Votat în lectură finală: Parlamentarii au făcut rectificări la buget, pentru a închide datoria față de Gazprom

UNIMEDIA, 25 noiembrie 2021 12:40

Deputații au votat astăzi în lectura finală, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, la cererea Prim-ministrei Natalia Gavrilița.  Astfel, 1,4 miliarde de lei alocate din bugetul de stat prin compania Energocom vor fi oferite Moldovagaz pentru a achita datoria către Gazprom. Proiectul a fost susținut de către 60 de deputați.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de UNIMEDIA

Acum 30 minute
20:20
„Procedural s-a încălcat tot. Este o schemă”. Astfel a calificat liderul PSRM, Igor Dodon, transferul din bani publici pentru datoria la gaz, efectuat acum câteva zile. Declarația a fost făcută la o emisiune de la Primul în Moldova.
Acum o oră
20:10
Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut, în dimineața zilei de astăzi, o întâlnire de lucru în comun cu prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, și cel al Ucrainei, Denys Shmyhal, în cadrul vizitei celor trei premieri la Bruxelles în formatul Trio Asociat. În cadrul vizitei oficiale la Bruxelles, prim-ministra, alături de omologii săi, au avut o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen dar și cu Charles Michel, Președintele Consiliului European.
19:50
Magia sărbătorilor de iarnă începe cu lista de daruri pentru cei dragi. Se pare că modela Anastasia Fotachi a scris-o deja și s-a pus pe treabă. Aceasta a fost astăzi la magazinul cu bijuterii unice Milenium, situat pe strada Armenească 55, ca să-i aleagă un cadou mamei sale. Totodată tânăra a decis să se alinte și pe sine, scrie SHOK.md.
Acum 2 ore
19:40
Liderul PSRM critică dur inițiativa PAS de a majora vârsta de pensioare. Acesta spune că mulți dintre cetățenii noștri nu ajung până la vârsta de pensionare, un exemplu în acest sens fiind și tatăl său, care la 62 de ani s-a stins din viață. „El practic la pensie nu a trăit, dar toată viața a muncit, a achitat impozite”, a declarat politicianul, la o emisiune de la Primul în Moldova.
19:20
Mai mulți lideri politici au venit cu reacții după ce avocata Poporului, Natalia Moloșag, ce și-ar fi luat, în calitate de consilier neoficial, un fost proxenet, condamnat la închisoare. Fostul premier, Ion Chicu, o acuză de șefa statului că „și-a numit avocatul personal în funcția de Avocat al poporului ca să apere drepturile femeilor, care au suferit din cauza proxeneților”, iar lidera partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșeanu, se întreabă „ce fel de luptă cu corupția este asta”. Cu un comentariu au venit și Octavian Țîcu dar și Ștefan Gligor.
18:50
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis hotărârea, la data de 30 noiembrie, în cauza Mătăsaru versus Republica Moldova, prin care a constatat violarea articolelor 10 (dreptul la libera exprimare) și 5 § 1 (dreptul la libertate și siguranță) și a dispus încasarea din contul Guvernului Republicii Moldova în beneficiul reclamantului a sumei de 7 650 de Euro.
Acum 4 ore
18:30
Fostul angajat al MAI, activistul civic Gheorghe Petic, a fost achitat în dosarul în care a fost învinuit de viol. Decizia a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Orhei. Anunțul a fost făcut de Petic care a menționat că pentru prima dată a strâns mâna unui judecător, dar și că va cere prejudiciu, în special moral.
18:30
Alte 664 cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 9 sunt asociate cu contact în afara țării: 4-Germania, 3-Marea Britanie, 1-Irlanda, 1-Ucraina. Numărul total de teste efectuate – 6589, dintre care 4677 teste rapide. Bilanțul cazurilor de Covid-19 în țara noastră a ajuns la 363110.
18:30
Ministerul Sănătăţii raportează 29 de decese provocate de Covid-19. Dintre acestea 6 în regiunea transnistreană.
18:10
Unul din magistrații care au examinat dosarul lui Platon a demisionat. Cererea de demisie a lui Igor Mînăscurtă a fost aprobată astăzi în cadrul ședinței CSM. Aceasta este a 6-a demisie în rândul judecătorilor din această săptămână.
18:10
În timp ce lumea se străduiește să limiteze răspândirea noii variante a SARS-CoV2, mai multe voci au exprimat speranța că Omicron provoacă forme mai ușoare ale bolii, pe baza unor relatări venite din Africa de Sud. Dar mai mulți experți avertizează că noua tulpină nu trebuie subestimată, potrivit Digi24.ro.
17:50
Platforma Națională din Republica Moldova a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic s-a arătat îngrijorată de informațiilor apărute în spațiul public privind situația din cadrul Oficiului Avocatului Poporului. Organizațiile membre ale Platformei cer explicații „în regim de urgență”, după ce Natalia Moșolag și-ar fi luat, în calitate de consilier neoficial, un fost proxenet, iar „în cazul în care informațiile descrise în presă se confirmă - Avocata Poporului Natalia Moloșag să-și prezinte imediat și necondiționat demisia”.
17:40
Comisia Electorală Centrală a stabilit organizarea, pe 15 mai 2022, a alegerilor locale noi pentru funcția de primar în satul Zastânca, raionul Soroca și satul Moara de Piatră, raionul Drochia.
17:30
Avocata Poporului, Natalia Moloșag, a ajuns din nou în atenția publicului, după ce și-ar fi luat, în calitate de consilier neoficial, un fost proxenet, condamnat la închisoare, care o însoțește la aproapte toate evenimentele instituției și s-ar implica în activitatea sa, fără a fi angajat oficial. Informațiile au fost făcute publice de președintele interimar al Platfromei DA, Dinu Plîngău, dar și de bloggerul Eugen Luchianiuc.
17:30
Contractul selecționerului Roberto Bordin la timona Naționalei Moldovei expiră astăzi. „A fost un an productiv, care mi-a permis să dezvolt noi experiențe sportive, dar și de viață”, a scris Roberto Bordin pe rețele. Acesta a mulțumit suporterilor moldoveni „pentru căldura oferită” echipei.
17:10
Tânăra de 19 ani și iubitul acesteia, bănuiți că au omorât o fetiță de aproape 2 ani, au primit încă 30 de zile de arest preventiv. Decizia de prelungire a măsurii preventive a fost adoptată astăzi, 30 noiembrie, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, anunță Procuratura Generală.
17:00
Aproape 100 de candidați s-au înscris la concursul pentru suplinirea posturilor vacante de magistrat în unele Judecătorii. Astăzi membrii CSM au desemnat câștigătorii, iar Președinta țării, Maia Sandu, urmează să aprobe numire acestora în funcție.
Acum 6 ore
16:30
Prețul la carburanți afișat de Agenția Națională pentru Reglemenetare Energetică scade și astăzi, spre bucuria șoferilor.
16:00
Familia Cristinei Sârbuleț, care a decedat în urma unei proceduri de fertilizare, este indignată de rezultatele expertizei medico-legale, care arată că moartea acesteia ar fi fost cauzată de infecția cu virusul Covid. „Am ajuns să așteptăm rezultatele expertizei nu 3-6 săptămâni, dar mult peste termenul prevăzut de lege, ca într-un final să aflăm o aberație. Cristina a fost supusă unui test rapid din cadrul clinicii, acesta având un rezultat negativ, dacă ea ar fi fost testată pozitiv medicii nu i-ar fi făcut intervenția”, a declarat nașa Crisitinei Sârbuleț, în cadrul conferinței de astăzi. Avocata familie Sârbuleț a precizat că dacă nu vor fi de acord cu rezultatele comisiei de la ministerul Sănății, „își rezervă dreptul să se adreseze peste hotarele țării, în vederea numirii a unei noi expertize”.
15:40
Nerespectarea regulilor de circulație, a lăsat un șofer din Cimișlia fără dreptul de a conduce mijloace de transport. Ieri seara, ofițerii aflându-se la menținerea și asigurarea ordinei publice în orașul Cimișlia au observat un autovehicul care circula haotic și cu viteză prin localitate. Șoferul a fost somat de nenumărate ori să oprească mijlocul de transport, însă acesta a ignorat cerințele agenților de patrulare și și-a continuat destinația.
15:40
Ministerul Sănătății prezintă astăzi informațiile actualizate despre răspândirea infecției Covid-19 și situația epidemiologică din țară.
15:20
Medicii și paramedicii SMURD din Republica Moldova, care au fost delegați pentru a acorda suport sistemului medical Român în lupta cu Covid-19 au fost decorați pentru dedicație și profesionalism cu distincția Crucea pentru Merit clasa II. Cei 17 medici medici și paramedici au fost menționați în cadrul unei ceremonii care a avut loc astăzi, 30 noiembrie.
14:50
Primarul capitalei, Ion Ceban, susține că a venit cu o solicitare către guvernanți, de a-și onora angajamentele pe care și le-au luat, inclusiv de a majora salariile angajaților administrațiilor publice locale, însă nu a primit niciun răspuns. „E ca și cum ai striga în pădure, fără folos. Toată lumea, și din Guvern, și din Parlament cunoaște acest lucru și nu mișcă un deget în această privință”, a precizat edilul.
Acum 8 ore
14:40
Casa Albă a fost împodobită pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Decorul de anul acesta evidențiază „darurile din inimă” care unesc țara, inclusiv credința și familia, și aduce un omagiu cadrelor medicale care se află în prima linie în lupta cu pandemia de Covid-19, scrie digi24.ro.
14:30
Primarul capitalei, Ion Ceban, reiterează că municipalitatea va organiza sărbătorile de iarnă pe cont propriu, după ce a primit refuz de la Ministerul Culturii, la solicitarea de colaborare în acest sens. „Nu știu ce se întâmplă la Guvern,, dar noi nu vedem sens să fie divizate sărbătorile, să existe doi brazi, Moș Crăciun galben sau nu știu de care culoare. Toți Moș Crăciunii sunt ai noștri, ai tuturor, și brazii sunt ai noștri, ai tuturor, și sărbătoarea, așa că haideți să petrecem aceste sărbători împreună frumos”, a declarat Ceban.
14:00
Locuitorii din Comrat vor fi nevoiți să achite mai scump pentru o călătorie cu transportul public. Decizia autorităților locale va intra în vigoare de la 1 decembrie. Majorarea tarifelor va crește costul călătoriei până la 4 lei, scrie gagauzinfo.md.
14:00
În ultima săptămână a lunii noiembrie, echipele de asistență medicală urgentă au acordat primul ajutor medical pentru 14 544 de persoane.
13:30
Doi bărbați au fost reținuți de un carabiner în timp ce se deplasa la serviciu. Cazul au avut loc ieri, în jurul orelor 14:30 în regiunea Departamentului Ftiziopneumologic din municipiul Bălți. Bărbații au apărut în vizorul angajatului Direcției Regionale Nord a IGC „prin faptul că fumau o substanță verde asemănătoare cu cea de canabis, dintr-un aparat confecționat artizanal”.
13:20
Aproape toate comunele și satele din raionul Orhei au fost iluminate de către echipa Partidului „Șor”, din 2015 și până în prezent. Astfel, raionul Orhei este cel mai iluminat din Republica Moldova. Recent, echipa lui Ilan Șor a inaugurat iluminatul stradal în satul Camencea din comuna Donici.
13:10
Căușeni a găzduit campionatul național la sambo printre juniori și tineret. Luptătorii Școlii Sportive „Mihai Viteazul” din orașul Călărași au reușit să cucerească 31 de medalii, dintre care 9 de aur, scrie Comitetul Național Olimpic și Sportiv.
13:00
Un polițist de frontieră a Direcției Regionale Nord a fost demis de către șeful poliției de frontieră, Rosian Vasiloi. Acesta fiind în afara orelor de serviciu, „și-a permis să intervină și să ceară polițistului de frontieră, aflat în exercițiul funcției, încetarea documentării persoanelor implicate în tentativa de contrabandă”, menționează Vasiloi.
12:50
Un tânăr de 21 de ani, din Chișinău, a fost reținut de către oamenii legii pentru că a sărit la bătaie și a înjurat polițiștii. 
Acum 12 ore
12:40
În baza unor informații operative și ca urmare a măsurilor speciale de investigație, ofițerii Biroului migrație și azil al MAI cu suportul angajaților Penitenciarului nr. 6 Soroca, au efectuat recent o percheziție la domiciliul unui cuplu din orașul Drochia. În urma acesteia ofițerii au ridicat 33 pachete din polietilenă, iar în fiecare pachet se afla o masă vegetală de culoare galbenă-cenușie cu miros specific, asemănătoare cu droguri.
12:20
 Primarul capitalei, Ion Ceban, susține o conferință de presă cuprivire la prezentarea Planului local anticorupție.
12:00
Procurorii anticorupție, care instrumentează cauza penală privind învinuirea adjunctului Procurorului General suspendat, Ruslan Popov, informează opinia publică referitor la ultimele acțiuni de urmărire penală efectuate pe caz. Au fost audiate 14 persoane în calitate de martori, „declarațiile cărora în cumulul cu celelalte probe administrate, vin să confirme învinuirea înaintată”, iar o persoană a fost recunoscută „în calitate de bănuit, pentru complicitate la îmbogățirea ilicită imputată adjunctului Procurorului General suspendat”.
11:40
Adunarea generală extraordinară a acționarilor SA „Moldovagaz” a aprobat componența reînnoită a Consiliului de Observatori al întreprinderii. Astfel, printre membrii acestuia sunt Elena Burmistrova, Vicepreședintele Consiliului de administrație al SAP „Gazprom”, directorul general al SRL „Gazprom Export”, Serghei Kuzneț, membrul Consiliului de Administrație și șef al Departamentului SAP „Gazprom”, Dmitri Handoga, șeful de Departament SAP „Gazprom”, Kirill Neiumin, șeful de Direcție SAP „,Gazprom”, Veaceslav Negruță, consilierul Președintei Republicii Moldova în domeniul economic și Constantin Borosan, Secretar de stat al Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.
11:30
Deputatul PAS Dan Perciun a explicat că indexarea pensiilor o dată pe an „este una logică”. „Suplimentar noi trebuie să dăm o creștere reală a pensiilor de 50 la sută din creșterea economică”, a declarat deputatul în platoul emisiunii În Profunzime de la ProTV.
11:20
Șefa statului consideră că proiectul PAS privind sistemul public de pensii „nu este o inițiativă de majorare, este o acțiune de anulare a deciziei populiste pe care au luat-o socialiștii în momentul în care au înțeles că pierd puterea”. Aceasta consideră că doar când vor reuși să aducă acasă oameni și tineri care să contribuie la fondul social în Moldova „o să ne putem permite o altă discuție pe vârsta de pensionare”.
11:10
Un funcționar din Edineț este cercetat penal de ofițerii DGT Nord a CNA și procurorii anticorupție pentru trafic de influență. Acesta ar fi „aranjat” eliberarea unui permis de conducere, iar pentru serviciile sale ar fi pretins și primit 900 de euro mită.
11:00
E mult mai simplu să te ocupi de activitățile afacerii tale, atunci când ai la îndemână servicii simple și de încredere. Acum, pentru participarea la licitații sau garantarea obligațiilor contractuale, optează pentru e-Garanția OTP Bank – emisă online și în mai puțin de 3 ore.
10:40
La vârsta de 3-4 săptămâni, mulți dintre bebeluși suferă de colica sugarului. Timp de câteva ore, copilul țipă, se zvârcolește, îndoaie genunchii spre piept, își stringe pumnișorii. Cauza exactă a colicilor nu este cunoscută, iar specialiștii au în discuții multe teorii, menționând, între factori declanșatori, alimentația excesivă sau insuficientă, alergiile, organizarea inadecvată a mediului (de exemplu, supraîncălzirea), comunicarea insuficientă dintre mamă și bebeluș. 
10:40
Ankara a gustat din cultura moldovenească și a prins ritmul săltăreț al horelor, în săptămâna care a trecut. Zilele Culturii Moldovenești în Turcia s-au desfășurat în perioada 23-28 noiembrie. Turcii au avut posibilitatea să ne cunoască portul, tradițiile și mâncarea tradițională. De la eveniment nu au lipsit ii, covoarea tradițională, veselă și alte elemente care ne reprezintă istoria și obiceiurile.
10:40
Luni, 29 Noiembrie, avut loc prima audiență a Reprezentanților Asociației Moldovenești de Reciclare și Prelucrare a Metalelor Feroase și Neferoase la Procuratura Generală.
10:30
Iulia Barba și-a legat viața de apicultură acum 43 de ani, reușind să adune 250 de stupi în prisaca amplasată la Strășeni.
10:20
Angajații MAI, reținuți pentru contrabandă cu mărfuri de 1,5 milioane lei, de la piața „KM7” - cercetați penal și pentru contrabandă cu droguri. PG anunță că urmare a expertizării mărfurilor introduse în țară ilegal, dispuse de procurorii PCCOCS, rezultatele au relevat și faptul că substanța solidă, cu aspect de praf, este heroină. Pe piața neagră, costul acesteia ar cifra aproximativ 200.000 lei.
10:10
Magistrații Curții Constituționale se întrunesc în ședință, la această oră, pentru a examina sesizarea privind excepția de neconstituționalitate aunor prevederi din articolul 343( cu indicele 8 din Codul de procedurăcivilă.
09:50
O femeie a fost lovită mortal de o mașină, la Orhei. Totul s-a întâmplat ieri, în jurul orei 18:00. Potrivit poliției, aceasta mergea pe drum, în afara trecerii de pietoni.
09:40
Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a venit cu o nouă solicitare către Consiliul Superior al Magistraturii. De această dată, ultimul a venit cu un demers în privința suspendării din funcție a unui judecător.
09:20
Cooperativele joacă un rol primordial în sprijinirea producătorilor agricoli și a grupurilor marginalizate din mediul rural a Republicii Moldova. Prin cooperare, producătorii au acces la o gamă largă de servicii: noi piețe, resurse naturale, informații, tehnologie, forme de creditare, activități de instruire și formare, crearea locurilor de muncă etc. În condițiile, în care, agricultura este practicată preponderent de către gospodării mici și medii, prin cooperare, aceștia își unesc eforturile și devin o forță aptă de a negocia și de a pătrunde pe piețe noi. Și totodată își cresc șansele de a avea acces la resurse financiare.
09:00
Consiliul Superior al Magistraturii se întrunește în ședință. Pe ordinea de zi se află doar proiectul cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante dejudecător în unele judecătorii.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.