Jurnalul orei 19, 15 Septembrie

Jurnal TV, 15 septembrie 2021 21:30

Prezentat de Adrian Prodan

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnal TV

Acum 24 ore
22:40
Prezentat de Adrian Prodan
22:40
Prezentat de Daniela Ciocanu
22:40
Prezentat de Daniela Vizitiu
Ieri
20:50
După ce acum trei zile CEDO a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor fostului deputat comunist Grigore Petrenco și altor șase reclamanți, aceștia au cerut astăzi tragerea la răspundere a mai multor judecători și procurori care au gestionat dosarul. Foștii deținuți cer ca despăgubirile de 63 de mii de euro, dictate de Curtea de la Strasbourg, să fie achitate de cei care i-au acuzat și condamnat pe nedrept.
20:20
O afacere profitabilă, este cea, în care s-a depus suflet! Așa cred niște gospodari din satul Vălcineț, care și-au unit forțele și muncesc cu sârguință în apropiere de Rezervația Naturală ”Plaiul Fagului”. De la câmpurile pline de culoare și aromă până la uleiul esențial de levănțică este o cale lungă și anevoioasă. Dar efortul merită, recunosc proprietarii. Vă invităm să aflați povestea familiei Tănase.
20:20
Cei patru piloți ai avionului capturat de Poliția de Frontieră la începutul acestei săptămâni vor fi expulzați din Republica Moldova. Ei sunt învinuiți de încălcarea regulilor de ședere în Republica Moldova. Piloții - trei ucraineni și un belarus - au fost reținuți urmare a unei operațiuni comune moldo-ucrainene pe un câmp din apropierea localității Hlinaia Mică, raionul Edineț, într-un avion ucrainean radiat, utilizat în contrabanda cu țigări, după ce au survolat ilegal spațiul aerian al Ucrainei, Moldovei și României.
20:20
Alte 1042 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore în Republica Moldova după efectuarea a peste 9 mii de teste. Autoritățile din sănătate au raportat și 9 de decese asociate infecției COVID.
20:10
Tariful la gazele naturale pentru consumatori ar putea să crească de la 4 lei și 30 de bani, la 6 lei pentru un metru cub, afirmă directorul Moldovagaz, Vadim Ceban. El spune că va expedia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a tarifului la gaz, cu circa 35%. De partea cealaltă, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, dă asigurări că scumpirile pentru consumatorii finali nu vor fi semnificative, iar Guvernul ar urma să compenseze o parte din cheltuieli pentru familiile nevoiașe.
20:10
Numărul cazurilor de abuz asupra copiilor în mediul online s-a dublat, pe timp de pandemie. Fie că este vorba despre intimidare sau violență cu caracter sexual. Mai grav este că foarte puțini au curaj să denunțe faptele. Măsurile adoptate anterior de autorități s-au dovedit a fi ineficiente și experții independenți au elaborat un proiect de minimalizare a riscurilor în mediul online pentru elevi. Sunt implicate șase școli.
20:10
Doisprezece jurnaliști din Republica Moldova au fost aleși pentru a participa la un program inedit de instruire, care va avea loc la Strasbourg, Franța. Printre ei sunt și doi colegi de la Jurnal TV. Cu sprijinul Ambasadei Franței, Fundației Soros și al altor parteneri europeni, aceștia vor avea șansa unică de a colabora cu jurnaliștii francezi, pentru a contribui la consolidarea presei independente.
20:00
Teatrul "Alexei Mateevici" din Chișinău își va deschide cea de-a 33-a stagiune cu o premieră. Este vorba de spectacolul "Destin" după opera scriitorului Vladimir Beșleagă. Montarea piesei vine în contextul în care 2021 a fost declarat "Anul Vladimir Beșleagă în domeniul literaturii și culturii”, dedicat aniversării a 90 de ani de la nașterea eseistului. Pregătirile pentru prima reprezentație sunt pe ultima sută de metri.
18:30
Prezentat de Vasile Luchianu
18:20
Prezentat de Eugenia Apostu
18:10
Directorul general al întreprinderii „Moldelectrica”, Ghennadi Dimov, a fost demis. Anunțul a fost făcut astăzi de către vicepremierul Andrei Spânu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care a semnat un ordin în acest sens.
18:10
Pandemia de COVID depășește Gripa Spaniolă și devine cea mai mortală din istoria Statelor Unite. Până astăzi, acolo au murit circa 670 de mii de oameni, după ce au fost infectaţi cu SARS-CoV-2. Numărul de îmbolnăviri continuă să crească în rândurile copiilor.
18:10
Tabloul meteorologic se schimbă esențial în zilele următoare, iar culturile agricole sunt în pericol de îngheț. Sâmbătă va ploua, iar de duminică noaptea se răcește brusc.
18:10
Noul președinte al Comisiei Electorale Centrale este Angela Caraman. Decizia a fost luată astăzi la ședința CEC.
16:10
Italia devine o ţară-test la nivelul întregului continent european. Guvernul de la Roma a aprobat joi una dintre cele mai stricte măsuri anti-COVID-19 din lume, impunând obligativitatea paşaportului sanitar pentru toţi angajaţii, fie din mediul privat, fie de la stat. Regula intră în vigoare pe 15 octombrie. Persoanele care vor ignora decretul şi vor continua să meargă la muncă fără să aibă un paşaport sanitar riscă o amendă de până la 1.500 de euro.
16:00
Polițiștii vor patrula pe biciclete în localitățile Sîngera, Dobrogea, Revaca, Floreni și Chetrosu. Proiectul este implementat de Asociația pentru Motivație și Dezvoltare Comunitară, în parteneriat cu autoritățile locale. Ofițerii spun că inițiativa este bună și n-ar schimba bicicleta cu o mașină.
16:00
Comitetul Național pentru Situații de Urgență din România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic sporit. Republica Moldova, care s-a aflat timp de aproape cinci luni în zona verde, a ajuns acum în zona galbenă.
16:00
În timp ce este cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari și îmbogățire ilicită, fostul judecător al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, continuă să uimească prin opulența afișată. Sternioală a fost surprins la volanul unei mașini de lux, pe care nu o are indicată în ultima declarație de avere și interese. Este vorba de un Mercedes S Klass, prețul căruia, pe site-ul companiei, ajunge la aproximativ 100 de mii de euro, echivalentul a două milioane de lei.
16:00
Am putea economisi până la 30 la sută din energia electrică, dar și mii de lei, dacă am folosi adecvat aparatele electrocasnice. Asta afirmă experții de la Agenția pentru Eficiență Energetică, care au lansat un sistem interactiv, pentru a-i ajuta pe oameni să reducă esențial consumul de curent.
15:40
Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Arina Spătaru, a anunțat că părăsește formațiunea. Ea susține că a luat această decizie încă în luna februarie. De asemenea, un canal de Telegram a anunțat că și fostul deputat al Platformei DA, Igor Munteanu, ar intenționa să plece din echipa acestui partid. Munteanu spune, însă, că nu a făcut deocamdată nicio declarație oficială și că va lua o decizie ”în timpul cel mai apropiat”.
15:40
Prognoze pesimiste în ceea ce privește numărul cazurilor noi de COVID în Republica Moldova. Se așteaptă o creștere în continuare, iar în octombrie vom atinge apogeul celui de-al patrulea val - cu două mii sau, posibil, chiar cu trei mii de cazuri pe zi. Declarațiile au fost făcute de către medici în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.
15:30
Caz șocant la Godeni. O femeie de 40 de ani a ajuns la spital, după ce iubitul ei a torturat-o cu... fierul de călcat. Individul a fost reţinut.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:40
O zi de lucru la morgă! Asta prevede, între altele, Programul de reeducare a şoferilor, care se încumetă să urce băuți la volan. Pentru a-i face responsabili, acestora le este propus un curs de tratament special. Într-o discuție cu echipa noastră de filmare, șoferii implicați în program au declarat că au învățat bine lecția și nu mai vor să încalce regulamentul rutier.
21:20
Prezentat de Adrian Prodan
21:10
Prezentat de Daniela Ciocanu
21:10
Prezentat de Daniela Vizitiu
20:20
Deputații au aprobat astăzi noua componență a Comisiei Electorale Centrale. Este vorba de cinci membri desemnați de Partidul Acțiune și Solidaritate și unul- de Președinte.
20:10
Mai puțin de jumătate dintre aleșii poporului au prezentat certificate de vaccinare anti-Covid la Secretariatul Parlamentului. Deputații din opoziție par a fi cel mai puțin protejați împotriva noului coronavirus, dacă e să judecăm după numărul mic al certificatelor. Subiectul s-a lăsat cu replici acide între actualul președinte al Parlamentului Igor Grosu și predecesorul acestuia, Zinaida Greceanîi.
20:10
Companiile de construcție și mai mulți aleși locali din Chișinău se declară nemulțumiți de inițiativa edilului Ion Ceban și a consilierilor PAS de a institui moratoriu în privința eliberării actelor permisive pentru construcții în centrul istoric al capitalei. Aceștia susțin că o astfel de decizie va conduce la reducerea bruscă a numărului locurilor de muncă, la creșterea prețurilor pe piața imobiliară și va împiedica locuitorii din zonă să-și poată repara locuințele.
20:00
Războiul între Dorin Damir și Sorin Stati capătă dimensiuni. Fostul șef al ”MoldAtsa” susține că finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc îl poartă de un an prin instanțe, deoarece avocații lui nu se prezintă la ședințe. Conflictul între cei doi este materializat într-un dosar de defăimare, intentat la cererea lui Dorin Damir după ce în septembrie trecut, Sorin Stati l-ar fi învinuit că a participat la aranjarea unui atac raider asupra firmei de construcție „Glorinal”. Toate ședințele de judecată au fost amânate din cauza pandemiei.
19:50
Deputații puterii și ai opoziției s-au luat astăzi la ceartă, după ce ultimii au cerut audierea urgentă a conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică pe subiectul scumpirii carburanților. Comuniștii și socialiștii au părăsit ședința plenară, în semn de protest, după ce majoritatea parlamentară a refuzat să introducă pe ordinea de zi trei subiecte propuse de opoziție și a amânat audierea membrilor ANRE. Între timp, benzina va ajunge mâine să coste aproape 21 de lei, cu 6 bani mai mult decât azi. Iar motorina se va scumpi cu 7 bani, până la 16 lei și 81 de bani.
19:50
Numărul persoanelor infectate cu COVID crește de la o zi la alta. Ministerul Sănătății a raportat astăzi 1289 cazuri noi de infectare, după efectuarea a 11 mii de teste.
18:00
Reciclarea se învață la școală. Asociația ”Hai, Moldova” a lansat în premieră proiectul Școala ECO. Sunt implicați peste 3 mii 500 de elevi, care vor sorta hârtia și plasticul în chiar instituțiile de învățământ. În acest sens au fost amplasate și primele pube pentru separarea deșeurilor. Bucuroși de faptă, copiii ne-au spus că îi vor învăța și pe părinți să facă același lucru acasă.
17:50
Parcă sunt, parcă nu. Soarta a doi faimoși ofițeri de poliție este incertă. Inspectoratul General al Poliției anunța săptămâna trecută că Marin Maxian și Oleg Pasat și-au dat demisia, dar s-a dovedit că ambii și-au luat concediu. Subiectul a fost abordat ieri, într-o emisiune la Jurnal TV.
17:50
A fost luat luat la pumni din cauza unei datorii! Un tânăr de 19 ani, mecanic la un service din Chișinău, a ajuns la Institutul de Medicină Urgentă, după ce a fost bătut de către doi clienți datornici. Acțiunile violente ale celor doi au fost surprinse de o cameră de supraveghere. Pe numele agresorilor a fost pornit un proces penal. Atenție, urmează imagini care v-ar putea afecta emoțional.
16:00
Cel puţin două persoane şi-au pierdut viaţa şi trei au fost rănite azi dimineață, într-un cutremur în sud-vestul Chinei. Institutul american pentru studii geologice a măsurat acest cutremur cu magnitudinea 5,4, dar Centrul seismologic din China l-a plasat la 6,0.
15:50
Un pompier a fost trecut în rezervă într-un mod inedit, după ce și-a dedicat viața salvând oamenii. Conform unei tradiții nescrise, ofițerul principal al Centrului Republican de Intervenții, Tudor Lungu, a fost scăldat în jeturi de apă!
15:50
Forțele militare franceze l-au ucis pe liderul grupării Stat Islamic din Sahara, scrie Reuters. „Este un alt succes important în lupta împotriva grupărilor teroriste“, a scris președintele Franței Emmanuel Macron într-un tweet, fără a dezvălui locul în care a avut loc operațiunea.
15:50
SpaceX face istorie din nou. Un grup format din patru astronauți amatori s-au aventurat într-o nouă misiune în spațiu denumită „Inspiration4”. Aceștia au decolat în cosmos într-o capsulă Dragon, care a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy al NASA cu o rachetă de tip Falcon-9.
15:40
O zi de lucru la morgă! Asta prevede, între altele, Programul de reeducare a şoferilor, care se încumetă să urce băuți la volan. Pentru a-i face responsabili, acestora le este propus un curs de tratament special. Într-o discuție cu echipa noastră de filmare, șoferii implicați în program au declarat că au învățat bine lecția și nu mai vor să încalce regulamentul rutier.
15:30
Proiectul de lege privind evaluarea și eliberarea din funcție a conducătorilor a cinci instituții de stat va fi votat în lectură finală săptămâna viitoare. Despre acest lucru ne-a spus președintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate. Reporterul nostru a vorbit cu mai mulți deputați, pe care i-a întrebat dacă vor susține acest proiect și dacă acestei evaluări ar urma să fie supuse și alte instituții, cum ar fi Curtea de Conturi.
15:30
Deputații puterii și ai opoziției s-au luat astăzi la ceartă, după ce ultimii au cerut audierea urgentă a conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică pe subiectul scumpirii carburanților. Comuniștii și socialiștii au părăsit ședința plenară, în semn de protest, după ce majoritatea parlamentară a refuzat să introducă pe ordinea de zi trei subiecte propuse de opoziție și a amânat audierea membrilor ANRE.
15 septembrie 2021
21:30
Prezentat de Adrian Prodan
20:40
Prezentat de Daniela Vizitiu
20:30
Prezentat de Daniela Ciocanu
20:20
Guvernul de la Kiev are un proiect ambițios pe râul Nistru, dar el nu prevede nicio garanție de ocrotire a mediului ambiant. Construcția celei mai mari hidrocentrale din Europa afectează Republica Moldova, afirmă specialiștii. Toate discuțiile de până acum, pe care le-a purtat Chișinăul cu autoritățile ucrainene, nu s-au încheiat cu semnarea vreunui document de redresare a situației. Din cauza lucrărilor de la Naslavcea, scade apa din râul Nistru, iar consecințele pot fi ireversibile.
20:10
Componența Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică a fost modificată astăzi printr-o hotărâre a Guvernului. Din comisia responsabilă în această perioadă de gestionarea situației pandemice vor face parte, de acum înainte, mai mulți specialiști în domeniul medical, lista membrilor fiind extinsă de la 23, la 28.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.