La Parlament a avut loc lansarea Campaniei ONU „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”

Radio Chisinau, 25 noiembrie 2021 12:40

Parlamentul Republicii Moldova s-a alăturat, și în acest an, Campaniei Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Astfel, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii și cu ocazia lansării Campaniei din acest an, astăzi, Legislativul a fost gazda evenimentului ”Dialog cu învingătoarele violenței”.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum o oră
20:05
Până la sfârșitul lunii septembrie au fost date în exploatare 5.823 locuințe (apartamente și case de locuit individuale), cu 815 (+16,3%) locuințe mai mult față de aceiași perioadă a anului trecut. Potrivit informațiilor prezentate de Biroul Național de Statistică, suprafața totală a locuințelor date în exploatare a constituit 476,5 mii m², sau cu 20% mai mult față de anul precedent, transmite Bizlaw.md.
19:55
Directorul Pfizer spune că pastila anti-COVID dezvoltată de companie va fi eficientă și în cazul pacienților infectați cu varianta Omicron.
19:45
Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 s-a produs marți seara, la ora locală 18:20:57 în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România (INCDFP), scrie Agerpres.
Acum 2 ore
19:30
În cadrul vizitei oficiale la Bruxelles, prim-ministra Natalia Gavrilița, în comun cu prim-ministrul Georgiei și cel al Ucrainei, au avut o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen.
19:15
Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a cerut marți statelor membre un răspuns ''rațional'' și ''proporțional'' la varianta Omicron, apelând la calm în fața noii tulpini a coronavirusului, care a provocat panică în ultimele zile, informează AFP, potrivit Agerpres.
19:00
Prim-ministra Natalia Gavrilița, alături de omologii săi din Ucraina, Denys Shmyhal, și Georgia, Irakli Garibashvili, a avut o întrevedere cu Charles Michel, Președintele Consiliului European, în vederea reconfirmării mesajului politic comun în ajunul Summitului Parteneriatului Estic.
18:50
NASA a anunțat marți dimineață amânarea unei ieșiri în spațiu a doi dintre astronauții săi de pe Stația Spațială Internațională (ISS) din cauza riscului „deșeurilor”, informează AFP.
18:40
Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a primit astăzi delegația condusă de contraamiralul Axel Ristau, șef al Direcției securitate și politici de apărare, Ministerul Federal al Apărării din Germania.
Acum 4 ore
18:30
Organizațiile membre ale Platformei Naționale din Moldova a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic se arată extrem de îngrijorate de situația descrisă de unele surse media privind încălcările admise de către Avocata Poporului.
18:30
18:25
Organizațiile membre ale Platformei Naționale din Moldova a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic se arată extrem de îngrijorate de situația descrisă de unele surse media privind încălcările admise de către Avocata Poporului.
18:15
Organizațiile membre ale Platformei Naționale din Moldova a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic se arată extrem de îngrijorate de situația descrisă de unele surse media privind încălcările admise de către Avocata Poporului.
18:00
Ora de Vârf, emisiune de dezbateri cu Corneliu Rusnac și invitatul permanent, comentatorul politic Ion Tăbârță.
17:55
Viitorul cancelar german Olaf Scholz a declarat marți că este în favoarea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 pentru a opri focarul de infecții în țara sa, relatează AFP, potrivit Agerpres.
17:45
Radio Chișinău împlinește 10 ani de activitate. Postul nostru a fost lansat oficial pe 1 decembrie 2011, iar managerul acestui proiect din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care l-a inițiat, conceput, fondat și lansat în eter, este jurnalistul Marian Voicu.
17:40
Antrenorul Roberto Bordin s-a despărțit de echipa națională a Moldovei. Contractul italianului de 56 de ani a expirat astăzi, 30 noiembrie, transmite IPN.
17:30
Mai mulți interpreți și compozitori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului-concurs internațional de interpretare și creație a romanței ”Crizantema de Argint”, care se va desfășura în perioada 3-5 decembrie la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, sub egida Direcției de cultură a Consiliului Municipal Chișinău, relatează MOLDPRES.
17:10
O slujbă de mulțumire pentru libertatea și unitatea neamului românesc, precum și de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire națională a românilor în anul 1918, va avea loc miercuri, pe 1 decembrie, în Biserica Ortodoxă Română.
17:00
Forțele militare și de poliție din peste 40 de țări din Europa și America au confiscat 145,3 tone de cocaină în cadrul fazei a 8-a a Operațiunii Orion, au anunțat luni forțele navale din Columbia.
16:50
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat violarea articolelor 10 (dreptul la libera exprimare) și 5 § 1 (dreptul la libertate și siguranță) în cauza Mătăsaru vs. Republica Moldova și a dispus încasarea din contul Guvernului Republicii Moldova în beneficiul reclamantului a sumei de 7 650 de euro, transmite IPN.
16:40
Ministra Afacerilor Interne Ana Revenco efectuează o vizită de lucru la Geneva, în perioada 30 noiembrie-2 decembrie, unde va participa la cea de-a 112-a sesiune a Consiliului Organizației Internaționale pentru Migrație, precum și va avea mai multe reuniuni bilaterale cu conducători ai diferitor organizații internaționale.
Acum 6 ore
16:35
Universitatea din Oxford a transmis marți că nu există nicio dovadă că vaccinurile nu ar putea preveni formele grave de boală provocate de Omicron, dar că este pregătită să realizeze rapid o versiune actualizată a vaccinului său dezvoltat împreună cu AstraZeneca, dacă este necesar, transmite Reuters, potrivit hotnews.ro.
16:25
În România continuă să scadă numărul cazurilor noi de COVID-19. Ieri au fost anunțate aproape 1.100 de noi infectări, iar incidența la nivel național este mai mică de 2 la mie.
16:25
Peste 27% din populația Republicii Moldova a fost imunizată cu schema completă împotriva COVID-19. Datele au fost făcute publice astăzi de către conducerea Ministerului Sănătății, comunică MOLDPRES.
16:15
Membrii Comitetului Consultativ al Tinerilor și Adolescenților pe lângă ONU Moldova au acceptat provocarea de a se alătura inițiativei globale #KidsTakeover  în contextul Zilei Mondiale a Copilului și au preluat, în această săptămână, rolul principal al reprezentanților agențiilor ONU, având astfel oportunitatea de a-și expune opiniile despre protecția copiilor și tinerilor din Republica Moldova, schimbările climatice, despre educație și sănătate etc. Prima care a preluat inițiativa a fost Sanda Erhan, președinta Comitetului, care a participat în cadrul ședinței comitetului coordonator al oficiului de țară UNICEF Moldova, apoi a avut un interviu cu reprezentanta de țară UNICEF Moldova, Maha Damaj, precizează un comunicat de presă UNICEF Moldova, citat de IPN. 
16:15
Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut, astăzi, o întâlnire de lucru în comun cu prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, și cel al Ucrainei, Denys Shmyhal, în cadrul vizitei celor trei premieri la Bruxelles în formatul Trio Asociat.
16:10
Integrarea în Uniunea Europeană este prioritatea strategică a Republicii Moldova. Afirmația a fost făcută astăzi într-o conferință de presă de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, comunică MOLDPRES.
15:55
Medicii și paramedicii SMURD din Republica Moldova, care au fost în misiunea de sprijin anti-Covid-19 în România, au fost decorați pentru dedicație și profesionalism cu distincția Crucea pentru Merit clasa II.
15:55
Comisia Electorală Centrală a stabilit organizarea, pe 15 mai 2022, a alegerilor locale noi pentru funcția de primar în satul Zastânca, raionul Soroca, și satul Moara de Piatră, raionul Drochia.
15:50
Șeful Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, secretarul de stat Adrian Dupu și ambasadorul României în Republica Moldova, Excelența Sa Daniel Ioniță au fost prezenți astăzi, 30 noiembrie, la inaugurarea Centrului de Informare al României ”Gheorghe Brătianu” în sediul Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității De Stat din Moldova.
15:50
Prețul de referință în Europa la gaze naturale a trecut marți peste pragul de 100 de euro pentru un Megawatt-oră, înaintea unei serii de licitații pentru rezervarea de capacități de transport prin conducte care vor fi un test al disponibilității Rusiei de a reduce presiunile pe partea de aprovizionare cu energie, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
15:20
Ministerul Justiției a anunțat că Direcția apostilă și legalizare a actelor își modifică programul. Decizia a fost luată din cauza majorării numărului de solicitări după ce statul român a modificat Legea cetățeniei nr. 21/1991 cu modificările și completările ulterioare, și a fost introdusă condiția apostilării actelor care urmează a fi anexate la cererile privind cetățenia română.
15:20
Circa 40% dintre elevii care au participat la un sondaj, organizat de Amnesty International Moldova, au spus că toaletele din școala lor sunt oribile. 38% merg la toaleta școlii numai atunci când nu mai pot să se abțină sau au o urgență, iar aproape 3% nu merg la toaleta școlii niciodată, transmite IPN.
15:10
Patru localități cu cel mai mare număr de locuitori din raionul Ungheni vor avea specialiști în protecția drepturilor copilului, datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația Soros Moldova. Este vorba despre primăriile Todirești, Sculeni, Pîrlița și Zagarancea, unde, vor fi angajați, începând cu anul viitor, câte un specialist în drepturile copilului, transmite IPN.
15:10
După amânarea pentru o perioadă neclară a Adunărilor Generale ale judecătorilor și procurorilor, la care urma să fie înnoit completul de membri în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, activitatea acestor foruri rămâne blocată, atenționează experții.
15:05
China a admis că tulpina Omicron a noului coronavirus va reprezenta o provocare suplimentară pentru organizarea Jocurilor Olimpice 2022 de iarnă de la Beijing (4-20 februarie), dar rămâne optimistă privind reușita evenimentului, transmite AFP, potrivit Agerpres.
15:00
Asigurarea medicală facultativă a angajaților, stabilirea unor politici vamale care să stimuleze producătorul autohton, posibilitatea majorării impozitului funciar, dar și predictibilitatea taxelor locale sunt printre principalele solicitări ale mediului de afaceri și autorităților locale față de politica fiscală și vamală pentru anul viitor. Proiectul a fost discutat astăzi în cadrul unor consultări publice organizate de Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe.
14:45
În R. Moldova luni au fost administrate 4.889 de doze de vaccin anti-COVID-19. Numărul persoanelor care s-au vaccinat cu prima doză este de 2.300, celor cărora le-a fost administrat rapelul - de 1.777, iar 812 persoane au primit a treia doză, anunță autoritățile.
14:40
Agenția pentru Sănătate Publică a Uniunii Europene a anunțat că 42 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron a coronavirusului au fost identificate în zece state membre.
Acum 8 ore
14:15
Grecia a anunțat marți că va face obligatorie vaccinarea COVID-19 pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, o măsură drastică pentru țara care se confruntă cu o nouă creștere a numărului de cazuri de coronavirus, transmite Reuters.
14:00
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru mâine, 1 decembrie, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale.
14:00
Agenția europeană de reglementare a medicamentului (EMA) a declarat, marți, că ar putea aproba vaccinurile adaptate la varianta Omicron a coronavirusului în trei – patru luni, dacă este nevoie, însă aceasta spune că actualele seruri oferă în continuare protecție, transmite Reuters.
13:55
La finalul vizitei de lucru la Bruxelles, Președintele Parlamentului Igor Grosu a avut, în seara zilei de luni, o întâlnire cu un grup de cetățeni moldoveni, stabiliți de mai mulți ani în capitala Belgiei.
13:40
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (30 noiembrie, ora 0:05) - Realizator: Maria Țoghină - Bun regăsit, dragi prieteni ai "Serviciului de noapte"., vă spun în primele minute ale Sfântului Andrei. La mulți ani tuturor celor care astăzi își aniversează onomastica. În această perioadă din an, gândurile noastre se îndreaptă spre eroii făuritori ai României Mari, dar și spre viitorul pe care, prin faptele noastre, îl construim pentru generațiile următoare. O astfel de construcție este și Radio România Chișinău, a cărui poveste vă invit să o descoperiți în următoarele două ore, ediție specială a "Serviciului de noapte", dedicată unei duble sărbători: Ziua Națională a României și 10 ani de la înființarea Radio România Chișinău. Așteptat de mulți basarabeni încă de la începutul anilor '90, din perioada redeșteptării naționale în Basarabia, Radio Chișinău este continuatorul de drept al primului post de radio regional, înființat în România anului 1939 și reprimat cu brutalitate de ocupația sovietică. 0213121054 sau 0213123644 sunt numerele de telefon la care ne puteți suna. Ne puteți trimite mesaje prin intermediul SMS la numărul 0748887766 sau pe paginile de Facebook România Actualități și "Serviciul de noapte cu Maria Țoghină", unde transmitem live video.
13:40
Decorul de anul acesta evidențiază "darurile din inimă" care unesc țara, inclusiv credința și familia, și aduce un omagiu cadrelor medicale care se află în prima linie în lupta cu pandemia de COVID-19. Toate aranjamentele de Crăciun de la Casa Albă sunt gândite de Prima Doamnă, Jill Biden.
13:30
Secretarul britanic de externe, Liz Truss, a avertizat că o incursiune rusă în Ucraina ar fi o "greșeală strategică", declarând că orice insinuare că NATO ar provoca Rusia este falsă. Truss a făcut declarațiile înainte de o întâlnire a miniștrilor de externe ai Alianței, scrie Rador.
13:20
În Marea Britanie purtarea măștii devine de astăzi obligatorie, conform legii, în spațiile publice.
13:10
Certificatele de origine nepreferențială vor fi eliberate de către Camera de Comerț și Industrie (CCI) și în format electronic. Serviciul va fi activ din 1 ianuarie 2022 și va putea fi accesat pe platforma www.client.chamber.md. Pe lângă posibilitatea de a depune cererea și a recepționa certificatul la distanță, platforma permite verificarea online  a valabilității certificatului, ceea ce asigură securitatea documentelor în tranzacțiile economice externe, transmite IPN.
13:05
Președintele francez, Emmanuel Macron, a lansat dinn nou un apel către Iran de a se implica ”în mod constructiv” în negocierile privind programul nuclear al acestei țări care au fost reluate luni, având o discuție telefonică cu omologul său iranian, Ebrahim Raisi, a informat Palatul Elyse, potrivit AFP, citat de Agerpres.
12:45
Vizitele din ultimele zile la Bruxelles ale oficialilor moldoveni arată că actuala guvernare își urmează agenda de politică externă, potrivit căreia prioritară este integrarea europeană a țării. Dialogul spicherului Igor Grosu și al premierului Natalia Gavrilița în capitala europeană se pliază pe această agendă și în mod special pe Summit-ul Parteneriatului Estic, care ar urma să aibă loc în luna decembrie, au apreciat experții pentru Radio Chișinău. De cealaltă parte, observatorii consideră că Bruxellesul ar trebuie să ofere Chișinăului mai multă claritate în ce privește perspectivele de integrare, transmite Radio Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.