VIDEO // Cimitirul eroilor români dezrobitori, inaugurat la Fălești

Deschide.md, 15 septembrie 2021 21:40

La împlinirea a 80 de ani de la eliberarea Basarabiei de către armata română, la Făleşti a fost inaugurat Cimitirul eroilor români dezrobitori. Avocatul Iulian Rusanovschi a donat un crucifix, care va aduce aminte urmaşilor de sacrificiul ostaşilor români. Monumentul a fost sfințit de preoți din Suceava, Iași, Bălți și Fălești, transmite Nord News. „În felul acesta s-a făcut un act de dreptate, de recuperare a unei pagini triste de la Fălești, o urmă românească care s-a încercat să fie ștearsă d...

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Deschide.md

Acum 2 ore
21:20
Agenția Internațională de Testare (ITA) i-a interzis, pe viață, medicului moldovean Dorin Balmuș să lucreze în domeniul sportului după ce a fost găsit vinovat de aranjarea unor substiuiri a probelor de depistare a substanțelor interzise la halterofili, transmite IPN citând euronews. • Agenția a declarat joi că Dorin Balmus a subsemnat pentru trei sportivi moldoveni în 2015, când acestora li s-au cerut probe cu puțin timp înainte de a concura la campionatul mondial de la Houston, SUA. Probele spo...
20:40
Cetăţenii ungari au început sâmbătă să voteze în cadrul unor alegeri inedite pentru departajarea candidaţilor opoziţiei, care fac front comun în încercarea de a-l învinge pe şeful guvernului actual, Viktor Orban, la legislativele din aprilie 2021, dar votul a fost suspendat din cauza unei pene atribuite de organizatori unui atac informatic, relatează AFP, citată de Agerpres.  • Încurajate de alegerile locale promiţătoare din 2019 şi de sondaje favorabile, şase partide, de orientare liberală, eco...
Acum 4 ore
20:10
Klaus Iohannis a testat, sâmbătă, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni, despre care a spus că „experiența a fost pe măsura aşteptărilor”. Prezent sâmbătă după-amiază în comuna Pianu de Sus din judeţul Alba, unde a participat la Evenimentul organizat de compania Dacia Renault cu prilejul decernării premiilor Cupei de Golf „Paul Tomiţă” şi prezentării noii versiuni Dacia Duster, Klaus Iohannis a declarat și că apreciază modul în care economia a trecut peste criza sanitară.
19:40
Ministerul Culturii solicită stoparea construcției parcării multietajate pe terenul Clădirii fostului Seminar Teologic. Într-o scrisoare adresată primarului de Chișinău, Ion Ceban, ministrul culturii, Sergiu Prodan, atrage atenția asupra faptului că edificarea parcării aduce prejudicii grave integrității și autenticității acestui bun de patrimoniu cultural național, transmite IPN.
19:20
Canoistul Serghei Tarnovschi a ratat podiumul la Campionatul Mondial din Danemarca. El s-a clasat pe locul 6 la 1000 de metri simplu, fiind întrecut de alți 5 reprezentanți ai Europei, transmite IPN.
19:00
Poliţia australiană a arestat 235 de persoane la Melbourne şi 32 la Sydney sâmbătă, în timpul unor proteste neautorizate anti-lockdown, mai mulţi poliţişti fiind răniţi în urma ciocnirilor, relatează Reuters, citată de Agerpres.  • Poliţia din statul australian Victoria a precizat că cinci poliţişti au trebuit spitalizaţi, după ce au fost trântiţi la pământ şi călcaţi în picioare. În jur de 700 de oameni au reuşit să se adune în diferite zone ale oraşului Melbourne, în contextul în care 2.000 de...
18:50
Un bărbat a murit, după ce a fost lovit de un automobil în timp ce stătea așezat pe scaunul de la poarta gospodăriei sale. Accidentul a avut loc în amiza zilei, în localitatea Terebna, din raionul Edineț.
Acum 6 ore
18:20
Blocarea Covid în Vietnam ar putea menține prețurile cafelei „relativ ridicate” până în 2022. Totul se datorează restricțiilor, iar Vietnamul – al doilea mare producător al lumii – nu mai poate asigura cantitatea solicitată la export.
17:40
Alte 1031 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 869 în rândul persoanelor nevaccinate.
17:20
Canoistul Serghei Tarnovschi a ratat podiumul la Campionatul Mondial din Danemarca. El s-a clasat pe locul 6 la 1000 de metri simplu, fiind întrecut de alți 5 reprezentanți ai Europei, transmite IPN.
16:50
Comisia electorală rusă a denunţat sâmbătă atacuri informatice 'din străinătate' împotriva resurselor sale, în a doua zi a votului pentru alegerile legislative, pentru care autorităţile au pus sub presiune giganţii internetului, transmite AFP, citată de Agerpres.  • Scrutinul, care se desfăşoară până duminică, are loc după luni de represiuni care au avut ca ţintă mişcarea opozantului Aleksei Navalnîi şi a aliaţilor lui, care i-au chemat pe alegătorii ruşi să 'voteze inteligent' pentru candidaţii...
16:40
Guvernul trebuie să se implice în negocierile cu Gazprom și să încerce obținerea unui preț avantajos pentru Republica Moldova. O spun comentatorii politici, potrivit cărora strategia Executivului de a pasa întreaga responsabilitate către MoldovaGaz este incorectă. De cealaltă parte, reprezentanții puterii recunosc că prețul de achiziție a gazului în acest an va fi mai mare, iar responsabilitatea Guvernului este să ofere cetățenilor cu venituri reduse compensații, astfel încât noile tarife la căldură să nu le dezechilibreze complet bugetul, notează IPN.
Acum 8 ore
15:50
Doar una din cinci persoane care au nevoie de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu beneficiază de ele, iar distribuirea lor geografică este neuniformă. Subiectul a fost discutat în cadrul Grupului de lucru privind îmbunătățirea accesului echitabil la servicii de îngrijiri medicale la domiciliu. Grupul a constatat că numărul persoanelor vârstnice, cu boli cronice, este în creștere, iar nivelul de finanțare a îngrijirilor la domiciliu din surse financiare publice este foarte redus și asigură doar 1,4% din necesități, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
15:20
Istoricul Andrei Muraru a fost acreditat oficial de Casa Albă ca ambasador al României în SUA, conform unui mesaj publicat sâmbătă de diplomatul român pe pagina sa de Facebook.
14:50
Ne strângeam unul câte unul în foișorul de pe terasa Uniunii Scriitorilor pentru a vota un apel către parlamentari ca aceștia să adopte legea lustrației, dar nu găseam apelul. Toată lumea își răscoli e-mailurile și nimeni nu dădu de el. Țineam minte foarte bine că-l primisesem pe grupul nostru de discuții de pe gmail de la colegul nostru Matei Albu, care nu putu să vină la ședința noastră, dar iată că nu-l găseam. Apelul către parlament dispăru într-un mod miraculos. După ce sciitoarea Andreea M...
Acum 12 ore
14:10
Turiştii spaţiali care se află în acest moment pe orbita Terrei la bordul unei capsule a SpaceX au povestit vineri, în cadrul unei intervenţii video în direct, cum îşi petrec timpul în spaţiu, demonstrând câteva tumbe şi cântând la ukulele, potrivit AFP, citată de Agerpres. • A fost totodată anunţată ora revenirii pe Terra, amerizarea în Oceanul Atlantic, în largul coastelor Floridei, urmând să aibă loc sâmbătă la ora 23:06 GMT (19:06 ora locală pe coasta de Est americană).Cei patru pasageri ai...
13:50
Primarul comunei Ghetlova din raionul Orhei, Oleg Stavila, a decedat. Acesta făcea parte din Partidul Liberal Democrat. Anunțul a fost făcut chiar de formațiune.
13:20
Cu referire la deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană la alegerile din 19 septembrie pentru Duma de Stat a Federației Ruse, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene regretă că, în pofida poziției expuse în mod consecvent de către autoritățile moldovenești, partea rusă a acționat de o manieră care nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și cadrului juridic bilateral.
12:50
Numai băieţii au primit permisiunea să se întoarcă sâmbătă la şcoală în colegiile şi liceele din Afganistan, o măsură deplânsă de UNICEF, care a îndemnat noul regim taliban "să nu lase fetele deoparte", relatează AFP, citată de Agerpres.  • La zece zile după redeschiderea universităţilor private din ţară, Ministerul Educaţiei a anunţat vineri că "toţi profesorii bărbaţi şi elevii" din ciclul secundar îşi vor începe activitatea, fără a spune nimic despre fete.Această incertitudine riscă să îngrij...
12:50
Un bărbat a murit, după ce a fost lovit de un automobil în timp ce stătea așezat pe un scaunul de la poarta gospodăriei sale. Accidentul a avut loc în amiza zilei, în localitatea Terebnea, din raionul Edineț.
12:20
Pe parcursul anului 2020, sistemul financiar al Republicii Moldova a dat dovadă de reziliență, condițiile economice și sociale influențate de efectele pandemiei COVID-19 fiind caracterizate de evoluții neuniforme și materializări ale unor riscuri în cadrul segmentelor economiei Republicii Moldova. Potrivit raportului de stabilitate financiară 2020 al BNM, sectorul de creditare nebancară și-a temperat evoluția de expansiune pe toate subcomponentele. Deși ratele dobânzii aplicate de bănci au consemnat evoluții neuniforme, marja bancară de dobândă s-a majorat, transmite IPN.
12:10
Cu tot regeretul, dragii mei, dar săptămâna care a trecut mi-a pompat prea multă energie și mă simt cam epuizat. Ajuns până aici și răsfoind filele actualităților săptămânii, chiar nu prea știu despre ce anume să vă scriu. Va trebui totuși să începem cu ceva și întotdeauna e bine să începem şi cu ceva bine. LOVITURĂ DE TEATRU LA CHIŞINĂU! De această dată nu este nicio metaforă sau frază-clișeu. La Chișinău, în perioada 15-26 septembrie, va avea loc Reuniunea Teatrelor Naționale, ediția a VI-a. T...
11:30
Compania Apple a suprimat o aplicaţie electorală mobilă anti-Kremlin de teama represaliilor împotriva angajaţilor săi, după ce a primit ameninţări cu arestarea în Rusia, unde alegeri legislative au început vineri, potrivit unei surse apropiate dosarului, citată de France Presse.
11:20
Fostul director al Întreprinderii de Sat S.A Rețele Electrice de Distribuție NORD (RED-NORD), Romeo Lopotencu a fost restabilit în funcție. Acesta a revenit ieri, 17 septembrie 2021, la muncă după ce, joi, 16 septembrie 2021, magistrații Judecătoriei Bălți i-au dat câștig de cauză, scrie Nord News.  Romeo Lopotencu, demis în urma alianței dintre PSRM și Partidul Politic ȘOR din toamna anului trecut, a declarat pentru Nord News că este mulțumit de decizia instanței de judecată și că în viitorul a...
10:50
Nu doar disidenții proeminenți precum Aleksei Navalnîi și liderii politici ai opoziției din Rusia au avut de suferit în ultimele luni. Pe măsură ce tinerii au devenit tot mai fermi în opoziția față de actuala direcție a țării, Kremlinul a început să își consolideze controlul asupra universităților și să îi pedepsească pe studenții critici sau protestatari, scrie The Economist. Perioada electorală - scrutinul parlamentar a început vineri, iar prezidențialele vin în 2024 - ar putea fi critică pent...
10:40
Guvernul trebuie să se implice în negocierile cu Gazprom și să încerce obținerea unui preț avantajos pentru Republica Moldova. O spun comentatorii politici, potrivit cărora strategia Executivului de a pasa întreaga responsabilitate către MoldovaGaz este incorectă. De cealaltă parte, reprezentanții puterii recunosc că prețul de achiziție a gazului în acest an va fi mai mare, iar responsabilitatea Guvernului este să ofere cetățenilor cu venituri reduse compensații, astfel încât noile tarife la căldură să nu le dezechilibreze complet bugetul, notează IPN.
10:10
Statele Unite și Australia şi-au exprimat regretul că Franța a ales rechemarea ambasadorilor francezi din aceste țări, după încheierea pactului pe securitate dintre cele două țări și Marea Britanie ce prevede livrarea de tehnologie nucleară pentru submarine construite de statul de la Antipozi. Franța avea un contract substanțial cu Australia pentru construcția de submarine convenționale. SUA intenţionează să rămână "angajate în zilele viitoare pentru a rezolva diferendele" cu Parisul, informează...
10:00
În Republica Moldova ar putea fi instituit modelul pensiei pentru o carieră lungă, care va exclude plafonul vârstei de pensionare. Guvernarea PAS spune că examinează un astfel de scenariu pentru a le oferi posibilitatea tuturor celor care vor să muncească, s-o facă, indiferent de vârstă. Potrivit experților economici, guvernarea PAS n-are altă soluție decât să revizuiască legea privind reducerea vârstei de pensionare, pentru a menține sustenabilitatea sistemului de pensii, notează IPN.
09:50
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele fostului deputat socialist Nicolae Pascaru. Acesta a fost stabilit cu încălcarea regimului juridic al incompatibilităților. Procedura de control a fost inițiată în baza unei sesizări. În cadrul controlului, inspectorul de integritate a identificat că fostul deputat a deținut pe parcursul mandatului său mai multe calități incompatibile cu funcția de demnitate publică. Acesta figura și în calitate de Președinte în cinci asociații Obștești, cu activități în domeniul sportului și dezvoltării biznesului mic și mijlociu, dar și administrator în cadrul unei firme.
09:40
Cea mai recentă investigație publicată pe blogul opozantului  rus Alexei Navalnîi se intitulează „Iahturi, mită şi o amantă. Ce ascunde Serghei Lavrov” și îl vizează pe ministrul rus de externe. Investigația, preluată de pe un site al unor jurnaliști independenți, apare cu câteva zile înainte de alegerile legislative din Rusia, transmite Digi24.  Serghei Lavrov este primul pe listele partidului pro-Kremlin, Rusia Unită, la alegerile din acest weekend. Șef al diplomației ruse încă din 2004, Sergh...
Acum 24 ore
09:30
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se va afla în perioada 21-22 septembrie la New York, SUA, unde va participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, anunță Președinția.
09:20
În această duminică, 19 septembrie, au loc alegeri ordinare în Adunarea Populară a Găgăuziei. Astăzi, 18 septembrie are loc ziua tăcerii.
08:50
Astăzi a avut loc ședința Grupului de lucru privind îmbunătățirea accesului echitabil la servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, cu scopul de a discuta și aproba viziunea privind contractarea îngrijirilor medicale la domiciliu, bazată pe nevoile existente, inclusiv costurile și criteriile de contractare a prestatorilor cu Compania Națională de Asigurări în Medicină.
08:50
Ambasada Franței în Republica Moldova și partenerii săi anunță lansarea oficială a programului de formare a jurnaliștilor din Republica Moldova « Media și Democrație »
Ieri
22:00
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa. Ei suspectează compania rusă de manipularea pieţei.
21:40
Agenţi vamali olandezi au interceptat în portul Rotterdam peste patru tone de cocaină, una dintre cele mai mari capturi de droguri de până acum, relatează vineri AFP şi DPA, citând parchetul olandez. • O cantitate de 4.022 de kilograme de cocaină - a cărei valoare de piaţă se ridică la 301 milioane de euro (352 milioane de dolari) - a fost descoperită la bordul unui container încărcat cu lemn provenind din Surinam şi care era destinat unei companii din Polonia."Aceasta nu este cea mai mare canti...
20:50
Astăzi a avut loc ședința Grupului de lucru privind îmbunătățirea accesului echitabil la servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, cu scopul de a discuta și aproba viziunea privind contractarea îngrijirilor medicale la domiciliu, bazată pe nevoile existente, inclusiv costurile și criteriile de contractare a prestatorilor cu Compania Națională de Asigurări în Medicină.
20:10
Ministerul Femeilor din guvernul afgan, fondat în 2001 după alungarea talibanilor, a fost înlocuit de noul guvern taliban de la Kabul cu un așa-zis „minister al virtuților și viciilor”, poliția morală talibană, relatează Reuters. Vineri, panourile de la sediul ministerului au fost schimbate pentru a reflecta noua realitate a regimului taliban, iar femeile angajate la departament spun că au fost scoase cu forța din clădire. Panoul a fost schimbat cu unul nou, cu text în limbile dari și arabă – „M...
19:40
Autoritatea Națională de Integritate  (ANI) a emis act de constatare pe numele unui fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova. Acesta a fost stabilit cu încălcarea regimului juridic al incompatibilităților. Procedura de control a fost inițiată în baza unei sesizări. În cadrul controlului, inspectorul de integritate a identificat că fostul deputat a deținut pe parcursul mandatului său mai multe calități incompatibile cu funcția de demnitate publică. Acesta figura și în calitate de Președint...
19:00
Preşedintele rus Vladimir Putin a votat vineri online în prima zi a alegerilor pentru Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) ca urmare a carantinei în care a intrat în urmă cu trei zile, motivând aceasta prin infectarea cu COVID-19 a mai multora dintre colaboratorii săi apropiaţi, conform EFE.
18:30
Ambasada României în Republica Moldova informează că Republica Moldova a fost încadrată în zona galbenă de clasificare a țărilor / teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, măsura intrând în vigoare începând cu data de 19 septembrie 2021. Ambasada amintește că, începând cu 10 septembrie 2021, a fost prelungită cu 30 de zile starea de alertă pe teritoriul României. Astfel, toți cetățenii Republicii Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei (spre exemplu, ședere pe termen scurt, tranzit), însă pot fi plasați în carantină dacă nu se încadrează în excepțiile prevăzute de legislație.
18:10
Un nou proiect ambițios al echipei Partidului „ȘOR” a fost implementat în satul Sămănanca, raionul Orhei. Elevii claselor primare și dascălii de la gimnaziul rus „Fiodor Ostapciuc” se bucură de condiții excelente. Asta după ce a fost construit un nou bloc de studii. Odată cu implementarea acestui proiect, s-a rezolvat o problemă care le dădea mari bătăi de cap copiilor, părinților și profesorilor - elevii nu vor mai fi nevoiți să învețe în două schimburi, așa cum a fost timp de zeci de ani. „Tim...
18:10
Guvernul Ungariei și NATO a oferit Republicii Moldova un lot de echipamente medicale cu titlu de donație pentru a face față luptei cu pandemia COVID-19. E vorba de 20 de ventilatoare cu o valoare totală de 1,4 milioane de euro.
18:10
Alte 1042 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 874 în rândul persoanelor nevaccinate. Din numărul total de cazuri, 13 cazuri asociate cu contact în afara țării: 4-Germania, 3-Bulgaria, 2-Ucraina, 1-Cehia, 1-Italia, 1-Turcia, 1-Marea Britanie. Numărul total de teste efectuate – 9388, dintre care 4.143 – teste Rapid -Antigen.
17:40
Ambasada Republicii Moldova în Ucraina anunță despre actualizarea condițiilor de călătorie în Ucraina.
17:20
Un copil de doi ani, doar cu scutec pe el și în ciupici, a fost depistat pe o stradă din orașul Bender. Acesta a fost observat de o trecătoare, care a alertat poliția. Băiatul era murdar, și flămând, transmite IPN.
17:20
Pe fațada clădirii Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, de pe strada 31 august 1989, colț cu bulevardul Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, a fost dezvelită placa memorială în onoarea celor 66 de intelectuali care au semnat o Scrisoare deschisă către „Comisia interdepartamentală a Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldovenești pentru studierea istoriei și problemelor dezvoltării limbii moldovenești”. Cu 33 de ani în urmă, pe 17 septembrie 1988, „Scrisoarea celor 66” a fost publicată în ziarul „Învățământul Public”.
16:40
Cetățenii ruși vor alege timp de trei zile noua componență a Dumei de Stat,  cele mai multe voturi din străinătate Rusia le așteaptă din Republica Moldova unde a deschis un număr record de secții. 30 de secții, câte una va funcționa la Chişinău, Comrat și Bălți, iar restul, 27 sunt deschise în regiunea separatistă transnistreană, transmite Zona de Securitate.  Niciun alt stat, decât Rusia, nu a deschis vreodată secții de votare în regiunea separatistă a Republicii Moldova,  și nici autorităților...
16:30
Președintele Comisie Europene, Ursula von der Leyen, va veni în România pe 27 septembrie, urmând ca cel mai probabil să semneze atunci Planul Național de Redresare și Reziliență al României.
15:50
Prim-ministrul Florin Cîţu a transmis vineri un mesaj, în deschiderea sesiunii solemne a Adunării Generale a Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova, subliniind că Guvernul de la Bucureşti va susţine dezvoltarea comunităţilor rurale din cele două ţări, transmite Agerpres.  • Mesajul premierului a fost prezentat de către ministrul Muncii, Raluca Turcan, în cadrul evenimentului de la Sibiu."Guvernul României şi eu, Florin Cîţu, în calitate de prim-ministru, vom susţine de...
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.