Departamentul pentru Relația cu R. Moldova, prezent la Orășelul European de la Chișinău

InfoPrut, 14 mai 2022 20:30

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României a participat pe 14 mai alături de Ambasada României în Republica Moldova la evenimentul lunii mai, numit „Orășelul European”. Organizat în contextul Zilei Europei, evenimentul a adunat mii de vizitatori în Piața Marii Adunări Naționale, dornici să afle detalii despre educația în limba română, valorile culturale și spirituale românești, turismul si apartenența europeană. „La standul organizat de Ambasada României în Republica Moldova, vizitatorii au primit materiale care promovează valorile noastre europene comune. Într-o atmosferă plină de entuziasm și bucurie, copiii au fost încântați să completeze pașaportul european cu ștampila României, alături de cele ale celorlalte state membre UE”, se arată într-o postare pe Facebook a Departamentului. Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu Ambasadele Statelor Membre ale UE, marchează Ziua Europei 2022 printr-o serie de evenimente culturale și educative, în mai multe regiuni din Republica Moldova. Sub genericul „SOLIDARITATE PENTRU PACE”, activitățile planificate pe parcursul lunii mai vor evidenția cultura și valorile Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele sale membre, în spiritul Echipei Europa, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. Articolul Departamentul pentru Relația cu R. Moldova, prezent la Orășelul European de la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Acum o oră
20:50
Ambasada României în Republica Moldova și Consulatul General al României la Chișinău anunță că vor marca, la 1 iunie 2022, Ziua internațională a copilului prin organizarea evenimentului „Ziua micului călător”. Astfel, chiar dacă este o zi nelucrătoare, Consulatul General al României la Chișinău își va deschide porțile și va avea program de lucru cu publicul destinat exclusiv copiilor, între orele 08:00 – 13:00, pentru următoarele servicii consulare: -Înregistrarea primară a nașterii – titularii cererilor vor primi programare la adresa de e-mail folosită la crearea contului pe www.econsulat.ro; - Eliberarea certificatelor de naștere ale copiilor – pentru persoanele care au primit tichetul de ridicare pentru perioada 31 mai – 4 iunie; - Eliberarea pașapoartelor copiilor, cu precizarea că este necesar să verificați, în prealabil aici, dacă acestea au fost recepționate la Consulatul General al României la Chișinău. Potrivit Ambasadei României la Chișinău copiii vor fi așteptați cu dulciuri, baloane și surprize. Amintim că la 1 iunie, în România și în alte țări din întreaga lume, este marcată Ziua internațională a copilului, un moment potrivit pentru a sărbători una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții fiecăruia dintre noi, copilăria.   Articolul Ziua micului călător, la Ambasada României în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Acum 4 ore
18:40
Procuratura Anticorupție de la Chișinău a confirmat reținerea lui Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova pentru 72 de ore. De asemenea, a fost reținută și o persoană interpusă, fiind constatate riscuri de distrugere a probelor.  Astfel, procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, a menționat că astăzi, 24 mai, procurorii anticorupție, în comun și cu sprijinul ofițerilor CNA și SIS, au descins cu percheziții pe mai multe adrese în cauza penală numită generic „Kuliok”, în total fiind supuse perchezițiilor 10 imobile și 3 automobile. „În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățirea ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului și trădarea de patrie, care au avut loc începând cu anul 2014 până în prezent, inclusiv evenimentele care au fost vizate în imaginile video publicate în mass-media și rețelele de socializare. Subiecții anchetei în principal sunt unul din ex-președinții Republicii Moldova și persoanele apropiate acestuia, dar și alte persoane care au tangență la săvârșirea faptelor pretinse a fi infracționale”, a specificat Elena Cazacov. Potrivit procurorului, bunurile și banii care au fost utilizați la comiterea infracțiunilor investigate depășesc valoarea de zeci de milioane de lei – valută, bunuri imobile, mașini etc. „În rezultatul perchezițiilor la persoanele anchetate au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, contracte, chitanțe, recipise, care au fost ridicate. În timpul perchezițiilor una dintre persoane a încercat să distrugă probele prin înghițire, înscrisurile depistate la domiciliu care confirmă tranzacțiile cu bunuri imobile ce depășesc suma de 700 de mii de euro. La persoana respectivă au fost găsite și alte sume bănești, în sumă de peste 37 de mii de euro”, a precizat procurorul Elena Cazacov. Sursa citată a mai adăugat că persoanele investigate au ascuns bunuri și documente relevante pentru cauza investigată. „În una dintre locațiile percheziționate au fost depistate peste 600.000 de lei, iar într-un plic cu simbolica unui partid au fost găsite 17 mii de euro și 1000 de dolari”, a mai spus Cazacov. Mai mult, s-a stabilit că doar la începutul anului 2022 persoanele supuse cercetărilor și interpușii acestora au beneficiat de foi turistice în valoare de peste 4 milioane de ruble rusești, ceea ce constituie circa 1 300 000 de lei moldovenești. „În contextul celor menționate, în privința a două persoane, inclusiv în privința ex-Președintelui Republicii Moldova, a fost dispusă reținerea pentru 72 de ore, deoarece au fost constatate unele riscuri de distrugere a probelor”, a mai spus procurorul  Elena Cazacov. Ulterior, după aproape 11 ore de percheziții, socialistul Igor Dodon a fost escortat în izolatorul de detenție preventivă a Centrului National Anticorupție. Articolul Noi detalii despre cazul reținerii lui Dodon apare prima dată în InfoPrut.
Acum 8 ore
14:40
O sticlă de vin cu denumirea simbolică „Maluri de Prut”, un drapel și o hartă a României Mari sunt darurile tinerilor unioniști pentru președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care astăzi împlinește 50 de ani. Membrii Asociației „UNIREA-ODIP” au venit astăzi la Președinția Republicii Moldova pentru a-i oferi șefei statului cadoul simbolic, dar și pentru a-i adresa un mesaj de felicitare. „Cu cele mai sincere gânduri, o felicităm pe președintele Maia Sandu și i-am adus în dar o sticlă de vin „Maluri de Prut”, întrucât vinul reprezintă cartea de vizită a Republicii Moldova, iar „malurile de Prut” reprezintă dorința noastră de a reveni acasă – în România Mare. Sper că președintele va avea suficientă înțelepciune politică să înțeleagă că suntem același neam și trebuie să fim o ȚARĂ. Și întrucât „Cine uită istoria, riscă să o repete”, i-am adus în dar și o hartă a României Mari, care reprezintă anii de glorie ai acestui popor, pe care dorim să-l vedem din nou împreună”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”.  În același context, tinerii unioniști au dat citire unei poezii scrise de Alexandru Cazacu, un cetățean din diasporă. „Draga noastră președintă… Azi, în zi de sărbătoare, V-aduc o felicitare Cu mesaj profund durut, Ca hotarul de la Prut! (...) De-atâta străinătate! Mai avem doar o salvare, Într-o Românie Mare, De la Bălți, la Timișoara, Că, doar una este Țara! Și doar una ni-i menirea: Să înfăptuim Unirea! Unul este tricolorul! Una -i limba și poporul! La mulți ani și nu uita, România -i Țara ta!”, se menționează într-un fragment al poeziei. Darurile unioniștilor au fost refuzate de reprezentanții Președinției Republicii Moldova. Totuși, liderul unionist Vlad Bilețchi și-a exprimat speranța că după ce se va întoarce din SUA, președintele Maia Sandu va primi darurile respective.  Amintim că șefa statului și-a luat scurtă vacanță săptămâna aceasta și a plecat în SUA, inclusiv pentru a susține un discurs la Universitatea Harvard, pe care a absolvit-o. Articolul Harta României Mari, cadoul unioniștilor pentru președintele Maia Sandu apare prima dată în InfoPrut.
Acum 12 ore
13:40
Cazul lui Igor Dodon este „o chestiune internă a Republicii Moldova”. Astfel a reacționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la perchezițiile și acuzațiile aduse de procurorii de la Chișinău împotriva fostului președinte rusofil Igor Dodon. Totuși, oficialul rus susține că Moscova are o anumită îngrijorare în această situație. „În primul rând, aceasta este o chestiune internă a Moldovei. În al doilea rând, suntem alarmați că din nou astfel de practici și persecuții sunt folosite împotriva celor care sunt susținători ai dezvoltării unor relații prietenoase, reciproc avantajoase cu Federația Rusă”, a declarat Peskov, citat de presa rusă. Amintim că procurori anticorupție, în comun cu ofițeri CNA și SIS au descins în dimineața zilei de marți, 24 mai, cu percheziții la domiciliul lui Igor Dodon, dar și la alte locații care au tangențe cu fostul șef al statului. Perchezițiile sunt efectuate în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul unor bănuieli rezonabile de comitere a infracțiunilor de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Articolul Moscova reacționează în cazul lui Dodon apare prima dată în InfoPrut.
12:50
Perchezițiile și acuzațiile împotriva fostului președinte rusofil Igor Dodon semnalează o schimbare de abordare la Chișinău. Este opinia lui George Damian, istoric și jurnalist de la București, care a comentat ultimele evenimente din Republica Moldova.  „De acum lucrurile devin cu adevărat interesante în Republica Moldova: își va apăra Moscova reprezentantul în politica de la Chișinău? Cum? Trecut treptat pe linie moartă, Dodon părea că va fi înlocuit cu primarul socialist al Chișinăului, Ceban. Războiul din Ucraina l-a relansat în forță pe Dodon care a avut ocazia să-și manifeste fidelitatea față de Moscova, Ceban a trecut în plan secund. Propulsat prea repede și cu prea multă forță în postul de principal lider al tezelor pro-ruse de la Chișinău, Dodon a provocat o reactivare a memoriei instituționale lente și procurorii și-au amintit de niște filmări vechi de câțiva ani în care Dodon primea o pungă cu bani de la Plahotniuc”, a mai subliniat istoricul George Damian într-un comentariu pe pagina sa de Facebook. Amintim că procurori anticorupție, în comun cu ofițeri CNA și SIS au descins în dimineața zilei de marți, 24 mai, cu percheziții la domiciliul lui Igor Dodon, dar și la alte locații care au tangențe cu fostul șef al statului. Perchezițiile sunt efectuate în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul unor bănuieli rezonabile de comitere a infracțiunilor de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Articolul Întrebările unui istoric de la București legate de situația lui Dodon: „Își va apăra Moscova reprezentantul în politica de la Chișinău? Cum?” apare prima dată în InfoPrut.
12:30
ÎPS Părinte Mitropolit Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova, cu ocazia zilei de naștere. „Cu ocazia aniversării unei frumoase vârste, Mitropolia Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor Vă transmite sincere gânduri de apreciere, calde urări de sănătate, împliniri rodnice, viață îndelungată și reușite în lucrarea pe care V-ați asumat-o în fața poporului basarabean. Dimpreună cu toți clericii și credincioșii sfintei Noastre Mitropolii a Basarabiei înălțăm rugăciuni către Mântuitorul Hristos ca să reverse darurile Sale cele bogate peste Excelența Voastră cerându-I, în același timp, să Vă ocrotească în toate zilele și să Vă dăruiască ani mulți și încununați cu bucurii nesfârșite, cu alese realizări și împliniri. Având adâncul Nostru respect și înalta admirație, dorim ca în continuare să intensificăm frumoasa colaborare pe care am clădit-o, relație pe care o considerăm un pilon fundamental pentru ambele instituții ce au ca scop comun bunăstarea cetățenilor. Preamilostivul Dumnezeu, Dăruitorul Vieții, să Vă fie reper în drumul vieții pe care pășiți, să Vă lumineze calea pe care ați ales-o și să Vă sporească activitatea, păstrând același devotament care Vă caracterizează. La mulți ani, Excelența Voastră!”, se arată în mesajul ÎPS Petru. Amintim că Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, își sărbătorește, astăzi, 24 mai, ziua de naștere. Șefa statului împlinește 50 de ani. Articolul Mitropolitul Basarabiei, mesaj de felicitare pentru Maia Sandu apare prima dată în InfoPrut.
11:30
Igor Dodon, președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a fost reținut pentru 72 de ore.  Informația a fost confirmată de procurorul general interimar, Dumitru Robu, pentru deschide.md. Amintim că procurorii anticorupție şi mascaţii de la SIS și CNA au descins, marţi dimineaţă, la domiciliul fostul președintelui Igor Dodon, dar și la alte locaţii care au tangenţe cu fostul şef al statului. Potrivit procurorilor, Igor Dodon este bănuit de trădare de patrie, îmbogățire ilicită, corupere pasivă și finanțarea unui partid politic de către o organizație criminală. Articolul Igor Dodon, reținut pentru 72 de ore apare prima dată în InfoPrut.
10:30
Ministerul rus de Externe o acuză pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, de „lipsă de tact”, după reacția pe care aceasta a avut-o la scrisoarea oficială primită de la Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, în contextul zilei de 9 mai.  „Am atras atenția la declarațiile neprietenoase ale președintelui R. Moldova, Maia Sandu, care au fost făcute la 20 mai, în cadrul unui interviu pentru mass-media din R. Moldova. Comentând mesajul adresat de către președintele Rusiei cu ocazia celor 77 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, șeful statului moldovenesc a declarat: „Noi nu avem nevoie de felicitări, avem nevoie de pace”. Este evident faptul că declarațiile sunt inadecvate și lipsite de tact”, a spus Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. În același context, Zaharova a mai adăugat că respectivul mesaj de felicitare ar fi fost adresat, în primul rând, „cetățenilor R. Moldova, veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, dar și urmașilor acestora, care cinstesc istoria și faptele eroice ale bunicilor și străbunicilor săi”. „Poziția adoptată de către președintele R. Moldova este un semnal alarmant, care reprezintă o deraiere continuă a conducerii moldovenești de la relațiile pozitive acumulate între Rusia și Moldova”, se mai arată în comentariul reprezentantei Ministrului rus de Externe. Amintim că recent, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a comentat scrisoarea oficială pe care a primit-o de la Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, în contextul zilei de 9 mai. În acest context, șefa statului a subliniat că „nu știe ce este cu această scrisoare” și că „noi nu avem nevoie de felicitări, noi avem nevoie de pace”. Articolul Rusia acuză președintele R. Moldova de „lipsă de tact” apare prima dată în InfoPrut.
09:20
Procurorii anticorupție, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și cei ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au inițiat percheziții, în această dimineață, la domiciliul fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a precizat pentru presă că este vorba despre un dosar penal pornit în baza mai multor articole din Codul Penal, transmite Radio Chișinău. Igor Dodon este bănuit de mai multe infracțiuni, inclusivi corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Amintim că săptămâna trecută procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus repornirea urmăririi penale în dosarul numit „kuliok” în spațiul public. Este vorba de imaginile video din 2019 în care Igor Dodon primește o pungă de la fostul lider democrat Vlad Plahotniuc în care se presupune că ar fi bani. Acesta a negat însă că ar fi primit bani. Precizăm că în 2020, procuratura a refuzat pornirea dosarului penal pe motiv că nu se putea demonstra că în pungă ar fi fost bani. Articolul Percheziții la domiciliul lui Igor Dodon apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
23:00
Republica Moldova este în căutarea ofertelor la cele mai mici prețuri posibile pentru energie electrică și gaze naturale. Declarația a fost făcut de Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, în cadrul unei reuniuni la București.  Este vorba despre la grupul de lucru pe tematica „Securitatea și diversificarea energiei în Europa: următorii pași spre consolidarea parteneriatului”, la care au mai participat ministrul Energiei al României, Virgil Popescu, secretarul de stat adjunct pe Energie din Statele Unite, David Turk și alți manageri cheie din sectorul energetic. „În contextul crizei actuale de securitate în regiune, a fost discutat impactul asupra securității energetice, a fost realizată o hartă a lanțului de aprovizionare de gaze naturale și dezbătute planurile strategice în sectorul energetic la nivel național și internațional. Pe termen scurt, am ținut să accentuez, în numele cetățenilor noștri, că suntem în căutarea ofertelor la cele mai mici prețuri posibile pentru energie electrică și gaze naturale și salutăm orice sprijin care ne poate ajuta să facem față și să depășim această criză cât mai curând”, a subliniat Andrei Spînu. Totodată, ministrul Infrastructurii de la Chișinău a vorbit și despre obiectivul Republicii Moldova pe termen lung. „Pe termen lung, urmărim reducerea facturilor la energie prin măsuri de eficiență energetică. Pentru a realiza acest scop, lucrăm la un program de eficiență energetică a clădirilor publice în valoare de 75 de milioane de euro, care se află în stadiul final de aprobare. Totodată, oferim sprijin din bugetul de stat pentru eficiența energetică și investiții în diverse surse regenerabile de energie la nivel local prin intermediul programului „Satul European”. De asemenea, suntem în căutarea resurselor financiare pentru eficiența energetică și utilizarea energiei regenerabile pentru clădirile rezidențiale. Sper că vocea noastră va fi auzită pe toate aceste platforme la care participăm, iar sprijinul partenerilor externi nu va întârzia”, a adăugat oficialul. Amintim că, astăzi, Comisia pentru Situații Excepționale din Republica Moldova a decis să prelungească termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom” pentru perioada lunii iunie în baza negocierilor directe. De asemenea, va fi semnat un contract de procurare a gazelor naturale în volum de 24 500 mii metri cubi, între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”, la prețul de achiziție din lunile martie-aprilie. Articolul Ministrul Infrastructurii de la Chișinău, la București: R. Moldova caută cele mai avantajoase prețuri la energia electrică și gazele naturale apare prima dată în InfoPrut.
22:20
Teatrul Național „Mihai Eminescu” și Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” se află în perioada 21-28 mai într-un turneu în România. Duminică, 22 mai, Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale” a prezentat în cadrul celei de-a VI-a ediții a Festivalului Zilele Teatrului „Matei Vișniec” de la Suceava spectacolul „Revizorul” de N. Gogol în regia lui Alexandru Grecu, iar astăzi, Teatrul Național „Mihai Eminescu” a oferit publicului la același eveniment, spectacolul „Istoria comunismului povestită de bolnavii mintal” de Matei Vișniec în regia lui Cristian Hadji-Culea, transmite presa de la Chișinău. Pe 24 mai, Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale” va juca spectacolul „Revizorul” de N. Gogol la Târgu Jiu, pe 26 mai – spectacolul „Hamlet” de William Shakespeare la Craiova și pe 27 mai – același spectacol la Petroșani. Teatrul Național „Mihai Eminescu” va evolua, după spectacolul de astăzi, la Buzău. Turneul în România al celor două teatre din Republica Moldova se va încheia la 28 mai. Articolul Două teatre din Republica Moldova, turneu în România apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Reprezentanții Biroului Atașatului Apărării al Ambasadei României la Chișinău au participat, duminică, 22 mai 2022, la ceremonia oficială de punere în circulație a plicului poștal cu timbru fix „General maior Grigore Baștan (1922-1983)”, lansat de Poșta Moldovei. Evenimentul s-a desfășurat în comuna Coșcodeni, raionul Sîngerei și a fost ocazionat de împlinirea a 100 de ani de la nașterea generalului român. „Cu acest prilej s-a oficiat un ceremonial militar-religios și s-au depus flori la placa comemorativă a generalului G. Baștan. Au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova, autorități locale, reprezentanți ai Fundației „General Grigore Baștan”, personalități marcante ale localității”, a informat Ambasada României la Chișinău. Menționăm că în anul 2019, în localitatea Coșcodeni, unde s-a născut ofițerul român, a fost inaugurată o placă comemorativă a generalului maior Grigore Baștan, iar acesta a fost declarat Cetățean de Onoare post-mortem al comunei. Articolul Eveniment în Sîngerei dedicat unui general român, la 100 de ani de la nașterea sa apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
21:30
Rusia este cea care încalcă statutul de neutralitatea al Republicii Moldova. Este opinia expertului Ion Manole, directorul executiv al Promo-LEX, organizație care de mulți ani monitorizează procesele democratice și promovează respectarea drepturilor omului inclusiv în regiunea transnistreană. „Anume Federația Rusă încalcă statutul de neutralitate a R. Moldova sub diverse aspecte și evită să-și respecte angajamentele sale de a evacua aceste trupe de pe teritoriul R. Moldova, inclusiv a munițiilor de la Cobasna. Deci, anume Federația Rusă încalcă acest statut de neutralitate și nicidecum altcineva. Pentru că neutralitatea presupune lipsa oricăror trupe străine pe teritoriul nostru. Noi avem numeroase trupe, avem un număr foarte mare de cetățeni cu pașapoarte emise în mod netransparent de Federați Rusă în stânga Nistrului, fără acordul și fără posibilități de a ține o evidență din partea Chișinăului, cum ar fi fost în mod normal. Îmi pare rău că, după 30 de ani, noi n-am reușit să obținem această evacuare a trupelor ruse, deși procesul trebuia să se încheie în 2003. El s-a oprit atunci când Chișinăul a refuzat să semneze „memorandumul Kozak”, care prevedea legitimarea prezenței armatei Federației Ruse  pe teritoriul nostru. Din 1992, Federația Rusă a avut scopul să-și mențină trupele aici pentru totdeauna și au făcut tot posibilul ca acest lucru să se întâmple”, a subliniat expertul de la Chișinău pentru Radio Chișinău. Potrivit acestuia, regimul separatist de la Tiraspol șantajează militar Republica Moldova, iar comportamentul Chișinăului este modelat de acest șantaj. „Cei din stânga Nistrului au fost întotdeauna o amenințare, dar eu cred că e mai mult un șantaj. Ei mai zăngăneau din arme la Nistru, mai organizează tot felul de antrenamente militare, cu forțarea râului Nistru, ocuparea unor noi teritorii. Zăngănitul acestor arme era de fapt un semnal către Chișinău: „Aveți grijă ce faceți, ce spuneți, în orice moment vă putem crea probleme” și au avut succes, trebuie să recunoaștem, toată lume s-a temut, a acceptat șantajul, a acceptat retorica aceasta agresivă a Tiraspolului, de fapt a Moscovei, împotriva Chișinăului. Iar comportamentul nostru ca societate și ca stat a fost într-un fel modelat în acest șantaj, exact de către acest zăngănit al armelor”, a mai remarcat Ion Manole, directorul executiv al Asociației Promo-LEX. Amintim că armata rusă nu s-a retras din regiunea transnistreană a R. Moldova nici până astăzi, așa cum ar fi trebuit să o facă în urma angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul în 1999. Rusia menține în regiunea transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați. Unii dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere are misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna. Articolul Expert de la Chișinău: Rusia încalcă statutul de neutralitate al R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
20:20
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a venit cu o reacție la declarațiile șefei diplomației britanice privind faptul că Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO”.  „După cum se cunoaște și în spațiul public, R. Moldova are relații de cooperare în domeniul securității și apărării cu mai mulți parteneri. Scopul acestui dialog ține atât de participarea la eforturile de asigurare a păcii și securității internaționale, cât și asigurarea capacităților necesare de apărare ale forțelor armate pentru contracararea potențialelor riscuri de securitate. Aceste acțiuni fac parte din obiectivele de promovare a interesului nostru național. Autoritățile Republicii Moldova promovează o agendă transparentă, bine cunoscută cetățenilor și partenerilor noștri. Totodată, ținem să reamintim faptul că cooperarea noastră cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP). Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a Republicii Moldova de toți actorii vizați”, se arată în comentariul MAEIE, citat de Radio Chișinău. Amintim că recent Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii, a declarat că Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse. Ulterior, Rusia s-a declarat „nedumerită” în legătură cu posibilitatea primirii de armament de către Republica Moldova din partea Marii Britanii și a subliniat că va urmări cu atenție reacția autorităților de la Chișinău în acest sens.  Articolul Ministerul de Externe de la Chișinău, reacție la declarațiile privind posibilitatea de a primi armament din partea unor state membre NATO apare prima dată în InfoPrut.
19:40
Rusia se declară „nedumerită” în legătură cu posibilitatea primirii de armament de către Republica Moldova din partea Marii Britanii și spune că va urmări cu atenție reacția autorităților de la Chișinău.  În acest sens, Andrei Rudenko, viceministrul rus de Externe, a ținut să amintească despre statutul de neutralitate a Republicii Moldova, care este prevăzut în Constituția acestui stat. „Suntem surprinși nu atât de declarația Marii Britanii, cât de posibila reacție a Chișinăului. Noi vom urmări acest subiect, pentru că în Constituția R. Moldova se precizează clar statutul de neutralitate. De aceea furnizarea de arme acolo și mai ales arme dintr-un stat membru NATO, desigur, provoacă nedumerire”, a declarat Rudenko citat de presa rusă. Reacția oficialului rus a venit în contextul în care recent Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii, a menționat că Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse. Amintim că, în realitate, Rusia este cea care încalcă statutul de neutralitate a Republicii Moldova, întrucât armata rusă nu s-a retras de pe teritoriul acestui stat nici până astăzi, așa cum ar fi trebuit să o facă în urma angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul în 1999. Rusia menține în regiunea transnistreană a R. Moldova circa 1.500 – 2.000 de soldați. Unii dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere are misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna. În iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul R. Moldova, dar Rusia a numit rezoluția o „mișcare de propagandă” și a spus că nu o va pune în aplicare. Articolul Rusia se declară „nedumerită” în legătură cu posibilitatea primirii de armament de către R. Moldova din partea Marii Britanii apare prima dată în InfoPrut.
18:30
Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău, Daniela Misail-Nichitin, a avut astăzi, 23 mai, o ședință cu delegația Consiliului Europei, condusă de William Massolin, care se află într-o misiune de evaluare a nevoilor Republicii Moldova în domeniul migrației și azilului. Scopul ședinței a constat în stabilirea modalităților de cooperare, identificarea necesităților în domeniul migrației și acordarea sprijinului domeniului de securitate în contextul fluxului migrațional, pe termen mediu și lung, pentru a facilita gestionarea crizei umanitare. În cadrul întrunirii, secretarul de stat de la Chișinău a prezentat informații actualizate privind acțiunile întreprinse de către subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne, implicate în gestionarea fluxului de persoane strămutate din Ucraina, asigurarea securității și ordinii publice la nivelul local și regional, provocările întâmpinate, precum și necesitățile identificate. „Apreciem faptul că ne oferiți o perspectivă pe termen mediu și lung. Această criză ne-a demonstrat că sunt operațiuni urgente, dar sunt și consecințe pe care noi le vom resimți încă mulți ani înainte. Programele pe care le elaborăm în Strategia de dezvoltare a MAI, cu certitudine, conțin și componenta pe termen mediu și lung. Acum ne vom concentra pe activități de instruire și consolidare a capacităților resurselor umane”, a conchis secretarul de stat al MAI de la Chișinău. Astfel, au fost explorate și definite modalitățile concrete de asistență pe subiectul migrației sau care se conturează ca urmare a migrației, și anume: transfer de expertiză și capacitarea resurselor umane, dezvoltare de tehnologie, software, dotări pentru prevenirea și combaterea criminalității organizate, traficului ilicit de droguri, fortificarea mobilității și capacității de a reacționa mai rapid și eficient la toate solicitările populației de pe teritoriul Republicii Moldova. „Misiunea noastră are scopul de a evalua necesitățile pe care le aveți, în contextul măsurilor, activităților și evenimentelor realizate cu mulți alți parteneri de dezvoltare. Vrem să vedem unde ar fi cel mai oportun să utilizăm expertiza din partea Consiliului Europei, astfel încât să vă fie de ajutor. Vorbim despre un program mare și ambițios, care urmează să facă față necesităților la o scară mai largă”, a declarat șeful Biroului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin. Concomitent, în contextul ședinței, s-a subliniat importanța eficientizării mecanismului de implementare a Convenției de la Istanbul, în materie de prevenire și protecție, în contextul crizei refugiaților, și a Convenției de la Lanzarote, privind riscurile utilizării internetului, în special pentru copiii care fac studii online, pentru asigurarea unui climat sigur în mediul digital. Articolul Ministerul de Interne de la Chișinău, asistență din partea Consiliului Europei în domeniul migrației și azilului apare prima dată în InfoPrut.
17:10
România și Republica Moldova se află în lista statelor care, în opinia Kremlinului, „discriminează” presa rusă. Lista respectivă a fost întocmită de o comisie din cadrul Dumei de Stat a Rusiei.  „Comisia privind intervenția străină a analizat informațiile din ultimii cinci ani cu privire la acțiunile discriminatorii și la represiunea directă împotriva presei și jurnaliștilor ruși din străinătate. După cum s-a dovedit, 13 state se comportă cel mai agresiv - Letonia, Franța, Moldova, Polonia, Lituania, Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie, Georgia, Germania, Canada, Estonia și România. Lideri la numărul de incidente sunt Letonia, Ucraina și Franța”, a declarat președintele comisiei respective, Vasilii Piskariov, citat de presa rusă.  El a mai insinuat că de câțiva ani Occidentul ar desfășură în mod deliberat „o campanie de discreditare” a presei ruse, creând „condiții insuportabile pentru munca” reprezentanților mass-mediei ruse. Potrivit lui, jurnaliștii ruși nu doar că nu pot obține acreditare la evenimentele importante din Occident, dar mai sunt și reținuți la frontieră sau urmăriți penal pentru activitățile lor profesionale. Astfel, parlamentarul rus susține că măsurile de răspuns ale Rusiei „par mult mai umane și civilizate” în comparație cu „războiul informațional” declanșat de statele occidentale. Articolul România și Republica Moldova, pe „lista neagră” a Rusiei. Care e oful Kremlinului de data asta apare prima dată în InfoPrut.
14:20
Declarația comună a Comisiei politică externă și integrare europeană și Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlamentul Republicii Moldova și, respectiv, a Comisiei pentru politică externă și Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României a fost semnată vineri, 20 mai 2022, la Iași. Documentul salută dinamica excelentă a cooperării bilaterale și exprimă determinarea instituțiilor parlamentare de la Chișinău și București de a continua conlucrarea în domeniile de interes reciproc și în vederea accelerării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. „Unirea eforturilor noastre reprezintă un fundament solid pentru realizarea obiectivului strategic prioritar de racordare fermă și ireversibilă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin intermediul României”, se menționează în Declarația adoptată. Parlamentarii remarcă angajamentul solid asumat de autoritățile Republicii Moldova pentru implementarea de reforme în domenii precum cel al justiției, combaterii corupției, consolidării statului de drept, al bunei guvernări și al eficientizării administrației publice, care reprezintă aspecte esențiale atât pentru dezvoltarea de ansamblu a R. Moldova, cât și pentru avansarea parcursului european. Deputații de la Chișinău și București consideră oportună necesitatea implementării conceptului de control comun la frontiera dintre cele două state. De asemenea, parlamentarii își exprimă preocuparea profundă față de evoluțiile de securitate din regiune și condamnă agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În context, deputații se arată  preocupați în privința incidentelor înregistrate în ultima perioadă în regiunea transnistreană și salută maniera înțeleaptă, responsabilă și echilibrată în care autoritățile de la Chișinău au abordat situația de ansamblu. În același timp, documentul salută modul exemplar în care autoritățile Republicii Moldova, alături de societatea civilă și cetățeni, gestionează numărul mare de refugiați din Ucraina. Potrivit documentului, Republica Moldova reconfirmă și prin aceste eforturi că este un stat cu vocație europeană și că împărtășește în mod natural valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeană. Cele patru comisii parlamentare și-au exprimat susținerea politică pentru organizarea în perioada următoare a unei reuniuni comune a celor două parlamente de la Chișinău și București. Menționăm că vineri, 20 mai 2022, la Iași a avut loc ședința comună a Comisiilor juridice și a Comisiilor de politică externă din Parlamentul Republicii Moldova și Senatul României. Articolul Ce prevede Declarația comună a Comisiilor din Parlamentele de la Chișinău și București semnată la Iași apare prima dată în InfoPrut.
14:10
Iurie Reniță, fost parlamentar de la Chișinău, a venit cu o reacție după ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a lansat noi acuzații la adresa ministrului de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, dar și la adresa NATO.  „Coloana a 5-ea de la noi, împreună cu conserva rusească Dodon, cu junele kominternist Bătrâncea și cu politrukul Țârdea s-au dezlănțuit din nou împotriva NATO și a tot ce este de origine euro-atlantică. Disperați la culme de eșecul lamentabil al blitzkrieg-ului rusesc (agresiunea militară rusească) în Ucraina, aceștia atacă, cu furia bolșevică ce-i caracterizează plenar, Alianța Nord-Atlantică și statele membre că susțin necondiționat suveranitatea, independența, integritatea teritorială, neutralitatea și consolidarea sistemului național de securitate al Republicii Moldova. Trompetele Kremlinului, în schimb, nu scot niciun cuvânt despre prezența ilegală a trupelor rusești de ocupație pe teritoriul Republicii Moldova ca cea mai mare amenințare în adresa statului nostru, deoarece așa i-a instruit Moscova, de unde au toată susținerea politică, dar, mai ales, financiară”, a explicat Iurie Reniță. În acest context, fostul parlamentar de la Chișinău le-a reamintit socialiștilor că de fapt Rusia este cea care nu respectă integritatea teritorială și neutralitatea Republicii Moldova. „Nu NATO și țările membre au armată de ocupație pe teritoriul nostru, nu NATO și țările membre nu respectă integritatea teritorială și neutralitatea Republicii Moldova, ci Federația Rusă, inclusiv prin intermediul unor partide ca PSRM, precum și a altor creaturi moscovite ce fac parte din coloana a 5-ea. PSRM-ul și numeroșii lui aliați și admiratori de la noi își doresc cu orice preț ca Republica Moldova să fie subordonată totalmente intereselor exclusive ale Federației Ruse, iar proverbialul „russkii mir” să se simtă la Chișinău ca la el acasă. Nu avem nevoie de „russkii mir” (lumea rusă - n.red) , deoarece i-am văzut deja „chipul uman și eliberator” în Ucraina. Mai astupați-vă gura, fariseilor moscoviți!”, a spus Iurie Reniță. Amintim că astăzi, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova s-a arătat deranjat de „declarația ministrului de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, privind necesitatea livrărilor de armament Republicii Moldova de către statele NATO”. „Amintim atât conducerii Republicii Moldova, cât și tuturor partenerilor externi necesitatea respectării cu strictețe a neutralității și neimplicării în conflictele militare”, se arată într-o declarației a PSRM. Reacția formațiunii pro-ruse de la Chișinău vine după ce recent Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii, a declarat că Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse. Articolul Fost parlamentar de la Chișinău, lecție pentru socialiștii lui Dodon: „Nu NATO și țările membre au armată de ocupație pe teritoriul R. Moldova, ci Rusia” apare prima dată în InfoPrut.
13:10
Centenarul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chișinău a fost celebrat, duminică, prin proiecția, la Teatrul Național București (TNB), a documentarului „O scenă a memoriei”, de Petru Hadârcă, transmite Agerpres. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, şi ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă. Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat, la finalul proiecţiei, că documentarul este „mai mult decât binevenit, pentru că avem tentația de a uita, în cazul în care ştim, că dincolo de Prut lumea s-a bătut la propriu pentru limba română, pentru scrierea latină, pentru a juca aşa cum simţeau”. „Noi ne-am născut, vorbim româneşte, scriem aşa, ni se pare natural. Pentru dânșii a fost o luptă, iar această luptă trebuie cunoscută şi de partea aceasta a Prutului, pentru că, în afară de a ne aduce mai aproape, dacă e nevoie, este şi un soi de mobilizare pentru noi, care credem că avem totul garantat”, a arătat ministrul. La rândul său, președintele ICR a spus că documentarul este „o mărturie, o parte din istoria culturii românești”. „Cred că este foarte important să reuşim să fie cunoscută de cât mai mulţi, aşa cum a fost ea”, a completat Liviu Jicman. Ambasadorul Republicii Moldova la București a apreciat că acest film este o „extraordinară călătorie prin istorie, o călătorie de 100 de ani care ne aduce o dată în plus în faţa unui adevăr ştiut de noi toţi”. „La început a fost limba, limba română, care acum mai bine de 100 de ani ne-a dăruit Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” și datorită Teatrului Național „Mihai Eminescu”, în ciuda tuturor încercărilor grele ale timpului, ale secolului XX, ale furtunilor politice, geopolitice, acest teatru a păstrat continuitatea, în ciuda acelei despărţiri a neamului. A rezistat mai bine de 50 de ani. Ne-a păstrat uniţi prin cultură", a explicat Victor Chirilă. „Istoria Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău este mai mult decât o istorie despre artă, glorie, vedete sau dezbateri estetice. Este istoria unui teatru care şi-a cucerit dreptul de a fi, de a juca în limba română şi de a fi liberi în creaţia lor, în condiţiile unei istorii vitrege de crize şi circumstanţe insolite, dramatice şi adesea tragice, generate de poziţionarea geografică şi de circumstanţele geopolitice ale secolului al XX-lea. Este istoria unei supravieţuiri: prin miracolul artei şi prin energiile limbii române, teatrul şi-a recucerit dreptul la libertatea de creaţie şi a contribuit la supravieţuirea spirituală a mai multor generaţii de spectatori, oferind astăzi iubitorilor de frumos un spaţiu de gândire şi reflecţie, o platformă de integrare a fluxurilor creatoare şi novatoare ale artei scenice româneşti şi europene”, arată prezentarea acestei producţii, pe site-ul TNB. Primul teatru permanent de repertoriu finanţat din bani publici la Chişinău a fost Teatrul Naţional de limbă română înfiinţat la 6 octombrie 1921 de Guvernul Român. De-a lungul celor 100 de ani de activitate teatrală, cea mai mare cumpănă care a decapitat şi aproape că a distrus teatrul a fost perioada stalinistă (1944 - 1956), cu principiul urii de clasă şi al terorii de partid ridicat la nivel de politică oficială. La Chişinău, pentru dreptul de a crea liber, pentru dreptul de a face artă în limba română, oamenii de cultură au murit şi au fost condamnaţi la Gulag, se arată în prezentare. „A fost un dezastru şi o catastrofă pentru oameni, pentru spiritul artistic şi pentru teatrul românesc. Renaşterea culturală şi cucerirea libertăţii şi independenţei din 1990 nu a fost un miracol, ci o luptă, o confruntare zilnică (în perioada următoare 1956 - 1990) plină de încordare, nervi, curaj, de intimidări şi restricţii pentru fiecare piesă românească inclusă în repertoriu, pentru fiecare cuvânt rostit corect conform dicţionarelor limbii române, pentru fiecare piesă din repertoriul universal ce promova ideile libertăţii şi democraţiei. Este o istorie pe care oamenii de teatru au trăit-o împreună cu spectatorii lor”, este amintit în prezentare. Printre cei care au avut intervenţii surprinse în documentar se numără Ion Caramitru, Constantin Dinulescu, Vladimir Beşleagă, Mihai Cimpoi, Larisa Turea, Vitalie Rusu, Viorica Chircă, Ludmila Iachim, Dina Cocea, Ninela Caranfil. Articolul Un documentar dedicat Teatrului Național din Chișinău, prezentat la București apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:00
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, prin comercializarea în Europa, mai degrabă decât în Rusia, clientul tradițional al Republicii Moldova, o decizie care dă rezultate în contextul războiului din Ucraina, informează AFP, citat de Agerpres. „Vând în principal în Europa, mai ales în România” explică acest agronom de profesie, a cărui vie este amplasată la aproximativ 50 de kilometri de graniţa cu Ucraina. În vârstă de 71 de ani, Nicolae Tronciu, a cărui soţie s-a născut într-un lagăr din Siberia unde părinţii ei au fost deportaţi, este obişnuit cu bulversările geopolitice în din acest stat cu 2,6 milioane de locuitori care se numără printre cei mai mari 20 de producători mondiali de vin, graţie unui climat propice. „Tradiţional, eram orientaţi spre piaţa rusească, însă acolo preţurile sunt mai mici... În UE poţi cere un preţ mai mare pentru vin dar acolo accentul se pune pe calitate. Viitorul este în Europa”, spune Nicolae Tronciu. Embargourile succesive impuse de Rusia în ultimele decenii, ca represalii la decizia autorităţilor de la Chişinău de a se apropia de UE, i-au determinat şi pe viticultori să se reorienteze. Bruxelles-ul a accelerat această mişcare prin eliminarea taxelor vamale, pentru ca în 2014 să încheie cu Chişinăul un acord bilateral de liber schimb pentru produsele viticole. Transformarea a fost una radicală, în 2021 Rusia a fost responsabilă pentru 10% din exporturile de vin ale Republicii Moldova , în scădere de la 80% la începutul anilor 2000, arată cifrele publicate de Ministerul Agriculturii din Republica Moldova. În paralel, anul trecut Republica Moldova a livrat 120 de milioane de litri către ţările din Europa, faţă de 8,6 milioane de litri Rusiei. „Înainte de embargoul rusesc din 2006, ţara nu cunoştea termenul 'diversificarea pieţei'. Astăzi exportă în fiecare an aproape 68 de milioane de sticle de vin în peste 70 de ţări”, subliniază Sergiu Gherciu, secretar de stat la Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Principalul producător de vin din Republica Moldova, Grupul Purcari, a adoptat chiar şi o poziţie politică împotriva influenţei ruseşti cu un vin denumit „Freedom Blend". „În 2014 am conceput „Freedom Blend", bazat pe trei soiuri de struguri din Georgia, Ucraina şi Republica Moldova, Saperavi, Bastardo şi Rara Neagră. Acest vin este un simbol al celor trei ţări care se luptă pentru libertatea lor”, spune Eugen Comendant, director de operaţiuni la Purcari. Grupul Purcari, care este votat la Bursa de Valori de la Bucureşti, s-a remarcat şi prin faptul că a oferit cazare gratuită pentru refugiaţii ucraineni în camere de hotel şi sponsorizarea unei campanii publicitare împotriva războiului din Ucraina. În ceea ce priveşte efectele invaziei ruseşti din Ucraina asupra activităţii Purcari, Eugen Comendant spune că este vorba de „un impact apropiat de zero”, graţie tranzacţiilor reduse cu Rusia. În schimb, piaţa ucraineană era în plină creştere şi reprezenta 4% din vânzările Purcari, iar acum s-a prăbuşit. O altă problemă o reprezintă blocarea portului ucrainean Odesa, care a provocat „mari probleme logistice şi ne-a complicat exporturile spre Asia”, susţine Eugen Comendant. Chiar dacă în prezent traficul a fost redirecţionat spre portul Constanţa, sticle de vin cu o valoare de 750.000 de euro sunt în continuare blocate în portul ucrainean Odesa, a anunţat recent Guvernul de la Chişinău. Cu toate acestea, principala provocare pentru producătorii de vin din Republica Moldova o reprezintă creşterea costurilor de producţie, care ar urma să înregistreze în acest an un salt de 50%, estimează Sergiu Gherciu, secretar de stat la Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. „Cheltuielile noastre s-au dublat ca urmare a majorării preţurilor la energie, pesticide, îngrăşăminte, şi de exemplu a devenit mai greu de găsit cablul de oţel folosit la spalier, pentru care preţurile s-au triplat”, confirmă şi Nicolae Tronciu, care vinde între opt şi zece tone de vin pe an. În plus, Nicolae Tronciu suferă şi de pe urma lipsei turiştilor, pe care obişnuia să îi primească. „Majoritatea erau ucraineni, dar erau şi câţiva ruşi”, spune Nicolae Tronciu, a cărui sală de degustare este acum goală. Articolul Dinspre Rusia spre Europa, pariul câștigător al vinurilor din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
12:30
Statele Unite ale Americii sunt gata să ofere armament Republicii Moldova dacă vor avea o cerere, în acest sens, din partea Chișinăului. Declarațiile au fost făcute de un grup de congresmani americani, aflați într-o vizită de lucru în R. Moldova. Oficialii americani au spus că au votat un pachet de sprijin pentru Ucraina și Republica Moldova, în valoare de 40 de miliarde de dolari. Este vorba de asistență umanitară și militară. Deocamdată nu se știe ce sumă îi va reveni Republicii Moldova, transmite TVR Moldova. „Suntem pregătiți să contribuim la înarmarea Republicii Moldova, dacă acest lucru ni se va solicita. Planurile Rusiei pot privi Republica Moldova și Georgia, care nu sunt state sub umbrela articolului 5 al Tratatului Nord Atlantic”, a declarat Michael M. Mccaul, congresman american.  „Statele Unite tocmai au votat un pachet de sprijin pentru Ucraina şi Republica Moldova, în valoare de 40 miliarde de dolari, asistenţă umanitară şi militară. Suntem alături de cetățenii celor două state în această agresiune a lui Putin”, a declarat, la rândul său, șeful delegației americane, congresmanul Gregory W. Meeks. Delegația Congresului SUA s-a întâlnit astăzi cu președintele Maia Sandu. Oficialii au abordat subiecte referitoare la evoluțiile de securitate din R. Moldova și din regiune, impactul economic major al războiului din Ucraina pentru acest stat și relațiile dintre Republica Moldova și SUA. Membrii Congresului SUA au apreciat reacția autorităților și implicarea cetățenilor în criza refugiaților din Ucraina. „M-am întâlnit cu președintele, premierul Republicii Moldova, societatea civilă și refugiați. Suntem impresionați de viziunea în lupta anticorupție și dorința de a merge înainte în această luptă ”, a menționat congresmanul Gregory W. Meeks, şeful delegaţiei. Oficialii de peste ocean au dat asigurări că SUA va fi alături de Republica Moldova în atenuarea consecințelor războiului, în recuperarea economică și în asigurarea securității energetice, prin cumpărarea energiei electrice mai ieftine din Ucraina şi România. Ei au salutat reformele pornite de guvernare și lupta împotriva corupției. Articolul SUA ar putea oferi armament Republicii Moldova apare prima dată în InfoPrut.
11:00
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acordat astăzi Diplome de Onoare pentru doi elevi din Chișinău, laureați ai unui concurs din SUA. Este vorba despre Cosmin Ciorbă, elev în clasa a 11-a la Liceul „Ion Creangă”, și Andrei Copaci, elev în clasa a 12-a la Liceul „Prometeu-Prim” din Chișinău. Diplomele le-au fost oferite pentru locul III, cu care s-au întors recent de la „Regeneron ISEF”, un concurs internațional de științe și inginerie din SUA. Tinerii inventatori din Republica Moldova au devenit laureați la categoria Robotică și Mașini Inteligente, pentru un proiect ce presupune schimbarea automată a bateriilor de alimentare a dronelor. Șefa statului a apreciat creativitatea și ingeniozitatea lor, și a menționat că, astfel, ei contribuie și la promovarea imaginii Republicii Moldova în lume. „Am vorbit cu Andrei și Cosmin despre școală, despre efortul făcut pentru a ajunge la acest premiu și despre planurile de viitor pe care le au. Le-am mulțumit pentru perseverență și i-am încurajat să nu piardă pasiunea pentru știință și inovații. Avem nevoie de minți creative și de idei inovatoare, pentru ca Moldova să devină mai modernă, mai eficientă și mai competitivă în lumea de azi a tehnologiilor”, a spus președintele Maia Sandu după întâlnirea cu cei doi elevi. Articolul Doi tineri inventatori din Chișinău, diplome de onoare din partea președintelui R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
21 mai 2022
14:10
Republica Moldova este considerată stat prieten pentru România, în timp ce Rusia este percepută de majoritatea românilor drept un stat inamic. Astfel arată datele unui sondaj realizat de Avangarde în luna mai. Conform respectivei cercetări, războiul din Ucraina este considerat o problemă critică pe termen mediu și lung la adresa României de 44% dintre cetățeni, o problemă importantă - de 40%, o problemă neimportantă - de 2%, iar 14% nu știu sau nu au răspuns la întrebare, transmite Agerpres. De asemenea, 64% dintre români percep Rusia drept stat inamic, în timp ce 2% o consideră stat prieten, iar 18% stat competitor și 16% nu știu sau nu au răspuns. Republica Moldova este considerată stat prieten de 64% dintre respondenți, în timp ce 15% o consideră stat competitor, 2% - stat inamic, iar 19% nu ştiu sau nu au răspuns. Germania şi Statele Unite ale Americii au acelaşi procent în ceea ce priveşte percepţia ca state prietene - 54% şi state inamice - 4%, iar 24%, respectiv 21% dintre români le consideră state competitoare. În ceea ce priveşte percepţia ca state prietene pe următoarele locuri se află Franţa şi Marea Britanie, fiecare cu 53%, Spania - 52%, Italia - 51%, Israel - 49%, Bulgaria - 44%, Polonia şi Ucraina - fiecare cu 40%, Olanda - 32%. Serbia, Ungaria şi China sunt percepute mai mult drept state competitoare. Serbia este considerată un astfel de stat de 44% dintre respondenţi, în timp ce 9% o consideră stat inamic, Ungaria de 48% (13% - stat inamic) şi China de 30% (26% - stat inamic). Fiecare are 18% în ceea ce priveşte percepţia ca stat prieten. Restul procentelor nu ştiu sau nu au răspuns. Cercetarea mai relevă că majoritatea românilor (55%) sunt mai degrabă nemulţumiţi de poziţia pe care România o ocupă în lume, în timp ce 14% sunt mai degrabă mulţumiţi, iar 24% nu au putut aprecia şi 7% au refuzat să ofere un răspuns. Potrivit studiului, 45% dintre respondenţi consideră că România este văzută mai degrabă negativ de ţările occidentale, în timp ce 18% cred că este văzută mai degrabă pozitiv, iar 33% nu au putut aprecia sau nu au răspuns. De asemenea, 24% dintre cei intervievaţi cred că preşedintele Klaus Iohannis este respectat de liderii ţărilor occidentale, în timp ce 37% nu cred acest lucru, iar 39% nu au o părere formată. Cercetarea mai relevă că investiţiile Ungariei în Transilvania sunt considerate de 53% dintre cei chestionaţi drept o problemă importantă la adresa României pe termen mediu şi lung, în timp ce 12% cred că este o problemă critică, iar 21% cred că este o problemă neimportantă şi 14% nu ştiu sau nu au răspuns. Apropierea Serbiei de China este o problemă importantă pentru 42% dintre respondenţi, o problemă critică pentru 22%, o problemă neimportantă pentru 20%, iar 16% nu ştiu sau nu au răspuns. 44% dintre cei chestionaţi cred că faptul că aproape jumătate din populaţia Republicii Moldova este pro-rusă este o problemă importantă, 16% cred că este o problemă critică, 25% o consideră o problemă neimportantă, iar 15% nu ştiu sau nu au răspuns. Faptul că Germania, Austria, Ungaria sunt dependente de gazul rusesc este considerată o problemă importantă la adresa României pe termen mediu şi lung de 36% dintre români, în timp ce 34% cred că este o problemă neimportantă, 14% - o problemă critică, iar 16% nu ştiu sau nu au răspuns. Majoritatea românilor (57%) sunt de părere că schimbările climatice sunt o problemă importantă la adresa României pe termen mediu şi lung, iar 29% cred că este o problemă critică, 3% - o problemă neimportantă, iar 11% nu ştiu sau nu au răspuns. De asemenea, majoritatea românilor au o percepţie pozitivă despre Republica Moldova (67%), Bulgaria (62%), Grecia (56%). 28% au o percepţie pozitivă despre Ungaria, 26% despre Macedonia, 23% despre Serbia, 22% despre Bosnia şi Herţegovina, despre Albania - 21%, despre Kosovo - 17%, despre Muntenegru - 3%. Restul procentelor reprezintă percepţia negativă şi non-răspunsurile. SUA sunt considerate cea mai mare putere economică a lumii de 32% dintre români, urmate de China - 31%, UE - 4%, Japonia - 2%, Rusia - 2%, India - 1%, alta - 2%. 19% nu au putut aprecia, iar 7% nu au răspuns. SUA sunt considerate şi cea mai mare putere militară. 50% dintre respondenţi au dat acest răspuns. 7% au indicat China drept cea mai mare putere militară, 7% - Rusia, 2% - UE, iar 23% nu au putut aprecia şi 10% nu au răspuns. Studiul a vizat şi bunele intenţii ale unor state în relaţia cu România. Despre SUA, 6% dintre români au răspuns că au foarte multă încredere, 40% că au multă încredere, 40% că au puţină încredere, 6% că au foarte puţină încredere, iar 8% nu ştiu sau nu au răspuns. Despre Republica Moldova 4% dintre români au răspuns că au foarte multă încredere, 46% că au multă încredere, 36% că au puţină încredere, 4% că au foarte puţină încredere, iar 10% nu ştiu sau nu au răspuns. În ceea ce priveşte UE, 4% dintre români au răspuns că au foarte multă încredere, 39% că au multă încredere, 46% că au puţină încredere, 5% că au foarte puţină încredere, iar 6% nu ştiu sau nu au răspuns. În Germania au foarte multă încredere 3% dintre români, 42% au multă încredere, 40% au puţină încredere, 6% au foarte puţină încredere, iar 9% nu ştiu sau nu au răspuns. Despre Franţa 3% dintre români au răspuns că au foarte multă încredere, 41% că au multă încredere, 45% că au puţină încredere, 5% că au foarte puţină încredere, iar 6% nu ştiu sau nu au răspuns. În Rusia 2% dintre români au răspuns că multă încredere, 49% că au puţină încredere, 45% că au foarte puţină încredere şi 4% nu ştiu sau au răspuns. Cercetarea a fost realizată la nivel naţional, în perioada 10 - 18 mai, pe un eşantion de 880 de persoane. Marja de eroare este de 3,3% pentru un nivel de încredere de 95%. Articolul Sondaj Avangarde: Republica Moldova, stat prieten, Rusia – stat inamic pentru România apare prima dată în InfoPrut.
13:40
Republica Moldova nu are nevoie de felicitări, dar are nevoie de pace. Declarații în acest sens au fost făcute de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, care a comentat scrisoarea oficială pe care a primit-o de la Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, în contextul zilei de 9 mai.  Astfel, fiind întrebată în cadrul unei emisiuni tv, ce a fost cu această scrisoare prin intermediul căreia Putin a felicitat-o „cu ocazia împlinirii celor 77 de ani de la finalizarea celui de-al Doilea Război Mondial”, Maia Sandu a răspuns că întrebarea respectivă „trebuie adresată celui care a trimis felicitarea, nu mie”. „Noi nu avem nevoie de felicitări. Noi avem nevoie de pace”, a mai precizat șefa statului. Amintim că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat personal o scrisoare de felicitare pentru președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ocazia „zilei de 9 mai”. În scrisoare, liderul de la Kremlin i se adresează președintei Republicii Moldova cu formula „Maia Grigorievna” și îi transmite ei și cetățenilor R. Moldova „felicitări cu ocazia acestei sărbători”. Articolul Ce spune Maia Sandu despre scrisoarea pe care a primit-o de la Putin în contextul zilei de 9 mai apare prima dată în InfoPrut.
12:30
Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse. Declarații în acest sens au fost făcute de Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii.  Liz Truss a menționat pentru Telegraph că au fost în desfășurare discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere, transmite Digi24 cu referire la BBC. Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”. Republica Moldova se află la granița de sud-vest a Ucrainei, nu are graniță cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forțele ruse în sudul Ucrainei. R. Moldova nu este membră NATO, deși a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la mai puțin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei. Ministrul de Externe britanic a afirmat că discuțiile despre întărirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova”. „Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO”, a spus ea. „Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”. Întrebată dacă asta este o consecință a faptului că se crede că Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea R. Moldova, ea a răspuns: „Absolut. Adică, Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare. Doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes nu înseamnă că a abandonat acele ambiții”. Comentariile vin la doar câteva săptămâni după un discurs în care Liz Truss a spus că Occidentul „trebuie să fie pregătit pentru un război pe termen lung și să își dubleze sprijinul” pentru Ucraina. Într-un discurs la Londra, ea a afirmat: „Dacă Putin reușește, vor exista suferință de nedescris în toată Europa și consecințe teribile pe tot globul. Nu ne-am mai simți niciodată în siguranță”. Truss a cerut, de asemenea, o majorare a cheltuielilor pentru apărare ale Regatului Unit și a spus că ținta NATO de 2% din PIB nu ar trebui să fie un plafon. Articolul Ministrul de Externe al Marii Britanii: R. Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse apare prima dată în InfoPrut.
20 mai 2022
22:10
Primăria Bubuieci, în parteneriat cu Programul Comunitatea Mea și sprijinul financiar al USAID Moldova, implementează un proiect de modernizare a unei porțiuni de drum din localitate. „Drumul se alfă într-o zonă aglomerată, între străizle Miorița și S. Lazo, și este folosit de majoritatea locuitorilor din Bubuieci, întrucât pe această stradă se găsește Centrul de Sănătate a com. Bubuieci precum și Școala de Meserii Bubuieci. Comuna Bubuieci are peste 5000 de locuitori și 1 582 de gospodării”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Programului Comunitatea Mea. Valoarea totală a proiectului depășește suma de 130.000 de dolari, dintre care 57 de mii sunt investiția Guvernului SUA, iar 74 de mii sunt bani colectați din contribuția locală a comunității. Articolul Drumul din comuna Bubuieci, reparat cu sprijinul financial al SUA apare prima dată în InfoPrut.
22:10
Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne de la Chișinău, a avut o întrevedere cu omologul său de la București, Nicolae Lucian Bode, în cadrul unei vizite efectuate în România.  Astfel, interlocutorii au analizat situația în ceea ce privește siguranța și securitate în statele care au frontieră comună cu războiul și au discutat despre pregătirea scenariilor de lucru comune, în eventualitatea agravării situației în zona de conflict și posibilitatea unui nou val de refugiați. „Totodată, cei doi miniștri de interne au stabilit o foaie de parcurs pentru implementarea proiectelor comune, atât cu finanțarea din partea României, cât și din partea UE. La fel, a fost stabilit un plan comun de activități de conștientizare în rândul membrilor Consiliului UE a riscurilor cu privire la permisivitatea frontierelor, dat fiind faptul că Republica Moldova este singurul stat european care nu este membru al UE și care are granițe cu războiul”, se arată într-un comunicat de presă al MAI de la Chișinău. De asemenea, la București, ministrul Ana Revenco și echipa sa au efectuat o vizită de lucru la Serviciul de Telecomunicații Speciale al României, unde au discutat despre importanța comunicațiilor și tehnologiilor de ultimă oră în asigurarea ecosistemului de Securitate integrat european. Delegația MAI de la Chișinău a vizitat și centrul cyber al STS – un reper pentru multe dintre instituțiile europene de profil. Articolul Miniștrii de Interne de la București și Chișinău, foaie de parcurs pentru implementarea proiectelor comune finanțate de România și UE apare prima dată în InfoPrut.
22:10
O delegație din partea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului de la București a vizitat Victoriabank, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova. Delegația Guvernului României, condusă de secretarul de stat al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, Angel Iulian Călin, însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei României în Republica Moldova, Marius Ciprian Toth, și președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, Dan Nuțiu, au vizitat sediul central și cea mai mare sucursală Victoriabank, unde au discutat cu top managementul băncii, precum și cu Marius-Călin Crăciunaș, directorul general al BT Leasing Moldova, companie-membră a Grupului Financiar Banca Transilvania, deschisă la Chișinău acum aproape 15 ani. Președintele Victoriabank a menționat în cadrul întrevederii că decizia Băncii Transilvania de a deveni, din anul 2018, acționar majoritar al Victoriabank a impulsionat dezvoltarea întregului sector bancar din Republica Moldova. Totodată, susținerea oferită Victoriabank de către Banca Transilvania este o activitate permanentă, zilnică, iar volumul tranzacțiilor și transferurilor dintre clienții celor două bănci este în continuă creștere. „Această vizită a reprezentanților Guvernului României, chiar și în condițiile existenței unui conflict la graniță, ne bucură foarte mult pentru că înseamnă un sprijin acordat mediului de afaceri de aici”, a declarat președintele Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu. Membrii Delegației de la București au mai anunțat în cadrul întâlnirii că Legea prin care Republica Moldova primeşte din partea României un ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro a fost promulgată și publicată recent în Monitorul Oficial al României. Acest document reprezintă principalul instrument prin care România va acorda sprijin autorităţilor Republicii Moldova în eforturile acestora vizând dezvoltarea durabilă, avansarea pe calea reformelor şi apropierea de Uniunea Europeană. Articolul Reprezentanți ai Guvernului de la București, vizită la Victoriabank din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
21:30
O universitate din Republica Moldova și 12 universități din România au fost incluse în clasamentul internațional „World University Rankings” care cuprinde 1150 de universități din 85 de state.  Conform Round University Ranking 2022, Universitatea Tehnică a Moldovei ocupă poziția 660 la nivel mondial şi prima poziție la nivel național, fiind unica universitate din Republica Moldova prezentă în clasamentul internațional „World University Rankings”. În această clasificare, din România sunt prezente 12 universități, clasate pe pozițiile 643 – 930, printre care Universitatea din București, care se află în top la nivel național, urmată de Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și Universitatea Politehnica din București. Round University Ranking măsoară performanța universităților pe baza a 20 de indicatori de performanță în patru categorii: predare (40 %), cercetare (40 %), diversitate internațională (10 %), sustenabilitate financiară (10 %) şi șase domenii de studii: științe umaniste, științe ale vieții, științe naturale, științe tehnice, științe sociale, științe medicale. Articolul Universități din România și Republica Moldova, în clasamentul internațional „World University Rankings” apare prima dată în InfoPrut.
21:30
Furt de amploare la Armata Republicii Moldova. Au dispărut echipamente militare de două milioane de lei. Ministerul Apărării de la Chișinău a anunțat că Procuratura Generală a demarat o cercetare penală în acest caz, transmite TVR Moldova.  Potrivit unor documente apărute în presă, din noiembrie 2021 și până acum, de la Brigada 2 infanterie motorizată din Chișinău au dispărut uniforme militare, veste de protecție, veste tactice, căști de protecție și bocanci. Cea mai mare parte a echipamentului furat face parte dintr-un lot donat de SUA. Într-un comunicat de presă, Ministerul Apărării de la Chișinău anunță că reprezentanți ai Comenduirii militare au desfășurat o cercetare administrativă în acest caz. „Toate materialele acumulate au fost transmise, ulterior, la Inspectoratul de Poliție Buiucani, care a intentat o cercetare penală în acest caz pentru comiterea infracțiunii de sustragere a patrimoniului militar. Totodată, informăm că neajunsurile au fost depistate în timpul procesului de primire-predare a funcției de comandant de unitate. Despre acest caz a fost sesizată Procuratura municipiului Chișinău", se arată în reacția Ministerului Apărării de la Chișinău. Contactat de TVR Moldova, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a confirmat că în acest caz a fost deschis un dosar penal. Nu a putut, totuși, să ne spună dacă există un suspect, fără acordul procurorilor de caz. Ministerul Apărării de la Chișinău a anunțat că oferă tot sprijinul organelor de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor acestui caz deosebit de grav. Articolul Armata R. Moldova, prăduită. Anchetă în cazul unui furt de două milioane de lei apare prima dată în InfoPrut.
20:10
Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, susține că singura soluție pentru problema transnistreană este recunoașterea independenței regiunii separatiste.  În același context, el mai spus că recunoașterea independenței regiunii transnistrene ar fi și „singura cale de a păstra pacea pe pământul nostru". „Se vorbește mult acum despre soluționarea politică a problemei transnistrene - despre niște autonomii, statut special. Sunt convins că soluționarea crizei este posibilă doar într-un caz - dacă va fi recunoscută necondiționat voința poporului transnistrean de a fi independent. Este singura cale de a păstra pacea pe pământul nostru" a declarat Krasnoselski, citat de presa rusă. De asemenea, liderul separatist de la Tiraspol s-a declarat convins că în cazul unei agresiuni militare împotriva regiunii transnistrene, despre care ar fi vorbit public mai mulți oficiali ucraineni, locuitorii regiunii separatiste se vor ridica pentru a se apăra. Amintim că în ultima perioadă în regiunea transnistreană au avut loc o serie de provocări. Acestea au început, la câteva zile după ce un general rus a recunoscut că unul din obiectivele Rusiei ar fi să preia controlul total asupra sudului Ucrainei pentru „o nouă ieșire” către regiunea transnistreană, unde potrivit lui se înregistrează „cazuri de intimidare a vorbitorilor de limba rusă”. Astfel, la 25 aprilie 2022, o serie de explozii au avut loc la sediul așa-zisului minister al securității de la Tiraspol. După care au urmat explozii la un centru radio din satul Maiac, raionul Grigoriopol, dar și alte incidente. Articolul Amenințări voalate de la Tiraspol: „Independența Transnistriei – singura cale de a păstra pacea pe pământul nostru” apare prima dată în InfoPrut.
19:50
Dacă reprezentanții guvernării nu vor identifica rapid o soluție și nu vor înlocui persoanele care s-au compromis cu profesioniști, riscăm să-i vedem din nou la putere pe comuniști și socialiști, a declarat liderul unionist, Vlad Bilețchi, președinte al Asociației „UNIREA-ODIP”. „Eșecul și insuccesul guvernării PAS va însemna revenirea în forță la guvernare a socialiștilor, comuniștilor și celor de la Șor. Vinovăția politică va aparține PAS, însă consecințele vor fi suportate de noi toți. Dacă reprezentanții guvernării nu vor identifica rapid profesioniști și specialiști competenți, toamna sau primăvăra viitoare vor fi alungați de la guvernare. Socialiștii, comuniștii și Șor vor scoate toată republica în stradă, întrucât de gafele guvernării profită în primul rând dușmanii noștri ideologici și dușmanii Republicii Moldova – socialiștii, comuniștii și Șor. Aceștia au început deja să protesteze zilnic în capitală”, a declarat Vlad Bilețchi într-un live pe Facebook. Unionistul i-a îndemnat pe reprezentanții guvernării să uite de orgolii și fotolii, întrucât există foarte mulți profesioniști, inclusiv la alte partide, dornici să ajute la redresarea situației din Republica Moldova. „Noi, unioniștii patrioți, avem un plan anticriză cu soluții pentru fiecare domeniu de activitate, dar nu putem să-l băgăm cu de-a sila. Dacă într-adevăr vreți să găsiți soluții, deschideți ușile și lăsați orgoliile și îngâmfarea”, a mai adăugat Bilețchi. Articolul Vlad Bilețchi: Dacă guvernarea nu va identifica de urgență profesioniști, riscăm să îi vedem din nou la putere pe socialiști și comuniști apare prima dată în InfoPrut.
19:10
Președintele Maia Sandu s-a întâlnit astăzi cu membrii Formației „Zdob și Zdub” și cu frații Vasile și Vitalie Advahov, care au reprezentat Republica Moldova la Concursul „Eurovision 2022”, precum și cu echipa managerială și de creație care a contribuit la prestația lor pe scena de la Torino. „Am urmărit și eu, alături de milioane de oameni, evoluția muzicienilor noștri. Am apreciat talentul, originalitatea și energia cu care au știut să vorbească lumii întregi despre Moldova, despre cultura și tradițiile noastre. Le-am mulțumit încă o dată pentru bucuria ce ne-au adus-o, urcând R. Moldova pe locul șapte al competiției, și i-am îndemnat să rămână în continuare promotori ai Republicii Moldova - Republica oamenilor frumoși”, le-a spus președintele Maia Sandu. Potrivit șefei statului, avem nevoie de acest lucru mai ales acum, când am pornit cu pași hotărâți pe drumul integrării europene - un drum pe care vom reuși inclusiv prin talent și valoare. În semn de apreciere a acestei valori, precum și pentru talent artistic, originalitate și activitate de creație prodigioasă, lui Roman Yagupov și fraților Vasile și Vitalie Advahov i-a fost acordat, astăzi, „Ordinul de Onoare”. De asemenea, șefa statului a acordat Diplome de Onoare pentru toată echipa proiectului „Eurovision-2022”. „Este un gest de recunoștință din partea tuturor cetățenilor R. Moldova, pentru sentimentul de mândrie pe care ne-ați făcut să-l trăim și pentru care vă mulțumim”, a spus președintele Maia Sandu. Lista laureaților poate fi văzută aici. Amintim că Republica Moldova, reprezentată de formația Zdob și Zdub și Frații Advahov, s-a clasat pe locul 7 la Eurovision 2022, acumulând 253 de puncte. „Trenulețul”, melodia interpretată de reprezentanții Republicii Moldova, are un mesaj unionist și a fost a doua cea mai votată piesă de publicul din Europa. Articolul Formația Zdob și Zdub și Frații Advahov, decorații din partea președintelui R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
17:40
Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a venit cu o reacție după ce recent reprezentanta Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că protestele din apropierea Ambasadei Rusiei la Chișinău interferează cu activitatea personalului misiunii diplomatice. În acest sens, oficialul de la Chișinău a îndemnat diplomații străini să se obișnuiască cu faptul că toți cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a protesta, inclusiv la misiunile diplomatice „Facem apel la toate misiunile diplomatice. Diplomați, obișnuiți-vă că în R. Moldova cetățenii au dreptul de a protesta. Obișnuiți-vă cu faptul că în R. Moldova orice cetățean poate protesta în fața Parlamentului, a Guvernului, a Președinției și chiar în fața Ambasadei. Este foarte important. Dacă acest lucru nu este posibil în țara dumneavoastră, atunci să știți că în R. Moldova oricine o poate face", a declarat Igor Grosu în cadrul emisiuni în limba rusă. În ceea ce privește acuzațiile oficialului rus referitor la faptul că „unele structuri ale R. Moldova ar aplica  sancțiuni occidentale anti-ruse în sectorul bancar”, Igor Grosu a precizat aceste sancțiuni sunt respectate pentru că ele sunt importante și pentru sistemul bancar din Republica Moldova. „Noi vom respecta sancțiunile, de exemplu, din sectorul bancar pentru că înțelegem cât sunt importante și pentru sistemul nostru bancar. Așa că scuzați-ne, dar noi nu vom risca cu propriul sistem bancar. De asemenea, nu se poate zbura încolo și înapoi pentru că este problematic. Și acest lucru este clar pentru toată lumea. Același lucru este valabil și în cazul trimiterilor poștale. Poate dacă le-am putea trimite în cosmos ca acestea să aterizeze în Rusia ar fi posibil, dar nu avem această posibilitate. De aceea, aceste declarații temperamentale, ne dau de înțeles că procedăm corect atunci când luăm decizii. Așa că vom reieși din interesele noastre și nu vom crea impedimente pentru cetățenii noștri, sistemul bancar sau cel economic”, a menționat președintele Parlamentului de la Chișinău. Amintim că, acum câteva zile, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia este „sensibilă” la acțiunile și declarațiile autorităților de la Chișinău, insinuând că acestea ar pune la îndoială „angajamentul real al conducerii Republicii Moldova față de statutul de neutralitate”. Astfel, oficialul rus a făcut referire la o serie de acțiuni ale conducerii Republicii Moldova, care ar fi nemulțumit Kremlinul, menționând în acest sens decizia Poștei Moldovei de a sista temporar, din motive tehnice, trimiterile poștale către Rusia, protestele zilnice de la Ambasada Rusiei la Chișinău, dar și faptul că unele structuri ale R. Moldova ar aplica „sancțiuni occidentale anti-ruse în sectorul bancar în domeniul reexportului de mărfuri rusești”. Articolul Președintele Parlamentului de la Chișinău, reacție la ultimele acuzații ale Ministerului rus de Externe apare prima dată în InfoPrut.
15:40
Tronsonul de cale ferată Chișinău-Ungheni ar putea fi modernizat cu sprijinul Franței. Subiectul respectiv a fost discutat astăzi, de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova cu Remy Rioux, directorul general al Agenției Franceze de Dezvoltare.  Părțile au vorbit, în cadrul unei întrevederi la Paris, despre proiectele pe care Agenția Franceză de Dezvoltare le va realiza în Republica Moldova începând cu acest an. „Agenția va oferi R. Moldova suport bugetar și va finanța proiecte de dezvoltare în domenii importante precum energetica, aprovizionarea cu apă și canalizare, irigarea și împădurirea. Am vorbit și despre finanțarea modernizării tronsonului de cale ferată Chișinău-Ungheni, care va permite conectarea rețelei de cale ferată din R. Moldova la rețeaua europeană”, a subliniat președintele Maia Sandu. Potrivit șefei statului, Franța este un partener important al Republicii Moldova, legătura dintre cele două state datorându-se atât apartenenței la spațiul Francofoniei, cât și relațiilor economice, culturale și interumane tot mai puternice. „Proiectele de dezvoltare, pe care Republica Franceză le va realiza în R. Moldova prin AFD, vor consolida și mai mult această prietenie și vor contribui la îmbunătățirea vieții cetățenilor noștri”, a mai specificat președintele Maia Sandu, după întrevederea cu directorul general al Agenției Franceze de Dezvoltare. Amintim că președintele Republicii Moldova a întreprins o vizită de lucru la Paris, acolo unde s-a întâlnit și cu Emmanuel Macron, președintele Franței. Articolul Tronsonul de cale ferată Chișinău-Ungheni ar putea fi modernizat cu sprijinul Franței apare prima dată în InfoPrut.
15:20
Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a participat la cea de-a 132-a Sesiune a Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, care se desfășoară în Italia, la Torino.  Unul dintre subiectele la care a făcut referire șeful diplomației de la Chișinău în discursul său a fost situația gravă a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În acest sens, Nicu Popescu, a exemplificat modul de funcționare al școlilor românești din regiunea transnistreană, cunoscut la CEDO drept grupul Catan. „Îi admirăm pe copiii, familiile, profesorii și personalul tehnic al acestor școli pentru voința de a învăța în limba maternă, în limba română”, a precizat ministrul de Externe de la Chișinău. Amintim că timp de trei decenii, cele opt instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova se confruntă cu numeroase presiuni și intimidări din partea regimului separatist de la Tiraspol. Articolul Ministrul de Externe al R. Moldova, la Torino: Îi admirăm pe copii și profesorii din școlile românești din regiunea transnistreană apare prima dată în InfoPrut.
14:10
Grupul PPE din Parlamentul European susține înființarea unui Grup de sprijin pentru Republica Moldova, la nivelul Comisiei Europene, pentru eficientizarea sprijinului tehnic și financiar al UE în vederea reformelor. „Printre altele, în rezoluția adoptată în Parlamentul European solicităm înființarea la nivelul Comisiei Europene a unui Grup de sprijin pentru Republica Moldova, după modelul celui deja creat pentru Ucraina. Acest mecanism poate juca un rol esențial în eficientizarea sprijinului financiar și tehnic al UE și în furnizarea de asistență multidimensională autorităților Republicii Moldova pentru promovarea reformelor în domenii cheie”, scrie  eurodeputatul Dan Motreanu pe Facebook. Potrivit  accestuia, Republica Moldova este singurul stat non-UE care beneficiază  de un Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „În valoare de până la 600 de milioane EUR, acesta va reprezenta un stimulent important nu numai pentru atenuarea efectelor social-economice provocate de pandemie dar și pentru impulsionarea reformelor de care este nevoie pentru ca Republica Moldova să avanseze către aderarea în UE”, mai precizează politicianul. Potrivit lui, Parlamentul  European urmărește periodic punerea în aplicare a acordului de asociere, care cuprinde un acord de liber schimb aprofundat și cuprinzător, pentru a evalua progresele înregistrate și a oferi orientări pentru următoarele măsuri care trebuie luate. Articolul Eurodeputat al României: Susținem înființarea unui Grup de sprijin pentru Republica Moldova la nivelul Comisiei Europene apare prima dată în InfoPrut.
12:00
O delegație a Poliţiei de Frontieră Române a participat, în perioada 18-20 mai 2022, la o întâlnire de lucru cu Poliția de Frontieră din Republica Moldova. Întrevederea a fost organizată, la Chișinău, de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova şi a vizat continuarea şi consolidarea cooperării cu Poliţia de Frontieră Română. Principalele obiective ale întrevederii au vizat analiza situaţiei operative la frontiera comună, identificarea unor noi mecanisme de interacţiune în scopul combaterii criminalităţii transfrontaliere, cu referire la derularea unui schimb rapid şi complet de informaţii, precum şi organizarea activităţilor echipelor comune de investigaţii pentru cazuri de contrabandă şi criminalitate transfrontalieră. „Din 24 februarie sunt afectate ambele țări la fel de mult, atât România, cât și Republica Moldova. O experiență care a demonstrat că se poate, colegii noștri știu să-și facă meseria profesionist, au dat dovadă de o relație nu doar colegială, dar chiar prietenoasă. Astăzi este important ca instituțiile noastre să conlucreze mai bine, mai mult decât atât, să aibă un dialog permanent deschis. Astfel, vor putea preveni orice amenințare la securitatea ambelor țări”, a declarat șeful Poliției de Frontieră din România. De asemenea, în cadrul întâlnirii de lucru, cei doi oficiali au dezbătut aspecte referitoare la domeniul politicilor de personal, schimbul de experienţă în sfera pregătirii profesionale a angajaţilor dar şi perfecţionarea direcţiilor de cooperare bilaterală. Cu ocazia întrevederii, cele două delegaţii au semnat „Planul privind dezvoltarea cooperării instituţiilor de frontieră ale României şi Republicii Moldova pentru anul 2022”. Întâlnirea vine în sprijinul și întărirea relațiilor de cooperare între Poliţia de Frontieră Română și Poliţia de Frontieră din Republica Moldova şi se înscrie în programul derulat de PFR pentru intensificarea relaţiilor de colaborare inter-instituţională internaţională în domeniul frontalier, în vederea asigurării securităţii frontierelor. Articolul Combaterea criminalității transfrontaliere, printre subiectele discutate de Politia de Frontieră din România și R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
19 mai 2022
23:30
Filmul documentar „O scenă a memoriei  – 100 de ani de Teatru Național la Chișinău”, dedicat istoriei Teatrului Național „Mihai Eminescu”, a fost prezentat în premieră la Chișinău, notează Radio Chișinău. „Timp de 10 ani s-a lucrat la cercetare și am găsit, o să vedeți și în film, imagini inedite cu anul 1924, cu spectatorii, aici în fața teatrului, în fața Clubului Nobilimii, în fața Teatrului Național de atunci. Am găsit în Arhivele de la București vocea marelui actor Costache Antoniu care a fost nouă ani actor la Teatrul Național și povestește cum a fost invitat în 1926 de directorul George Topârceanu să facă parte din trupa teatrului național din Chișinău. Am găsit imagini cu Miluță Gheorghiu în rolul Chiriței jucat pe scena sediului teatrului nostru actual, în 1957, și actorul Constantin Dinulescu care a fost prezent atunci ne-a acordat un interviu”, a declarat regizorul filmului Petru Hadârcă, în cadrul unei conferințe, organizate înainte de proiecție, subliniază sursa citată. Filmul face o incursiune în istorie și demonstrează cu documente de arhivă înființarea Teatrului Național din Chișinău de către mari personalități ale teatrului românesc, la doar câțiva ani după Unirea Basarabiei cu România în 1918. Demonstrează faptul că Teatrul Național de la Chișinău are o identitate românească, contrar propagandei sovietice, comuniste, care a susținut că edificiul a fost construit grație sovieticilor Alexandrov și Smirnov. Documentarul trece în revistă cei mai importanți ani ai istoriei Basarabiei în cei 100 de ani. „Documentarul face referire la perioada sovietică, la valurile de deportări și la încercarea de a induce în mentalul colectiv a ideii de limbă și cultură moldovenească. Unii actori au avut de suferit pentru că vorbeau ”prea românește” în condițiile în care limba română în varianta ei literară a fost interzisă. Românii din Basarabia erau considerați ca trădători, ca popor rău. Stalin a ținut un discurs și a zis că ”închin acest pahar pentru marele popor rus”, apoi i-a numit și pe ucraineni și a zis că de rând cu acestea popoare sunt și popoare rele. În categoria acestor popoare rele bineînțeles că erau și românii”, susține istoricul Elena Negru. Printre protagoniștii documentarului sunt și actori ai Teatrului Național Mihai Eminescu, dar și academicianul Mihai Cimpoi. Filmul, care este realizat de OWH studio cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei Moldova, va avea premiera duminică 22 mai și la București, iar pe 26 mai la Buzău. Articolul Documentarul „O scenă a memoriei –100 de ani de Teatru Național la Chișinău”, prezentat în premieră apare prima dată în InfoPrut.
22:20
Procuratura Generală a intentat un dosar penal pe cazul presupusei coruperi a fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon de către Vladimir Plahotniuc, în vara anului 2019, transmite Anticorupție.md. Decizia respectivă a fost luată a doua zi după ce Curtea de Apel Chișinău a dat curs plângerii fostului deputat Iurie Reniță, obligând procurorii să pornească urmărirea penală în acest caz. „Procurorul general interimar a anulat ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale şi a emis o ordonanţă privind intentarea unui dosar penal. Până acum, nu a fost pornit un dosar penal în acest caz”, a precizat Mariana Cherpec, ofițerul de presă al Procuraturii Generale, pentru portalul Anticorupție.md. Potrivit sursei citate, reprezentanta Procuraturii a mai comunicat că dosarul penal nu a fost intentat pe numele lui Igor Dodon, dar asupra cazului în care figurează mai multe persoane. Amintim că în anul 2020, Iurie Reniță, pe atunci deputat în Parlamentul de la Chișinău, a publicat niște secvențe video în care apar Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc. În imaginile, care ar fi din anul 2019, este surprins momentul în care fostul lider al PD îi oferă socialistului Dodon, pe atunci președinte al R. Moldova, o pungă cu un conținut necunoscut, din care acesta ar urma să plătească „niște salarii” pentru PSRM. Ulterior, Procuratura Anticorupție de la Chișinău a inițiat un proces penal pe acest caz, iar câteva zile mai târziu a anunțat că în rezultatul examinării materialelor acumulate s-a dispus neînceperea urmăririi penale pe motiv că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni. Instituția a precizat că nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei, precum și persoana care a făcut înregistrarea video, fapt determinant pentru urmărirea penală și înaintarea vreunei acuzații. Articolul Procuratura a intentat dosar penal pentru presupusa corupere a lui Dodon de către Plahotniuc apare prima dată în InfoPrut.
22:20
Președintele României a invitat Portugalia să se alăture Platformei de sprijin pentru Republica Moldova. Discuții în acest sens au avut loc astăzi, la București, în cadrul unei întrevederi dintre președintele Klaus Iohannis și premierul portughez, António Costa.  În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat modalitățile de sprijinire a Republicii Moldova, în plan politic, în ceea ce privește cererea sa de aderare la UE, în plan economic și financiar, dar și pentru a face față atât numărului ridicat de refugiați, cât și provocărilor de securitate. Astfel, președintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că România, împreună cu Franța și Germania, urmează să organizeze în perioada următoare o nouă reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova și a invitat Portugalia să se alăture acestor demersuri de sprijinire a Republicii Moldova. În același context, Klaus Iohannis a reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în ceea ce privește aspirațiile legitime de a deveni membri ai UE. Menționăm că, astăzi, și premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu omologul său portughez António Costa, în cadrul căreia s-a discutat despre ajutorul umanitar pe care România îl acordă Ucrainei şi despre măsurile luate în ansamblul UE pentru a putea sprijini atât Ucraina, cât și Republica Moldova şi Georgia. Totodată, oficialii și-au exprimat deschis sprijinul pentru ca fiecare dintre cele trei state să poată să urmeze parcursul de integrare european, bazat pe propriul merit.   Articolul Președintele României, propunere pentru Portugalia privind sprijinirea R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
21:40
Uniunea Europeană investește peste 20 de milioane de euro în regiunile Cahul și Ungheni, a declarat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, în cadrul unui eveniment organizat în contextul Zilei Europei. „Uniunea Europeană împreună cu partenerii săi învestește în jur de 23 de milioane de euro în cele două regiuni cheie pentru întărirea coeziunii teritoriale și economice, pentru un viitor inteligent, verde și durabil. Cea mai mare parte a angajamentului nostru de suport merge către organizațiile societății civile care joacă un rol important în promovarea democrației, fiind un avocat pentru valorile europene și îmbunătățind calitatea vieții cetățenilor Rep. Moldova”, a declarat Mazeiks. Dima Alkati, reprezentanta PNUD în R. Moldova, una din cele două organizații care se ocupă de implementarea proiectelor din programul EU4 Moldova: regiuni-cheie Cahul și Ungheni, susține că, în cele două regiuni, instituția pe care o conduce sprijină financiar 25 de organizații ale societății civile. Anul trecut, în 26 de sate din Cahul și Ungheni, cu sprijinul Uniunii Europene prin Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” au fost lansate aproape 50 de inițiative sau micro-proiecte de dezvoltare. Printre acestea, inițiative de promovare a turismului rural durabil, de dotare a grădinițelor cu echipament smart, de renovare a parcurilor și a stațiilor de așteptare a transportului public; de sprijin pentru afacerile existente – dotarea cu echipament modern a brutăriilor, avicolelor sau mini-întreprinderilor de lactate. Totodată au fost create circa 30 de locuri de muncă. Articolul Uniunea Europeană, investiție de peste 20 de milioane de euro în regiunile Cahul și Ungheni apare prima dată în InfoPrut.
20:50
Ministrul Afacerilor Interne de la Chișinău a avut întrevedere cu președintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională a Senatului României, Nicoleta Pauliuc, în cadrul Palatului Parlamentului. Printre subiecte s-a numărat și o posibilă inițiativă de extindere a centurii de securitate europeană, care să cuprindă și Republica Moldova. Totodată, oficialii au discutat despre „creșterea conștientizării în rândul comisiilor parlamentare europene de apărare, ordine publică și securitate națională, cu privire la nevoia dezvoltării mecanismelor de intervenție în cazul unei crize de securitate, generată de război”. Un alt subiect inclus pe agendă a fost sprijinul legislativ cu privire la dezvoltarea de parteneriate cu privire la tehnologizarea protecției frontierelor și a securității interne. O delegație condusă de Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, efectuează, în perioada 18-20 mai, o vizită de lucru în România. Articolul Inițiativa de extindere a centurii de securitate europeană, care să cuprindă Republica Moldova, discutată de autoritățile de la Chișinău și București apare prima dată în InfoPrut.
19:40
În timpul declarațiilor de presă susținute la Palatul Elysee din Paris împreună cu președintele Maia Sandu, șeful statului francez Emmanuel Macron a declarat că Franța va continua să susțină Republica Moldova și a spus că va crea o comunitate politică la nivelul Uniunii Europene care va permite o apropiere mai mare de comunitatea europeană, transmite Radio Chișinău.  De asemenea, el s-a referit la riscurile agresiunii ruse pentru regiune. „Agresiunea inacceptabilă a Rusiei împotriva Ucrainei constituie o amenințare pentru stabilitatea întregii regiuni și în particular pentru Republica Moldova. Recentele incidente din regiunea transnistreană a Republicii Moldova arată că o posibilă propagare a conflictului din țara vecină nu poate fi exclusă. Franța rămâne în mod particular atentă la situația de securitate din regiune și la fel, este atentă la stabilitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Ca vecin al Ucrainei, Republica Moldova trebuie să facă față unei situației umanitare dificilă”, a declarat președintele Franței. La rândul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a referit la parcursul european la Republicii Moldova, dar și la relațiile bilaterale. „Dorim să aderăm la UE și vom continua demersul nostru cu determinare și demnitate. Salut inițiativa președintelui Macron de a crea o comunitate care va veni să sprijini inițiativa Republicii Moldova de aderare la UE. Vedem viitorul nostru în UE, ca o opțiune strategică de a rămâne în lumea liberă. Înțelegem că e o cale lungă, nu căutăm scurtături, sunt pregătiți de muncă”, a subliniat șefa statului. Maia Sandu a apreciat că există o bună cooperare cu Franța, inclusiv pe pe domeniul justiției. De asemenea, președintele Republicii Moldova a mulțumit Franței pentru ajutorul oferit în criza refugiaților. Președintele Maia Sandu a început astăzi o vizită la Paris după cea de la Bruxelles, unde a avut întrevederi cu înalți oficiali europeni și a ținut un discurs în Parlamentul European. Articolul Președintele Franței: Agresiunea inacceptabilă a Rusiei împotriva Ucrainei, o amenințare pentru stabilitatea întregii regiuni și, în particular, pentru R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Formația Zdob și Zdub și Frații Advahov ar putea primi titlul de cetățeni de onoare ai municipiului Iași, a anunțat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, pe pagina de Facebook. „Eurovisionul este despre unitate europeană, solidaritate și compasiune între țări și între oameni. Am propus să acordăm titlul de cetățean de onoare pentru formațiile Zdob și Zdub și Frații Vitalie Advahov și Vasile Advahov, care au reprezentat Republica Moldova la Eurovision, cu melodia „Trenulețul”. Piesa promovează și coridorul feroviar Iași-Chișinău-Odessa și legătura dintre România-Republica Moldova-Ucraina, creând un culoar de comunicare și cooperare între comunitățile noastre”, a scris Alexe în postare. Potrivit lui, proiectul de hotărâre va fi supus aprobării în ședința ordinară din 25 mai. „Suntem foarte onorați! Vă mulțumim mult!!!”, a comentat la postare Vasile Advahov. Formaţia „Zdob şi Zdub” și Fraţii Advahov au reuşit să se claseze pe locul 7 la concursul Eurovision Song Contest 2022, cu 253 de puncte. Juriul a oferit în total 14 puncte R. Moldova. Din partea publicului, formaţia „Zdob şi Zdub” și Fraţii Advahov au primit 239 de puncte. Articolul Formația Zdob și Zdub și Frații Advahov ar putea primi titlul de cetățeni de onoare ai Iașiului apare prima dată în InfoPrut.
18:10
Ministerul Inovației și Tehnologiilor al Ungariei a acordat R. Moldova încă 1000 de autorizații de tranzit fără plata taxei rutiere pentru unitățile de transport EURO III, a anunțat ministrul Infrastructurii de la Chișinău, Andrei Spînu. „Autorizațiile sunt valabile până la 31 ianuarie 2023. Mulțumesc colegilor din Ungaria. Este a doua mărire de contingent pentru transportul de mărfuri, după 24 februarie curent”, a menționat ministrul Andrei Spînu într-o postare pe pagina de Facebook. Anterior Ungaria a mai acordat o cotă suplimentară de 1.000 de autorizații, pentru efectuarea transportului în tranzit pe teritoriul ungar cu unitățile de transport EURO III. Articolul Ungaria a acordat R. Moldova o mie de autorizații de tranzit fără plata taxei rutiere apare prima dată în InfoPrut.
16:40
Şase plaje din staţiunile Năvodari, Mamaia, Eforie şi Olimp au primit distincţia Steagul Albastru în 2022 din partea Fundaţiei de Educaţie pentru Mediu, cu o plajă în plus faţă de anul precedent, informează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, potrivit Agerpres. „În urma verificării îndeplinirii criteriilor de acordare a Steagurilor Albastre, documentaţia trimisă, care include şi declaraţia juriului naţional de evaluare a îndeplinirii criteriilor programului, precum şi cele şase aplicaţii, a fost evaluată de către juriul internaţional, iar toţi cei şase aplicanţi au primit eticheta Steag Albastru pentru sezonul turistic 2022”, se precizează în comunicatul MAT. Plajele care au primit această distincţie sunt: „Vega Vintage” din staţiunea Mamaia, „Marina Regia” din Năvodari, „Phoenicia” din Năvodari, „Citadel” din Eforie, „Azur” din Eforie şi „Phoenicia Blue View” din Olimp. Steaguri albastre sunt acordate plajelor organizate pe baza unei liste de criterii stricte, inclusiv calitatea apei, servicii precum echipamente de prim-ajutor, acces pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi practici ecologice. Steagul Albastru este printre cele mai recunoscute etichete ecologice voluntare din lume acordate plajelor, porturilor de agrement şi operatorilor de turism durabil. Programul „Steagul Albastru - Blue Flag” a fost iniţiat în anul 1987, Anul European al Mediului, de către Fundaţia de Educaţie pentru Mediu, cu scopul de a premia plajele şi porturile de agrement pentru calitatea lor, precum şi de a impulsiona autorităţile publice locale şi sectorul privat în a lua măsuri pentru îmbunătăţirea zonei de coastă. Articolul Şase plaje din România au primit Steagul Albastru în 2022 apare prima dată în InfoPrut.
16:40
Parlamentul European a solicitat joi, într-un nou vot în plen, ca Uniunea Europeană să acorde Republicii Moldova statutul de stat candidat la Uniunea Europeană, transmite CaleaEuropeană.ro. Eurodeputații au adoptat raportul anual de punere în aplicare a acordului de asociere a UE cu Republica Moldova, cu 512 voturi pentru, 43 împotrivă și 39 de abțineri, documentul fiind votat la o zi distanță după ce membrii Parlamentului European au ascultat și aplaudat discursul istoric al președintelui Maia Sandu, în care aceasta a pledat pentru acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE, definind o astfel de decizie ca fiind „luminița de la capătul tunelului”. În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, deputații europeni solicită, prin votul de joi, ca Uniunea Europeană să ofere mai mult sprijin strategic Republicii Moldova în urma cererii de aderare la UE, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. Pe lângă înrăutățirea peisajului de securitate, textul recunoaște că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a afectat în mod disproporționat R. Moldova vecină. Economia acesteia a fost afectată de pierderea oportunităților de import și export și de creșterea rapidă a prețurilor la energie. De asemenea, R. Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor dintre toate statele, punând serviciile sale publice sub o presiune enormă. Declanșată de invazia rusă, cererea oficială de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană din 3 martie a fost salutată de deputații europeni, deoarece „confirmă parcursul european al statului”. Aceștia solicită instituțiilor UE să acorde statutul de candidat la UE R. Moldova, alături de Ucraina și Georgia, în conformitate cu articolul 49 din TUE și „pe baza meritelor”. Între timp, Uniunea Europeană și R. Moldova ar trebui să continue să lucreze la integrarea republicii în piața unică a UE. Comisia Europeană, la rândul său, trebuie să asiste R. Moldova în pregătirea unei strategii credibile de preaderare pentru aderarea la UE. Deputații europeni subliniază, de asemenea, necesitatea unui sprijin mai strategic al UE pentru R. Moldova, de exemplu prin crearea unui nou grup de sprijin al Comisiei pentru acest stat, similar celui existent pentru Ucraina. Continuarea reformelor cheie Raportul subliniază, de asemenea, că cererile de aderare la UE ale Ucrainei, R. Moldova și Georgiei deschid un nou capitol în integrarea lor europeană, care ar trebui să se caracterizeze prin eforturi sporite de punere în aplicare a acordurilor de asociere existente și a zonelor de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare. În timp ce salută progresele inițiale ale programului ambițios de reforme al actualului guvern, deputații europeni încurajează cu tărie autoritățile de la Chișinău să lucreze la alinierea ireversibilă a R. Moldova la UE. Aceasta include avansarea reformelor în domeniul justiției și al statului de drept, precum și combaterea corupției și a structurilor oligarhice. Textul subliniază, de asemenea, necesitatea ca Guvernul să continue să îmbunătățească mijloacele de trai și standardele de viață ale cetățenilor R. Moldova, pentru a preveni „exodul creierelor” în curs de desfășurare, și să restabilească încrederea oamenilor în instituțiile statului. Transnistria În cele din urmă, deputații europeni își exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la seria recentă de incidente de securitate din regiunea separatistă Transnistria, susținută de Rusia, și le condamnă ca fiind acte periculoase de provocare întreprinse într-o situație de securitate extrem de volatilă. Ei își reiterează sprijinul pentru o soluționare cuprinzătoare și pașnică a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. „Uniunea Europeană trebuie să acorde de urgență statutul de stat candidat Republicii Moldova și Ucrainei. Acesta este un mesaj cu trei posibili destinatari. Este un mesaj către lume că Uniunea Europeană îi sprijină pe cei cu care împărtășim aceleași valori într-un mod concret, tangibil și angajat. Este un mesaj pentru Putin și pentru toți dictatorii din lume, că vom rămâne uniți în fața oricărei agresiuni și că vom deveni mai puternici prin astfel de acțiuni. Mai presus de toate, este și un mesaj pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru cei care au ales un drum european, că Europa îi vede, îi aude și nu îi va abandona”, a declarat raportorul Dragoș Tudorache (Renew Europe, România). O delegație de eurodeputați a vizitat R. Moldova în perioada 31 martie – 2 aprilie. Ei s-au întâlnit cu conducerea politică a Republicii Moldova, inclusiv cu președintele Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu, prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Apărării Anatolie Nosatîi. La precedenta sesiune plenară din perioada 2-5 mai, Parlamentul European a solicitat statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Republicii Moldova statutul de stat candidat la UE. Articolul Parlamentul European insistă ca R. Moldova să primească statutul de stat candidat la UE apare prima dată în InfoPrut.
16:20
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi, în cadrul vizitei sale la Bruxelles, o întrevedere cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Astfel, părțile au vorbit despre impactul major al războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova și a regiunii în ansamblu. În cadrul discuțiilor, Maia Sandu a apreciat deschiderea instituțiilor europene de a sprijini Republica Moldova în gestionarea crizelor cu care se confruntă statul. „Am solicitat, în acest context, abolirea cotelor de export pentru produsele moldovenești și sprijin pentru achiziționarea de fertilizanți, necesari pentru lucrările agricole. De asemenea, contăm pe transferarea mai rapidă a primei tranșe de ajutor bugetar, care va sprijini eforturile Guvernului de recuperare a economiei și asigurarea securității energetice al R. Moldova. Uniunea Europeană este cel mai important partener economic și de dezvoltare al Republicii Moldova, iar integrarea europeană înseamnă un impuls puternic pentru modernizarea sectoarelor-cheie și pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor noștri”, a specificat președintele Maia Sandu. Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află într-o vizită de lucru la Bruxelles, în cadrul căreia s-a întâlnit cu mai mulți oficiali ai instituțiilor UE, printre care și Charles Michel, președintele Consiliului European, Roberta Metsola, președintele Parlamentului European și Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate. Totodată, miercuri, 18 mai, șefa statului a ținut un discurs în plenul Parlamentului European, prin intermediul căruia a făcut un apel la țările Uniunii Europene să susțină aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Articolul Maia Sandu, după întrevederea cu președintele Comisiei Europene: Am solicitat abolirea cotelor de export pentru produsele din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.