Alina Radu: „Serviciile secrete ruse l-au distrus pe Sf. Gheorghe” (Revista presei)

Radio Chisinau, 14 mai 2022 12:15

Revista prese - 14 mai 2022

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 5 minute
16:35
Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentul rus ar putea modifica legea pentru a permite recrutarea în armată a cetățenilor ruși de peste 40 de ani, dar și a cetățenilor străini de peste 30 de ani, informează Reuters, potrivit DIGI24.ro.
16:35
Primăria municipiului Chișinău informează că în prezent specialiștii din cadrul municipalității elaborează dispoziția de revocare a autorizației de desființare a clădirii, ca urmare a încălcărilor depistate la fața locului. Astfel, ieșind în teren, specialiștii din cadrul Direcției generale arhitectură și relații funciare și ai Direcției transport public și căi de comunicație au depistat mai multe nereguli, inclusiv ce ține de amplasarea gardului pe drumul public și stoparea circulației rutiere, fără a avea vreun temei juridic. „Pentru aceste lucrări, dar și pentru sistarea circulației pe partea carosabilului, nu a fost emisă o dispoziție de către Primărie. În lipsa unei astfel de dispoziție, poliția trebuia să se implice imediat pentru a stopa încălcările comise. Agenția de Supraveghere Tehnică urmează să verifice declarația de începere a lucrărilor și faptul dacă antreprenorul general deține proiect de execuție a lucrărilor de demolare coordonat în modul stabilit de legislație. În ceea ce privește revendicarea dreptului de proprietate asupra clădirii, Agenția Proprietății Publice, ar trebui să facă lumină în acest caz și să întreprindă măsurile de apărare a interesului Statului. Solicităm organelor de stat să intervină imediat la demontarea și evacuarea gardului”, se arată într-un comunicat la Primăriei.
Acum 10 minute
16:25
Comisia Electorală Centrală prezintă informații despre numărul de alegători în cele 10 localități din țară unde, la 29 mai 2022, vor avea loc alegeri locale noi.
Acum 30 minute
16:15
Cancelarul german, Olaf Scholz, și-a exprimat deschiderea față de modificarea tratatelor Uniunii Europene, dar a atras atenția asupra pericolului unei contemplări a chestiunilor instituționale europene. 
Acum o oră
16:00
Tot în marja participării la cea de-a 132-a Sesiune a Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, care se desfășoară în aceste zile la Torino, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a avut o întrevedere cu Livia Leu, secretarul de stat al Departamentului Federal pentru Afaceri Externe al Confederației Elvețiene.
15:55
Ambasada americană de la Moscova a declarat vineri că este surprinsă dar nu jignită de propunerea autorităților locale de a redenumi o intersecție din apropiere „Piața Apărătorilor Donbasului”, sugerând că numele este în onoarea soldaților ucraineni, relatează National Post, potrivit hotnews.ro.
15:45
Membrii Comisiilor juridice și Comisiilor pentru politică externă din Parlamentul Republicii Moldova și Senatul României au participat, astăzi, la o ședință comună care s-a desfășurat la Iași, România.
Acum 2 ore
15:35
În marja celei de-a 132-a Sesiuni a Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a desfășurat o întrevedere cu Marija Pejčinović Burić, cu secretarul general al Consiliului Europei.
15:35
Comisia Electorală Centrală a luat act, în ședința de astăzi, de informația din rapoartele privind finanțarea campaniei electorale a alegerilor locale noi, pentru perioada 7-13 mai 2022, prezentate de concurenții electorali Partidul Democrat din Moldova, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Partidul Politic „Șor”, Partidul Liberal și Partidul Politic ,,Puterea Oamenilor”, Partidului politic Partidul Nostru și Partidului Liberal Democrat din Moldova, se arată într-un comunicat al CEC.
15:25
Mariana Durleșteanu demisionează din funcția de președinte al Partidului Legii și Dreptății. Aceasta precizează că demisia din cadrul formațiunii nu înseamnă renunțarea la politică, transmite IPN, transmite IPN.
15:15
În municipiul Bălți a fost deschis primul Centru regional de asistență a copiilor victime ale infracțiunilor. Instituția socială este un adăpost pentru minorii care au fost victime sau martori ai infracțiunilor cu caracter sexual, trafic de copii sau violență în familie și au nevoie de suport. Instituția oferă serviciile juridice, medicale și sociale copiilor din municipiul Bălți și 11 raioane din nordul țării, transmite IPN.
15:05
Șase suspecți, printre care medici și farmaciști, sunt cercetați penal pentru punerea în circulație ilegală a substanțelor narcotice în proporții mari pe teritoriul raionului Comrat. Polițiștii au efectuat 13 percheziții la domiciliile și birourile suspecților, transmite IPN.
14:40
Forțele militare ucrainene au publicat pe rețelele sociale o înregistrare care arată distrugerea unui vehicul al armatei ruse plin cu rachete termobarice. Vehiculul de aprovizionare a fost distrus cu o rachetă antitanc de producție ucraineană.
Acum 4 ore
14:30
Președintele parlamentului, Igor Grosu, i-a avertizat pe diplomații străini că cetățenii moldoveni au dreptul de a protesta, inclusiv la misiunile diplomatice. Potrivit agenției Infotag, el a spus acest lucru ca răspuns la plângerile reprezentantului ministerului de externe al Rusiei, Maria Zaharova, care a spus că protestele din apropierea ambasadei Rusiei la Chișinău interferează cu activitatea personalului misiunii diplomatice.
14:20
Comisia Europeană lucrează la un raport privind pregătirea Republicii Moldova de a deveni candidat la aderarea la UE. Potrivit Infotag, acest lucru a fost declarat de Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Oliver Varhelyi.
14:15
Ministerul Mediului informează că nivelul radioactivității pe teritoriul Republicii Moldova este în continuare stabil. Agenția de Mediu monitorizează continuu nivelul de radiație și afirmă că nu înregistrează nici o creștere. Valoarea maximă admisibilă este de 0,25 μSv/h.
14:10
Din Armata Națională a Republicii Moldova a fost furat echipament militar. Ministerul Apărării nu comunică deocamdată despre ce echipament este vorba, în ce perioadă a fost acesta sustras și nici valoarea acestuia.
14:00
Franța, prin intermediul Agenției Franceze de Dezvoltare, ar putea finanța construirea ecartamentului european pe tronsonul de cale ferată Chișinău-Ungheni.
13:55
Diplomația este cea mai importantă etapă acum pentru Republica Moldova, până în iunie, când Comisia Europeană va oferi aviz referitor la posibilitatea de a primi statut de țară candidată. În prezent, atât autoritățile de la Chișinău, cât și cei care cred în cauza Republicii Moldova trebuie să promoveze această idee. Părerea a fost exprimată de eurodeputatul Dragoș Tudorache, raportor în Parlamentul European pentru Republica Moldova.
13:50
Participarea Rep. Moldova la Summit-ul G7 de săptămâna trecută și reziliența în domeniul securității și apărării a fost tema unei noi dezbateri organizate de agenția de presă IPN. Experții s-au referit la războiul din Ucraina precum și la riscurile de securitate create de această criză pentru Rep. Moldova. 
13:35
Casa Albă lucrează pentru a dota Ucraina cu rachete anti-navă avansate pentru a ajuta la anihilarea blocadei navale a Rusiei, au declarat mai mulți oficiali pentru Reuters, deși există temeri că livarea de arme ce pot scufunda navele de război rusești ar intensifica conflictul, transmite hotnews.ro.
13:05
Vizita la București a delegatiei MAI, condusă de ministrul Ana Revenco, a continuat cu o întâlnire cu omologul din România, ministrul Nicolae Lucian Bode și o vizită la Serviciul de Telecomuncații Speciale al României (STS).
13:00
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a participat la cea de-a 132-a Sesiune a Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, care se desfășoară în Italia, la Torino. În intervenția sa, șeful diplomației de la Chișinău a subliniat faptul că țara noastră susține importanța respectării valorilor și principiilor europene, amintind aspirațiile care au stat la baza creării Consiliului Europei, de edificare a păcii pe continentul european și neadmiterea repetării atrocităților trecutului.
12:50
Universitatea Tehnică din Moldova va lansa în spațiu, în luna iunie, primul satelit moldovenesc. Acesta va fi lansat din Statele Unite, iar NASA a publicat o descriere a obiectului spațial produs la Chișinău într-un proiect finanțat de agenții spațiale internaționale, dar și de autoritățile moldovene. Din iulie, satelitul ar urma să transmită către Moldova primele informații și imagini de pe orbită. Reporterul Radio Chișinău, Eugen Urușciuc a stat de vorbă cu rectorul Universității Tehnice, doctorul habilitat Viorel Bostan și vine cu detalii.
12:40
Comisia Unificată de Control s-a întrunit la 19 mai 2022 în orașul Bender, reluând examinarea situației în Zona de Securitate și a modului în care se respectă actele de bază ale operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.
Acum 6 ore
12:35
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri maxime de referință pentru benzină și motorină, pentru perioada 21-23 mai.
12:20
Agenții economici care intenționează să efectueze export cu produse agricole de origine vegetală în Turcia, începând cu data de 1 iunie curent, vor fi obligați să prezinte certificatele fitosanitare originale, cu semnătura olografă și ștampila umedă, emise de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
12:00
O delegație a Poliției de Frontieră Române, condusă de Inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, Victor Ivașcu s-a aflat în Republica Moldova, pentru consolidarea cooperării la nivel central și teritorial între cele două instituții.
11:50
La Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a fost depus un proiect de lege privind desființarea limitei de vârstă pentru încheierea primului contract de serviciu militar, relatează Interfax, citat de hotnews.ro.
11:40
Direcția analitică a Centrului Național Anticorupție a elaborat un studiu privind profilul infractorului acuzat de fapte de corupție în anul 2021. Documentul reprezintă o analiză a circa 140 de sentințe în privința a 180 de inculpați, pronunțate de instanțele judecătorești pe cauzele de corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență, luare de mită, precum și primirea de remunerații ilicite pentru îndeplinirea lucrărilor legate de deservirea populației, în perioada ianuarie-decembrie 2021.
11:25
Subiectele prioritare de pe agenda dialogului moldo-olandez și evoluțiile regionale în contextul războiului din Ucraina au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Natalia Gavrilița cu un grup de parlamentari din Regatul Țărilor de Jos, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Guvernului.
11:20
Uniunea Europeană vrea să folosească activele înghețate ale oligarhilor ruși pentru a finanța reconstrucția Ucrainei după război, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Reuters.
11:10
Un program de muzică semnată de marele grec...
11:10
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează consumatorii că, în urma notificării de alertă RASFF 2022.2901, cu privire la produs neconform de lapte praf: ”Amestec de lapte praf cu prebiotici pentru copii – de la naștere, cu pregătire rapidă”, lot. L02.05.2022 și L28.04.2022, valabile până la 12.10.2023, exportator: P.W. Proszki Mleczne, Polonia, importat în Republica Moldova de către operatorul din domeniul alimentar ÎI ”PȘENEAC”, Agenția a dispus, în mod urgent, retragerea din rețeaua de comerț a loturilor menționate.
11:00
Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus de astăzi în circulație ca mijloc de plată și în scop numismatic o monedă comemorativă consacrată aniversării a 80-a de la nașterea lui Mihai Dolgan - compozitor, instrumentist, interpret de muzică ușoară, fondator al formației legendare „Noroc” (1967), conducător al ansamblului vocal – instrumental „Contemporanul” (1974), laureat al numeroaselor premii naționale și internaționale, „Artist Emerit”, „Artist al Poporului”, deținător al „Ordinului Republicii”, transmite MOLDPRES.
10:50
Serviciile nu au depistat obiecte suspecte sau explozibile la judecătoria din sectorul Ciocana, anunță poliția.
10:45
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a explicat joi seară de ce au fost eliminate cele 6 jurii de la vot, inclusiv România, acuzând că acestea s-ar fi votat între ele arătând că în cea de-a doua semifinală, patru dintre cele șase jurii au plasat toate celelalte cinci țări în Top 5, iar patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat, scrie hotnews.ro.
Acum 8 ore
10:30
Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova /PSRM/ din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Serghei Afanasenco, a anunțat în seara zilei de ieri că părăsește fracțiunea și va activa în calitate de consilier independent, transmite MOLDPRES.
10:20
Din luna iulie, în spațiile publice din capitală va fi instalat mobilier sportiv. Direcția generală locativ-comunală și amenajare (DGLCA) a lansat o licitație în acest sens.
10:10
Au fost făcute publice noi dovezi despre cum soldații ruși au executat bărbați civili la Bucha. În mai multe imagini surprinse de camerele de supraveghere se vede cum soldații amenință cu arma mai mulți bărbați pe care îi împușcă lângă un gard. Filmările au fost obținute de cotidianul american The New York Times, care a stat de vorbă și cu martori.
10:00
Discursul Maiei Sandu, ținut miercuri, în Parlamentul European de la Bruxelles, a fost o revelație – spun martorii oculari ai evenimentului, scrie Vitalie Călugăreanu într-un articol publicat de DW. Dezinvoltura, vestimentația, senzația de timiditate elegantă cu care a intrat în sală, percutanța ideilor, temele pe care le-a atins, accentele pe care le-a pus au concurat la succesul evoluției sale în fața europarlamentarilor, comentează publicistul. De asemenea, Maia Sandu nu a lăsat niciun dubiu asupra unei cereri esențiale de care depinde mișcarea RM spre lumea liberă. Vitalie Călugăreanu remarcă faptul că a apărut un „stil Maia Sandu” în politică și, care înseamnă: simplitate, sinceritate, sportivitate, toate acestea altoindu-se pe o certă valoare individuală, pe care publicul o sesizează negreșit. Actul de guvernare este mult mai dificil decât o ieșire spectaculoasă la rampă, dar aceasta fixează niște așteptări pentru întreaga echipă, care nu are dreptul să coboare nivelul. Ești obligat să-i corespunzi.
09:55
În jurul orei 08:38, angajații Inspectoratului de Poliție Ciocana au fost sesizați prin intermediul serviciului unic 112, despre apelul făcut de un bărbat care a comunicat că în incinta Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana este amplasat un obiect explozibil.
09:45
Oamenii legii au reținut patru membri ai unui grup criminal specializat în contrabanda și comercializarea drogurilor.
09:40
Biroul Național de Statistică informează că în anul 2021 numărul născuților-vii a fost de 29.230 de persoane, fiind în descreștere cu 1604 copii (sau cu 5,2%) față de anul 2020. Din numărul copiilor născuți-vii 51,6% au fost băieți, raportul de masculinitate fiind de 106 băieți la 100 fete. Conform statutului juridic în anul 2021 ponderea copiilor născuți în cadrul căsătoriei a fost de 81,5% (sau 23.812 de copii), iar fiecare al 5-lea copil s-a născut în afara căsătoriei (5.384 persoane sau 18,4%).
09:35
UE a dezvăluit miercuri un plan prin care se încearcă o creștere „masivă” a producției de energie solară și eoliană și o utilizare temporară sporită a termocentralelor pe bază de cărbune pentru a înlocui cât mai repede petrolul și gazul rusesc, scrie The Guardian.
09:25
Filmul „Domnul Jones” al regizoarei poloneze Agnieszka Holland, care relatează despre foametea din Ucraina în anii 1930, a fost prezentat la ASEM, în cadrul zilelor Filmului și Culturii Europene.
09:15
Președinta Maia Sandu își continuă vizita la Paris, unde s-a întâlnit cu Președintele Camerei Superioare a legislativului francez, Gérard Larcher.
09:10
Soldații ucraineni rămași la Azovstal refuză să se predea invadatorilor. Este vorba în mare parte despre comandanți, care spun că o capitulare iese din discuție și că vor lupta până la final. Un nou mesaj misterios a venit, joi seara, de la unul dintre comandanții ucraineni de la Azovstal. Soldatul dă de înțeles că cei rămași pregătesc o operațiune-surpriză.
09:00
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Donbasul este „complet distrus” și a acuzat Rusia de o „tentativă deliberată și criminală de a ucide cât mai mulți ucraineni” după ce un sat din Cernihiv a fost atacat cu rachete, ceea ce a dus la moartea multor civili. Senatul american a aprobat un ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pe care președintele Joe Biden îl va semna în timp ce se află în Coreea de Sud. Se crede că în combinatul Azovstal din Mariupol mai sunt încă sute de soldați ucraineni, inclusiv comandanți. În timp ce un oficial militar ucrainean a spus că evacuarea continuă, un soldat a susținut că „lupta continuă”. Ministerul rus al Apărării a declarat că peste 1.700 de soldați ucraineni din Azovstal s-au predat începând cu 16 mai.
08:50
Comisia Europeană va oferi un raport asupra gradului de pregătire a Republicii Moldova pentru a deveni stat candidat la aderare, la mijlocul lunii iunie. O spune directorul executiv IPRE, Iulian Groza, potrivit căruia Republica Moldova merită o perspectivă fermă de eurointegrare prin obținerea statutului de candidat. Și reprezentanții majorității parlamentare spun că autoritățile sunt determinate să reformeze și să modernizeze Republica Moldova, astfel încât într-un viitor previzibil să devenim stat membru al Uniunii Europene, notează IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.