Accesul la informațiile de interes public în primele luni de pandemie a fost unul deficitar, sugerează un raport Watchdog

Agora.md, 21 septembrie 2021 17:20

Accesul la informațiile de interes public în primele luni de pandemie a fost unul deficitar, sugerează un raport publicat de Watchdogs. Printre marile lacune în strategia de comunicare a autorităților se numără informația complete despre numărul de cazuri și teste, interzicerea accesului jurnaliștilor la conferințele de presă sau promovarea insuficientă a platformelor de informare.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 2 ore
22:30
Un rinichi de porc a fost transplantat în premieră la om fără a se declanşa respingerea imediată de către sistemul imunitar al beneficiarului, un important pas înainte care ar putea contribui în cele din urmă la atenuarea unei uriaşe penurii de organe umane transplantabile, informează Reuters citat de Agerpres.
Acum 4 ore
21:20
Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost declarat laureatul din 2021 al premiului Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European pentru eforturile sale de a lupta împotriva modului discreţionar de a guverna al preşedintelui rus Vladimir Putin, transmite Digi24.ro.
20:50
Agenția pentru Eficiență Energetică, în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău lansează concursul de creație ,,Săptămâna eficienței energetice în școala mea”, în rândul elevilor din ciclul de învățământ primar și gimnazial. Concursul are loc în contextul săptămânii Europene a Energiei Durabile (EUSEW), marcată în acest an în perioada 25-29 octombrie.
20:00
Astăzi în Republica Moldova au fost confirmate 2.068 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. 14 cazuri asociate cu contact în afara țării. În total s-au efectuat 9.965 de teste. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 321.682.
Acum 6 ore
19:30
Ministrul român interimar al Energiei, Virgil Popescu, susține că România poate acoperi necesarul de păcură al Republicii Moldova, aceasta fiind una din soluțiile enunțate în contextul crizei gazelor naturale. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Digi24.
19:20
Autoritățile anunță că în următoarele zile pe mai multe străzi din capitală nu va fi posibilă deplasarea autovehiculelor. Prin urmare în perioada 21– 27 octombrie, curent, va fi suspendat traficul rutier pe str. Teilor, tronsonul cuprins între bd. Dacia și str. Independenței, sectorul Botanica.
18:40
Republica Moldova va iniția negocierile cu Banca Europeană de Investiții privind implementarea proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”. Obiectivul Proiectului este de a negocia asupra unui împrumut în valoare de 30 milioane euro, în scopul implementării acestuia.
18:10
Ministrul român interimar al Energiei, Virgil Popescu, susține că România poate acoperi necesarul de păcură al Republicii Moldova, aceasta fiind una din soluțiile enunțate în contextul crizei gazelor naturale. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Digi24.
17:40
Vicepremierii Vladislav Kulminski și Andrei Spînu vor pleca mâine la Moscova, în timp ce vicepremierul Nicu Popescu se va afla la Kiev. Cei trei vor discuta subiectul furnizării gazelor naturale în Republica Moldova, în vederea identificării unor soluții la criza apărută pe piața energetică.
Acum 8 ore
17:10
Cel de-al doilea episod al emisiunii Artizanii Gustului, o producție Klumea dedicată celor mai buni bucătari din Republica Moldova, ne prezintă istoria Irinei Fetcu. Află cum a ajuns să inventeze propriile rețete și ce demonstrație culinară de excepție a făcut pentru episodul filmat de echipa proiectului.
17:00
Cetățenii vor trece și în acest an la ora de iarnă. Poriectului privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei a fost avizat negativ de miniștri. Prin urmare, în noaptea de 30 spre 31 octombrie oamenii din R. Moldova vor schimba acele ceasornicului cu o oră în urmă.
16:50
Cetățenii vor putea solicita prestarea serviciilor publice la orice oficiu al prestatorului de servicii publice sau la orice centru multifuncțional indiferent de locul unde își are domiciliul, sediul sau viza de reședință. Legea aprobată de Guvern mai presupune prestarea serviciilor publice în formă electronică în mod prioritar.
16:40
În cadrul ședinței Guvernului a fost aprobată Legea cu privire la serviciile publice. Aceasta presupune prestarea serviciilor publice în formă electronică în mod prioritar, dar și dreptul beneficiarului serviciilor publice de a solicita prestarea unui serviciu la orice oficiu al prestatorului de servicii publice sau la orice centru multifuncțional indiferent de locul unde își are domiciliul, sediul sau viza de reședință.
16:30
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 20 octombrie, listele studenților din instituțiile de învățământ superior și a elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic cărora li se va acorda bursă de merit în anul de studii 2021 – 2022. Este vorba despre 77 de tineri, dintre care 15 vor avea parte de Bursa Președintelui.
16:30
Guvernarea ar fi primit „două cartonașe galbene” din partea instituțiilor europene, susține fostul ministru al justiției, Fadei Nagacevschi. Acesta susține că ultimele modificări efectuate de majoritatea parlamentară la legea procuraturii, au fost mai mult grăbite decât urgente.
16:10
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 20 octombrie, listele studenților din instituțiile de învățământ superior și a elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic cărora li se va acorda bursă de merit în anul de studii 2021 – 2022. Este vorba despre 62 de tineri, dintre care 10 vor avea parte de Bursa Președintelui.
16:00
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 20 octombrie, listele studenților din instituțiile de învățământ superior și a elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic cărora li se va acorda bursă de merit în anul de studii 2021 – 2022. Este vorba despre 62 de tineri, dintre care 10 vor avea parte de Bursa Președintelui.
15:50
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 20 octombrie, listele studenților din instituțiile de învățământ superior și a elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic cărora li se va acorda bursă de merit în anul de studii 2021 – 2022. Este vorba despre 72 de tineri, dintre care 10 vor avea parte de Bursa Președintelui.
15:40
În ședința de azi, Guvernul a rechemat din funcție două ambasadoare. Este vorba de Violeta Agrici, ambasadoarea R. Moldova în Spania și Corina Călugăr, ambasadoare și reprezentanta R. Moldova în Consiliul Europei.
Acum 12 ore
15:20
Mai multe străzi din capitală vor avea benzi de circulație rutieră, în regim de testare, dedicate transportului public. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul capitalei, Ilie Ceban. Totodată, banda de carosabil este destinată inclusiv cicliștilor.
15:20
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o nouă avertizare. Este vorba de Cod galben de vânt. Alerta intră în vigoare în dimineața zilei de 21 octombrie, și e valabilă până la ora 21:00 curent.
15:00
Clienții OTP Bank din nordul țării, persoane fizice și persoane juridice, se bucură acum de asistență bancară profesionistă, comoditate și deservire impecabilă într-o nouă locație OTP Bank din orașul Fălești - mai accesibilă, modernă și aliniată standardelor Grupului OTP.
15:00
Kievul susține că Rusia recunoaște implicarea în conflictul din estul Ucrainei. Se întâmplă după ce Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a confirmat că ofițerul arestat în Donbas este cetățean rus, scrie Digi24.
14:50
Mai multe străzi din capitală vor avea benzi de circulație rutieră, în regim de testare, dedicate transportului public. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul capitalei, Ilie Ceban. Totodată, banda de carosabil este destinată inclusiv cicliștilor.
14:20
Cancelaria de Stat anunță lansarea concursului pentru ocuparea funcției de secretar general în mai multe ministere. Funcțiile vacante sunt în cadrul a șapte ministere.
13:50
Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a ținut o scurtă conferință de presă la Chișinău, unde și-a exprimat punctul de vedere asupra ultimelor evoluții politice din țară. Acesta a îndemnat politicienii „să nu se confunde urgența cu graba” și a pledat pentru un dialog constructiv între majoritatea parlamentară și opoziție, precum și societatea civilă, menționând succesul adoptării reformei constituționale.
13:50
Ministerul Mediului lansează campania anuală „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, în cadrul căreia 2,5 milioane de puieți vor fi plantați în toată țara pe parcursul acesteia. Campania va demara în luna noiembrie, a anunțat astăzi, ministra mediului, Iuliana Cantaragiu.
13:40
După două zile în Polonia, Spînu anunță că în urma vizitei sale a purtat mai multe discuții, însă nu a precizat dacă a identificat vreo soluție pentru depășirea crizei energetice Acesta a precizat că a discutat cu omologul său despre un parteneriat pe termen lung în furnizarea gazelor naturale din Polonia, fără a oferi însă detalii despre condițiile de livrare, prețul solicitat și volumul care ar putea fi furnizat.
13:40
Inspectoratul de poliție Fălești are un nou șef interimar. Fotoliul a fost ocupat de Vitalie Popovici. Acesta a fost numit prin ordinul șefului Inspectoratului General al Poliției, Iurie Podarilov și a fost prezentat colectivului la 19 octombrie.
13:00
Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a ținut o scurtă conferință de presă la Chișinău, unde și-a exprimat punctul de vedere asupra ultimelor evoluții politice din țară. Acesta a îndemnat politicienii „să nu se confrunte urgența cu graba” și a pledat pentru un dialog constructiv între majoritatea parlamentară și opoziție, precum și societatea civilă, menționând succesul adoptării reformei constituționale.
13:00
Contractului în vigoare cu Gazprom privind condițiile de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova a fost prelungit cu încă o lună. Anunțul a fost făcut de către Moldovagaz.
12:50
Un lot de echipament modern în valoare de aproximativ 260 de mii de dolari a fost donat Biroului Național de Statistică (BNS) drept suport în procesul de revizuire a numărului populației și estimarea migrației internaționale și interne la nivel local. Donația a fost făcută în cadrul proiectului Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) „Îmbunătățirea capacităților instituționale ale Biroului Național de Statistică”, finanțat de Elveția și co-finanțat de UNFPA.
11:50
9.902 cazuri de infectare și 217 cazuri de deces au fost înregistrate în Republica Moldova, în săptămâna precedentă, a anunțat secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu. În același timp, datele instituției arată că peste 90% din cele 3.017 paturi destinate pacienților cu COVID-19, sunt deja ocupate.
11:50
Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 au acordat un mandat clar și puternic forțelor pro-reformă pentru a urmări o agendă ambițioasă privind anticorupția, un sistem de justiție îmbunătățit și combaterea sărăciei, în conformitate cu angajamentele Moldovei în temeiul Acordului de Asociere. Totuși, a doua jumătate a anului 2020 s-a soldat cu retrogradarea standardelor și reformelor statului de drept. Aceasta este concluzia unui raport a Comisiei Europene privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere UE – Republica Moldova.
10:40
Cegeka, furnizor de top de soluții IT&C, a încheiat un parteneriat cu DAS Solutions în Chișinău, Moldova. Prin așa-numitul ‘asset deal’, Cegeka preia 25 de angajați și 12 contracte cu clienți la nivel internațional. Cele două companii nu dezvăluie detaliile financiare ale achiziției.
10:40
Șeful statului brazilian este pe cale să fie acuzat de omucidere în masă pentru modul în care a gestionat pandemia de COVID-19. Un comitet al Congresului brazilian, organul legislativ suprem al țării, este pe cale să formuleze acest acuzații, scrie Digi24.
10:40
Întreprinderea de Stat „Fabrica de sticlă din Chișinău” are un nou șef. Directorul general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, l-a prezentat colectivului pe Ion Covrig - noul director al întreprinderii.
Acum 24 ore
10:10
Facebook plănuiește să-și schimbe numele săptămâna viitoare, a anunțat The Verge. Vestea vine într-un moment în care compania se confruntă cu un control din ce în ce mai mare din partea guvernului american cu privire la practicile sale de afaceri, scrie Digi24.
09:30
Fotbaliștii de la Sheriff încă nu și-au primit banii câștigați după meciurile din Liga Campionilor. Asta deoarece clubului nu i se oferă posibilitatea de a deschide un cont în valută în băncile din Republica Moldova.
09:30
Un copil în vârstă de 11 ani din Republica Moldova a fost depistat pozitiv la COVID-19 cu o nouă mutație a variantei Delta pe aeroportul din Israel. Despre asta anunță autoritățile din țara respectivă, citat de newsru.co.il.
09:00
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Anunțul a fost făcut de către Președinție.
08:50
Angajații Agenției Servicii Publice, care nu sunt vaccinați anti-COVID-19, ar putea fi obligați să prezinte rezultatele negative ale testelor COVID-19 o dată la 14 zile, ca și angajații din sistemul educației. Despre această intenție a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. Potrivit ei, în condițiile unei rate scăzute de vaccinare, testarea obligatorie a angajaților ASP ar duce la reducerea numărului de cazuri de COVID-19.
08:30
În ziua de azi, tot mai multe femei demonstrează că pot face cariere de succes, fiind totodată familiste convinse. Un astfel de exemplu este și Olga Nicoară din satul Puhăceni, care reușește să își împartă ziua în mai multe activități.
07:50
Peste jumătate dintre utilizatorii de social media din întreaga lume au folosit reţelele sociale mai mult în timpul lockdown-urilor locale şi naţionale decât înainte de pandemie, iar şapte din zece tineri, cu vârste între 18 şi 34 de ani, se bazează pe aceste reţele pentru a se simţi conectaţi, arată un studiu publicat de Kaspersky, scrie Agerpres.
07:30
Pe parcursul anului 2021, subdiviziunile specializate și teritoriale ale Poliției au înregistrat 1.913 cazuri de violență în familie. Numărul este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut cu 87 de cazuri. Cel puțin, asta arată datele privind starea infracționalității ce atentează la viața și sănătatea persoanei și celor comise în sfera relațiilor familiale pe parcursul a nouă luni ale anului 2021.
Ieri
22:30
Cel puţin patru lideri din cadrul Grupului ţărilor dezvoltate şi emergente G20, printre care preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul japonez Fumio Kishida, nu vor fi prezenţi la summitul programat la Roma la sfârşitul lunii octombrie transmite Reuters, citat de Digi24.ro.
21:40
Campania de recoltare a strugurilor este în plină desfășurare, în raioanele țării fiind recoltate circa 65% din suprafețele totale de viță de vie. Datele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare arată că întreprinderile vinicole au procesat până în prezent peste 110.000 tone de struguri pentru vin. În regiunea vitivinicolă Sud au fost recoltate circa 70% din suprafețele de struguri pentru vin, iar în regiunea de Centru – circa 60% din podgorii, scrie Mold-Street.
21:00
Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o discutție liderul separatist Vadim Krasnoselski. Șefa Guvernului a solicitat informații despre livrarea de electricitate prin centrala de la Cuciurgan, în condițiile în care volumele de gaze livrate de Moldovagaz s-au redus. La rîndul său Krasnoselski a dat asigurări că centrala de la Cuciurgan va îndeplini toate obligațiile contractuale pentru furnizarea în continuare a energiei electrice pentru partea dreaptă a Nistrului.
20:30
În ultimele 24 de ore 1715 de persoane au fost confirmate pozitiv cu COVID-19. Cinci dintre cazuri asociate cu contact în afara țării, câte unul cu România, Franța, Irlanda, Olanda și Egipt. În total s-au efectuat 9.407 de teste. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 319.614.
20:10
În spațiul public au ajuns mai multe documente, potrivit cărora, consumatorii sunt îndemnați să economisească gaz sau, în unele cazuri, au fost elaborate grafice, conform cărora va fi livrat agentul termic în instituțiile de învățământ și spitale.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.