilă pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
15:10
Procuratura Generală, informează că astăzi, 27 iunie 2022, ex-Președintelui Republicii Moldova, i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organiza în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.
14:50
Sheriff Tiraspol va juca meciul retur din preliminariile UEFA Champions League pe stadionul Zimbru din Chișinău, împotriva echipei din Bosnia, HSK Zrinjski . Partida se va disputa pe 12 iulie și va începe la ora 20:00.
14:40
„Am văzut cu ochii mei case arse din temelie, blocuri de locuit distruse de rachete, spitale, magazine și grădinițe făcute ruine de atacurile artileriei rusești, în Borodeanka și Irpin. Am văzut și locul unor morminte comune din Bucea, unde au fost îngropați zeci de oameni împușcați în timpul ocupației acestui orășel de către armata rusă”, povestește președinta Maia Sandu, aflată într-o vizită oficială la Kiev, la invitația omologului său ucrainean, Vladimir Zelenskiy.
14:30
Președintele Vladimir Zelenskiy le-a cerut liderilor mondiali reuniți la Summitul G7 să facă tot posibilul pentru a opri invadarea Ucrainei de către Rusia până la sfârșitul anului. Șeful statului ucrainean a avut o intervenție prin videoconferință și cu ușile închise în cadrul Summitului.
14:30
Autoritățile din Spania au extrădat în Republica Moldova un membru al organizației criminale internaționale „Borman”. Extrădarea s-a efectuat la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), pentru continuarea investigării circulației ilegale a peste 10 kg de hașiș, în perioada 2016 - 2017.
14:00
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu o reacția la declarațiile unor oficiali ruși. Astfel, MAEIE menționează că „integrarea europeană a Republicii Moldova, care a progresat constant în ultimele decenii, este susținută de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, culminând în aceste zile cu acordarea statutului de stat candidat pentru aderare prin decizia tuturor statelor membre ale UE, fapt ce deschide o nouă filă în istoria modernă a țării noastre”.
13:40
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit astăzi, 27 iunie, în capitala Uncrainei. În cadrul vizitei sale, șefa statului a vizitat suburbiile Kievului care au avut cel mai mult de suferit în urma invaziei ruse: Bucea, Irpin și Borodeanka.
13:30
Compania aeriană Wizz Air își redeschide baza de la Chișinău începând din septembrie cu trei aeronave. Operatorul low cost a anunțat în cadrul unei conferințe online reluarea celor 16 rute operate din și spre Chișinău, și majorarea frecvențele de zbor la trei rute deja operate.
13:10
Viceprimarul responsabil de domeniul juridic și de activitatea regiilor comunale, Fadei Nagacevschi, a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care a precizat că decizia de contestare a tarifului la călătoria cu transportul public municipal este „o acțiune populistă” prin care Guvernul „a considerat că se va reabilita”, după ce ne-a adus „la sapă de lemn”. Reacția fostului ministru al Justiției vine după ce edilul capitalei a anunțat, iar Cancelaria de Stat a confirmat că a sesizat instanța de judecată decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu privire la majorarea tarifului la transportul public municipal.
13:10
Grupul Celor Şapte cele mai industrializate ţări (G7), care s-a reunit duminică în summit, în Bavaria, şi NATO, s-au angajat să strângă 600 de miliarde de dolari, sub formă de fonduri private şi publice, în decurs de cinci ani, pentru a finanţa infrastructura necesară în ţările în curs de dezvoltare şi pentru a contracara proiectul chinez „O Centură un Drum”, de mai multe mii de miliarde de dolari, transmite BBC.
12:50
Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a confirmat pentru Replica Media că a sesizat instanța de judecată și a solicitat suspendarea, și anularea Deciziei Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu privire la majorarea tarifului la transportul public municipal.
12:30
Aproape 3,9 milioane de cetăţeni ai Rusiei au ieşit oficial din ţara lor în primele trei luni ale acestui an, informează The Moscow Times, care citează date ale Serviciului Federal de Securitate (FSB), responsabil de graniţele Rusiei, transmite Adevărul.
12:10
Un bărbat de 30 de ani, în stare de ebriatate avansată și drogat, a fost stopat astăzi dimineață, în jurul orei 04:30, pe strada Ismail din municipiul Chișinău, de către inspectorii de patrulare pentru a-l verifica, după ce au observat că acesta se deplasa haotic.
11:40
Dubloul Daniela Cociu – Maria Olărașu a cucerit medalia de aur pe distanța 200 de metri la Campionatul European Under 23 de canoe de la Belgrad. Ele au înregistrat rezultatul 43.763.
11:20
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află astăzi, 27 iunie, într-o vizită de lucru la Kiev.
11:10
Moment emoționant la ceremonia aniversării a 30 de ani de la crearea companiei Garda de Onoare a Republicii Moldova. Un soldat și-a cerut iubita în căsătorie sub privirile surprinse ale camarazilor de arme, comandanților și a rudelor prezente la eveniment.
11:00
Consumatorilor care au datorii față de Moldovagaz, le va fi oprită livrarea de gaze. Decizia anunțată de către Vadim Ceban va fi implementată de la 1 august.
10:50
Primarul capitalei, Ion Ceban, a acuzat, din nou, guvernarea PAS de un atac asupra Administrației Publice Locale (APL) și a declarat că Guvernul ar fi atacat în judecată decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu privire la majorarea tarifele la transportul public municipal la șase lei.
10:40
Un bărbat a ajuns la spital după ce a fost înfipt cu o rangă metalică în piept, în urma unor altercații între două grupări, la Basarabeasca. Poliția a fost alertată de medici în seara zilei de duminică, 26 iunie, după care oamenii legii au identificat toți participanții la altercație și au reținut doi dintre aceștia, bănuiți de huliganism agravat.
10:30
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu direcțiile specializate din cadrul Poliției, anunță că au anihilat activitatea unui grup infracțional care vindeau în Chișinău droguri sintetice, cu valoarea pe piața neagră de circa 350.000 lei.
10:00
Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe, pentru prima dată în mai mult de un secol, după ce a ratat un termen limită de duminică. Moscova are banii necesari pentru a face o plată de 100 de milioane de dolari și este dispusă să plătească, dar sancțiunile au făcut imposibilă efectuarea plăților către creditorii internaționali, potrivit unor rapoarte citate de BBC News și The Guardian.
09:50
La sesiunea de Bacalaureat 2022 au fost admiși 11.070 de candidați din licee, 4.184 de candidați din colegii și centre de excelență, 221 de candidați din universități, 146 de candidați care s-au înscris în regim extern și 2.088 de restanțieri din sesiunile anterioare, în total – 17.709 candidați.
09:40
Un moldovean de 44 de ani a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce la începutul lunii octombrie 2021 a fost prins la punctul de trecere al frontierei Leușeni cu 7 590 de pachete de țigări ascunse în rezervoarele de combustibil, pe care intenționa să le transporte în România. Procurorii PCCOCS nu sunt de acord cu pedeapsa primită de acesta și anunță că vor contesta la Curtea de Apel decizia Judecătoriei Hîncești, unde s-a examinat dosarul.
09:30
Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracționale (ARBI) a CNA a aplicat sechestre în valoare de peste 268 de milioane de lei în baza delegațiilor procurorilor, în această săptămână. Este vorba despre indisponibilizarea mai multor bunuri de proveniență dubioasă în dosarul Laundromat, în sumă de 268 de milioane de lei, dar și executarea unei delegații venite de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în valoare de 120 de mii de lei.
09:00
Banca Națională a stabilit pentru astăzi, 27 iunie, un curs de 19,21 lei pentru un dolar, iar pentru un euro - 20,25 lei.
08:20
Serviciul „InfoTrafic” al INSP informează că la această oră, la nivel național, se circulă în condiții de carosabil uscat. În municipiul Chişinău, flux sporit de transport se atestă pe mai multe străzi și tronsoane de drum.
08:00
Pompierii din nordul țării au avut misiunea de a salva un bărbat, în vârstă de 42 de ani, de sub o placă de beton. Cazul s-a produs în după amiaza zilei de 26 iunie pe teritoriul unei ferme părăsite de vaci din localitatea Burlănești, raionul Edineț.
07:40
Ucraina și poporul său se confruntă deja cu mai bine de patru luni de război, declanșat de autoritățile Federației Ruse. Potrivit Forțelor ucrainene, în cele 123 de zile de invazie, trupeșe rusești au pierdut circa 34.850 din personal. Forţele ucrainene au atacat duminică o platformă de foraj în Marea Neagră, deţinută de o companie de petrol şi gaze din Crimeea, a transmis agenţia oficială rusă de presă TASS, citând responsabili locali. Potrivit Reuters, acesta ar fi al doilea atac asupra al unui astfel de obiectiv în decurs de o săptămână.Rusia a atacat orașul Kiev duminică - în prima zi a summitului G7 de la Munchen, pe agenda căruia se află războiul dus de Rusia în Ucraina și situația economiei globale. Liderii din Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada şi Japonia se întâlnesc pentru trei zile la în Alpii Bavarezi la Schloss Elmau. Înainte de startul discuțiilor, guvernul de la Londra și președintele Biden au anunțat că Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc. Totodată, președinta Comisiei Europene a declarat că impactul global negativ al invaziei ruse va fi în centrul discuțiilor de la reuniunea G7. În plus, Boris Johnson a făcut apel la grupul G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de război.
07:10
Meteorologii prognozează pentru luni, 27 iunie, vreme relativ înnorată, cu precipitații în zona de nord și centru a țării.Temperaturile minime ale aerului noaptea se vor încadra între +13..+18ºC, iar cele maxime ziua – între +25..+30ºC.
Ieri
17:50
Luptătorul Mihai Bradu a obținut medalia de aur în Turneul Internațional de la Roma Ranking Series Matteo Pelicans, transmite serviciul de presă al DSE.
17:10
Duminică este prima zi a summitului G7 de la Munchen, pe agenda căruia se află războiul dus de Rusia în Ucraina și situația economiei globale. Liderii din Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada şi Japonia se întâlnesc pentru trei zile la în Alpii Bavarezi la Schloss Elmau. Înainte de startul discuțiilor, guvernul de la Londra și președintele Biden au anunțat că Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc. totodată, preșșdinta Comisiei Europene a declarat că impactul global negativ al invaziei ruse va fi în centrul discuțiilor de la reuniunea G7. În plus, Boris Johnson a făcut apel la grupul G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de război, transmite Digi24.
15:00
Declarațiile lui Dmitri Medvedev referitoare la decizia istorică a Consiliului European privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina fac parte din retorica falsă a Kreminului, a transmis duminică Ministerul Afacerilor Externe de la București, citează Hotnews.ro.
14:30
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare meteorologică valabilă pentru această după-amează. Astfel, meteorologii promit instabilitate atmosferică, ploi cu descărcări electrice.
11:30
Unul dintre cei mai cunoscuți și populari primari din România, edilul Clujului Emil Boc este cetățean de onoare a municipiului Ungheni. O decizie în acest sens a fost luată de consiliul municipal al municipiului Ungheni cu votul tuturor consilierilor.
10:10
Război, climă, foamete, sărăcie, sănătate - reuniunea la vârf G7 nu duce lipsă de teme. Germania este gazda. Cancelarul Olaf Scholz are aşteptări de la această reuniune - şi în ceea ce-l priveşte, se arată într-un articol Deutsche Welle.
09:40
Ex-președintele rus și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației ruse, Dmitri Medvedev a lansat mai multe acuzații asupra României și Republicii Moldova pe pagina sa de Telegram. Medvedev care s-a transformat înunul din principalii propagandiști ai lui Putin, critică pe Telegram dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană acuzând că este împinsă de la spate de liderii de la București care doresc refacerea României Mari. Medvedev avertizează că Rusia nu va sta cu mâinile în sân deoarece în Transnistria trăiesc circa 220 de mii de cetățeni ai Rusiei, transmite Hotnews.ro.
09:10
Au trecut deja 4 luni de la începutul agresiunii ruse în Ucraina. În această noapte, armata Rusiei a atacat cu rachete capitala Ucrainei, Kiev. Astfel, lovitura s-a produs în sectorul Șevcenko al Kievului, iar potrivit primarului Vitalii Kliciko, cel puțin 2 blocuri cu multe etaje au fost lovite.
08:40
Săptămâna curentă se încheie cu mult soare, temperaturi care vor ajunge la 30 de grade, dar și cu averse în special în jumătatea de Nord a Republicii Moldova. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, se anunță o vreme plăcută și însorită, însă răzleț vor cădea câțiva stropi de ploaie după prânz. Vântul nord-estic va sufla slab la moderat.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.