Ambasadorul R. Moldova în Grecia, rechemat din funcție

Radio Chisinau, 15 septembrie 2021 15:20

Guvernul a decis rechemarea ambasadorului Republicii Moldova în Grecia, Anatolie Vangheli, în legătură cu expirarea mandatului.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 6 ore
20:05
Campania de salubrizare de toamnă în municipiul Chișinău începe de luni, 20 septembrie, și se va încheia la sfârșit de noiembrie. În această perioadă, subdiviziunile municipale urmează să colecteze și să evacueze frunzișul, deșeurile vegetale și cele menajere. Vasile Efros, șef de secție la Direcția generală locativ-comunală și amenajare (DGLCA), i-a îndemnat pe cei care colectează deșeurile, inclusiv agenții economici, să adune frunzele separat, fără să fie amestecate cu alte deșeuri menajere, precum plastic, sticlă sau hârtie, și să le ducă depozitul din strada Calea Ghidighici, unde frunzele urmează a fi supuse unui proces de compostare.
19:55
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creșterea prețurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de manipularea pieței, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
19:45
Pe holul clădirii Primăriei Chișinău a fost amenajată o expoziție de costume naționale ale etniilor conlocuitoare (17-24 septembrie), dedicate Festivalului Etniilor, ediția a XX-a, care în acest an nu va fi desfășurat tradițional, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt", din cauza situației pandemice prin COVID-19. Alături de costume, la expoziție au fost prezentate și alte materiale ilustrative despre activitatea asociațiilor etnoculturale cu statut local din Chișinău.
19:20
Primarii de pe ambele maluri ale Prutului s-au întâlnit, la Sibiu, în cadrul unei sesiunii solemne a Adunării generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM), desfășurată în perioada 16-18 septembrie, transmite InfoPrut.ro.
19:10
Capitoliul a făcut obiectul vineri, la Washington, unor măsuri puternice de securitate în ajunul unei manifestații de susținere a simpatizanților lui Donald Trump arestați pentru că au participat la asaltul asupra Congresului de pe 6 ianuarie, relatează AFP, potrivit Agerpres.
19:05
Ministerul Sănătății anunță că în Republica Moldova în ultimele 24 de ore au fost administrate 4.741 de doze de vaccin împotriva Covid-19.
Acum 8 ore
18:50
Ambasada României în Republica Moldova informează că Republica Moldova a fost încadrată în zona galbenă de clasificare a țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, măsura intrând în vigoare începând cu data de 19 septembrie 2021.
18:40
Organizația Mondială a Sănătății a suspendat procesul de aprobare a vaccinului rusesc împotriva COVID-19 Sputnik V, în așteptarea unei noi inspecții la cel puțin una din fabricile care produc serul. Au fost identificate probleme în procesul de producție, relatează The Moscow Times, citat de DIGI24.
18:30
Pe fațada clădirii Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, de pe strada 31 august 1989, colț cu bulevardul Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, a fost dezvelită placa memorială în onoarea celor 66 de intelectuali care au semnat o Scrisoare deschisă către „Comisia interdepartamentală a Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldovenești pentru studierea istoriei și problemelor dezvoltării limbii moldovenești”. Cu 33 de ani în urmă, pe 17 septembrie 1988, „Scrisoarea celor 66” a fost publicată în ziarul „Învățământul Public”.
18:20
Comisia economie, buget și finanțe anunță desfășurarea audierilor publice asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc și Legea cu privire la publicitate. Audierile vor avea loc la 21 septembrie, cu începere de la ora 10.30, în incinta Parlamentului, transmite IPN.
18:10
Alte 1042 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 874 în rândul persoanelor nevaccinate. Ministerul Sănătății anunță și despre înregistrarea altor 9 decese provocate de COVID-19.
18:00
Republica Moldova se află în pragul unui nou în val de infectări cu virusul SARS-CoV-2. Declarația a fost făcută de ministra sanătății Ala Nemerenco, la ceremonia de recepționare a unui lot de ajutorului medical, oferit de NATO și Ungaria.
17:50
Prețurile gazelor naturale din Europa, deja la un nivel ridicat, ar putea crește și mai mult din cauza capacităților scăzute de stocare a gazelor, a avertizat vineri șeful grupului rus Gazprom, Alexei Miller, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
17:35
UNESCO a avertizat vineri că 117 milioane de elevi, 7,5 % din populația școlară mondială, continuă să fie afectați de închiderea școlilor ca urmare a pandemiei de COVID-19 și a făcut apel țărilor să redeschidă școlile în condiții de siguranță, relatează EFE, potrivit Agerpres.
17:35
Ministerul Femeilor din guvernul afgan, fondat în 2001 după alungarea talibanilor, a fost înlocuit de noul guvern taliban de la Kabul cu un așa-zis „minister al virtuților și viciilor”, poliția morală talibană, relatează Reuters, potrivit DIGI24.
17:25
NATO și Ungaria au donat astăzi Republicii Moldova un lot de echipamente medicale în lupta cu COVID-19, în valoare de peste 1,4 milioane de euro. Acestea au fost aduse la Chișinău de către șeful diplomației ungare, Péter Szijjártó, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova.
17:00
Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluție prin care cere Uniunii Europene (UE) să fie pregătită să nu recunoască rezultatul alegerilor legislative din Rusia, în cazul unei încălcări a reglementărilor internaționale, relatează Euronews, potrivit g4media.ro.
Acum 12 ore
16:55
Președintele Comisie Europene, Ursula von der Leyen, va veni în România pe 27 septembrie, urmând ca cel mai probabil să semneze atunci Planul Național de Redresare și Reziliență al României, scrie DIGI24.
16:55
Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins, pe 14 septembrie, cererea de extrădare a fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus în Ucraina, în contextul în care ultimul se află deja de luni bune în statul vecin, transmite Anticoruptie.md.
16:40
Președintele polonez Andrzej Duda a descris apartenența țării sale la Uniunea Europeană drept o "realizare civilizatoare", vineri, după ce mai mulți parlamentari au sugerat că Polonia ar trebui să părăsească blocul comunitar, relatează DPA.
16:30
Asociația Promo-LEX apreciază constituirea CEC în termene legale, dar atrage atenția asupra componenței incomplete a autorității. Promo-LEX declară că ambele fracțiuni opozante – BCS și PPȘ – trebuie prin dialog să ajungă la un consens privind candidaturile celor 3 membri CEC.
16:20
Membră a Uniunii Europene de 14 ani, Bulgaria nu e doar țara care ne amintește de mare sau de vacanțe frumoase. Este o țară cu o istorie bogată, cu un trecut de care bulgarii sunt mândri.
16:05
Ministerul Justiției (MJ) a prelungit pentru o perioadă nedeterminată procesul de elaborare, avizare și consultare publică a unui proiect prin care autoritățile ar putea contracara răspândirea informațiilor false ce ar afecta securitatea națională, potrivit unui răspuns oficial al instituției pentru Media Azi. În prezent, în spațiul public nu se cunosc prea multe detalii despre intențiile autorităților cu privire la inițiativa anunțată încă în vara anului 2020, transmite media-azi.md.
16:05
Italia a devenit prima țară membră a UE care instituie certificatul sanitar COVID-19 obligatoriu pentru angajați, atât în sectorul public cât și în cel privat, o decizie cu caracter general care deschide o breșă în blocul comunitar, unde s-a recurs la această măsură de combatere a pandemiei într-un mod mai selectiv, cum ar fi de pildă pentru sectorul HoReCa sau cel de cultură-divertisment, scrie vineri agenția EFE.
16:00
Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a transmis vineri un mesaj, în deschiderea sesiunii solemne a Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, subliniind că Guvernul de la București va susține dezvoltarea comunităților rurale din cele două țări, transmite Agerpres.
15:55
Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 vor beneficia de măsuri și reguli stricte anti-Covid pentru ca evenimentul sportiv să se desfășoare în deplină siguranță, a indicat vineri Comitetul Internațional Olimpic (CIO), scrie Reuters.
15:35
O expoziție personală de pictură și sculptură cu genericul ”Punte între așteptări, între culoare și cuvânt” a artistului plastic Victor Cobzac a fost deschisă ieri la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși”din Chișinău, informează MOLDPRES.
15:30
Comisia Electorală Centrală a ales-o astăzi pe Angela Caraman în funcția de președintă a instituției.
15:25
Chișinăul a identificat candidatul pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în România. Un anunț în acest sens a fost făcut de Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
15:20
Directorul „Moldelectrica”, Ghenadie Dimov, a fost demis din funcție. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a semnat un ordin în acest sens.
15:15
Comisia specială privind selectarea candidaților al funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman) a publicat lista persoanelor admise pentru proba de interviu. Printre candidați sunt mai mulți avocați, dar și un fost președinte al Curții Constituționale, transmiite Bizlaw.md.
15:05
Comisia Electorală Centrală se întrunește pentru a-și alege conducerea, după ce Parlamentul a desemnat ieri cinci membri în cadrul CEC, propuși de fracțiunea PAS. Este vorba despre Alexandr Berlinschi, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco și Alexandru Mustață. Candidatura propusă de Partidul Șor, Vadim Banaru, nu a întrunit numărul necesar de voturi, iar candidații Blocului comuniștilor și socialiștilor nu au fost prezenți la procedura de vot și Parlamentul va decide în privința lor la ședințele ulterioare.
15:00
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod galben de îngheț
14:55
Comisia Europeană a adoptat vineri o propunere privind posibilitățile de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană și în Marea Neagră, propunere care promovează gestionarea durabilă a stocurilor de pește și respectă angajamentele politice asumate în declarația MedFish4Ever și în Declarația de la Sofia, scrie Agerpres.
14:55
Ucraina protestează față de decizia Rusiei de a organiza alegerile pentru Duma de Stat inclusiv în Crimeea anexată și în zonele ocupate din regiunile est-ucrainene Donețk și Luhansk - transmite RBC.
14:45
Inițiativa legislativă, prin care Parlamentul dorește să revoce in corpore conducerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, a ajuns la structurile europene și este criticată dur de Secretariatul Comunității Energetice, care recomandă Parlamentului Republicii Moldova să nu adopte amendamentele legislative sau alte legi care ar putea afecta independența ANRE, transmite Mold-street.com.
14:40
Copiii care folosesc dispozitive Android au petrecut cel mai mult timp pe YouTube (32,9%), în această vară, platformă urmată de TikTok (19%) și WhatsApp (16%), relevă rezultatele unei cercetări realizate de Kaspersky, potrivit Agerpres.
14:25
Astăzi este ultima zi de campanie electorală în regiunea autonomă găgăuză, unde pe 19 septembrie se vor desfășura alegeri ordinare în Adunarea Populară – autoritatea reprezentativă și legislativă a autonomiei. Locuitorii regiunii își vor alege deputații pentru un nou mandat de patru ani, în 35 de circumscripții electorale uninominale - câte un deputat în fiecare circumscripție. Pentru validarea alegerilor în fiecare dintre circumscripții este necesară participarea a cel puțin 1/3 din alegători, scrie portalul alegeri.md.
14:20
Astăzi au început alegerile legislative din Federația Rusă, proces care va dura trei zile. Moscova a deschis 30 de secții de votare în Republica Moldova, dintre care 27 în stânga Nistrului, fără a coordona această decizie cu autoritățile constituționale. Experții consideră că situația politică din Rusia și, respectiv, evoluția relațiilor cu Republica Moldova și a reglementării conflictului transnistrean nu se vor schimba după acest scrutin.
14:20
Jumătate dintre persoanele afectate de cutremurul devastator din Haiti, de acum o lună de zile, adică în jur de 400.000 de oameni, nu au primit încă niciun ajutor. Nu au apă potabilă, nici locuință, nici acces la școală. Totodată, aproximativ 260.000 de copii au rămas fără mâncare și apă și sunt amenințați de boli, transmite DIGI24.ro.
14:10
În premieră în România, a cărei piață de artă nu a fost până astăzi tentată de vânzări publice de numismatică importantă, este scoasă la licitație una dintre cele mai importante colecții de monede românești. Colecționarii de monede, obișnuiți până mai ieri să se intereseze de monede importante și să le tranzacționeze în cercuri restrânse, prin schimburi ori vânzări private, ori, mai rar, în străinătate, la casele de licitație specializate din Germania ori Elveția, sunt chemați în premieră să vizioneze și participe la licitația primei mari colecții importante de numismatică românească, pe data de 23 septembrie, joi săptămâna viitoare. Inițiativa aparține tot Artmark, ce a declarat că dorește să dezvolte și transparentizeze, în beneficiul colecționarilor și pasionaților domeniului, și accesul la piața și colecțiile de specialitate numismatică, formate în România ori străinătate, transmite Agerpres.
13:55
Parlamentul Albaniei a votat vineri primul său guvern dominat de femei de când sistemul multipartit a fost introdus în această țară, cu 30 de ani în urmă, informează Reuters, potrivit Agerpres.
13:50
Testamentul prințului Philip, ducele de Edinburgh, trebuie să rămână secret timp de cel puțin 90 de ani a decis Înalta Curte din Regatul Unit, transmite BBC, potrivit alephnews.ro.
13:50
Angajații instituțiilor bugetare din Rusia au primit ordin să voteze în prima zi a alegerilor parlamentare până la ora 12:00 - potrivit unei surse apropiate administrației prezidențiale ruse, citate de portalul Meduza, citat de Rador.
13:40
O femelă lemur pe nume Charlie a devenit săptămâna aceasta primul animal care a primit un vaccin anti-COVID-19 la grădina zoologică din orașul american Philadelphia, relatează vineri dpa, citat de AGERPRES.
13:35
Agenția Națională pentru Reglementare în Enegetică (ANRE) a stabilit astăzi, 17 septembrie, valorile maxime de comercializare a carburanților, care vor fi valabile în acest weekend.
13:30
Aplicarea arestului preventiv doar în cazuri excepționale și doar dacă recurgerea la alte măsuri preventive poate prejudicia considerabil buna investigare a cauzei – este atenționarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo pentru conducerea procuraturilor teritoriale, specializate și a subdiviziunilor Procuraturii Generale.
13:30
Aproximativ 400 de militari din România, Portugalia și Polonia, cu peste 65 de mijloace tehnice, vor participa la exercițiul „GREEN SCORPIONS” 21.3 ce se va desfășura, în perioada 20 septembrie - 1 octombrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită (CNIÎ) „GETICA” din localitatea Cincu, județul Brașov.
13:25
La 16 septembrie curent, membrii Comisiei Unificate de Control s-au întrunit la Tighina pentru a continua discuțiile pe subiecte importante din agenda stabilită anterior.
13:15
Copiii din Republica Moldova sunt familiarizați cu noile tehnologii informaționale și au acces la internet atunci când au nevoie. Cu toate acestea, nivelul de cunoștințe și abilitățile digitale ale copiilor rămân limitate. Aceștia sunt puțin informați despre ce ar trebui să facă atunci când se confruntă cu o situație neplăcută în mediul online. Situația s-a înrăutățit și mai mult odată cu pandemia COVID-19 și trecerea procesului educațional pe online. Sunt constatări făcute în cadrul lansării unui proiect ce presupune pilotarea Standardelor Școlii Sigure Online în șase școli din țară. Proiectul este lansat de către Centrul internațional „La Strada”, în parteneriat cu Ministerul Educației Și Cercetării și cu suportul financiar al Consiliului Europei.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.