Accesul la produsele din tutun încălzit și țigările electronice va fi limitat

Radio Chisinau, 14 octombrie 2021 15:15

Parlamentul a aprobat, în a doua lectură, modificările la Legea privind controlul tutunului. Proiectul prevede limitarea accesului la produsele din tutun încălzit și țigările electronice.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 10 minute
09:20
Australia va ridica interdicția de a călători în străinătate fără autorizație pentru cetățenii săi, a anunțat guvernul australian miercuri, în timp ce frontierele țării ar urma să se deschisă pentru lucrătorii calificați și studenții străini, până la sfârșitul anului, informează AFP.
Acum 30 minute
09:05
Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi pe Sfânta Parascheva, considerată apărătoarea Moldovei. În popor, această sărbătoare este cunoscută sub numele ”Sfânta Vineri de Toamnă”, notează MOLDPRES.
09:00
Primăria municipiului Chișinău informează că pe data de 27 octombrie 2021, în intervalul orelor 10:00-18:00, cele 2 puncte de vaccinare mobile se vor afla în următoarele locații: troleibuzul va fi în sectorul Ciocana, bd. Mircea cel Bătrân, 32, adiacent Centrul Comercial „Kaufland”, iar autobuzul se va deplasa în orașul Vatra, str. Ștefan Vodă, 9, Centrul de Sănătate.
Acum o oră
08:55
Criza lanțurilor de aprovizionare afectează redresarea celei mai mari economii a Europei, Germania, scrie Financial Times. Încrederea a scăzut în toate sectoarele cu excepția construcțiilor, în condițiile în care blocajele existente la nivelul lanțurilor de aprovizionare afectează capacitatea de producție.
08:45
„În general, alegerile locale noi din 21 noiembrie în cele 15 localități reprezintă un interes aparte și din cauză că se desfășoară pe fundalul a două crize extrem de acute – criza gazelor și cea pandemică. Astfel, ne convingem că vremurile bune nu pot fi declarate în avans. În acest sens, am putea parafraza o vestită zicală afirmând: „Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să zâmbească, povestește-i planurile de instaurare a vremurilor bune...”
08:30
Expertul economic Viorel Gârbu califică drept „stângace” negocierile dintre Chișinău și Moscova privind semnarea unui nou contrat de achiziție a gazului. Potrivit economistului, Republica Moldova, prin achizițiile la prețuri exorbitante din ultima perioadă, îi transmite Gazpromului mesajul că Republica Moldova își permite să achite un preț de piață pentru gazele naturale. În același timp, avocatul Ion Dron spune că în negocierile cu Rusia ar fi oportună implicarea președintelui Maia Sandu, notează IPN.
Acum 2 ore
08:20
Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, răspunde criticilor apărute în societate după anunțul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de a începe vaccinarea anti-COVID-19 în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Șefa de la Sănătate spune că vaccinarea rămâne benevolă, iar în cazul copiilor poate avea loc doar cu acordul părinților. Ministrul spune că autoritățile nu insistă pe vaccinarea copiilor, întrucât aceștia fac forme mai ușoare ale bolii și nu reprezintă o povară pentru sistemul de sănătate, notează IPN.
08:10
În cadrul programului celei de-a șasea reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, prim-ministra Natalia Gavrilița va semna Acordul de asociere la programul Orizont Europa, un program cheie de finanțare pentru cercetare și inovare care abordează schimbările climatice, ajută la atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU și stimulează competitivitatea și creșterea, se arată într-un comunicat al Guvernului de la Chișinău
Acum 12 ore
21:20
Alte 1.505 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, din 7.917 teste efectuate.
Acum 24 ore
20:20
Pandemia de COVID-19 este ''departe de a se fi terminat'', a afirmat marți comitetul de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), lansând un apel către statele membre să recunoască toate vaccinurile omologate de agenție, informează AFP.
20:05
Peste 200 de rute de evacuare a frunzelor, colectate de pe străzile și din parcurile capitalei, au fost operate săptămâna trecută. În jur de 360 de muncitori au fost implicați la măturarea, adunarea și încărcarea frunzelor în camioane și tractoare, acolo unde procesul nu s-a putut face mecanizat.
19:55
Franța a comandat 50.000 de doze de medicament anti-COVID-19 de la laboratorul american Merck, a anunțat marți ministrul Sănătății, Olivier Véran, în timp ce autoritățile sanitare europene examinează acest tratament care ar putea fi crucial în lupta împotriva epidemiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.
19:40
Comunitatea de informații americană estimează că gruparea Statul Islamic din Afganistan va avea în circa șase luni capacitatea de a ataca SUA, a declarat Congresului de la Washington un responsabil de rang înalt al Pentagonului, relatează marți Reuters, citat de Agerpres.
19:30
O furtună ciclonică puternică a lovit marți Sicilia, din sudul Italiei, provocând inundații la scară largă în jurul orașului Catania, transformând străzile și piețele în râuri și lacuri și provocând moartea a cel puțin două persoane, au declarat salvatorii, relatează Reuters.
19:15
O expoziție cu genericul ”Dincolo de formă” a cinci artiști italieni a fost inaugurată astăzi la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.
19:10
Președinta Maia Sandu l-a primit ieri, 25 octombrie, pe Matthias Lüttenberg, Directorul pentru Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală în cadrul Ministerului de Externe al Republicii Federale Germania.
19:05
Ora de Vârf, emisiune de dezbateri cu Corneliu Rusnac și invitatul permanent, comentatorul politic Ion Tăbârță.
19:00
Ora de Vârf, emisiune de dezbateri cu Corneliu Rusnac și invitatul permanent, comentatorul politic Ion Tăbârță.
18:50
Astăzi, 26 octombrie 2021, a avut loc inaugurarea Lectoratului de limba română din cadrul Universității Complutense din Madrid - Facultatea de Filologie.
18:35
Ministerul Sănătății a adoptat trei măsuri, intrate în vigoare de astăzi, „care vin să coboare povara financiară de pe umerii pacienților pentru medicamente”. „Am făcut modificări în ceea ce ține de înregistrarea medicamentelor în nomenclatorul de stat al medicamentelor. Numărul de medicamente pe care le avem înregistrate în acest nomenclator a scăzut foarte considerabil în ultimii ani din cauza multor reglementări care au fost introduse la procedurile de înregistrare, care erau destul de complicate – iar adesea erau cu interes. Prin aceasta era influențat de prețul medicamentului”, a declarat Ala Nemerenco, ministru al sănătății, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
18:30
Compania olandeză Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere, a câștigat tenderul lansat de compania de stat Energocom. Potrivit contractului, pe parcursul zilei de mâine, 27 noiembrie, compania va livra un milion de metri cubi de gaze naturale Republicii Moldova, anunță un comunicat de presă al Agenției Proprietății Publice. Alte detalii nu sunt oferite, transmite IPN.
18:15
Sezonul gripal care vine ar putea fi unul sever, iar acesta adăugat pandemiei COVID-19 riscă să determine ''consecințe serioase'' prin presiunea suplimentară asupra sistemului sanitar, atenționează Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDS), relatează marți Politico.eu, potrivit Agerpres.
18:10
Pe 26 octombrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat în mod public mulțumirea față de decizia instanței olandeze potrivit căreia o colecție de piese din aur scitic, aflată în evidența a patru muzee din Crimeea, trebuie să revină Ucrainei.
17:50
Președintele american, Joe Biden, se va întâlni vineri, la Vatican, cu Papa Francisc, într-un moment în care liderul de la Casa Albă se află sub presiuni intense pentru poziția sa controversată în disputa legată de dreptul la avort.
17:30
Nava-școală a marinei ecuadoriene, un vas cu 3 catarge, a capturat în apele internaționale o barcă cu profil redus (LPV) - ambarcațiune folosită de traficanții de droguri, informează Institutul Naval al Statelor Unite (USNI), citând un comunicat al marinei ecuadoriene.
17:15
O întrerupere generalizată în distribuirea de carburant s-a produs marți în Iran, autoritățile iraniene invocând ca motiv un 'atac cibernetic', conform declarației făcute de Consiliul suprem de securitate națională al țării, citată de AFP.
17:10
Prim-ministrul sudanez Abdallah Hamdok, a cărui eliberare este cerută de comunitatea internațională după ce armata l-a arestat luni, "se află la mine acasă", a declarat marți generalul Abdel Fattah al-Burhan, șeful armatei care a dizolvat autoritățile țării, relatează AFP, dpa și Reuters, citate de Agerpres.
17:00
BioNTech a anunțat marți că a semnat un acord guvernul din Rwanda și Institutul Pasteur de Dakar din Senegal pentru construirea primei fabrici de vaccin pe bază ARN mesager din Africa începând de la mijlocul anului 2022, pentru a ajuta continentul să mișoreze inechitățile sanitare comparativ cu alte regiuni ale lumii, relatează Reuters, potrivit HotNews.ro.
16:55
Curtea Constituțională a recunoscut constituțional articolul 17, alineatele (1), (2) și (3), din Codul vamal, în măsura în care organul vamal și instanța de judecată pot verifica, la examinarea cazurilor privind accesul la informații, existența unui scop legitim pentru îngrădirea accesului la informațiile utilizate în scopuri vamale și pot pune în balanță principiile concurente. O sesizare privind excepția de neconstituționalitate a articolului și alineatelor respective a fost depusă de avocatul Vitalie Zama, transmite IPN.
16:50
Uniunea Europeană trebuie să evalueze avantajele și dezavantajele unei propuneri făcute de unele state membre, privind introducerea achizițiilor comune de gaze naturale în rândul țărilor UE, a declarat marți comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, informează Reuters.
16:40
Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova, în parteneriat cu Programul SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Reforme Structurale în Moldova, a lansat astăzi serviciul digital „E-Aviz de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligației (forța majoră)”. Serviciul este cunoscut și sub denumirea de Certificat de forță majoră, care este reglementat la nivel internațional de Camera de Comerț Internațională, transmite MOLDPRES.
16:25
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut marți o convorbire telefonică cu președinta Maia Sandu, cu privire la problemele cu care se confruntă Republica Moldova în aprovizionarea cu gaze naturale, asigurând-o pe șefa statului de sprijinul Uniunii Europene, scrie CaleaEuropeana.ro.
16:20
La un an și jumătate de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, lumea a făcut încă mult prea puțin și nu a reușit să învețe din greșelile sale, a avertizat marți un organism internațional de supraveghere, relatează AFP, potrivit Agerpres.
16:10
Mai multe formațiuni politice care participă la alegerile locale noi din data de 21 noiembrie nu au prezentat Comisiei Electorale Centrale rapoartele privind finanțarea campaniei electorale, transmite MOLDPRES.
15:55
Treizeci de arbori au fost defrișați ilegal pe traseul Goian–Criuleni. În urma acestui fapt, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) solicită autosesizarea organelor competente, transmite MOLDPRES.
15:55
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a participat marți la primul ei angajament oficial după spitalizarea de săptămâna trecută, când a petrecut o noapte într-o clinică din Londra, iar medicii i-au recomandat să se odihnească, informează Reuters, citat de Agerpres.
15:40
Patru copii s-au înecat marți după ce o barcă cu migranți care încercau să treacă din Turcia în Grecia s-a scufundat, a declarat ministrul grec al migrației, potrivit Reuters, citat de DIGI24.
15:40
Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, în cadrul ședinței de astăzi, organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar al comunei Rezina, raionul Rezina pentru 15 mai 2022.
15:30
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I, Poșta Moldovei a anunțat punerea în circulație a ștampilei poștale speciale „Regele Mihai I al României (1921- 2017) – 100 de ani de la naștere”.
15:30
Naturalistul britanic David Attenborough a avertizat marți liderii mondiali că va fi prea târziu pentru lupta împotriva schimbărilor climatice în cazul în care summitul ONU privind clima organizat în Scoția nu va avea succes, precizând că națiunile mai bogate au o responsabilitate morală de a acționa, informează Reuters, potrivit Agerpres.
15:30
Procuratura Generală a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul de învinuire a unui cetățean moldovean, care a falsificat cel puțin 500 de acte, inclusiv cărți de identitate și permise de conducere românești, folosite ulterior în scopul exploatării prin muncă, în Franța, a persoanelor venite preponderent din R. Moldova.
15:10
Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a avertizat Europa să nu cedeze presiunii ruse și să renunțe la procesul îndelungat necesar pentru aprobarea Nord Stream 2. Amos Hochstein, consilierul pentru securitatea energetică globală al președintelui american Joe Biden, a declarat luni că președintele rus Vladimir Putin se apropie de utilizarea gazelor naturale ca instrument politic, transmite defenseromania.ro.
15:00
Pandemia COVID-19, deși a început ca o criză în domeniul sănătății publice, are repercusiuni majore asupra sistemului de protecție și asistență socială, cauzând importante discontinuități economice și limitând îngrijorător interacțiunile sociale. Pandemia a avut un impact negativ asupra femeilor din Republica Moldova care, chiar și înainte, se confruntau cu diferite inegalități care le-au limitat oportunitățile de participare socială, economică și politică, inegalități generate de stereotipurile de gen care au devenit și mai evidente pe parcursul pandemiei. Concluziile se regăsesc într-un studiu realizat de către UN Women Moldova, în colaborare cu UNECE, transmite IPN.
14:50
Guvernul de la Berlin a înrăutățit estimările privind avansul PIB-ului în acest an la 2,6%, din cauza perturbărilor din lanțurile de aprovizionare, care întârzie redresarea celei mai mari economii europene, dar a îmbunătățit prognoza pentru anul viitor la 4,1%, au declarat marți, pentru Reuters, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, potrivit Agerpres.
14:45
Curtea Constituțională a dat undă verde pentru inițiativa de modificare a Constituției, înaintată de un grup de deputați PAS, care prevede că nu va mai fi nevoie de încuviințarea Parlamentului pentru reținerea, percheziționarea sau trimiterea în judecată a deputaților, în cazul infracțiunilor de corupție, trafic de influență, îmbogățire ilicită și spălare a banilor. Experta IPRE pe sectorul justiției, Ecaterina Popșoi, spune că acest proiect nu ar aduce mari schimbări, pentru că și până acum existau pârghii legale suficiente prin care deputații să fie trași la răspundere.
14:35
Pentru a conecta agricultura cu soluțiile inovatoare, platforma Technovator în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație în Republica Moldova (FAO) și proiectul „Tekwill” lansează „Laboratorul de inovații AgTech” – un program care vine să susțină accelerarea procesului de digitalizare a agriculturii, pentru a crește eficiența și a spori competitivitatea sectorului. „Laboratorul de inovații AgTech” va fi implementat în perioada noiembrie 2021- aprilie 2022, transmite MOLDPRES.
14:25
Miniștrii europeni ai Energiei, reuniți marți la Luxemburg, și-au exprimat divergențele lor profunde cu privire la răspunsurile necesare la creșterea explozivă a prețurilor la electricitate, dar și referitor la ideea lansată de Franța privind o reformă a piețelor energetice, informează AFP, potrivit Agerpres.
14:25
Secția consulară a Ambasadei Republicii Moldova în România a fost închisă temporar din cauza măsurilor împotriva COVID-19.
14:20
Doi cetățeni ai R. Moldova sunt cercetați pentru faptul că au prezentat la controlul de frontieră certificate de vaccinare neveridice. Aceștia s-au legitimat în baza pașapoartelor valabile, iar pentru a fi scutiți de regimul de autoizolare au prezentat certificate de vaccinare în format tipărit. 
14:10
Medicul Simin Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, România, susține că persoanele care au fost infectate cu Covid-19 ar putea să se reinfecteze și să facă o formă "chiar mai serveră" decât prima, în cazul în care nu se vaccinează. "Simpla trecere prin boală fără dublarea de vaccin nu oferă o garanție", a precizat specialistul în boli infecțioase. 
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.