Cinci universități din R. Moldova și România, reuniune de Ziua Inginerului Român

InfoPrut, 14 septembrie 2021 22:50

Patru universități din România – Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, au participat marți la evenimentul dedicat Zilei Inginerului Român, organizat de Universitatea Tehnică din Moldova. Rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a salutat și a felicitat cu prilejul sărbătorii delegațiile celor patru universități din România, mulțumindu-le pentru colaborarea, sprijinul și cordialitatea de care dau dovadă în permanență. În context, acesta a menționat mai multe proiecte pe care le au în comun cele 5 universități. Bunăoară, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost prima cu care UTM a deschis un program de dublă diplomă, urmată de POLITEHNICA din București, apoi de Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași. Astăzi UTM are în derulare 6 programe de dublă diplomă la ciclul II – Master, multiple programe de studii comune, se dezvoltă armonios doctoratul în cotutelă, existând previziuni și pentru inițierea unor programe de dublă diplomă la ciclul I – Licență. În opinia sa, aceste programe sunt foarte importante, acestea servind ca o alternativă pentru tinerii din Republica Moldova să rămână să-și facă studiile aici, acasă, și totodată să beneficieze de studii în România pe parcursul a 1-2 sau chiar 4 semestre. „Un aspect important pe care tindem să-l dezvoltăm este invitarea profesorilor universitari din România, unele facultăți ale UTM beneficiind deja de predarea unor cursuri de către profesori de peste Prut – o inițiativă foarte actuală mai cu seamă în condițiile de pandemie”, se arată într-un comunicat al UTM. În final, rectorul UTM a amintit și de unul din cele mai frumoase evenimente organizate acum 2 ani – turneul de minifotbal, organizat de UTM în comun cu  Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea din Cernăuți –eveniment la care sunt invitate să adere și alte universități, cu  al căror concurs acest turneu ar putea evolua pe parcurs într-o Universiadă. Articolul Cinci universități din R. Moldova și România, reuniune de Ziua Inginerului Român apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Acum o oră
19:10
Joe Biden a amintit în primul său discurs în fața Adunării Generale a ONU în calitate de președinte al SUA, și despre alegerile din Republica Moldova.  „Adevărul este că lumea democratică este pretutindeni. Trăieşte în activişti anticorupţie, în apărători ai drepturilor omului, jurnalişti, militanţii pentru pace. Trăieşte în moldovenii mândri, care au reuşit o victorie pentru forţele democraţiei, dând mandatul de a lupta pentru a construi o economie mai incluzivă”, a declarat Joe Biden. Ulterior, Maia Sandu, care participă la lucrările Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, a mulțumit președintelui SUA pentru aprecierea alegerii făcute de cetățenii R. Moldova. „Realizările noastre se văd și la New York. Mulțumim domnului Joe Biden, Președintele Statelor Unite, pentru aprecierea alegerii concetățenilor noștri de a lupta pentru democrație, a combate corupția și a dezvolta o economie mai incluzivă, în cadrul mesajului Domniei sale de la tribuna ONU”, a subliniat președintele R. Moldova într-un mesaj pe Facebook. Amintim că, miercuri, 22 septembrie 2021, Maia Sandu, președintele R. Moldova urmează să susțină, la rândul său, un discurs în cadrul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale ONU. Articolul Președintele SUA, discurs la ONU în care a amintit de alegerile din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Acum 4 ore
17:00
Ministerul Finanțelor de la Chișinău și Banca de Dezvoltare a Germaniei au semnat Acordul suplimentar de implementare a grantului și proiectului „UE pentru Moldova: Apă curată pentru Cahul” în valoare totală de 2,77 milioane de euro. Acordul va cofinanța proiectul „Aprovizionare cu apă și canalizare în raionul Cahul” finanțat în baza Acordului de Finanțare și Proiectului încheiat, la data de 1 august 2018, între Banca de Dezvoltare a Germaniei, Republica Moldova și Municipiul Cahul, conform căruia Banca a acordat Republicii Moldova un grant în sumă de 23,5 milioane euro, suplimentat ulterior de Uniunea Europeană cu 10,12 milioane euro. Scopul proiectului este reabilitarea și extinderea infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare în raionul Cahul. Această activitate va aduce rezultate tangibile directe populației din raionul Cahul, prin minimizarea riscurilor pentru sănătate, vizând autoritățile administrației publice locale (municipalitatea Cahul, raionul Cahul, Cotihana și Crihana Veche), S.A. Apă Canal Cahul, Agenția de Dezvoltare Regională Sud și societatea civilă, precum îmbunătățirea protecției mediului și utilizarea mai inteligentă a resurselor naturale, se arată în comunicat. Prin această finanțare suplimentară, bugetul total al proiectului va însuma 36,4 milioane euro asistență nerambursabilă, inclusiv 12,9 milioane euro contribuția Uniunii Europene. Articolul Raionul Cahul, bani din Germania pentru aprovizionarea cu apă și canalizare apare prima dată în InfoPrut.
16:10
Guvernul Statelor Unite ale Americii a oferit Republicii Moldova un lot de echipamente medicale pentru a înfrunta mai eficient pandemia de COVID-19. Treisprezece ventilatoare de respirație asistată și alte dispozitive medicale au fost distribuite Centrului Mamei și Copilului din Chișinău, Spitalului Raional Cahul, Spitalului Raional Bălți și Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău. La ceremonia de recepționare a echipamentului, care s-a desfășurat marți la Centrul Mamei și Copilului, au participat Laura Hruby, Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei SUA, și Ala Nemerenco, Ministrul Sănătății. „Cu ajutorul acestui echipament medical esențial vom salva vieți în timp ce combatem împreună pandemia de COVID 19. Pe măsură ce ne confruntăm cu această amenințare comună, este bine să avem parteneri de încredere. Sunt mândră că Statele Unite au fost și vor fi un partener de încredere pentru Republica Moldova. De la donația echipamentelor și resurselor până la livrarea dozelor de vaccin care pot salva vieți, pandemia ne-a demonstrat puterea parteneriatului de aproape 30 de ani dintre Statele Unite și Moldova”, a menționat Laura Hruby în discursul său. Această donație în valoare de 641.592 dolari a fost oferită de Comandamentul European al Forțelor Armate ale SUA (EUCOM) prin intermediul Biroului de Cooperare Militară al Ambasadei SUA. Articolul SUA, donație de ventilatoare și echipamente medicale pentru spitalele din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Acum 6 ore
15:30
Fracțiunea parlamentară a „Partidului Acțiune și Solidaritate” are cinci deputați noi. Este vorba despre Ana Calinici, Evghenia Cojocari, Boris Popa, Ana Oglinda și Dorel Iurcu.  Astăzi, Curtea Constituțională a validat mandatele de deputat ale candidaților supleanți pe lista PAS, ca urmare a sesizării Comisiei Electorale Centrale în acest sens. Cele cinci mandate au rămas vacante după ce Natalia Gavrilița a devenit prim-ministru al R. Moldova, Andrei Spînu a fost numit viceprim-ministru, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, Dumitru Budianschi a fost desemnat ministru al finanțelor, Sergiu Litvinenco a fost numit ministru al justiției, iar Rosian Vasiloi a fost desemnat șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Deputații Ana Calinici și Boris Popa sunt juriști, Evghenia Cojocari este profesoară, Ana Oglinda - medic, iar Dorel Iurcu este economist. Mandatul de deputat este incompatibil cu funcția de președinte al Republicii Moldova, funcția de membru al Guvernului, funcția de avocat al poporului și funcția de ales local. Articolul Cinci deputați noi în Parlamentul de la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
15:00
Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal, a primit o așa-numită interdicție de acces în regiunea transnistreană a R. Moldova pentru o perioadă de trei ani de la separatiștii de la Tiraspol.  „Interdicție pe 3 ani, de a merge în regiunea transnistreana, pusă de KGB-ul de la Tiraspol. Hotărârea Nr. B-5030 din 24 august 2021, pe baza căreia am primit hârtia din imagine, este inaccesibilă și au refuzat să mi-o prezinte. Despre interdicție am aflat pe 19 septembrie, pe podul dintre Rezina și Râbnița, fiindu-mi reținute actele timp de 2 ore și împiedicată trecerea în stânga Nistrului de reprezentanții regimului separatist neconstituțional. În cazul în care voi mai încerca să ajung in regiunea transnistreană, scrie că urmează sa fiu deportat”, a anunțat Dorin Chirtoacă. Amintim că Dorin Chirtoacă a protestat, în această vară, alături de membrii AUR, fiind candidat din partea formațiunii la alegerile prezidențiale din R. Moldova, la posturile de trecere de la Rezina și Varnița după ce milițienii din regiunea transnistreană au blocat autocarul AUR și nu au permis echipei de campanie să se deplaseze în stânga Nistrului pentru a-și prezenta programul electoral. Articolul Dorin Chirtoacă, „persona non grata” în regiunea transnistreană a Republicii Moldova apare prima dată în InfoPrut.
14:30
Expoziția de fotografie „Shylock - ultimul rol”, In Memoriam Ion Caramitru, prezentată de fotograful oficial al Teatrului Național din București, Florin Ghioca, va fi vernisată, vineri, în foaierul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Evenimentul are loc în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale de la Chișinău, care este dedicată memoriei actorului și regizorului Ion Caramitru, se arată într-un comunicat de presă al TNB, potrivit Agerpres. Inițiativa a avut ca punct de plecare proiectul „Teatrul românesc la București și Chișinău”, un schimb de turnee între Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București și Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, o idee comună a celor doi directori Ion Caramitru și Petru Hadârcă. „Reuniunea din acest an se află sub aura spirituală a lui Ion Caramitru, artistul purtător de legendă și, la rândul său, creator de legendă - umană și artistică. Am pregătit evenimentul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, ediția a VI-a ca pe o sărbătoare a Teatrului Național "Mihai Eminescu", care și-a recucerit, de-a lungul celor 100 de ani de creație și de zbucium, în pofida intruziunilor politice barbare, prin energiile limbii române și prin efortul artiștilor săi, dreptul la libertatea de creație și de idei și a contribuit la supraviețuirea spirituală a mai multor generații de spectatori”, a precizat Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național din Chișinău. La vernisaj vor fi prezenți actorii Oana Pellea și Mircea Rusu care vor susține în aceeași seară, imediat după vernisaj, spectacolul „Frumos e în septembrie la Veneția”, în regia Marianei Cămărășan, care reprezintă Teatrul Național „I.L.Caragiale” la actuala ediție a Reuniunii teatrale de la Chișinău. Sâmbătă, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, va avea loc o proiecție specială a înregistrării spectacolului „Neguțătorul din Veneția” de Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, în care Ion Caramitru interpretează ultimul său rol shakespearian, Shylock. Înregistrarea este o producție a Studioului Media al TNB, filmată în condiții deosebite. Articolul Expoziție în memoria lui Ion Caramitru, la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
Acum 8 ore
12:30
Maia Sandu este îndemnată să solicite de la tribuna ONU retragerea trupelor rusești și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova. Apelul este făcut de Asociația Promo-LEX, în contextul în care șeful statului va ține, miercuri, 22 septembrie, un discurs în plenul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Astfel, într-un apel public, experții și-au exprimat speranța că în alocuțiunea sa, președintele Maia Sandu „va da prioritate problemelor ce țin de situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și va face apel către actorii internaționali relevanți să contribuie la garantarea drepturilor și libertățile fundamentale ale omului pe întreg teritoriul Republicii Moldova”. „În aceste context, Asociația Promo-LEX solicită Președintei Republicii Moldova: să insiste asupra respectării obligației de evacuare a muniției și militarilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova; - să susțină public necesitatea executării Hotărârilor CtEDO privind violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană de către Federația Rusă; - să solicite Organizației Națiunilor Unite și Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU delegarea unui raportor special care să monitorizeze respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, se arată în demers. De asemenea, experții asociației au explicat și motivele pentru care „consideră imperios necesară insistarea asupra respectării angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă privind retragerea forțelor armate și a munițiilor de pe teritoriul RM”, subliniind că „discursul în fața ONU reprezintă o oportunitate de a cere respectarea Declarației Universale a Drepturilor Omului de către Federația Rusă cu referire la acest teritoriu care se află în deplinul său control”. În context, aceștia au amintit despre numeroasele cazuri de omor, tortură, rele tratamente, înrolare forțată în structurile militare ilegale, aplicarea unei pseudo-justiții în regiunea transnistreană, care sunt realizate sub acordul tacit al autorităților Federației Ruse. „Aceste concluzii reies din zecile de hotărâri și decizii emise de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care a constatat că Rusia este responsabilă de violarea drepturilor omului în această regiune. Această responsabilitate pentru violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană survine ca urmare a controlului militar, economic și politic realizat de Federația Rusă asupra regimului de la Tiraspol. Ignorarea angajamentelor asumate de către Federația Rusă în fața comunității internaționale de a executa efectiv aceste Hotărâri denotă faptul că problema respectării drepturilor omului nu mai suferă amânare și urmează a fi ridicată la tribunele tuturor instituțiilor responsabile de monitorizarea drepturilor omului”, au mai punctat experții. Potrivit sursei citate, administrația prezidențială nu trebuie să ignore aceste cazuri și fenomene grave, care sunt consecințe ale prezenței ilegale și ale activității militare ruse în regiunea transnistreană a R. Moldova. Amintim că Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, se află în perioada 21-22 septembrie la New York pentru a participa la lucrările Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Articolul Apel către Maia Sandu: Să ceară de la tribuna ONU retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
12:30
O echipă de jucători basarabeni a devenit campioană a Irlandei la minifotbal. FC Moldova Dublin este numele celei care a cucerit trofeul în faţa fostei campioane şi va reprezenta anul viitor Irlanda în Liga Campionilor, notează TVR Moldova. Fotbaliştii originari din Republica Moldova au devenit campioni ai Irlandei, după ce au învins în finală cu 2-0 formaţia Pericoloso Waterford, deţinătoarea trofeului de anul trecut. „Din 72 de echipe ne-am clasat pe primul loc. Deci 14 jucători moldoveni şi un lituanian au făcut ravagii pe terenurile din Irlanda”, a declarat fotbalistul Edgar Șuparschii. Din lotul echipei, fac parte şi câţiva foşti fotbalişti profesionişti din Republica Moldova. Edgar Şuparschii a evoluat la Sfântul Gheorghe, iar Alexandru Leu la echipele Rapid Ghidichici şi Academia. Cel din urmă a fost declarat cel mai bun jucător al turneului din Irlanda. „Sunt foarte mulţi ex-jucători veniţi din Republica Moldova pentru o viaţa mai bună. Lucrând zi de zi şi cu unele antrenamente în timpul săptămânii, unele meciuri amicale, am ajuns la turneul dat”, a mai adăugat tânărul. Graţie acestui rezultat, echipa FC Moldova Dublin va reprezenta Irlanda în Liga Campionilor, turneu care se va desfăşura anul viitor în Slovenia. Articolul O echipă de jucători basarabeni, campioană la minifotbal în Irlanda apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
23:30
Elevii și studenții din Republica Moldova, cu sau fără cetățenie română, care merg la studii în România și nu sunt vaccinați sunt scutiți de carantină, informează Ambasada României la Chișinău. Republica Moldova a fost încadrată în zona galbenă de clasificare a țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, măsura intrând în vigoare începând cu data de 19 septembrie 2021. Astfel, toți cetățenii Republicii Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei (spre exemplu, ședere pe termen scurt, tranzit), însă pot fi plasați în carantină dacă nu se încadrează în excepțiile prevăzute de legislație. Regula generală prevede că pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din Republica Moldova, se instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile (cu excepția celor vin din UE/ SEE/ Confederația Elvețiană). Sunt scutiți de la măsura carantinei persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și elevii/studenții cu sau fără cetățenie română cu domiciliul sau reședința în afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România sau din afara țării, fac naveta zilnic către acestea și prezintă documente doveditoare, sau care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori. România a înregistrat până în prezent 1.152.052 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 1.079.814 au fost tratate și vindecate, iar 35.592 au decedat. Articolul Elevii și studenții nevaccinați care studiază în România, scutiți de carantină apare prima dată în InfoPrut.
23:10
Instituirea unui lockdown în Republica Moldova şi mai ales în Chişinău, depinde de gradul de vaccinare a cetăţenilor, de evoluţia virusului, dar şi de cum vor fi respectate măsurile împotriva coronavirusului. Un anunț în acest sens a fost făcut de Sergiu Gaibu, ministrul Economiei al R. Moldova, care a adăugat că pentru a evita un asemenea scenariu, în Chișinău ar putea fi introdus certificatul verde de imunizare împotriva COVID-19, transmite TVR Moldova. „Situația dată este monitorizată de Ministerul Sănătății. Anume medicii ne pot spune când şi ce măsuri trebuie să fie luate pentru a diminua riscurile cetățenilor ce țin de pandemie. Cu toate acestea, din păcate, observăm că gradul de infectare este în creștere şi se planifică anumite măsuri. Cunoaştem că această variantă a virusului are un grad mai mare de infectare, respectiv măsurile trebuie să fie adaptate la situaţia dată. Spre deosebire de valul precedent, există acum posibilitatea de vaccinare. Anumite restricţii au fost puse în aplicare. Apropo, la teatre s-au testat deja şi ar fi mai bine de păstrat un procent mai mare de locuri disponibile, dar în schimb să fie COVID free zone (n. red. zona liberă fără COVID-19 pentru persoanele testate sau vaccinate anti SarsCov2)”, a declarat Sergiu Gaibu. Totuşi, ministrul a menționat că un asemenea scenariu este discutat, însă pentru a evita carantina totală, ceea ce ar duce la un impact negativ asupra economiei interne, iniţial sunt impuse o serie de măsuri restrictive anti coronavirus, cum ar fi prezentarea certificatului de vaccinare la intrarea în restaurante, cafenele, baruri, etc. „Cel mai rău lucru ar fi ca să ajungem în situaţia de lockdown, trebuie să facem tot posibilul să nu ajungem la această situaţie. Tocmai de aceea sunt necesare anumite măsuri, un pic mai restrictive, dar să permită evitarea lockdown-ului. Contează procentul populaţiei care este vaccinată, contează restricțiile care se vor lua în anumite regiuni diferenţiate pentru zone cu cod roşu, galben, portocaliu. Evident că luăm în considerare un lockdown, discutăm toate scenariile şi contează şi cât va fi durata acestui lockdown. Din păcate, acest lucru depinde de evoluţia virusului, gradul de conştientizare a populaţiei despre lucrul acesta. Totuşi trebuie de evitat manifestările foarte mari sau cel puţin să fie respectate acele condiţii de verificare, fie că este vaccinat, fie că are anti corpi sau are un test negativ. Deci lucrul acesta trebuie să se respecte, mai ales acolo unde sunt aglomerații”, a mai precizat ministrul Economiei. De cealaltă parte, preşedintele Asociaţiei „MĂR”, a remarcat că introducerea certificatelor ar afecta mult activitatea celor din domeniul HoReCa, ţinând cont de rata de vaccinare din R. Moldova. Mai mult, Aneta Zasaviţchi a mai punctat că unele state care au introdus această măsură au înregistrat un eşec, restaurantele fiind nevoite să îşi sisteze activitatea. „Afectează foarte mult luând în consideraţie rata de vaccinare mică pe ţară. Respectiv ne aşteptăm la o scădere a consumului foarte drastică pentru că această condiţionare are un impact direct asupra situaţiei economice a restaurantelor şi care se răsfânge asupra angajaţilor HoReCa. Dacă luam exemplul altor state unde aceste certificate au fost introduse, rata de vaccinare era de peste 50-60 de procente. O situaţie mai tristă a fost în Federația Rusă unde a fost introdus acest certificat de vaccinare, iar după o săptămână de lucru şi-au sistat de sine stătător activitatea pentru că înregistrau -90 de % pierderi. Este foarte important să ştim în ce condiţii să activăm şi în ce circumstanţe epidemiologice”, a declarat Aneta Zasaviţchi, preşedintele Asociaţiei „MĂR”. Precizăm că, mâine, 22 septembrie, Comisia Naţională Extraordinară în Sănătate Publică din R. Moldova urmează să se întrunească în ședință pentru a anunţa noile măsuri în lupta cu pandemia. Totodată, potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătăţii de la Chișinău, în ultimele 24 de ore, zece pesroane au decedat din cauza complicaţiilor provocate de COVID-19, fiind înregistrate 950 de cazuri noi de SarsCov2. Articolul Ministrul Economiei de la Chișinău, despre instituirea unui lockdown în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
21:20
Asociația ,,Promo-LEX" consideră că Federația Rusă a încălcat dreptul internațional prin organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Duma de Stat în regiunea transnistreană fără acordul autorităților constituționale ale R. Moldova.  Astfel, experții asociației recomandă Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău „să convoace, potrivit procedurilor diplomatice, ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova și să solicite explicații” pe marginea acestui subiect. În context, sursa a punctat că la alegerile pentru Duma de Stat a Federației Ruse, care au avut loc în perioada 17 – 19 septembrie, autoritățile ruse au deschis în regiunea transnistreană 27 de secții de votare, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de secții deschise până în prezent în această regiune a Republicii Moldova. „Ca și în precedentele scrutine organizate de Federația Rusă în regiunea transnistreană, deschiderea secțiilor nu a fost coordonată cu autoritățile constituționale, ce reprezintă o sfidare a Acordurilor bilaterale încheiate cu Republica Moldova. Constatăm, totodată, că și reacția autorităților constituționale a fost una întârziată și echivocă cu privire la rezultatele acestui plebiscit organizat de către autoritățile ruse în comun cu administrația nerecunoscută a regiunii. În pofida negării totale a controlului de facto asupra administrației secesioniste, autoritățile ruse reușesc să realizeze o colaborare cu administrația respectivă din perspectiva politicilor, în timp ce nu doresc să soluționeze problemele grave ale drepturilor omului în regiune”, se arată într-o declarație a Promo-LEX. De asemenea, asociația a mai amintit că acest control politic absolut asupra proceselor ce au loc în regiunea transnistreană a fost considerat un element important al asumării responsabilității pentru încălcările grave ale drepturilor omului în regiunea transnistreană de către Federația Rusă. „Astfel, pe lângă controlul politic asupra proceselor ce au loc în regiunea transnistreană, controlul economic și militar constituie cele trei elemente determinante pentru menținerea concluziei că Rusia realizează jurisdicția de facto asupra regiunii (a se vedea Hotărârile Ilașcu v. Rusia și Moldova, Catan și alții v. Rusia și Moldova, Mozer v. Rusia și Moldova). Totodată, Republica Moldova urmează să realizeze obligațiile sale pozitive de condamnare a oricăror manifestări din partea altor state care vin să susțină un regim care violează grav drepturile omului”, au mai constatat experții asociației. Amintim că într-o reacție a Ministerului de Externe de la Chișinău se arată că Rusia a deschis cele 27 de secții de votare din regiunea transnistreană, ignorând poziția autorităților din R. Moldova și acționând „de o manieră care nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și cadrului juridic bilateral”. Articolul Solicitare către Ministerul de Externe de la Chișinău: Ambasadorul Rusiei în R. Moldova, convocat în legătură cu organizarea scrutinului electoral în regiunea transnistreană apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
19:20
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi organizează Ediţia a XVI-a a Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugen Coşeriu centenar”, eveniment realizat cu susţinerea Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din Guvernul României. Lucrările Colocviului încep vineri, 24 septembrie, în Sala Senatului, Universității de Stat din Moldova, la ora 10,00, cu mesajele de salut adresate participanţilor din partea: rectoratului Universităţii de Stat din Moldova – Igor Şarov, conf. univ. Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova – conf. univ., Secretar de Stat Adriana Cazacu Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova – Adrian Dupu, Secretar de Stat Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău – Valeriu Matei, academician fondatorilor colocviului – Sanda Maria Ardeleanu, DHC al USM, prof. univ., Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava – Mircea A. Diaconu, prof. univ. Universităţii Naţionale „Yurii Fedkovici”, Cernăuţi – Lora Bostan, prof. univ. directorului Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” Maria Şleahtiţchi, conf. univ. Intrarea publicului în sala va fi liberă, in conformitate cu legislaţia privitoare la  pandemia  COVID 19 din Republica Moldova. Eugeniu Coşeriu s-a născut în anul 1921, în comuna Mihăileni, judeţul interbelic Bălţi, România, astăzi în Republica Moldova. A absolvit liceul „Ion Creangă” din oraşul Bălţi, apoi şi-a continuat studiile în filologie la universităţile din Iaşi şi Roma, după care a studiat filosofie la Universitatea din Milano. Fondatorul primei şcoli lingvistice din America de Sud şi al Şcolii lingvistice de la Tübingen, părinte a ceea ce azi se numeşte lingvistica integrală, Eugeniu Coşeriu s-a impus la nivel mondial în elita lingvisticii moderne, devenind unul dintre cei mai importanţi lingvişti ai secolului XX. A fost Doctor Honoris Causa a aproape 50 de universităţi din întreaga lume, membru al mai multor academii, între care menționăm Academia Regală a Spaniei, Academia de Limbă din Chile, Academia Regală a Norvegiei, Academia de Ştiinţe din Milano, Academia Bavareză din München, Academia Europeană din Londra (European Academy of Sciences), Academia de Ştiinţe din Heidelberg, Academia Româno-Americană etc. A publicat zeci de volume şi sute de studii, traduse în foarte multe limbi, inclusiv în finlandeză, cehă, rusă şi japoneză, şi a lăsat şi o impresionantă operă în manuscris. Arhiva E. Coșeriu de la Universitatea „Karl Eberhard” din Tübingen, inaugurată în anul 2005, a început publicarea unor opere magistrale inedite. Articolul Instituții din România, R. Moldova și nordul Bucovinei, împreună pentru colocviul „Eugen Coșeriu centenar” apare prima dată în InfoPrut.
17:20
Germania ar putea oferi sprijin pentru întreprinderile mici din Republica Moldova, care au fost afectate de pandemie.  Subiectul respectiv a fost discutat de președintele Maia Sandu și reprezentanții Guvernului de la Chișinău, în cadrul unei videoconferințe, cu secretarul de stat parlamentar în cadrul Ministerului federal german al Cooperării Economice și Dezvoltării, Maria Flachsbarth. Totodată, părțile au reconfirmat domeniile de cooperare bilaterală după alegerile parlamentare din Republica Moldova. „I-am mulțumit doamnei Secretar de Stat Flachsbarth pentru eforturile sale de a sprijini țara noastră, dar și pentru susținerea generoasă, oferită de Germania pentru combaterea pandemiei Covid-19 în Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu. De asemenea, oficialii au discutat despre posibilitatea acordării asistenței tehnice pentru sprijinirea dezvoltării comunităților locale din R. Moldova, dar și pentru oferirea de expertiză tehnică Guvernului Republicii Moldova. Aceste și alte programe urmează a fi definitivate în cadrul negocierilor la nivel de guverne, care vor avea loc în următoarele luni. Articolul Germania, sprijin pentru întreprinderile mici din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
17:10
Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” se va desfăşura în perioada 22-23 septembrie la Iaşi şi pe 24-25 septembrie, la Chişinău. Deschiderea Festivalului va avea loc pe 22 septembrie, la ora 12,00, la Muzeul Unirii din Iaşi, după care în Sala Operei Naţionale din Iaşi. Tot în prima zi , la ora 18,30, se va desfăşura spectacolul omagial cu participarea maestrului Eugen Doga. La concert vor participa: Orchestra de Tineret a Iaşiului, dirijor Virgil Popa, Corul Marii Uniri, dirijor – Andrei Fermeşanu, Corul de Copii al Municipiului Iaşi - dirijor Raluca Zaharia, Ansamblul de Balet al Operei Naţionale Române Iaşi. Solişti: Ana Maria Donose, Cristina Grigoraş, Dumitru Mîţu, Veaceslav Timofti, Vitalie Advahov (acordeon), Cătălin Advahov (vioară) şi Andrei Druţă (nai), relatează Moldpres. Totodată, pe 23 septembrie, la ora 17,30, la Ateneul Naţional din Iaşi, în Sala de Spectacole „Radu Beligan”, va avea loc spectacolul de muzică şi poezie „Scrisoare din Basarabia”. Vor participa: Corul de Copii al Ateneului Iaşi, dirijor – Raluca Zaharia, un recital literar de actorul Nicolae Jelescu cu genericul „Floarea de lumină”, un recital muzical al cantautorului Viorel Burlacu, recitaluri literare din opera poetului, alocuţiuni şi conferinţe privind opera şi personalitatea poetului Grigore Vieru, lansări de cărţi. Evenimentul se va încheia cu Gala Premiilor Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, ediţia a XIII-a. Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” va continua cu depuneri de flori pe 24 septembrie  pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Chişinău şi se va încheia pe 25 septembrie cu colocviul artistic cu genericul „Acum şi în veac”, care va avea loc pe 25 septembrie la Biblioteca Publică Raională „ÎPS Antonie Plămădeală” din Hânceşti. Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, judeţul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri „Alarma”, „Muzicuţe”, „Mama”, „Numele tău”, „Aproape”, „Un verde ne vede”, „Taina care mă apără”, „Rădăcina de foc” ş.a. Grigore Vieru este şi autorul „Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în limbile engleză, rusă, germană, italiană, bulgară şi în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”. În 1996, a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 - membru corespondent al acesteia. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe şcoli din R. Moldova, un bulevard din Chişinău şi o stradă la Iaşi îi poartă numele. Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” a fost lansat în 2009. Articolul Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, la Chișinău și la Iași apare prima dată în InfoPrut.
16:50
Chișinăul urmează să se înfrățească, în curând, cu municipiile Sibiu, Piatra Neamț și Constanța din România. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, care a subliniat că există foarte multe activități desfășurate în comun cu partenerii din România. „Sunt foarte multe proiecte pe care le implementăm împreună cu Bucureștiul, Ilfovul, Suceava, Clujul, dar și cu alte orașe și județe din România. Urmează să avem relații noi la Sibiu și la Piatra Neamț. În timpul cel mai apropiat urmează să semnăm acordul de înfrățire cu Constanța. Nu putem fi un oraș care trăiește și se fierbe doar în problemele sale la nivel local”, a punctat edilul de Chișinău. Astfel, referindu-se la beneficiile acordurilor de înfrățire, sursa a menționat printre altele că Primăria municipiului Cluj va oferi municipiului Chișinău, cu titlul gratuit, planul de mobilitate și strategia de dezvoltare aplicată în acest oraș. „Unii oameni se întrebă ce avem noi de la aceste parteneriate. De exemplu, Cluj-Napoca este gata să ne ofere toate documentele scrise de către ei, importante strategii de transformare digitală, planurile de mobilitate și multe alte concepte, care sunt elaborate împreună cu sute sau, în unele cazuri, chiar cu mii de experți. Cu alți parteneri ne propunem reabilitarea diferitor zone așa cum s-a întâmplat în cazul Parcului „Alunelul” din Chișinău, (reabilitat cu sprijinul financiar al Primăriei Sectorului 6 din București - n. red). De asemenea, municipiul Buzău ne-a oferit ajutor pentru reconstrucția unui spațiu public din sectorul Botanica al mun. Chișinău, reabilitarea Muzeului Grigore Vieru (cu sprijinul județului Suceava - n. red) , schimb de experiență pentru profesori, etc. Cu Sibiul vom încheia un acord de înfrățire pentru a putea realiza mai multe proiecte”, a punctat Ion Ceban.  Totodată, primarul a mai subliniat că Chișinăul este un oraș deschis spre cooperare și gata să preia practicile bune aplicate în alte localități din regiune. Articolul Chișinăul, planuri de înfrățire cu Sibiu, Piatra Neamț și Constanța apare prima dată în InfoPrut.
14:20
Poliţiştii de frontieră din Republica Moldova au în dotare două bărci noi pe pernă de aer pe care le vor folosi la supravegherea hotarului dintre Republica Moldova şi Ucraina, pe sectorului acvatic. Cumpărarea acestora face parte din cadrul proiectului „UE pentru securitatea frontierelor”, și a costat 126.000 de euro. Bărcile vor fi folosite pentru a îmbunătăţi accesul poliţiştilor de frontieră în zonele dificile, inclusiv în cele mlăştinoase. Timp de mai multe zile, 14 poliţiştii de frontieră au fost instruiţi cum să manevreze hovercraft-urile, iar lecţiile s-au desfăşurat pe apele lacului Costeşti. Şase dintre poliţiştii instruiţi au fost împuterniciţi să le transmită colegilor noile cunoştinţe privind supravegherea hotarelor Republici Moldova în zonele acvatice. Cursurile au fost organizate de către reprezentanţii misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie din Moldova, în cadrul proiectului „UE pentru securitatea frontierelor”. În ultimele două zile, frontiera cu Ucraina a fost traversată de aproape 4 mii de ori. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecţiei Covid-19, dar au fost înregistrate, însă, mai multe cazuri de încălcare a măsurilor sanitare din partea călătorilor. Articolul UE, sprijin pentru securizarea frontierei Republicii Moldova apare prima dată în InfoPrut.
12:50
Chișinăul urmează să se înfrățească, în curând, cu municipiile Sibiu, Piatra Neamț și Constanța din România. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, care a subliniat că există foarte multe activități desfășurate în comun cu partenerii din România. „Sunt foarte multe proiecte pe care le implementăm împreună cu Bucureștiul, Ilfovul, Suceava, Clujul, dar și cu alte orașe și județe din România. Urmează să avem relații noi la Sibiu și la Piatra Neamț. În timpul cel mai apropiat urmează să semnăm acordul de înfrățire cu Constanța. Nu putem fi un oraș care trăiește și se fierbe doar în problemele sale la nivel local”, a punctat edilul de Chișinău. Astfel, referindu-se la beneficiile acordurilor de înfrățire, sursa a menționat printre altele că Primăria municipiului Cluj va oferi municipiului Chișinău, cu titlul gratuit, planul de mobilitate și strategia de dezvoltare aplicată în acest oraș. „Unii oameni se întrebă ce avem noi de la aceste parteneriate. De exemplu, Cluj-Napoca este gata să ne ofere toate documentele scrise de către ei, importante strategii de transformare digitală, planurile de mobilitate și multe alte concepte, care sunt elaborate împreună cu sute sau, în unele cazuri, chiar mii de experți. Cu alți parteneri ne propunem reabilitarea diferitor zone așa cum s-a întâmplat în cazul Parcului „Alunelul” din Chișinău, (reabilitat cu sprijinul financiar al Primăriei Sectorului 6 din București - n. red). De asemenea, municipiul Buzău ne-a oferit ajutor pentru reconstrucția unui spațiu public din sectorul Botanica al mun. Chișinău, reabilitarea Muzeului Grigore Vieru (cu sprijinul județului Suceava - n. red) , schimb de experiență pentru profesori, etc. Cu Sibiul vom încheia un acord de înfrățire pentru a putea realiza mai multe proiecte”, a punctat Ion Ceban.  Totodată, primarul a mai subliniat că Chișinăul este un oraș deschis spre cooperare și gata să preia practicile bune aplicate în alte localități din regiune. Articolul Chișinăul, planuri de înfrățire cu Sibiu, Piatra Neamț și Contanța apare prima dată în InfoPrut.
12:40
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din comuna Medeleni, raionul Ungheni, a fost redeschisă după ample lucrări de renovare şi a fost sfinţită de un sobor de preoţi de pe ambele maluri ale Prutului. După trei ani de lucrări de restaurare, uşile bisercii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” s-au deschis larg. Un sobor de preoţi din cadrul Mitropiliei Basarabiei a oficiat slujba de sfinţire a lăcaşului sfânt. „Ne bucurăm foarte mult pentru că avem un loc suplimentar în care omul să se regăsească în legătura sa cu Dumnezeu şi simţirea românească să fie la ea acasă”, a declarat ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei pentru TVR Moldova. Biserica se afla într-o stare deplorabilă, aşa că a fost nevoie de restaurarea ei totală. Banii au fost colectaţi de la enoriaşi din România şi Republica Moldova. „S-a făcut ceea ce s-a făcut cu ajutorul fraţilor români din cealaltă parte şi din partea aceasta, din Basarabia. Este un lucru frumos”, a precizat ÎPS Părinte Mitropolit Petru. Credincioşii s-au adunat de la mic la mare şi s-au arătat bucuroşi că, în sfârşit, vor putea trece pragul lăcaşului sfânt. În semn de susţinere şi recunoştinţă, la slujba de sfinţire au fost prezente oficialităţi de pe ambele maluri ale Prutului. „Este un eveniment la care am venit cu mare bucurie, la invitația preoților de la această biserică. O nouă biserică într-un sat foarte frumos și, desigur, un moment deosebit pentru întreaga comunitate. Tot satul este aici”, a subliniat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica. La finalul evenimentului, oficialităților prezente și ctitorilor bisericii le-a fost oferite GRAMATE MITROPOLITANE, Ordinul „Ștefan cel Mare și Sfânt” printre care lui Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, respectiv Distincție de Vrednicie deputat Alianței pentru Unirea Românilor din Parlamentul României, Boris Volosatîi. Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit PETRU a primit din partea primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica, Diploma de Recunoștință și un album foto al Municipiului Iași. Pentru lucrările de reparaţie s-au investit 200.000 de euro. Procesul de restaurare a bisericii din Medeleni a început în anul 2018. Articolul Biserica din Medeleni, redeschisă cu ajutorul credincioșilor de pe ambele maluri ale Prutului apare prima dată în InfoPrut.
10:20
Ministerul Afacerilor Externe al României consideră că Rusia a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova atunci când, fără acordul Chișinău, a deschis mai multe de secții de votare în regiunea transnistreană la alegerile pentru Duma de Stat.  Mai exact, într-o reacție oficială, instituția a subliniat că „regretă organizarea scrutinului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”. „MAE notează cu regret că Federația Rusă a deschis secții de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în pofida poziției clare, contrare, a autorităților constituționale de la Chișinău, fapt ce contravine suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a punctat sursa. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe de la București a menționat că nu recunoaște legitimitatea alegerilor pentru Duma de Stat a Federației Ruse organizate în Crimeea, la 19 septembrie 2021. „Ministerul Afacerilor Externe reafirmă sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și reamintește că România nu recunoaște anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă”, se mai arată în reacție.  Amintim că alegerile parlamentare pentru Duma de Stat a Federației Ruse s-au desfășurat pe durata a trei zile, de vineri, 17 septembrie, până duminică, 19 septembrie. Alegătorii din Republica Moldova și-au putut exprima dreptul la vot doar duminică. În acest sens, acolo au fost deschise 30 de secții de votare, câte una la Chișinău, Bălți și Cahul și 27 de secții în regiunea transnistreană, fiind cel mai mare număr de secții de votare deschise într-un stat străin. Într-o reacție a Ministerului de Externe de la Chișinău se arată că Rusia a deschis aceste secții de votare, ignorând poziția autoritățile din R. Moldova, „care au solicitat părții ruse să se abțină de la deschiderea celor 27 de secții de votare în localitățile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”. Articolul MAE al României: Rusia a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
22:40
Ministerul de Externe de la Chișinău a venit cu o reacție la decizia Moscovei de a deschide 27 de secții de votare în regiunea transnistreană la alegerile din 19 septembrie pentru Duma de Stat a Federației Ruse. În context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și-a exprimat regretul că, „în pofida poziției expuse în mod consecvent de către autoritățile din R. Moldova, partea rusă a acționat de o manieră care nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și cadrului juridic bilateral”. Totodată, instituția a notat că în răspuns la adresarea Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova privind organizarea scrutinului parlamentar pe teritoriul Republicii Moldova, pe 30 iulie 2021, părții ruse i-a fost comunicată lipsa impedimentelor pentru deschiderea secțiilor de votare în localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. „În același timp, MAEIE a solicitat părții ruse să se abțină de la deschiderea celor 27 de secții de votare în localitățile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, inclusiv având în vedere imposibilitatea asigurării condițiilor de securitate necesare pentru desfășurarea scrutinului”, se mai arată în reacție. Amintim că în total, pentru alegerile din Federația Rusă au fost deschise 30 de secții de votare în Republica Moldova, câte una la Chișinău, Bălți și Cahul și 27 de secții în regiunea transnistreană, fiind cel mai mare număr de secții de votare deschise într-un stat străin. Articolul Reacția Ministerului de Externe al R. Moldova după ce Rusia a deschis zeci de secții de votare în regiunea transnistreană apare prima dată în InfoPrut.
22:10
Actorul american John Malkovich, în vârstă de 67 de ani, va interpreta rolul legendarului dirijor român Sergiu Celibidache în filmul biografic „The Yellow Tie” („Cravata galbenă”). Potrivit Variety, „The Yellow Tie” este o coproducție internațională între Oblique Media Film din România și Celi Films din Marea Britanie. Filmul se bazează pe scenariul scris de fiul dirijorului Serge Ioan Celibidachi și James Olivier („Octav”) și va explora viața marelui Celibidache. Producători vor fi Adela Vrînceanu Celebidachi, soția lui Serge Ioan Celibidachi, Cristina Dobrițoiu, Titi Rădoaie și James Olivier. Filmările sunt programate pentru primăvara și vara anului 2022 și vor avea loc în România, iar John Malkovich îl va interpreta pe Sergiu Celibidache la vârsta maturității. „Sunt încântat și onorat că mi se oferă ocazia de a interpreta rolul dirijorului Sergiu Celibidache. Un talent unic și singular, este considerat unul dintre marii vizionari ai muzicii clasice din secolul trecut. Să-l joc în ultimii ani va fi o călătorie provocatoare și fascinantă”, a spus Malkovich. Castingul pentru alegerea unui actor care să-l interpreteze pe Celibidache în anii tinereții este încă în desfășurare. John Malkovich nu este la prima întâlnire cu lumea muzicii clasice românești. Celebrul actor a jucat rolul unui criminal în serie pe scena Ateneului Român, la ediția din 2013 a Festivalului „George Enescu”, în spectacolul „The Infernal comedy” („Confesiunile unui ucigaș în serie”), opera compusă de dirijorul austriac Martin Haselbock. Amintim că Sergiu Celibidache, unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii, s-a născut la 26 iunie 1912, la Roman, judeţul Neamţ. A învăţat să cânte singur la pian, la vârsta de patru ani, fiind pasionat de timpuriu de muzica de jazz. A debutat ca pianist de jazz la Iaşi, apoi a fost pianist-corepetitor în Bucureşti, dirijor de cor la Berlin. Prima orchestră pe care a condus-o în cariera sa de dirijor a fost Formaţia Academică de Muzică din Berlin (1941). Dar Celibidache a fost alungat în adolescență din casa familiei, atunci când a dezvăluit că are de gând să urmeze o carieră în muzica clasică. După o perioadă în care a trăit fără adăpost, a câștigat un concurs devenind cel mai tânăr dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Berlin și unul dintre cei mai celebri dirijori ai secolului XX. Timp de șapte ani, între 1945 și 1952, Celibidache a dirijat peste 400 de concerte cu Orchestra filarmonică din Berlin, impunându-se ca personalitate muzicală de o excepțională exigență artistică. În 1965 s-a căsătorit cu Ioana Procopie Dimitrescu, iar în 1968 s-a născut unicul său fiu, Serge Ioan Celibidache. Articolul Actorul american John Malkovich îl va juca pe celebrul dirijor român Sergiu Celibidache apare prima dată în InfoPrut.
00:00
Pentru a face faţă provocărilor din domeniu, 12 jurnalişti din Republica Moldova vor participa la un program de formare, oferit de autorităţile din Franţa. Jurnaliştii vor studia cinci zile la Chişinău şi alte cinci zile la Strasbourg, alături de colegii francezi. Proiectul „Media şi Democraţie” este un program de formare a jurnaliştilor din Republica Moldova şi are drept scop consolidarea presei independente. Responsabilii din Franţa spun că, în contextul unei dezinformări sporite şi a pierderii încrederii în mass-media, este prioritar de a ajuta jurnaliştii să facă faţă schimbărilor etice şi tehnologice care au loc în profesia lor. „Dezvoltarea unei prese libere, independente, integre şi profesioniste în Republica Moldova este o condiţie sine qua non a acestui program de reformare. Iată de ce Franţa, care este fidelă principiilor democratice, care au fondat-o, şi care este pe deplin implicată şi angajată în vederea promovării şi protecţiei acestora pe plan Mondial, îşi reînnoieşte sprijinul pentru acţiunile de cooperare menite să consolideze democraţia în Republica Moldova”, a subliniat ambasadorul Franței la Chișinău, Pascal Le Deunff, pentru TVR Moldova. Jurnaliştii vor face o instruire teoretică la Chişinău, apoi vor merge la Strasbourg pentru un schimb de experienţă cu jurnalişti din două redacţii franceze „Les Dernières Nouvelles d'Alsace” şi „L'Alsace”. Articolul Jurnalişti din R. Moldova și din Franța, schimb de experiență apare prima dată în InfoPrut.
17 septembrie 2021
23:20
Reprezentanţii comunităţii româneşti din Ucraina au un susţinător în instanţele judiciare. Tânărul avocat Iosif Cernuşca, din nordul Bucovinei, a reuşit să salveze de la lichidare cel puţin cinci şcoli cu predarea în limba română din regiunile Cernăuţi şi Odesa, notează TVR Moldova. Încă din copilărie, Iosif Cernuşca visa să devină avocat şi să apere drepturile conaţionalilor săi din Ucraina. S-a născut într-o familie de români din regiunea Cernăuţi, o adevărată dinastie de jurişti remarcabili. Cu timpul, a devenit cunoscut şi apreciat în comunitatea românească din Ucraina după ce a reuşit să salveze de la desfiinţare mai multe şcoli româneşti. „M-a durut inima, în primul rând pentru acele şcoli, pentru acei elevi, acei părinţi care văzând aceste lucruri şi-au dat seama că totuşi pierd ceva şi au avut deplină dreptate şi au deplină dreptate pentru că, cu părere de rău, din cauza acestor reforme administrativ-teritoriale s-au făcut şi unele aşa în ghilimele reforme şi în domeniul învăţământului prin lichidarea unor şcoli, fondarea unor şcoli de bază”, a declarat avocatul. A atacat în instanţă hotărârile unor consilii locale şi raionale din regiunea Odesa ce prevedeau lichidarea sau comasarea şcolilor cu predare în limba română, procese pe care, în premieră pentru Ucraina, le-a câştigat. „Când a fost vorba de unele şcoli din regiunea Cernăuţi, în anul 2016 am avut, de asemenea, câştig de caz şi 3 şcoli care au fost lichidate şi transformate în filiale şi-au revenit la statutul lor de mai înainte. Acelaşi lucru putem spune şi despre două şcoli din regiunea Odesa”, a precizat mândru Iosif Cernușca. Acum, tânărul avocat vrea să facă dreptate şi în ceea ce priveşte denumirea limbii române, schimonosită de administraţiile unor şcoli din Odesa. „Mai este un proces la curtea de contencios administrativ din oraşul Kiev prin care mai mulţi locuitori, părinţi, învăţători care s-au adresat de asemenea către mine ca totuşi să fie în şcolile din regiunea Odesa predată limba română, dar nu limba moldovenească”, a mai spus acesta. Avocatul Iosif Cernuşca spune că se va implica în problemele şcolilor cu predare în limba română din Ucraina ori de câte ori se vor lovi de provocările autorităţilor. Articolul Comunităţile româneşti din Ucraina, susţinute în instanță de un avocat apare prima dată în InfoPrut.
22:40
Istorici din România şi Republica Moldova discută la Bucureşti despre evenimentele tragice care s-au produs în urma luptei dintre marile puteri, evenimente care au afectat soarta ţărilor mici, anunță TVR Moldova. Diplomatul Iuliana Gorea-Costin spune că istoria defineşte fiinţa umană, iar tânăra generaţie trebuie să-şi cunoască bine trecutul. „Este important să întâlnim generaţiile vechi şi cele noi într-o dezbatere ce vizează istoria noastră, trecutul nostru, dar şi prezentul nostru. Pactul Ribbentrop-Molotov îşi continuă de fapt puterea asupra acestor teritorii, chiar dacă a fost condamnat de către parlamentul European şi de către senatul SUA”, a declarat Iuliana Gorea-Costin. Istoricul Octavian Ţîcu susţine că, şi după 30 de ani de Independenţă, Republica Moldova trebuie să-şi regăsească calea firească. „Începuturile independenţei erau începuturile unirii cu România şi astea au fost şi principiile înserate în declaraţia de independenţă care spune clar că Republica Moldova împreună cu Transnistria face parte firesc din spaţiul românesc. Actuala guvernare care are un iz proeuropean este de fapt statalistă în esenţă”, a subliniat acesta. La evenimentul de la Bucureşti a fost lansată şi cartea „Istorii Antisovietice”, scrisă de Oleg Panfilov, scriitor şi jurnalist rus, militant pentru drepturile omului, stabilit în Georgia din 2009. Articolul Istorici din România şi R. Moldova, discuții despre evenimentele tragice produse în urma luptei dintre marile puteri apare prima dată în InfoPrut.
21:50
Ambasada României la Chișinău a informat că Republica Moldova a fost încadrată în zona galbenă de clasificare a statelor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, măsura intrând în vigoare începând cu data de 19 septembrie 2021. Totodată, începând cu 10 septembrie 2021, a fost prelungită cu 30 de zile starea de alertă pe teritoriul României. Astfel, toți cetățenii Republicii Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei (spre exemplu, ședere pe termen scurt, tranzit), însă pot fi plasați în carantină dacă nu se încadrează în excepțiile prevăzute de legislație. Regula generală prevede că pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din Republica Moldova, se instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile (cu excepția celor care vin din UE/ SEE/ Confederația Elvețiană). Sunt scutite de la măsura carantinei următoarele persoane: - persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România; - persoanele care rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). În situația în care persoanele nu părăsesc teritoriul național în cele 3 zile cu informarea Direcției de Sănătate Publică din județul în care locuiesc sau în care au adresa declarată la intrarea în țară, vor fi carantinate pentru o perioadă de 14 zile, începând cu cea de-a patra zi ulterioară intrării pe teritoriul României; - persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară; - copiii cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2; - copiii cu vârsta mai mare de 6 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii); - persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tării; - lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum şi cetățenii români angajați ai operatorilor economici din țările menționate, care la intrarea în țară fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi; - elevii/studenții cetățeni cu domiciliul sau reședința în afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România sau din afara țării, fac naveta zilnic către acestea și prezintă documente doveditoare, sau care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori; - persoanele predate autorităților române în baza Acordurilor de Readmisie, returnate în procedură accelerată. Cetățenii români (inclusiv cetățenii UE/ SEE/ Confederația Elvețiană) care revin în România dintr-un stat încadrat într-o zonă galbenă (precum Republica Moldova) sunt plasați în carantină dacă nu se încadrează într-una din următoarele excepții: - persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România; - persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii); - persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară; - copiii cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2; - copiii cu vârsta mai mare de 6 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii); - persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tării; -  lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum şi cetățenii români angajați ai operatorilor economici din țările menționate, care la intrarea în țară fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi; - elevii/studenții, cetățeni români sau cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România sau din afara țării, fac naveta zilnic către acestea și prezintă documente doveditoare, sau care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori; - persoanele predate autorităților române în baza Acordurilor de Readmisie, returnate în procedură accelerată. De asemenea, se mențin modificările aduse legislației privind regimul carantinei, respectiv excepțiile pentru artiștii și staff-ul acestora, care sosesc în România pentru participarea la evenimente culturale, artistice sau de divertisment, organizate pe teritoriul național, precum și pentru membrii delegațiilor sportive care fac parte din delegațiile sportive ce sosesc în România pentru participarea la competiții sportive organizate pe teritoriul național, indiferent de zona de risc epidemiologic în care este încadrată țara din care sosesc, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară. Ambasada României în R. Moldova recomandă tuturor persoanelor să se informeze permanent doar din surse oficiale între care stirioficiale.ro, cnscbt.ro și datelazi.ro cu privire la intrarea și șederea pe teritoriul României, înainte de începerea călătoriei, tocmai pentru a evita deplasarea până în punctul de trecere al frontierei și constarea neîndeplinirii condițiilor privind intrarea/ exceptarea de la măsura carantinei. Articolul Noi detalii despre regimul de intrare pe teritoriul României apare prima dată în InfoPrut.
19:40
Guvernul României va susține dezvoltarea și modernizarea comunităților rurale, indiferent pe ce parte a Prutului se află. Promisiunea a fost făcută de Florin Cîțu, premierul de la București, într-un mesaj transmis, vineri, în deschiderea sesiunii solemne a Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova. Astfel, premierul a salutat inițiativa de „a pune la aceeași masă” lideri ai comunităților locale din România și Republica Moldova, pentru a discuta despre proiecte comune. El a mai menționat că România și Republica Moldova sunt „puternic legate prin istorie”, iar în prezent prin proiecte și perspective comune de dezvoltare. „Satele au nevoie de condiții de trai mai bune pentru cetățeni, de siguranță sanitară, de școli și unități medicale, de drumuri și de locuri de muncă mai bine plătite. Migrația spre oraș, depopularea satelor și scăderea demografică sunt indicatori care ne îngrijorează. Acestor tendințe este nevoie să le răspundem prin soluții practice: investiții masive în comunitățile locale, finanțate din fonduri europene și naționale. Vocea noastră unită la nivelul UE ne va aduce mai aproape de momentul în care putem face ca aceste lucruri să se întâmple pentru cetățenii noștri", se mai arată în mesajul lui Cîțu, prezentat la Sibiu de Raluca Turcan, ministrul Muncii. Potrivit premierului, pentru România o componentă importantă de finanțare a proiectelor de dezvoltare pentru sate va deveni Planul Național de Redresare și Reziliență. În context, sursa a mai adăugat că PNRR „este necesar, dar nu suficient", motiv pentru care programul Anhgel Saligny va oferi „soluții de finanțare” pentru comunitățile locale care au nevoie de racordare la sistemul de apă și canalizare, la gaze naturale și drumuri mai bune. Amintim că Adunarea Generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, se desfășoară la Sibiu, în perioada 16 – 19 septembrie 2021. Inițiativa are drept scop consolidarea cooperării dintre autoritățile administrației publice locale din Republica Moldova și România, identificarea modalităților prin care se pot transfera cunoștințe în domeniul administrației publice locale, precum și modalități de promovare reciprocă a drepturilor și intereselor autorităților locale în cadrul instituțiilor europene. Articolul Premierul României, mesaj pentru primarii de pe ambele maluri ale Prutului apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Primarii de pe ambele maluri ale Prutului s-au întâlnit, la Sibiu, în cadrul unei sesiunii solemne a Adunării generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM), desfășurată în perioada 16-18 septembrie.   Astfel, participații la eveniment au semnat, astăzi, o declarație de intenție în vederea creării Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, în scopul înregistrării și recunoașterii oficiale a organizației la nivel național, european, și internațional. Decizia a fost luată în baza experienței ultimilor 8 ani, în care s-a intensificat procesul de înfrățiri între localitățile din România și Republica Moldova. Principalele obiective de activitate a CALRRM pentru următoarea perioadă sunt: 1) Înregistrarea și recunoașterea oficială din partea guvernelor ambelor state a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, în calitate de platformă comună de promovare a valorilor europene în guvernarea locală și consolidare a relațiilor între colectivitățile locale din ambele state; 2) Organizarea, cel puțin anual, a unei ședințe comune între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, cu participarea reprezentanților Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova; 3) Promovarea activă a includerii reprezentanților CALM/APL din Republica Moldova în toate structurile UE, responsabile de domeniul administrației locale și regionale, în calitate de membri asociați sau cu statut de observatori sau includerea unor reprezentanți ai CALM în delegațiile oficiale a structurilor asociative ale APL din România, pe lângă organizațiile respective din UE; 4) Crearea unui fond special de dezvoltare și susținere a colectivităților locale din Republica Moldova prin concentrarea finanțărilor europene și românești, cu simplificarea și uniformizarea procedurilor de accesare a fondurilor, respectiv cu realizarea unei gestiuni autonome a acestui fond care să asigure acces egal, apolitic și transparent pentru fiecare colectivitate locală; toate acestea să se realizeze numai prin organisme instituite pe principii paritare, între reprezentanții autorităților administrației publice centrale, locale, structurile asociative ale APL și CALRRM; 5) Instituirea de către Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova a unui program extins de informare și/sau de formare profesională pentru funcționarii din administrația publică locală în vederea schimbului de cunoștințe, experiențe și bune practici; 6) Crearea unui program de corelare/adaptare/ajustare a cadrului legal din domeniul administrației publice locale din Republica Moldova la cel din România, cu participarea experților de peste Prut. Menționăm că Adunarea generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova se află la cea de-a IV-a ediție, prima ediție fiind organizată la Chişinău în anul 2013, şi beneficiază de prezenţa a 120 de primari din cele două state şi de reprezentanţii autorităţilor publice centrale. Articolul Primarii din Republica Moldova și România, reuniți la Sibiu. Ce au decis aceștia apare prima dată în InfoPrut.
16:40
Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei organizează pe 21 septembrie un eveniment special dedicat aniversării unui deceniu de activitate a Centrului Maternal „În Braţele Mamei”. Cu această ocazie, sunt invitați românii de pe ambele maluri ale Prutului şi persoanele active social să devină ctitoririi Centrului de informare şi consiliere pentru femeia aflată în criză de sarcină. În cadrul evenimentui, oaspeții vor avea prilejul să participe la un atelier cu psihologul Tatiana Turchină, despre cum femeile pot deveni mame şi profesioniste, rămânând în echilibru cu sine. „Vei deveni unul dintre ctitorii-fondatori ai noului serviciu social deschis pentru a sprijini femeile în criză (oricare ar fi vârsta, meseria sau situaţia lor financiară)”, menţionează organizatorii. De asemenea, participanții vor cunoaşte 3 istorii de viaţă pline de inspiraţie, avându-le în calitate de protagoniste pe: Cristina Duminică- prima beneficiară a Centrului Maternal „În braţele mamei”, care a devenit mamă la 16 ani şi azi este o femeie realizată în plan personal şi profesional. Steluţa Andreeva - o femeie de succes care îmbină armonios maternitatea, cariera şi faptele bune; Ioana Căpraru - interpretă de muzică populară, mamă şi bunică – o femeie puternică pentru care maternitatea e cea mai mare realizare. În rol de gazdă vor fi Dana Ciobanu, Cătălin Josan, care vor oferi oaspeților un moment muzical de excepţie, iar cu partenerii evenimentului -Chateau Vartely, au fost pregătite daruri simbolice de ctitor. „Pe 21 septembrie am gândit un eveniment care va celebra efortul în susţinerea femeilor care au avut curajul să-şi păstreze copilul alături. De asemenea, vom marca şi începutul unei noi etape în demersul nostru pro-viaţă: ctitorirea Centrului de consiliere şi informare pentru femeile aflate în criza de sarcină. În această seară inedită, vom oferi un conţinut din care fiecare participant va avea de învăţat de la invitaţii noştri, care avem toată siguranţa că vor inspira cu poveştile şi experienţa lor”, a subliniat directorul executiv al Diaoconia, Igor Belei. Evenimentul are loc în aer liber, la terasa Summit Events (Strada Tighina 49/3, Chişinău). Pentru a rămâne în siguranţă, există un număr limitat de locuri, de aceea rezervarea prealabilă e obligatorie. În conformitate cu noile reguli de organizare a evenimentelor publice în perioada de pandemie, accesul la eveniment are loc în baza certificatului de vaccinare sau a unui test negativ. Articolul Românii de pe ambele maluri ale Prutului, chemați la Chișinău să fie ctitori ai unui centru de consiliere a femeilor însărcinate apare prima dată în InfoPrut.
15:30
România scoate la licitație una dintre cele mai importante colecții de monede românești. Colecționarii sunt chemați în premieră să vizioneze și participe la licitația primei mari colecții importante de numismatică românească pe data de 23 septembrie. Inițiativa aparține casei de licitații Artmark din București, care a declarat că dorește să dezvolte și transparentizeze, în beneficiul colecționarilor și pasionaților domeniului, și accesul la piața și colecțiile de specialitate numismatică, formate în România ori străinătate, transmite Agerpres. Colecția scoasă la licitație, provenind de altminteri de la un colecționar european de naționalitate română domiciliat în Ungaria, urmează să se vândă drept lot unic, compus din 133 de monede românești rare, reprezentând numismatica României moderne. Prețul de pornire pentru întreaga colecție este de 140.000 de euro, o valoare conservatoare raportat la prețul de tranzacționare în străinătate a multora dintre monedele componente. Printre raritățile colecției se numără prima monedă românească bătută în argint, dar și prima cu valoare nominală de 1 Leu. Moneda din 1870 (estimare 6.500-8.500 de euro) a fost bătută în epocă într-un tiraj de doar 400.000 de exemplare, aflându-se într-o stare excepțională de conservare. Un alt exemplar rarism, bătut la Bruxelles, este și moneda 50 Bani (estimare 3.500-5.500 de euro), considerată de experți ca fiind cea mai rară emisiune cu această valoare nominală. O piesă foarte valoroasă pentru colecționari este și moneda 5 Lei din 1882 (estimare 10.000-15.000 de euro), an în care au fost folosite mai multe matrițe pentru această monedă, tirajul fiind bătut progresiv, în funcție de nevoia pieței și de acoperirea Băncii Naționale. Această monedă este singura cunoscută cu gradarea MS (mint state). O altă piesă căutată de toți colecționarii și cercetătorii din domeniul numismaticii este moneda 2 Lei din 1901 (estimare 18.000-23.000 de euro), fiind cea mai rară monedă românească din argint, cu un tiraj extrem de mic, de doar 12.476 de exemplare. Punerea în vânzare a colecției de numismatică, joi, 23 septembrie, ora 18,45, în cadrul Licitației unei Colecții de Numismatică, reprezintă un prilej unic de a demonstra importanța și relevanța numismaticii în vremurile noastre. Colecția poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviță, de luni până duminică în intervalul orar 10,00-20,00. Evenimentul din 23 septembrie va avea loc în format hybrid: online pe platforma Artmak Live sau în sala de licitații a Casei Artmark din str. C.A. Rosetti, nr. 5. Articolul Prima monedă românească bătută în argint, scoasă la licitație apare prima dată în InfoPrut.
15:20
Astăzi au început alegerile legislative din Federația Rusă, proces care va dura trei zile. Moscova a deschis 30 de secții de votare în Republica Moldova, dintre care 27 în stânga Nistrului, fără a coordona această decizie cu autoritățile constituționale. Experții consideră că situația politică din Rusia și, respectiv, evoluția relațiilor cu Republica Moldova și a reglementării conflictului transnistrean nu se vor schimba după acest scrutin, transmite Radio Chișinău.  Astăzi au fost deschise secțiile de votare pentru alegerile în Duma de Stat. Cei aproximativ 110 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt chemați să aleagă noua componență a camerei inferioare a Parlamentului Federației Ruse, formată din 450 de deputați. Jumătate dintre aceștia sunt aleși pe liste de partid, iar jumătate în circumscripții uninominale. Scrutinul se desfășoară în contextul unui val de critici din partea statelor occidentale, ale unor instituții internaționale și opoziției, conduse de Alexei Navalnîi, despre încălcări, abuzuri și suprimarea opoziției. Potrivit sondajelor și experților, partidul de guvernare – „EdinnaiaRossia” va rămâne la putere. În condițiile în care marea politică în Rusia nu se face în Duma de Stat, aceste alegeri nu vor influența situația din această țară și, respectiv procesul de reglementare a conflictului transnistrean, a comentat Nicolae Negru, analist politic de la Chișinău. „Cred că „Edinnaia Rossia” nu va mai obține rezultatele pe care le-a avut la scrutinul precedent, vor fi mai proaste, dar nu cred că se va produce o schimbare de putere în Rusia, atât timp cât Vladimir Putin va fi președintele Rusiei și va exista acest regim nedemocratic”, a mai adăugat expertul. Rusia a deschis 30 de secții de votare și în Republica Moldova. Câte una la Chișinău, Bălți și Cahul. 27 de secții au fost deschise în stânga Nistrului, acțiune care nu a fost coordonată cu autoritățile constituționale. În opinia expertului Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, această atitudine denotă încă o dată implicarea Rusiei în conflictul transnistrean. „Secțiile de vot din stânga Nistrului sunt deschise fără asentimentul Chișinăului, ceea ce vorbește despre încălcarea suveranității Republicii Moldova. Dar acest lucru a devenit o tradiție – Rusia nu atrage atenția la protestele Chișinăului, ceea ce încă o dată demonstrează faptul implicării directe a Federației Ruse în conflictul transnistrean”, a subliniat Anatol Țăranu. La scrutinul parlamentar din 2016 din Rusia, în Republica Moldova au votat aproximativ 57 de mii de cetățeni ai acestui stat, dintre care aproape 56 de mii în regiunea transnistreană. Articolul Alegerile din Rusia: Zeci de secții de vot deschise în regiunea transnistreană, fără acceptul autorităților de la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
14:40
Chișinăul a identificat candidatul pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în România. Un anunț în acest sens a fost făcut de Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.  Potrivit oficialului, sunt mai multe capitale în care R. Moldova nu are de ceva timp ambasadori, printre acestea se numără București și Moscova. „Sunt mai multe capitale în care avem nevoie urgentă să avem ambasadori, este Moscova, este Bucureștiul, sunt și altele. La București suntem mai avansați în acest sens. Nume nu vă dau, conform cutumei diplomatice, numai după ce statul gazdă oferă agreement. Aștept acest agreement și voi face, neapărat, public. Pot să vă spun că la București s-a solicitat acesta pentru cineva care este foarte respectat, foarte capabil, foarte eficient și care va promova interesele Republicii Moldova și parteneriatul cu România cu brio.”, a dat asigurări Nicu Popescu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă. Totodată, ministrul de Externe de la Chișinău este convins că odată cu numirea noului ambasador al R. Moldova la București, relația cu România va avansa. „Eu personal sunt foarte-foarte onorat că această persoană a acceptat această ofertă și mă simt încrezător că vom avansa foarte repede în realizarea obiectivelor pe care le punem noi în relația cu România”, a adăugat sursa. În context, Nicu Popescu a mai subliniat că are „planuri mari” în ceea ce privește relația dintre cele două state. „Cu România, noi avem nu atât așteptări, cât planuri destul de concrete. Și aici, știți bine, avem o comunitate de limbă, cultură, istorie, dar este important să conferim acestei comunități și mai multe legături de ordin practic. De aceea dorința, intenția și speranța noastră comună cu partenerii noștri de la București este să investim masiv în interconectarea Republicii Moldova cu România și, prin România, cu Uniunea Europeană, mai concret, poduri, gazoduct, finalizarea lucrărilor pe partea internă, în Româna, ca să mărim capacitatea”, a spus ministrul de Externe de la Chișinău. Amintim că funcția de ambasador al R. Moldova în România a rămas vacantă acum mai bine de un an, după rechemarea lui Mihai Gribincea. Articolul Chișinăul anunță că a identificat candidatul pentru funcția de ambasador al R. Moldova în România apare prima dată în InfoPrut.
14:20
Organizația Internațională a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est va susține clasele bilingve româno-franceze din Republica Moldova. În acest sens, la Chișinău a avut loc semnarea Convenției de Parteneriat privind redinamizarea Proiectului claselor bilingve între ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, și șeful Rerezentanței organizației, Eric Poppe. În cadrul întrevederii, ministrul Topală a amintit acțiunile desfășurate cu sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei: susținerea implementării în continuare a Proiectului Claselor bilingve; desfășurarea activităților de formare a profesorilor de limbă franceză; acordarea burselor de masterat și doctorat în domeniul limbii franceze; dotarea bibliotecilor școlare cu manuale de limbă franceză; realizarea proiectelor de cercetare, dezvoltare și inovare în comun de către organizațiile de profil din Moldova și cele din Europa Centrală și Orientală sau din alte regiuni membre ale AUF, precum și organizarea de programe de mobilitate a cercetătorilor. „Scopul nostru este de avansa acțiunile de consolidare a Francofoniei nu doar în cadrul Proiectului claselor bilingve, dar și în cadrul altor proiecte în domeniile educației și cercetării. Mizăm pe suportul MEC în atingerea obiectivelor pe care ni le propunem, iar colaborarea noastră se va amplifica în perioada imediat următoare”, a subliniat șeful Reprezentanței Organizației Internaționale a Francofoniei pentru țările Europei Centrale și de Est, Eric Poppe. Convenția de Parteneriat privind redinamizarea Proiectului claselor bilingve a fost semnată la Chișinău, pe 2 septembrie 2021, în cadrul vizitei în R. Moldova a ministrului pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, Jean-Ives Le Drian. În prezent, în Republica Moldova limba franceză este studiată în 987 de școli de către circa 127.823 de elevi. În învățământul superior, franceza ca specialitate se studiază în 8 instituții de învățământ de către circa 350 de studenți. Articolul Organizația Internațională a Francofoniei, sprijin pentru clasele bilingve româno-franceze din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Din 20 septembrie 2021, cetățenii Republicii Moldova vor putea intra în Ucraina dacă vor prezenta la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală și certificatul medical de vaccinare sau testul negativ la Covid-19, efectuat cu 72 de ore înaintea trecerii frontierei, emise sau traduse în limba engleză. Măsurile au fost luate în conformitate cu prevederile Hotărârii Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr.1236 din 9 decembrie 2020, cu modificările Hotărârii CMU nr. 954 din 13.09.2021, care vor intra în vigoare la 20.09.2021. Polița de asigurare medicală va acoperi costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, și poate fi perfectată de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina sau online, aici: https://visitukraine.today/ru Certificatul medical de vaccinare va trebui emis de autoritățile medicale ale Republicii Moldova și va confirma primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID-19, cu vaccinurile recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății. „În cazul în care cetățeanul Republicii Moldova nu deține certificatul de vaccinare ce confirmă primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID-19, la punctele de trecere ucrainene se va prezenta unul din următoarele certificate: rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) sau al testării rapide pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuate cu 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei”, anunță Ambasada Republicii Moldova în Ucraina pe pagina de Facebook. De asemenea, la traversarea frontierei pe direcția de intrare în Ucraina, cetățenii R. Moldova care nu dețin niciunul dintre documente vor fi obligați să instaleze pe telefon aplicația serviciului electronic ucrainean „Vdoma” și să se autoizoleze pe o perioadă de 10 zile, care începe după 72 de ore de la traversarea frontierei. Pentru a evita autoizolarea, aceștia trebuie să efectueze pe teritoriul Ucrainei, în timp de 72 de ore de la traversarea frontierei, unul din cele două teste sus-menționate (PCR sau antigen), având rezultatul negativ. În cazul intrării în autoizolare, au posibilitatea de a ieși înaintea expirării celor 10 zile, prin efectuarea unuia din cele două teste sus-menționate (PCR sau antigen), având rezultatul negativ. Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani, ei urmând să dispună doar de polița de asigurare medicală. În cazul apariției unor situații problematice, cetățenii R. Moldova sunt rugați să apeleze la serviciul consular al Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina la tel. +380-44-521-22-79 sau la adresa de email: kiev@mfa.gov.md. În cazuri excepționale se va apela linia telefonică de urgență a Ambasadei: + 38 068 384 2016 (activă 24/7). Ucraina a înregistrat până în acest moment 2.338.164 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 2.228.543 au fost tratate și vindecare și 54.750 au decedat. Articolul Cum pot intra cetățenii R. Moldova în Ucraina apare prima dată în InfoPrut.
12:40
Procuratura din Cimişlia a fost dotată cu o cameră specială pentru recunoaşterea persoanelor suspectate de infracţiuni, datorită proiectului „Consolidarea eficienţei şi accesului la justiţie în Moldova” implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Obştească „INVENTO”. Încăperea are 40 de metri pătraţi şi e dotată cu un perete-oglindă prin care suspecţii aduşi nu-i pot vedea pe martorii din camera alăturată, care la solicitarea poliţiei arată cu degetul spre ei dacă-i recunosc. Astfel e asigurată confidenţialitatea şi securitatea martorilor care identifică infractorii. Sala este izolată fonic şi dotată cu microfoane şi camere video. Aceste condiţii permit fixarea mai rapidă şi exactă a probelor în dosar, notează TVR Moldova. „Cerinţele Codului de procedură penală au determinat necesitatea creării condiţiilor, şi anume amenajarea unei camere speciale pentru interogare şi pentru recunoaştere”, a subliniat procurorul-șef al Procuraturii din Cimișlia, Ruslan Caraivan. Anterior, acţiunile procesuale, inclusiv de recunoaştere, erau făcute într-o cameră care nu era dotată conform standardelor internaţionale. „În unele cazuri erau utilizate în procedura de recunoaştere geamurile maşinilor care au folii de protecţie. Efectuarea acestor acţiuni procesuale cu anumite imprecizii punea la îndoială calitatea rezultatelor acestor proceduri”, a mai spus procurorul-șef. Amenajarea camerei speciale de audiere este o iniţiativă locală, iar lucrările de renovare au costat 70.000 de lei. Această premieră a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Suedia, prin intermediul proiectului „Consolidarea eficienţei şi accesului la justiţie în Moldova” implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Obştească „INVENTO”. În scurt timp, de spaţii amenajate de interogare ar putea beneficia şi procuraturile din Leova, UTA Găgăuzia, Hânceşti şi Basarabeasca. Articolul Prima cameră specială de audiere cu înregistrare audio-video din R. Moldova, înființată cu ajutorul Suediei apare prima dată în InfoPrut.
11:20
România a inclus Republica Moldova în zona galbenă, după ce câteva săptămâni consecutiv acest stat s-a aflat în zona verde. Comitetul Național pentru Situații de Urgență din România a aprobat joi, 16 septembrie 2021, o nouă listă a statelor cu risc epidemiologic. Astfel, în zona roșie au intrat Grenada, Bahamas, Barbados, Guyana, Bonaire, Saint Eustatius și Saba și Liechtenstein. În zona galbenă au intrat din zona roșie, în urma scăderii incidenței, Bulgaria, Franţa, Thailanda, Puerto Rico, Eswatini şi Guernsey, iar din zona verde, în urma creșterii incidenței, Republica Moldova, Honduras, Noua Caledonie, Saint Vincent și Grenadine și Gibraltar. Totodată, Spania, Danemarca, Luxemburg, Mexic, Panama, Argentina, Maroc și Montserrat se află deja în zona verde. Noua listă a statelor cu risc epidemiologic va intra în vigoare începând cu data de 19 septembrie și poate fi consultată aici. Amintim că de marți, 14 septembrie, în Republica Moldova se înregistrează zilnic peste 1000 de infectări cu Covid-19. Conform datelor oficiale, în ultimele 7 zile numărul îmbolnăvirilor a crescut cu peste 40 la sută. Articolul România a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic. R. Moldova, în zona galbenă apare prima dată în InfoPrut.
07:20
Prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău ar putea circula gaz spre Republica Moldova începând cu luna octombrie. Declarații în acest sens au fost făcute de Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale de la Chișinău. Astfel, fiind întrebat de ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău încă nu a devenit o alternativă reală la gazele rusești, oficialul a precizat că, în curând, acesta va fi finalizat, iar ulterior va exista o discuție despre prețul gazului care va veni din România. „Am discutat cu ministrul Energiei din România, am discutat și cu directorul companiei din România care este responsabilă de construcția acestui gazoduct. Pe partea R. Moldova este construit, am mai rămas un pic pe partea Românei. Avem promisiunea partenerilor din România că, în luna octombrie, acest proiect va fi finalizat pe ambele părți și gazele vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova. După finalizarea gazoductului, va fi o discuție despre preț. Dacă gazele care vin din România vor avea un preț mai bun decât cele care vin din Rusia, atunci vom putea folosi acest gazoduct ca să aducem gaze până la Chișinău”, a menționat Andrei Spînu pentru TVR Moldova. În context, ministrul Infrastructurii de la Chișinău s-a referit și la capacitatea conductei din România de a asigura R. Moldova cu gaze naturale. „Vara, această conductă poate asigura întreg consumul de gaze pentru Republica Moldova, iar iarna, dacă va fi nevoie de un consum mai mare de gaze pe anumite perioade, în anumite zile, săptămâni sau luni, atunci acest gazoduct nu poate asigura cu 100 % de gaze întreaga republică. Acest gazoduct este o alternativă dacă ne referim la siguranța livrărilor”, a mai explicat Andrei Spînu. Totodată, sursa a mai menționat că pentru a depinde cât mai puțin de gazele rusești, Republica Moldova ar putea să construiască depozite speciale, pentru a avea rezerve de gaze naturale pe teritoriul său. „Vrem să investim în infrastructura de stocare a gazelor, astfel încât să procurăm gaze atunci când prețul va fi mai bun și să avem rezerve atunci când prețurile vor crește. De asemenea, vrem să investim și în energia regenerabilă. (...) Noi trebuie să investim în proiecte de infrastructură, ca să creștem capacitatea de negociere în vederea obținerii unui preț mai bun din partea Gazprom pentru Republica Moldova. În același timp, noi trebuie să liberalizăm piața de gaze astfel încât să nu discutăm despre dependență sau independență, ci să discutăm de unde putem să cumpărăm gaz la cel mai bun preț pentru Republica Moldova”, a mai spus oficialul. Referitor la negocierile cu întreprinderea rusă Gazprom în privința unui nou contract de livrare a gazelor naturale, Andre Spînu a punctat că va lăsa acest lucru la latitudinea companiei Moldovagaz, pentru a nu lăsa politicul să se implice în chestiuni comerciale. Contractul anual de import al gazelor expiră la 1 octombrie curent, respectiv până la finele acestei luni, ar trebui negociat și semnat un nou contract de import. Articolul Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova, noi detalii despre gazoductul Iași-Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
16 septembrie 2021
23:10
Comunitatea academică din cadrul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport din Chișinău i-a conferit, astăzi, titlul onorific de Doctor Honoris Causa lui Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați. În calitate de rector, prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu a consolidat relațiile cu Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport din Chișinău, astfel Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați fiind nu doar un partener de nădejde, ci și o instituție prezentă la toate manifestările științifice de interes în sfera cooperării transfrontaliere. Astfel, luând în considerație cooperarea de peste un deceniu dintre cele două instituții de învățământ superior, care a contribuit la dezvoltarea pe mai multe paliere - științific, economic, social și cultural, titlul de Doctor Honoris Causa reprezintă dovada prețuirii activității profesionale, științifice și de cercetare a prof. univ. dr. ing Puiu Lucian Georgescu. Articolul Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Doctor Honoris Causa în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
22:50
În primele cinci luni ale acestui an, Republica Moldova a reuşit recuperarea a două treimi din pierderile economice suferite din cauza pandemiei. Aproape jumătate din creşterea din acest an se datorează exportului în România, notează TVR Moldova. Exporturile din Republica Moldova au recuperat peste 65 la sută din căderea înregistrată anul trecut şi a atins o valoare de 2,68 de miliarde de dolari. Analiza exporturilor arată că tendinţa de scădere a durat exact un an, din martie 2020, până în februarie 2021. Astfel că aproape jumătate din creşterea exporturilor se datorează pieţelor de desfacere din România, cu aproape 49 la sută. Este urmată de Germania cu 19 la sută şi de Turcia cu peste 18 la sută. Ucraina se află pe poziţia a cincea, cu o contribuţie de 5,9 la sută. Aportul statelor din afara Uniunii Europene rămâne modest. „R. Moldova este beneficiarul investiţiilor străine din România. Companiile străine mari au venit în România au investit sume enorme. Componentele care sunt produse în Moldova se asamblează mai departe în România. De aceea o parte mare a exporturilor moldoveneşti din automotive merg în România. Noi suntem beneficiarii efectului de aderare a României la Uniunea Europeană”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert economic, pentru srusa citată. Exportul de mărfuri autohtone, în ianuarie-iulie 2021, a fost de peste 73 la sută din totalul exporturilor, în creştere cu 10,5% faţă de perioada similară a anului 2020. Acest lucru a contribuit la majorarea valorii totale a exporturilor cu opt la sută. Şase tipuri de mărfuri sunt cap de listă la capitolul comerţ extern. Este vorba de maşini şi echipamente pentru transport, articole manufacturate, produse alimentare, materiale, băuturi şi tutun. CELE MAI EXPORTATE MĂRFURI sursa: BNS Maşini şi echipamente    25,2 la sută Articole manufacturate    21,9 la sută Produse alimentare         18,3 la sută Materiale                          9,7 la sută Băuturi şi tutun                 7,4 la sută. „Producţia agricolă anul trecut a scăzut datorită secetei acum se recuperează şi noi iarăşi exportăm cel mai mult în România, însă trebuie să recunoaştem cel mai mare impact este industria automotive”, a mai adăugat Ioniță. Şi importurile au crescut în primele şase luni ale acestui an, cu peste 32 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020. Articolul România, pe primul loc în topul țărilor de destinație pentru exporturile din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
22:50
Astăzi au fost lansate Zilele Chișinăului la Buzău, organizate de Primăria municipiului Chișinău, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, în perioada 16-18 septembrie. Evenimentul are drept scop susținerea culturii ca motor al dezvoltării sociale și economice prin promovarea patrimoniului și a imaginii orașului Chișinău. La acest festival participă muzicieni, scriitori, artiști plastici, meșteri populari etc., creatori de valori și de frumos, promotori ai valorilor și tradițiilor autohtone. Prezent la eveniment, Ion Ceban, primarul mun. Chișinău, a mulțumit partenerilor de la Buzău, subliniind că astfel de colaborări „favorizează inițiative frumoase, creează modele, leagă prietenii, aduc schimb de experiență și promovează valorile autentice”. În cadrul Zilelor Chișinăului la Buzău, la Galeriile de artă ale Centrului Județean, a fost inaugurată expoziția de pictură a Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, precum și expoziția de costume populare din Republica Moldova. Totodată, sunt prevăzute și o serie de alte evenimente culturale, între care spectacole de muzică, expoziţii ale meşterilor populari, ateliere de pictură, lansări de carte etc. Astfel, vor susține câteva concerte în aer liber „Orchestra de muzică populară condusă de frații Advahov”, formațiile „Alex Calancea Band” și „Vali Boghean Band”, Ansamblul folcloric „Plăieșii”, Ansamblul „Surorilor Osoianu” și interpreții Mihai Ciobanu, Zinaida Julea, dar și alte personalități de valoare din Republica Moldova. Amintim că, recent, județul Buzău s-a înfrățit cu municipiul Chișinău, dar și cu sectorul Botanica al acestuia. Articolul Zilele Chișinăului, desfășurate la Buzău apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Creșterea semnificativă a prețului la gazele naturale, în lume și în regiune, nu a ocolit Republica Moldova. Astfel, în ultimele luni acesta a crescut de câteva ori și în septembrie a ajuns la nivelul cel mai mare din istorie: 550 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce este de patru ori mai […] Articolul De câte ori au crescut prețurile la gaze pentru Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
19:20
Germania a donat Republicii Moldova circa un milion de măști chirurgicale, în valoare de 291 mii de dolari. Echipamentul de protecție, achiziționat de Organizația Mondială a Sănătății, urmează a fi distribuit în toate instituțiile medicale din R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.  Prezentă la evenimentul de recepționare a donației, Ala Nemerenco, ministrul Sănătății de la Chișinău, a remarcat că Germania este unul dintre cei mai solizi parteneri ai R. Moldova în lupta cu virusul COVID-19. „Din totalul de ajutoare umanitare și echipamente de protecție recepționate de Republica Moldova de la declanșarea pandemiei de 810 milioane lei, valoarea financiară a ajutorului oferit de poporul german constituie 305 milioane lei. Pe parcurs au venit: 100 ventilatoare pulmonare, 900 de pulsoximetre, 4 milioane de măști, 7 milioane de măști chirurgicale, 500 de milioane de mănuși, 156 mii de costume de protecție și astăzi, la acest suport, se mai adaugă 1 milion de măști. Acest gest de solidaritate demonstrează, o dată în plus, cât de important este să respectăm măsurile epidemiologice, precum respectarea distanței sociale, purtarea măștii de protecție, igienizarea regulată a mâinilor și vaccinarea împotriva COVID-19, pentru a putea combate pandemia”, a subliniat Ala Nemerenco. La rândul său, Angela Ganninger, ambasadoarea Germaniei la Chișinău a declarat că țara sa a sprijinit Republica Moldova de la izbucnirea pandemiei „cu ajutoare în valoare de aproape 20 de milioane de dolari, cea mai mare contribuție unică la combaterea pandemiei în Republica Moldova. În context, Miljana Grbic, reprezentanta OMS în Republica Moldova, a subliniat că una dintre preocupările principale ale organizației reprezintă asigurarea cadrelor medicale cu echipamente personale de protecție, „Lipsa acestora și pregătirea insuficientă privind utilizarea lor determină creșterea numărului de îmbolnăviri în rândul angajaților din spitale și centre de sănătate. Până la această oră, Republica Moldova a beneficiat de ajutor umanitar direct din partea OMS în valoare de 6,5 milioane de dolari”, a adăugat sursa. Potrivit lui Mihai Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău, echipamentele donate vor ajuta medicii din R. Moldova să facă față noului val de infectări și „le va reaminti că nu sunt singuri în lupta cu virusul”. Până astăzi, la nivel mondial sunt înregistrate peste 200 milioane de cazuri de COVID-19. Totodată, în Republica Moldova sunt 277.854 cazuri de COVID-19 și 742.231 de persoane imunizate cu schema completă de vaccinare. Articolul Germania, un milion de măști de protecție pentru Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:20
Republica Moldova, Ucraina și alte state, care se modernizează și tind să devină membri ai UE, trebuie să obțină o astfel de posibilitate. Declarația a fost făcută Andrzej Duda, președintele Poloniei, care a pledat pentru extinderea Uniunii Europene, în cadrul reuniunii grupului Arraiolos - o întâlnire informală a președinților statelor membre parlamentare și semi-prezidențiale ale UE. „Atunci când construim o poziție globală pentru UE, trebuie să ne amintim de noi înșine. Puterea comunității noastre și percepția ei în lume trebuie să fie rezultatul autorității sale. Nu vom inspira încredere dacă partenerilor noștri, care întreprind eforturi de modernizare și doresc să se alăture comunității noastre, nu li se oferă această ocazie. Prin urmare, este vorba despre o expansiune. Suntem Europa, un continent, nu un club pentru elită", a afirmat președintele Poloniei, citat de presa ucraineană.  În opinia lui Duda, UE trebuie să fie deschisă pentru alte state europene, care deja implementează reforme ce vizează integrarea europeană. „Din păcate, după 30 de ani de la căderea „Cortinei de Fier”, teritoriul Europei rămâne încă divizat. Astăzi cortina nu este din fier, ci din bariere vamale, regimuri de vize și lipsa perspectivelor de membru. Și spun asta în mod deschis: în imediata noastră vecinătate există state europene care ar trebui să facă parte din comunitatea noastră", a subliniat șeful statului polonez. În context, sursa a specificat că se referă la Republica Moldova și la Ucraina. „Am fost recent în R. Moldova cu ocazia celei de-a 30-a aniversare de la independență și am văzut tineri care cu entuziasm se raportează la schimbările din acest stat. Cu toții am văzut Ucraina în 2014, unde tineri patrioți și democrați au murit pe baricade, astfel încât țara lor să aibă șansa de a intra într-o zi în comunitatea europeană. Și dacă vrem ca Uniunea să fie cu adevărat o Uniune Europeană, trebuie să continuăm politica de extindere", a mai adăugat Andrzej Duda. Amintim că, la 26 august 2021, în cadrul unei vizite oficiale la Chișinău, președintele Poloniei a mai spus că  „visul meu este ca R. Moldova să devină membru al Inițiativei celor Trei Mări”. Articolul Președintele Poloniei, despre integrarea europeană a R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
17:00
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Muzeul Raional de Istorie, Etnografie și Artă din Drochia, Consiliul Raional Drochia și Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport din Drochia organizează o serie de evenimente pentru a marca împlinirea a 140 de ani de la nașterea marelui compozitor român George Enescu. Evenimentele vor avea loc pe data de 18 septembrie 2021, la sediul Muzeului Raional de Istorie, Etnografie și Artă din Drochia, începând cu ora 11,00 și se vor desfășura, cu respectarea restricțiilor impuse de autoritățile sanitare din Republica Moldova, după următorul program: - Vernisajul expoziției ICR Chșinău: „George Enescu - personalitate a culturii românești și universale” la Galeria de Artă a Muzeului Raional de Istorie, Etnografie și Artă din Drochia. Prezintă acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău. Durata expoziției: 18 septembrie - 22 ocombrie 2021. - Simopzionul „140 ani de la nașterea marelui compozitor George Enescu” - în Sala Mare a Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă din Drochia. - Concert susținut de elevii și profesorii Școlii de Muzcă din Drochia în Sala Mare a Muzeului Raional de Istorie, Etnografie și Artă din Drochia. La evenimente vor participa acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean Botoșani, Liviu Andronic, directorul Școlii Populare de Artă „George Enescu”, județul Botoșani, Cristina Țurcanu, șeful Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport a Consiliului Raional Drochia și Dumitru Postovan, directorul Muzeului Raional de Istorie, Etnografie și Artă din Drochia. George Enescu, născut pe 19 august 1881 la Liveni-Vârnav, Cracalia, Botoșani, a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român. Este considerat cel mai important muzician român. Despre activitatea sa muzicală, George Enescu spunea: „În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. Cel mai mult prețuiesc darul de a compune muzica și nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…”. Articolul Oaspeți din România, la marcarea a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu la Drochia apare prima dată în InfoPrut.
17:00
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, astăzi, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii. Documentul prevede că la determinarea venitului mediu lunar asigurat pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul din părinți, de către tutore sau curator să se ia în considerare salariul mediu lunar în R. Moldova, la data determinării pensiei. Totodată, se propune acordarea unui supliment de solidaritate beneficiarilor de pensii, a căror pensie calculată este mai mică decât cuantumul pensiei minime. Pentru anul 2021, cheltuielile necesare pentru acordarea suplimentului de solidaritate constituie aproape 513 mii de lei. Proiectul de modificare a sistemului public de pensii mai prevede dreptul la reexaminarea pensiei persoanelor care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea/reexaminarea dreptului la pensie de dizabilitate, conform unei eşalonări în funcţie de stagiul de cotizare realizat după stabilirea pensiei de dizabilitate. Articolul Ce a votat Parlamentul R. Moldova legat de anumite categorii de pensionari apare prima dată în InfoPrut.
16:40
„Frontiere comune. Soluții comune” – sub acest generic producătorii de vin din Republica Moldova, România și Bulgaria se reunesc în teleconferință, astăzi și mâine, pentru a discuta despre industria vinului, coordonându-și astfel efortul pentru a face vin mai mult și mai bun, dar și pentru a-l prezenta destoinic pe piețele lumii, transmite presa de la Chișinău.  Evenimentul reprezintă punctul culminant al proiectul „WINET. Trade and Innovation in the Wine Industry”, inițiat acum un an de Agenția Invest Moldova, cu sprijinul financiar al UE și participarea Programului de cooperare transfrontalieră la Marea Neagră. Principalul obiectiv al proiectului este promovarea comerțului și a colaborării dintre membrii săi din cele trei state participante. În cadrul teleconferinței de două zile, diferiți vorbitori internaționali de top din industria vitivinicolă se vor referi la cooperarea în marketingul vitivinicol pentru regiunea Bazinul Mării Negre. Totodată, aceștia vor vorbi despre experiența obținută în diferite piețe ale vinului, despre controlul calității sub aspectul sarcinilor interne și internaționale, dar și despre implementarea digitalizării în industria vitivinicolă. Victor Iordache, vicedirector Invest Moldova, a menționat că exportul vinului este o sursă importantă a bugetului Republicii Moldova. „Doar 11 la sută constituie consumul intern, restul e destinat exportului, care cuprinde 56 de țări. Tendința este de a crește cifra vinurilor îmbuteliate, de a reduce livrările în vrac”, a precizat sursa. Circa 100 de producători din cele trei state au convenit să coopereze în cadrul acestui proiect. La ședința de inaugurare a evenimentului au participat , Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, Evgueni Stoytchev, ambasadorul Bulgariei, Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii al R. Moldova, Gintautas Baranauskas, reprezentantul misiunii UE în Republica Moldova și alții. Articolul Producătorii de vin din România și Republica Moldova, eforturi comune în domeniu apare prima dată în InfoPrut.
15:30
Filmul românesc „Imaculat”, regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, s-a bucurat de apreciere la unul dintre cele mai mari festivaluri din lume. A luat premiul Luigi de Laurentiis, Leone del Futuro, acordat pentru cel mai bun lungmetraj de debut la Veneția, precum și Directors Award la secțiunea Giornate degli Autori. Jurnaliștii HotNews au stat de vorbă cu Monica Stan despre povestea personală care a stat la baza scenariului. „Filmul are la bază o experiență personală dar nu e autobiografic. E ficțiune, am lucrat mult la scenariu și la personaje. Deci nu pot să spun că mi-a fost greu pentru că nu sunt aceleași momente. Însă e fidel experienței mele la un nivel emoțional, nu narativ. Am vrut să transmit ce am învățat eu din experiența aia. Procesul de muncă la personaje a fost emoțional în sine. Când lucram la scenariu am suferit destul de mult dar asta pentru că ești confuz, nu știi ce vrei, tot cauți, încerci chestii. Și ești și singur în tot procesul ăsta”, a declarat co-regizoarea filmului pentru sursa citată. Filmul e despre Daria, o adolescentă de 18 ani care ajunge într-o clinică de dezintoxicare pentru consum de heroină. Vine dintr-o familie privilegiată, nu intră în tiparul consumatorului de droguri de mare risc, dar se trezește înconjurată de toxicomani care au ajuns dependenți din disperare, nu din curiozitate. Își dă seama repede că se află într-un mediu ostil. Problema cea mai mare nu e sevrajul, e supraviețuirea. Povestea e bazată pe fapte reale. Scenariul e scris de Monica Stan, care a stat în tinerețe într-o clinică de dezintoxicare. Cu toate că povestea se desfășoară într-un mediu excepțional, filmul atacă niște subiecte universale, cum ar fi dinamica dintr-un grup de oameni unde există o ierarhie bine definită. Orice om care a fost vreodată la școală sau într-un loc de muncă o să rezoneze cu ce se întâmplă în „Imaculat”. https://www.youtube.com/watch?v=qynVXaj8P6s Articolul Povestea din spatele filmului românesc despre o adolescentă ajunsă la dezintoxicare premiat la Veneția apare prima dată în InfoPrut.
14:00
Cartea „Grigore Vieru, poetul arhetipurilor” (ediția a II-a revăzută), semnată de academicianul Mihai Cimpoi, a apărut la o editură din Iași în colecția „Critică și istorie literară”, notează Moldpres. Academicianul Mihai Cimpoi a subliniat că volumul cuprinde 250 de pagini și a fost completat cu capitole noi despre creația lui Grigore Vieru din ultimii ani ai vieții sale și despre aforismele semnate de regretatul poet, scrie sursa citată. Pe coperta a IV-a a cărții, autorul menționează, între altele, că moartea unui poet seamănă întru totul cu viața sa, proiectându-i, ca într-un remember, punctele luminescente ale operei și personalității. „Care sunt aceste puncte în cazul lui Grigore Vieru? Sunt cele pe care le-am remarcat în prima ediție a cărții noastre din 2005, puse într-un relief deosebit de versurile din ultimii ani de viață: Arhetipalitatea, clasicitatea (gnomică, rapsodică, folclorică), religiozitatea – cele trei „balene” pe care se ține universul său. Rezumând, putem spune că a fost, prin excelență, o Ființă întru poezie. Figură-simbol, a avut și o moarte tragică, semnificația căreia ne apare - acum - într-un fel providențială: destinul său s-a contopit cu destinul Basarabiei. Putem vorbi astfel, de o asumare, la nivel de înaltă conștiință și intensă simțire, a riscului existențial al unei atari contopiri”, a subliniat criticul și istoricul literar. Academicianul Mihai Cimpoi s-a născut în 1942, în comuna Larga, județul Hotin, astăzi raionul Briceni. În 1965 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A fost redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Literatura Artistică”, secretar literar la Teatrul Național „M. Eminescu” și la Teatrul Poetic „A. Mateevici”. În 1974 este acuzat de naționalism, blamat de autoritățile comuniste, refuzându-i-se orice activitate publică. În 1987 este ales în mod democratic secretar al Comitetului de conducere, iar în 1991 - președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, funcție în care s-a aflat până în 2010. De asemenea, este președinte al Asociației Oamenilor de Creație din R. Moldova. A participat activ la procesul de renaștere națională din Basarabia. Este membru de onoare al Academiei Române (din 1991) și publică, din anii ’60, recenzii, studii critice în săptămânalul „Cultura” și revista „Nistru”, impunând în gândirea critică o direcție nouă eseistico-literară. Mihai Cimpoi a semnat peste 70 de volume, inclusiv „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia”, „Mihai Eminescu. Dicționar Enciclopedic”, „Spre un nou Eminescu”, „Căderea în sus a Luceafărului”, „Narcis și Hyperion”, „Plânsul Demiurgului”, „Ion Creangă. Mântuirea prin râs” ș.a. De asemenea, acesta a contribuit la instalarea busturilor marilor scriitori români pe Aleea Clasicilor din Chișinău. Articolul O carte despre Grigore Vieru, publicată de o editură din Iași apare prima dată în InfoPrut.
13:50
Spectacolul radiofonic „Un secol de teatru românesc la Chișinău” va fi prezentat joi la Teatrul Național Mihai Eminescu, la ora 14,00, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale care are loc la în această perioadă la Chișinău. Spectacolul este montat de Teatrul Național Radiofonic, Radio România și Teatrul Național Mihai Eminescu, Chișinău. Scenariul are la bază cercetarea istoriei Teatrului Național din Chișinău pe care a realizat-o autoarea Mariana Onceanu, împreună cu regizorul Petru Hadârcă, și aduce în prim-plan momente semnificative și personalități ale culturii române și ale artei teatrale, care au influențat atât înființarea teatrului național, cât și evoluția acestuia. „Teatrul românesc conceput ca instituție publică de interes național, recunoscut și legitimat ca atare prin acte și subvenționat din bugetul de stat, a fost înființat în toamna anului 1921, iar deschiderea stagiunii a avut loc la 6 octombrie. Trei ani mai târziu, în 1924, acest statut a fost confirmat prin decret regal. Dar, teatrul românesc, cu trupe care au încercat să creeze un teatru de repertoriu, precum și turneele trupelor românești de peste Prut, au început imediat după semnarea Actului Unirii. Procesul de unitate națională a fost catalizat nu numai prin dezbateri politice în Sfatul Țării, dar mai ales, prin teatru, literatură și muzică – contribuția lui George Enescu fiind inestimabilă”, a subliniat autoarea Mariana Onceanu. Spectacolele cuprind și fragmente din piese de teatru și emisiuni radiofonice, precum și mărturii ale marilor actori Costache Antoniu și Eugeniu Ureche – prețioase materiale sonore din Fonoteca de Aur a Teatrului Național Radiofonic – Radio România, din Fonoteca postului național Radio Moldova, precum și din arhiva postului național de televiziune Moldova 1. Tulburătoare este și mărturisirea altui mare actor român – Constantin Dinulescu, pe care a făcut-o într-un interviu acordat recent (în iunie 2021) lui Petru Hadârcă, cu ocazia Centenarului Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău. „În urma cercetării istoriei domeniului în care lucrez, în urma lucrului cu memoriile victimelor deportărilor și deținuților politici, am ajuns la concluzia că cele mai mari realizări și cele mai sigure victorii s-au produs în domeniul învățământului și culturii. Fără școala românească, fără cartea românească și fără teatrul românesc din perioada interbelică, nu ar fi fost nici Marea Adunare Națională din 31 august 1989, nici alfabet latin, nimic. La Chișinău s-au dat bătălii adevărate pentru dreptul de a vorbi corect limba română și pentru a avea acces la teatrul și cultura română”, a amintit regizorul Petru Hadârcă. Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, cu sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova, Ministerului Culturii al României şi al Institutului Cultural Român, organizează Reuniunea Teatrelor Naţionale ediţia a VI-a în perioada 15-26 septembrie 2021. Evenimentul marchează deschiderea stagiunii cu numărul 100 și adună iubitorii de teatru într-o Horă a Unirii, făcând abstracţie de frontierele fizice şi oferind spectatorului bucuria de a aprecia montări recente realizate de către colectivul teatrului-gazdă, dar şi de alte prestigioase colective din România şi Republica Moldova. Articolul „Un secol de teatru românesc la Chișinău”, spectacol radiofonic cu intrare liberă apare prima dată în InfoPrut.
08:20
Rectorii a două universități din România au primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Moldova, în semn de recunoaștere a contribuției definitorii la dezvoltarea relațiilor de cooperare academică între instituții. Este vorba despre Dan Cașcaval, rector al Universității „Gheorghe Asachi” din Iași și Valentin Popa, rector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Ședința solemnă a Senatului UTM a fost deschisă de Viorel Bostan, rectorul acestei universități, care a subliniat numeroasele merite academice ale profesorului universitar, dr. ing. Dan Cașcaval, care îl înscriu pe actualul rector al Politehnicii ieșene în galeria personalităților de primă mărime a vieții universitare și a științei contemporane. Totodată, rectorul UTM a subliniat contribuția omologului său ieșean la realizarea misiunii și strategiei UTM, care se constată inclusiv pe segmentul cooperării transfrontaliere în cadrul mai multor proiecte comune între cele două universități, finanțate prin Programul operațional comun România –Republica Moldova 2014-2020, precum și demararea instruirii în cadrul programului de master „Design și dezvoltare de produs”, realizat în colaborare cu Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, în baza Acordului de dublă-diplomă UTM-TUIASI, semnat pe 22 august 2018. „Luând în considerare faptul că UTM este unica instituție de învățământ superior din Republica Moldova care pregătește ingineri, aceștia fiind influențați în dezvoltarea lor profesională inclusiv de personalitatea şi activitatea domnului profesor Dan Cașcaval, rector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, decernarea prestigiosului titlu de Doctor Honoris Causa este un omagiu binemeritat, adus unei personalități de excepție a zilelor noastre” a apreciat Viorel Bostan, rectorul UTM. La rândul său, profesorul universitar Dan Cașcaval, rectorul al Universității „Gheorghe Asachi” din Iași a mulțumit „pentru onoarea, imposibil de redat în cuvinte, pe care mi-aţi făcut-o de a deveni membru al comunității UTM, o comunitate academică de elită şi o onoare care mă obligă şi care întărește legătura mea cu Politehnica de la Chișinău”.  Despre prof. univ., dr. ing. Valentin Popa, rector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a vorbit prof. univ., dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania din Brașov, președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România, care a acceptat în septembrie 2014 titlul de Doctor Honoris Causa al UTM, iar în iunie 2015 și funcția de președinte al Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională al UTM. Astfel sursa a remarcat că Valentin Popa este inginerul, profesorul, cercetătorul, dar și politician al României, fost ministru al Educației Naționale în perioada ianuarie-noiembrie 2018, care a conferit o nouă dimensiune cooperării dintre UTM și USV. Totodată, Ioan Vasile Abrudan, a mai punctat că de când a venit la cârma acestei instituții, în  2012, prof. univ., dr. ing. Valentin Popa, s-a condus de principiul că în lumea academică contemporană calitatea educației și cercetării este elementul care face diferența dintre universități. Astfel, printre multe altele, USV s-a impus plenar și pe plan internațional, implicându-se într-o serie de proiecte transfrontaliere, dar și în dezvoltarea de programe integrate cu dublă diplomă, organizate împreună cu universități din Republica Moldova, Ucraina și Spania. La rândul său, Valentin Popa a declarat că „o parte din ceea ce este astăzi USV se datorează implicit Universității Tehnice a Moldovei – prin oamenii care au dezvoltat parteneriatul ce a condus la realizarea unor proiecte de succes, dar și prin numeroasele idei care au fost aplicate, plecând de la experiențele colegilor de la Chișinău”. În context, profesorul, decorat anterior cu „Ordinul de Onoare” pentru merite în dezvoltarea și consolidarea colaborării dintre România și Republica Moldova în domeniul învățământului universitar, a mai menționat că, în calitate de rector al USV, a încurajat mereu colegii să susțină toate inițiativele comunității academice de la Chișinău, dar și să se implice în aprofundarea cooperării între USV și UTM. Articolul Rectorii a două universități din România, titluri academice primite la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
00:00
Actuala guvernare din Republica Moldova își dorește să stabilească un contact permanent cu Federația Rusă. Declarația a fost făcută de Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău, care a remarcat că până acum monopolul privind dialogul cu Rusia era deținut de socialiștii lui Dodon.  Totodată, președintele Parlamentului de la Chișinău a subliniat că nu a primit nicio invitație de la oficialii de la Moscova cu privire la o eventuală vizită de lucru, dar nici el nu a inițiat vreo discuție în acest sens. „Cred că, în timpul cel mai apropiat, ne vom intersecta pe platforme multilaterale, vom stabili un dialog și vom conveni și asupra unei eventuale întâlniri la noi sau la ei. Vă spun cu toată responsabilitatea că dorim să stabilim un contact permanent cu ei. Până în prezent, fiind o altă guvernare, cumva monopolul privind dialogul cu Federația Rusă era asigurat de altcineva, dar acum noi trebuie să comunicăm din prima sursă, să spunem care sunt obiectivele și politicile noastre, să le argumentăm. Trebuie să demonstrăm, o dată în plus, că suntem parteneri predictibili”, a declarat Igor Grosu pentru presa de la Chișinău. Menționăm că, în urma victoriei obținute la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Partidul Acțiune și Solidaritate, o formațiune pro-europeană, deține majoritatea în Parlamentul de la Chișinău, având 63 de deputați. Astfel, comuniștii lui Voronin și socialiștii lui Dodon, pe care a mizat Moscova, au obținut un scor rușinos la acest scrutin și au trecut în opoziție. Rusia a venit cu o reacție la rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, subliniind că este gata să coopereze cu noile autorități de la Chișinău.  Articolul Președintele Parlamentului de la Chișinău, promisiuni privind dialogul cu Rusia apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.