Secretarul General ONU îşi începe vizita în Republica Moldova

Adevarul (Moldova), 9 mai 2022 10:50

Secretarul-General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, începe luni vizita sa de două zile în Republica Moldova. Înaltul oficial va avea întrevederi cu preşedintele Maia Sandu şi cu prim-ministrul Natalia Gavriliţa, de asemenea, va vizita un Centru de acomodare a refugiaţilor ucraineni, transmite IPN

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 4 ore
19:10
Ex-preşedintele Igor Dodon a fost reţinut, marţi seara, după ce procurorii au efectuat o zi întreagă percheziţii la domiciliul său, în prezenţa acestuia. Odată cu finalizarea percheziţiilor, Igor Dodon a fost escortat de către mascaţi spre izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, unde va petrece următoarele 72 de ore.
Acum 6 ore
17:40
Membrii şi simpatizanţii Partidului Socialiştilor au ieşit la protest după ce oamenii legii au efectuat percheziţii în această dimineaţă la preşedintele de onoare al formaţiunii, fostul şef stat, Igor Dodon. Manifestanţii au scandat în faţa Parlamentului: „Nu răfuielilor politice!”, „Nu capturării statului!”, „Vrem justiţie corectă!” şi „Jos mâinile de pe opoziţie!”, transmite IPN.
17:30
Procuratura Anticorupţie a comunicat că marţi, 24 mai, au fost percheziţionate zece imobile şi patru automobile, în cadrul a patru dosare penale deschise pe numele fostului preşedinte Igor Dodon, acţiuni ilegale care ar fi avut loc în perioada 2014 - până în prezent.
16:40
Cumnatul fostului preşedinte Igor Dodon a fost reţinut, marţi dimineaţă, odată cu reţinerea fostului şef de stat. Acesta ar fi fost reţinut de către procurori chiar în timp ce mânca o recipisă, din care ar reieşi că Dodon ar fi beneficiar al bazei de odihnă din satul său de baştină, Sadova, scrie JurnaTV, care face referire la surse din Procuratură.
Acum 8 ore
16:20
Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a explicat de ce ex-preşedintele Igor Dodon a fost reţinut. El susţine că „atunci când am venit în faţa alegătorilor să le cerem votul, principala cerinţă faţă de noi a fost să se facă în sfârşit dreptate. Am promis acest lucru şi, indiferent de critici şi piedici, o să ne ţinem de cuvânt.”
15:10
Primarul Chişinăului, Igor Dodon, îi ia apărarea fostului preşedinte Igor Dodon, care a fost reţinut marţi, 24 mai. Ceban consideră că Dodon a fost reţinut într-un dosar politic, comandat de actuala guvernare, care ar vrea în aşa fel să distragă atenţia cetăţenilor de la problemele actuale.
14:40
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este îngrijorată de reţinerea fostului preşedinte Igor Dodon, pentru că urmarirea penală este efectuată faţă de un politician care pledează pentru relaţii bune cu Federaţia Rusă.
Acum 12 ore
13:40
Primarul Chişinăului, Ion Ceban, a criticat guvernarea PAS în contextul majorării tarifelor la carburanţi. Edilul consideră că „tariful ar fi fost altul dacă guvernanţii nu s-ar gândi cum să adune bani cu orice preţ la buget, pe seama cetăţenilor, dar ar exclude/micşora acciza şi TVA-ul la petrol.”
13:40
Fracţiunea Partidului politic Şor va vota în legislativ pentru ridicarea imunităţii parlamentare a deputaţilor săi Ilan Şor şi Marina Tauber. Despre aceasta a anunţat însăşi parlamentara într-o conferinţă de presă susţinută înaintea şedinţei Comisiei juridică, numiri şi imunităţi, la care urmează să fie examinate cererile procurorului general interimar, Dumitru Robu, transmite IPN.
13:40
Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Dinu Plîngău, susţine că ministrul Economiei, Sergiu Gaibu trebuie să plece din funcţie pentru că ar fi figurat anterior într-un dosar de spălări de bani, în sumă de 4 milioane de lei.
09:30
Liderul PAS, Igor Grosu, recunoaşte că unele domenii din Guvern sunt sub aşteptările cetăţenilor şi ale deputaţilor. Şeful Legislativului spune că, în curând, prim-ministrul Natalia Gavriliţa va veni cu o evaluare a echipei guvernamentale, iar la o anumită etapă vom asista şi la exerciţiul remanierilor în Executiv, notează IPN.
09:30
Dacă preşedintele Maia Sandu va semna decretul de demitere a procurorului general suspendat din funcţie, va fi iniţiat un nou concurs pentru funcţia de şef al Procuraturii Generale. O spune ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, potrivit căruia până la sfârşitul acestui an Procuratura Generală trebuie să aibă o nouă conducere, notează IPN.
09:30
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău spune că, deocamdată, nu există pericole la adresa securităţii Republicii Moldova. Potrivit diplomatului, opinia aparţine atât reprezentanţilor Uniunii Europene, cât şi altor parteneri internaţionali.
09:30
Clădirea hotelului Naţional a devenit un „joc” în mâinile celor care îşi doresc să compromită Primăria Chişinău, afirmă primarul general, Ion Ceban, transmite IPN.
Acum 24 ore
09:20
Oamenii legii au efectuat percheziţii, marţi dimineaţă, la domiciliul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Acţiuni similare s-au desfăşurat şi în alte locaţii, la imobile deţinute prin persoane interpuse. Informaţia a fost confirmată pentru IPN de către procurorul Mariana Cherpec, responsabilă de comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanţii mass-media.
Ieri
18:00
Republica Moldova este în căutarea ofertelor la cele mai mici preţuri posibile pentru energie electrică şi gaze naturale şi salută orice sprijin care o poate ajuta să facă faţă şi să depăşească această criză cât mai curând.
17:40
Cooperarea Republicii Moldova cu NATO se desfăşoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP). Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ţine de importanţa respectării principiului neutralităţii constituţionale a Moldovei de către toţi actorii vizaţi.
17:30
Republica Moldova şi Ucraina trebuie să fie angajate într-un proces serios de integrare europeană, în caz contrar acestea vor rămâne veşnice potenţiale victime ale agresiunii ruseşti, susţine expertul politic Igor Boţan.
15:50
Partidul „ŞOR” condamnă ultimele declaraţii ale preşedintelui Maia Sandu, în legătură cu solicitarea procurorului general interimar de a le fi ridicată imunitatea deputaţilor Ilan Şor şi Marina Tauber. În cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, şeful statului a lansat învinuiri şi a afirmat că Ilan Şor şi Marina Tauber ar fi comis anumite infracţiuni, deşi justiţia moldovenească încă nu a demonstrat acest lucru.
13:30
Pe 25 mai curent, Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) încheia procedura de control a averii lui Denis Guzun, judecător din cadrul Judecătoriei Chişinău. Inspectorul de integritate constata la acel moment prezenţa unei diferenţe substanţiale, ce cădea sub incidenţa legislaţiei actuale şi reprezinta cea mai mare sumă identificată de ANI, în mărime de 3 milioane de lei, ce depăşeşte de 23.7 ori plafonul admis de lege, transmite Sinteza.org.
12:20
Partidul Acţiune şi Solidaritate, aflat la guvernare în Republica Moldova, şi-a atins obiectivul în ceea ce ţine de demiterea procurorului general, Alexandru Stoianoglo. Consiliul Superior al Procurorilor a luat act de raportul de evaluare a activităţii lui Stoianoglo, oferindu-i calificativul „nesatisfăcător”.
12:10
Asociaţia Forţa Fermierilor solicită convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate care să discute modificarea Strategiei Securităţii Alimentare. Mai exact, ar urma să nu mai fie admise poziţii dominante în sectoarele producerii, păstrării, procesării şi comercializării produselor agroalimentare pentru orice companie, transmite IPN.
Mai mult de 2 zile în urmă
11:50
Secretarul executiv al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, deputatul Vlad Batrîncea, spune că incapacitatea guvernării de a gestiona crizele din Moldova a determinat opoziţia să iasă la proteste. Potrivit socialistului, PAS este preocupat exclusiv de politica externă a ţării, fiind ignorate problemele cetăţenilor, notează IPN.
11:30
Preşedintele Maia Sandu califică drept un exerciţiu democratic acţiunile de protest ale opoziţiei parlamentare. Şefa statului spune că opoziţia îşi poate manifesta nemulţumirea faţă de procesele inflaţioniste din ţară, însă le aminteşte opozanţilor puterii că războiul este cauza principală a inflaţiei şi el a fost declanşat de Federaţia Rusă, notează IPN.
11:30
Prognoze sumbre din partea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Ministrul Viorel Gherciu spune că scumpirile la produsele agroalimentare ar putea continua. Potrivit oficialului, o mare parte din preţul produselor alimentare o constituie valoarea resurselor energetice şi cea a fertilizanţilor, preţul ambelor componente fiind în creştere, notează IPN.
20 mai 2022
18:40
Preşedinele Maia Sandu s-a întâlnit vineri, 20 mai, cu formaţia „Zdob şi Zdub” şi cu fraţii Advahov, cărora le-a oferit „Ordinul de Onoare” „pentru talent artistic, originalitate şi activitate de creaţie prodigioasă”, după ce aceştia au ocupat locul 7 la Eurovision 2022.
16:40
Ministerul Apărării din Republica Moldova a confirmat vineri, 20 mai, că în cadrul instituţiei s-a produs un furt de amploare. Mai exact, a fost sustras echipament militar în valoare de peste 1 milion de lei, din depozitul Brigazii nr.2 Infanterie Monitorizata. Pe acest caz a fost desfăşurată o cercetare administrativă de către reprezentanţii Comenduirii militare a Armatei Naţionale.
15:30
Şase suspecţi, printre care medici şi farmacişti, sunt cercetaţi penal pentru punerea în circulaţie ilegală a substanţelor narcotice în proporţii mari pe teritoriul raionului Comrat. Poliţiştii au efectuat 13 percheziţii la domiciliile şi birourile suspecţilor, transmite IPN.
15:30
Mariana Durleşteanu demisionează din funcţia de preşedinte al Partidului Legii şi Dreptăţii. Aceasta precizează că demisia din cadrul formaţiunii nu înseamnă renunţarea la politică, transmite IPN, transmite IPN.
13:00
Partidul Comuniştilor şi Partidul „ŞOR” au protestat în faţa ANRE vineri, 20 mai, cerând demisia tuturor membrilor consiliului de administraţie al instituţiei.
13:00
Comisia Europeană va oferi un raport asupra gradului de pregătire a Republicii Moldova pentru a deveni stat candidat la aderare, la mijlocul lunii iunie. O spune directorul executiv IPRE, Iulian Groza, potrivit căruia Republica Moldova merită o perspectivă fermă de eurointegrare prin obţinerea statutului de candidat, notează IPN.
13:00
Reprezentanţii Partidului Socialiştilor au pichetat vineri, 20 mai, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, cerând demisia conducerii instituţiei, dar şi a întregului Guvern. Aceştia au protestat împotriva majorării preţurilor la produsele alimentare. Deputatul socialist Vlad Batrîncea a declarat că va înainta în Parlament o moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Viorel Gherciu, transmite IPN.
13:00
Fondul Monetar Internaţional susţine independenţa Băncii Naţionale a Moldovei. În acelaşi timp, deşi este o instituţie independentă, BNM trebuie trasă la răspundere pentru tot ce face. O spune şeful FMI la Chişinău, Rodgers Chawani, notează IPN.
10:20
Moldova poate conta pe un răspuns operativ la cererea sa de aderare la UE. Următoarele săptămâni ne vor permite să furnizăm un răspuns clar Republicii Moldova, care merită acest răspuns, ţinând cont de situaţia geopolitică în materie de securitate şi umanitară, a declarat la Paris preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în cadrul unei înrtevederi cu preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu, scrie Mediafax în pagina electronică, citată de IPN.
09:50
Deşi Republica Moldova nu şi-a onorat obligaţiunile contractuale privind auditarea datoriilor Moldovagaz până la 1 mai, Gazprom nu va risca să-i sisteze gazele naturale. Este opinia experţilor în domeniul energetic şi economic. Potrivit specialiştilor, Rusia nu poate menţine funcţional regimul separatist de la Tiraspol decât prin asigurarea lui cu gaze naturale livrate prin intermediul Moldovagaz, notează IPN.
00:40
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit joi, 19 mai, la Paris, cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Cei doi şefi de state au discutat despre situaţia de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina, dialogul bilateral şi agenda europeană a Republicii Moldova.
19 mai 2022
17:50
Partidul „ŞOR” insistă pe eliminarea totală a imunităţii parlamentare, nu doar parţială, aşa cum a propus majoritatea PAS în proiectul votat în primă lectură joi, 19 mai, în Parlament. Deputaţii Partidului „ŞOR” vor propune în acest sens mai multe amendamente şi completări pentru votarea proiectului de modificare a Constituţiei în lectură finală.
15:20
Deputaţii acuzaţi de corupţie, trafic de influenţă, abuz de putere, îmbogăţire ilicită sau spălare de bani nu vor mai avea imunitate parlamentară. În Parlament a fost votat în primă lectură proiectul de modificare a articolului 70 din Constituţie care prevede excluderea imunităţii deputaţilor pentru infracţiuni de corupţie, transmite IPN.
14:10
Fracţiunea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor va propune iniţierea procedurii de demitere a conducerii Băncii Naţionale a Moldovei. Declaraţia a fost făcută de Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.
10:30
Preşedintele Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că proiectul excluderii imunităţii deputaţilor pentru infracţiuni de corupere pasivă şi activă este unul de PR, menit să inducă cetăţenilor ideea unei lupte cu corupţia. Potrivit noului preşedinte al Platformei DA, imunitatea parlamentară ar trebui exclusă pentru toate tipurile de infracţiuni, fiind păstrată doar în cazul declaraţiilor politice, notează IPN.
10:30
Fostul vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski, spune că, deocamdată, nu există riscul implicării regiunii transnistrene în război. Potrivit ex-vicepremierului, nici populaţia regiunii şi nici pretinsele autorităţi separatiste nu-şi doresc escaladarea situaţiei, notează IPN.
10:30
Veronica Dragalin a promovat etapa de preselecţie şi este propusă pentru funcţia de procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie. Decizia Comisiei speciale preselecţie se remite Consiliului Superior al Procurorilor, transmite IPN.
09:50
Efortul Republicii Moldova de ajutorare a refugiaţilor ucraineni şi acţiunile întreprinse în contextul cererii statului moldovenesc de aderare la Uniunea Europeană s-au aflat printre principalele subiecte ale întâlnirii preşedintei Maia Sandu cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, transmite IPN.
09:50
Fostul preşedinte Igor Dodon spune că inflaţia record care se înregistrează în Moldova este o dovadă a amatorismului actualei guvernări. Dodon spune că anularea TVA şi a accizei la produsele petroliere pentru o perioadă determinată de timp, ar asigura o reducere a preţurilor la carburanţi şi o scădere în lanţ a preţurilor la produse şi servicii, notează IPN.
18 mai 2022
13:40
Preţul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a depăşit 30 de lei. Pentru ziua de joi, ANRE a stabilit preţul maxim la acest tip de combustibil în mărime de 30,09 lei, în creştere cu 31 de bani. Motorina va costa 27,48 lei, cu opt bani mai puţin ca astăzi, transmite IPN.
13:20
Directorul companiei „Teleradio-Moldova”, Vlad Ţurcanu, a anunţat despre iniţierea unei anchete interne, după ce juriul din Republica Moldova a oferit României zero puncte la Eurovision. Vlad Ţucanu consideră că decizia juriului moldovean înseamnă o lipsă de respect faţă de România, care a fost reprezentată la concurs de WRS.
13:20
Suedia alocă patru milioane de euro pentru a sprijini Moldova în criza refugiaţilor din Ucraina. Banii sunt acordaţi pentru Fondul de Urgenţă al Republicii Moldova ca răspuns la apelul făcut de Guvernul de la Chişinău către Uniunea Europene şi alte ţări partenere în contextul crizei de refugiaţi, transmite IPN.
12:50
Departamentul antifraudă şi conformare al Serviciului Vamal de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au pus în executare în data de 17 mai curent mandate de percheziţii în municipiul Chişinău şi în afară, într-un dosar de contrabandă cu ţigări.
11:30
Vameşii din R. Moldova au depistat în geanta personală a unui pasager 41.000 de dolari, deşi tânărul a spus că nu are nimic de declarat. S-a întâmplat la Postul vamal Leuşeni, transmite IPN.
10:40
Preşedintele Parlamentului de la Chişinău spune că autorităţile Republicii Moldova s-au plâns secretarului general ONU că Agenţia ONU pentru Refugiaţi nu acţionează cu viteza cuvenită. Potrivit lui Igor Grosu, din cei 90 de mii de refugiaţi ucraineni stabiliţi în Moldova, doar 30 de mii şi-au primit banii promişi de ONU, notează IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.