Comisia Europeană: „Cărbunele, gazul și petrolul din Arctica trebuie să rămână în subteran”

Radio Chisinau, 13 octombrie 2021 20:05

Uniunea Europeană dorește să negocieze un moratoriu internațional pentru a interzice exploatarea zăcămintelor de gaz, petrol și cărbune în Arctica și ar putea interzice achiziționarea de hidrocarburi extrase din această regiune, a anunțat miercuri Comisia Europeană.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 12 ore
21:15
Alte 1294 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.
20:25
Ministerul Sănătății în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF Moldova, Banca Mondială și alți parteneri lansează astăzi, 25 octombrie, Săptămâna Imunizării, care se va desfășura până pe 31 octombrie.
20:05
La Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” din Chișinău a avut loc astăzi un eveniment dedicat celor 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, marcat prin lansarea cărții semnate de Aliona Grati „Regele Mihai și Basarabia. O poveste uitată de neuitat” și proiectarea filmului „Vizitele monarhilor la Chișinău. Partea a III-a: Ultimul Rege Mihai I”, autori - Aliona Grati, doctor habilitat în filologie și Nicolae Enciu, doctor habilitat în istorie, informează MOLDPRES.
20:00
Vulcanul din insula spaniolă La Palma se află într-un moment de maximă activitate de la erupția declanșată în urmă cu o lună și care a condus la prăbușirea parțială a craterului prin care se scurge un important flux de lavă, potrivit Institutului Vulcanologic din Insulele Canare (Involcan), relatează luni EFE, potrivit Agerpres.
19:40
Guvernul Republicii Moldova anunță că azi, 25 octombrie, a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG.
19:30
Cel puțin o persoană și-a pierdut viața în urma furtunilor violente care s-au abătut luni asupra sudului Italiei pentru a doua zi consecutiv provocând alunecări de teren și inundând drumuri și terenuri, a precizat poliția, potrivit Reuters.
19:15
Guvernul olandez ar putea impune noi restricții antiepidemice pentru a reduce presiunea asupra spitalelor confruntate cu tot mai mulți pacienți cu COVID-19, a indicat luni ministrul sănătății, Hugo de Jonge, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
19:10
Condiția impusă de Gazprom Republicii Moldova de a achita o presupusă datorie de peste 700 de milioane de dolari înainte de încheierea unui nou contract de livrare a gazelor naturale este ghidată de interesele politice ale Federației Ruse, a comentat analistul Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de vârf”, de la Radio Chișinău.
19:00
Ruta transnațională a bisericilor de lemn din România și Republica Moldova, unul dintre cele mai importante proiecte de promovare a turismului din ultima perioadă, dezvoltat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) din România, în colaborare cu Agenția de Investiții din Republica Moldova, a câștigat locul al II-lea în cadrul concursului „Destinații ale Turismului Cultural Durabil 2021”, organizat de Rețeaua Europeană pentru Turism Cultural, în parteneriat cu Comisia Europeană pentru Turism.
18:45
De ziua Armatei Române, marcată anual pe 25 octombrie, la Chișinău a fost reinaugurat și sfințit monumentul „Cișmeaua General Georgescu P. Ion”, situat în parcul Valea Morilor.
18:45
Gigantul informatic Microsoft a anunțat că grupul de hackeri ruși Nobelium, suspectat că ar fi la originea unui atac informatic masiv în SUA anul trecut, a lansat o nouă ofensivă împotriva unor organizații americane și europene, relatează France Presse, potrivit Agerpres.
18:35
Începând de marți, premierul Natalia Gavrilița va efectua o vizită de patru zile la Bruxelles pentru a participa la cea de-a șasea reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE.
18:30
Comisia Europeană stabilește luni un portofoliu de 10 mijloace terapeutice potențial eficace împotriva COVID-19, portofoliu alcătuit pe baza unor avize științifice independente. Acesta cuprinde în principal mijloacele terapeutice potențial eficace împotriva COVID-19 care au șanse mari să fie autorizate și, prin urmare, să fie disponibile curând pe piața europeană, conform unui comunicat publicat pe site-ul Comisiei, citat de Agerpres.
18:15
De ziua Armatei Române, marcată anual pe 25 octombrie, la Chișinău a fost reinaugurat și sfințit monumentul „Cișmeaua General Georgescu P. Ion”, situat în parcul Valea Morilor.
18:00
Ultima săptămână din octombrie se anunță cu temperaturi generoase pentru această perioadă, preponderent fără înghețuri și precipitații, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).
17:50
Președintele Uzbekistanului, Șavkat Mirzoev, a fost reales confortabil, duminică, cu peste 80% din sufragii, în urma unui scrutin marcat, potrivit observatorilor internaționali, prin absența "unei concurențe reale" în pofida recentelor reforme, relatează AFP.
17:40
După ce vinerea trecută secretarul consiliului de securitate al Ucrainei, Olexii Danilov, a anunțat că Ucraina va livra gaze Rpublicii Moldova, tot el a făcut precizarea că vorba este despre un împrumut. Ajutorul este acordat în urma adresării prim-ministrei Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, către guvernul ucrainean, transmite IPN cu referire la epravda.com.ua.
17:30
Germania, Danemarca, Irlanda și alte șase state membre ale Uniunii Europene au anunțat luni că nu vor sprijini o reformă a pieței europene de electricitate, înaintea unei reuniuni de urgență a miniștrilor europeni ai Energiei la care va fi discutată recenta explozie a prețurilor la energie, transmite Reuters, citat de Agerpres.
17:20
Supermarketurile din Marea Britanie folosesc fotografii cu fructe, legume și alte produse alimentare pentru a umple rafturile rămase goale din cauza problemelor privind aprovizionarea, scrie DIGI24.
Acum 24 ore
17:10
Exporturile de gaze naturale ale Gazprom în Europa și Turcia ar putea ajunge la 183 miliarde de metri cubi (bcm) până la finalul anului, a anunțat luni Elena Burmistrova, șeful diviziei de export a grupului rus Gazprom, confirmând precedenta estimare, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
16:55
Prețul petrolului a urcat luni, în continuarea evoluției de săptămâna trecută și atingând maxime multianuale, în condițiile în care oferta globală a rămas restrânsă, pe fondul cererii solide din Statele Unite și din alte părți ale lumii, în timp ce economiile se redresează după declinul pandemic, scrie Ziarul Financiar (ZF).
16:45
Multinaționala de băuturi răcoritoare Coca-Cola alături de Pepsico, Unilever și de Nestlé sunt companiile care au poluat cel mai mult lumea cu plastic pe parcursul ultimului an, potrivit studiului pe care îl publică anual organizația de apărare a mediului Greenpeace, relatează EFE, potrivit Agerpres.
16:40
Compania Moderna a anunțat luni că vaccinul său anti-Covid generează un răspuns imunitar puternic și în general a fost bine tolerat la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani, citând date intermediare ale unui studiu. Compania intenționează să transmită datele autorităților de reglementare din întreaga lume ”în scurt timp” pentru aprobare, relatează Reuters și AFP, citate de HotNews.ro.
16:30
Agenția Proprietății Publice anunță că, în urma desfășurării concursului pentru ocuparea funcției vacante de director general al S.A. „Barza Albă”, la data de 19 octombrie, Comisia de selectare a candidatului, l-a desemnat în calitate de învingător pe Vasile Roșca.
16:30
Procedura de conectare la încălzire a consumatorilor din Chișinău, la solicitare, este în plină desfășurare. Până astăzi, peste o mie de obiective au fost racordate la sistemul centralizat de termoficare și beneficiază de încălzire, anunță Termoelectrica într-un comunicat de presă, citat de IPN.
16:20
Sportivii care vor participa la JO de iarnă de la Beijing de anul viitor vor fi supuși zilnic testelor anti-Covid și vor fi obligați să rămână într-o ''bulă" sanitară închisă, aceasta presupunând și transportul în zonele unde vor avea loc diferitele întreceri, au anunțat luni organizatorii și oficiali ai CIO, scrie Reuters, potrivit Agerpres.
16:20
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat luni lansarea unei examinări accelerate a pastilei împotriva covid-19 a laboratorului american Merck, un medicament ușor de administrat și care ar urma să devină un instrument crucial în lupta împotriva pandemiei, ca și complementar vaccinurilor, relatează AFP, potrivit news.ro.
16:10
Valoarea monedei turce a atins un nou record scăzut, înaintea unei întruniri a cabinetului, care ar putea decide dacă președintele Recep Tayyip Erdoğan va acționa în consecința amenințării sale de a expluza ambasadorii a zece țări aliate.
16:00
Concentrațiile de gaze cu efect de seră, factori ai încălzirii globale, au atins niveluri record anul trecut, a avertizat Organizația Națiunilor Unite (ONU) luni, cu șase zile înaintea conferinței privind schimbările climatice COP26 de la Glasgow, relatează AFP, potrivit Agerpres.
15:50
Librăria independentă deținută de Sophie Fornairon în centrul Parisului a reușit să supraviețuiască ofensivei Amazon grație unei legi franceze care împiedică oferirea de reduceri de prețuri la livrarea de noi cărți, dar cu toate acestea ea spune că abilitatea gigantului american de a oferi tarife mai mici la livrări reprezintă o problemă pentru micii librari, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
15:35
Președintele francez, Emmanuel Macron, a condamnat, luni, lovitura de stat militară din Sudan și a cerut eliberarea de urgență a prim-ministrului civil al țării, arestat la domiciliu împreună cu alți membri ai guvernului de la Khartoum, relatează Reuters, potrivit DIGI24.
15:30
Noi măsuri pentru limitarea răspândirii coronaviruslui sunt în vigoare de luni, pentru 30 de zile, în România.
15:20
Directorul general al Combinatului de panificație „Franzeluța”, Boris Andros, și-a anunțat demisia din funcție. El nu a oferit detalii despre motivele pentru care pleacă de la conducerea combinatului, dar a transmis un mesaj în care a mulțumit colectivului pentru efortul comun.
15:10
Cimitirul Eroilor Armatei Române din localitatea Sofia, raionul Hâncești, a fost reinaugurat și sfințit astăzi, cu prilejul Zilei Armatei Române, marcată pe 25 octombrie. Evenimentul se înscrie într-o suită de acțiuni, organizate cu această ocazie de către Ambasada României în Republica Moldova.
15:05
Pentru prima dată în istorie, un automobil electric, care în plus este produs în afara Europei, a devenit luna trecută cel mai vândut automobil de pe piața din Europa, informează Bloomberg, potrivit Agerpres.
15:05
Ceremonia de reinaugurare și sfințire a monumentului dedicat Eroilor Armatei Române „Cișmeaua general Georgescu P. Ion”, situat în Parcul Valea Morilor.
14:55
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a încurajat din nou comunitatea globală să susțină un tratat internațional privind pandemiile în cadrul Summitului Mondial al Sănătății, în vederea dezvoltării de mecanisme și soluții comune la nivel global, regional și local, scrie CaleaEuropeană.ro.
14:40
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu va continua miercuri negocierile cu reprezentanții Gazprom, în cadrul unei vizite la Sankt Petersburg în care se va întâlni inclusiv cu directorul general al concernului rus, Alexei Miller. Andrei Spânu a reiterat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că deocamdată nu s-a ajuns la un acord de livrare a gazului, precizând că Gazprom a propus un preț format în baza unei formule similare celei din luna octombrie, când Republica Moldova achită un preț record pentru gaz.
14:25
Satele Sofia din raionul Drochia și Căinarii Vechi, raionul Soroca, și-au înregistrat propriile stemă și drapel. Decretele prezidențiale în acest sens au fost publicate în Monitorul Oficial din 22 octombrie curent, transmite MOLDPRES.
14:25
La mijlocul lunii octombrie, în Parlament, a fost înregistrat un proiect de lege care prevede modificarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale (CSMA), prin care se propune revenirea Companiei publice Teleradio-Moldova sub control parlamentar. La 26 octombrie, Comisia parlamentară de profil organizează dezbateri publice pe marginea acestui proiect de lege. Subiectul a fost anticipat de invitații dezbaterii publice: „Revenirea Teleradio-Moldova sub control parlamentar: plusuri și minusuri, beneficii și riscuri”, organziate de Agenția de presă IPN luni, 26 octombrie.
14:15
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță înregistrarea procesului penal pe faptul numirii în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM), în aprilie 2021, a unui judecător care intrase în exercițiul funcției.
14:10
România poate furniza gaze Republicii Moldova prin gazoductul Iași-Chișinău, care este pe deplin funcțional. Potrivit agenției INFOTAG, despre acest lucru a declarat directorul Departamentului strategie și management corporativ al operatorului sistemului național de transport Transgaz din România, Elisabeta Ghidiu.
13:55
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță înregistrarea procesului penal pe faptul numirii în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM), în aprilie 2021, a unui judecător care intrase în exercițiul funcției.
13:55
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu preconizează deocamdată să aibă contacte cu conducerea Republicii Moldova în problema gazelor, a declarat secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, transmite Rador.
13:45
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat că a propus astăzi, 25 octombrie, la ședința Biroulu permanent, candidatura lui Fadei Nagacevschi la funcția de viceprimar.
13:45
În weekend, inspectorii de patrulare au înlăturat de la volanul mașinii 41 de șoferi în stare de ebrietate, vineri fiind înregistrat cel mai mare număr – 32, comunică MOLDPRES.
13:35
Conform datelor prezentate de Ministerul Educației, la data de 22 octombrie, 497 de clase se aflau în carantină, comparativ cu 538 de clase închise în carantină în săptămâna precedentă (15 octombrie).
13:35
Peste jumătate din populația Afganistanului se va confrunta cu foametea în această iarnă dacă nu se iau măsuri urgente, a avertizat directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, relatează Reuters, preluat de Agerpres.
13:20
O echipă de oameni de știință de la Școala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL), Elveția, a descoperit o metodă pentru a preveni coronavirusul SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19, să infecteze alte celule, ceea ce ar putea reprezenta soluția în cadrul viitoarelor tratamente contra acestei boli, informează EFE luni, citată de Agerpres.
13:15
Lucrările de remediere a degradărilor atestate la podul de șosea poziționat pe drumul republican R5 M5 - Vadul lui Vodă - M4, km 7+200, care traversează râul Nistru, în apropierea orașului Vadul lui Vodă din municipiul Chișinău, sunt în desfășurare. În prezent, antreprenorul execută lucrări de dezmembrare a rosturilor deteriorate, lucrări pregătitoare pentru amenajarea rosturilor noi, precum și de înlocuire a stratului de uzură pe partea carosabilă a podului de șosea, transmite MOLDPRES.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.