VIDEO/ Ping pong de acuzații între PAS și Ceban: „Primarul trăiește într-o casă la prețul de circa 5 milioane de lei, dar se plânge că i-a venit factura pentru gaz de 4.000 lei”. În reacție, edilul face live din ograda și locuința sa: „Cei de la PAS fac investigații cu drona și mint cu nerușinare”

Replica Media, 15 ianuarie 2022 15:50

Ping pong de acuzații între Partidul Acțiune și Solidaritate din cadrul Primăriei Chișinău și primarul general al capitalei Ion Ceban. Mărul discordiei este locuința în care trăiește familia edilului, care, potrivit celor de la PAS, ar fi la un preț de circa 5 milioane de lei deși a deținut doar funcții la stat. Iar de cealaltă parte, primarul municipalității neagă cele incriminare de PAS Chișinău și susține că aceștia „mint cu nerușinare”.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Replica Media

Acum 30 minute
07:40
Pe parcursul nopții de 20 ianuarie, lucrările de întreținere a drumurilor naționale pe timp de iarnă au continuat în regiunile unde au fost necesare intervenții ale unităților teritoriale SA ,,Drumuri”: în zonele Nord și Centru s-au efectuat lucrări de patrulare și combatere a lunecușului.
07:30
Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit astăzi, 20 ianuarie, pentru euro un curs valutar de 20,46 lei, iar un dolar va fi cotat la 18,05 lei.
Acum o oră
07:20
Pentru ziua de joi, 20 ianuarie, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, vremea va avea un caracter în fond obișnuit din punct de vedere termic. Sunt șanse minime să cadă precipitații, iar în unele localități pe drumuri se va semnala ghețuș.
Acum 12 ore
21:10
După greva japoneză pentru zilele de 18 - 19 ianuarie, începând de joi, 20 ianuarie, și până la data de 24 ianuarie, avocații își sistează totalmente activitatea, anunțând o grevă generală.
20:30
Ministerul Sănătății raportează, astăzi, 19 ianuarie, alte opt decese provocate de COVID-19, dintre care unul în regiunea transnistreană. De la debutul pandemiei și până în prezent se înregistrează 10.470 de cazuri letale.
20:00
Record absolut de infectări de la debutul pandemiei. Ministerul Sănătății raportează 3.255 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 327 de cazuri în regiunea transnistreană.
19:50
Cluburile de noapte, zonele de agrement și parcurile de distracții de pe teritoriul municipiului Chișinău își sistează activitatea. Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a aprobat o nou hotărâre în acest sens, în contextul evoluției situației epidemiologice nefavorabile și alarmante cauzate de noua tulpină a COVID-19 Omicron.
Acum 24 ore
18:40
La intrarea în orice spațiu închis și care nu sunt servicii esențiale - magazinele alimentare, farmacii, benzinării, etc, cetățenii vor fi obligați să prezinte certificatul COVID-19. Aceasta este una dintre măsurile epidemiologice ce vor fi aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), mâine, 20 ianuarie, în contextul creșterii numărului cazurilor zilnice de noul coronavirus din cauza noii tulpini Omicron.
17:40
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că Parlamentul se convoacă în ședință extraordinară joi și vineri. Mâine, 20 ianuarie, începând cu ora 09:00, va fi dezbătut un singur subiect - Instaurarea stării de urgență în sectorul gazelor naturale, proiect înaintat de Guvern.
17:30
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține un briefing de presă, începând cu ora 17:00. Subiectul evenimentului nu a fost anunțat mass-mediei.
17:00
Premierul Natalia Gavrilița anunță că va merge mâine la Parlament pentru a cere instituirea stării de urgență pe piața gazelor naturale, chiar dacă până acum nu a fost anunțată o eventuală ședință a Legislativului. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă după ședința Guvernului.
16:20
Guvernul României a aprobat astăzi, 19 ianuarie 2021, memorandumul pentru negocierea şi semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova. Prin intermediul acestui Acord, Guvernul României își propune să intensifice cooperarea între România și Republica Moldova, în vederea dezvoltării unui parteneriat strategic bilateral, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.
16:20
Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de miercuri, 19 ianuarie, cerințe noi de calitate la comercializarea fructelor și legumelor în stare proaspătă. Documentul se referă la mai multe produse de larg consum de import sau autohtone (cartofi, ceapă, usturoi, varză, conopidă, morcov, castraveți, vinete, dovlecei, pepene verde, pepene galben, caise, prune, cireșe și vișine).
16:10
Guvernul Republicii Moldova a aprobat miercuri, 19 ianuarie, în cadrul ședinței, proiectul privind instituirea stării de urgență pe piața gazelor naturale. Astfel, un proiect de hotărâre în acest sens urmează să fie prezentat Parlamentului spre examinare.
15:50
Integritatea candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va fi evaluată de către o comisie specială. În acest sens, Guvernul a aprobat miercuri, 19 ianuarie, proiectul de lege privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, precum și pentru modificarea unor acte normative.
15:20
Consiliul Audiovizualului (CA) a amendat patru posturi de televiziune cu câte 5.000 de lei pentru devierile nivelului sunetului programelor audiovizuale. Sancțiunile au fost aplicate în cadrul ședinței din 19 ianuarie, în urma examinării unui raport de monitorizare la subiect, informează portalul Media-Azi.
15:10
Cabinetul de miniștri se întrunește miercuri, 19 ianuarie, în ședință. Pe ordinea de zi - 14 subiecte, printre care privire la aprobarea Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului R. Moldova – NATO pentru anii 2022-2023.
14:40
Scumpirile la carburanți nu încetează. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noile tarifuri de referință pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru ziua de joi, 20 ianuarie. Prețurile vor intra în vigoare la ora 00:00.
14:00
Procuratura Anticorupție vine cu noi detalii privind acțiunile de anunțare în căutare și extrădare a controversatului om de afaceriVeaceslav Platon. Autoritățile informează că, în decembrie 2021 a solicitat repetat Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a persoanei vizate. Potrivit PA, actualmente, cererea se află în proces de examinare de către Biroul Interpol, nefiind informați despre rezultatul examinării acesteia.
13:50
Tendința generală de creștere a cotațiilor înregistrate la bursele internaționale au atins noi valori record în ultimele zile. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), acest lucru dictează creșterea accelerată a prețurilor pentru produsele petroliere principale de tip standard, care afectează inclusiv și Republica Moldova.
13:40
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu Președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Odile Renaud-Basso. Potrivit unui comunicat emis de Președinție, președinta BERD a transmis un mesaj ferm de sprijin pentru angajamentul echipei de guvernare de a face reforme.
13:30
Aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova de către Gazprom este o chestiune pur comercială și nu este vorba de politică, susține secretarul de presă al Președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov. Astfel a comentat oficialul rus declarațiile prim-ministrei Natalia Gavrilița, care a criticat Gazprom pentru faptul că, în loc să vină cu măsuri ca societatea pe acțiuni pe care o controlează (n.red. Moldovagaz) să poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze, în contextul în care în anii precedenți permitea Moldovagaz să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă care erau achitate în următoarele luni.
12:50
Proiectul de lege privind majorarea compensațiilor pentru energie termică de la 450 până la 815 lei și simplificarea procedurilor de acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului a fost înregistrat în Parlament. Anunțul a fost făcut de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun miercuri, 19 ianuarie, într-un briefing de presă, care a precizat că urmează a fi votat la ședința extraordinară a Legislativului de vineri, 21 ianuarie.
12:20
Viceprim-ministrul Andrei Spînu și-a exprimat regretul față de acțiunile SAP Gazprom, care a refuzat să ofere un răgaz pentru achitarea avansului pentru consumul curent de gaze pentru luna ianuarie al Republicii Moldova, în contextul majorării semnificative a costului de achiziție a gazului. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a declarat că a constat că Gazprom și-a schimbat atitudinea față de anii precedenți, chiar dacă Guvernul Republicii Moldova și-a onorat până acum fiecare punct din protocolul semnat cu Gazprom la Sankt Petersburg.
12:20
Forţele militare conduse de Rusia şi-au încheiat miercuri retragerea din Kazahstan, unde au fost trimise pentru a susţine puterea locală în faţa revoltelor fără precedent declanşate la începutul anului, au anunţat agenţiile ruse, citându-l pe şeful misiunii, Andrei Serdiukov, informează AFP și Agerpres.
12:10
Doi ucraineni urmează să fie expulzați din Republica Moldova, după ce instanța de judecată i-a condamnat la pedeapsa cu închisoarea pentru comercializare de droguri. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze (PCCOCS), după executarea pedepsei, se va purcede la expulzarea lor în Ucraina și confiscarea venitului obținut din activitatea ilegală – 1500 euro de la bărbat și 3000 euro de la femeie – precum și cei aproape 40.000 lei care au fost cheltuiți pentru examinarea dosarului de instanța de judecată.
12:00
Autoritățile britanice nu au recepționat, deocamdată, nicio solicitare din partea INTERPOL privind extrădarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și a liderului PACE Gheorghe Cavcaliuc, ambii fugiți la Londra pentru a se eschiva de justiția din Republica Moldova. Declarația aparține ambasadorului Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher.
11:50
Tenismenul moldovean Radu Albot s-a calificat în turul trei al turneului de Mare Șlem de la Australian Open. Numărul 132 ATP l-a învins în trei seturi pe reprezentantul gazdelor, Aleksandar Vukic, locul 144 mondial, scor 6-4, 7-6, 6-4, scrie Sport1.md.
11:40
Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că amenințările Gazprom de a sista fără niciun compromis livrările de gaze naturale dacă Republica Moldova nu plătește consumul curent de gaze până mâine, prezintă un risc real pentru securitatea energetică a țării și că Guvernul se vede obligat să intervină. În acest context, șefa cabinetului de miniștri a anunțat în acest context că astăzi va avea loc ședința Comisia pentru Situații Excepționale, în cadrul căreia se va analiza această criză și că joi se va prezenta la ședința extraordinară a Parlamentului pentru a cere instituirea Stării de Urgență în sectorul energetic.
11:30
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale anunță că a Interpol a blocat căutarea lui Gheorghe Cavcaliuc. Mai exact, Procuratura a fost informată la 17 ianuarie, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, referitor la blocarea căutării acestuia, invocând articolul 3 al Constituției Interpol.
11:00
Prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susțin o conferință de presă privind situația din domeniul energetic.
10:40
Un autocar de pe ruta Chişinău-Bucureşti a luat foc în această dimineață în timp ce se întorcea din România, pe traseul Chişinău-Leuşeni, în apropiere de satul Bujor din raionul Hânceşti. Potrivit Poliției, autobuzul care avea la bord cinci persoane a ars în totalitate, însă, din fericire, toate persoanele au reușit să iasă la timp din vehicul și nu au avut de suferit.
10:10
Ceremonia de depunere a jurământului de către Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, are loc în aceste momente la Președinție.
10:00
Odile Renaud-Basso, președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 18-20 ianuarie 2022. Aceasta este prima vizită oficială a Odile Renaud-Basso în Moldova de la preluarea mandatului.
10:00
Trei instituții de învățământ universitar din capitală au decis organizarea cursurilor online pentru cel puțin două săptămâni. Deciziile vin după ce în Republica Moldova s-a înregistrat o creștere rapidă a numărului de infectări cu COVID-19, iar în municipiul Chișinău a fost instituit Cod Roșu de alertă epidemiologică.
09:50
Autoritățile britanice nu au recepționat, deocamdată, nicio solicitare din partea INTERPOL privind extrădarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și a liderului PACE Gheorghe Cavcaliuc, ambii fugiți la Londra pentru a se eschiva de justiția din Republica Moldova. Declarația aparține ambasadorului Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher.
09:40
Primăria municipiului Chișinău informează că pe data de 19 ianuarie 2022, în intervalul orelor 10:00-18:00, cele 2 puncte de vaccinare mobile se vor afla în următoarele locații: troleibuzul va fi în sectorul Centru, șos. Hâncești, interesecție str. Sihastrului, iar autobuzul va fi în sectorul Buiucani, Calea Ieșilor, adiacent parcul „Alunelul”.
08:50
Deputatul PAS și președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, anunță că fracțiunea din care face parte a susținut candidatura lui Adrian Gheorghiță la funcția de vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) și și-a reconfirmat susținerea pentru Cornelia Cozlovschi pentru funcția de președinte.
08:30
Serviciul „InfoTrafic” al INSP informează că la această oră, la nivel național, nu sunt semnalate oarecare blocări de drum din cauza condițiilor meteo. Potrivit responsabililor, se circulă în condiții de iarnă, iar pe drumuri se atestă ghețuș.
08:10
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucrainei, a declarat, marţi, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, care a evocat o „situaţie extrem de periculoasă în acest moment”.
08:10
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 21 310 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova - 11 676 traversări persoane. Totodată, din numărul total s-au înregistrat 12 023 treceri la frontiera moldo-română, 5 471 treceri la frontiera cu Ucraina și 3 816 treceri aeriene.
Ieri
07:40
Pe parcursul nopții de 19 ianuarie, lucrările de întreținere a drumurilor naționale pe timp de iarnă au continuat în regiunile unde au fost necesare intervenții ale unităților teritoriale SA „Drumuri”: în zonele Nord, Centru și Sud s-au efectuat lucrări de patrulare și combatere a lunecușului.
07:20
Meteorologii prognozează astăzi, 19 ianuarie, că vremea ușor se va răci și va fi cu unele intensificări de vânt. Precipitații esențiale nu se prevăd. Vântul va sufla din nord-vest moderat, izolat cu intensificări de până la 15-17 m/s.
18 ianuarie 2022
22:30
Fostul președinte al țării, Igor Dodon, spune că nu a discutat cu primarul de Chișinău, Ion Ceban, despre crearea Mișcării de Alternative Naționale, însă se mândrește că PSRM a putut promova oameni care s-au lansat în politica mare. Liderul socialist a declarat că fostul său coleg de partid este o persoană independentă și i-a urat succes.
21:50
Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni vineri la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru a căuta să obţină o „ieşire diplomatică” din criza între Rusia şi Ucraina, a anunţat marţi o responsabilă a Departamentului de Stat american, citată de France Presse. Anunțul a fost făcut la câteva ore după ce Moscova a respins noi discuții cu privire la Ucraina, până Occidentul nu va răspune la cererile sale formulate în cadrul discuţiilor de săptămâna trecută asupra crizei ucrainene.
21:20
Ucraina a decis, cu titlu de excepție, să permită tranzitarea teritoriului său a automobilelor cu plăci de înmatriculare din regiunea transnistreană de format neautorizat și ieșirea acestora în direcția Republicii Moldova. Astfel, mașinile blocate în Ucraina vor putea intra în Republica Moldova de la 24 ianuarie până la 1 aprilie, iar pentru automobilele care nu au putut părăsi Rusia și alte țări, Ucraina permite tranzitul între 24 ianuarie și 24 februarie 2022. Intrarea pe teritoriul Ucrainei cu mașini cu numere de înmatriculare transnistrene rămâne interzisă.
21:00
Ministerul Sănătății anunță că în Republica Moldova s-au vaccinat cu schema completă 1.001.014 persoane. Acoperirea națională cu schema completă în populația generală constituie peste 29% sau 47% din populația cu reședință obișnuită, raportată de Biroul Național de Statistică.
20:50
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, a anunțat astăzi, 18 ianuarie, că a fost semnat contractul pentru modernizarea stației electrice Chișinău de 330 kV, cu grupul de companii Siemens Energy SRL – Electromontaj S.A. – Energotech S.A. Acestea au fost desemnate câștigătoare al licitației internaționale.
20:20
Ministerul Sănătății raportează 10 decese provocate de virusul COVID-19, înregistrate între 15 și 18 ianuarie. Astfel, bilanțul se ridică astăzi la 10 462 de decese de la începutul pandemiei în Republica Moldova.
20:00
Ministerul Sănătății anunșă marți, 18 ianuarie, 2 681 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în Republica Moldova în ultimele 24 de ore. Acesta este un record absolut al numărului de cazuri zilnie înregistrat în țara noastră, iar bilanțul infectărilor se ridică astfel la 393 423 de cazuri de îmbolnăvire de la începutul pandemiei.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.