„Moldovagaz”, precizări în contextul declarării stării de urgenţă în sectorul energiei

Adevarul (Moldova), 14 octombrie 2021 18:50

În contextul declarării de către Comisia Pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a nivelului de alertă pe piaţa gazelor naturale, SA „Moldovagaz” vine cu mai multe precizări pentru consumatorii săi.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 12 ore
16:50
„Autorităţile de la Chişinău, atât Preşedinţia cât şi Guvernul, continuă, inclusiv prin canale diplomatice, să asigure soluţii responsabile în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova de căutare a unor modalităţi pentru o aprovizionare sigură şi durabilă cu energie”. Declaraţia aparţine vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, transmite IPN.
16:50
Din 22 octombrie, va fi dat startul sezonului termic pentru toţi consumatorii din municipiul Chişinău. O dispoziţie în acest sens a fost semnată astăzi, 19 octombrie, în condiţiile în care pe parcursul a trei zile consecutiv, în intervalul orelor 18:00-06:00, valorile de temperatură înregistrate se menţin la limita de +10 grade, transmite IPN.
16:50
Moţiunea simplă iniţiată de Fracţiunea parlamentară a Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor împotriva ministrului justiţiei, Sergiu Litvinenco, va fi examinată joi, 21 octombrie. Biroul permanent al legislativului a aprobat, în şedinţa astăzi, data şi ordinea de zi a următoarei şedinţe plenare.
16:50
Nicio ţară străină nu are drept de veto asupraaspiraţiei Ucrainei de a se alătura NATO, a declarat marţi secretarul american al Apărării,Lloyd Austin, în cursul unei vizite la Kiev.
15:50
Primarul de Rezina riscă să fie lăsat fără mandat, atenţionează Autoritatea Naţională de Integritate (ANI), care a stabilit un conflict de interese în funcţia de demnitate publică. Potrivit materialelor din dosar, firma individuală pe care o administrează edilul a semnat cu Primăria oraşului Rezina un contract de comodat prin care a închiriat un automobil în folosul Primăriei.
15:50
Preţurile mici la cartofi în Moldova au făcut din această ţară, care de obicei este un importator net de acest produs, un exportator destul de semnificativ în septembrie-octombrie a anului curent, notează EastFruit, o platformă informaţional-analitică a pieţei agricole din Europa de Est, Asia Centrală şi Caucaz. Potrivit sursei, un prim lot de cartofi moldoveneşti a fost exportat recent în Macedonia de Nord, transmite IPN.
13:00
Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor cere controlul constituţionalităţii legii prin care a fost ratificată Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul. Depunerea sesizării la Curtea Constituţională a fost confirmată pentru IPN de către Stanislav Pavlovschi, responsabil de relaţiile cu presa al instituţiei.
Acum 24 ore
12:30
Premierul Natalia Gavriliţa a anunţat marţi, 19 octombrie, că Chişinăul continuă să caute soluţii privind aprovizionarea cu gaze naturale, după ce contractul cu Gazprom a expirat pe 30 septembrie, iar ofiacilii ruşi au propus un nou contract cu un preţ care nu convine Chişinăului.
12:10
Premierul Natalia Gavriliţa a dat asigurări că cetăţenii Republicii Moldova nu vor rămâne fără gaz şi energie electrică la iarnă. Potrivit prim-ministrului, întrebarea este la ce preţ va primi Moldova gazele naturale.
11:50
Fracţiunea parlamentară a Partidului Acţiune şi Solidaritate are un deputat nou. Este vorba despre Vitali Gavrouc, căruia Curtea Constituţională i-a validat marţi, 19 octombrie, mandatul de parlamentar, transmite IPN.
11:50
O iniţiativă legislativă care prevede digitizarea mai multor acte a fost înregistrată la Parlament. Autorul proiectului, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Dumitru Alaiba, a precizat că este vorba despre digitizarea extraselor privind lipsa sau existenţa datoriilor faţă de bugetul de stat, a extrasului din registrul bunurilor imobile, transmite IPN.
11:50
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat luni, 18 octombrie 2021, la o întâlnire în format videoconferinţă cu Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu Preşedintele Republicii Lituania şi premierii din Polonia, Slovacia şi Slovenia, în pregătirea reuniunii Consiliului European din 21-22 octombrie de la Bruxelles, Regatul Belgiei.
11:20
Procurorul Dumitru Răileanu, care a fost vizat în percheziţiile de la PCCOCS, efectuate luni seara de Procuratura Anticorupţie, susţine că percheziţiile respective au ca scop înlăturarea lui, dar şi a altor procurori, de la investigaţiile care se desfăşoară împotriva lui Vlad Plahotniuc, Dorin Damir, Alexandru Pînzari şi Olgăi Bondarciuc.
09:50
Directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, susţine că datoriile R. Moldova faţă de Gazprom şi implementarea prevederilor pachetului energetic III sunt principalele probleme cu care se confruntă negociatorii moldoveni în discuţiile cu reprezentanţii concernului rus. În acelaşi timp, criza energetică cu care ne confruntăm nu este determinată de preţul de achiziţie, ci de posibilitatea de a asigura volumul de gaz necesar ţării, transmite IPN.
Ieri
01:10
O plecare previzibilă în condiţiile unei opoziţii demoralizate complet. Astfel califică vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Mihai Popşoi, anunţul lui Igor Dodon privind plecarea acestuia din funcţia de deputat şi de preşedinte PSRM, notează IPN.
00:50
Procurorii anticorupţie au efectuat luni seara, 18 octombrie, percheziţii în birourile câtorva procurori ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), în cadrul dosarului în care este vizat procurorul general suspendat şi aflat în arest la domiciliu, Alexandr Stoianoglo, informează IPN.
00:50
Secţia comunicare cu mass-media a Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, a emis un comunicat de presă pentru reprezentanţii mass-media cu privire la invitaţia adresată oficialului rus Dmitri Kozak de a vizita Chişinăul.
18 octombrie 2021
18:40
Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, spune că nu ar putea numi discuţiile cu Gazprom negocieri. „Ca să poţi negocia, trebuie să ai alternative la aprovizionarea cu gaze. Republica Moldova este într-o situaţie destul de dificilă şi să încerci să rezolvi problema aprovizionării cu gaze şi să creezi instrumente de negociere cu Gazprom pe ultima sută de metri, este imposibil”, a spus Tofilat.
18:40
Ex-premierul Ion Chicu a sugerat că Republica Moldova va primi gaze mai ieftine din Rusia numai dacă ţara va ceda ceva în favoarea Moscovei. Fostul prim-ministru e de părere că Moldova nu prea are ce oferi Rusiei din ceea cu ce ar fi de acord Uniunea Europeană.
17:50
Liderul Socialiştilor, Igor Dodon, care a anunţat că renunţă la mandatul de deputat, spune că îşi va continua activitatea ca şef al asociaţiei obşteşti „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” şi că îşi doreşte să consolideze relaţiile economice ale R. Moldova cu Rusia. Deşi este hotărât să cedeze şi şefia PSRM în favoarea unui organ colegial, Dodon a precizat că rămâne în partid pentru a pregăti revenirea socialiştilor la putere, transmite IPN.
16:00
Expertul politic Vlad Ţurcanu susţine că există motive politice pentru care criza energetică nu încetează. Potrivit lui „ea s-ar putea relaxa la sfârşitul iernii – începutul primăverii viitoare. Toţi beneficiarii gazului rusesc se confruntă şi se vor confrunta cu o blocare a raporturilor care au durat mai bine sau mai rău în ultimele decenii.”
15:40
Un grup de 22 de medici şi 10 paramedici din Republica Moldova participă la o misiune umanitară în România, în perioada 18-31 octombrie. Cei 32 de angajaţi au plecat luni de la Chişinău pentru a oferi ajutor colegilor din România la un spital mare modular din comuna Leţcani, judeţul Iaşi, în lupta împotriva noului coronavirus, transmite IPN.
15:20
Şeful-adjunct al administraţiei Preşedinţiei Federaţiei Ruse, Dmitrii Kozak, a fost invitat de către autorităţile de la Chişinău să întreprindă o vizită în Republica Moldova, transmite ZdG.
15:00
Fostul deputat al Platformei DA Alexandru Slusari a declarat că formaţiunea sa „nu vede strategia de negocieri din partea autorităţilor” pe subiectul negocierii unui nou contract cu „Gazprom”, cu scopul de a soluţiona criza energetică din R. Moldova.
15:00
Pentru a preveni răspândirea infecţiei COVID-19, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a decis prelungirea vacanţei de toamnă a elevilor. Atât în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, cât şi liceal. Conform Ordinului semnat de către ministrul Anatolie Topală, vacanţa va dura 9 zile, în perioada 23-31 octombrie, transmite IPN.
13:40
Procurorul Elena Cazacov va asigura interimatul funcţiei de şef al Procuraturii Anticorupţie, la propunerea procurorului general interimar, Dumitru Robu, care a fost acceptată de Consiliul Superior al Procurorilor.
13:00
Adjunctul procurorului general suspendat din funcţie, Mircea Roşioru, şi-a prezentat demisia. Informaţia a fost confirmată pentru IPN de către procurorul Mariana Cherpec, responsabilă de comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanţii mass-media.
13:00
Reprezentanţii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr consideră inadmisibilă situaţia actuală pe piaţa produselor petroliere, fiind îngrijoraţi de lipsa de reacţie din partea guvernării. Aceştia cer desemnarea unei conduceri profesioniste în fruntea Consiliului Concurenţei şi a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, transmite IPN.
13:00
Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, renunţă la mandatul de deputat. De asemenea, la congresul partidului va propune ca formaţiunea să nu mai fie condusă de un preşedinte, ci de un organ colegial. Politicianul a făcut anunţul luni, 18 octombrie, într-un briefing de presă, transmite IPN.
11:30
Ex-deputatul Platformei DA Liviu Vovc a criticat decizia autorităţilor, prin care a fost permis ca, în perioada 17 - 18 octombrie, să fie organizat un maraton internaţional în centrul Chişinăului. Fostul parlamentar este nedumerit că în timp ce au fost anulate unele evenimente, altele au fost permise.
11:30
Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunţat că pleacă într-o vizită în Polonia pentru a discuta inclusiv problema privind criza energetică din R. Moldova.
11:30
Nu pare a fi nimic deosebit la un baton nutritiv de ciocolată numit Hematogen şi creat în Rusia. Miroase bine şi aroma le place atât copiilor, cât şi adulţilor. Denumirea indică faptul că este realizat cu sânge, mai precis are ca ingredient principal albumina, o proteină care se găseşte în plasma sângelui de taur.
10:50
Lista celor care îşi doresc să ajungă primar de Bălţi a mai fost completată de doi pretendenţi. Au depus actele la Consiliul Electoral al Circumscripţiei Electorale municipale Bălţi Alexandr Nesterovschi, candidatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştior, şi Nicolai Grigorişin, care îşi propune să concureze independent, transmite IPN.
Mai mult de 2 zile în urmă
10:30
Un bărbat a tras mai multe focuri de armă într-un câine de rasa Pitbull, după ce acesta s-a năpustit şi i-a omorât câinele, de talie mai mică, după care i-a atacat şi soţia. S-a întâmplat aseară, în Parcul „Valea Morilor” din Capitală.
10:30
Pavel Filip se retrage de la preşedinţia Partidului Democrat din Moldova. Despre aceasta a anunţat sâmbătă, 16 octombrie, în cadrul unui briefing de presă, după şedinţa Biroului Executiv al formaţiuni, transmite IPN.
16 octombrie 2021
09:30
Procurorul general suspendat, Alexandru Stoianoglo, rămâne în arest la domiciliu. Hotărârea a fost emisă de Curtea de Apel Chişinău, care a examinat recursul împotriva sentinţei de arest la domiciliu. În timpul şedinţei, care a durat cinci ore, în faţa Curţii s-au adunat câteva zeci de persoane, inclusiv deputaţi ai Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, care au cerut „justiţie corectă” şi libertate procurorului general, transmite IPN.
09:30
Conform unei hotărâri adoptate în cadrul şedinţei extraordinare a „Comisiei de stat pentru siguranţă tehnogenă, de mediu şi situaţii de urgenţă” din Ucraina, începând cu ziua de luni, 18 octombrie, patru regiuni ale ţării vecine intră în zona „roşie”, ca fiind afectate mai grav de pandemia cauzată de COVID-19.
09:20
O încercare de a induce societăţii o stare de panică şi de a slăbi poziţiile autorităţilor de la Chişinău în timpul negocierilor cu Gazprom. Astfel califică fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, solicitările tot mai dese venite din partea Moldovagaz privind economisirea gazelor naturale, notează IPN.
15 octombrie 2021
17:20
Procurorul general suspendat, Alexandru Stoianoglo, susţine că dosarele penale în care este vizat au fost făcute la comandă. El a afirmat că cei care stau în spatele reţinerii lui sunt beneficiarii fraudei bancare, cei care sunt cei mai interesaţi de înlăturarea din funcţie a procurorului general, odată ce Procuratura a progresat în dosarul „furtul miliardului”.
16:30
Ex-premierul Ion Chicu a criticat decizia autorităţilor de a începe procesul de ardere a păcurii, în contextul crizei energetice. Chicu e de părere că aceste acţiuni ale guvernării sunt o „diversiune împotriva ţării”.
16:30
Primele 21 de şcoli din Cahul şi Ungheni au demarat procesul de elaborare a Politicii de Protecţie a Copilului (PPC), cu ajutorul Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC). Au fost create grupuri de lucru, implicând profesori, cadre non-didactice, personal auxiliar, elevi şi părinţi. Procesul e coordonat de facilitatori, instruiţi de CNPAC, pentru a dezvolta o comunitate şcolară ce spune NU cazurilor de abuz faţă de copii.
16:30
În perioada 16 - 17 octombrie, itinerarele rutelor municipale de transport public vor fi modificate, în legătură cu organizarea Maratonului sportiv, de Clubul Sportiv „SPORTER”. Pe parcursul zilelor de sâmbătă şi duminică (16.10.2021, ora 01.30 – 17.10.2021, ora 19.00), va fi sistată circulaţia rutieră în perimetrul Pieţei Marii Adunări Naţionale (Ştefan cel Mare şi Sfânt - str. Al. Puşkin - str. Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni), transmite IPN.
16:00
În contextul instituirii nivelului de alertă în sectorul gazelor naturale în Republica Moldova, SA „Moldovagaz” solicită consumatorilor finali să dea dovadă de înţelegere şi responsabilitate civică, reducând temporar consumul zilnic de gaze naturale.
14:30
De la începutul lunii septembrie, scumpirile la carburanţi se ţin lanţ. Un litru de benzină cu cifra octanică 95 s-a scumpit cu 1,20 lei, iar un litru de motorină s-a scumpit cu mai bine de doi lei. Scumpirile nu au ocolit şi gazul lichefiat, fiind vorba despre o diferenţă de preţ de un leu, comparativ cu începutul lunii septembrie, transmite IPN.
12:30
Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, urmează să efectueze o vizită în Federaţia Rusă. Despre aceasta a anunţat omologul său rus, Serghei Lavrov, transmite IPN.
11:00
Parlamentul a ratificat Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Convenţia de la Istanbul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părţi asigură prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor şi adoptarea politicilor integrate.
10:40
Doi angajaţi ai Direcţiei control fiscal post operaţional din cadrul Serviciului Fiscal de Stat sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie de către Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori, după ce au fost denunţaţi de un om de afaceri.
10:40
La data de 14 octombrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat o decizie pe cauza Şutac vs. Republica Moldova, prin care a luat act de acordul de reglementare amiabilă la care au ajuns Guvernul Republicii Moldova şi reclamanta Oxana Şutac.
09:20
Fostul director ANRE Victor Parlicov spune că starea de alertă în domeniul energetic exista de la începutul lunii octombrie, doar că acum a fost anunţată oficial, fiind necesară o argumentare juridică pentru a începe arderea păcurii din rezerva de stat, notează IPN.
09:20
Reprezentantul Partidului Acţiunii Comune – Congresul Civic, ex-deputatul comunist Iurie Muntean, acuză conducerea Republicii Moldova de încăpăţinare şi că ar fi început prea târziu negocierile cu Gazprom. În plus, el susţine că greşeala guvernanţilor ar fi ignorarea aspectelor politice în discuţiile cu Rusia, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.