Siegfried Mureșan: Procesul de aderare la UE a început, există voință de ambele părți, R. Moldova are perspectivă europeană, sunt sigur că RM va primi statul de țară-candidată la aderare (VIDEO)

Radio Chisinau, 14 mai 2022 13:15

Vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, și președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, Siegfried Mureșan, au declarat în cadrul unei conferințe de presă că Republica Moldova este pregătită pentru a primi statul de țară candidată la aderare în UE.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 8 ore
19:55
În contextul participării la sesiunea ministerială a Consiliului Europei, viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a discutat cu Emine Dzhaparova, viceministrul Afacerilor Externe a Ucrainei, a relatat pentru MOLDPRES Biroul de presă al MAEIE.
19:25
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit sâmbătă că țara sa se apără în războiul declanșat de Rusia cu 700.000 de militari, scrie Ukrainska Pravda.
Acum 12 ore
18:30
Cel puțin 10 persoane au murit și circa două milioane sunt izolate în urma unor inundații nemaiîntâlnite de aproape două decenii în nord-estul Bangladesh-ului, au anunțat sâmbătă autoritățile, potrivit AFP.
17:50
Rusia a interzis sâmbătă intrarea în această țară pentru un număr de 963 de cetățeni americani, printre care președintele SUA Joe Biden și secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancțiunile impuse de SUA după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei, relatează agențiile Reuters și EFE.
17:25
Ca urmare a acțiunilor de urmărire penală și de investigație, desfășurate în perioada 18-21.05.2022, ofițerii CNA și SIS, sub conducerea procurorilor anticorupție, au reținut 3 persoane, acestea fiind bănuite de comiterea infracțiunii de trafic de influență în proporții deosebit de mari.
16:55
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a obținut dovezi de necontestat ale implicării invadatorilor ruși în bombardarea gării din Kramatorsk pe 8 aprilie, când 61 de persoane au fost ucise și alte 121 au fost rănite – scrie UNIAN.
16:35
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acordat astăzi Diplome de Onoare pentru Cosmin Ciorbă, elev în clasa a 11-a la Liceul „Ion Creangă”, și Andrei Copaci, elev în clasa a 12-a la Liceul „Prometeu-Prim” din capitală. Diplomele le-au fost oferite pentru locul III, cu care s-au întors recent de la „Regeneron ISEF”, un Concurs internațional de științe și inginerie din SUA, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.
16:15
Mii de ucraineni încearcă să fugă din zonele ocupate de ruși, unde trăiesc sub teroare și focuri de armă. "Rușilor le place să tragă. Nu au ce face, trag în aer și li se pare amuzant că toată lumea se ascunde", spune un bărbat. Alții vorbesc despre disparițiile inexplicabile ale ucrainenilor noaptea: "Noaptea se aud țipete apoi auzi că cineva a fost răpit sau ucis".
15:55
Familia regală britanică oferă găzduire familiilor ucrainene forțate să își părăsească țara din cauza războiului, la fel ca mii de alți britanici generoși, susține publicația britanică Daily Express, potrivit DPA.
15:40
Președintele american Joe Biden a semnat legea adoptată joi de Congres ce prevede un pachet gigantic de 40 de miliarde de dolari pentru efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei, a anunțat sâmbătă Casa Albă, citată de France Presse și Reuters.
15:00
Absolvenți de licee și colegii, elevi din clasele liceale și părinții acestora au putut studia ofertele educaționale ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și condițiile de admitere, sâmbătă, la Ziua Ușilor Deschise desfășurată de instituție. Vizitatorii au mers și la Clinica Stomatologică Universitară, transmite IPN.
14:45
În primul trimestru al acestui an, volumul lucrărilor de construcții în Rep. Moldova s-a diminuat cu circa 5 la sută față de aceeași perioadă a anului 2021, iar în raport cu perioada similară a anului 2020, scăderea este și mai semnificativă, de aproape 13%, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS).
14:35
Președintele Ucrainei le cere țărilor partenere să recunoască legal că Rusia trebuie să fie responsabilă financiar pentru crimele pe care le-a comis. Liderul de la Kiev vorbește despre crearea unui mecanism, prin care cei care au suferit din cauza acțiunilor Rusiei să poată primi compensații.
Acum 24 ore
14:10
Azovstal, ultimul bastion apărat de forțele ucrainene în Mariupol, a intrat sub controlul Rusiei. Moscova a anunțat că oțelăria a fost "eliberată complet", după ce și ultimii militari ucraineni s-ar fi predat, iar vestea a fost transmisă președintelui Vladimir Putin. Informația nu a fost confirmată și din surse independente. Familiile luptătorilor de la Azovatal care s-au predat, se tem pentru viețile acestora.
13:55
Primăria Chișinău informează că specialiștii municipalității elaborează o dispoziție de revocare a autorizației de desființare a clădirii hotelului Național ca urmare a încălcărilor depistate la fața locului, transmite IPN.
13:35
Sheriff Tiraspol și Sfântul Gheorghe Suruceni se vor întâlni sâmbătă, 21 mai, pentru a treia oară în ultimii 4 ani într-o finală a Cupei Moldovei la fotbal.
13:05
Un nou lot de ajutor umanitar a fost oferit de Republica Moldova Ucrainei, pentru oamenii aflați în dificultate. Opt camioane cu produse au fost escortate de angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în țara vecină, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne, transmite IPN
12:50
Una dintre principalele facilități de antrenament pentru biatlon și sporturi de iarnă din Ucraina încearcă să revină după distrugerea rusă, scrie într-un articol publicat pe site-ul IBU, biatlonista din Rep. Moldova, Alla Ghilenko, născută într-o localitate din apropiere de orașul Cernihiv.
12:40
Potrivit unor analiști și oficiali occidentali, tacticile rusești din primele luni ale războiului înseamnă că stocurile lor de muniție de precizie sunt acum serios epuizate, scrie hotnews.ro.
12:05
De sâmbătă dimineață, Finlanda a rămas fără gaze rusești. Anunțul a venit de la compania națională de gaze, după ce statul nordic a refuzat să facă plata în ruble, cum a cerut Kremlinul.
11:50
Aproximativ 80 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în 11 țări, a comunicat Organizația Mondială a Sănătății, care a avertizat că numărul ar putea crește. Potrivit OMS, alte 50 de cazuri suspecte sunt investigate, dar nu au fost făcute precizări despre țările unde sunt acestea. În acest context, reprezentanții OMS s-au întrunit într-o reuniune de urgență și au anunțat că ședințele vor continua zilnic în următoarea perioadă, se arată într-un comunicat al organizației.
11:35
Vremea devine instabilă, cu regim termic neomogen: sâmbătă temperaturile vor urca până la +32 grade Celsius, iar duminică vor scădea până la +23. Luni se va răci și mai mult, transmite IPN.
11:15
Majoritatea românilor percep Rusia drept un stat inamic, iar războiul din Ucraina este considerată o problemă critică sau importantă pe termen mediu și lung la adresa României - sunt concluzii studiului Avangarde, realizat în luna mai.
11:15
Caravana Europeană, organizată cu prilejul Zilei Europei, va ajunge pe 22 mai la Cetatea Soroca, unde va avea loc prezentarea proiectelor de succes și a oportunităților de finanțare din partea Uniunii Europene și a Băncii Europene de Investiții, precum și discuții deschise cu beneficiarii proiectului „Livada Moldovei”, transmite IPN.
11:00
Liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a transmis un proiect de lege spre aprobare Sovietului Suprem care să reglementeze utilizarea dronelor în regiune.
10:45
SUA vor menține, cel mai probabil, 100.000 de soldați staționați în Europa în viitorul apropiat, dacă tensiunile cu Moscova nu vor escalada. Numărul lor ar putea crește însă, dacă Rusia va amenința Suedia, Finlanda sau membrii NATO, au declarat mai mulți oficiali americani citați de CNN.
10:30
Inspectorii postului vamal Leușeni, au prevenit treisprezece tentative dintre acestea, care în rezultatul controlului vamal au depistat următoarele bunuri nedeclarate organului vamal: articole vestimentare, încălțăminte, ceasuri, articole cosmetice, articole chimice de menaj, mărfuri pentru electricitate în asortiment, balamale, robinete, ceară de albini – toate în cantități comerciale, precum și piese auto uzate, tablouri în rame susceptibile de a prezenta valoare culturală ș.a.
10:20
Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Titus Corlățean, l-a primit pe însărcinatul american cu afaceri la București, David Muniz, informează Radio România, cu precizarea că discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat și situația din Rep. Moldova.
10:05
În Rep. Moldova astăzi este marcată Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice. Evenimentul va demara cu o Cursă Olimpică, la care vor participa elevi și studenți, medaliați și participanți ai Jocurilor Olimpice, președinți și antrenori ai Federațiilor Naționale Sportive.
09:55
Prognoze sumbre din partea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Ministrul Viorel Gherciu spune că scumpirile la produsele agroalimentare ar putea continua. Potrivit oficialului, o mare parte din prețul produselor alimentare o constituie valoarea resurselor energetice și cea a fertilizanților, prețul ambelor componente fiind în creștere, notează IPN.
09:35
Rusia susține că a preluat controlul fabricii de oțel Azovstal din orașul-port asediat Mariupo și că ultimii luptători ucraineni s-au predat. Între timp, luptele grele continuă în estul Ucrainei, unde rușii atacă zone rezidențiale. loviturile rusești lovind structuri civile. Cel puțin opt persoane, printre care un copil, au fost rănite într-un atac cu rachete ruse asupra unui centru cultural recent reconstruit la Lozova, în estul Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris acest atac ca fiind „răul absolut”.
09:20
Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, a declarat ministrul de externe britanic Liz Truss, citată de BBC.
09:10
Președintele Maia Sandu califică drept un exercițiu democratic acțiunile de protest ale opoziției parlamentare. Șeful statului spune că opoziția își poate manifesta nemulțumirea față de procesele inflaționiste din țară, însă le amintește opozanților puterii că războiul este cauza principal a inflației și el a fost declanșat de Federația Rusă. În același timp, Maia Sandu cere procuraturii corectitudine maximă în dosarele cu implicarea liderilor opoziției pentru a dispersa zvonurile că acestea ar avea tentă politică, notează IPN.
Ieri
20:25
Autoritățile de la Chișinău trebuie să identifice comunicatori în instituții publice cheie care să poată informa eficient populația și să evite panica în vremuri de criză. La fel, autoritățile centrale trebuie să atragă mai multă atenție nevoilor la nivel local și să valorifice expertiza presei și ONG-urilor de la acest nivel. De această părere este Angela Grămadă, președintă a Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Globale.
19:55
În aprilie situația pe piața valutară s-a îmbunătățit. Cererea netă de valută din partea agenților economici a fost acoperită în proporție de 67,6% prin oferta netă de valută de la persoanele fizice, transmite IPN cu referire la Banca Națională a Moldovei.
19:45
Săptămâna viitoare va fi caracterizată de vreme instabilă, care va încadra temperaturi caniculare și ploi cu descărcări electrice, și vreme rece, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).
19:30
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care amenință de o săptămână că va bloca extinderea NATO cu Suedia și Finlanda, urmează să aibă sâmbătă o convorbire telefonică cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a anunțat el vineri, relatează AFP.
19:05
O mică berărie finlandeză din orașul Savonlinna, situat la câteva zeci de kilometri de granița cu Rusia, a lansat berea NATO pentru a marca cererea Finlandei de aderare la alianța nord-atlantică, potrivit Reuters, citată de hotnews.ro.
19:05
Tot în marja participării la cea de-a 132-a Sesiune a Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, care se desfășoară în aceste zile în Italia, la Torino viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu discutat cu ministrul federal al afacerilor externe și internaționale al Austriei, Alexander Schallenberg.
18:55
Comunitatea Madrid a raportat 23 de posibile infecții cu această boală, dar Spania nu a fost singura țară în care au fost înregistrate cazuri. Variola maimuțelor este o boală care, în ciuda faptului că nu este considerată deosebit de contagioasă, a declanșat alarmele serviciilor de sănătate din țările în care au fost depistate cazuri, scrie publicația spaniolă Cadena Ser.
18:45
Gigantul energetic rus Gazprom a informat Finlanda că va opri livrările de gaze naturale începând de sâmbătă dimineață, a anunțat vineri, 20 mail, întreprinderea finlandeză însărcinată cu importul de gaze naturale din Rusia, Gasum.
18:30
La Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău va avea loc, sâmbătă, 21 mai, la ora 18.00, spectacolul ”Pomul vieții” de Dumitru Matcovschi, în regia lui Alexandru Cozub, informează MOLDPRES.
18:20
Deputata Partidului Șor, Marina Tauber, se așteaptă să-i fie ridicată imunitatea și să fie reținută, apoi arestată. Ea spune că nu îi este frică de un asemenea scenariu. Într-un demers adresat procurorului general interimar, Dumitru Robu, Marina Tauber precizează că „nu se eschivează de la urmărirea penală, nu contraface probe, nu periclitează mersul anchetei, iar temei pentru reținerea sa nu există”, transmite IPN.
18:00
Atacul la adresa președintelui Vladimir Putin, formulat în fața unei mulțimi de mii de oameni, i-a adus lui Iuri Șevciuk, solistul formației DDT, acuzația de „discreditare” a armatei ruse, scrie The Moscow Times, citată de Libertatea.ro.
17:50
De astăzi, pe perioada stării de urgență, mijloacele de transport fără marfă pot traversa frontiera moldo-română, la ieșire din Republica Moldova, și prin posturile vamale Costești și Cahul. Excepție se aplică pentru mijloacele de transport (remorci, semiremorci, cisterne) de tip termos/refrigeratoare, transmite IPN.
17:40
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit astăzi cu membrii Formației „Zdob și Zdub” și cu frații Vasile și Vitalie Advahov, care au reprezentat R. Moldova la Concursul „Eurovision 2022”, precum și cu echipa managerială și de creație care a contribuit la prestația lor pe scena de la Torino, se arată într-un comunicat al Președinției.
17:30
Direcția analitică a Centrului Național Anticorupție a elaborat un studiu privind profilul infractorului acuzat de fapte de corupție în anul 2021. Documentul reprezintă o analiză a circa 140 de sentințe în privința a 180 de inculpați, pronunțate de instanțele judecătorești pe cauzele de corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență, luare de mită, precum și primirea de remunerații ilicite pentru îndeplinirea lucrărilor legate de deservirea populației, în perioada ianuarie-decembrie 2021.
17:15
Forța Aliată de Supraveghere Terestră (Alliance Ground Surveillance Force, AGSF) din cadrul NATO și-a demonstrat din nou în ultimele zile capacitatea de a efectua zboruri de tip ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) pentru Alianță în timpul misiunilor pe distanțe lungi de-a lungul flancului estic al NATO, transmite Defenseromania.ro.
17:00
Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a calificat afirmațiile Rusiei, conform cărora „Ucraina vinde grâne Occidentului în schimbul armelor”, drept „manipulări grosolane ale realității”. Aurescu a făcut declarația, joi, la ONU, după ce reprezentantul permanent al Rusiei, Vasili Nebenzia, a susținut că are suspiciuni că grânele din Ucraina sunt „pompate în hambarele țărilor europene la schimb pentru armele furnizate de Occident”, transmite DIGI24.ro.
17:00
Compania petrolieră de stat rusă Rosneft a declarat vineri că fostul cancelar german Gerhard Schröder și omul de afaceri german Matthias Warnig au informat-o că nu mai pot continua să facă parte din consiliul de administrație, relatează Reuters, potrivit CaleaEuropeana.ro.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.