Banca Mondială, milioane de euro pentru imunizarea populației din Republica Moldova

InfoPrut, 14 octombrie 2021 18:00

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova o finanțare adițională, în valoare de 24,8 milioane de euro, sub formă de credit, pentru imunizarea populației împotriva infecției COVID-19. Parlamentul de la Chișinău a ratificat, astăzi, Acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) privind Proiectul „Răspuns de Urgență la COVID-19 – finanțare adițională”. Conform documentului, resursele financiare vor fi folosite pentru achiziționarea vaccinurilor la prima etapă de implementare a imunizării a circa jumătate din numărul populației. Totodată, banii vor fi investiți în sistemele lanțului frigorific, dezvoltarea sistemelor informaționale în sănătate, gestionarea deșeurilor medicale, precum și acordarea de asistență tehnică destinată fortificării capacităților de implementare a procesului de imunizare. Republica Moldova va putea achiziționa vaccinurile din diferite surse, inclusiv direct de la producători sau prin intermediul platformei COVAX și din alte state ce dispun de stocuri suplimentare de vaccinuri. Acordul de finanțare cu AID privind implementarea Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 – finanțare adițională” a fost semnat la 9 august curent. Acesta intră în vigoare, urmare a ratificării de către Parlamentul Republicii Moldova și ulterioara notificare a Băncii Mondiale privind îndeplinirea tuturor procedurilor juridice interne. Termenul de implementare a Acordului este până la data de 30 aprilie 2023. Articolul Banca Mondială, milioane de euro pentru imunizarea populației din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Acum 15 minute
00:00
Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Coimbra din Portugalia și-au consolidat relațiile de colaborare în domeniul științific și educațional prin semnarea unui acord de colaborare. În cadrul parteneriatului dintre cele două universități, a fost organizată o întrevedere online pe platforma Zoom, cu participarea Ambasadorului Republicii Moldova în Portugalia – Alexei Cracan, și consilierului Ambasadorului Republicii Moldova în Portugalia –Petru Butucel. Universitatea Coimbra a fost reprezentată de către prorectorul João Nuno Calvão da Silva, consiliera rectorului – Silvia Silva Dias și șefa Direcției Relații Internaționale – Liliana Morreira. În cadrul întrunirii s-a convenit asupra acțiunilor care se vor întreprinde, la toate nivelurile, în cadrul parteneriatului dintre universități. Se are în vedere, în primul rând, facilitarea programelor de mobilitate pentru studenți, studenți-masteranzi, studenți-doctoranzi și cadre științifico-didactice; conlucrarea pe segmentul instruire, cercetare și schimbul de informații şi materiale instructiv-metodice. Totodată, rectorul UTM a optat pentru inițierea unor programe de instruire cu diplomă dublă și pentru implicarea în mobilitățile din cadrul Programului ERASMUS+, UTM având deja o frumoasă experiență în acest sens. Colaborarea cu Universitatea Coimbra din Portugalia reprezintă pentru Universitatea Tehnică a Moldovei un aspect important în procesul de accelerare a deschiderii internaționale prin extinderea tuturor formelor de cooperare, ceea ce va facilita schimbul de experiență și noile direcții de valorificare a domeniului științific și de cercetare. Articolul Universitatea Tehnică a Moldovei, colaborare cu o universitate din Portugalia apare prima dată în InfoPrut.
Acum o oră
23:20
Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din R. Moldova și Katarina Fried, ambasadoarea Suediei la Chișinău, au discutat despre consolidarea relațiilor de cooperare dintre cele două state în ceea ce privește sectorul agroindustrial. Astfel, oficialul de la Chișinău și-a exprimat recunoștința pentru asistența financiară oferită de Guvernul Suediei în vederea implementării proiectelor în domeniul agriculturii. „Îmi exprim gratitudinea și recunoștința pentru asistența financiară oferită de Guvernul Suediei Republicii Moldova pentru implementarea proiectelor în domeniul agriculturii, în special pentru contribuția sub formă de grant în valoare de 2.8 mln. dolari. Bani care au fost oferiți pentru implementarea Proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P).  Astfel, am reușit să sporim competitivitatea sectorului agroalimentar al statului și să facilităm accesul producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor. În prezent, se realizează studiul de fezabilitate care va susține deciziile Guvernului Republicii Moldova cu privire la investiția într-un sistem de management al sub-produselor de origine animală în Republica Moldova. Totodată, reiterez că noi intenționăm să consolidăm eforturile pentru a îmbunătăți calitatea produselor agroalimentare și pentru a realiza alinierea standardelor de calitate la cele internaționale”, a declarat Viorel Gherciu. În context, Katarina Fried, ambasadoarea Suediei la Chișinău a subliniat că în vederea intensificării relațiilor bilaterale dintre state, va fi elaborat un set de activități. Printre acestea se numără organizarea unei vizite de presă în Suedia pentru participarea sub brandul de țară „Wine of Moldova” la expoziția „Stockholm Food and Wine”; desfășurarea campaniilor de PR și comunicare a turismului vinicol din R. Moldova în Suedia; dezvoltarea colaborării cu partea suedeză în domeniul profilaxiei și combaterea rabiei la animale, inclusiv a bolilor la animalele acvatice; desfășurarea unor seminare cu partenerii suedezi pentru introducerea tehnologiilor moderne în producerea produselor alimentare din acvacultură și sporirea livrării pe piață. Articolul Vinul din Republica Moldova ajunge în Suedia apare prima dată în InfoPrut.
Acum 2 ore
23:10
Statuia Regelui Mihai I va fi dezvelită la Sinaia pe data de 25 octombrie, la împlinirea a o sută de ani de la naşterea suveranului, anunţă Casa Regală a României pe pagina de Facebook. Autorul statuii, care este realizată în bronz, în mărime naturală, reprezentându-l pe Regele Mihai în uniforma de mareşal al Armatei Române, este sculptorul Bogdan Ioan. Acesta a câştigat concursul naţional lansat în acest sens în urmă cu un an. Proiectul este realizat printr-un parteneriat al Asociaţiei pentru Patrimoniu Regal Peleş cu Ministerul Culturii şi cu Primăria Oraşului Sinaia. „Alături de statuile Regelui Carol I şi Reginei Elisabeta, amplasate pe terasa Castelului Peleş, monumentul Regelui Mihai este un nou reper al identităţii naţionale şi al istoriei comunităţii din Sinaia”, arată Casa Regală a României. Ceremonia va avea loc în parcul din faţa Primăriei Sinaia, la ora 11,00, iar la eveniment vor participa reprezentanţi ai autorităţilor centrale, locale, membri ai societăţii civile, ai Armatei României şi ai Bisericii Ortodoxe Române. Articolul Regele Mihai, statuie în mărime naturală la Sinaia apare prima dată în InfoPrut.
22:30
Republica Moldova nu este singură în fața crizei energetice fără precedent cu care se confruntă în acest moment mai multe țări europene. Afirmația a fost făcută de Nicu Popescu, ministrul de Externe de la Chișinău.  Potrivit oficialului, autoritățile de la Chișinău continuă, inclusiv prin canale diplomatice să asigure soluții responsabile în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova de căutare a unor modalități pentru o aprovizionare sigură și durabilă cu energie. „Continuăm dialogul cu Federația Rusă pe toate canalele disponibile, inclusiv pe linia ministerului de externe. Săptămâna trecută am confirmat vizita de lucru în luna noiembrie la Moscova la invitația omologului meu Serghei Lavrov, precum și asigurarea co-președinției Comisiei interguvernamentale moldo-ruse. Republica Moldova este interesată de o cooperare eficientă și predictibilă în sectorul energetic - și mizează pe soluționarea cât mai rapidă a problemei aprovizionării cu gaze naturale a țării noastre. Este și mesajul pe care l-a transmis doamna prim-ministru la Consiliul șefilor de state membre ale CSI desfășurat pe 15 octombrie. În acest sens în timpul apropiat se preconizează și alte acțiuni bilaterale menite să continue dialogul cu partea rusă pe dosarele de actualitate”, a menționat șeful diplomației de la Chișinău. Totodată, Nicu Popescu a mai informat că Ministerul de Externe al R. Moldova continuă discuțiile cu oficiali de rang înalt ai guvernelor României, Ucrainei, Germaniei, Slovaciei, Bulgariei, Poloniei, Turciei și Azerbaidjanului, dar și cu alți parteneri din regiune în vederea identificării unor soluții pentru problematica energetică. „În calitate de stat asociat cu Uniunea Europeană, beneficiem de o susținere nu doar politică, ci și practică din partea UE și a statelor membre. Săptămâna trecută, la Bruxelles am abordat punctual problematica energetică cu domnul Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere. Același subiect a fost subsidiar analizat la întâlnirile consecutive cu Direcțiile Generale pentru Energie, și Vecinătate și Extindere desfășurate în format de videoconferință pe data de 14 octombrie. În actuala criză energetică, discutăm cu partenerii noștri europeni 3 direcții prioritare: asistență tehnică și expertiză, identificarea unor surse potențiale de energie și identificarea unor soluții financiare pentru compensarea creșterii prețurilor la resursele energetice care afectează întregul continent. Finalizarea recentă a ultimelor lucrări la gazoductul Iași – Chișinău și interconectările în domeniul electricității, proiecte strategice importante care vor permite României și Republicii Moldova să avanseze pe linia consolidării cooperării în domeniul asigurării securității energetice au fost și tema dialogului cu ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu de săptămâna trecută”, a punctat ministrul de Externe de la Chișinău. Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze naturale. Se întâmplă în contextul în care statul se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie, Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât după începutul anului. Astăzi, Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, a anunțat că indiferent de rezultate negocierilor cu Rusia, Republica Moldova nu poate rămâne fără gaz, de aceea Guvernul deschide calea pentru achiziționarea gazelor din surse alternative . Articolul Ministrul de Externe de la Chișinău: Republica Moldova nu este singură în fața crizei energetice apare prima dată în InfoPrut.
Acum 4 ore
21:50
Cadrele didactice universitare de la Centrul Astronomic al Universității de Stat din Moldova din satul Lozova, raionul Strășeni, au făcut o vizită de documentare la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Reprezentanții Facultății de Științe Economice, Facultății de Istorie și Filosofie și Facultății de Fizică și Inginerie din Republica Moldova au realizat o vizită de documentare, în data de 7 octombrie, la Planetariul și Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Aceștia au analizat și preluat bunele practici privind organizarea activităților în vederea reabilitării Centrului Astronomic al USM din satul Lozova, raionul Strășeni. Planetariul și Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad și-a început activitatea din anul 2009, având o experiența bogată prin activitățile practice cu elevii, studenții și amatorii, învățându-i să utilizeze un telescop, să recunoască constelaţiile pe bolta cerească, să participe la diverse evenimente organizate cu ocazia fenomenelor astronomice şi să promoveze, la rândul lor, astronomia. Centrul Astronomic al USM din satul Lozova este în proces de reabilitare cu sprijinul financiar oferit de EFES Moldova și ANTRIM în cadrul grantului „Prietenește pentru turism”, 2021 și co-finanțare din partea USM. Ca rezultat al reabilitării Observatorului Astronomic al USM se preconizează crearea unor produse turistice noi și includerea acestora în alte traseee conexe. În timpul vizitei, participanții au avut ocazia să studieze tipurile de telescoape, posibilitățile de organizare tehnică și operațională a amfiteatrului și a planetariului, portofoliul de evenimente, cât și oportunitatea semnării unui acord de parteneriat. Articolul Profesori de la Centrul Astronomic al USM din satul Lozova, vizită la Observatorul Astronomic din Bârlad apare prima dată în InfoPrut.
20:40
Cadrele didactice universitare de la Centrul Astronomic al Universității de Stat din Moldova din satul Lozova, raionul Strășeni, au făcut o vizită de documentare la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Reprezentanții Facultății de Științe Economice, Facultății de Istorie și Filosofie și Facultății de Fizică și Inginerie din Republica Moldova au realizat o vizită de documentare, în data de 7 octombrie, la Planetariul și Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Aceștia au analizat și preluat bunele practici privind organizarea activităților în vederea reabilitării Centrului Astronomic al USM din satul Lozova, raionul Strășeni. Planetariul și Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad și-a început activitatea din anul 2009, având o experiența bogată prin activitățile practice cu elevii, studenții și amatorii, învățându-i să utilizeze un telescop, să recunoască constelaţiile pe bolta cerească, să participe la diverse evenimente organizate cu ocazia fenomenelor astronomice şi să promoveze, la rândul lor, astronomia. Centrul Astronomic al USM din satul Lozova este în proces de reabilitare cu sprijinul financiar oferit de EFES Moldova și ANTRIM în cadrul grantului „Prietenește pentru turism”, 2021 și co-finanțare din partea USM. Ca rezultat al reabilitării Observatorului Astronomic al USM se preconizează crearea unor produse turistice noi și includerea acestora în alte traseee conexe. În timpul vizitei, participanții au avut ocazia să studieze tipurile de telescoape, posibilitățile de organizare tehnică și operațională a amfiteatrului și a planetariului, portofoliul de evenimente, cât și oportunitatea semnării unui acord de parteneriat. Articolul Profesori de la Centrul Astronomic al USM din satul Lozova, vizită de documentare la Observatorul Astronomic din Bârlad apare prima dată în InfoPrut.
20:30
Sute de gospodării din comuna Răzeni, raionul Ialoveni a R. Moldova au apă potabilă de calitate la robinet grație sprijinului acordat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Moldova, prin intermediul Programului Comunitatea Mea, transmite presa de la Chișinău. Primăria comunei Răzeni a beneficiat de finanțarea USAID pentru a înlocui cinci din cele opt turnuri de pompare și tratare care aveau termenul de exploatare depășit. Instalarea noilor turnuri a îmbunătăți calitatea apei. Valoarea totală a proiectului este de 97 de mii de dolari, dintre care 55 de mii de dolari sunt acordați de USAID, prin Programul Comunitatea Mea, iar restul constituie contribuție locală. „Comunitatea Mea” este programul principal al USAID în domeniul guvernării locale și are scopul de a susține autoritățile publice locale ca acestea să devină mai eficiente, transparente și responsabile față de cetățeni, precum și de a oferi asistență tehnică și instruiri angajaților primăriilor pentru a putea răspunde la necesitățile cetățenilor. Asistența programului vizează în mod prioritar autoritățile publice locale de nivelul întâi, însă vor beneficia de suport și grupurile civice, și mediul de afaceri local, pe măsură ce abilitățile acestora de promovare a drepturilor se vor îmbunătăți. Articolul O comună din Republica Moldova, apă potabilă grație sprijinului oferit de Guvernul SUA apare prima dată în InfoPrut.
20:20
Natalia Gavrilița, premierul Republicii Moldova, a avut astăzi o discuție telefonică cu Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, în cadrul căreia au fost abordate subiecte ce vizează interesele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Astfel, premierul R. Moldova a solicitat informații despre livrarea de electricitate prin centrala de la Cuciurgan, în condițiile în care volumele de gaze livrate de Moldovagaz s-au redus, dar și despre rezervele de cărbune existente. În context, Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, a dat asigurări că centrala de la Cuciurgan va îndeplini toate obligațiile contractuale pentru furnizarea în continuare a energiei electrice pentru partea dreaptă a Nistrului. Totodată, au fost discutate scenarii de alternativă pentru gospodăriile casnice și agenții economici privind aprovizionarea cu gaze, dar și despre posibilitatea achiziționării de păcură sau alte tipuri de combustibil. În altă ordine de idei, premierul Natalia Gavrilița și Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, au trecut în revistă subiectele actuale de dialog și au subliniat importanța întâlnirii în formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană. Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze naturale. Se întâmplă în contextul în care statul se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului. Astăzi, Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, a informat că negocierile cu gigantul rus Gazprom continuă și că acestea „nu sunt simple”. Astfel, potrivit oficialului, indiferent de rezultatele negocierilor cu Rusia, Republica Moldova nu poate rămâne fără gaz, de aceea Guvernul R. Moldova deschide calea pentru achiziționarea gazelor din surse alternative. Articolul Premierul de la Chișinău și liderul separatist de la Tiraspol, discuție despre livrarea de electricitate prin centrala de la Cuciurgan apare prima dată în InfoPrut.
Acum 6 ore
20:00
„România rămâne mereu un prieten și un partener de încredere pentru Republica Moldova”. Declarația a fost făcută de Dan Nuțiu, președintele Asociației Investitorilor din România în R. Moldova, în cadrul unei întrevederi dintre reprezentanții AIR și Sergiu Gaibu, ministrul Economiei de la Chișinău Participanții au discutat despre cadrul normativ din domeniul businessului, dar și despre mecanismele de aliniere la standardele europene în anumite domenii, cum ar fi legea contabilității sau a auditului. Sergiu Gaibu, ministrul Economiei de la Chișinău, a mulțumit reprezentanților AIR pentru propunerile și recomandările formulate astfel încât investitorii străini să poată activa în condiții clare și echitabile. La rândul său, Dan Nuțiu, președintele AIR a apreciat receptivitatea și deschiderea autorităților de la Chișinău, subliniind că „suntem gata să punem umărul să oferim soluții”. Menționăm că din Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova fac parte 30 membri cu investiții de circa 120 milioane euro și o cifră de afaceri de 400 milioane euro în R. Moldova. Membrii AIR reprezintă companii ce sunt specializate pe diverse ramuri de activitate: farmaceutic, juridic, asigurări, comerț, IT, construcții, transport, distribuție, consultanță, industria vinicolă, etc. Articolul Președintele Asociației Investitorilor din România în R. Moldova: „Suntem gata să punem umărul să oferim soluții” apare prima dată în InfoPrut.
18:30
Primul autobuz electric românesc este testat, timp de două săptămâni, pe traseele pe care circulă elevii în municipiul Sibiu. „Autobuzul ATP Bus e-UpCity în teste în Sibiu! ATP Trucks Automobile, compania românească producătoare de autovehicule de transport rutier şi persoane, a pus la dispoziţia societăţii de transport public Tursib prototipul de autobuz electric marca ATP Bus, pentru a fi testat pe traseele din Sibiu. Autobuzul e-UpCity este 100 % electric şi a fost lansat oficial pe piaţa din România în luna mai a acestui an. Acesta va fi testat în următoarele două săptămâni, pe rând, pe cele şapte trasee şcolare din Sibiu pentru a se analiza eficienţa acestuia pe tipurile de trasee din municipiul Sibiu. E-UpCity are în total 83 de locuri şi o lungime de 12,18 m, bateriile având autonomie de minim 200 km în oraş, ce poate fi extinsă până la 360 de kilometri”, au precizat reprezentanţii Primăriei Municipiului Sibiu. Potrivit sursei citate, autobuzul electric românesc a circulat luni pe traseul şcolar E1, care asigură legătura între cartierul Magnolia şi unităţi de învăţământ din centrul oraşului. Autobuzul va asigura marţi, transportul pe traseul E 7, care pleacă de pe bulevardul Mihai Viteazu Autobuzul electric ATP Bus e-UpCity, lansat oficial pe 13 mai, are în total 83 de locuri, o lungime de 12,18 m şi o autonomie de minim 200 kilometri în oraş, care poate fi extinsă până la 360 de kilometri. Preţul de achiziţie al unui asemenea tip de autobuz porneşte de la 350.000-450.000 de euro şi poate creşte în funcţie de dotări. Conform producătorului, autobuzul 100% electric ATP Bus e-UpCity are omologare europeană, putând răspunde nevoilor urbane de înlocuire a autobuzelor vechi şi poluante, dar şi solicitărilor de optimizare a costurilor. Articolul Primul autobuz electric românesc, testat în municipiul Sibiu apare prima dată în InfoPrut.
Acum 8 ore
17:40
Salvatorii SMURD din Republica Moldova detașați în România pentru acordarea sprijinului sistemului medical în lupta cu COVID 19 și-au început misiunea. Astfel, 10 angajați SMURD au intrat în ture de 12 ore și intervin în sprijinul celor 22 de medici din Republica Moldova delegați în România. Aceștia acordă asistență în efectuarea misiunilor intra spitalicești de transportare a pacienților pentru proceduri medicale și examinări, dar și monitorizează starea bolnavilor internați în instituție. Angajații IGSU al Ministerului de Interne din R. Moldova fac ture în secțiile de Terapie Intensivă și Boli Infecțioase ale Spitalului Mobil „Sfânta Paraschiva” din Iași. Pe parcursul misiunii specialiștii IGSU acordă asistență la îngrijirea pacienților confirmați sau suspecți cu COVID 19, oferă sprijin la recoltarea probelor biologice persoanelor suspecte de infectarea cu COVID, dar și îngrijesc pacienții din instituția medicală. Medicii și paramedicii SMURD detașați pentru misiune fac parte din cadrul Direcțiilor regionale căutare salvare nr.1 și nr.2 din municipiile Chișinău și Bălți și au calificarea necesară pentru îndeplinirea acestor acțiuni. Misiunea de asistență se va desfășura în perioada 18 - 27 octombrie 2021. Amintim că Republica Moldova a venit în sprijinul României și a trimis 22 de medici și 10 paramedici pentru a oferi ajutor colegilor de peste Prut în lupta cu pandemia de COVID-19. Articolul Salvatorii SMURD din Republica Moldova și-au început misiunea în România apare prima dată în InfoPrut.
Acum 12 ore
13:30
Guvernul Republicii Moldova începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative și, în același timp, continuă cu negocierile cu concernul rus Gazprom. Anunțul a fost făcut de Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău.  Potrivit oficialului, indiferent de rezultatele negocierilor cu Rusia, Republica Moldova nu poate rămâne fără gaz, de aceea la următoare ședință a Guvernului vor fi luate mai multe decizii care vor deschide calea pentru achiziționarea gazelor din surse alternative, dacă va fi cazul. „Guvernul începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin intermediul Energocom. Un prim pas va fi modificarea bugetului pentru a rezerva bani pentru această achiziție. Facem acest pas pentru că volumele de gaz livrate de Gazprom, R. Moldova în octombrie sunt mai mici decât cele necesare”, a mai adăugat Natalia Gavrilița. Premierul de la Chișinău a mai informat că ,între timp, se poartă discuții cu Ucraina și România, iar luni, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a plecat în Polonia, acolo unde discută cu reprezentanți ai Guvernului și companiilor care pot furniza gaz în R. Moldova. „Situația în care ne aflăm arată cât de corectă a fost decizia R. Moldova de a accelera construcția gazoductului Iași-Chișinău, în ultima săptămână acest gazoduct a fost folosit și am primit anumite volume de gaz de balansare a presiunii și suntem recunoscători României pentru sprijinul oferit în acest proces”, a punctat premierul de la Chișinău. Totodată, sursa a menționat că prețul de achiziționare al gazelor naturale va crește, respectiv va crește și tariful. „Este un proces inevitabil în actualele condiții de piață și ceea ce poate face Guvernul ca să ajute oamenii în perioada care vine este un mecanism de compensare a creșterii de tarif, țintit pe păturile vulnerabile ale populației. Guvernul va fi alături de cetățeni în această situație. Azi am planificat o discuție telefonică cu dl. Krasnoselskii în care vreau să discut modul în care vom comunica pe parcursul acestei crize. Pentru Guvern e important ca toți cetățenii Republicii Moldova să treacă cu bine prin această iarnă, inclusiv cetățenii din regiunea transnistreană”, a mai spus Gavrilița. Premierul de la Chișinău a evitat să ofere multe detalii despre negocierile cu Gazprom, dar a remarcat că acestea „nu sunt simple”. „În toată această perioadă, Guvernul a dus negocieri cu Gazprom, a căutat soluții de alternativă. Am comunicat la diferite etape detalii tehnice, dar suntem într-un proces de negociere și vă dați seama că unele detalii nu pot fi făcute publice. Viceprim-ministrul Vlad Kulminski va pleca, joi, la Moscova pentru a continua discuțiile. Intenția noastră e să ducem la bun sfârșit aceste negocieri cu o finalitate care convine ambelor părți și e fixată pe dimensiunea economică”, a concretizat Natalia Gavrilița. Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze naturale. Se întâmplă în contextul în care statul se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului. Articolul Guvernul de la Chișinău, undă verde pentru achiziționarea gazelor din altă parte decât din Rusia apare prima dată în InfoPrut.
12:40
Începând de anul viitor, elevii din România vor învăța „Educația antreprenorială, financiară și juridică”, o disciplină care va fi obligatorie, a decis Parlamentul României luni, 18 octombrie. Legea urmează să intre în vigoare după ce va fi promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial. Potrivit acesteia, elevii din România urmează să înceapă studierea acestei discipline de anul viitor. „Scopul acestei materii este responsabilizarea tinerilor, înțelegerea și apărarea concretă a drepturilor, diminuarea delincvenței juvenile, scăderea numărului de victime minori, creșterea gradului de înțelegere și acceptare a actelor normative, respectarea autorității statului, apropierea justiției de cetățean”, se arată într-un comunicat emis de VeDem Just, promotor al educației juridice în școlile din România și din Republica Moldova. Inițial, propunerea legislativă presupunea doar introducerea educației antreprenoriale și financiare. Însă, Comisia pentru învățământ, tineret și sport de la Senat a introdus un amendament cu privire la educația juridică. Astfel, a fost adoptată legea prin care elevii își vor dezvolta noi competențe în învățământ primar și gimnazial în cadrul disciplinei educația antreprenorială, financiară și juridică. Articolul Educația antreprenorială, financiară și juridică, disciplină obligatorie pentru elevii din România apare prima dată în InfoPrut.
12:10
Liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, este protagonistul unui articol publicat de televiziunea europeană Euronews, care urmărește parcursul său de la graffiti-urile cu „Basarabia e România!” și dorința de reunire a României cu R. Moldova până la conducerea unui partid. „De mai bine de un deceniu, românii s-au obişnuit să vadă - pe clădiri sau pe ziduri lângă autostrăzi aglomerate - trei cuvinte însoţite de culorile steagului românesc: „Basarabia e România”. Pentru o lungă perioadă de timp, identitatea artiştilor graffiti a fost un mister”, și-au început materialul jurnaliștii europeni. Postul TV aminteşte de un interviu realizat de Adevărul cu tinerii responsabili de mesajele graffiti: „Într-un interviu acordat presei româneşti în 2015, un artist a spus că anonimatul asigură faptul că identitatea lor nu va distrage de la mesajul pe care doresc să-l promoveze. În prezent, nu mai este un mister.” „AUR-ul său a fost format cu intenţia expresă de a face lobby pentru unirea etnicilor români în România, R. Moldova şi părţi din Transilvania maghiară chiar dacă, de când a câştigat 12% din voturi la alegerile naţionale din 2020, nu mai este un partid politic cu un singur scop”, scrie Euronews. Totodată, aceștia amintesc de un interviu dat postului de televiziune european, în care George Simion spunea că în niciun caz nu a abandonat problema care l-a adus în politică. „Unirea dintre România şi R. Moldova este extrem de importantă pentru noi. Suntem o singură naţiune despărţită de circumstanţe istorice nefericite. Împărtăşim aceeaşi cultură istorică, iar două treimi dintre moldoveni sunt români”, declara Simion. Jurnaliștii de la Euronews prevăd că, în cazul în care România va avea parte de alegeri anticipate, e posibil ca AUR să-şi dubleze numărul de alegători. Articolul Euronews: George Simion, parlamentarul care vrea să vadă R. Moldova şi România unite apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
11:10
Bogdan Aurescu, șeful diplomației de la București, a pledat, luni, 18 octombrie 2021, pentru susținerea politică a integrării în UE a statelor din Parteneriatul Estic.  Astfel, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE de la Luxemburg, oficialul a subliniat importanța organizării Summit-ului Parteneriatului Estic din 15 decembrie 2021, în condițiile în care ultima reuniune la nivel înalt în acest format a avut loc în urmă cu patru ani, iar așteptările partenerilor sunt mari. De asemenea, Bogdan Aurescu a remarcat importanța strategică a reuniunii și a reliefat necesitatea transmiterii unui semnal politic puternic de susținere de către UE a statelor participante la PaE, prin crearea unei viziuni strategice pe termen lung asupra evoluției Parteneriatului Estic, respectiv adoptarea unor obiective ambițioase de dezvoltare pentru perioada post-2020, care să fie reflectate corespunzător într-o declarație a Summit-ului. Ministrul de Externe al României a mai subliniat importanța susținerii politice a perspectivei aderării la UE a statelor PaE. Astfel, Bogdan Aurescu a arătat că această viziune ar trebui să aibă în vedere trei priorități: (1) consolidarea angajamentului european față de Partenerii Estici, inclusiv sprijin cu expertiză și asistență financiară pentru susținerea reformelor structurale, (2) asigurarea de stimulente bazate pe performanță și încurajarea unei cooperări aprofundate cu statele asociate (Republica Moldova, Georgia și Ucraina), fără prejudicierea caracterului incluziv al Parteneriatului Estic, respectiv (3) o implicare mai activă a UE în sprijinirea eforturilor statelor PaE de combatere a amenințărilor hibride și pentru soluționarea pașnică și durabilă a conflictelor prelungite din regiune, având în vedere existența acestora pe teritoriul a cinci din șase state partenere. În context, șeful diplomației de la București a reiterat că este necesară dezvoltarea unei dimensiuni de cooperare și dialog ale UE pe teme de securitate cu statele PaE. Articolul Bogdan Aurescu pledează pentru susținerea politică a integrării în UE a statelor din Parteneriatul Estic apare prima dată în InfoPrut.
10:20
Klaus Iohannis, președintele României și Bogdan Aurescu, ministrul de Externe de la București, au solicitat instituțiilor europene să ajute Republica Moldova în soluționarea crizei energetice. Astfel, președintele Klaus Iohannis a cerut luni, 18 octombrie, liderilor europeni sprijinirea Republicii Moldova pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale și energie electrică. Demersul a fost făcut la o întâlnire în format videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu Președintele Lituaniei și premierii din Polonia, Slovacia și Slovenia, în pregătirea reuniunii Consiliului European din 21-22 octombrie de la Bruxelles. Totodată, înalții oficiali au mai vorbit despre subiecte ce vizează coordonarea la nivel european în contextul pandemiei de COVID-19, agenda digitală a UE, creșterea prețurilor la energie, migrația, politica comercială europeană și relațiile externe ale UE, dar și dimensiunea Parteneriatului Estic. La rândul său, Bogdan Aurescu, ministru interimar de Externe al României, a vorbit despre situația crizei gazului din Republica Moldova, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE / Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Luxemburg. În context, șeful diplomației de la București a subliniat necesitatea urgentă ca instituțiile UE și statele membre să se implice activ în susținerea acestui stat și în identificarea unor soluții pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, inclusiv prin mobilizarea de expertiză și resurse financiare. Totodată, Bogdan Aurescu a evidențiat că România este deplin angajată în susținerea Republicii Moldova, punctând faptul că rezolvarea crizei este necesară pentru a permite Guvernului de la Chișinău să se concentreze pe implementarea programului amplu de reforme la care s-a angajat în urma alegerilor din luna iulie. Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze naturale. Se întâmplă în contextul în care statul se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului. Articolul România solicită Uniunii Europene să sprijine R. Moldova în soluționarea crizei energetice apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
22:00
Treizeci și șapte de organizații din Republica Moldova condamnă „șantajul energetic” din partea Federației Ruse și fac apel către Guvernul de la Chișinău și partenerii de dezvoltare în vederea diversificării livrărilor de gaze naturale. Este vorba despre organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic, care au semnat o declarație publică prin care anunță că urmăresc cu îngrijorare evoluțiile în ce privește negocierea cu Gazprom privind livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova. „Considerăm inadmisibilă tergiversarea procesului de negociere din partea Gazprom și perpetuarea intenționată a incertitudinii cu privire la livrarea gazelor naturale. Comportamentul părții ruse prezintă toate semnele unui șantaj deoarece tergiversarea respectivă nu are nici o motivație economică sau tehnică.  Facem apel la guvernarea Republicii Moldova să nu accepte nici o condiționalitate politică cu partea rusească și în cazul în care nu va fi acceptată livrarea gazelor de către Gazprom la condițiile precedente, să dinamizeze procesul de identificare a surselor alternative prin intermediul Energocom de la traderi care operează la bursele internaționale. La moment, Republica Moldova este pregătită din punct de vedere al infrastructurii pentru a importa gaze naturale prin conductele de la sud, nord, vest și est. Prin urmare, considerăm că Republica Moldova are toate premisele să examineze o multitudine de alte opțiuni de asigurare cu gaze naturale, având în vedere, în particular, gazoductul Iași- Ungheni și asigurarea reversului prin conducta de la Isaccea, dar și căile tradiționale din estul și nordul țării. Chiar dacă sursele alternative de gaze naturale vor fi mai scumpe, prețul eventualelor condiționalități politice în raport cu Gazprom/Federația Rusă poate fi incomensurabil mai mare față de prețurile stabilite la bursele internaționale. În același timp, impactul social al majorării tarifelor pentru consumatori poate fi atenuat prin măsuri țintite de compensare pentru păturile socialmente vulnerabile”, se arată în declarație. În context, asociațiile semnatare au făcut apel către partenerii de dezvoltare, solicitând sprijin financiar, tehnic și politic în vederea susținerii R. Moldova în procesul de consolidare a securității energetice. Totodată, acestea s-au adresat și către întreaga populație a Republicii Moldova pe care a îndemnat-o să manifeste responsabilitate în utilizarea rațională a gazului natural și să înțeleagă că „situația creată este indusă de doi factori majori asupra cărora Republica Moldova nu are nicio influență: prețurile istoric de mari la gaze naturale la bursele internaționale și șantajul politic din partea Gazprom/Federația Rusă”. Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze naturale. Se întâmplă în contextul în care statul se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului. Articolul Zeci de organizații din Republica Moldova denunță șantajul energetic impus de Rusia apare prima dată în InfoPrut.
19:30
Retragerea lui Igor Dodon de la cârma Partidului Socialiștilor din R. Moldova era evidentă deoarece atât Kremlinul, cât și colegii din formațiune nu mai au încredere în acest politician. La această concluzie au ajuns unii experți de la Chișinău, care au comentat ultimele mutări de pe scena politică.  Potrivit analistului politic Anatol Țăranu, în viitorul apropiat pe scena politică din Republica Moldova nu vom mai auzi de Igor Dodon. Astfel, analistul politic a remarcat că retragerea lui Dodon „era de așteptat, pentru că PSRM a renunțat ca imagine la el imediat după ce a pierdut alegerile” și că aceasta vine ca „urmare a faptului că Moscova a pierdut încrederea în liderul PSRM imediat după ce acesta a pierdut alegerile prezidențiale și pe cele parlamentare”. „Acum întrebarea este pe cine va alege Moscova ca să îl înlocuiască pe Dodon”, a precizat sursa pentru deschide.md. La rândul său, editorialistul Nicolae Negru s-a referit și la intenția lui Dodon de a activa în cadrul Uniunii moldo-ruse a antreprenorilor, subliniind că PSRM poate deveni o filială a asociației „Delovaya Rossiya”, condusă de Igor Ceaika, prietenul lui Dodon și partener de afaceri al fratelui acestuia. „Dodon va deveni o acoperire. Ei ar putea să folosească pe altcineva, dar nu vor să-l lase pe Dodon la o parte. A spus și Dodon că va pompa bani. El se va ocupa cu politica pentru că a spus că va merge la oameni și că va vorbi cu ei, numai că chipurile în afara politicii. Rușii au vrut să revină la putere, dar cu Dodon care este un perdant nu se poate. În același timp, el este energic și până la urmă deține PSRM care este partidul său. Acum este folosit ca un idiot util. Am impresia că această mișcare este o transformare a PSRM într-un SRL”, a precizat Negru pentru deschide.md. În context, menționăm că la scurt timp după anunțul lui Dodon cu privire la retragerea sa de pe scena politică, Igor Ceaika, om de afaceri și fiul fostului procuror general din Rusia, a salutat decizia respectivă. Potrivit acestuia, Dodon ar urma să execute funcția de președinte al Uniunii moldo-ruse a oamenilor de afaceri, creată în vara anului 2021. „Uniunea comercială moldo-rusă are menirea de a contribui la implementarea proiectelor comerciale moldo-ruse, la dezvoltarea și popularizarea antreprenoriatului în rândul tinerilor, apărarea drepturilor și a intereselor legale a antreprenorilor moldoveni și ruși, consolidarea și întărirea colaborării interetnice în diferite domenii, inclusiv în cel umanitar”, a declarat Igor Ceaika, citat de presa rusă. Amintim că astăzi, Igor Dodon a anunțat că renunță la mandatul de deputat în Parlamentul de la Chișinău. Totodată, el a spus că va rămâne și fără funcția de președinte al PSRM, întrucât aceasta ar urma să fie lichidată în cadrul congresului formațiunii din decembrie. În context, Dodon a specificat că își propune să consolideze relațiile economice cu Federația Rusă și a acceptat invitația de a conduce „Uniunea moldo-rusă a antreprenorilor”. Articolul Opinie: Dodon este folosit ca un idiot util de către Rusia apare prima dată în InfoPrut.
18:10
Bogdan Aurescu, ministrul interimar al Afacerilor Externe de la București, a venit cu un mesaj de mulțumire cu ocazia trimiterii în România de către Republica Moldova a unei misiuni medicale de sprijin anti-coronavirus.  „România apreciază în mod deosebit solidaritatea demonstrată de Republica Moldova în contextul pandemiei prin trimiterea azi în România a unei echipe de cadre medicale din Republica Moldova care va lucra cot la cot cu medicii români pentru a salva vieți. Împreună suntem mai puternici!”, a specificat ministrul Bogdan Aurescu. Amintim că Republica Moldova a venit în sprijinul României și a trimis, astăzi, o echipă de medici peste Prut pentru a ajuta la tratarea pacienților cu COVID. Astfel, 22 de medici și 10 paramedici din Republica Moldova se vor afla, până pe 31 octombrie 2021, într-o misiune umanitară la spitalul modular COVID de la Lețcani, județul Iași, acolo unde vor munci alături de colegii din România. Articolul Ministrul de Externe al României, mesaj de mulțumire pentru Republica Moldova: „Împreună suntem mai puternici!” apare prima dată în InfoPrut.
17:40
Fondul European pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură va oferi granturi pentru întreprinderi mici şi mijlocii, inclusiv nou-formate, dedicate „economiei albastre” din Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, relatează IPN cu referire la Eu Neighbours east, o sursă a Comisiei Europene. Una din condiţiile acordării finanţării este ca proiectele să reprezinte o cooperare a părţilor interesate din economia albastră a statelor Uniunii Europene şi din statele eligibile din afara Comunităţii, reunite pentru a consolida capacităţile de inovaţie, digitalizare şi investiţii în economia albastră a Mării Negre. Altă condiţie este ca propunerile să fie depuse de un consorţiu format din cel puţin trei solicitanţi din cel puţin două ţări eligibile din afara UE şi o ţară din UE. Toţi cei trei solicitanţi ar trebui să fie participanţi la Agenda maritimă comună pentru Marea Neagră. Cât priveşte domeniul de activitate al aplicanţilor, se cere ca proiectele să se concentreze în primul rând pe turismul de coastă şi maritim, pescuit şi acvacultura, transportul maritim, construcţia navală, biotehnologia albastră, energiile marine regenerabile etc. Propunerile pot, de asemenea, să exploreze potenţialul IMM-urilor, inclusiv, nou-formate în dezvoltarea porturilor ca acceleratori ai economiei albastre. Fondul European pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură e disponibil să acorde de la 300.000 până la 500.000 de euro pentru fiecare proiect aprobat. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 12 ianuarie 2022, anunţă Comisia Europeană. Articolul UE finanțează afacerile maritime și de pescuit din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
17:00
Bogdan Aurescu, ministrul interimar al Afacerilor Externe din România, va cere instituțiilor europene să ajute Republica Moldova în soluționarea crizei energetice. Astfel, oficialul a anunțat că urmează să îi informeze pe șefii diplomațiilor europene, reuniți la Luxemburg, despre criza din Republica Moldova legată de aprovizionarea cu gaze naturale. „Este un moment foarte critic pentru Guvernul de la Chișinău. Acest lucru se datorează schimbării bruște de către Rusia a condițiilor de livrare a gazelor și a costurilor. Așadar, voi cere colegilor mei și instituțiilor europene să sprijine, cu experți și cu asistență financiară, rezolvarea acestei crize, deoarece depășirea acestei crize va permite Guvernului Chișinău să pună în aplicare ambițiosul proces de reformă la care s-au angajat după alegerile din 11 iulie”, a informat Bogdan Aurescu. Totodată, șeful diplomației de la București a mai adăugat că, din perspectiva României, cel mai important subiect de pe agenda reuniunii de astăzi este Parteneriatul Estic. „Din perspectiva mea, Summitul Parteneriatului Estic din acest an este un impuls foarte important și strategic și cred că trebuie să fim pregătiți să adoptăm decizii foarte importante în ceea ce privește sprijinul pentru partenerii estici. Cred că asigurarea rezistenței, asigurarea redresării și sprijinirea procesului de reformă a statelor din Parteneriatul Estic sunt esențiale.   Printre aceste aspecte, o propunere, care este susținută de România, este de a include, în cadrul pachetului referitor la viitorii parametri ai Parteneriatului estic, un dialog și o mai mare coordonare în ceea ce privește dimensiunea securității. Pentru că, după cum știți, cinci din șase parteneri estici au conflictele prelungite pe teritoriile lor și, după cum știți, România a sugerat includerea, pe agenda Consiliului Afaceri Externe, a acestui subiect al conflictelor prelungite. (...) Nu în ultimul rând, cred că este foarte important să depunem eforturi pentru a asigura mai multă asistență financiară și tehnică pentru reformele structurale din statele Parteneriatului Estic”, a mai punctat ministrul interimar al Afacerilor Externe din România. Menționăm că Bogdan Aurescu participă luni, 18 octombrie 2021, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, ce are loc la Luxemburg. Articolul Șeful diplomației de la București va cere instituțiilor europene să ajute R. Moldova în soluționarea crizei gazului apare prima dată în InfoPrut.
16:10
Două mii de sportivi din 26 de state, printre care și România, au participat duminică la Maratonul Chişinău. Anulat anul trecut din cauza pandemiei, evenimentul a fost aşteptat cu nerăbdare, TVR Moldova. Cursa a început la ora 9 dimineața cu alergători începători, atleţi profesionişti şi sportivi în scaune rulante. La competiţie au venit iubitori de sport din 26 de state, unii împreună cu familia, alţii doar cu intenţii umanitare. Victor Ilie a venit din Brăila. Deşi are 69 de ani, a ales să alerge cea mai mare distanţă, de 42 de kilometri. „Particip pentru a 6-a oară la Maratonul Internaţional Chişinău. Sunt la al 314-le maraton din viaţa mea, pe 6 continente, în 83 de ţări, cu TVR România am început primul meu concurs, la Mamaia, în 1992”, a declarat mândru bărbatul. Participanţii au alergat pe 4 trasee de 5, 10, 21 şi 42 de kilometri. Primul sportiv care a trecut linia de sosire a fost Nicolae Pavlenco, campion pe distanţa de 5 kilometri. La feminin, cursa de 5 km a fost câştigată de Iuliana Tcaciva, care nu este la prima victorie în această competiţie. Câştigătorii Maratonului sunt Ion Siurius, la băieţi şi Zinaida Secară, la fete. Competiţia este la a VII-a ediţie. Articolul Un sportiv amator de 69 de ani din Brăila, la maratonul din Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
15:10
O echipă de medici din Republica Moldova a plecat luni,18 octombrie 2021, în România pentru a oferi ajutor colegilor de peste Prut în lupta cu pandemia de COVID-19. Astfel, 22 de medici și 10 paramedici din Republica Moldova se vor afla, până pe 31 octombrie 2021, într-o misiune umanitară la spitalul modular COVID de la Lețcani, județul Iași, acolo unde vor munci alături de colegii din România. Decizia vine după ce situația pandemică din România s-a agravat în ultimele zile, țara fiind în prezent pe primul loc în lume după numărul de decese zilnice cauzate de COVID -19. „În această situație extrem de gravă, Guvernul Republicii Moldova vine cu un gest simbolic, deoarece înțelegem că e necesar de a uni forțele pentru că, mai mult ca oricând, personalul medical și sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Solidaritatea și responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente, reprezentând principiile pe care se bazează Uniunea Europeană. Cu această ocazie, țin să mulțumesc încă o dată că de la începutul crizei pandemice, România a susținut constant Republica Moldova atunci când ne-a fost greu”, a declarat Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, în cadrul ceremoniei de detașare a medicilor din Republica Moldova. La rândul său, Ala Nemerenco, ministrul Sănătății, a subliniat că această acțiune este un mod de a manifesta recunoștință României pentru sprijinul acordat în timpul pandemiei, atât prin donația de vaccinuri, echipamente medicale, cât și pentru echipa de medici din România care a fost într-o misiune în spitalele din Republica Moldova. „Cred că în afară de a ne exprima recunoștința prin cuvinte, a venit timpul să o demonstrăm și prin fapte. Astfel, având în vedere situația de peste Prut, am luat decizia să trimitem împreună cu Ministerul de Interne două echipe de medici și paramedici ca să vină în ajutor. (...)Toți medicii, asistentele medicale posedă experiența necesară în secția terapia intensivă, de tratament COVID-19, astfel ca să poată fi de folos sistemului de sănătate din România în acest timp de restriște și cumpănă”, a punctat ministrul Sănătății de la Chișinău. Prezent la eveniment, Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, a mulțumit pentru acest gest, subliniind că sângele apă nu se face. „Recunosc, sunt emoționat până la lacrimi de acest foarte frumos gest al dvs. Dați-mi voie ca în numele autorităților române să vă spun un mare mulțumesc, să vă spun că gestul dvs. făcut în aceste vremuri grele pentru noi, nu va fi uitat. Din păcate, România e acum pe un loc negativ, suntem pe primul loc în ceea ce privește bolnavii de COVID (…). Însă faptul că dvs. arătați solidaritate și dați dovadă de empatie față de noi, cei din România, demonstrează o dată în plus, dacă mai era nevoie, că sângele apă nu se face. Vă mulțumim mult pentru acest gest frumos pe care-l faceți pentru noi. Vă doresc să vă întoarceți sănătoși din România și vă asigur că și România, a fost, este și va fi întotdeauna alături de dvs.”, a menționat ambasadorul Daniel Ioniță. Lucrătorii medicali care au plecat în misiune în România au experiență în tratarea pacienților cu COVID-19, majoritatea activând în secțiile de terapie intensivă. Aceștia fac parte din echipele medicale din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău, spitalelor raionale Glodeni, Dondușeni și Stefan Vodă. Cei 10 paramedici SMURD care pleacă la Iași sunt angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, subdiviziunile Chișinău și Bălți. Întreaga echipă va fi însoțită de trei autospeciale din Chișinău, Bălți și Ungheni.   Articolul Daniel Ioniță, la ceremonia de detașare a medicilor din Republica Moldova în România: Acest gest de solidaritate demonstrează încă o dată că sângele apă nu se face apare prima dată în InfoPrut.
14:00
O statuie a Reginei Maria a României va fi amplasată în orașul Chișinău din Republica Moldova.  În acest sens, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat, la 13 octombrie 2021, un proiect elaborat de Asociația „Monumentum”. Monumentul va avea o înălțime de circa 6 metri și va fi amplasat pe terenul Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău, instituție care în perioada interbelică a purtat numele „Regina Maria”. Proiectul respectiv se desfășoară în parteneriat cu Liceul „Gheorghe Asachi” și Casa Regală a României, având drept scop comemorarea Reginei Maria a României. Regina Maria și-a adus o contribuție importantă și recunoscută, pe plan național și internațional, la realizarea obiectivelor naționale ale României, la sfârșitul Primului Război Mondial. Articolul Regina Maria a României revine în inima Chișinăului apare prima dată în InfoPrut.
12:50
Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din R. Moldova, a anunțat, luni, 18 octombrie 2021, că renunță la mandatul de deputat în Parlamentului de la Chișinău. „Am luat decizia să refuz la mandatul de deputat în Parlamentul de la Chișinău. Nu văd sensul să fiu în acest Parlament. Eu consider că pot fi eficient în alte funcții. O cerere în acest sens va fi transmisă secretariatului Parlamentului în următoarele zile”, a declarat liderul socialiștilor. Totodată, Igor Dodon a dat de înțeles că ar putea rămâne și fără funcția de președinte al PSRM, în urma unor modificări care ar putea fi introduse în curând în statutul partidului. „Noi am luat decizia și colegii m-au susținut ca la Congresul PSRM care va avea loc peste două luni, să fie introduse modificări în statutul partidului pentru ca partidul să fie condus de un organ colegial de conducere. Astfel, peste două luni, dacă se vor vota la Congres aceste modificări, nu va exista funcția de președinte al Partidului Socialiștilor. Va fi organ colegial, organ executiv, care va alege un secretar executiv. Eu am propus să fie un număr de cinci membri, dar Congresul va decide. Colegii mi-au propus să rămân cel puțin în continuare președinte de onoare al partidului. Decizia o va lua Congresul, dar ceea ce vreau să menționez este faptul că eu nu plec din partid”, a explicat liderul PSRM. Articolul Igor Dodon spune „PAS” mandatului de deputat apare prima dată în InfoPrut.
11:50
Sportivi de pe ambele maluri ale Prutului au participat duminică la Cupa Europeană de judo de la Dubrovnik, Croaţia. Tinerii s-au întors acasă cu medalii de aur și bronz. Judocanul basarabean Adil Osmanov a câştigat medalia de aur la Cupa Europeană. Sportivul de 21 de ani a obţinut cinci victorii în limitele categoriei de 73 de kilograme. În finală, tânărul l-a învins pe italianul Gabriele Sulli. Cornel Andrieş, un alt sportiv din Republica Moldova, a cucerit medalia de bronz la aceeaşi categorie de greutate. El a dispus de englezul Daniel Powell. Totodatp, sportivul Eduard Şerban din România a câştigat medalia de aur la categoria 100 kg. Şerban l-a învins în optimi pe croatul Josip Kokeza, în sferturi s-a impus în faţa germanului Marvin Belz, în semifinale a dispus de britanicul Max Gregory, iar în finală l-a întrecut pe germanul Daniel Herbst. Croaţia a ocupat primul loc în clasamentul pe medalii, cu 4 de aur, 3 de argint, 4 de bronz, urmată de Marea Britanie, 3-2-4, şi Italia, 2-1-1. Republica Moldova a ocupat locul 5, iar România locul 6. Articolul Sportivi din România și R. Moldova, medaliați în cadrul Cupei Europene de judo din Croația apare prima dată în InfoPrut.
10:30
Ministrul Sănătăţii de la Chişinău, Ala Nemerenco, susţine că este o onoare şi o cinste pentru R. Moldova să poată trimite în România o echipă din 22 medici şi asistenţi care vor interveni în misiunea de ajutor umanitar în cadrul spitalului modular de la Liţcani, Iaşi. „România a fost mereu alături de noi la greu. La început de pandemie când abia învăţam cu toţii, ne-au trimis acea bravă echipă de medici în ajutor. Şi după, când ne cădeau colegii, au venit zeci şi zeci de camioane cu echipamente de protecţie, un ajutor de milioane de euro primit sub „ruşinosul pod”. Fiindcă sângele apă nu se face. Apoi în iarna lui 2021, chiar înainte de înfiorătorul val din primăvară, coloane de camioane pline iarăşi cu echipamente au împânzit PMAN. Şi cel mai important gest - vaccinul salvator, peste jumătate de milion de doze. Fiindcă sângele apă nu se face”, a scria Nemerenco pe pagina sa de Facebook. În context, ministrul a precizat că cei 22 de medici vor pleca luni, 18 octombrie, la spitalul Leţcani din Iaşi. Aceştia vor oferi ajutor medicilor care tratează pacienţi bolnavi de COVID-19. „Acum România e într-o situaţie critică. Cu indicatori mai gravi de 2 ori ca la noi. Pe un val care bate ucigător. Şi e o onoare şi o cinste pentru noi să putem răspunde la fel. Fiindcă sângele apă nu se face. Luni trimitem la Leţcani, Iaşi o echipă din 22 medici şi asistenţi, care vor interveni în misiunea de ajutor umanitar în cadrul spitalului modular pentru care este critic necesar personal medical”, a mai precizat Nemerenco. Pe final, ministrul face un apel repetat către populaţie să se vaccineze împotriva COVID-19. Republica Moldova a înregistrat până în prezent 1.457.260 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 1.238.832 au fost tratate și vindecate, iar 41.781 au decedat. Articolul Ministrul Sănătății, despre medicii care vor pleca la Iaşi pentru a-și ajuta colegii de peste Prut: Sângele apă nu se face apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:40
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oferit Crucea Moldavă şi câte o Biblie pentru patru familii care cunosc ce înseamnă să trăiești în afara granițelor țării și care pun, mai presus de toate, păstrarea și mărturisirea dreptei credințe. Distincţiile le-au fost acordate la finalul liturghiei oficiate la Iaşi, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, informează Doxologia. „Anul acesta, prin decizia Sfântului Sinod, conştiinţa Bisericii s-a aplecat mai mult decât de obicei, asupra fraţilor români din afara graniţelor ţării, România cea de dincolo de graniţele ei şi România formată din milioanele de români care au plecat în multele ţări ale lumii. Am gândit de bine să alegem câteva persoane foarte apropiate de Biserică ce reprezintă aceste Românii de dincolo de România în care vieţuim noi”, a spus Mitropolitul Teofan la înainte să ofere distincţiile. Printre familiile decorate se numără și familia preotului Mihai şi Maria Stegărescu, orginiari din Basarabia. Preotul a activat la Parohia „Sfânta Parascheva” din satul Priozeornoe (Cemâşâr) din Mitropolia Odesei, unde a renovat şi pictat biserica. În anul 2018, a aderat la Episcopia Basarabiei de Sud, dar nu a putut trece şi biserica, slujind ca preot paroh la Parohia Hagi-Curda şi Protopop misionar de Ismail. Părintele are mare evlavie la Sfânta Cuvioasă Parascheva, motiv pentru care şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a sluji la Iaşi la hramul sfintei. Preoteasa Maria este cadru didactic, coordonatoare a bibliotecilor din Raionul Anenii Noi, iar împreună cu părintele Mihai au doi copii, Ana, de 14 ani, şi Filip, de 5 ani. Anul trecut au fost oferite mai multe premii unor medici care activează, cu multă jertfelnicie, în domeniul sanitar, dar şi unele distincţii post-mortem unor cadre medicale care au trecut la Domnul, slujind cu devotament aproapelui din prima linie a luptei împotriva pandemiei actuale. Articolul Crucea Moldavă pentru patru familii care reprezintă „Româniile” din afara României apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, în cadrul căreia s-a discutat despre intensificarea relațiilor de colaborare în domeniile educație, tineret, sport și cercetare.  Astfel, oficialii au abordat noile perspective de colaborare în domeniile de competență ale Ministerului Educației și Cercetării, reieșind din proiectele implementate până în prezent. În acest context, au fost menționate principalele proiecte/programe realizate cu sprijinul României, în special, cele din domeniul educației - renovarea grădinițelor, donațiile de autobuze școlare, susținerea mobilității academice, proiectul taberelor de vară pentru copii, ș.a. Totodată, s-a vorbit și despre disponibilitatea părților de a reactualiza și semna unele tratate pe domeniile de competență, printre care:  Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice; Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României în domeniile cercetării, dezvoltării și inovării și Protocolul de colaborare dintre Ministerul  Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Educației al României pentru perioada 2021–2025.   Articolul România și Republica Moldova, noi perspective de colaborare în domeniul educației apare prima dată în InfoPrut.
18:10
Republica Moldova vine în sprijinul României și trimite 20 de medici și asistenți medicali pentru a ajuta la tratarea pacienților cu COVID internați în spitalul de la Lețcani, județul Iași. Anunțul a fost făcut astăzi de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. „Am primit, prin Ministerul de Externe şi către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne, oferta Republicii Moldova de a trimite cadre medicale. S-a decis acceptarea acestei oferte. Vor fi 20 de cadre medicale ce vor fi folosite la Iaşi, la Spitalul Leţcani, pe lângă cadrele militare şi civile care lucrează acolo”, a informat Raed Arafat. Secretarul de stat al MAI a menționat că în acel spital este mare nevoie de ajutor, iar colegii din Republica Moldova „urmează să participe alături de colegii noștri din Iaşi la îngrijirea pacienţilor cu probleme COVID”. În prezent, la spitalul de la Lețcani sunt internați 41 de pacienți, dintre care 11 la ATI. Menționăm că, de la începutul pandemiei, România a fost cea care a ajutat în repetate rânduri Republica Moldova. Astfel în luna mai a anului 2020, o echipă formată din din 52 de persoane din România, dintre care 42 de medici și asistenți medicali cu specializări în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență și medicină internă a ajuns în Republica Moldova, acolo unde a desfășurat activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unitățile sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul, pentru o perioadă de 15 zile. Totodată, România a fost prima țară care a donat Republicii Moldova doze de vaccin, în februarie 2021. Articolul Ajutor de peste Prut! Republica Moldova trimite 20 de medici la Lețcani apare prima dată în InfoPrut.
16:50
Republica Moldova mizează pe soluționarea cât mai rapidă a problemei aprovizionării cu gaze naturale. Declarația a fost făcută de Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, în cadrul Consiliului șefilor de state membre ale Comunitatății Statelor Independente.  Potrivit oficialului, CSI este un forum important pentru Republica Moldova deoarece deschide oportunități pentru cooperare economică și comercială eficientă și reciproc avantajoasă. Astfel, Natalia Gavrilița a vorbit în discursul său și despre abordarea noii conduceri a Republicii Moldova, menționând că aceasta „urmărește în mod constant o politică externă echilibrată, luând în considerare interesele partenerilor și promovându-și propriile priorități”. „Apreciem foarte mult oportunitățile oferite de zona de liber schimb CSI și am dori să vedem această zonă cu adevărat liberă - fără restricții comerciale, care, din păcate, au fost aplicate în ultimii ani la o serie de mărfuri moldovenești, principalele pentru exportatorii noștri. În opinia noastră, faptul că Republica Moldova are un regim de liber schimb cu Uniunea Europeană nu este un obstacol. Dimpotrivă: credem că acest lucru face ca țara noastră să devină mai atractivă pentru partenerii din CSI, inclusiv în ceea ce privește deschiderea de întreprinderi mixte, creșterea investițiilor și implementarea proiectelor reciproc avantajoase care vizează diferite piețe”, a remarcat premierul R. Moldova. Totodată, Gavrilița a subliniat că Republica Moldova este interesată de o cooperare eficientă în sectorul energetic și mizează pe soluționarea cât mai rapidă a problemei aprovizionării cu gaze naturale. „Sunt sigur că abordarea propusă de noi va găsi înțelegere printre partenerii noștri”, a punctat șefa Guvernului de la Chișinău. Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze naturale. Se întâmplă în contextul în care statul se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului. Articolul Premierul de la Chișinău, de la tribuna statelor CSI: R. Moldova mizează pe soluționarea cât mai rapidă a problemei aprovizionării cu gaze naturale apare prima dată în InfoPrut.
16:20
De 35 de ani, familia Botoș din satul Apșa de Jos, regiunea Transcarpatia, colecționează obiecte ale culturii românești din secolele XIX-XX pentru muzeul propriu, numit Muzeul de Istorie şi Etnografie al Românilor din Transcarpatia, Primul obiect care i-a  îndemnat  să-și concretizeze pasiunea pentru istoria neamului din care-și trag obârșia a fost o simplă lampă de kerosen, pe care au achiziționat-o de la o vecină. „În muzeu se poate vedea cum a fost viața românilor din dreapta Tisei de-a lungul vremii. Peste tot unde am fost  ne-am interesat de obiecte autentice, realizate manual de strămoși și de fiecare dată negociam sau, dacă gazdele  aveau bunăvoință, îl primeam drept cadou”, a declarat Ileana Botoș, pentru BucPress. Muzeul prezintă mobilier, prosoape, articole vestimentare, unelte, bijuterii și cărți. Femeia își ajută soțul numai în weekend, iar Ion Botoș lucrează la muzeu în fiecare zi. „Dacă știu că, chiar și după 100 km, voi putea găsi ceva interesant tipic românilor, atunci voi merge acolo și voi întreba dacă într-adevăr merită și, dacă da, cu siguranță îl voi cumpăra”, spuen mândru Ion Botoș. De asemenea, soții Botoș spun despre casa în care a fost creat muzeul că are peste 200 de ani, fiind achiziționată datorită unui proiect transfrontalier. „Dacă o națiune nu are tradiții, atunci este deja o națiune pierdută, se stinge deja. Și dacă nu își păstrează tradițiile, nu își cunoaște cântecele, costumul său național, atunci această națiune nu este a nimănui”, concluzionează Ileana Botoș. Muzeul înființat în urmă cu două decenii a fost inaugurat oficial în septembrie 2014 şi este structurat pe secţiile: etnografie, carte veche, documente, numismatică, bibliotecă şi arhivă. În curte, în șopron, sunt expuse colecţii întregi de unelte şi obiecte casnice ţărăneşti, ustensile ciobănești de la stână, scule de prelucrarea lemnului, cazan de ţuică, mașini de scris austriece, maghiare, cehoslovace, rusești dar și românești. În spaţiul expoziţional permanent din vilă, sunt expuse zeci de costume populare maramureşene vechi, ţesături, feţe de masă şi ştergare, blide din ceramică veche, pictate, covoare înflorate, sute de documente emise de cancelariile ţărilor care au stăpânit acest teritoriu, colecţii de presă şi carte veche, bancnote, corespondenţă şi acte de familie ale marilor personalităţi româneşti din zonă. Apșa de Jos, până în 2004 numit Dibrova, este satul de reședință al comunei Apșa de Jos din raionul Teceu, regiunea Transcarpatia, Ucraina. Conform recensământului din 2001, majoritatea populației localității Apșa de Jos era vorbitoare de română (97,69%), existând în minoritate și vorbitori de ucraineană (1,59%). Articolul Familie de români din Maramureșul istoric, colecție impresionantă de obiecte românești apare prima dată în InfoPrut.
15:50
Republica Moldova și Coreea de Sud vor să intensifice colaborarea în sectorul agroalimentar. Despre acest lucru au discutat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, și Hyung-Tae Kim, ambasadorul Republicii Coreea în R. Moldova. [caption id="attachment_76384" align="aligncenter" width="600"] 39000718 - aerial view of agricultural fields[/caption] „Coreea de Sud este una din piețele țintă pe continentul asiatic pentru sectorul vitivinicol din R. Moldova. În acest sens, vom aprecia sprijinul părții coreene pentru promovarea continuă a produselor agroindustriale moldovenești de înaltă calitate prin participarea producătorilor moldoveni la evenimentele tematice organizate în Coreea de Sud. Totodată, încurajăm avansarea dialogului bilateral între guvernele țărilor noastre, în special pe segmentul de atragere a investițiilor reciproce”, a spus Gherciu, potrivit unui comunicat de presă. Totodată, ministrul a menționat oportunitatea dinamizării raporturilor comercial-economice și organizarea vizitelor de studiu pentru oamenii de afaceri din ambele state. „Ca domenii prioritare pentru cooperarea moldo-coreeană, ar fi: producerea materialului săditor și a merelor, dezvoltarea sectorului de sere, producerea de ceapă de sezon, prin realizarea schimbului de bune practici”, a subliniat oficialul. La rândul său, Hyung-Tae Kim a pledat pentru progresul relațiilor moldo-coreene și intensificarea comerțului agroalimentar. În anul 2018, au fost semnate două documente în vederea consolidării relațiilor de prietenie dintre state: Memorandumul de Înțelegere privind diseminarea tehnologiei horticole coreene; Memorandumul de Înțelegere între Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău, Universitatea Națională Andong din Republica Coreea și două companii agricole din ambele țări. De asemenea, la inițiativa unui grup de antreprenori coreeni, în R. Moldova a fost fondată o întreprindere care promovează în rândul agricultorilor soiuri de ceapă de toamnă și tehnologiile de cultivare a acestora. Articolul R. Moldova, cooperare cu Coreea de Sud în domeniul agroalimentar apare prima dată în InfoPrut.
15:00
Uniunea Europeană caută modalități prin care ar putea ajuta Republica Moldova să depășească criză energetică. Anunțul a fost făcută de Janis Mazeiks, ambasadorul UE la Chișinău.  Astfel, referindu-se la așteptările pe care Bruxellesul le are de la actuala guvernare de la Chișinău, oficialul a remarcat că Republica Moldova are o șansă istorică de a face reforme și de a schimba lucrurile. „Acesta este un moment al marilor oportunități, dar și al unei mari responsabilități, pentru că privim această perioadă ca o șansă istorică pentru Republica Moldova. Așteptările sunt că Guvernul și Parlamentul vor îndeplini promisiunile făcute. Noi vedem deschiderea pentru a face aceste reforme, dar vedem că sunt și foarte multe provocări. Sunt provocări în procesul de reformare a justiției, fapt care nu este o surpriză, știam că va fi complicat. Dar există și o provocare mai recentă, cum ar fi cea legată de situația energetică”, a constatat Janis Mazeiks pentru Radio Chișinău. În context, diplomatul a precizat că Republica Moldova și Uniunea Europeană s-au angajat într-un dialog pe subiectul crizei energetice. „Cred că vizita ministrului de Externe Nicu Popescu la Bruxelles din această săptămână a fost foarte importantă în acest sens, pentru a se angaja într-un dialog cu Uniunea Europeană pe acest subiect. Acum, Uniunea Europeană caută modalități prin care ar putea ajuta Republica Moldova, dar la această etapă nu pot oferi prea multe detalii din simplul motiv că e o problemă foarte recentă”, a menționat ambasadorul UE la Chișinău În altă ordine de idei, fiind întrebat despre șansele de aprofundare a dialogului dintre Republica Moldova și UE în contextul Summitului Parteneriatului Estic, Janis Mazeiks a subliniat că „relația R. Moldova cu UE este deja foarte profundă”. „Știu că Republica Moldova vrea un rezultat ambițios de la Summitul Parteneriatului Estic. Trebui să vedem cum pot fi materializate aceste ambiții. Pot să spun că relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este deja foarte profundă. De exemplu, au fost situații aproape unice pentru Parteneriatul Estic când a fost adoptat planul de recuperare economică pentru Republica Moldova. Avem trioul asociat, care a început să funcționeze în baza unei relații mai profunde a Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei cu Uniunea Europeană. Cele trei state au și acorduri de Asociere cu UE. Cred că aceste formate oferă deja mult spațiu pentru a dezvolta relațiile în concordanță cu principiul european „more for more” (mai mult pentru mai mult). Astfel încât fiecare țară care este dispusă să facă mai mult va primi mai multe angajamente din partea Uniunii Europene”, a conchis șeful Delegației UE la Chișinău. Articolul Ambasadorul Janis Mazeiks: UE caută modalități prin care ar putea ajuta R. Moldova să depășească criza energetică apare prima dată în InfoPrut.
14:50
Guvernul de la București ia în calcul să alimenteze cu gaze naturale Republica Moldova prin gazoductul Iași-Chișinău, ca urmare a crizei energetice fără precedent la nivel european. „În cazul în care lucrurile se complică din punct de vedere al alimentării cu gaze naturale, România nu va abandona Republica Moldova. Sigur, este vorba de contractele pe care le negociază Republica Moldova cu partenerii tradiţionali, dar clar că România nu va abandona fraţii de peste Prut, nu va abandona niciodată Republica Moldova în plină iarnă”, a declarat europarlamentarul Rareş Bogdan, aflat în studioul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA. Acesta a precizat că Guvernul de la Bucureşti, pe fondul crizei energetice fără precedent la nivel european, ia în calcul să alimenteze cu gaze naturale Republica Moldova prin gazoductul Iaşi-Chişinău. „Este o chestiune la care se lucrează. Este un grup de lucru din care fac parte oficiali de la Bucureşti, dar şi vicepremierul Republicii Moldova. De asemenea, România va ajuta Republica Moldova cu alimentarea cu păcură. Sunt lucruri importante pe care România le face. Asta pe lângă companii româneşti, de stat sau private, listate la bursă, care îşi îndreaptă atenţia spre Republica Moldova datorită noilor instituţii de la Chişinău şi vor să treacă Prutul”, a mai spus Rareş Bogdan. Un alt europarlamentar prezent în cadrul emisiunii, Eugen Tomac, a subliniat că doar cei de rea credinţă nu văd evidenţele că pe ambele maluri ale Prutului trăieşte acelaşi popor. „Criza are foarte multe substraturi şi are foarte multe interese economice şi politice. Rusia a manipulat preţul pieţii de gaze, punând o presiune incredibilă pe ţările care cumpără de la ei. Ceea ce trebuie să ştie cetăţenii Republicii Moldova este că, în situaţii limită, nu vor rămâne singuri şi că România este dispusă ca, din puţinul pe care îl are, să ofere şi Republicii Moldova pentru a trece împreună peste această iarnă”, a spus Eugen Tomac. Actualul contract de livrare a gazului în R. Moldova a expirat pe 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului. Articolul Europarlamentar, despre criza energetică: România nu va abandona Republica Moldova în plină iarnă apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Autoritățile de la București au actualizat Lista cu clasificarea statelor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, conform Hotărârii nr. 85 din 14.10.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Republica Moldova se află, în continuare, în zona roșie. Potrivit informațiilor publicate: în zona roşie au intrat Ucraina şi Gibraltar. în zona galbenă au intrat: * din zona roşie, în urma scăderii incidenţei: Albania, Botswana, Curacao şi Insulele Virgine ale Statelor Unite; * din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Olanda, Gabon, Montserrat, Insulele Virgine Britanice şi Insulele Turks şi Caicos; în zona verde au intrat: Elveţia, Canada, Iordania, Kazahstan, Andorra, Groenlanda, Polinezia Franceză şi Sao Tome şi Principe. * Zona roşie Serbia - 13,6 Anguilla - 12,0 Barbados - 11,7 Guam - 10,3 Saint Kitts şi Nevis - 10,0 Noua Caledonie - 9,8 Lituania - 9,7 Muntenegru - 9,1 Letonia - 8,6 Estonia - 8,6 România - 8,6 Antigua şi Barbuda - 8,4 Mongolia - 8,3 Dominica - 8,3 Bonaire, Saint Eustatius şi Saba - 8,1 Marea Britanie** - 7,8 Insula Man - 7,8 Suriname - 7,5 Georgia - 7,1 Singapore - 6,7 Saint Vincent şi Grenadine - 6,6 Bermuda - 6,3 Slovenia - 5,6 Grenada - 5,4 Cuba - 5,3 Belize - 4,9 Armenia - 4,9 Turcia - 4,8 Israel - 4,6 Croaţia - 4,4 Republica Moldova - 4,4 Malaysia - 4,4 Statele Unite ale Americii - 4,3 Saint Lucia - 4,3 Costa Rica - 4,0 Bulgaria - 4,0 Seychelles - 4,0 Slovacia - 4,0 Brunei Darussalam - 3,9 Sint Maarten - 3,9 Irlanda - 3,7 Ucraina - 3,5 Insulele Feroe - 3,4 Gibraltar - 3,3 Palestina - 3,3 Lesotho - 3,3 Guyana - 3,1 Brazilia** - 1,1 Nepal** - 0,4 Africa de Sud** - 0,3 India** - 0,2 * Zona galbenă Belarus - 2,9 Grecia - 2,9 Austria - 2,8 Bosnia şi Herţegovina - 2,7 Insulele Virgine ale Statelor Unite - 2,6 Insulele Cayman - 2,6 Curacao - 2,6 Albania - 2,5 Jersey - 2,4 Macedonia de Nord - 2,4 Belgia - 2,4 Federaţia Rusă - 2,4 Bahamas - 2,3 Maldive - 2,2 Guernsey - 2,2 Thailanda - 2,1 Iran - 2,0 Trinidad şi Tobago - 2,0 Luxemburg - 2,0 Aruba - 2,0 Cipru - 1,8 Botswana - 1,7 Insulele Turks şi Caicos - 1,7 Guatemala - 1,6 Montserrat - 1,6 Filipine - 1,6 Olanda - 1,6 Insulele Virgine Britanice - 1,6 Gabon - 1,6 Zona verde Andorra - 1,5 Polinezia Franceză - 1,5 Kazahstan - 1,5 Iordania - 1,5 Elveţia - 1,4 Germania - 1,4 Islanda - 1,4 Sao Tome şi Principe - 1,3 Libia - 1,3 San Marino - 1,2 Norvegia - 1,2 Liban - 1,2 Danemarca - 1,2 Australia - 1,2 Canada - 1,1 Jamaica - 1,1 Azerbaidjan - 1,1 Finlanda - 1,1 Groenlanda - 1,0 Cehia - 1,0 Djibouti - 1,0 Fiji - 0,9 Franţa - 0,9 Vietnam - 0,9 Bahrain - 0,8 Monaco - 0,8 Capul Verde - 0,8 Portugalia - 0,8 Suedia - 0,8 Ungaria - 0,8 Mauritius - 0,7 Venezuela - 0,7 Guineea Ecuatorială - 0,7 Irak - 0,7 Mexic - 0,7 Italia - 0,7 Republica Dominicană - 0,7 Laos - 0,7 Puerto Rico - 0,7 Panama - 0,7 Honduras - 0,6 Coreea de Sud - 0,6 Sri Lanka - 0,6 Chile - 0,6 El Salvador - 0,5 Spania - 0,5 Polonia - 0,5 Malta - 0,5 Liechtenstein - 0,5 Uruguay - 0,5 Eswatini - 0,4 Columbia - 0,4 Papua Noua Guinee - 0,4 Tunisia - 0,4 Myanmar - 0,4 Qatar - 0,4 Peru - 0,3 Argentina - 0,3 Bolivia - 0,3 Cambodgia - 0,3 Maroc - 0,3 Emiratele Arabe Unite - 0,3 Camerun - 0,3 Kosovo - 0,3 Ecuador - 0,2 Nicaragua - 0,2 Timorul de Est - 0,2 Siria - 0,2 Kârgâzstan - 0,2 Angola - 0,2 Uzbekistan - 0,2 Burundi - 0,1 Zimbabwe - 0,1 Rwanda - 0,1 Mauritania - 0,1 Benin - 0,1 Congo - 0,1 Japonia - 0,1 Kuweit - 0,1 Etiopia - 0,1 Indonezia - 0,1 Kenia - 0,1 Noua Zeelandă - 0,1 Egipt - 0,1 Comore - 0,1 Pakistan - 0,1 Somalia - 0,1 Bangladesh - 0,1 Oman - 0,1 Togo - 0,1 Haiti - 0,1 Ghana - 0,1 Paraguay - 0,1 Algeria - 0,0 Uganda - 0,0 Zambia - 0,0 Bhutan - 0,0 Eritreea - 0,0 Yemen - 0,0 Nigeria - 0,0 Mali - 0,0 Burkina Faso - 0,0 Sudan - 0,0 Afghanistan - 0,0 Guineea Bissau - 0,0 Malawi - 0,0 Senegal - 0,0 Niger - 0,0 Gambia - 0,0 Taiwan - 0,0 Liberia - 0,0 Madagascar - 0,0 Sierra Leone - 0,0 Coasta de Fildeş - 0,0 Tanzania - 0,0 Mozambic - 0,0 Insulele Falkland (Malvine) - 0,0 Arabia Saudită - 0,0 Guineea - 0,0 Tadjikistan - 0,0 Republica Democrată Congo - 0,0 Republica Centrafricană - 0,0 Wallis şi Futuna - 0,0 Insulele Mariane de Nord - 0,0 Ciad - 0,0 Sudanul de Sud - 0,0 Republica Populară Chineză - 0,0 Vatican - 0,0 Insulele Marshall - 0,0 Micronezia - 0,0 Insulele Solomon - 0,0 Vanuatu - 0,0 Sahara de Vest - 0,0 România a înregistrat până în prezent 1.414.647 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 1.210.494 au fost tratate și vindecate, iar 40.765 au decedat. Articolul România a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic. R. Moldova, în zona roșie apare prima dată în InfoPrut.
13:00
Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, ar urma să întreprindă o vizită de lucru la Moscova. Anunțul a fost făcut de Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.  Potrivit oficialului rus, Popescu este așteptat la Moscova în noiembrie, atunci „vor fi discutate detaliat” toate subiectele de pe agenda bilaterală. Totodată, ministrul de Externe de la Moscova a punctat că Rusia este pregătită de discuții cu Republica Moldova, inclusiv la nivel înalt. „Noi suntem dispuși pentru contacte, dar desigur acestea trebuie pregătite”, a subliniat Lavrov citat de presa rusă. Șeful diplomației ruse a mai spus că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu o dată, a menționat în discursurile sale publice dorința de a avea relații reciproc avantajoase cu Federația Rusă. Însă, unii reprezentanții ai Occidentului i-ar fi reproșat acest fapt, ceea ce, în opinia lui Lavrov, indică implicare din partea Bruxelles-ului și SUA în chestiunile interne ale Republici. Articolul Ministrul de Externe al Rusiei anunță vizita șefului diplomației de la Chișinău la Moscova apare prima dată în InfoPrut.
12:20
Structurile de comunicații și informatică și de apărare cibernetică din Armata României,  structurile din sistemul național de apărare și un detașament din Republica Moldova participă la exercițiul militar „CETATEA 2021”.   Anul acesta, exercițiul „CETATEA” se desfășoară în perioada 4 – 15 octombrie, în mai multe locații din România. Obiectivul acestuia este de a asigura serviciile de comunicații, informatică și apărare cibernetică în sprijinul executării comenzii și controlului structurilor participante. Activitățile se bazează pe un scenariu fictiv care permite testarea capacităţii de monitorizare, detecţie şi reacţie la atacuri cibernetice utilizându-se atât capabilitățile tehnice, cât și procedurile de gestionare și răspuns la incidente de securitate cibernetică. „CETATEA” este un exercițiu tehnic care asigură antrenarea structurilor de comunicaţii şi informatică pentru planificarea şi realizarea sprijinului de specialitate necesar asigurării schimbului informaţional la nivel strategic, operaţional şi tactic, într-un mediu de lucru federalizat şi într-un spaţiu cibernetic ostil. Articolul Militari din Republica Moldova, la un exercițiu de apărare cibernetică în România apare prima dată în InfoPrut.
12:00
Parlamentul de la Chișinău a ratificat joi, 14 octombrie 2021, Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul. Documentul a fost susținut de 54 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, iar cei din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au boicotat votul. Convenția de la Istanbul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate. Astfel, vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri în acest sens. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției. Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea împotriva femeilor și a violenței domestice a fost semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017. Pentru orice stat care aderă, Convenția intră în vigoare în prima zi a lunii următoare expirării perioadei de trei luni de la data transmiterii documentului pentru păstrare către Secretarul general al Consiliului Europei. Articolul Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul apare prima dată în InfoPrut.
14 octombrie 2021
18:40
Dacă Republica Moldova vrea să scape din lațul șantajului energetic care durează de trei decenii trebuie să cumpere gazul în mod transparent, la prețul de piață, diversificând sursele de aprovizionare. De această părere este Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale, care a comentat criza energetică din Republica Moldova.  Potrivit juristului, problema energetică nu a fost și nu va fi niciodată o chestiune economică, dar este o chestiune politică pură. „În virtutea faptului că Moldova cumpără gazele din Federația Rusă, iar energia electrică de la o centrală aflată în teritoriile ocupate de aceeași Federație Rusă, problema energetică este o chestiune politică pură. Dimensiunea ei economică este nesemnificativă în raport cu cea politică. GAZPROM nu este o societate comercială ordinară, ci un instrument de presiune politică a Kremlinul și trebuie tratat ca atare. Astfel, prețul la gaze este o chestiune politică pură! Am folosit deliberat termenul de „stabilire” și nu de „negociere”, deoarece nici o negociere economică nu poate apriori genera o scădere a prețului la gaze. Trebuie să renunțăm la politica struțului și să acceptăm realitatea: prețul la gaze poate fi scăzut sub cel al pieței doar ca și rezultat al unor concesii politice. În special este vorba de concesii legate de independența RM”, a menționat Alexandru Tănase. De asemenea, fostul ministru al Justiției de la Chișinău a remarcat că pentru ca populația să se încălzească „mai ieftin” un sezon, R. Moldova ar trebui să facă o serie de concesii politice semnificative, în alte condiții, Rusia nu va face nici o mișcare. „Putem trimite la Moscova solii guvernamentale trei ori pe săptămâna și oricum datele problemei nu se vor schimba”, a concretizat sursa. În asemenea condiții, Tănase consideră că Republicii Moldova are în față doar două opțiuni. „Prima opțiune cea dodonistă – adică renunțarea de facto la ideea de integrare europeana (oricât de iluzorie nu ar fi aceasta), de a etala o obediență umilitoare față de Moscova și de a „coordona” politica externă cu Kremlinul. A doua opțiune este cea mai complicată și mai dureroasă, în schimb cea mai durabilă: să cumpăram gazul transparent, la prețul de piață, diversificând sursele de aprovizionare după modelul Lituaniei. Doar astfel vom scăpa de șantaj și presiuni, obținând independența internă și externă necesară. Evident, aceasta ar presupune că vom plăti mai scump, chiar și riscul că o iarnă am putea să înghețăm, dar totul în lumea asta are un preț. Dacă vrem să scăpam din acest laț al șantajului energetic care durează peste trei decenii, acest preț trebuie plătit. Altă cale nu există. La fel stau lucrurile și cu achizițiile obscure de curent de la Cuciurgan. Trebuie să fim conștienți că orice achiziții de energie electrică din teritoriile ocupate, înseamnă un sprijin direct economic pentru regimul de la Tiraspol, iar astfel de achiziții vor fi mereu obscure și generatoare de corupție. Dacă nu vom rupe acest cerc vicios al șantajului, vom ajunge să constatăm că în final, nici nu vom scăpa de riscul de a îngheța iarna, dar și vom plăti cel mai scump preț posibil”, a punctat Alexandru Tănase. Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze naturale. Se întâmplă în contextul în care statul se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului. Anterior, Natalia Gavriliță, premierul de la Chișinău, a anunțat că „negocierile cu Gazprom continuă” și că acestea „nu sunt simple”. Articolul Cum ar putea scăpa Republica Moldova din lațul șantajului energetic impus de Rusia apare prima dată în InfoPrut.
18:20
De Hramul orașului, Kaufland Moldova deschide cel de-al treilea magazin în municipiul Chișinău, pe strada Nicolae Testemițanu 3, care va genera peste 130 de locuri de muncă. În acest fel, compania își continuă investițiile în dezvoltarea rețelei la nivel național. Potrivit proiectului, suprafața de vânzare a noului magazin Kaufland va fi de aproximativ 4.500 m2. Parcarea va avea o capacitate de 376 de locuri, dintre care 14 locuri de parcare vor fi alocate pentru persoanele cu nevoi speciale și 10 locuri de parcare pentru familiile cu copii. Magazinul va funcționa de luni până duminică, în intervalul orelor 7,00- 23,00. Noul magazin va avea 20 de case de marcat, un raion de legume și fructe, vitrină cu servire asistată, cu o lungime de 46 metri, brutărie, raion de produse congelate, alimente de bază, băuturi, dulciuri, produse nealimentare și drogherie. La punctul Grill, clienții pot savura preparate dintr-un sortiment bogat: mici, ceafă, pui rotisat, nuggets, cartofi pai etc. „Ne bucurăm că am reușit în timp record să deschidem pentru locuitorii Municipiului Chișinău un nou magazin construit după standarde europene de calitate și cel mai nou concept de design Kaufland. De asemenea, continuăm să dezvoltăm colaborări de durată cu producătorii si furnizorii din Moldova, pe care îi susținem nu doar să ajungă pe raftul magazinelor, dar și să devină competitivi pe piața internațională”, a declarat Dona Răpciugă, Director Executiv Kaufland Moldova. De asemenea, magazinul va fi dotat cu o stație de încărcare pentru mașinile electrice. Aceasta va putea acomoda simultan 2 mașini electrice, două dintre care se pot alimenta prin metoda Fast Charge. Tot în parcarea magazinului, atât clienții Kaufland, cât și locatarii din apropiere, vor putea beneficia de aparatul de reciclare TOMRA. Aparatul este de tip self-service și poate recicla trei feluri de deșeuri: PET-uri (cu volumul de până la 3 litri), sticlă și doze de aluminiu (cu volumul de până la 1 litru). Kaufland își continuă proiectele investiționale și este în căutare de oameni buni, care vor să facă parte din echipă. În prezent, avem disponibile o serie de posturi vacante cum ar fi Manager de Magazin, Manager Adjunct și lucrători comerciali. Pentru mai multe detalii accesați pagina cariere.kaufland.md. Kaufland investește activ și în proiectele de responsabilitatea social-corporativă (CSR), acțiuni care reprezintă un element cheie în strategia companiei. Începând cu 2016, împreună cu ONG-urile partenere, Kaufland a reușit să desfășoare în Republica Moldova o serie de proiecte de responsabilitate socială, în valoare de peste 18.000.000 MDL. Pe 26 septembrie 2019, Kaufland Moldova a deschis primele sale două magazine în orașul Chișinău, situate în sectorul Botanica și în sectorul Ciocana, iar pe data de 24 septembrie 2020 a fost inaugurat primul magazin din nordul țării, în municipiul Bălți. În anul 2021, Kaufland a deschis încă două magazine, la Ungheni pe data de 17 februarie și la Comrat, pe data de 11 martie. În prezent, Kaufland gestionează activitatea a șase magazine în Republica Moldova. Articolul Un nou supermarket Kaufland în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:00
Banca Mondială va oferi Republicii Moldova o finanțare adițională, în valoare de 24,8 milioane de euro, sub formă de credit, pentru imunizarea populației împotriva infecției COVID-19. Parlamentul de la Chișinău a ratificat, astăzi, Acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) privind Proiectul „Răspuns de Urgență la COVID-19 – finanțare adițională”. Conform documentului, resursele financiare vor fi folosite pentru achiziționarea vaccinurilor la prima etapă de implementare a imunizării a circa jumătate din numărul populației. Totodată, banii vor fi investiți în sistemele lanțului frigorific, dezvoltarea sistemelor informaționale în sănătate, gestionarea deșeurilor medicale, precum și acordarea de asistență tehnică destinată fortificării capacităților de implementare a procesului de imunizare. Republica Moldova va putea achiziționa vaccinurile din diferite surse, inclusiv direct de la producători sau prin intermediul platformei COVAX și din alte state ce dispun de stocuri suplimentare de vaccinuri. Acordul de finanțare cu AID privind implementarea Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 – finanțare adițională” a fost semnat la 9 august curent. Acesta intră în vigoare, urmare a ratificării de către Parlamentul Republicii Moldova și ulterioara notificare a Băncii Mondiale privind îndeplinirea tuturor procedurilor juridice interne. Termenul de implementare a Acordului este până la data de 30 aprilie 2023. Articolul Banca Mondială, milioane de euro pentru imunizarea populației din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
17:50
Compania Moldovagaz a venit cu mai multe precizări în contextul stării de alertă în sectorul energetic, instituite din 15 octombrie, prin decizia de miercuri a Comisiei pentru Situații Excepționale din Republica Moldova.  Potrivit companiei, volumul de gaze naturale inclus în contractul cu Gazprom pentru livrare Republicii Moldova în luna octombrie curent constituie 53,8 mil. m3. „Acesta corespunde capacităților anuale rezervate de către SAP „Gazprom” în anul 2020 pentru SA „Moldovagaz” pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport gaze din Ucraina și acoperă necesitățile consumatorilor protejați din țară (48,489 mil m3) în perioada indicată”, se arată într-un comunicat de presă. Totodată sursa citată a menționat că rezervarea capacităților suplimentare ale sistemului de transport din Ucraina, care ar acoperi integral necesarul de 90 mil. m3 pentru Republica Moldova pentru luna octombrie curent, urma să fie efectuată prin intermediul licitației conform calendarului ENTSOG pe platforma RBP la data de 20 septembrie 2021. „Deoarece negocierile privind prelungirea bazei contractuale pe termen lung de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova nu erau finalizate către data de 20 septembrie 2021, pentru a nu sista integral livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, la 30 septembrie curent s-a decis extinderea valabilității contractului existent pentru încă o lună, în volume de gaze naturale limitate, corespunzătoare capacităților deja rezervate de SAP „Gazprom”. Astfel, la începutul lunii octombrie, paralel cu negocierile cu SAP „Gazprom” pe contractul de bază, a fost solicitată majorarea volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie curent, care până în prezent nu a fost satisfăcută”, a mai informat Moldovagaz. De asemenea, compania a venit cu îndemnul către consumatori să raționalizeze consumul de gaze naturale pe perioada de criză, fapt care ar permite să fie depășit mai ușor nivelul de alertă declarat. Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze naturale. Se întâmplă în contextul în care statul se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, „prețul la formula din luna octombrie, nu este unul justificat și ar fi nerealist pentru R. Moldova”. Miercuri, 13 octombrie 2021, Natalia Gavriliță, premierul de la Chișinău, a anunțat că „negocierile cu Gazprom continuă” și că acestea „nu sunt simple”. Articolul Precizările companiei MoldovaGaz, în contextul stării de alertă în sectorul energetic apare prima dată în InfoPrut.
17:10
Angajații din Republica Moldova vor beneficia de mai multe măsuri de sprijin, în perioada stării de urgență în sănătate publică. Un proiect, care conține o serie de modificări a Codului muncii, a fost aprobat, în a doua lectură, de Parlamentul de la Chișinău, cu votul a 76 de deputați. Documentul prevede că, în cazul în care procesul educațional se va desfășura online, odată cu dispunerea de către autoritățile abilitate a unor măsuri speciale privind asigurarea securității, protecției vieții și sănătății populației, cu acordul angajatorului, se vor acorda zile libere unuia dintre părinți sau a tutorelui, pentru supravegherea copiilor. În această perioadă, angajatul va primi o indemnizație egală cu cel puțin 50 la sută din salariul de bază. Prevederile se referă la părinții sau tutorii ai căror copii au vârsta de până la 12 ani și la cei care au copii cu dizabilități, care frecventează o instituție de învățământ. Totodată, pentru a stimula procesul de vaccinare împotriva COVID-19, angajații vor primi zile libere, cu menținerea salariului mediu, pentru implementarea măsurilor speciale în combaterea pandemiei. În acest sens, Guvernul va stabili compensații, din bugetul de stat, pentru angajatorii care oferă această facilitate pentru salariați. De asemenea, proiectul aprobat prevede și alte facilități pentru persoanele angajate în câmpul muncii. De exemplu, în cazul declarării șomajului tehnic, ca urmare a restricțiilor impuse în starea de urgență în sănătate publică, angajații vor primi o indemnizație, plătită parțial sau integral din bugetul de stat. De menționat că durata șomajului tehnic nu poate depăși patru luni, în cazul unui an calendaristic. Deputații au mai aprobat completarea Codului muncii cu un articol, care va permite angajatorului să stabilească un regim de activitate redusă, pentru cel puțin o pătrime din numărul total al lucrătorilor. Salariaților cu regim de activitate redusă li se va plăti salariul conform timpului efectiv prestat, iar diferența va fi achitată parțial, din bugetul de stat. Pentru implementarea acestor măsuri sociale, autorii proiectului au prevăzut, pentru ultimul trimestru al acestui an, cheltuieli în valoare de 285 de milioane de lei moldovenești. Articolul Școala online aduce zile libere și indemnizații pentru părinții din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
16:20
Criza din sectorul energetic cu care se confruntă autoritățile de la Chișinău poate fi depășită cu ajutorul Uniunii Europene. Declarații în acest sens au fost făcute de Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova. Astfel, potrivit europarlamentarului, UE trebuie să sprijine financiar eforturile Guvernului R. Moldova de a compensa creșterile prețurilor la gaz „Politic, consider că ceea ce Uniunea Europeană trebuie să facă pentru R. Moldova e să vină cu un sprijin, pentru că e și un mesaj politic foarte important, e și o concretizare a declarațiilor politice și a retoricii la nivelul european pe care am văzut-o până acum. Deci sunt două planuri, ambele la fel de importante. Una ar fi identificarea unor soluții cât se poate de practice pentru alimentarea cu gaze și trebuie să găsim disponibilitate de gaz la niște prețuri rezonabile pentru R. Moldova, bineînțeles că trebuie să ținem cont și de realitatea din piața energiei la nivel european. Știm cu toții că întregul continent se confruntă cu această criză, prețurile cresc peste tot, nu doar aici în R. Moldova, și atunci soluțiile pe care le găsim pentru aprovizionarea cu gaz vor reflecta și realitatea din piață. Dincolo de acest element operațional, de identificare a unor surse de aprovizionare cu gaz, cred că ceea ce mai poate face UE și cred că trebuie să facă Uniunea, este să sprijine financiar efortul pe care Guvernul de la Chișinău îl va face în compensarea acestor creșteri, la nivelul populației, și chiar la nivelul unor agenți economici cheie pentru economia Moldovei”, a declarat Dragoș Tudorache pentru TVR Moldova. Amintim că Republica Moldova se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic. Se întâmplă după ce actualul contract de livrare a gazului a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, „prețul la formula din luna octombrie, nu este unul justificat și ar fi nerealist pentru R. Moldova”. Miercuri, 13 octombrie 2021, Natalia Gavriliță, premierul de la Chișinău, a anunțat că „negocierile cu Gazprom continuă” și că acestea „nu sunt simple”. Totodată, oficialul a mai dat asigurări că, în același timp, se examinează mai multe soluții, pentru diferite eventualități, astfel încât instituțiile publice și cetățenii să fie protejați. Ulterior, după convocarea ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Articolul Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova: UE trebuie să sprijine Chișinăul privind aprovizionarea cu gaz apare prima dată în InfoPrut.
15:50
Consiliul Județean Buzău acordă 50.000 de euro pentru implementarea și realizarea proiectului „Amenajarea și modernizarea Scuarului din strada Nicolae Titulescu, municipiul Chișinău”, transmite Ziarul Național. Cofinanțarea acestui proiect are loc și ca urmare a evenimentului „Zilele municipiului Chișinău la Buzău”, organizat în comun de către Primăria municipiului Chișinău și Consiliul Județean Buzău în perioada 16-18 septembrie 2021. „Salut organizarea unor astfel de evenimente de către Primăria mun. Chișinău și insist pe desfășurarea lor și în alte orașe ale României. Astfel de evenimente vor aduce beneficii pentru ambele părți. Și nu e vorba doar de bani. Insist în continuare pe organizarea „Zilelor municipiului Chișinău la București”, eveniment despre care am vorbit și am propus să-l organizăm încă acum un an. Atunci am avut și susținerea autorităților publice locale din București”, a menționat Corneliu Pântea, consilier în cadrul Consiliului Municipal Chișinău. Potrivit acestuia, organizarea și desfășurarea „Zilelor municipiului Chișinău la București” va aduce mai multe beneficii pentru ambele capitale românești. Guvernul de la Chișinău a aprobat în 2019 o decizie care prevede ridicarea unui monument în memoria lui Nicolae Titulescu. Lucrarea ar urma să fie amplasată în Chișinău, în scuarul străzilor Decebal cu N. Titulescu, la inițiativa Fundației Europene Titulescu din România și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”. Nicolae Titulescu a fost diplomat, jurist, profesor universitar și om politic român. În repetate rânduri a fost ministru al afacerilor străine, dar și ministru plenipotențiar, președinte al Ligii Națiunilor și membru titular al Academiei Române. Articolul România amenajează și modernizează scuarul de pe strada Nicolae Titulescu din Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
13:10
O delegație a Partidului Popular European, formată din deputați PNL și PMP în Legislativul de la Bruxelles și din Parlamentul României, se află în aceste zile într-o vizită la Chișinău. Europarlamentarii Eugen Tomac, Siegfried Muresan, Falca Gheorghe, Robert Sighiartau și Rares Bogdan au avut prima întâlnire la Chișinău cu prim-ministru, Natalia Gavriliță. „Am discutat despre cum poate, concret, susține Bruxelles-ul agenda proeuropeană a Guvernului R. Moldova, dar și despre ce trebuie făcut la București pentru a consolida legăturile dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului. Am discutat, de asemenea, despre scumpirea energiei, problemă presantă nu doar la Chișinău, iar noi avem obligația să sprijinim Republica Moldova în acest sens”, a scris Eugen Tomac pe pagina de Facebook. Europarlamentarul a mai subliniat că, referitor la mass-media, militează pentru crearea unui spațiu comunicațional comun, astfel încât toate instituțiile media din România să poată fi prezente în R. Moldova, iar televiziunile și posturile de radio din Basarabia să aibă acces pe piața românească. Articolul Europarlamentari ai României, la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
13:00
Parlamentul European va oferi asistență și expertiză tehnică Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova, conform unor prevederi ce reies din Memorandumului de înțelegere care urmează a fi încheiat între cele două instituții.  Anunțul a fost făcut de Dragoș Tudorache, raportor al Comisiei de politică externă pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în cadrul Parlamentului European și coordonator al activităților PE de susținere a democrației parlamentare în Republica Moldova, la întrevederea cu secretarul general al Parlamentului de la Chișinău, Tamara Gheorghița. Parlamentarul european a menționat că asistența va fi oferită atât pe partea tehnică, cât și pe partea de pregătire profesională a angajaților Parlamentului, inclusiv prin organizarea unor stagii de practică. Printre domeniile în care este nevoie de asistență și expertiză se numără asigurarea procesului legislativ, inclusiv implementarea sistemelor informatice, realizarea controlului și cercetărilor parlamentare, comunicarea și educația civică. „Pornind de la ideea că vom dezvolta un program de colaborare, mizăm că vom include în el activități care vor spori profesionalismul angajaților și vor contribui la îmbunătățirea activității parlamentare”, a declarat Tamara Gheorghița, secretarul general al Parlamentului de la Chișinău. Amintim că recent s-a convenit asupra faptului că Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European vor semna un „Memorandum de înțelegere” care va cuprinde acțiuni comune pe mai multe domenii de cooperare. Articolul Parlamentul European, asistență și expertiză pentru Parlamentul Republicii Moldova apare prima dată în InfoPrut.
12:40
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a înaintat joi, 14 octombrie 2021, o moțiune simplă împotriva activității Ministerului Justiției de la Chișinău.  Textul moțiunii a fost prezentat în plenul Parlamentului de la Chișinău de către socialistul Vasile Bolea, care a spus că acuzat PAS și Ministerul Justiției că ar fi subjugat justiția. „Înaintăm moțiune simplă asupra activității Ministerului Justiției intitulată - „Subminarea principiilor statului de drept și subminarea justiției”. La data de 6 august, Parlamentul RM a aprobat și votat programul de activitate de Guvernului. Astfel, Guvernul și-a asumat obligația în fața Parlamentului de a elabora și promova politici publice în domeniul justiției pentru a asigura un sistem judiciar independent și o justiție transparentă și echitabilă, respectarea și apărarea drepturilor omului, lupta eficientă cu corupția și edificarea statului de drept. La nici 100 de zile a Guvernul Gavrilița, PAS împreună cu Ministrul Justiției  au făcut tot posibilul să subjuge ideea de justiție independentă, care să răspundă doar la indicațiile de oportunitate politică date la partid”, a acuzat Bolea. Totodată, deputatul BCS l-a acuzat pe ministrul Sergiu Litvinenco de implicare în înfăptuirea actului justiției și a criticat acțiunile întreprinse până în domeniul reformei din sector, insinuând că astfel, „guvernarea aduce justiția la cheremul clasei politice cum a fost în statul capturat”. Menționăm că aceasta este prima moțiune depusă de opoziție împotriva unui ministru din cabinetul condus de Natalia Gavrilița. Potrivit legislației, textul moțiunii simple trebuie înaintat președintelui Parlamentului și urmează în decurs de 14 zile să fie supusă dezbaterilor în Legislativ. Moțiunea simplă se supune dezbaterii fiind însoțită de avizul comisiei permanente de profil. Avizarea se va face în termen de până la 7 zile lucrătoare de la data depunerii moțiunii. Articolul Moțiune simplă împotriva unui ministru din Guvernul Gavrilița apare prima dată în InfoPrut.
12:30
Lucrarea bisericii din Basarabia este de a menține vie identitatea de neam, credință și cultură românească, a declarat Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, într-un interviu pentru TVR Moldova. Pe 14 octombrie, creştinii din Basarabia cinstesc sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoarea amintește o minune care a avut loc la Constantinopol în secolul al IX-lea: apariția Sfintei Fecioare Maria în fața ascetului Andrei și celebrează protecția oferită creștinilor de Maica Domnului. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru a vorbit și despre anul 2021, declarat de Biserica Ortodoxă Română drept an al Pastoraţiei Românilor din afara României, și rolul bisericii în păstrarea unității de neam. „Biserica a fost dintotdeauna o păstrătoare a tradiţiilor neamului. Ea a fost prezentă pe parcursul istoriei la toate evenimentele semnificative care au format poporul român. Diaspora Patriarhiei Române reprezintă o punte între casă şi alte meleaguri. Desigur, Noi în Basarabia suntem acasă, căci suntem parte din trupul cel mare al României. Lucrarea noastră este de a menţine vie identitatea noastră de neam, credinţă şi cultură românească”, a declarat Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor. Tot astăzi, 14 octombrie, creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. ÎPS Petru îndeamnă credincioșii să ia exemplu de bun comportament și să-i dea ascultare Sfintei. „Din viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva aflăm că de la o vârstă foarte fragedă frecventa biserica din localitate. În acest context, auzind cuvintele Evangheliei "Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie" (Marcu 8,34) şi-a împărţit hainele săracilor, arzând în inima ei dorul de desăvârşire. Moştenind o mare avere de la părinţi, aceasta a dăruit-o săracilor şi s-a retras în pustie. Virtuţile ei au fost: postul, privegherea, rugăciunea neîncetată, milostenia şi viaţa curată”, mai spune acesta. Mai multe biserici ortodoxe din întreaga lume poartă numele sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului. Primele biserici dedicate acesteia au apărut în Rusia în secolul al XII-lea. Probabil cea mai cunoscută biserică rusă cu acest hram este Catedrala „Sfântul Vasile” din Piața Roșie a Moscovei, care se numește oficial „Biserica Acoperământul Maicii Domnului din Șanț” sau pe scurt „Catedrala Acoperământului din Șanț”. O altă biserică faimoasă este Biserica Acoperământului din Bogoliubovo, lângă Vladimir, pe râul Nerl. Ambele biserici se află pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, aceasta din urmă făcând parte din grupul Monumentele albe din Vladimir și Suzdal. Există, de asemenea, o biserică închinată Acoperământului Maicii Domnului la Sankt Petersburg. Articolul Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor: Lucrarea noastră este de a menţine vie identitatea de neam, credinţă şi cultură românească apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.