Vladislav Cociu: „Fără venituri proprii și descentralizare financiară primarii nu au cu ce să dezvolte localitățile, iar politica bugetar-fiscală pentru anul 2022 ne arată că lucrurile nici nu se vor schimba”

Comunicate.md, 25 noiembrie 2021 09:40

Primăria orașului Ștefan Vodă organizează audieri publice privind proiectul bugetului pentru anul 2022. Potrivit primarului de Ștefan Vodă, vicepreședinte al CALM, Vladislav Cociu, situația de la orașe diferă de cea de la sate.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Comunicate.md

Acum o oră
21:30
Sunt necesare acțiuni concrete pentru a implementa angajamentele asumate de către R. Moldova la semnarea Foii de Parcurs!
Ieri
10:50
08:30
Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), împreună cu experți în domeniul implementării rețelelor de apeduct și canalizare, au organizat la 25 noiembrie un seminar pentru autoritățile publice locale. Evenimentul a avut ca obiectiv informarea conducătorilor APL ce intenționează să inițieze procedura de elaborare a documentației de proiect pentru alimentare cu apă și/sau canalizare în localitățile lor, dar și pentru a elucida anumite probleme care apar în procesul de implementare sau la etapa de exploatare.
08:30
În contextul creșterii prețurilor, primarul comunei Gangura, Ialoveni, Marcel Bobeica a sperat că primăria va avea un buget mai mare pentru anul viitor dar, din păcate, nu a fost să fie. „ Proiectul de buget a fost elaborat și urmează să fie aprobat de Consiliul local.
Mai mult de 2 zile în urmă
09:40
Primăria orașului Ștefan Vodă organizează audieri publice privind proiectul bugetului pentru anul 2022. Potrivit primarului de Ștefan Vodă, vicepreședinte al CALM, Vladislav Cociu, situația de la orașe diferă de cea de la sate.
09:40
În cadrul unui interviu pentru calm.md, deputatul Petru Frunze explică în ce măsura politica bugetar-fiscală pentru anul 2022 va contribui la consolidarea bugetelor locale și la descentralizare, dar și care sunt inițiativele legislative ce vor crea premise pentru dezvoltarea localităților.
23 noiembrie 2021
12:00
În cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV s-a discutat și despre cât de determinată este noua guvernare să facă o reformă teritorial-administrativă. Analistul Igor Boțan consideră că o asemenea reformă este necesară.
22 noiembrie 2021
15:20
Perspectivele politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova a fost tema unei conferințe internaționale organizată luni, 22 noiembrie 2021, la Chișinău, în contextul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a VII-a. Evenimentul a reunit oficiali de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), directori și specialiști de la agențiile de dezvoltare regională (ADR), membri ai consiliilor regionale pentru dezvoltare (CRD) din țară, reprezentanți ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale”, implementat de GIZ Moldova, conducerile ADR Vest și ADR Nord-Est din România.
20 noiembrie 2021
08:20
La 18 noiembrie, CALM a avut o întrevedere cu conducerea Ministerului Finanțelor. În cadrul evenimentului a fost abordat tot spectrul de probleme care s-a acumulat în cele 100 de zile de activitate a noii guvernări.
17 noiembrie 2021
19:40
Tatiana Badan este primară la al cincilea mandat în satul Selemet, raionul Cimişlia, cu obţinerea de fiecare dată a peste 90% din voturile locuitorilor. Din 2010 este președintă a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).
18:20
Parteneri și reprezentanți ai mediului de afaceri din Republica Moldova și din Regiunea Wielkopolska a Republicii Polone s-au reunit miercuri, 17 noiembrie 2021, în cadrul evenimentului de afaceri online „Doing Business in Moldova”, transmis în timp real din orașele Bălți și Poznań. La evenimentul de afaceri au participat reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, ai instituțiilor și organizațiilor naționale și internaționale și exponenți ai întreprinderilor autohtone și din Republica Polonă.
11 noiembrie 2021
23:30
Satul Giurgiulești este așezat într-un colț de țară, pe-un picior de plai, legănat de valuri, loc unde apele îndrăznețe ale Prutului împletesc de veacuri cununi cu apele Bătrânei Dunări. Pitoresc, atractiv, sat domnesc - trofeu râvnit de domnitori.
17:30
Satul Giurgiulești este așezat într-un colț de țară, pe-un picior de plai, legănat de valuri, loc unde apele îndrăznețe ale Prutului împletesc de veacuri cununi cu apele Bătrânei Dunări. Pitoresc, atractiv, sat domnesc - trofeu râvnit de domnitori.
09:40
Evenimentul de afaceri online „Doing Business in Moldova”, prin intermediul căruia mediul de afaceri din Republica Moldova se va conecta cu cel din Regiunea Wielkopolska a Republicii Polone, va avea loc miercuri, 17 noiembrie 2021, în contextul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a VII-a. ► 17 noiembrie 2021.
09:20
Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui a explicat la postul public de televiziune că de mai bine de 20 de ani, de când se fac sondaje în RM, administrația publică locală, alături de biserică, sunt în topul încrederii cetățenilor deoarece anume APL este responsabilă de cele mai multe servicii de care beneficiază cetățenii: aprovizionare cu apă, canalizare, calitatea drumurilor, iluminat stradal etc, dar și din motivul că autoritățile publice locale sunt cel mai aproape de cetățean și de nevoile acestuia. „Cu toate acestea, APL dețin cea mai mică parte din resursele statului, circa 20%.
09:20
Primarul orașului Drochia, vicepreședintele CALM, Nina Cereteu a prezentat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune problemele din administrația publică locală și așteptările pe care le au autoritățile publice locale de la noua guvernare. Nina Cereteu a scos în evidență faptul că la ora actuală în APL se atestă o lipsă acută de cadre, salarii mizere, bugete austere și multiple competențe, fără ca acestea să fie finanțate de către stat.
09:20
Primarul satului Peresecina, Orhei, vicepreședintele CALM Valentina Buzu spune că rolul administrației publice locale este de a oferi servicii calitative cetățenilor: drumuri, apă, canalizare, servicii educaționale, sociale etc, doar că din cauza lipsei resurselor financiare și a resurselor umane devine din ce în ce mai greu să faci față unor asemenea provocări. „Un perceptor fiscal sau un inginer cadastral are un salariu de 4200 lei.
09:20
Primarul municipiului Cahul, vicepreședintele CALM, Nicolae Dandiș, a explicat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune care sunt cauzele care contribuie la stagnarea dezvoltării comunităților locale. „Problemele din administrația publică locală nu au fost auzite foarte mulți ani de către factorii de decizie de la nivel central.
8 noiembrie 2021
19:40
Primarul comunei Sărata Veche, Fălești, vicepreședintele CALM, Maria Galiț atrage atenția asupra faptului că cei mai mulți angajați din administrația publică locală sunt la vârsta pensionării, iar tinerii specialiști evită să se angajeze în domeniul public din cauza salariilor mici și nenumăratelor atribuții. „În urma adoptării în 2018 a Legii 270 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, cei mai obijduiți angajați au rămas funcționarii din APL.
09:30
La sfârșitul lunii octombrie, Delegația Republicii Moldova a participat la cea de-a 41-a Sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE). Despre subiectele abordate la Strasbourg ce vizează democrația locală și regională și despre angajamentele asumate de statul nostru față de Consiliul Europei aflăm în cadrul emisiunii „La Înălțime cu CALM” de la directorul executiv al CALM Viorel Furdui; primarul municipiului Strășeni, vicepreședintele CALM, Valentina Casian și primarul satului Sărata Veche, Fălești, vicepreședintele CALM Maria Galiț.
5 noiembrie 2021
11:00
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a vizitat joi, 4 noiembrie 2021, șantierul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord, aflat pe teritoriul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Construcția este finisată în proporție de 90%.
4 noiembrie 2021
17:00
La 15 octombrie s-a împlinit jumătate de an de la semnarea de către Republica Moldova și Consiliul Europei a Foii de parcurs privind democrația locală și regională. Astfel, autoritățile statului nostru și-au asumat punerea în aplicare a mai multor Recomandări ale Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE), printre acestea fiind elaborarea și aprobarea de către Guvern a proiectului de document strategic în domeniul consolidării autonomiei locale; consolidarea unei platforme de comunicare și consultare a opțiunilor de politici publice din domeniul APL cu CALM/APL; consultarea permanentă a proiectelor ce vizează interesele APL; revizuirea și clarificarea sistemului de competențe locale pentru a evita situațiile de suprapunere, dar și pentru a asigura finanțarea necesară; creșterea resurselor financiare ale autorităților locale; consolidarea capacităților manageriale ale autorităților locale; revizuirea sistemul de remunerare pentru angajații administrației locale și elaborarea de propuneri concrete pentru creșterea salariilor plătite de autoritățile locale personalului lor; creșterea salariilor primarilor, astfel încât acestea să fie proporționale cu importanța responsabilităților lor etc.
17:00
Primara la al doilea mandat în satul Cruzești, municipiul Chișinău, Violeta Crudu consideră că această funcție este una dintre cele mai dificile, dar și mai importante în Republica Moldova. „Conform statisticilor, de exemplu, în sondajul realizat de BOP, Primăria este una dintre primele instituții la care se adresează și în care au încredere cetățenii noștri.
3 noiembrie 2021
09:30
Contabilii din APL solicită o întrevedere cu Ministrul Finanțelor pentru a discuta despre pașii care trebuie întreprinși pentru a spori motivarea angajaților din APL. În cadrul unui atelier de lucru organizat de către Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), mai mulți reprezentanți ai acestei categorii de funcționari au declarat că salariile sunt derizorii și nu le ajung nici pentru strictul necesar.
2 noiembrie 2021
22:20
Oamenii nu mai au ce pierde și sunt gata de acțiuni! Expertul Congresului Autorităților Locale (CALM) Cătălina Scorțescu atrage atenția asupra faptului că angajații din administrația publică locală sunt printre cei mai prost remunerați bugetari și explică de ce schimbări este nevoie în legislație pentru a motiva cât de cât acești funcționari ai statului.
1 noiembrie 2021
12:00
În cadrul dezbaterilor organizate de Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE) ce au vizat condițiile de lucru ale reprezentanților aleși în vremuri de discurs la ură și știri false împotriva autorităților locale, primarul municipiului Strășeni, vicepreședintele CALM, Valentina Casian a vorbit și despre relațiile dintre autoritățile locale și centrale care, în unele țări, înseamnă persecuții, abuz de putere, presiuni, intimidări sau chiar arestări. „În țara mea am avut multe astfel de cazuri, în 2018-2019 s-a încercat chiar instaurarea unei guvernări autoritare.
29 octombrie 2021
11:50
A fost inițiat proiectul „Îmbunătățirea calității vieții cetățenilor or. Rezina: asigurarea accesului la sistemul de canalizare”.
28 octombrie 2021
21:40
Despre salariile mici din administrația publică locală vorbesc de foarte mult timp angajații din acest domeniu. Guvernările se schimbă, problemele însă rămân aceleași.
21:40
Funcționarii publici, în special cei din entitățile de nivelul I, stau la baza acestui stat. Statul însă nu are grijă de funcționarii săi și atunci ce motivație ar avea aceștia să stea la baza statului?
17:10
Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord a organizat joi, 28 octombrie 2021, o masă rotundă cu partenerii de dezvoltare privind portofoliul de proiecte investiționale din Regiunea de Dezvoltare Nord. Evenimentul a întrunit autorități publice centrale și locale, parteneri de dezvoltare, membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord și s-a desfășurat în contextul celei de-a VII-a ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, atât cu prezență fizică, cât și în format online.
12:50
Funcționarii publici, în special cei din entitățile de nivelul I, stau la baza acestui stat. Statul însă nu are grijă de funcționarii săi și atunci ce motivație ar avea aceștia să stea la baza statului?
12:50
Despre salariile mici din administrația publică locală vorbesc de foarte mult timp angajații din acest domeniu. Guvernările se schimbă, problemele însă rămân aceleași.
09:00
Circa 100 de funcționari și funcționare din toate regiunile Republicii Moldova, reprezentanți și reprezentante ai/ale Rețelei specialiștilor în domeniul reglementării proprietăţii funciare din cadrul CALM, au participat la atelierul de instruire: „Sistemul Administrației Publice Locale (APL): roluri, competențe și responsabilități prin prisma egalității de gen". Nadejda Darie, coordonatoarea serviciului CALM „Cooperare descentralizată și rețele profesionale" a declarat că sesiunea de instruire are loc în cadrul proiectului „Acordarea unui sprijin extins pentru consolidarea capacităților autorităților publice locale, inclusiv a femeilor primare, membre ale Rețelei femeilor CALM", susținut financiar de Suedia și implementat de CALM.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.