Reacția ANI la hotărârea Curții Constituționale: O decizie corectă și imparțială

Deschide.md, 21 septembrie 2021 13:40

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) salută decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțională Legea 244/2020, votată în decembrie 2020 de către majoritatea parlamentară de atunci, formată din deputații PSRM-„ȘOR”.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Deschide.md

Acum 5 minute
19:00
În primele opt luni ale anului curent, întreprinderile de transport feroviar, rutier, fluvial şi aerian au transportat 11,3 mil. tone de mărfuri, cu 11,4% mai mult decât în perioada similară din anul 2020, iar parcursul mărfurilor a constituit 3227,8 mil. tone-km, cu 9,8% mai mult comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică.
Acum o oră
18:30
Bucăți uriașe de grindină, de peste 16 centimetri, au căzut în Queensland, Australia, potrivit agenției meteorologice din această țară. Pe rețelele sociale au fost postate imagini cu bulgări de gheață care abia putea fi ținuți în mâna unui adult.
18:30
Procurorul general adjunct suspendat, Ruslan Popov, va fi plasat în izolatorul Centrului Național Anticorupție pentru următoarele 20 de zile. Judecătorii din cadrul Curții de Apel Chișinău au admis astăzi parțial demersurile procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție privind modificarea măsurii preventive. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către Mariana Cherpec, procurorul responsabil pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media din cadrul Procuraturii Generale.
18:20
Proiectul de lege cu privire la publicitate a a fost examinat, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. A fost aprobat coraportul la proiectul de lege, pentru prima lectură.
18:20
Ceea ce face Republica Moldova pe segmentul promovării culturii de securitate este foarte important, spune ambasadorul Republicii Lituania la Chișinău, Kestutis Kudzmanas. Într-un discurs susținut la o masă rotundă desfășurată de Centrul de Informare și Documentare privind NATO, diplomatul lituanian a menționat că același lucru îl face și Lituania, și Uniunea Europeană, și NATO. „Scopurile noastre sunt aceleași: lupta cu dezinformarea, corupția, rezolvarea problemelor ecologice – eliminarea pest...
Acum 2 ore
18:00
Patriarhul ecumenic Bartolomeu a emis o enciclică în ziua în care bisericile ortodoxe îi sărbătoresc pe Sfinții doctori fără de arginți, enciclică în care a lăudat eforturile cadrelor medicale și a spus că Biserica trebuie să coopereze cu știința, în aceste vremuri.
17:50
Nicio ţară terţă nu are drept de veto asupra aspiraţiei Ucrainei de a se alătura NATO, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Kiev, răspunzând la o întrebare despre obiecţiile Rusiei faţă de integrarea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică, potrivit Reuters şi Interfax-Ukraina.
17:50
„În pofida deficitului de gaze naturale, problema deconectării consumatorilor de la rețea, în special a celor din categoria protejată, nu ar trebui considerată ca un scenariu realist”. Un anunț în acest sens a fost făcut de către compania „Moldovagaz”.
17:40
O nouă promisiune îndeplinită de echipa Partidului „ȘOR” din raionul Orhei. Comuna Cucuruzeni, din care face parte satul-reședință cu același nume și Ocnița-Răzeși, a fost complet iluminată, la 30 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice. Datorită acestui proiect, cei peste 1700 de locuitori ai comunei se simt în siguranță noaptea pe străzi.
17:40
Cetățenii R. Moldova au ocazia să voteze pentru cel mai bun concept de reamenajare a teritoriului Grădinii Publice Ștefan cel Mare și Sfânt și a Scuarului Catedralei din municipiul Chișinău. În concursul pentru cel mai bun concept au fost înscrise 11 lucrări. Procesul de votare va avea loc până pe data de 31 octombrie 2021, la ora 23:59.
17:40
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia pentru încălcarea dreptului la viaţă şi absenţa unei anchete efective după uciderea a trei tineri musulmani de către agenţi ai Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) în 2012, potrivit AFP.
Acum 4 ore
16:50
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) prezintă situația epidemiologică în sistemul de învățământ atestată la data de 15 octombrie curent.
16:40
Parlamentul se va convoca în ședință plenară joi, 21 octombrie, cu începere de la ora 11:00. Biroul permanent al Legislativului a aprobat, în ședința astăzi, data și ordinea de zi a următoarei ședințe plenare.
16:30
Igor Dodon a decis să plece în Rusia în calitate de președinte al Asociației Obștești „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”. Acesta precizează că va avea mai multe întrevederi cu reprezentanții mediului de afaceri în vederea „stabilirii unor contacte”.
16:20
Pe 15 mai anul viitor vor avea loc alegeri locale noi în comuna Ghetlova, raionul Orhei, potrivit unei hotărâri aprobate marți, 19 octombrie, de către Comisia Electorală Centrală.
15:40
PAS propune revenirea Companiei publice „Teleradio-Moldova” sub control parlamentar, așa cum a fost până în anul 2019. Prevederea se conține într-un proiect de lege pentru modificarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale, avizat în comisia parlamentară de profil. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor susțin că Partidul Acțiune și Solidaritate, care deține majoritatea parlamentară, intenționează să subordoneze politic audiovizualul din țară, în special, compania publică, transformând-o în „unealtă a guvernării”, transmite IPN.
15:30
Angajații medicali detașați în România pentru acordarea suportului sistemului medical în lupta cu COVID 19 și-au început misiunea.
15:20
Un tânăr din Bălți riscă până la 7 ani de închisoare pentru privarea de libertate a unui bărbat. Acesta l-ar fi urcat forțat în automobil ducându-l acasă unde, aplicând violența, i-a cerut să-și sune rudele pentru a-i răscumpăra libertatea.
15:20
Când oficialii din domeniul sănătății publice vorbesc despre variantele COVID-19, oamenii sunt atenți. Exact asta s-a întâmplat după ce expertul Scott Gottlieb a transmis un mesaj pe Twitter în care atrage atenția asupra unei noi variante Delta, cunoscută ca Delta Plus.
15:10
Din 22 octombrie va fi dat startul sezonului termic 2021-2022 pentru toți consumatorii din municipiul Chişinău, anunță primarul general al capitalei Ion Ceban. O dispoziție în acest sens a fost semnată astăzi, în condițiile în care pe parcursul a trei zile consecutiv, în intervalul orelor 18:00-06:00, valorile de temperatură înregistrate se mențin la limita de +10 grade.
Acum 6 ore
14:50
La data de 16 octombrie a fost reținut un bărbat de 36 de ani din Drochia care ar fi transmis ilegal droguri și cartele telefonice în penitenciarul Nr. 6 din Soroca.
14:50
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, bugetul instituției pentru anul 2022, în sumă de 133,4 mln. lei.
14:40
Actuala conducere a statului trebuie să conștientizeze pe deplin marea încredere acordată de alegători în speranța unui viitor mai bun și mai luminat și să-și asume toată responsabilitatea privind luarea deciziilor și consecințele acestora, privind acțiunile și inacțiunile dânșilor. De această părere este Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir.
14:10
Prima ediție a Conferinței Internaționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de fete și femei și violenței în familie a fost deschisă, astăzi, de președinta Republicii Moldova, Maia SANDU. Cu mesaje de sprijin și încurajare, la eveniment participă mai mulți invitați și invitate de onoare din cadrul corpului diplomatic străin, reprezentând suportul ferm al partenerilor internaționali de dezvoltare ai țării noastre în domeniul combaterii violenței în bază de gen. „Violența împotri...
14:00
R. Moldova ar urma să renunțe la schimbarea sezonieră a orei. O hotărâre în acest sens ar urma să fie aprobată în cadrul ședinței de mâine, 20 octombrie 2021, a Guvernului.
14:00
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele primarului orașului Rezina, Simion Tatarov. Acesta a fost stabilit cu un conflict de interese în funcția de demnitate publică.
14:00
În ultimele 24 de ore au fost 18.863 de cazuri noi de COVID-19. Este cel mai mare număr de infectări zilnice de la începutul pandemie. De asemenea, un record negativ a fost înregistrat și în ceea ce privește decesele cauzate de boala COVID-19. Autoritățile au raportat un număr de 574 de morți. La ATI sunt 1.805 pacienți în stare gravă.
13:40
Un tânăr a căzut dintr-un balon cu aer cald și a murit, într-un accident bizar care s-a petrecut marți dimineață în nordul Israelului.
13:40
Până când Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu va renunţa la strategia sa de descurajare a Rusiei, orice dialog între cele două părţi va fi dificil de purtat, a declarat luni seara şeful adjunct al delegaţiei ruse în Comisia I (securitate şi dezarmare) a Adunării Generale a ONU, Andrei Belousov, pentru agenţia de presă oficială RIA Novosti.
13:30
Două automobile s-au răsturnat, în rezultatul a două accidente rutiere care a uavut loc astăzi pe străzile capitalei. Din fericire nu au fost înregistrate victime.
13:10
Biroul Permanent al Parlamentului se convoacă în ședință pentru a fixa data dezbaterii moțiunii simple împotriva activității ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.
13:10
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, afirmă că Republica Moldova nu este singură în fața crizei energetice fără precedent cu care se confruntă în acest moment mai multe țări europene. • Autoritățile de la Chișinău, atât Președinția cât și Guvernul, continuă, inclusiv prin canale diplomatice să asigure soluții responsabile în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova de căutare a unor modalități pentru o aprovizionare sigură și durabilă cu energie.Continuăm dialogul...
Acum 8 ore
13:00
Niciun dosar de participare nu a fost înregistrat la Concursul pentru ocuparea unei funcții vacante de membru al Consiliului de Supraveghere al furnizorului public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova”. Despre aceasta informează Consiliul Audiovizualului, care precizează că la data de 18 octombrie 2021 a expirat perioada de depunere a dosarelor la concurs.
12:50
12:40
Consiliul de Integritate anunță că își suspendă orice activitate după ce în componența sa au rămas doar 4 membri din cei 7, prevăzuți în legislație.
12:20
Socialiștii au sesizat Curtea Constituțională în privința Convenției de la Istanbul. Aceștia consideră că scopul convenției este „străin convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova” și cer ca legea, prin care a fost ratificată Convenția, să fie declarată neconstituțională.
12:00
Un bărbat în vârstă de 35 de ani, este cercetat penal pentru denunţarea falsă, după ce a alertat poliția despre faptul că i-a fost furat automobilul ce era parcat în curtea blocului de locuit de pe bulevardul Traian din capitală.
12:00
O inițiativă legislativă care prevede digitizarea mai multor acte a fost înregistrată la Parlament. Autorul proiectului, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Dumitru Alaiba, a precizat că este vorba despre digitizarea extraselor privind lipsa sau existența datoriilor față de bugetul de stat, a extrasului din registrul bunurilor imobile. Vor fi digitalizate și cazierul judiciar, informația privind stagiul de cotizare, informația din registrul de stat și din actele de constituire a persoanei juridice, transmite IPN.
11:50
Un Pește-Lună uriaș a rămăs prins în plasa unui vas de pescuit aflat în largul exclavei spaniole Ceuta, pe 4 octombrie, iar biologul marin Enrique Ostale a fost chemat să evalueze exemplarul record, informează Reuters.
11:50
Guvernul propune rectificarea Bugetului de stat pentru a crește capitalul social al companiei „Energocom” în vederea achizițiilor gazelor naturale din surse alternative. Anunțul a fost făcut de către premierul Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă.
11:50
Un bărbat în vârstă de 35 de ani, este cercetat penal pentru denunţarea falsă, după ce a alertat poliția despre faptul că i-a fost furat automobilul ce era parcat în curtea blocului de locuit de pe bulevardul Traian din capitală.
11:30
Partidul Acțiune și Solidaritate are un nou deputat. Este vorba despre muzicianul Vitali Gavrouc. Mandatul de parlamentar a fost validat astăzi de către Curtea Constituțională.
11:20
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a ridicat în discuție situația crizei gazului din Republica Moldova, luni, 18 octombrie 2021, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE / Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Luxemburg, solicitând sprijin consistent și rapid al instituțiilor europene și al statelor membre pentru depășirea acesteia.
11:10
Președintele României Klaus Iohannis a solicitat liderilor europeni sprijinirea R. Moldova în contextul crizei energetice actuale. Solicitarea a fost făcută luni, 18 octombrie 2021, la o întâlnire în format videoconferință cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, cu Președintele Republicii Lituania și premierii din Polonia, Slovacia și Slovenia, în pregătirea reuniunii Consiliului European din 21-22 octombrie de la Bruxelles, Regatul Belgiei.
Acum 12 ore
11:00
Letonia, una din ţările cu cel mai scăzut număr de persoane vaccinate anti-COVID-19 din Uniunea Europeană, a anunţat un lockdown în perioada 21 octombrie - 15 noiembrie pentru a încerca să încetinească creşterea ritmului infectării, transmite AFP.
10:50
Partidul Acțiune și Solidaritate are un nou deputat. Este vorba despre muzicianul Vitali Gavrouc. Mandatul de parlamentar a fost validat astăzi de către Curtea Constituțională.
10:40
Polițiștii au desfășurat mai multe acțiuni de identificare a localurilor unde sunt încălcate prevederile hotărârilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Inspectoratul Național de Investigații, împreună cu BPDS „Fulger”, au verificat 182 de agenți economici, fiind depistate încălcări la 28 dintre aceștia.
10:30
Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs marţi pe insula greacă Karpathos şi a fost resimţit inclusiv în Creta, unde activitatea seismică din ultimele săptămâni a produs numeroase pagube materiale.
10:10
La sediul din or. Chișinău al Misiunii OSCE în Moldova a avut loc o nouă reuniune de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, cu participarea exponenților mediatorilor și a observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Pe agenda discuțiilor au figurat problematica transportului auto, perspectivele organizării următoarei runde de negocieri în formatul „5+2” și necesitatea reluării activității grupurilor de lucru sectoriale.
09:50
Despre morți, numai de bine: Dodon, Filip, Năstase… Dacă plecarea lui Pavel Filip, fostul premier, din conducerea PDM nu a lăsat nici o urmă, nici de regret nici de relevanță politică, anunțul făcut de Igor Dodon luni, 18 octombrie, privind retragerea sa din funcția de Președinte al PSRM și demisia din Parlament are o cu totul altă semnificație. Și nu pentru că Dodon mai însemna ceva pentru opoziția din Republica Moldova, sau că plecarea sa din ambele funcții nu ar fi fost cunoscută, anticipată...
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.