Vârsta de pensionare va fi majorată. După două ore de dezbateri deputații au votat proiectul de lege

Agora.md, 25 noiembrie 2021 23:20

Din1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați ar urma să revină la 63 de ani, iar vârsta de pensionare pentru femei - 59 de ani, cu creștere treptată la 63 de ani până în 2028. Proiectul de lege propus de deputatul PAS, Dan Perciun a fost votat de 56 de deputați după circa două ore de dezbateri în plen.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum o oră
17:40
Pe mai multe străzi din capitală vor fi construite treceri pietonale supraînălțate. Acestea au ca scop securizarea deplasării pietonilor în zonele expuse mai mult riscurilor de accidentări, unde fluxul de pietoni este sporit sau în preajma instituțiilor de învățământ.
Acum 2 ore
17:00
Artizanii Gustului este o producție locală despre cei mai buni bucătari din Republica Moldova. În episodul de săptămâna trecută descoperim istoria Creme de la Creme, un restaurant reprezentativ pentru orașul nostru, povestită de proprietara și patisera Anastasia Guțu și bucătarul-chef Alexei Poleakov.
Acum 4 ore
15:40
Comisia Electorală Centrală s-a adresat către Curtea de Apel Bălți. Membrii solicită să fie explicată hotărârea emisă de către instanța de judecată în privința candidatei din partea Partidului Șor, Marina Tauber, și să se expună asupra modalității de organizare a alegerilor din turul doi.
15:10
Din 2017, în R. Moldova este aplicată monitorizarea electronică. Dispozitivul sub formă de brățară este aplicat în baza unei hotărâri de judecată definitive. Iar supravegherea persoanei este asigurată de echipa Inspectoratului Național de Probațiune. În premieră internațională, Moldova a început să aplice dispozitivul de monitorizare și agresorilor. Iar victimele violenței sunt informate în timp util despre posibilul pericol. În 11 luni de la aplicarea metodei, INP raportează că rata de recidivă de 70% a scăzut la 19%.
15:00
Secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății va fi dotată cu 20 de paturi și alte dispozitive medicale necesare. Donația vine din partea Guvernul Republicii Cehe pentru îmbunătățirea furnizării serviciilor medicale din țara noastră.
Acum 6 ore
14:00
Restricțiile de călătorie au fost actualizate. Astfel, moldovenii care vor să călătorească trebuie să țină cont de anumite reguli pentru a intra pe teritoriul altor state. Începând cu 3 decembrie 2021, cetățenii Republicii Moldova care pleacă în Irlanda trebuie să prezinte dovada unui test negativ COVID-19.
13:10
Procesul privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală de la Bălți se prelungește până săptămâna viitoare, susține reprezentantul Marinei Tauber la CEC, după pronunțarea hotărârii Judecătoriei Bălți. Potrivit lui, judecătoarea Natalia Costaș a precizat, la citirea sentinței, că decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Bălți, în decurs de 24 de ore, ceea ce înseamnă că recursul poate fi depus inclusiv duminică, în ziua alegerilor.
Acum 8 ore
11:50
Judecătoria Bălți a decis excluderea candidatului Partidului „ȘOR” la funcția de primar al municipiului Bălți, Marina Tauber, din cursa alegerilor locale noi. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de judecată din 4 decembrie.
11:30
Membrii și simpatizanți Partidului Șor s-au adunat în fața Judecătoriei Bălți, pentru a protesta. În același timp, instanța s-a retras în camera de deliberare pentru a decide dacă aceasta va fi sau nu eliminată din cursa electorală, după solicitarea depusă de către Comisia Electorală Centrală (CEC).
Acum 12 ore
09:10
Peste 6,7% din populația Republicii Moldova cu reședință obișnuită o constituie persoanele cu dizabilități, arată datele pentru anul 2020, oferite de Biroului Național de Statistică. Majoritatea persoanelor cu dizabilități locuiesc în mediul rural și aproape fiecare a șaptea persoană cu dizabilitate s-a încadrat în categoria celor cu dizabilitate severă.
Acum 24 ore
22:40
Până în prezent nu a fost înregistrat niciun deces asociat noii variante a coronavirusului, Omicron, a declarat vineri la Geneva un purtător de cuvânt al OMS.
20:40
Pe 1 decembrie în cadrul consultărilor publice desfășurate în incinta Primăriei mun. Chișinau, pe margine proiectului de buget pentru anul 2022, mai mulți activişti s-au revoltat de solicitarea din partea companiei Autosalubritate de a cere în total 8,5 milioane lei pentru întreținerea necropolei de animale și proiectelor de sterilizarea. Din cauza lipsei de transparență în activitate, managementului prost și condițiilor de întreținere a animalelor nesatisfăcătoare de care au dat dovadă Autosalubritate, zeci de animale mor lunar în chinuri pe teritoriu Necropolei sau pur și simplu dispar.
20:30
Nu e ușor să fii șef. La această concluzie au ajuns micii experți din proiectul ,,Copiii știu mai bine”. I-am provocat la o discuție sinceră din care am aflat cu ce ocupă șefii, de unde au bani și cum arată slugile lor.
20:10
Voi ați votat, iar noi am executat. Proiectul Becul de Aur continuă, iar, după rezultatele sondajului de opinie lansat săptămâna aceasta, Ministerul Apărării s-a ales cu cele mai multe voturi din partea cititorilor -pentru reacția oferită în cazul tânărului umilit în armată, după ce s-a aflat despre orientarea lui sexuală.
19:30
Deși nu a dat un răspuns concret, vicepreședintele CEC spune că buletinele de vot nu mai pot fi modificate, în cazul în care Marina Tauber este exclusă din cursa electorală pentru șefia municipiului Bălți. Comisia Electorală Centrală a început tipărirea buletinelor de vot pentru turul doi al alegerile locale noi pe 1 decembrie, iar astăzi acestea au fost transmise în teritoriu. Între timp, în această seară, Curtea de Apel Bălți a respins strămutarea dosarul excluderii Marinei Tauber și l-a trimis înapoi primei instanțe. În aceste momente, Judecătoria Bălți se ocupă de examinarea cauzei civile depusă de CEC, privind anularea înregistrării candidatei Partidului Șor.
18:30
O nouă zi, dar aceleași trăiri. Observă că au obosit sau nu se pot concentra la fel de bine ca altădată. Își spun că traversează o perioada aglomerată din viață și că o să treacă. Au insomnii frecvente și nu au poftă de mâncare sau, din contra, mănâncă prea mult. Își spun că e de la stres și că, dacă pleacă într-o mini-vacanță, se vor simți mai bine. De fapt, specialiștii ar spune că manifestă semne de depresie, doar că persoana nu știe cum să le interpreteze. Dacă le ignoră,pot ajunge într-un punct în care nu se mai recunosc și nu știu cum să facă față situației în care s-au pomenit. Totuși, în societatea noastră, depresia este un subiect destul de ignorat, iar oamenilor le este frică să ceară ajutor sau să recunoască faptul că au o problemă.
Ieri
17:30
Curtea de Apel (CA) Chișinău a declarat inadmisibilă contestația depusă de concurenta electorală Marina Tauber, desemnată de Partidul Politic „Șor” la funcția de primar al municipiului Bălți, referitor la anularea hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind excluderea sa din cursa electorală, scrie ZDG.md.
16:50
UPDATE: Cauza civilă depusă de CEC, privind anularea înregistrării Marinei Tauber, candidata Partidului Șor, în cursa electorală pentru Primăria Bălți, va fi strămutată la Curtea de Apel Bălți. O hotărâre în acest sens a fost emisă de Judecătoria Bălți. Până atunci, avocații solicitaseră strămutarea cauzei la o altă instanță egală în grad.
16:50
Invitatul celui de-al 17-lea episod DAD Podcast este Vitalie Corniciuc, director Financiar la Victoriabank. Participanții DAD Podcast au discutat despre importanța instrumentelor și abilităților de analiză ecnonomico-financiară care trebuie să le posede fiecare antreprenor, mai ales în etapa de precontractare a unui împrumut pentru afacere, dar și modul în care instituția financiară analizează profilul fiecărei afaceri, care tinde să obțină un împrumut.
16:40
Transportarea alegătorilor spre secția de vot, în ziua scrutinului, se va sancționa cu amendă de la 3.000 de lei până la 6.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 9.000 de lei până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice. Asta, dar și alte modificări ale Codului electoral au fost votate azi de către 85 de deputați în plenul Parlamentului.
16:30
Transparența despre care se tot vorbește de la tribune, pare să fie implementată doar la nivel declarativ în unele localități din țară. O confirmă președintele raionului Strășeni, comportamentul căruia i-a făcut pe jurnaliștii AGORA să-și pună mai multe semne de întrebare. Totul a început acum câteva săptămâni, când documentând un nou material din seria „Viața din afara bulei”, am încercat să luăm legătura cu șeful raionului pentru a obține un interviu despre reușite și planuri de viitor. În condițiile în care de fiecare dată eram pasați de la o zi la alta, am decis să realizăm o vizită inopinată la Strășeni. Autoritățile raionale, însă, nu s-au dovedit a fi prea bucuroase de oaspeți.
16:30
Moldcell dă startul magiei de sărbători cu o ofertă specială. De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorită astăzi, 3 decembrie, Moldcell lansează Abonament ACCESIBIL, disponibil persoanelor cu deficiențe auditive, vizuale și de vorbire. Pentru că fiecare Abonat merită să comunice eficient și oricând are nevoie, compania oferă 20 GB trafic Internet + 500 minute naționale incluse (SMS), la preț exclusiv de 40 lei.
16:20
Herbalife Nutrition (NYSE: HLF), companie globală de top în domeniul nutriției, a anunțat că centrele sale de inovație și producție din Winston-Salem, Carolina de Nord și Lake Forest, California au obținut certificarea ISO 45001 Occupational Health and Safety Standard din partea NSF-ISR, reprezentând o recunoaștere a succesului companiei în ceea ce privește protecția sănătății și securității angajaților săi.
15:50
Invitatul celui de-al 17-lea episod DAD Podcast este Vitalie Corniciuc, director Financiar la Victoriabank. Participanții DAD Podcast au discutat despre importanța instrumentelor și abilităților de analiză ecnonomico-financiară care trebuie să le posede fiecare antreprenor, mai ales în etapa de precontractare a unui împrumut pentru afacere, dar și modul în care instituția financiară analizează profilul fiecărei afaceri, care tinde să obțină un împrumut.
15:40
Vrei să schimbi bani la un curs mai bun decât la ghișeul băncii? Bancomatele maib sunt la dispoziția ta. „De azi, la bancomatele maib ai posibilitatea nu doar să cumperi sau să vinzi valută, dar și să o faci în avantajul tău - la cel mai bun curs valutar, ziua și noaptea, la orice oră”, ne asigură reprezentanții băncii.
15:30
Liderul suprem al talibanilor din Afganistan a ordonat printr-un decret Guvernului de la Kabul să ia „măsuri serioase pentru a face să fie respectate drepturile femeilor”. Măsura ar viza însă căsătoriile forțate, dreptul la muncă și dreptul la studii nefiind menționate în actul normativ, scrie Digi24.
15:30
Pe 27 noiembrie, Kaufland Moldova, în parteneriat cu Banca de Alimente, a desfășurat cea de-a doua ediție a campaniei de colectare de alimente, în sprijinul persoanelor aflate în dificultate. Grație implicării și solidarizării a mii de clienți, au fost colectate circa 3700 kg de produse alimentare, care se vor transforma în 7400 de porții de mâncare caldă pentru beneficiarii mai multor ONG-uri, aziluri de bătrâni și servicii sociale din țară.
15:30
Magistratul Vladislav Clima și-a dat demisia din funcția de președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova. Anunțul a fost publicat vineri, 3 decembrie, pe pagina de Facebook a Asociației.
15:20
Sărbătorile de iarnă au un loc aparte în inima moldovenilor. Acestea sunt un prilej de a revedea oamenii dragi, de a reveni acasă, de a găti împreună cu membrii familiei mâncărurile preferate, de a-l aștepta pe Moș Crăciun și de a ciocni paharele la miezul nopții, în ritmul scurgerii ultimelor clipe ale anului care trece. În această avalanșă de emoții, este foarte important pregătirile să aducă bucurie tuturor celor implicați în acest proces.
15:10
Am ales din start să fim transparenți și v-am spus că vom reveni cu toate cifrele proiectului nostru de membership. Facem totalurile după campania de Black Friday la abonamentele AGORA și suntem extrem de bucuroși că avem o comunitate mai mare, mai informată și mai activă. De Black Friday, 32 de cititori au decis să ni se alăture, dintre aceștia 20 au optat pentru abonamente anuale.
14:40
Ați observat deja prin oraș automobile cu simbolul cuantei de culoare turcoaz? Știați că astăzi Teleport le face cadou tuturor clienților câte 10 lei pentru toate călătoriile? Asta înseamnă că fiecare călătorie cu Teleport în această zi va fi mai ieftină.
14:00
Avocații candidatei Partidului „Șor” la primăria Bălți au depus o cerere de recuzare a magistratei Natalia Costaș, care examinează solicitarea de anulare a înregistrării Marina Tauber în calitate de candidat electoral, parvenită din partea Comisiei Electorale Centrale (CEC).
13:50
Diaconul Ghenadie Valuța a fost exclus din rândurile clerului Bisericii Ortodoxe din Moldova începând cu data de astăzi. Un decret în acest sens a fost semnat de Mitropolitul Vladimir.
12:50
Parlamentul a numit doi viceguvernatori la Banca Națională a Moldovei. Proiectul a fost aprobat cu votul a 58 de deputați.
12:50
Percheziții inopinate au avut loc la 2 decembrie în Penitenciarul nr. 6 din Soroca. Descinderile au fost efectuate de către Detaşamentul cu Destinaţie Specială „Pantera” și angajații Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
12:40
A crescut suma prevăzută de Acordul dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), de la 27 la 52,5 milioane euro. Cel puțin asta prevede noul proiect al amendamentului la Acordul cu BERD votat astăzi în prima lectură.
12:30
Cerere de demisie a directorului Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) Ștefan Creangă a fost aprobată de 67 de deputați.
12:10
Parlamentul a desemnat încă un membru la Comisia Electorală Centrală (CEC). Este vorba de Teodora Vangheli, propusă de fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).
12:10
Jurnalistul Vlad Țurcanu a fost votat de către 58 de deputați în funcția de director general al Companiei „Teleradio-Moldova” pentru un mandat de șapte ani. El a fost propus la această funcție de Consiliului de supraveghere și dezvoltare a instituției, candidatura acestuia fiind susținută cu voturile a șase din cei șapte membri.
12:00
După ce în urmă cu șase ani a rupt în mod demonstrativ o hartă a României Mari, în cadrul ședinței de astăzi, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a primit în dar o hartă nouă. „Cadoul” i-a fost înmânat de deputatul PAS, Vasile Șoimaru.
11:50
Parlamentul a desemnat noii membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului pentru un mandat de șase ani. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul a 86 de deputați.
11:50
Susținătorii candidatei partidului „Șor” la Primăria Bălți Marina Tauber au organizat un protest în fața Judecătoriei Bălți, acolo unde magistrații vor decide dacă aceasta va fi sau nu eliminată din cursa electorală, după solicitarea depusă de către Comisia Electorală Centrală (CEC).
10:50
În acest an, în Chișinău și alte zece orașe din țară, vor fi organizate Târguri de Crăciun. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița, după ședința de vineri a Guvernului.
10:40
În acest an, în Chișinău și alte zece orașe din țară, vor fi organizate Târguri de Crăciun. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița, după ședința de vineri a Guvernului.
10:10
Rudele personalului medical decedat în lupta cu COVID-19 vor primi indemnizații unice din partea statului. Cabinetul de Miniștri a aprobat vineri alocarea a 2,5 milioane de lei din fondul de intervenție al Guvernului, bani de care vor beneficia 25 de familii.
10:00
Pentru că maib te înțelege și vrea să-ți faci cele mai frumoase amintiri în acest an, pentru ca să-i uimești pe cei dragi și pentru că anul acesta Moș Crăciun poți fi chiar tu – ia-ți cardul tău LiberCard la cumpărături.
10:00
Au fost modificate condițiilor de stabilire și acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței din 3 decembrie a Guvernului.
09:30
Fundaţia Orange Moldova invită tinerii şi tinerele din regiunile Sângerei, Orhei şi Soroca să aplice la Solidarity FabLab, un Hub inovativ unde şi-au dat întâlnire tehnologia, inovaţia şi creativitatea.
09:20
În cei 20 ani de activitate, rețeaua de magazine Linella a demonstrat că nu este doar prima și cea mai mare rețea națională, cu120 magazine pe întreg teritoriul țării, dar sunt și responsabili social. Cu grijă față de oameni, față de mediul înconjurător și întreaga societate, cei de la Linella au adus în acest an Moldovei un tribut țării, exprimat în 20 de mii de copaci plantați.
09:20
Fostul premier interimar Aureliu Ciocoi ar putea fi numit ambasador în Republica Federală Germania. Guvernul a aprobat candidatura acestuia.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.