Siegfried Mureșan: Moldova se bucură de credibilitate la nivelul partenerilor internaționali mai mult ca oricând

Jurnal TV, 14 mai 2022 21:01

Republica Moldova se bucură de credibilitate la nivelul partenerilor internaționali mai mult ca oricând și aceste lucruri permit autorităților de la Chișinău - Guvernului, majorității parlamentare, președintelui țării - să obțină sprijin concret la nivel european pentru cetățenii moldoveni. O declarație în acest sens a făcut la Chișinău europarlamentarul Siegfried Mureșan, președintele delegației Parlamentului European în Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnal TV

Acum 2 ore
20:41
Prezentat de Felicia Jenunchi
20:41
Finalul sezonului în fotbalul moldovenesc se va încheia săptămâna aceasta odată cu meciul de baraj dintre Zimbru și Spartanii, care va decide ultima echipa care va evolua din noul sezon în Divizia Națională. Despre acest sezon se va discuta în această seară la emisiunea Total Sport de la Jurnal TV alături de fostul conducător al fotbalului moldovenesc, Pavel Ciobanu. Acesta se va da cu părerea despre hegemonia Sheriff-ului în competițiile interne, ce șanse ar avea echipele noastre în turneele continentale dar și despre naționala Moldovei, care în iunie va juca 4 meciuriui în Liga Națiunilor. Emisiunea Total Sport este difuzată LIVE în fiecare zi de marți cu începere d ela ora 21.00.
Acum 4 ore
20:01
Profesiile viitorului vor fi studiate, din toamnă, și la Universitatea de Stat din Moldova. Este vorba de Producția Multimedia, Game Design și Animație, pe care le vor preda profesori-practicieni din sectorul privat după o curriculă dezvoltată împreună cu universități de renume din Occident.
20:01
Momente de groază în subterana din București! Oamenii s-au panicat, după ce un tren a rămas blocat, iar un fum înecăcios a invadat unul din vagoane. Zeci de autospeciale de intervenție, echipaje SMURD și ambulanțe au ajuns în zonă, iar 25 de călători au avut nevoie de îngrijiri medicale. Pompierii i-au evacuat, rând pe rând, pe oameni direct pe șine, i-au condus prin tunel și apoi i-au scos la suprafață.
19:40
Deputații Partidului Șor, Marina Tauber și Ilan Șor, ar putea rămâne fără imunitate! Cele patru cereri ale procurorului general interimar, depuse săptămâna trecută în Parlament, au fost aprobate astăzi cu votul unanim al membrilor prezenți la ședința comisiei juridice, numiri și imunități.
19:40
După ce au tot învinuit Ucraina că ar fi organizat așa-zisele ”atacuri teroriste” din stânga Nistrului, gruparea separatistă de la Tiraspol arată acum cu degetul la Chișinău. Așa-zisul minister de Interne de acolo a publicat un filmuleț, în care se arată că un cetățean moldovean, angajat de serviciile speciale de la Chișinău, ar fi autorul atacului cu cocktail-uri Molotov la comisariatul militar din Tiraspol. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, respinge învinuirile regimului secesionist și spune că acesta a executat o comandă din exterior de a acuza Chișinăul.
19:31
Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, și cumnatul său, au fost reținuți pentru 72 de ore. Cel din urmă a fost prins cu o recipisă în gură, în încercarea de a distruge probele. Igor Dodon este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.
18:50
Prezentat de Vasile Luchianu
Acum 6 ore
17:41
Igor Dodon și cumnatul său au fost reținuți pentru 72 de ore, pentru a nu se admite distrugerea probelor.
17:20
Prezentat de Eugenia Apostu
16:10
Industria electronică ar putea face Republica Moldova cunoscută în lume, dacă sectorul s-at bucura de un sprijin din partea statului. O spun reprezentanții companiilor din domeniu, care deja exportă produse în zeci de țări, concurând cu liderii consacrați. Provocările și succesele întreprinzătorilor au fost abordate astăzi la Chișinău, la primul Forum dedicat industriei electronice.
Acum 8 ore
16:01
Ministrul Economiei Sergiu Gaibu a fost vizat anterior într-un dosar privind spălarea de bani! Despre acest lucru a anunțat astăzi președintele Platformei DA, Dinu Plângău. Ministrul Sergiu Gaibu nu infirmă existența dosarului, dar afirmă că el ar fi parte din multitudinea de dosare fabricate de regimul Plahotniuc.
16:01
Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin că încearcă să distrugă identitatea Ucrainei, după cum demonstrează bombardamentele ruse asupra unor ţinte civile precum şcoli, spitale, centre de îngrijire şi muzee. "Putin nu poate ocupa Ucraina, însă încearcă să o distrugă", a adăugat liderul de la Casa Albă, în timpul vizitei sale la Tokyo.
16:01
Republica Moldova va beneficia de asistență tehnică pentru întreprinderea de stat ”Moldelectrica” și ”Calea Ferată din Moldova”, în valoare de 800 mii de euro. Banii vor fi alocați de Agenția Franceză pentru Dezvoltare.
15:50
Deșeurile provenite de la populația Chișinăului înregistrează o creștere constantă cu 2% anual. Potrivit unui studiu de fezabilitate, gunoiștea de la Țânțăreni, despre care se spune că ar fi cea mai mare din Europa, ar urma să se umple până în 2028. Responsabilii de la Regia Autosalubritate ne asigură că depun eforturi în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și îi îndeamnă pe cetățeni să le sorteze corect.
15:50
În Odesa, sezonul estival este marcat de incertitudine. Din cauza tirurilor de artilerie rusă, mai toate localurile de agrement din oraș au fost nevoite să se închidă. Plajele, care în alți ani la această vreme erau pline de lume, stau acum minate. Unii localnici mai curajoși fac băi de soare pe plăci de beton.
15:40
Judecătorul Oleg Melniciuc, condamnat la închisoare pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendat din funcție până la emiterea unei hotărâri definitive. O decizie în acest sens a fost aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii. Subiectul a fost examinat cu ușile închise, iar hotărârea a fost anunțată în urma deliberărilor.
15:40
Socialiștii califică perchezițiile organizate de procurori acasă la Igor Dodon drept ”campanie de intimidare a opoziției” și ”un show de doi bani”, iar despre învinuirile aduse președintelui de onoare al PSRM spun că sunt ”grave, neprobate și ridicole”. Fruntașii PSRM susțin că ancheta penală împotriva lui Dodon este „o adevărată persecuție” și anunță că opoziția este gata să inițieze lupta împotriva guvernării.
15:31
Interlopul moldovean Ion Gușan, alias Patron, capul unei grupări criminale internaționale, a fost încătușat în România, în baza unui mandat european de arestare. S-a întâmplat urmare a unei operațiuni de amploare a autorităților din Moldova, România și Franța. În total au fost reținute 13 persoane, anunță Procuratura Generală.
15:21
Percheziții acasă la fostul președinte Igor Dodon.
Acum 24 ore
22:50
Prezentat de Sofia Obadă
Ieri
20:31
Prezentat de Felicia Jenunchi
20:21
Prezentat de Daniela Ciocanu
19:50
Piața EcoLocal din Chișinău a făcut un bilanț al activității sale timp de un an. Doi oameni s-au ales cu Marele Premiu și cu titlul ”Producătorul anului”. A fost ales și Consumatorul anului. Echipa noastră de filmare a mers la piața EcoLocal și a discutat cu eroii zilei.
19:50
Oligarhul ucrainean apropiat de Vladimir Putin, Viktor Medvedciuk, a depus mărturii împotriva fostului președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, într-un dosar vizând trădarea de patrie. Într-un filmuleț publicat de Serviciul de Securitate al Ucrainei, Medvedciuk mărturisește că ar fi aranjat în favoarea lui Porșenko, mai multe scheme ce vizează livrarea de cărbune din Donețk și Lugansk, dar și înstrăinarea conductei de combustibil prin care Rusia livrează motorină în Europa. Fostul președinte ucrainean neagă acuzațiile.
19:40
Un tânăr de 29 de ani a murit în condiții suspecte la Sângerei. Acesta a fost împușcat dintr-o armă cu lunetă în noaptea de 22 spre 23 mai de un necunoscut, în timp ce se afla cu iubita într-o pădure din satul Țiplești.
19:40
”Mai multe arme și sancțiuni maxime împotriva Rusiei!” Asta le-a cerut preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participanților la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial, de la Davos. Într-un mesaj video, Zelenski a declarat că acțiunile adoptate până acum față de Rusia sunt insuficiente și a rugat ca statele lumii să fie mai dure în raport cu agresorul.
19:30
Dosarul judecătoarei Olesea Țurcan, suspectată de pronunțarea unei încheieri ce l-ar fi favorizat pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, a fost trimis în judecată. Anunțul a fost făcut astăzi de către Procuratura Anticorupție. În cadrul audierilor, judecătoarea nu și-a recunoscut vina.
18:50
Prezentat de Vasile Luchianu
17:50
Duminică, ora 18:00, la „Femeile vorbesc” veți cunoaște durerea fără margini a Eugeniei Brânza din Chișinău. Unica fiică i-a fost ucisă cu sânge rece, fiind stropită cu acid. Omorul a fost pus la cale de iubitul tinerei, pentru suma de 1000 de dolari.
17:30
Procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană va dura cel puțin 15-20 de ani, consideră ministrul delegat francez pentru afaceri europene. Potrivit lui, până atunci Ucraina ar putea intra în așa-zisa comunitate politică europeană propusă de președintele francez Emmanuel Macron. De partea cealaltă, autoritățile de la Kiev speră ca Ucraina să obțină stat de candidat la începutul lui iunie.
17:10
Prezentat de Vasile Luchianu
16:31
A doua ediție a Festivalului Filmelor de un Minut, lansat de emisiunea „Vânturile, valurile”, în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova.
16:10
Republica Moldova ar putea primi armament din partea Statelor Unite ale Americii, doar că pentru aceasta ar trebui să existe o solicitare din partea autorităților moldovene și o discuție între cele două state. Despre aceasta au anunțat reprezentanții Congresului American, aflați într-o vizită de lucru la Chișinău. Declarația a iritat Rusia, care a anunțat că va urmări atent reacțiile Chișinăului în acest sens.
16:10
Propaganda Kremlinului și interdicția de a numi războiul ”război”, dă rateuri exact unde promotorii ei se așteptau mai puțin - în școală. În timpul unei festivități de final de an școlar, în Daghestan, o elevă a exclamat un mesaj anti-război și anti-Putin, la care nu se aștepta nimeni. Gestul fetei a fost susținut de către colegii ei, adunați la ceremonie.
16:01
Parcul ”Dendrariu” din Chișinău a devenit, pentru câteva ore, o imensă sală pentru meditație. Zeci de oameni au venit să scape de emoțiile negative, ghidați de un instructor profesionist. Unii au îndrăznit chiar să stea pe cuie. Inițiativa aparține psihologului Aliona Svet, care a decis să-i ajute pe cei, care vor să se detașeze de problemele cotidiene, practicând meditația.
16:01
Joe Biden a afirmat azi, la Tokyo, că ar fi dispus să folosească forţa pentru a apăra Taiwanul. Întrebat de către un reporter dacă Statele Unite vor apăra Taiwanul dacă acesta ar fi atacat, Biden a răspuns: ”Da”.
15:50
Primul soldat rus învinuit de comiterea crimelor de război în Ucraina a fost astăzi condamnat la închisoare pe viață. Comandantul de tanc Vadim Şişmarin, în vârstă de 21 de ani, şi-a recunoscut vina.
15:50
Bătălia pentru Hotelul Național din centrul Chișinăului continuă. Fostul viceprimar al capitalei, Victor Chironda, a acuzat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Primăria de iresponsabilitate în legătură cu acest subiect. Pe de altă parte, primarul Ion Ceban susține că intervenția în vederea demolării clădirii este „un plan al guvernării” de a pune vina pe primărie.
15:50
Armata rusă își concentrează eforturile într-o ofensivă de amploare. Una dintre ținte a devenit orașul Severodonetsk. Localitatea ar putea deveni în scurt timp un nou Mariupol, afirmă autoritățile, după ce zeci de instituții și case au fost distruse. În weekend a fost atacată și școala în care se ascundeau peste 200 de civili. Astăzi este a 89-a zi de război. Negocierile ruso-ucrainene bat pasul pe loc.
15:40
În Republica Moldova nu este înregistrat niciun caz de ”variola maimuței”, boală răspândită în ultima perioadă în Europa, dar mobilitatea cetățenilor în perioada estivală îi face vulnerabili. Despre acest lucru a anunțat astăzi șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlcă. Ministerul Sănătății nu a comentat, deocamdată, afirmațiile.
15:31
Alexandr Stoianoglo ar putea rămâne definitiv fără funcție. Consiliul Superior al Procurorilor a examinat astăzi raportul Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat și i-a dat calificativul „nesatisfăcător”. Consiliul urmează să-i propună președintelui Maia Sandu eliberarea lui Stoianoglo din funcția de procuror general. Avocații acestuia au contestat decizia CSP.
15:31
Termenul de achiziție a energiei electrice de către ”Energocom”, în baza negocierilor directe, a fost prelungit cu o lună.
15:31
Mai mulți membri ai Asociației Forța Fermierilor se declară îngrijorați de recenta scumpire a uleiului vegetal și cer convocarea Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit lor, aceste evoluții reprezintă ”fie abuz de poziție dominantă a unui procesator, fie acord de cartel între marile rețele comerciale”. Se întâmplă după ce, în ultimele săptămâni, prețul uleiului a crescut în magazine cu 25-30%. Autoritățile centrale arată cu degetul la monopolistul care se ocupă de producerea și procesarea uleiului, iar acesta din urmă spune că scumpirile au fost operate de cei care controlează rețelele de retail.
15:20
Republica Moldova va plăti pentru gazele naturale, livrate în luna mai, cu 275 de dolari mai puțin (pentru o mie de metri cubi) decât în luna aprilie. Despre asta a anunțat directorul Moldovagaz, Vadim Ceban. Prețul pentru consumatori va rămâne însă același.
12:40
Consiliul Super al Procurorilor a examinat astăzi în ședință raportul Comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo. Membrii CSP au acordat calificativul „nesatisfăcător” activității desfășurate de către Alexandr Stoianoglo la șefia Procuraturii Generale și propune președintelui țării eliberarea din funcția a procuroului general suspendat.
Mai mult de 2 zile în urmă
16:31
Parlamentul Ucrainei a votat astăzi extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, până în 23 august, după ce joi preşedintele Vladimir Zelenski a semnat un decret în această privinţă, transmite DPA.
01:20
Trei persoane, printre care un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Botanica, au fost reținute după ce au cerut mită pentru rezolvarea unui dosar, inițiat pentru trafic de droguri.
01:20
Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii Liz Truss, citată de BBC.
20 mai 2022
00:31
Prezentat de Felicia Jenunchi
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.