Legea bugetului de stat pentru 2021, modificată. Statul va aloca 1,7 miliarde de lei pentru a acoperi datoria față de Gazprom și „întărirea situației” la Termoelectrica

Replica Media, 25 noiembrie 2021 12:40

Parlamentul a modificat Legea bugetului de stat pentru anul 2021. Proiectul de lege a fost votat, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, de către 60 de deputați prezenți în sală. Modificările operate includ alocarea a 1,7 miliarde de lei suplimentar pentru majorarea capitalului social al SA „Energocom”, pentru a acoperi datoria Moldovagaz pentru Gazprom și pentru „întărirea situației de la „Termoelectrica””.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Replica Media

Acum 10 minute
19:40
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis hotărârea în cauza Mătăsaru vs. Republica Moldova, prin care a constatat violarea articolelor 10 (dreptul la libera exprimare) și 5 § 1 (dreptul la libertate și siguranță) și a dispus încasarea din contul Guvernului Republicii Moldova în beneficiul reclamantului a sumei de 7.650 de euro.
Acum 30 minute
19:20
Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, alături de omologii săi din Ucraina, Denys Shmyhal, și Georgia, Irakli Garibashvili, a avut o întrevedere cu Charles Michel, președintele Consiliului European, în vederea reconfirmării mesajului politic comun în ajunul Summitului Parteneriatului Estic.
Acum o oră
18:50
664 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi, 30 noiembrie, în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 9 cazuri sunt asociate cu contact în afara țării: 4 - Germania, 3 - Marea Britanie, 1 - Irlanda, 1 - Ucraina.
Acum 2 ore
18:30
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis hotărârea în cauza Mătăsaru vs. Republica Moldova, prin care a constatat violarea articolelor 10 (dreptul la libera exprimare) și 5 § 1 (dreptul la libertate și siguranță) și a dispus încasarea din contul Guvernului Republicii Moldova în beneficiul reclamantului a sumei de 7.650 de euro.
17:50
La aproape trei ani de la condamnare, fostul poliţist din Ungheni, Gheorghe Petic, a fost achitat de Judecătoria Orhei în dosarul în care era acuzat de viol. Asta după ce pretinsa victimă a violului și-a retras acuzaţiile, oferind detalii despre cum a fost fabricat dosarul.
Acum 4 ore
17:30
Serviciul „InfoTrafic” al INSP informează că la această oră, la nivel național, se circulă în condițiile unui carosabil uscat, evenimente rutiere sau alte obstacole care crează impedimente în trafic, nu sunt înregistrate.
17:00
Pe 26 noiembrie 2021 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat noua variantă a coronavirusului SARS CoV-2, B.1.1.529, denumită Omicron, drept una „îngrijorătoare”, care necesită o urmărire minuțioasă. Decizia s-a bazat pe dovezile existente la moment, prezentate de către OMS, care demonstrează că varianta Omicron întrunește un număr mai mare de mutații decât cele depistate anterior în alte variante, ceea ce ar putea induce unele schimbări în procesul epidemic la nivel global. În acest context, Agenția Națională pentru Sănătăate Publică (ANSP), a venit cu explicații și recomandări pentru cetățeni.
16:50
Platforma Națională din Republica Moldova a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic cere ecplicații publice din partea Avocatei Poporului, Natalia Moloșag, după ce aceasta a fost surprinsă de mai multe ori în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului, alături de un bărbat pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism.
16:40
Ministra Afacerilor Interne Ana Revenco efectuează în perioada 30 noiembrie-2 decembrie o vizită de lucru la Geneva. Aceasta participa la cea de-a 112-a sesiune a Consiliului Organizației Internaționale pentru Migrație, precum și va avea mai multe reuniuni bilaterale cu conducători ai diferitor organizații internaționale.
16:20
Tânăra de 19 ani și iubitul acesteia, bănuiți că au omorât „cu deosebită cruzime” o fetiță de nici doi ani, au primit încă 30 de zile de arest preventiv. Decizia de prelungire a măsurii preventive a fost adoptată marți, 30 noiembrie, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, anunță Procuratura Generală.
Acum 6 ore
15:30
„Natalia Moloșag, Avocata Poporului, a fost surprinsă de mai multe ori, în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului, alături de Dumitru Godorog, un cetățean pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017 la 4 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe o perioadă de probațiune de 3 ani”, scrie Ziarul de Gardă.
15:30
Ministerul Sănătății susține o conferință de presă privind evoluția epidemiologică în R. Moldova și a procesului de vaccinare împotriva COVID-19.
15:30
Republica Moldova nu are ambasador în Federația Rusă încă din luna august 2021, când Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău (MAEIE) l-a rechemat din funcție pe fostul ambasador Vladimir Golovatiuc, după ce a fost învinuit de agresiune sexuală asupra unei angajate a Ambasadei de la Moscova. Potrivit viceprim-ministrului, șefului MAEIE, Nicu Popescu, numirea unui nou ambasador durează aproximativ și presupune mai multe proceduri, iar ministerul acum este în plin proces de numire.
15:10
Roberto Bordin a demisionat din funcția de antrenor principal al echipei naționale de fotbal. Un anunț în acest sens a fost făcut de Bordin pe pagina sa de Instagram.
14:50
Cristian Rizea, ex-deputatul român stabilit în Republica Moldova cu puţin timp înainte de a fi condamnat definitiv în România la închisoare pentru infracţiuni de corupţie, a trecut nu demult cu familia în casă nouă. Penalul Rizea, aşa cum îi place să se numească singur, şi-a procurat o casă de peste 450.000 de euro, avându-i ca vecini pe o bună parte din cei care îi critică în înregistrările video de pe reţelele de socializare, scrie Anticorupție. Totodată, pe lângă traiul pe picior larg şi distracţiile prin localuri de lux, Rizea se pregăteşte să-şi investească banii într-un nou post de televiziune pe care vrea să-l deschidă la Chişinău.
14:20
Medicii și paramedicii SMURD din Republica Moldova, care au fost delegați pentru a acorda suport sistemului medical Român în lupta cu COVID-19 au fost decernați pentru dedicație și profesionalism cu distincția Crucea pentru Merit clasa II. Cei 17 medici medici și paramedici au fost menționați în cadrul unei ceremonii care a avut loc astăzi.
13:50
Gest superb al unui pilot de avion originar din Basarabeasca. Vladimir Botnaru, care conduce cele mai moderne avioane ale unei companii aeriene din zona golfului Persic, a oferit o mașină cadou antrenorului său de fotbal.
13:50
Primăria municipiului Chișinău informează că regiile municipale sunt pregătite pentru a interveni la combaterea poleiului și deszăpezirea trotuarelor, aleilor, acceselor în curțile de blocuri și a străzilor din capitală. Activitățile în sezonul de iarnă vor fi desfășurate atât manual, cât și mecanizat, cu antrenarea a circa 140 de utilaje și mecanisme specializate din dotarea serviciilor municipale.
Acum 8 ore
13:20
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, susține o conferință de presă privind reușitele în primele 100 de zile de mandat.
13:20
Liderul socialist, Igor Dodon, a anunțat că sâmbătă, 4 decembrie, va avea loc adunarea generală a Federației de Șah din Republica Moldova (FȘM), în cadrul căreia va fi aleasă o nouă conducere. Fiind în fruntea Federației de 10 ani, Igor Dodon nu a spus dacă intenționează să candideze sau nu la un nou mandat de președinte.
12:30
Alexandr Prodan este primul moldovean care a absolvit celebra Academie Regale a Forțelor Aeriene Cranwell (RAF) din Marea Britanie. Tânărul a încheiat recent studiile, iar evenimentul a fost marcat cu o paradă militară la care au participat și reprezentanți ai Ambasadei Moldovei de la Londra, dar și reprezentanți ai misiunii diplomatice britanice de la Chișinău. Evenimentul face parte din cadrul unui proiect de cooperare în domeniul apărării dintre Republica Moldova și Marea Britanie.
12:30
Un polițist de frontieră din cadrul Direcției Regionale Nord a fost demis de șeful IGPF, Rosian Vasiloi, după ce și-a permis să-i ceară unui coleg, aflat în exercițiul funcției, să nu documenteze niște persoane implicate într-o tentativă de contrabandă. Vasiloi a spus că acesta discreditează imaginea Poliției de Frontieră și a amintit că nu va tolera corupția și neprofesionalismul în instituția pe care o conduce.
Acum 12 ore
11:40
Procuratura Anticorupție oferă detalii referitor referitor la ultimele acțiuni de urmărire penală efectuate în dosarul procurorului general suspendat, Ruslan Popov. Potrivit PA, până acum au fost audiate 14 persoane în calitate de martori, declarațiile cărora în cumulul cu celelalte probe administrate, vin să confirme învinuirea înaintată.
11:30
Acționarii SA „Moldovagaz” s-au întrunit astăzi, 30 noiembrie, în cadrul unei adunări generale extraordinare. În cadrul acesteia fost aprobată o nouă componență a Consiliului de Observatori ai întreprinderii, în cadrul căreia se regăsește și Veaceslav Negruță, consilierul președintei Republicii Moldova în domeniul economic.
11:10
Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA), Alexandr Slusari, anunță că a fost dat în judecată de către președintele Partidului Socialist (PSRM), Igor Dodon. Fostul deputat a scris pe pagina sa de Facebook că liderul socialist a cerut examinarea cauzei civile „cu privire la apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale”.
11:00
Un funcționar din Edineț este cercetat penal de ofițerii DGT Nord a CNA și procurorii anticorupție pentru trafic de influență. Acesta ar fi „aranjat” eliberarea unui permis de conducere, iar pentru serviciile sale ar fi pretins și primit 900 de euro mită.
10:20
Cei trei angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), arestați pentru contrabandă de 1,5 milioane de lei cu mărfuri de la piața „KM7” din Odesa, sunt cercetați penal și pentru contrabandă cu droguri, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Oamenii legii au găsit mai multe plicuri cu substanță albă ascunse printre mărfurile introduse ilegal în țară, iar ulterior expertiza a demonstrat că este vorba despre heroină, care ar costa pe piața neagră aproximativ 200 de mii de lei.
10:00
Un judecător a fost suspendat din funcție în urma unei solicitări emise de procurorul general interimar, Dumitru Robu, către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
09:40
Primăria municipiului Chișinău informează că pe data de 30 noiembrie 2021, în intervalul orelor 10:00-18:00, cele 2 puncte de vaccinare mobile se vor afla în următoarele locații: troleibuzul va fi în sectorul Botanica, bd. Cuza-Vodă, adiacent Centrul Comercial ,,Green Hils”, iar autobuzul se va deplasa în orașul Cricova, str. Chișinăului 108, adiacent Centrul de Sănătate.
09:00
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se convoacă, marți, 30 noiembrie, în ședință ordinară. Pe ordinea de zi figurează un singur subiect - desfășurarea concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător în unele judecătorii.
08:40
În contextul în care în România zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie sunt declarate zile de sărbătoare legală, Secția consulară a Ambasadei României în Republica Moldova nu va lucra cu publicul în această perioadă.
08:30
Serviciul „InfoTrafic” al INSP informează că la această oră, la nivel național, se circulă în condițiile unui carosabil uscat, pe alocuri se atestă ceață, oarecare obstacole care crează impedimente în trafic, nu sunt înregistrate.
08:10
Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat, în cadrul ședinței din 29 noiembrie, 75 de observatori naționali din partea Asociației obștești „Centrul pentru Investigații Juridice și Apărarea Drepturilor Omului” și trei observatori internaționali din partea Ambasadei Republicii Turcia, în vederea monitorizării turului doi al alegerilor locale noi din 5 decembrie.
07:50
Câștigătorul Balonului de Aur 2021 a fost anunțat în seara zilei de 29 noiembrie, în cadrul unei gale organizate la Paris. Leo Messi a triumfat în fața lui Robert Lewandowski. Acesta fiind al șaptelea astfel de trofeu din cariera sa.
07:40
Dolarul american se ieftinește puțin, iar moneda Euro se scumpește nesemnificativ. Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru marți, 30 noiembrie, un curs de 20,02 lei pentru un euro și de 17,73 lei pentru un dolar.
07:20
După zilele prea calde din această perioadă, vremea revine la cea obișnuită. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) prognozează pentru ultima zi din această toamnă temperaturi de până +6ºC și minime de -1ºC. Vântul va sufla din nord-vest slab la moderat.
Acum 24 ore
21:10
Jurnalistul Vlad Ţurcanu va fi propus Parlamentului pentru funcţia de director general al IP Compania „Teleradio-Moldova” (TRM). Candidatura sa a fost aprobată de majoritatea membrilor Consiliului de supraveghere şi dezvoltare (CSD) al TRM, care s-au renit luni, 29 noiembrie, în prima şedinţă.
20:30
Președintele raionului Drochia, Alexei Vasilean, spune că dosarul pornit de Centrul Național Anticorupție pe numele său este unul politic și cusut cu ață albă. Vasilean a declarat, într-un scurt comentariu oferit Replica Media, că va contesta decizia primei instanțe în care a fost recunoscut vinovat de exces de putere și sancționat contravențional.
19:50
Jurnalistul Arcadie Gherasim este noul preşedinte al Consiliului de supraveghere şi dezvoltare (CSD) al IP Compania „Teleradio-Moldova”. Decizia a fost luată luni, 29 noiembrie 2021, cu unanimitate de voturi de membrii CSD reuniţi astăzi în prima şedinţă.
Ieri
19:20
Doi elevi de la liceul „Orizont” a-au făcut remarcați la Olimpiadei Balcanică de Informatică 2021. Victor Purice a obținut o medalia de bronz, iar Alexandru Andrei a obținut mențiunea de onoare la concursul organizat de Macedonia în perioada 24 – 29 noiembrie, anunță Ministerul Educației.
19:10
Un Memorandum de înțelegere între Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European a fost semnat, în premieră, de către Șeful Legislativului, Igor Grosu, și Președintele Parlamentului European, David Sassoli. Document va servi ca bază pentru o cooperare calitativ nouă și vine să susțină agenda trasată la Chișinău – de consolidare a cursului de integrare europeană și apropiere de Uniunea Europeană.
18:40
Ministerul Sănătății raportează luni, 29 noiembrie, 21 de decese provocate de noul coronavirus în Republica Moldova. În raportul ministerului se regăsesc unele decese înregistrate în spitalele din țară încă în luna octombrie anul curent. Printre victime este și o doctoriță de familie din Chișinău.
18:30
Ministerul Sănătății anunță luni, 29 noiembrie, 677 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Astfel, bilanțul cazurilor coronavirus de tip nou în țara noastră a ajuns la 363 110.
18:20
Societatea pe Acțiuni Termoelectica anunță că directorul general Veaceslav Eni, care a condus compania timp de trei mandate consecutiv, își încheie mandatul din data de 1 decembrie. Coincidență sau nu, dar plecarea lui Veaceslav ENI din funcție se întâmplă la câteva zile după ce a fost recunoscut în calitate de bănuit într-un dosar de îmbogățire ilicită.
17:20
Serviciul „InfoTrafic” al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), informează că la această oră în capitală se circulă cu dificultate pe unele străzi și tronsoane de drum. Prin urmare, vine cu recomandări pentru șoferi să manifeste răbdare și disciplină în raport cu ceilalți participanți la trafic.
17:00
În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie, șefa Guvernului se află într-o vizită oficială la Bruxelles. Mâine, Natalia Gavrilița se va întâlni cu omologii săi din Ucraina și Georgia, Denis Șmihal și, respectiv, Irakli Garibașvili, în așa-numitul format „Trio asociat al prim-miniștrilor”.
16:30
Procurorul desemnat de CSP pe cazul lui Alexandr Stoianoglo, Victor Furtună, informează despre terminarea urmăririi penale pe un capăt de acuzare ce îl privește pe procurorul general suspendat, căruia îi este imputată comiterea infracțiunii prevăzute de art. 328 alin. (3) lit.b) Cod penal - depășirea atribuțiilor de serviciu.
16:00
Încă un figurant în dosarul ce vizează schema de corupție prin care erau eliberate zeci de certificate de vaccinare anti-Covid, fără imunizarea propriu-zisă, a fost reținut de Centrul Național Anticorupție și procurorii anticorupție. Bărbatul cu rol de intermediar în schemă a fost documentat în alte șapte episoade în care ar fi pretins și primit mită pentru a organiza eliberarea documentelor, cu introducerea datelor în registrul de evidență a certificatelor de vaccinare anti COVID-19.
15:40
220.000 de țigarete au fost depistate la ieșirea din Republica Moldova în remorca unui camion care se deplasa în Turcia. Captura de țigări este rezultatul unei acțiuni comune a polițiștilor de frontieră și lucrătorilor vamali din punctul de trecere a frontierei Cahul.
15:20
Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă „un risc foarte ridicat” la nivel mondial, a avertizat, luni, 29 noiembrie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS a subliniat însă că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.