Vasile Costiuc: „Securitatea trebuie să informeze pe președintele țării cine din liderii de dreapta au mers la Londra să negocieze cu Platon”

Replica Media, 14 ianuarie 2022 20:50

Liderul partidului „Democrația Acasă” lansează mai multe acuzații grave în adresa unor foști politicieni și lideri de opinie care au fugit din țară care ar dori să organizeze manifestări de masă care să ducă la destabilizarea situației în Republica Moldova. În aceste planuri ar fi implicat și un politician de dreapta, susține Vasile Costiuc. Chiar dacă nu dă nume, politicianul cere președinției să ceară mai multe informații despre acest lider politic care ar fi fost recent la Londra unde s-ar fi întâlnit cu Veaceslav Platon.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Replica Media

Acum 4 ore
21:10
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” anunță lansarea Concursului Premiile pentru debut în literatură pentru anul 2021. Concursul este destinat scriitorilor și criticilor literari care debutează. Biblioteca Municipală consideră că, în special, debutanții în literatură merită a fi citiți, susținuți și evidențiați, iar diversitatea aparițiilor literare necesită a fi cunoscută și promovată. Concursul constă în aprecierea critică a lucrărilor editate recent de către un juriu de scriitori consacrați, care colaborează cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și care au o bogată activitate editorială și literară.
Acum 6 ore
20:21
Alte 5.138 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi, 25 ianuarie, în Republica Moldova, dintre care 158 de cazuri în regiunea transnistreană. Din numărul total de cazuri, 30 sunt asociate cu contact în afara țării: 9-România, 7-Rusia, 5-Italia, 2-Germania, 2-Israel, 1-Egipt, 1-Franța, 1-Ucraina, 1-Belgia, 1-Marea Britanie.
20:10
Ambasada României în Republica Moldova anunță că miercuri, 26 ianuarie, activitatea Secției consulare de la Chișinău va fi suspendată, după un angajat al misiunii diplomatice ar prezenta suspiciuni că ar fi infectat cu COVID-19.
20:00
Protest violent la Kiev. Mai mulți protestatari au încercat să intre în clădirea Parlamentului, iar forțele de ordine au ripostat, potrivit 112 Ukraine, citează Digi24.
19:20
Primarul orașului Bălți, Nicolai Grigorișin, este internat la spital după ce a fost confirmat pozitiv la COVID, scrie Nord News, care subliniază că în lipsa edilului autoritățile nu sunt transparente și țin în secret numărul persoanelor infectate cu Coronavirus, motivând că sunt informații care conțin date cu caracter personal.
18:50
Reprezentanții Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) a raionului Orhei s-a întrunit astăzi, 25 ianuarie, într-o nouă ședință în care au venit cu o serie de modificări în legătura cu desfășurarea procesului de învățământ, după ce Inspectoratul General al Poliției (IGP) a îndemnat administrația raionului și a Primăriei municipiului Orhei să aducă în concordanță Hotărârea teritorială cu decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).
Acum 8 ore
18:21
Nicolae Vutcariov și Lidia Ababii au fost numiți în calitate de directori adjuncți ai Serviciului Vamal (SV).
18:01
Deputații Adunării Populare a Găgăuziei intenționează să meargă la Moscova pentru „negocieri privind aprovizionarea cu gaze naturale” a Unității Teritoriale Autonome (UTA). Decizia a fost luată în urma voturilor majorității deputaților aleși. Totodată, deputații nu au reușit să aleagă un speaker și organele de conducere ale Adunării Populare ale Găgăuziei de mai bine de 2,5 luni, motiv pentru care corpul legislativ nu este încă funcțional, scrie Nokta.
17:41
Deputații Adunării Populare a Găgăuziei intenționează să meargă la Moscova pentru „negocieri privind aprovizionarea cu gaze” a Unității Teritoriale Autonome (UTA). Decizia a fost luată în urma voturilor majorității deputaților aleși. Totodată, deputații nu au reușit să aleagă un speaker și organele de conducere ale Adunării Populare ale Găgăuziei de mai bine de 2,5 luni, motiv pentru care corpul legislativ nu este încă funcțional, scrie Nokta.
16:40
45 723 de persoane au fost vaccinat în perioada 17 ianuarie – 23 ianuarie, cu circa 12% mai mult față de a doua săptămână din 2022 și cu circa 15% mai puțin comparativ cu luna precedentă. Doza booster a fost administrată la 139 969 de persoane.
Acum 12 ore
16:20
În ultima săptămână, pe teritoriul Republicii Moldova fost înregistrate 20 428 de cazuri de COVID-19, dintre care 2 375 în regiunea transnistreană. Incidența a constituit 548 de cazuri la 100 mii populație înregistrând o creștere cu peste 135 % față de săptămâna doi din anul 2022 și cu circa 8,8 ori comparativ cu luna trecută.
16:00
După aproximativ de trei ore de audieri repetate în dosarul „Energocom” în care Igor Dodon este bănuit că ar fi cauzat daune bugetului statului de aproape 12 milioane de dolari SUA, președintele de onoare al PSRM nu-și recunoaște vinovăția și susține că „acest dosar este steril și inevitabil va fi închis”.
15:40
Un Mercedes CL63 AMG Coupe personalizat cu numele Constantin Țuțu a fost scos la vânzare zilele acestea. Potrivit anunțului postat pe un site specializat la 23 ianuarie, pentru acest autoturism din 2009, se cere circa 60 de mii de Euro. Deocamdată nu se cunoaște dacă bolidul aparține sau a aparținut fostului sportiv și deputat PDM. Am încercat să aflăm direct de la el răspunsul, însă nu a răspuns la întrebările transmise. Reprezentanții companiei care vinde autoturismul ne-au declarat la telefon că mașina aparține unei alte persoane și nu cunosc dacă în trecut i-a aparținut sau nu fostului deputat.
15:31
Pfizer/BioNTech au anunțat, marți, că au început testarea clinică a unei noi versiuni a vaccinului anti-coronavirus, dezvoltat special pentru a fi mai eficient împotriva variantei Omicron, relatează Reuters, preluat de Digi24.
15:01
La aproximativ doi ani de la debutul pandemiei, primarul general al capitalei, Ion Ceban, anunță că Primăria va deschide primul laborator municipal pentru efectuarea testelor de biologie moleculară Timp Real-PCR, cu o capacitate de minimum 1.000 teste pe zi. Potrivit edilului, laboratorul va fi amplasat la SCM „Sf. Treime”, cu circuit și acces separat.
15:01
Marea Britanie ridică cerinţa de a se efectua un test COVID-19 pentru călătorii vaccinați complet care sosesc în țară. Până în prezent, cei imunizați erau obligați să rezerve în avans un test antigen sau PCR, care urma să fie efectuat imediat după intrarea în țară.
14:41
Pe parcursul ultimei perioade, oamenii legii informează că au documentat activitatea unui grup infracțional condus de doi deținuți din cadrul Penitenciarului nr. 3-Leova, care ar fi comis peste 20 de cazuri de escrocherii pe întreg teritoriul țării. Prejudiciul părților vătămate se ridică la peste 300 000 de lei.
14:00
Lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală a fost completată cu patru denumiri comune internaţionale indicate în tratamentul a cinci maladii. Modificările au intrat în vigoare astăzi, 25 ianuarie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
13:50
Ședința comisiei de licențiere a profesiei de avocat din cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova, în cadrul căreia urmau să fie examinate circa 70 de cereri depuse de actuali sau foști procurori, judecători, angajați MAI și reprezentați ai mediului academic, a fost amânată din lipsă de cvorum.
13:30
Transparency International a lansat astăzi, 25 ianuarie la Berlin, Indicele Percepţiei Corupţiei pentru anul 2021. Este vorba despre clasamentul tradițional al percepției corupției în 180 de țări din lume, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie. Cu un indice de 35, Moldova împarte locul 105, alături de astfel de țări ca Peru, Panama, Ecuador și Coasta de Fildeș. Pentru comparaţie, în 2020, Moldova, cu un scor de 34 puncte, a fost pe locul 115 din 180 ţări.
13:20
Zdob și Zdub, Dianna Rotaru, Ana Cernicova și Ricky Ardezianu sunt printre artiștii care doresc să reprezinte Republica Moldova la cel mai cunoscut concurs muzical din lume „Eurovision 2022”. Concursul naţional are loc în două etape: în perioada 25-28 ianuarie sunt examinate dosarele candidaţilor, iar pe 29 ianuarie vor avea loc audiţiile live.
12:10
Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) anunță că va depune un denunț la Procuratura Generală prin care solicită o apreciere juridică a mai multor acțiuni întreprinse de Guvern în perioada crizei în sectorul gazelor naturale. Totodată, deputații comuniști și socialiști cer Procuraturii să examineze legalitatea împuternicirilor ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în procesul de negociere a contractului din Moldovagaz și monopolisul Gazprom.
12:00
Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că a luat act de notificarea primarului comunei Lozova, raionul Strășeni, privind întrunirea condițiilor pentru dizolvarea de drept a consiliului local, care nu s-a întrunit în ședințe timp de 6 luni consecutiv și, respectiv, n-a adoptat nicio decizie.
Acum 24 ore
11:20
Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor Igor Dodon s-a prezentat marți, 25 ianuarie, la Procuratura Generală pentru a da declarații în dosarul „Enegocom”. Fostul președinte al Republicii Moldova este bănuit că ar fi cauzat daune bugetului statului de aproape 12 milioane de dolari SUA.
11:00
Șapte candidați la funcția de Avocat al Poporului au fost admiși la proba interviului. Decizia a fost luată de membrii Comisiei speciale, care s-au întrunit în ședință închisă, desfășurată în regim online.
10:40
Serviciul Vamal anunță transportatorii de mărfuri că, la această oră, se atestă trafic îngreunat și la punctul de trecere a frontierei „Giurgiulești-Galați” (rutier). Potrivit informațiilor comunicate de subdiviziunile teritoriale, pe partea română s-au format mai multe coloane de automarfare, care așteaptă să intre în țara vecină, fapt ce a condus la apariția unui aflux de camioane și pe partea moldovenească.
10:30
Directorul artistic și prim-dirijorul Orchestrei naționale de muzică populară „Lăutarii”, Maestrul Nicolae Botgros își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Acesta împlinește astăzi vârsta de 69 de ani.
10:20
Proiectatăde experți germani după modelul de casă pasivă, grădinița „DoReMicii”, dinorașul Călărași este, pe bună dreptate, cea mai energo - eficientă instituțiepublică din țară. Panourile fotovoltaice, pompele geotermale, sistemul deventilare prin recuperare și cel de încălzire și răcire prin pardoseală reduccosturile anuale de întreţinere a grădiniţei cu aproximativ 90 la sută.
10:10
Noua lege a avocaturii, prin care apărătorii vor putea fi reținuți sau percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, dacă e vorba de infracțiuni flagrante sau corupție pasivă, corupție activă și trafic de influență, a fost publicată în Monitorul Oficial.
10:10
Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de asistență macro-financiară (AMF) pentru Ucraina, în contextul conflictului cu Rusia. Un anunț în acest sens a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după convorbirea telefonică de vineri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
09:40
21 de funcții de procuror din cadrul Procuraturii Generale vor fi redistribuite către procuraturile specializate - Procuratura Anticorupție și Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, și cele teritoriale. Un demers în aces sens a fost înregistrat de procurorul general interimar, Dumitru Robu, către Consiliul Superior al Procurorilor, motivând că actuala structură organizatorică a instituţiei nu permite desfășurarea unei activităţi la maxim eficientă, precum şi contravine principiului distribuirii clare a funcţiilor şi folosirii optimale a resurselor umane.
09:40
Deputata Partidului Comuniștilor din R. Moldova Svetlana Căpățînă a decedat din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19.
09:10
16 puncte anti-COVID-19 vor funcţiona în preajma instituţiilor medico-sanitare publice din Chişinău.
09:10
Cele două puncte de vaccinare mobile se vor afla astăzi, 25 ianuarie, în intervalul orelor 12:00-18:00, în sectoarele Ciocana și Botanica.
08:40
Lucrările de întreținere a drumurilor naționale pe timp de iarnă au continuat pe parcursul nopții de 25 ianuarie în zonele de Nord unde s-au efectuat lucrări de patrulare, iar în Centru și Sud s-au efectuat lucrări de patrulare și combatere a lunecușului, informează Administrația de Stat a Drumurilor (ASD).
08:10
Ambasada Republicii Moldova în Bulgaria, Macedonia de Nord și Albania anunță că, în perioada 25 – 27 ianuarie 2022, Secția consulară a Ambasadei Republicii Moldova la Sofia nu va presta serviciile consulare, cu excepția eliberării titlurilor de călătorie.
07:50
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, la 24 ianuarie, după cea de-a doua zi a Consiliului de Afaceri Externe, că a propus în cadrul reuniunii să fie organizată o întâlnire a miniștrilor de Externe la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina în fața amenințării ruse de la graniță, scrie Digi24.
07:20
Leul se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Naţională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru astăzi, 25 ianuarie, un curs de 20 de lei şi 39 de bani pentru un euro, cu cinci bani mai puţin decât ieri.
07:00
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) prognozează pentru astăzi, 25 ianuarie, ninsori slabe, iar din cauza masei de aer polar vremea va rămâne rece. Pe drumuri se va semnala ghețuș. Vântul va sufla din nord-vest mai mult moderat. Temperatura minimă a aerului va oscila între -7ºC şi -12ºC. Temperatura maximă a aerului se va situa între 0ºC şi -5ºC.
Ieri
21:00
Primul contract de executare a lucrărilor de extindere a apeductelor cu apă potabilă între România și Republica Moldova a fost semnat luni la Iași. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu.
20:40
Primăria municipiului Chișinău informează că în perioada: 24 ianuarie - 20 februarie, accesul tuturor vizitatorilor în clădirea municipalității este restricționat, în contextul situației pandemice prin infecția COVID-19.
20:10
Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor Igor Dodon urmează să se prezinte marți, 25 ianuarie, la Procuratura Generală pentru a da declarații în dosarul „Enegocom”. Fostul președinte al Republicii Moldova este bănuit că ar fi cauzat daune bugetului statului de aproape 12 milioane de dolari SUA, după ce în primăvara anului 2008, pe când deținea funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, ar fi semnat un aviz de procurare a energiei electrice prin intermediul Energocom, cu aproape 30% mai scumpă decât prețul prevăzut în contractele existente la acel moment.
19:40
Alte 2834 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 440 de cazuri în regiunea transnistreană. Din numărul total de cazuri, 15 sunt asociate cu contact în afara țării, potrivit Ministerului Sănătății.
19:30
Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a avut în cadrul vizitei la Bruxelles o întrevedere cu europarlamentarul român Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului Partidului Popular European Creștin Democrat și președintele comisiei parlamentare de asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova.
18:50
NATO anunță că își va suplimenta forțele în Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă. Anunțul Alianței vine în condițiile în care Federația Rusă refuză să renunțe la activitatea amenințătoare în apropierea granițelor Ucrainei.
18:30
Un lot suplimentar de echipamente medicale pentru pacienții bolnavi de COVID-19 a ajuns astăzi în Republica Moldova. Este vorba de 300 de concentratoare de oxigen și 3.000 de pulsoximetre și consumabile.
18:20
Imperiul Sheriff, construit de oligarhii Victor Gușan și Ilya Kazmaly și care deține monopolul afacerilor din regiunea transnistreană, se confruntă cu mai multe probleme. Mai mulți locuitori ai regiunii au comunicat pentru jurnaliștii de la Zona de Securitate despre faptul că Sheriff își închide spălătoriile auto deschise pe lângă benzinării, iar în magazine sunt de negăsit mai multe tipuri de țigări care erau populare în regiune.
17:50
Președintele Uniunii Cineaștilor (UCM), Virgiliu Mărgineanu, a sărit în apărarea ministrului Culturii, Sergiu Prodan, după ce acesta a fost acuzat că și-ar fi favorizat fratele la acordarea indemnizațiilor de merit, oferite de Comisia Națională de profil la începutul acestui an. Mărgineanu, și el membru al Comisiei Naționale pentru acordarea indemnizațiilor de merit, a declarat că cererea fratelui ministrului, Vadim Prodan, a fost înregistrată la UCM și discutată la ședința Consiliului UCM cu mult timp înainte ca Sergiu Prodan să devină ministru.
17:40
Andrei Cebotari și Alexandru Mariț sunt cei doi candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care au fost admiși la proba interviului. Decizia a fost luată de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, care s-au întrunit, astăzi, în ședință desfășurată în regim online.
17:30
Regizorul Valeriu Jereghi îl acuză pe ministrul Culturii, Sergiu Prodan, că ar fi admis conflict de interese cu fratele său, regizorul Vadim Prodan, după ce Comisia Națională, în componența căreia intră și ministrul, i-a acordat fratelui său indemnizația de merit din bugetul de stat, care se acordă pe viață, echivalentă cu salariul mediu pe economie. Sergiu Prodan dezminte acuzațiile și spune că s-a abținut de la dezbateri și votare privind includerea dosarului fratelui său în lista propunerilor, după care a declarat conflict de interese din prima ședință a Comisiei Naționale pentru acordarea indemnizațiilor, suspendându-și calitatea de membru. Mai mult, într-o reacție separată, Sergiu Prodan a declarat că, fiind de mult timp membru al Comisiei respective, a avut „onoarea” de a-l promova și pe Valeriu Jereghi, alături de „personalități notorii din Cinematografia Națională”, la acordarea indemnizației în anul 2016.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.