Cinci mituri false despre economia României de dinainte de 1989

Timpul, 22 septembrie 2021 06:40

Miturile economiei românești din perioada regimului comunist sunt folosite ca argument de fiecare dată când nostalgicii după acel regim au prilejul să-și facă publice opiniile.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Timpul

Acum 30 minute
18:40
La serviciu, sarcini stresante, colegi urâcioși, șefi pretențioși. Acasă, copii care au nevoie de atenție, de ajutor la lecții, de timp. În trafic, nervi întinși la maxim. La televizor, știri care anunță aproape doar evenimente negative. În aceste condiții, viața modernă este plină de stres și anxietate, iar slaba gestionare a lor poate conduce la probleme grave de sănătate.
Acum 2 ore
18:00
Judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor dori să fie admiși în avocatură vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului. Guvernul a aprobat astăzi avizul, 20 octombrie, la proiectul privind modificarea Legii cu privire la avocatură, potrivit replicamedia.md.
17:50
Astăzi, Guvernul a luat o hotărâre, că în noaptea de 30 spre 31 octombrie, Republica Moldova va trece și în acest an la ora de iarnă. 
17:20
La 12 octomrie curent, Procuratura Anticorupție, i-a înaintat învinuirea fostului deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Constantin Țuțu. Acestuia i se încriminează trei capete de acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită (art.3302 alin.(2) din Codul penal) și două episoade de fals în declarații (art.3521 alin.(2) din Codul penal).
17:10
De la 1 noiembrie, Austria introduce certificatul verde și la locul de muncă. În țară a început deja să se solicite documentul pentru a intra în restaurante, cinematografe, teatre și pe stadioane. Măsura guvernului vine după ce în ultimele 24 de ore Austria a înregistrat 3.727 de cazuri noi, cea mai mare cifră de la 1 decembrie 2020.
Acum 4 ore
16:20
Tamara Chișca-Doneva a fost suspendată din funcția de președinte interimar al Curții Supreme de Justiție, iar începând de astăzi această funcție va fi deținută de către magistratul Vladimir Timofti, după ce a fost desemnat în funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii. Un ordin în acest sens a fost semnat de președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.
15:30
 Grija față de cetățeni și monitorizarea acțiunilor guvernării, acestea sunt prioritățile Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Declarația a fost făcută de vicepreședintele controversatul Corneliu Furculiță, implicat în mai multe scandaluri sonore precum Kuliokul (Dodon-Plahotniuc-Furculiță) sau milioanele din Bahamas.
15:20
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis o avertizare de cod Galben de vânt care este valabilă pentru ziua de mâine, 21 octombrie, în perioada orelor 5:00 – 21:00.
15:20
Instagram va permite utilizatorilor să posteze fotografii și videoclipuri cu o durată mai mică de un minut folosind versiunea desktop a aplicației, a anunțat compania marți.
Acum 6 ore
15:00
Doi frați de 17 și, respectiv 18 ani, au fost reținuți de poliție.Aceștia sunt suspectați de jaf și tentativă de viol.
14:40
Una dintre cele mai marcante figuri ale psihologiei universale, dar și unul dintre cei mai controversați gânditori ai secolului XX, Sigmund Freud a avut o contribuție extraordinară la definirea conceptelor de memorie, copilărie, personalitate, sexualitate sau terapie, punând bazele unor teorii care au reprezentat un punct de cotitură în cursul psihologiei moderne. Dorești să știi de fapt ce ascund visele, potrivit lui Freud.
14:30
Uniunea Europeană acuză Republica Moldova că ar pune presiune insuficientă asupra Rusiei. Acest lucru a devenit cunoscut pe 19 octombrie din raportul CE. Comisia Europeană a calculat câteva decizii de politică externă ale UE unde nu a aderat Moldova.
14:20
Vineri, 22 octombrie 2021, primăria municipiului Chişinău informează că în Chişinău va fi dat startul sezonului termic 2021-2021 pentru toţi consumatorii, având în vedere că în intervalul de timp cuprins între orele: 18:00-06:00, temperatura aerului în atmosferă înregistrează valori medii şi/sau scăzute (+10 ˚C), pe parcursul a 3 zile consecutiv.
14:00
Inspectoratele de Poliție Soroca și Sângerei au noi conducători. Aceștia au fost numiți în funcție la data de 19 octombrie curent prin ordinul șefului Inspectoratului General al Poliției, Iurie Podarilov.
13:10
Avocații lui Ilan Șor au fost amendați pentru că nu s-au prezentat la ședință.
Acum 8 ore
12:50
Prețul la carburanți este în continuă creștere. ANRE a afișat noile prețuri maxime de referință. Astfel, un litru de benzina A 95 va costa 21,57 lei, cu 2 bani mai mult decât astăzi. Un litru de motorină va costa 18,61 lei, cu un ban mai mult decât astăzi. Din septembrie benzina s-a scumpit cu 1,5 lei per litru, iar motorina - cu 2,32 lei per litru.
12:30
Acționarii Moldovagaz au aprobat prelungirea cu o lună a contractului în vigoare cu Gazprom privind condițiile de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova, potrivit jurnal.md.
12:20
FBI au efectuat percheziții la locuinţa din Washington a miliardarului rus Oleg Deripaska, este cunoscut pentru apropierea de președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui purtător de cuvânt al FBI, citat de CNN.
12:10
Săptămâna precedentă Republica Moldova a înregistrat o incidență de 265 de cazuri de infectare cu COVID-19 la 100 de mii de populație, ceea ce înseamnă că a fost depășit nivelul stabilit de prag roșu, fapt ce constituie 250 de cazuri la 100 de mii populație. În același timp, mortalitatea COVID-19 a crescut cu 27%, a anunțat Svetlana Nicolăescu, secretara de stat a Ministerului Sănătăţii miercuri, 20 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă.
12:10
Autoritățile din Moscova au anunțat marți că vor ordona vârstnicilor să rămână în locuințe timp de patru luni în contextul răspândirii necontrolate a coronavirusului în capitala rusă și a valului pandemic care a devastat întreaga țară în ultimele luni, relatează Reuters.
12:00
La 15 octombrie, prin ordinul Ministrului Afacerilor Interne Ana Revenco, a fost numit un nou șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, comisarul șef Alexandru Bejan, iar la 18 octombrie acesta a fost prezentat echipei, potrivit punctul.md.
11:50
Un avion care transporta 21 de persoane s-a prăbuşit marţi, la decolare, în apropiere de Houston, în Texas, toţi pasagerii şi echipajul au reuşit să iasă din avion înainte ca acesta să ia foc, despre aceasta au anunţat pompierii şi autorităţile locale.
11:40
Cancelaria de Stat a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de secretar general în șapte ministere. Fiecare candidat va trebuie să prezinte un concept de dezvoltare instituțională.
11:40
Cuişoarele sunt originare din Insulele condimentelor, aşa cum sunt supranumite Insulele Molucce din Indonezia.
11:40
Ministerul Mediului se adresează cu un apel faţă de populaţie, autorităţi şi asociaţiile obşteşti pentru a preveni poluarea aerului atmosferic în urma arderii deşeurilor, resturilor vegetale şi frunzelor, în scopul ocrotirii sănătăţii populaţiei şi protecţiei mediului.
11:30
Un autobuz care traversa un pod în centrul Damascului a sărit în aer, duminică, în urma unui atac cu bombă. Cel puțin 13 membri ai personalului militar sirian au fost ucişi. Oficialii vorbesc de o explozie "teroristă", a anunţat televiziunea de stat.
11:30
De două ori pe an, oamenii au probleme cu ceasurile, pe care trebuie să le regleze in funcție de anotimp: primăvara - înainte, iar toamna înapoi.
Acum 12 ore
11:00
Ieri, 19 octombrie, Comisia Electorală Centrală a prezentat bugetul planificat pentru elaborarea și pilotarea programului ce permite votul online. Suma este în jur de circa 8 milioane de lei, ulterior, aceasta urmează a fi prezentată Parlamentului, pentru a fi aprobată. Acțiunea face parte din Planul strategic al CEC pentru anii 2020-2023.
11:00
Salvatorii, geniștii și polițiștii au fost puși pe jar, după ce noaptea trecută a avut loc cu o alertă cu bombă la Penitenciarul Lipcani, transmite deschide.md.
09:30
Jucătorii clubului de fotbal Sheriff, nu pot primi banii câștigați după meciurile din Liga Campionilor, deoarece clubului nu i se oferă posibilitatea de a deschide cont în valută în băncile din Republica Moldova.
09:30
09:10
09:00
09:00
Jucătorii clubului de fotbal Sheriff, nu pot primi banii câștigați după meciurile din Liga Campionilor, deoarece clubului nu i se oferă posibilitatea de a deschide cont în valută în băncile din Republica Moldova.
08:50
Am mai auzit şi alte cuvinte sau expresii argotice ori familiare, nepotrivite cu tonul unei dezbateri politice sau al unei emisiuni de ştiri:Politicienii sunt de gaşcă, sunt borfaşi.
08:40
08:40
08:40
08:40
08:40
Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014
08:40
Numele Stan este de origine veche slavă. Stan este forma scurtă, primul element al numelor slave compuse Stanimir, Stanislav, formate din Stan „a sta, a dura în timp” şi mir „pace” sau slav „slavă”, având semnificaţia „a instala”, „a dura în timp pacea sau slava”.
08:40
Probabil ai auzit deja despre beneficiile miraculoase ale oţetului de mere, atât în ceea ce priveşte nutriţia, cât şi starea generală de sănătate.
08:40
Ne aşteptăm la un desert atunci când auzim de chec, însă în cazul checului aperitiv este vorba despre unul sărat, acesta fiind de fapt un fel de mâncare. 
08:40
Pentru aerisirea uniformă a tuberculilor, aceştia nu se pun grămadă, jos, în beci, ci se amenajează boxe din scânduri. 
08:30
08:30
Istoricul și cercetătorul Marius Oprea spune că România trebuie să depășească o abordare față de Bruxelles care amintește de felul în care se raportau fostele republici sovietice față de Moscova.
08:30
 BerbecZiua de astăzi îți aduce luna plină în semnul tău, ceea ce marchează un moment important pentru tine din punct de vedere profesional. fie Fie te-ai hotărât să faci o schimbare la atitudinea pe care o vei aborda de acum încolo vizavi de anumite persoane, fie că faci o schimbare de stil sau pur și simplu vrei să abordezi o nouă identitate profesională, totul vine spre binele tău.
08:30
Vrei sa stii cum se prepara un aluat de pizza delicious. Noi am cautat si am gazit secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre. Nu vei mai face niciodata comanda si vei prepara pizza numai in casa.
08:20
Vineri, 22 octombrie 2021, primăria municipiului Chişinău informează că în Chişinău va fi dat startul sezonului termic 2021-2021 pentru toţi consumatorii, având în vedere că în intervalul de timp cuprins între orele: 18:00-06:00, temperatura aerului în atmosferă înregistrează valori medii şi/sau scăzute (+10 ˚C), pe parcursul a 3 zile consecutiv.
08:20
Pentru 20 octombrie se prevede vremea confortabilă de toamnă, însorită și plăcută. Vântul va sufla sudic slab la moderat. Temperatura minimă a aerului noaptea va oscila între +2ºC şi +7ºC. Ziua maxima se va situa între +14ºC şi +19ºC.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.