Maia Sandu susține un briefing de presă, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (LIVE)

Agora.md, 27 mai 2022 13:10

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține un briefing de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum o oră
16:20
Mai mulți cetățeni au transmis, alături de președinta Maia Sandu, un mesaj de recunoștință și mulțumiri Europei pentru acordarea statutului de candidat la aderare la Uniunea Europeană.
Acum 2 ore
15:20
„În Transnistria trăiesc circa 200.000 de cetățeni ruși”, este avertismentul dat de vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev în replică la obținerea de către R. Moldova a statutului de țară candidat la aderare la UE și anunțul că s-ar putea alătura sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. În replică, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba anunță că țara sa sprijină R. Moldova.
15:10
„În Transnistria trăiesc circa 200.000 de cetățeni ruși”, este avertismentul dat de vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev în replică la obținerea de către R. Moldova a statutului de țară candidat la aderare la UE și anunțul că s-ar putea alătura sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Fostul președinte rus a afirmat că R. Moldova riscă nu doar să plătească prețuri mai mari pentru resursele energetice, dar chiar să fie lipsită de ele.
Acum 4 ore
14:10
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen consideră că o revenire la relațiile normale cu Rusia nu mai este posibilă. Aceasta l-a numit criminal pe președintele rus Vladimir Putin, într-un interviu acordat presei ucrainene.
13:10
Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a dispus vineri ca nici un meci din cupele europene să nu să se mai dispute în regiunea transnistreană a R. Moldova, până la noi ordine. Decizia a fost luată în contextul escaladării conflictului militar din Ucraina, transmite Agerpres.
Acum 6 ore
12:10
Premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă, scrie Digi24.
11:20
Frontiera cu România rămâne a fi cea mai „activă”, după ce în ultimele 24 de ore pe acest segment au fost înregistrate 30.004 traversări. Alte 11.117 treceri au fost semnalate la granița cu Ucraina, iar 7.901 la frontiera aeriană.
Acum 8 ore
10:20
Președinta R. Moldova, Maia Sandu consideră că în următoarele luni ar urma să scadă prețurile pe piața produselor alimentare, în condițiile în care ar urma să fie prezente mai multe produse, fiind exclus un eventual deficit. Șefa statului a menționat că în aceste condiții Guvernul urmează să întreprindă măsuri pentru a facilita accesul producătorilor agricoli în piețele din țară.
09:20
Fenomenul „fondurilor școlare” își trage rădăcinile din anii '90, susțin experții. Acesta a pornit de la o criză economică acută, iar părinții elevilor adunau bani pentru a susține profesorii, care în acea perioadă plecau masiv peste hotare. Între timp, situația în instituțiile de învățământ s-a îmbunătățit, însă fenomenul nu a dispărut - ba din contra - a luat amploare. Redacția AGORA a analizat subiectul fondurilor școlare, a cerut comentariul părinților la acest subiect și a studiat legea, pentru a vedea poziția Ministerului Educației și Cercetării față de acest fenomen.
Acum 24 ore
00:20
Președinta Maia Sandu a dat de înțeles că ar putea efectua o vizită la Kiev, însă a evitat să dea mai multe detalii. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Prime.
24 iunie 2022
22:40
Comisia Europeană dorește să reducă cu 50% utilizarea pesticidelor chimice până în 2030, ca parte a planului său privind durabilitatea și biodiversitatea. Astfel, Uniunea Europeană ar urma să facă sistemele alimentare mai sănătoase și mai prietenoase cu mediul, transmite Euronews.
22:00
Instagram testează noi metode prin care să verifice vârsta utilizatorilor, astfel încât să respecte regulile platformei. Rețeaua socială declară că speră să asigure adolescenților o „experiență adecvată vârstei". Aplicația deținută de Meta analizează selfie-urile video cu ajutorul unui software de analiză facială, potrivit digi24.ro.
21:20
Primarul orașului Nikolaev din sudul Ucrainei, Aleksandr Sienkevici, a îndemnat locuitorii orașului să plece. Acesta îi sfătuiește pe oameni să nu se întoarcă în Nikolaev înainte ca apărătorii ucraineni să îndepărteze armata rusă spre Herson sau chiar Crimeea.
21:00
Aproximativ 3.000 de delfini ar fi murit în Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina, transmite BBC. Bilanțul a fost făcut public de către șeful departamentului de cercetare al rezervației ucrainene „Tuzlovskie Limanî”, Ivan Rusev.
21:00
Este perioada vacanțelor, iar bagajele stau gata-gata pentru a fi umplute cu cele mai necesare lucruri pentru o odihnă ca la carte. Dar care ar fi destinația perfectă? Dar meniul? Cu ce ne îmbrăcăm când mergem la mare și mai ales - de unde luăm bani? Despre toate am discutat cu micii noștri experți.
20:40
Guvernul R. Moldova a publicat la 24 iunie chestionarul de aderare la UE. Cea de-a doua parte a documentului conține 33 de compartimente ce vizează mai multe domenii de dezvoltare a țării.
20:10
Procurorul general al statului american Missouri a anunțat vineri, 24 iunie, că acest stat conservator din centrul SUA devine primul stat care interzice avorturile în urma deciziei Curții Supreme de a revoca dreptul la avort, informează CNN.
20:10
Președintele american, Joe Biden, a declarat că sănătatea și viața femeilor din SUA ar fi în pericol după ce Curtea Supremă a eliminat dreptul la avort. Hotărârea este criticată și de liderii occidentali.Premierul britanic, Boris Johnson, a numit un „mare pas înapoi” decizia.Premierul canadian, Justin Trudeau, a calificat știrile din SUA drept „îngrozitoare”. Între timp, fostul președinte american Donald Trump a salutat decizia Curții Supreme, afirmând că „toată lumea va fi mulțumită de ea”.
19:30
Procurorul general al statului american Missouri a anunțat vineri, 24 iunie, că acest stat conservator din centrul SUA devine primul stat care interzice avorturile în urma deciziei Curții Supreme de a revoca dreptul la avort, informează CNN.
19:00
Cea mai înaltă instanță de judecată din Statele Unite a anulat decizia Roe vs. Wade, care a reprezentat precedentul pentru dreptul la avort din 1973. Astfel, Curtea Supremă a revocat dreptul la avort în Statele Unite, iar statele sunt acum libere să îl interzică, informează CNN.
18:30
Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova, care vor să-și digitalizeze afacerile pentru a-și consolida și valorifica potențialul pe piețele interne și externe, vor fi susținute printr-un nou program de stat. Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM) a lansat Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii, prin intermediul căruia companiile autohtone vor putea accesa un suport financiar nerambursabil de până la 500 mii lei pentru digitalizarea proceselor de producere și prestări servicii.
18:10
Guvernul R. Moldova a publicat la 24 februarie chestionarul de aderare la UE. Cea de-a doua parte a documentului conține 33 de compartimente ce vizează mai multe domenii de dezvoltare a țării.
18:10
În perioada lunilor mai - septembrie, Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează evoluția procesului epidemic la holeră și alte boli diareice acute în scopul depistării precoce a semnelor de agravare a situației epidemiologice, în rândul populației și în obiectivele mediului ambiant (râuri, lacuri, iazuri etc.).
17:20
Consulatul General al Republicii Moldova la Milano are un nou sediu. Despre aceasta a anunțat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Noua locație se află pe adresa Via Lorenteggio 270A, CAP 20152.
Ieri
16:50
Menirea fiecărui om pe pământ este să îi ajute pe cei din jur, afirmă Petru Ciobanu, care, pe lângă faptul că este preot de zece ani, încearcă să descopere în agricultură noi posibilități de a ajuta comunitatea. Astăzi, Petru Ciobanu face parte din prima promoție de absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere de la Școala Profesională din orașul Nisporeni.
16:50
Circulația transportului public va fi modificată duminică, 26 iunie, în legătură cu desfășurarea competițiilor sportive în cadrul Campionatului Moldovei la Triathlon la distanța Olimpică pe strada Vissarion Belinski și Vasile Lupu. Despre aceasta informează Regia Transport Electric.
16:10
Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a stabilit data în care vor examina dosarul pe numele lui Ruslan Popov, ex-adjunctul procurorului general suspendat. Ședința de judecată urmează să aibă loc la data de 15 iulie, începând cu ora 15:30.
15:40
Cele mai multe abateri constatate de Autoritatea Națională de Integritate sunt în cazul primarilor și consilierilor locali – 50%, în timp ce deputații, miniștrii, procurorii și judecătorii se regăsesc în doar 6% din actele emise de inspectorii de integritate. Datele au fost prezentate în cadrul unui raport realizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).Începând cu toamna anului 2018 și până în martie 2022, mai mult de jumătate dintre actele de constatare emise de Autoritatea Națională de Integritate se referă la încălcarea regimului de integritate. Cel mai des, a fost constatată existența conflictelor de interese – 308 acte și a incompatibilității de funcții – 152 de acte.
15:30
Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhei Haidai a anunțat că armata ucraineană urmează să se retragă din orașul Severodonețk, care este unul din ultimele zone de rezistență din regiune. Trupele guvernului de la Kiev ar urma să se repoziționeze cel mai probabil în orașul apropiat Lisceansk, notează Reuters.
14:50
Președinta R. Moldova, Maia Sandu a comentat afirmațiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, cu privire la faptul că țara noastră „se anulează tot ce e rusesc”, referindu-se la legea securității informaționale, promulgată recent. Șefa statului a declarat că adoptarea acestui act a fost dictată de necesitatea asigurării unui spațiu informațional obiectiv.
14:40
Frica de a nu fi destul de bun, de a greși, teama de examene și de a fi criticat - le-ați simțit și voi măcar o dată? Acestea sunt doar câteva dintre complexele care le-au fost create în școală multora dintre noi. Deși se spune că anii de școală sunt printre cei mai frumoși în viața unui om, mulți nu ar fi de acord cu această expresie. Și asta pentru că trecând prin sistemul educațional din Republica Moldova, o mare parte a oamenilor se aleg cu asemenea frici. „Orice aș face, mereu cred că nu e suficient de bine, sunt foarte critică atunci când vine vorba de munca mea, și cred mereu că se putea și mai bine”, ne-a spus cineva când am întrebat cu ce frici a ieșit din instituția de învățământ. De ce se întâmplă acest lucru și care sunt efectele de lungă durată ale acestor aspecte asupra vieții după finalizarea școlii, AGORA a discutat cu experții în domeniu, psihologii Valeria Crasov și Sergiu Toma.
14:00
Pe teritoriul R. Moldova există risc sporit de izbucnire a incendiilor de vegetație. În acest sens, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de pericol.
13:30
Săptămâna se încheie cu o nouă ieftinire a carburanților, potrivit datelor publicate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Astfel, conform noilor tarife, benzina se va ieftini cu 12 bani, în timp ce motorina de asemenea, va costa cu șase bani mai puțini.
13:10
O cercetare privind potențialul turistic al localităților Bulboaca și Speia, sistematizarea tuturor potențialelor atracții naturale, culturale și arheologice, precum și elaborarea unor rute turistice prin aceste localități, vor face parte din Strategia de dezvoltare a turismului în aceste localități. Aceasta urmează să fie elaborată în cadrul parteneriatului Fundației “Constantin Mimi” cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova, susținut de Vinăria “Castel Mimi”.
12:10
Cu 41 de structuri locale, Junior Achievement (JA) Europe este cea mai mare organizație de pe continent dedicată pregătirii tinerilor pentru angajare și antreprenoriat. Organizația, care are peste o sută de ani, pune accentul pe antreprenoriat, educație financiară și pregătire pentru muncă. Junior Achievement are o activitate bogată și în țara noastră. În acest articol, vom trece în revistă realizările JA de la lansare până acum, vom enumera succese și obiective de viitor precum și vom relata despre părțile implicate și partenerii organizației.
12:10
O schemă de corupție a fost deconspirată la Primăria Codru. Angajați ai instituției, agenți economici și zeci de beneficiari au ajuns în vizorul CNA și al procurorilor, după ce au fost documentați mai multe luni într-un dosar de trafic de influență. Aceștia sunt bănuiți că ar fi acționat în complicitate și ar fi fost implicați în perfectarea de acte permisive pentru diferite construcții din capitală, pentru favorizarea intereselor unor companii și pentru mituirea unor funcționari ai Primăriei orășelului Codru.
12:00
Organizațiile societății civile, finanțate de Uniunea Europeană (UE), care au contribuit la consolidarea democrației, dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova au fost premiate în cadrul Galei Societății Civile 2022. Evenimentul de premiere, organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a avut loc pe 22 iunie la Chișinău.
12:00
Coeficientul de eficientizare în cazul produselor petroliere va fi egal cu „zero” pentru semestrul doi al anului 2022, conform unei decizii a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
11:50
Perioade comune de organizare și desfășurare a concursului de admitere la studii superioare de licență și master pentru anul de studii 2022/2023 la toate universitățile din țară. Este recomandarea Ministerului Educației și Cercetării pentru instituțiile de învățământ superior.
11:20
Senatul SUA a adoptat în premieră, prima legislație federală importantă privind controlul armelor, proiectul fiind votat de ambele partide. Decizia este una majoră după ce dezbaterile la acest proiect au început încă în anii 1990, relatează CNN.
11:20
Președinta țării, Maia Sandu, a ieșit cu declarații publice după ce Consiliul Europei a anunțat că Moldova a devenit țară candidată la aderare la UE.
11:10
Președinta țării, Maia Sandu, a ieșit cu declarații publice după ce Consiliul Europei a anunțat că Moldova a devenit țară candidată la aderare la UE.
10:40
Populația romă constituie cea mai numeroasă minoritate etnică din Europa și reprezintă, de secole, o parte integrantă a societății europene. Din cauza șomajului cu un nivel ridicat în Republica Moldova, mulți moldoveni luptă să obțină un venit constant. Găsirea unui loc de muncă este deosebit de dificilă în special pentru minoritățile etnice, cum ar fi romii, mulți dintre aceștia fiind expuși riscului de a cădea în sărăcie. Problema este dublă: pe de o parte, angajatorii au percepții negative asupra romilor, iar pe de altă parte, romii au un nivel scăzut de educație și nu pot aspira la locuri de muncă bine plătite.
10:40
Economistul Veaceslav Ioniță susține că fiecare leu „economisit” pe menținerea infrastructurii rutiere, aduce daune de cel puțin șapte lei. Mai exact, potrivit acestuia, în acest an drumurile proaste vor aduce o daună de 12,4 miliarde lei economiei naționale, conform unei analize realizate de acesta.
10:20
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov susține că Moldova încearcă să anuleze tot ce e rusesc, „la fel ca în Ucraina”, criticând promulgarea de către Maia Sandu a legii care interzice retransmiterea posturilor TV din Federația Rusă, transmite TASS.
10:10
Compensațiile pentru accize la motorina utilizată de la începutul anului 2022, pentru întreprinderile agricole micro, mici și mijlocii, ar putea fi majorate. Acest lucru este examinat de Guvern, informează ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu. Accizele vor fi compensate în cuantum de până la 100%, dar nu mai mult de 200 mii lei per beneficiar.
08:50
Sprijinul acordat Ucrainei, consolidarea prezenței pe flancul estic și un nou concept strategic, vor fi discutate în cadrul summitului NATO de la Madrid. Despre asta a anunțat secretarul-general al alianței, Jens Stoltenberg, transmite Agerpres.
07:20
Președintele României, Klaus Iohannis a declarat la scurt timp după obținerea de către R. Moldova a statutului de țară candidat la aderarea la UE, că își dorește ca într-un „termen rezonabil”, România și R. Moldova „să se regăsească împreună în UE”, scrie presa de peste Prut.
23 iunie 2022
23:20
Președinții țărilor vecine, Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski, susțin că decizia anunțată la 23 iulie de Cosiliul Europei în privința R. Moldova și Ucrainei, este una dintre cele mai importante și așteptate timp de zeci de ani. Oficialii spun că pe calea aderării la Uniunea Europeană urmează multă muncă și efort.
23:10
Președinții țărilor vecine, Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski, susțin că decizia anunțată la 23 iulie de Cosiliul Europei în privința R. Moldova și Ucrainei, este una dintre cele mai importante din ultimii zeci de ani. Oficialii spun că pe calea aderării la Uniunea Europeană urmează multă muncă și efort.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.