Maia Sandu: Un stat cu instituţii integre va face malul drept al Nistrului mai atractiv

Adevarul (Moldova), 15 septembrie 2021 02:40

Prioritatea Guvernului de la Chişinău este consolidarea instituţiilor şi combaterea corupţiei. Un stat funcţional, cu instituţii integre, va face malul drept al Nistrului mai atractiv, iar astfel va intensifica interacţiunea dintre locuitorii de pe cele două maluri ale râului şi va facilita procesul de reintegrare.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 4 ore
19:00
Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) au contestat la Curtea Constituţională modificările la Legea cu privire la Procuratură, aprobate de către majoritatea PAS. Anunţul a fost făcut de deputatul socialist Vasile Bolea, citat într-un comunicat de presă al PSRM, transmite IPN.
19:00
De la iniţierea Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, au fost administrate 1 363 mii de doze de vaccin. Acoperirea naţională cu o doză constituie 23%, cu schemă completă – 22 %. Circa 90% din lucrătorii medicali sunt vaccinaţi cu o doză, iar 88% sunt vaccinaţi cu schemă completă, transmite IPN.
Acum 6 ore
16:40
Fostul primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a primit o interdicţie de intrare în regiunea transnistreană pentru următorii trei ani. Interdicţia i-a fost aplicată de către autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol.
16:00
Organizând alegeri pe teritoriul necontrolat de autorităţile Republicii Moldova, care şi-au exprimat dezacordul, ruşii ar dori să spună că Transnistria este „chiar o parte a Rusiei, un fel de Kaliningrad, nedeclarat oficial, dar tratat ca atare”, a opinat într-un interviu pentru Europa Liberă Vladimir Socor, cercetător la Fundaţia Jamestown, transmite IPN.
16:00
Deputatul Boris Marcoci a fost desemnat de Partidul Acţiune şi Solidaritate în calitate de candidat pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi, pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie, cauzate de demisia primarului Renato Usatîi.
Acum 8 ore
13:30
Un tânăr a fost aproape de a fi bătut de către un bărbat, în plină zi, pentru că a intrat fără mască de protecţie în troleibuz. Bărbatul a fost revoltat de intenţia tânărului de a călători fără masca şi l-a luat la rost pe acesta pe un ton agresiv. A fost nevoie de intervenţia Poliţiei pentru a calma spiritele, iar tânărul a fost dus la comisariatul de Poliţie.
Acum 12 ore
12:50
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, consideră că Legea Procuraturii a fost modificată de Partidul Acţiune şi Solidaritate, aşa încât să fie posibil de demis procurorul general, pentru că formaţiunea Maiei Sandu îşi doreşte preluarea controlului asupra Procuraturii Generale. Tănase a sugerat că următorul procuror general, în cazul în care se va reuşi demiterea lui Alexandru Stoianoglo, va fi unul docil noii guvernării.
11:00
Impunerea unor măsuri restrictive este necesară pentru evitarea unui lockdown în Republica Moldova. O spune ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, potrivit căruia, încă nu s-a ajuns la o decizie finală dacă va fi instituită sau nu obligativitatea deţinerii unui certificat de vaccinare sau test anti-COVID-19 pentru sectorul HoReCa. El susţine că decizia va fi luată în funcţie de evoluţiile pandemice, notează IPN.
11:00
Marţi, 21 septembrie, creştinii ortodocşi de stil vechi din Republica Moldova sărbătoresc Naşterea Sfintei Fecioare Maria – Maica Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos, una dintre cele 12 sărbători împărăteşti de peste an din calendarul bisericesc creştin-ortodox, transmite IPN.
11:00
Fracţiunea parlamentară a Partidului Acţiune şi Solidaritate are cinci deputaţi noi. Este vorba despre Ana Calinici, Evghenia Cojocari, Boris Popa, Ana Oglinda şi Dorel Iurcu, căror Curtea Constituţională le-a validat astăzi, 21 septembrie, mandatele de parlamentari, transmite IPN.
11:00
Iniţiativa guvernării privind responsabilizarea şefilor instituţiilor aflate sub control parlamentar nu este privită cu ochi buni de ex-preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase. Potrivit lui, prin iniţiativa Ministerului Justiţiei are loc implicarea politicului în activitatea instituţiilor regulatorii, fapt ce poate fi taxat de comunitatea internaţională, în special, în cazul ANRE, notează IPN.
10:30
Ex-ministrul Justiţiei în Guvernul Chicu, Fadei Nagacevschi, a anunţat că „a trecut filtrele PAS” (Partidul Acţiune şi Solidaritate) şi s-a ales cu o nouă funcţia în Parlamentul Republicii Moldova. Mai exact, Nagacevschi a fost numit în funcţia de consilier al vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Bătrîncea.
10:30
O sfidare la adresa suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. Astfel califică experţii de la Chişinău decizia Federaţiei Ruse de a deschide secţii de vot cu ocazia alegerilor pentru Duma de Stat în raioanele din stânga Nistrului. Reprezentanţii guvernării spun că reacţia Chişinăului la acţiunile Moscovei nu ar trebui să fie una revoluţionară, ci în conformitate cu cutumele diplomaţiei, notează IPN.
Ieri
16:10
Liderul Socialiştilor, deputatul Igor Dodon, a felicitat partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, în contextul victoriei obţinute în alegerile pentru Duma de Stat a Federaţiei Ruse.
15:40
Platforma DA consideră că guvernarea PAS este obligată să participe la negocieri cu ruşii de la Gazprom, deoarece peste 35% din acţiunile Moldovagaz aparţin Guvernului Moldovei. Astfel, în urma unor negocieri bilaterale cu prezentarea argumentelor necesare poate fi prevenită explozia preţului la gaze şi creşterea tarifelor la agentul termic.
15:40
Asociaţia Promo-LEX consideră Federaţia Rusă a încălcat dreptul internaţional prin organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Duma de Stat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În acest sens, Promo-LEX solicită Ministerului de Externe al R. Moldova să convoace ambasadorul rus la Chişinău, Oleg Vasneţov, ca să ofere explicaţii pe acest subiect.
13:10
În 16 circumscripţii, deputaţii în Adunarea Populară a Găgăuziei au fost aleşi din primul tur. În alte 19 circumscripţii, pe 3 octombrie, va fi desfăşurat al doilea tur al de scrutin. În 13 circumscripţii, niciunul dintre candidaţi nu a acumulat cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, iar în cazul a 6 circumscripţii - alegerile nu au fost declarate valabile din cauza numărului mic de votanţi, transmite IPN.
13:00
Răspunzând la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei conferinţe de presă organizată luni, 20 septembrie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, spune că nu ştie unde se află Veaceslav Platon. Şeful Procuraturii a precizat că Platon este dat în căutare în dosarul care se află pe rol în instanţa de judecată, dar ar fi cazul să fie dat în căutare internaţională de instanţa de judecată prin intermediul Ministerului Justiţiei, transmite IPN.
12:30
Procuratura Generală propune ca acţiunea de conducere a automobilului în stare de ebrietate, fără urmări grave pentru viaţa sau sănătatea persoanei, să fie trecută din categoria infracţiunilor penale în cea a contravenţiilor, pentru care însă să fie prevăzută o pedeapsă mai dură, transmite IPN.
12:20
Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a declarat luni, 20 septembrie, că în gestiunea Procuraturii nu există vreun dosar penal deschis pe numele primarului Ion Ceban. Reacţia şefului Procuraturii vine după ce primarul Chişinăului a anunţat că este filat ilegal, la indicaţiile noiii guvernări, care ar dori să-l discrediteze şi care pregăteşte arestarea lui.
10:10
Liderul Socialiştilor, Igor Dodon, este indignat că preşedintele Maia Sandu nu l-a decorat pe ambasadorul Chinei la Chişinău, Zhang Yinghong, în contextul încheierii mandatului în Republica Moldova.
09:30
În şase circumscripţii alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei nu au avut loc, din cauză că la urnele de vot s-a prezentat un număr mic de alegători, transmite IPN, cu referire la portalul de ştiri local nokta.md.
09:30
Proba interviului în cadrul concursului pentru selectarea candidaţilor la funcţia de avocat al poporului (ombudsman) în Republica Moldova va vea loc miercuri, 22 septembrie, la Parlament, etajul 3, sala Europa, cu începere de la ora 9.00, transmite IPN.
Mai mult de 2 zile în urmă
10:30
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se va afla în perioada 21-22 septembrie la New York, SUA, unde va participa la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, transmite IPN cu referire la un anunţ al Preşedinţiei.
10:10
Deputaţii PAS propun majorarea alocaţiilor cu 550 de lei, din luna octombrie anul curent, pentru persoanele cu dizabilităţi care au participat la războiul de la Nistru, la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl sau în cel de-al Doilea Război Mondial. O iniţiativă legislativă în acest sens este propusă dezbaterilor publice, transmite IPN.
09:50
Guvernul trebuie să se implice în negocierile cu Gazprom şi să încerce obţinerea unui preţ avantajos pentru Republica Moldova. O spun comentatorii politici, potrivit cărora, strategia Executivului de a pasa întreaga responsabilitate către MoldovaGaz este incorectă, notează IPN.
09:50
În această duminică, 19 septembrie, au loc alegeri ordinare în Adunarea Populară a Găgăuziei. Locuitorii Găgăuziei îşi vor alege deputaţii pentru un nou mandat de patru ani, în 35 de circumscripţii electorale uninominale, câte un deputat în fiecare. Pentru validarea alegerilor, în fiecare dintre circumscripţii este necesară participarea a cel puţin 1/3 din alegători.
17 septembrie 2021
18:20
Meteorologii au emis avertizare cod galben de îngheţ. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 21-24 septembrie, în orele nocturne şi ale dimineţii se prevăd îngheţuri cu intensitatea de până la -1...-3 grade Celsius, transmite IPN.
14:00
O femeie care nu era de acord cuimunizarea împotriva Covid-19 şi cu fiica ei au murit infectate cu SARS-COV2,la câteva zile distanţă una de cealaltă. Familia este devastată şi nu înţelege de ce femeile nu au acceptat să fie vaccinate.
12:00
Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, condus de ex-premierul Ion Chicu, cere preşedintelui Maia Sandu „să abordeze cu mare responsabilitate funcţia şi rolul pe care le are la acest moment în ţară.” Solicitarea are loc în contextul în care şefa statului a declarat că guvernarea nu intenţionează să negocieze cu ruşii de la Gazprom preţul la gazele naturale şi după ce preşedintele a pasat această responsabilitate pe umerii Moldovagaz.
12:00
Nu există premise ca să nu fie prelungit contractul de livrare a gazelor dintre MoldovaGaz şi Gazprom, iar speculaţiile opoziţiei că cetăţenii vor îngheţa la iarnă nu au niciun temei, spune ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, notează IPN.
11:00
Ex-deputata Platformei DA, Arina Spătaru, a anunţat că părăseşte formaţiunea. Spătaru a comunicat că decizia respectivă a luat-o încă la începutul anului, adică înainte de alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
11:00
Peste două mii de buzoieni şi turişti au participat joi la prima ediţie a festivalului „Zilele Chişinăului la Buzău”. Evenimentul organizat de CJ Buzău, în parteneriat cu Primăria municipiului Chişinău, se desfăşoară în perioada 16-18 septembrie, în staţiunea Sărata Monteoru.
10:10
Fostul director al Penitenciarului nr.18, împreună cu şapte actuali şi foşti deţinuţi, vor compărea pe banca acuzaţilor pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari. Primul mai este acuzat şi de corupere pasivă în interesul unui grup criminal, transmite IPN.
10:10
Vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, socialistul Vlad Bătrîncea, a explicat de ce deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor au părăsit şedinţa Legislativului joi, 16 septembrie.
10:10
Procuratura Generală a luat act de Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului, din 14 septembrie 2021, în cauza Petrenco şi alţii versus Republica Moldova, şi a decis să renunţe la învinuiri.
09:50
Preşedintele Partidului Schimbării, Ştefan Gligor, spune că declaraţiile anterioare ale PAS contravin acţiunilor la care societatea asistă astăzi. Potrivit lui, reforma justiţiei ar putea să eşueze din cauza lipsei unei viziuni mai complexe din partea guvernanţilor. Gligor a criticat decizia PAS de a numi şeful CNA pe criterii politice, subliniind că această instituţie şi-a demonstrat ineficienţa şi ar trebui lichidată, notează IPN.
16 septembrie 2021
14:40
Numărul mai mare de cazuri COVID-19 înregistrate în Republica Moldova în ultima perioadă, peste 1.000 zilnic, este explicat de ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco, şi prin faptul că se fac mai multe teste rapide, chiar şi în ambulanţe. Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, ministra a precizat că numărul testelor a crescut de la 7.000 la 10.000 în fiecare zi, transmite IPN.
14:40
Proiectul de modificare a Constituţiei a fost votat în prima lectură. Iniţiativa, susţinută de 56 de deputaţi, prevede excluderea termenului iniţial de 5 ani la numirea judecătorilor. Astfel, magistraţii instanţelor judecătoreşti ar urma să fie numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă, de către preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, transmite IPN.
14:20
Parlamentul a votat desemnarea a cinci membri în Comisia Electorală Centrală. Este vorba despre candidaturile propuse de Partidul Acţiune şi Solidaritate. Candidatura propusă de Partidul Politic Şor nu a întrunit numărul necesar de voturi, iar candidaturile propuse de Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor nu au fost supuse votului. În plen a fost prezent şi Pavel Postica, membru CEC desemnat de preşedintele ţării, transmite IPN.
14:10
„Fără un sistem meritocratic de numiri şi promovări în serviciul public, nu poate exista o sustenabilitate a acestui sistem şi nu poate exista o anumită autonomie a celor care sunt numiţi. Numirile în serviciul public trebuie să se bazeze în cea mai mare parte pe meritocraţie şi mai puţin pe loialitate faţă de o anumită persoană”, a declarat Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), transmite IPN.
13:20
49 de deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova s-au vaccinat. Cel puţin, atâţia au prezentat copiile certificatului de vaccinare la secretariatul Parlamentului. Despre aceasta a anunţat preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, transmite IPN.
12:40
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este îngrijorată de creşterile recente ale preţurilor la produsele de panificaţie, lactate, legume, alte produse alimentare, precum şi la produsele petroliere.  Sindicaliştii consideră inacceptabil, în această situaţie, să fie lăsată fără susţinere populaţia cea mai săracă, transmite IPN.
11:30
Republica Moldova va beneficia de finanţare adiţională, în sumă de 24,8 milioane de euro, sub formă de credit, pentru implementarea procesului de imunizare împotriva infecţiei COVID-19, la nivel naţional. În acest scop, Guvernul a aprobat ratificarea Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare privind Proiectul „Răspuns de Urgenţă la COVID-19 – finanţare adiţională”, transmite IPN.
10:30
Instituţia prezidenţială va pune la dispoziţia Curţii Constituţionale stenograma şedinţei Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 10 august, dacă acest lucru va fi solicitat. O spune vicepreşedintele PAS Vladimir Bolea, după ce Procuratura Generală a anunţat că solicită Înaltei Instanţe excluderea Procurorului General din componenţa CSS, notează IPN.
10:10
Sheriff a învins vicecampioana Ucrainei, Shakhtar Donetsk, cu 2-0, la debutul tiraspolenilor în grupele Ligii Campionilor. Adama Traore a deschis scorul în minutul 16 cu o execuţie superbă, iar nou-intratul Momo Yansane a făcut 2-0 în minutul 62 cu o lovitură de cap. ”Am ales tactica corectă. Nu le-am permis ucrainenilor să marcheze. Noi i-am prins pe contraatac”, a declarat antrenorul lui Sheriff, Yuri Vernydub, transmite IPN.
10:10
Istoria intervenţiilor militare în locuri precum Cisiordania şi Gaza, Liban, Somalia şi Irak arată că atunci când liderii locali sunt dependenţi de forţele militare străine pentru a menţine puterea, este greu să construieşti legitimitatea populară, să guvernezi eficient şi să construieşti o identitate naţională comună. A fost, până la urmă Afganistanul un război al americanilor sau al unei Coaliţii? Cine a pierdut si cine a câştigat?
01:30
Ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, spune că este prematur să se facă estimări cum vor evolua preţurile la gaze pentru moldoveni. „Noi avem un alt mecanism de stabilire a preţurilor pentru Moldova, care e diferit de cel de la bursele internaţionale. Chiar dacă acum se atestă o creştere mare a preţului gazului pe pieţele internaţionale, aceasta nu va afecta imediat Moldova”, a declarat Andrei Spînu, transmite IPN.
01:30
Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, susţine că, în ajunul unui nou sezon de încălzire, noua conducere a Moldovei se retrage şi nu doreşte să se ocupe de problemele ce ţin de energetică. Şi aceasta, în condiţiile în care preţul la gaze continuă să înregistreze noi recorduri, transmite IPN.
01:30
Socialiştii din Parlament îi solicită majorităţii parlamentare să vină cu rectificări la buget şi să aloce bani pentru achitarea datoriilor la salariile angajaţilor întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM), transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.